3 Νοεμβρίου
το 361... πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’, ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τον διαδέχεται ο αυτοκράτορας Ιουλιανός.
το 867... ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Α’, με την άνοδο του στο θρόνο, καθαιρεί τον Φώτιο από Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, βάζοντας τέλος στο σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.
το 1901... αναβάλλεται η λύση του Κρητικού Ζητήματος.
το 1911... πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, ποιητής, συγγραφέας, και πρωτοπόρος του νεοελληνικού θεάτρου.
το 1913... η ελληνική Κυβέρνηση παραχωρεί στη Σερβία τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για αποκλειστική χρήση.
το 1930... στο «Θέατρο Λαού», γίνεται μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της παλινόρθωσης της μοναρχίας στην Ελλάδα.
το 1933... γεννιέται ο Μάικλ Δουκάκης, που εκλέχθηκε Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ το 1974 ενώ επανεκλέχθηκε το 1982. Το 1988 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ με το κόμμα των Δημοκρατικών αλλά έχασε από τον Τζορτζ Μπους, τον πρεσβύτερο.
το 1935... διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την «επαναφορά» της Μοναρχίας. Υπέρ της Μοναρχίας ψηφίζει το 97,8%. Τα φαινόμενα που παρατηρούνται ωστόσο μαρτυρούν ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε με τίμιους όρους, καθώς σε πολλά εκλογικά τμήματα τα ψηφοδέλτια υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Γεωργίου ξεπέρασαν αριθμητικά το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
το 1940... η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και οι άνθρωποι του πνεύματος καταγγέλλουν την απάνθρωπη ιταλική επιδρομή εναντίον της Ελλάδας.
τo 1944... η Εθνική Λυρική Σκηνή «ανεβάζει» την πρώτη της παράσταση-συναυλία, με γιορταστικό χαρακτήρα.
το 1960... πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών, από εγκεφαλική αιμορραγία, ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος και αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ διηύθυνε δοκιμή της ορχήστρας στη Σκάλα του Μιλάνου.
το 1961... αρχίζει η παραγωγή υγραερίου στα Ελληνικά Διυλιστήρια.
το 1963... η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου θριαμβεύει στις εκλογές με ποσοστό 42,02%, χωρίς όμως να συγκεντρώνει και την απόλυτη πλειοψηφία.
το 1968... κηδεύεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε πεθάνει δύο ημέρες νωρίτερα. Αν και καταργημένος από τις 15 Ιουλίου 1968 υπήρξε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Η χούντα έδωσε άδεια για δημόσια κηδεία, που εξελίχθηκε σε δυναμικό αντιχουντικό συλλαλητήριο.
το 1979... ο Σπύρος Μαρκεζίνης αναγγέλλει την επάνοδό του στην πολιτική και την επαναλειτουργία του Κόμματος των Προοδευτικών.
το 1982... πεθαίνει ο δημοσιογράφος Νίκος Γκούμας, ένας από τους καλύτερους γνώστες της ελληνικής αθλητικής ιστορίας.
το 1990... εγκαινιάζεται η σήραγγα του Αρτεμισίου, που μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Τρίπολη κατά 35 χλμ, περίπου κατά μία ώρα.
το 1994... αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου συμφωνείται στο Κάιρο, μεταξύ του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη.
το 2003... παμψηφεί και σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα που υπέβαλε η Ελλάδα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το κείμενο που υιοθετήθηκε προβλέπει διακοπή των εχθροπραξιών από 13 μέχρι 29 Αυγούστου του 2004, σε αναβίωση της αρχαίας ελληνικής ιδέας.
το 2003... τερματίζονται από επτά εβδομάδες οι κινητοποιήσεις των καθηγητών στα ΑΕΙ και ανοίγει ένας νέος με πρωταγωνιστές διάφορους άλλους εργασιακούς κλάδους. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα η χώρα θα βρεθεί αρκετές φορές σε απεργιακό κλοιό. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο ΙΚΑ και το ΕΚΑΒ, στα ΕΛΤΑ, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι γεωτεχνικοί, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι ναυτεργάτες στο Ρίο-Αντίρριο, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι υπάλληλοι της Στατιστικής Υπηρεσίας και άλλοι, πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας και επαναλαμβανόμενες απεργίες με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.