Σελίδες

21 Φεβρουαρίου 2009

Δεν θέλουμε να καταργηθεί η VISA για τις ΗΠΑ. Ακούτε......

Εξακολουθούν να μας εμπαίζουν οι ΗΠΑ. Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Ντ. Σπέκχαρτ δηλώνει πως ελπίζει το θέμα να λυθεί μέσα στο 2009, η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., σε εμπιστευτικές της συνομιλίες με Ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να καταργηθεί η βίζα στις πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπου ισχύει ακόμη.

Επίσημο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναφέρει επί λέξει πως...«οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν βλέπουν πιθανότητες περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος κατάργησης της βίζας (Visa Waiver Program) στα πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν καλύπτονται ακόμη από αυτό».Τα κράτη αυτά, εκτός της Ελλάδας, είναι η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Τέσσερα κράτη-μέλη έχουν ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για κατάργηση της βίζας (Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία). Κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, οι χώρες αυτές δημιούργησαν ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο ποινικού μητρώου και υπόπτων για συμμετοχή σε πράξεις τρομοκρατίας και ειδική βάση δεδομένων για κλεμμένα διαβατήρια, στις οποίες έχουν άμεση πρόσβαση οι αμερικανικές αρχές ασφάλειας.!!!! Υποχρεώθηκαν ακόμη να δεχθούν ένοπλους αστυνομικούς στις καμπίνες των αεροπλάνων.
Οι όροι των συμφωνιών αυτών θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επαχθείς από την Ε.Ε., η οποία απαιτεί να υπάρξει συνολική συμφωνία κατάργησης της βίζας μεταξύ της Ε.Ε. - ΗΠΑ, που θα αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν να φέρνουν εμπόδια και να χρησιμοποιούν τη βίζα ως μέσο άσκησης πίεσης για την υλοποίηση της πολιτικής τους. Χαρακτηριστκό παράδειγμα αποτελεί η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης Μπους τον περασμένο Οκτώβριο, ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί για την Ελλάδα η βίζα. Η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε από πολλούς με τη σθεναρή αντίθεση που έδειξε η Ελλάδα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η δήλωση-απάντηση τότε της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αποδέχθηκε «τη λογική πιέσεων μεταξύ συμμάχων». Αυτή τη φορά όμως, η αμερικανική πλευρά ρίχνει το φταίξιμο της αποτυχίας στον εαυτό της! Αποδίδει την αδυναμία ένταξης των 5 υπολειπόμενων χωρών στη νομοθετική πρωτοβουλία του γερουσιαστή Weinstein, που θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας. Επίσης θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί, από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η εφαρμογή του νέου συστήματος βιομετρικού ελέγχου των ταξιδιωτών που μπαίνουν ή βγαίνουν από τις ΗΠΑ, ώς το τέλος Ιουνίου του 2009 (entry-exit control system).
Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνομιλιών, η αμερικανική αντιπροσωπεία θεωρεί την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη νέων χωρών στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας. Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις χώρες που υπέγραψαν τις διμερείς συμφωνίες, να προσαρμοστούν στους νέους αυστηρότερους όρους, ειδικά στα ζητήματα της καταγραφής δεδομένων ταξιδιώτη (το γνωστό PNR) και της ανταλλαγής πληροφοριών για ύποπτους τρομοκράτες! Ομως η Ε.Ε. αντέδρασε στην προοπτική, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις επιπρόσθετες απαιτήσεις των Αμερικανών από τα ευρωπαϊκά κράτη.

πηγή strategy-geopolitics.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΟ
Πρέπει νομίζω, να το πάρουμε απλά απόφαση και να ζητήσουμε απο τις ΗΠΑ επισήμως να μας βγαλουν απο τις χωρες που επιθυμούν την καταργηση της VISA.
Αν έχουμε εστω και ελάχιστη εθνική υπερηφάνεια (ως πολιτική ηγεσία) οφείλουμε να αρνηθούμε τον αμερικανικό εμπαιγμό.
Αν ειναι να φακελώσουν οι ΗΠΑ ολους τους Ελληνες πολιτες με ηλεκτρονικό μαλιστα τρόπο προκειμενου να μπορούμε να ταξιδευουμε ανετα στην χωρα τους να μην σώσουμε να πάμε......
Ο γερουσιαστής Weinstein (αλήθεια αραγε τι καταγωγής ειναι με τετοιο όνομα) θετει λεει ακομα αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταργηση της βιζας!!!!!
Βρε ούστ.............
Μήπως πρέπει να ειμαστε ακομα αυστηρότεροι στους ελέγχους των Αμερικανών τουριστών που έρχονται στην χώρα μας; Μπορει ετσι να το ξανασκεφτούν.......
Γενικά με δουλικότητα οι ΗΠΑ μας φέρονται σαν ραγιάδες.
Βαρεθήκαμε πια. Ας δειξουμε λιγο ελληνικό τσαμπουκά.....κ. Μπακογιάννη.
Πάντως πάλι κάλα που κάνατε τότε και την δήλωση εκείνη....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.