Σελίδες

3 Φεβρουαρίου 2009

Ενοχοι οι 5 ανήλικοι

Ενταση και οργισμένες αντιδράσεις χθες στο δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, κατά την έκδοση της απόφασης για την πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ Μεσχισβίλι.

Τα δύο Ελληνόπουλα αντέδρασαν στην απόφαση χτυπώντας τα χέρια τους στον τοίχο, καθώς επέμεναν ότι δεν έχουν σχέση με την εξαφάνιση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του ανήλικου Αλεξ από την πλατεία της Βέροιας.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους πέντε ανήλικους κατηγορουμένους για τις πράξεις της μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού, επιβάλλοντάς τους αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα μέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ ταυτόχρονα ένοχος για τις πράξεις της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και της υπόθαλψης εγκληματία κρίθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο Ελληνόπουλων.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τα δύο Ελληνόπουλα, ηλικίας 14 και 15 χρόνων, θα εγκλειστούν στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, ενώ ο 14χρονος Ρουμάνος και ο 15χρονος Αλβανός θα τεθούν υπό την επιμέλεια των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων Βέροιας, όπως και ο 17χρονος μεγαλύτερος αδερφός των Ελληνόπουλων. Υπό την επιμέλεια της ίδιας υπηρεσίας θα τεθεί και ο 15χρονος Βορειοηπειρώτης, στην Αθήνα όμως, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του.

Τετράωρη εργασία
Παράλληλα, θα προσφέρουν 4ωρη καθημερινή εργασία στο Κέντρο Μέριμνας για Ατομα με Ειδικές Δεξιότητες της Βέροιας (Ρουμάνος) και στο Γηροκομείο της Βέροιας (Αλβανός), ενώ θα παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα στο Κέντρο Ψυχικής Αγωγής Βόλου (δύο Ελληνόπουλα), στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης (Ρουμάνος, Αλβανός) και «Γ. Γεννηματάς» των Αθηνών (Βορειοηπειρώτης).

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος του 11χρονου Αλεξ επήλθε ακαριαία και τα ανήλικα παιδιά μετέφεραν το άψυχο κορμί του στο ακατοίκητο σπίτι της οδού Ελλης, απέρριψε έτσι το σενάριο της Μπαρμπούτας -που αναφέρονταν στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης-, όπως και εκείνα που ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα για απαγωγή, παιδεραστία και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Ο πρόεδρος του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, Ν. Βόκας, δεν υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Ν. Καραμολέγκου, για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία της Βέροιας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν τέλεση -από τους νεαρούς, καθώς και άλλων προσώπων, ιδίως του παππού του Ελληνόπουλων- του αδικήματος της «έκθεσης σε κίνδυνο ζωής». Ακύρωσε επίσης πρόταση εισαγγελέα να μετατραπεί η ποινή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

«Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη γάγγραινα που τρώει την ψυχή μας τα τρία τελευταία χρόνια», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την αναγγελία της ετυμηγορίας, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Για κανέναν μας η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια».

Να αναφερθεί ακόμη ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Την ανακοίνωση της απόφασης δεν παρακολούθησε η Νατέλα, η οποία λόγω ασθένειας ήταν στο σπίτι της, σύμφωνα με τα όσα είπε ο συνήγορός της Πυθαγόρας Ιερόπουλος.

«Ηταν μία δίκαιη απόφαση, η οποία άγγιξε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Νομίζω ότι στηρίχτηκε στη λογική και στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν μπορεί κανείς ανεξαρτήτως της ηλικίας που έχει να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τιμωρείται», δήλωσε ο συνήγορος του ανήλικου Βορειοηπειρώτη, Στ. Γεωργίου, ενώ ο συνήγορος του Ρουμάνου, Ι. Καραμαγκιόλης, σημείωσε: «Για μας η απόφαση είναι σεβαστή, δίνει ένα μέτρο αναμορφωτικό ή θεραπευτικό, το οποίο μας ικανοποιεί απόλυτα, όπως κι ο νομικός χαρακτηρισμός, καθώς πάντα ο ανήλικος που εκπροσωπώ πελάτης μου φώναζε ότι δεν είναι δολοφόνος, δεν είχε δηλαδή δόλο να φονεύσει».

πηγη ethnos

Σωστή η απόφαση αλλά τώρα ότι και να λέμε και ότι και να αποφασίζουμε ο 11χρονος δεν γυρίζει πίσω. Νομίζετε ότι ο πόνος της μάνας θα μειωθεί έπειτα από την απόφαση αύτη? Δεν νομίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.