Σελίδες

27 Φεβρουαρίου 2009

12.000 Απολύσεις σε 4 μήνες λόγω κρίσης

Ρεκόρ υποχρεωτικών αδειών το μήνα Φεβρουάριο (774 συνολικά) 12.000 απολύσεις και άλλες 2.050 διαθεσιμότητες εργαζομένων στο 4μηνο Νοεμβρίου ’08 - Φεβρουαρίου ’09 έφερε ήδη η κρίση στην αγορά.

Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, η οποία, προβλέποντας ότι το 6μηνο που ακολουθεί θα είναι ακόμη χειρότερο για τους εργαζόμενους, κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 2 Απριλίου ζητώντας μέτρα για τη «θωράκιση» των θέσεων εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΓΣΕΕ τα οποία αφορούν μόνο τους «συνδικαλιστικά οργανωμένους» εργασιακούς χώρους και όχι τις μικρές επιχειρήσεις:

Το Φεβρουάριο «χάθηκαν» με την επίκληση της κρίσης 4.136 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη χειρότερη «επίδοση» που έχει καταγραφεί μέσω της ΓΣΕΕ, στο α' τετράμηνο της κρίσης, καθώς το Νοέμβριο του ’08 οι απολύσεις ήταν 3.000, το Δεκέμβριο 3.348 και τον Ιανουάριο 1.528. Συνολικά οι απολύσεις, στο τετράμηνο, ξεπέρασαν στο δείγμα της ΓΣΕΕ τις 12.000 και το γεγονός αυτό προδικάζει ότι οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που έγιναν πανελλαδικά και έχουν αναγγελθεί στον ΟΑΕΔ θα είναι πολύ αυξημένες...

Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε ρεκόρ στις αναγκαστικές άδειες που χορήγησαν οι επιχειρήσεις στο προσωπικό τους, λόγω μειωμένων παραγγελιών- εργασιών κ.α. δόθηκαν 774 άδειες ενώ τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρχε σχεδόν καμία σχετική καταγγελία.

Εγιναν ακόμη άλλες 180 διαθεσιμότητες έναντι 140 τον Ιανουάριο, 890 το Δεκέμβριο του ’08 και 840 το Νοέμβριο του ’08. Το Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν, τέλος, προγράμματα εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ που υπολογίζεται ότι θα επηρεάσουν 5.500 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ οι εργασιακές αυτές «ανατροπές» έγιναν κυρίως στους κλάδους της βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας, του εμπορίου και των κατασκευών και κατά γεωγραφική περιοχή εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις στην Κεντρική και Αν. Μακεδονία, στη Θράκη, στην Πελοπόννησο και στην Αττική. Το επόμενο μέτωπο αναμένεται ότι θα «ανοίξει» στον κλάδο του τουρισμού.

Επίσης η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε απ’ ευθείας συνεννόηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να αποσταλεί κοινό υπόμνημα στην κυβέρνηση με τα μέτρα τα οποία ζητείται να ληφθούν. Το υπόμνημα θα σταλεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

πηγη imerisia

Σχόλιο

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πολλοί άνθρωποι, οικογενειάρχες έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Παιδιά περιμένουν από τους γονείς να φέρουν ψωμί στο σπίτι για να φάνε και αυτοί μην μπορώντας να κάνουν τίποτα καταφεύγουν σε ενέργειες που ούτε αυτοί θεωρούν σωστές και πρέπων, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή. Κάτι πρέπει να γίνει, να δώσει κάποιος μια λύση, άνθρωποι πεινάνε, μικρά παιδιά δεν έχουν γάλα να πιουν και έρχονται και χειρότερα.


1 σχόλιο:

  1. Δημητρη ποσο δικιο εχεις.
    Χθες σε απογευματινή εκπομπή στον ΑΝΤ1 παρουσιάσθηκε οικογένεια με ένα παιδί και εγκυος η μητερα στο δευτερο, που ηταν ανεργοι και οι δύο γονείς και εμειναν πλέον και αστεγοι !!!
    Αθανατο νεοελληνικό κρατος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.