Σελίδες

29 Μαρτίου 2009

Μελβούρνη Formula 1. Θρίαμβος του Button και της Brawn GP


Κάνοντας υγιεινό περίπατο από τον πρώτο γύρο ο Jenson Button αναδείχθηκε νικητής του GP της Αυστραλίας και έδωσε στην Brawn GP την παρθενική της νίκη στη Formula 1. Όπως και στα δοκιμαστικά του Σαββάτου ο Rubbens Barrichello ακολούθησε τον Άγγλο. Απογοήτευσαν οι δύο Ferrari, στην 3η θέση ο Hamilton, έπειτα από τιμωρία στον Trulli.

Από την εκκίνηση του αγώνα της Αυστραλίας ο Button έδειξε έτοιμος να δικαιώσει τον τίτλο του φαβορί που είχε πάρει από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου. Ο Άγγλος οδηγός πήρε από νωρίς το προβάδισμα, σε αντίθεση με τον Barrichello, αφού ο Βραζιλιάνος κόλλησε στην εκκίνηση και έμεινε έβδομος.

Oι αλλαγές στα ελαστικά άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, αφού οι περισσότεροι οδηγοί έμπαιναν στα πιτς για να αλλάξουν τη μαλακότερη γόμα που είχαν προτιμήσει για την αρχή του αγώνα.

Ο Nico Rosberg έδειχνε ικανός να ανέβει στο βάθρο, αλλά ένα κακό pit stop τον ανάγκασε να υποχωρήσει, ενώ αυτός που έδειξε από την αρχή ότι θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν ο Sebastian Vettel (σ.σ είχε διαδοχικούς πιο γρήγορους γύρους). Την ίδια ώρα ο Lewis Hamilton άρχισε να καλύπτει θέσεις και από τη 15η θέση έφθασε ως την 5η, με αποτέλεσμα να βλέπει ακόμα και βάθρο.

Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός στο τέλος. Σε μία προσπάθεια του να προσπεράσει τον Vettel o Κubica συγκρούστηκε με τον οδηγό της Red Bull και αμφότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Ο Πολωνός προσπάθησε να συνεχίσει, μετά τη σύγκρουση, αλλά λίγο πιο κάτω έχασε τον έλεγχο και δεν κατάφερε να δει την καρό σημαία. Από την πλευρά του ο Vettel συνέχισε με τρεις ρόδες, ωστόσο δεν έφθασε στη γραμμή του τερματισμού.

Η αποχώρηση των Vettel, Kubica ευνόησε τον Rubbens Barrichello, με τον Βραζιλιάνο να ανταμείβεται για την υπομονή του και να τερματίζει πίσω από τον ομόσταβλο του, Jenson Button. «Τυχερός» της υπόθεσης ο Jarno Trulli, ο οποίος μπορεί να ξεκίνησε από τα πιτ στοπ (λόγω της τιμωρίας της Toyota), ωστόσο κατάφερε να συμπληρώσει την τριάδα του βάθρου. Ο Ιταλός στέρησε από τον Lewis Hamilton στο βάθρο, με μία προσπέραση που κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει.

Στα χαμηλά έμειναν οι δύο Ferrari, αφού καμία τους δεν μπόρεσε να τερματίσει. O Felipe Massa αποχώρησε λόγω μηχανικού προβλήματος, ενώ ο Raikkonen δεν άντεξε και στο φινάλε τέθηκε εκτός αγώνα, με αποτέλεσμα η ομάδα τους να ξεκινήσει με μηδενικό απολογισμό τη χρονιά. Θετικό πρόσημο για τον Fernando Alonso, με τον Ισπανό να έχει χάσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά τουλάχιστον να παίρνει τους πρώτους τους βαθμούς.

Ποινές για Trulli, Vettel

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του GP οι αγωνοδίκες εξέτασαν το βίντεο του αγώνα και βρήκαν ότι ο Jarno Trulli προσπέρασε παράνομα τον Lewis Hamilton την ώρα που το αυτοκίνητο ασφαλείας βρίσκονταν στην πίστα. Η FIA τιμώρησε τον Ιταλό με ποινή 25'', πράγμα που σημαίνει ότι αυτόματα υποβιβάζεται στην 12η θεση και ο παγκόσμιος πρωταθλητής παίρνει τη θέση του στο πόντιουμ. Η Τoyota πάντως ανακοίνωσε πως θα καταθέσει έφεση έναντι στην απόφαση.

Τιμωρία υπήρξε ακόμα και για τον Vettel που ενεπλάκη στο ατύχημα με τον Kubica το οποίο στοίχισε και τους δύο τον τερματισμό. Ο Γερμανός "έφαγε" ποινή δέκα θέσεων για το επόμενο Gran Prix (σ.σ στη Μαλαισία) και πρόστιμο ύψους 50.000 δολλαρίων.

H κατάταξη του αυστραλιανού Gran Prix

1 Jenson Button Brawn-Mercedes 1:34:15.748
2 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes +0.8 secs
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +2.9 secs
4 Timo Glock Toyota +4.4 secs
5 Fernando Alonso Renault +4.8 secs
6 Nico Rosberg Williams-Toyota +5.7 secs
7 Sebastien Buemi STR-Ferrari +6.0 secs
8 Sebastien Bourdais STR-Ferrari +6.2 secs
9 Adrian Sutil Force India-Mercedes +6.3 secs
10 Nick Heidfeld BMW Sauber +7.0 secs
11 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes +7.3 secs
12 Jarno Trulli Toyota (ποινή 25'')
13 Mark Webber RBR-Renault +1 Lap
14 Sebastian Vettel RBR-Renault +2 Laps
15 Robert Kubica BMW Sauber +3 Laps
16 Kimi Raikkonen Ferrari +3 Laps
Ret Felipe Massa Ferrari +13 Laps
Ret Nelsinho Piquet Renault +34 Laps
Ret Kazuki Nakajima Williams-Toyota +41 Laps
Ret Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes +58 Laps

H βαθμολογία των οδηγών

1 Jenson Button Brawn-Mercedes 10
2 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes 8
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 6
4 Timo Glock Toyota 5
5 Fernando Alonso Renault 4
6 Nico Rosberg Williams-Toyota 3
7 Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari 2
8 Sebastien Bourdais Torro Rosso-Ferrari 1

Η βαθμολογία των κατασκευαστών

1 Brawn-Mercedes 18
2 McLaren-Mercedes 6
3 Τοyota 5
4 Renault 4
5 Williams-Toyota 3
6 Toro Rosso-Ferrari 3

πηγή contra.gr

Πάτωσε η Ferrari. Προβλήματα η Maclaren.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.