Σελίδες

19 Ιανουαρίου 2009

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και των Βαλκανίων, αλλά και «ως κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για τη ροή των πρώτων υλών προς την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για επίσκεψη που πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στις Βρυξέλλες και προφανής στόχος της είναι η προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Υποστήριξε ότι «ένα από τα οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που «μπλοκάρει» η Κύπρος, είναι και αυτό της ενέργειας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού αερίου, Nabuco, ο οποίος περνάει μέσα από την Τουρκία. Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Τουρκία, σε ό, τι αφορά το κεφάλαιο της ενέργειας, ο Τ. Ερντογάν, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν φροντίσει να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, η χώρα του δεν θα διστάσει να αναθεωρήσει τις θέσεις της αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η ΕΕ θεωρεί προτιμότερο να ταχθεί με το μέρος μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων, από μια χώρα με 70 εκατομμύρια κατοίκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν.

Για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι είναι βασική προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ανέφερε, μάλιστα, ότι παρά την εντεινόμενη απογοήτευση της τουρκικής κοινής γνώμης από τις ευρωπαϊκές επικρίσεις σε βάρος της τουρκικής ένταξης, στόχος της κυβέρνησής του είναι η πλήρης ένταξη.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το 2007 και 2008, λόγω των εκλογών και άλλων εσωτερικών θεμάτων στην Τουρκία, υπήρξε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το 2009 η κατάσταση θα αλλάξει και το μεταρρυθμιστικό έργο θα συνεχιστεί πιο δυναμικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί Τσεχικής και Σουηδικής προεδρίας θα υπάρξει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Δεν ζητάμε από την ΕΕ προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει «μπλοκάρει» ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων υπό διαπραγμάτευση.

Για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Ερντογάν είπε πως «θα είναι καλύτερες σε περίπτωση που εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης».

πηγη e-tipos.com

Οι ανθρωποι δεν εχουν ουτε ιερο ουτε οσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.