Σελίδες
▼
31 Μαρτίου 2009
Η Ελλάδα το 1550. Μέσα από τα μάτια του Ελληνα χαρτογράφου της Αναγέννησης Νικολάου Σοφιανού. Μπά!! H Μακεδονία είναι μέσα στα όρια.....
Αλλος ένας χάρτης απο το ebay που δείχνει τα αυτονόητα.....οτι η Μακεδονία ήταν πάντα στην συνείδηση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας. Είναι χάρτης από την λατινική έκδοση του Abraham Ortelius, Theatrum Orbis Terrarum . H λατίνικη έκδοση βασίζεται στην πρωτότυπη έκδοση του Ελληνα χαρτογράφου της Αναγέννησης που έζησε στην Βενετία, Νικολάου Σοφιανού (1500-1560) ο οποίος καταγόταν από την Κέρκυρα. O οίκος που πωλούσε τον χάρτη στο ebay, (regiomantanus απο την Indianapolis (USA)) με ειδίκευση σε παλαιούς χάρτες εχει αναρτήσει το παρακάτω υπέροχο κείμενο....αφιερωμένο σε όλους τους.. εθνομηδενιστές,τους Σκοπιανούς και την προπαγάνδα τους.
We are pleased to offer this scarce original map (Zacharakis #1616) of Greece and western Turkey from the 1624 Latin edition of the Theatrum Orbis Terrarum of Abraham Ortelius (1527-1598), the first true atlas in the modern sense. This example of "historical cartography" was presented in the Parergon section of the Theatrum, and is based on a map compiled by Nikolaos Sophianos (1500-1560). The Sophianos map, Totius Graeciae Descriptio, was first published in 1545 as a multisheet woodcut map but is best known from the four sheet engraved edition published in 1552. Unquestionably the most influential printed map of Greece and its dispersed people and culture, a recent study by George Tolias has shown that the Sophianos map had a profound impact on the notion of Hellenism and served as a defining document of Greek territorial identity, thanks in no small part to its wide dissemination in the Ortelius atlas.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
...ειμαστε στην ευχαριστη θεση να προσφερουμε αυτο τον σπανιο αυθεντικο χαρτη της Ελλαδας και της δυτικης Τουρκιας απο την Λατινικη εκδοση (1624) του Theatrum Orbis Terrarum του Αβρααμ Ορτελιους (1527-1598), τον πρωτο πραγματικο ατλαντα με την συγχρονη εννοια του ορου. Ειναι ενα υποδειγμα "ιστορικης χαρτογραφιας" που παρουσιαστικε στο Parergon του Theatrum και βασιστικε σε χαρτη που συνεθεσε ο Νικολαος Σοφιανος . Ο χαρτης του Σοφιανου ,Totius Greaciae Descriptio, πρωτοδημοσιευθηκε στα 1552.
Χωρις αμφιβολια ο χαρτης αυτος ειχε μεγαλη επιροη για την Ελλαδα τους κατοικους και την κουλτουρα τους.
Προσφατη μελετη απο τον Γιωργο Τολια δειχνει οτι ο χαρτης του Σοφιανου ειχε μεγαλη συνεισφορα στην δημιουργια της αισθησης του Ελληνισμου και χρησιμοποιηθηκε σαν στοιχειο που οριζε την Ελληνικης γεωγραφικη ταυτοτητα, μιας και ο χαρτης στην εκδοση του Ορτελιους ειχε μεγαλη επιτυχια(εμπορικη) και διασπορα.
....κατά τα άλλα η ελληνική συνείδηση είναι ένα κατασκεύασμα του Ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του 1821. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ: Nikolaos Sophianos's Totius Graeciae Descriptio: The Resources, Diffusion and Function of a Sixteenth-Century Antiquarian Map of Greece.
Μην σας παραξενεύει το γεγονός οτι δείχνει την Μακεδονία να φθάνει ως την Αδριατική θάλασσα, αφου εχει συμπεριλάβει στην σημερινή Μακεδονία την σημερινή Ηπειρο και την Βόρεια Ηπειρο της Αλβανιας....περιοχές με αμιγώς Ελληνικούς πληθυσμούς. Αλλωστε η διοικητική διαίρεση της Μακεδονίας κατα την Ρωμαϊκή εποχή ηταν αυτή η περιοχή ακριβώς. Δείτε οτι η περιοχή που επιγράφεται ILLYRIS, ξεκινάει μετά την σημερινή Βόρεια Ηπειρο.
Για αλλη μια φορά τα Σκόπια βρίσκονται εξω απο την Μακεδονία , στην περιοχη της Δαρδανίας.
πηγή taxalia.blogspot.com
ΣΧΟΛΙΟ
Εχω να κάνω μόνο λίγες παρατηρήσεις επί των παρατηρήσεων του ιστολογίου taxalia.
Καταρχήν επειδη ο χάρτης είναι κεκλιμένος (γιατι προφανώς ο Σοφιανός παρόλο που για την εποχή του έκανε εξαιρετική δουλειά δεν ειχε δορυφόρους για να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια) δημιουργεί την εντύπωση ότι η Μακεδονία περιλαμβάνει την Ηπειρο (Νότια και Βόρεια). Ομως δεν είναι έτσι.
Αν προσέξετε, θα παρατηρήσετε ότι ολόκληρη η περιοχή πάνω από τον Αμβρακικό κόλπο και παραπλεύρως της Κέρκυρας είναι ξεχωριστή Ελληνική περιοχή και αποτελεί ολόκληρη την Ηπειρο (Νοτια και Βόρεια).
Η Μακεδονία σύμφωνα με τον Σοφιανό λοιπόν περιέχει ολόκληρη την σημερινή Αλβανία διότι οι Τούρκοι το 1550 περίπου που δημοσιεύθηκε ο χάρτης (δηλαδή 100 μόλις χρόνια μετά την Αλωση) δεν είχαν μεταφέρει τους Γκέγκηδες Αλβανούς απο τα βάθη της Ανατολής. Η Ιλλυρία όπως φαίνεται στον χάρτη του Σοφιανού πατάει πάνω στο σημερινό Μαυροβούνιο και μέρος της Βοσνίας.
Φαίνεται ότι ακόμα, την εποχή του Σοφιανού, υπήρχε ελληνικό στοιχείο και σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή της Ιλλυρίας (που φυσικά δεν εχει καμιά σχέση με την σημερινή Αλβανία).
Τώρα βόρεια της Μακεδονίας αλλά εντός του Ελληνικού χάρτη (χρωματισμένο πλαίσιο) υπάρχει η Μυσία, η οποία χωρίζεται σε δύο περιοχές (δυτική και ανατολική). Στην περιοχή αυτή, η οποία όπως πολυ σωστά αναφέρεται, είναι εκτός Μακεδονίας (κατά τον Σοφιανό), βρίσκονται και τα Σκόπια όπως και το Κοσσυφοπέδιο, εντός του ευρύτερου ελληνικού όμως χώρου, πράγμα που σημαίνει ότι στην περιοχή των σημερινών Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, το 1550 υπήρχε έντονο ελληνικο στοιχείο, το οποίο προφανώς ζουσε υπόδουλο αλλά αρμονικά μαζί με τους Σέρβους (οι Βουλγαροσλάβοι-σημερινοί Σκοπιανοι- δεν είχαν ακόμα παρεισφρύσει στην περιοχή). Εννοείται ότι και στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπήρχε ίχνος Αλβανού.
Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Θράκη περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής νότιας Βουλγαρίας, το οποίο ο Σοφιανός σιγουρα γνώριζε ως Ανατολική Ρωμυλία, και το οποίο αφελληνιστηκε απο τους Βουλγάρους πριν μερικές δεκαετίες.
Φυσικά ο Σοφιανός περιέλαβε στις Ελληνικές περιοχές και το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Μ. Ασίας.
Ειναι σαφές ότι ολόκληρος ο χάρτης απηχεί, την υπό Τουρκική κατάκτηση, Ελληνική Βυζαντινή επικράτεια, όπως την διέσωσε ο Σοφιανός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.