10 Οκτωβρίου 2019

Δελτίο Τύπου, Ημερίδας, για τον Όσιο Γέροντα Σίμωνα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 6 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «O Όσιος Γέροντας Σίμωνας Αρβανίτης». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης από κοινού με πτυχιούχους και φοιτητές, διαφόρων σχολών της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης, τέκνα των Αγίων Δημητρίου και Πορφυρίου. Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με τροπάρια που έψαλε η χορωδία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), ενώ κατά τη διάρκειά της λειτούργησε μικρή έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου, των εκδόσεων «Εν Πλω». 

Οι εισηγητές της ημερίδας είχαν προσωπική εμπειρία από τον Όσιο Γέροντα Σίμωνα τον Αρβανίτη, στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η εν λόγω εκδήλωση. Με την εισηγητική προσφώνηση, ο π. Αλέξιος Παπαστεργίου, προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πανοράματος και συνδιοργανωτής του συνεδρίου, ξεκίνησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ.κ.Ιγνάτιος, με θέμα ομιλίας του: «Η αγιασμένη προσωπικότητα του πατρός Σίμωνος Αρβανίτη». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή, στο έργο και στο ασκητικό πνεύμα του Οσίου Σίμωνα του Αρβανίτη, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θαυματουργική δράση του Οσίου, η οποία ήταν αποτέλεσμα της προσευχής του στον Θεό. 

Στη συνέχεια, η σκυτάλη της ομιλίας παραδόθηκε στον π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ιερισσού, με θέμα: «Γέροντας Σίμων: Ο Γέροντας της Αθήνας». Ο πρωτοσύγκελος επισήμανε την αβραμιαία φιλοξενία που προσέφερε ο Όσιος στους πιστούς που τον επισκέπτονταν εκεί, όπου μόναζε, αλλά και την καρτερία με την οποία τους δεχόταν για εξομολόγηση, παρά την επιδείνωση της υγείας του, που συχνά τον καθιστούσε κλινήρη. 

Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο π. Μάξιμος Ιβηρίτης, πρώην πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, του οποίου η ομιλία με θέμα: «Εμπειρίες από τον Γέροντα Σίμωνα Αρβανίτη, τον Πνευματικό», ανέδειξε τις χάρες του Οσίου Σίμωνα, όπως το προορατικό χάρισμα, που ήταν καρπός της αδιάλειπτης πνευματικής του άσκησης. Άξιο σημείο αναφοράς αποτελεί και η σημείωση του π. Μαξίμου για τον Όσιο Σίμωνα, πως λόγω της πνευματικής του ανόδου, θεωρούσε την άρρωστη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σώμα του, δώρο Του Θεού στη ζωή του. 

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτήν του Πρωτοπρεσβυτέρου, π. Βασιλείου Βολουδάκη, με θέμα: «Ο Γέροντάς μας, πατέρας Σίμων», ο οποίος έκανε λόγο για την απλότητα του χαρακτήρα του Οσίου και την διαποίμανση του ποιμνίου του που, επίσης, χαρακτηριζόταν από ταπείνωση, μεστό, απλό και σωτήριο λόγο. Η ημερίδα έλαβε τέλος με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό στους ομιλητές.

Δείτε ολόκληρη τηνεκδήλωση

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΜΑΣ π. ΣΙΜΩΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Της Σωτηρίας Νούση 

«Υπακοής ένεκεν, εις τον γνωστό μας θεολόγον», Γέροντα Άγιό μας και εκ πνευματικού καθήκοντος, διά τους συγχρόνους μας, Πνευματικούς, Αγίους Γέροντες της Εκκλησίας μας, όπως εν προκειμένω, διά τον μακαριστόν Ιερομόναχον-Γέροντα π.ΣΙΜΩΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗΝ (1901-1988), ο οποίος, λίγο πιο πάνω από τα όμορφα και κατανυκτικά βράχια ίδρυσε την Ιεράν Μονήν του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ. Αρχικά όταν πρωτοπήγε, βρήκε ένα μικρό Εκκλησάκι του Αίου. 

Είναι γνωστά βιογραφικά και προσωπικά βιώματα κ.λ.π. του Αγίου Γέροντός μας, π. ΣΙΜΩΝΟΣ, ιδίως από το πρώτο, περί του Αγίου Γέροντος βιβλίο, που είχε γράψει και κυκλοφορήσει, ο μακαριστός Μοναχός π. ΖΩΣΙΜΑΣ, υπό τον τίτλον «Π. ΣΙΜΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (1901-1988)». 

Ήταν ο πρώτος «πνευματικός μου οδοδείκτης» Πατέρας με στοργή, χαρά και αισιοδοξία μου μιλούσε λίγο για διάφορα και μετά με ρωτούσε, ή βοηθούσε, να του εκφράσω όλα τα προβλήματα, σφάλματα κ.λ.π και πνευματικές μου προσπάθειες.

Απλές οι απαντήσεις του, αλλά σοφές και όντως Πατρικές, ώστε με χαρά και ενθουσιασμό να αγωνιζόμεθα και να ξεπερνούμε κάποιες τυχόν «δυσκολίες».

Κατ’ αρχήν, μετά το πνευματικό και με χαμόγελο «καλωσόρισμα» και κάποιες αναγκαίες ερωτήσεις, φώναζε τον εκάστοτε ή για τη διακονία αυτή Μοναχή για το ανάλογο «κέρασμα». Έλεγε: Φέρε αυτό, φέρε και το άλλο κ.λ.π., για να μας προσφέρη, με όντως πατρική στοργή και χαρά.

Μετά το «κέρασμα», με τρόπο, βοηθούσε τον πιστό, να του μιλήση για τα προβλήματά του, για κάποια πνευματικά σφάλματα και ό,τι βάραινε την συνείδησή του. Έδιδε πάντα, απλές συμβουλές, για αγώνα, για προσπάθειες, για περισσότερο πλησίασμα στην Εκκλησία. Έλεγε συχνά: «Άκουσε παιδί μου, υπάρχει πρόβλημα για τον πιστό άνθρωπο. Όταν παρακαλέσης τον Χριστό μας, την Παναγία μας, τους Αγίους μας, ΟΛΑ γίνονται, αρκεί να είναι για το καλό μας».

Όταν στρέψης, με πόνο και αγάπη, τα μάτια σου, στην Εικόνα, στο Πρόσωπο του Χριστού μας, την Παναγία μας και των Αγίων μας, όλα γίνονται, αρκεί να είναι για το καλό σου. Γαληνεύει η καρδιά σου. Παίρνεις δυνάμεις. Όπως το βρέφος ή και το μικρό παιδί, που όταν το βάλη η μητέρα του να κοιμηθεί, βλέποντας εκείνο μερικές φορές, που ανοιγοκλείνει τα μάτια του, το πρόσωπο της μανούλας του, κοιμάται ήσυχα και γλυκά.

Κοίταξε τον Χριστό μας, την Παναγία μας, τους Αγίους μας, τον Άγιο της ημέρας και πες Τους: «Αυτό που θέλω, είναι σωστό, είναι για το καλό μου κ.λ.π.» και αμέσως η αγάπη Τους, θα σε πληροφορήσουν στη συνείδησή σου και θα σου δώσουν δυνάμεις και χαρά. Τα δε τελευταία χρόνια που είχε καταβληθή υπερβολικά από την ασθένεια, έβλεπε κανείς στο κρεββάτι, έναν «ανθρώπινο σκελετό», δηλαδή υπερβολικά αδύνατο και ξαφνιαζότανε και για τις όμορφες συμβουλές του και κατόπιν, με την «ψαλτική» του έλεγε: «Έλα να ψάλλουμε μαζί» και άρχιζε πάντα πρώτος, χαρούμενος και δυνατά. Πλήθη πιστών, Αρχιερέων, Κληρικών, Μοναχών και Πιστών, ιδίως τους τελευταίους χρόνους τον επισκέπτοντο.

Είχαμε δε ακούσει, ότι την εποχή που ήτο νεώτερος, συχνά έφευγε από την Ι. Μονή του, έλεγε δε σε κάποιον Μοναχό: πάω να περπατήσω λίγο κ.λ.π. Εκείνος δε, πήγαινε σε κάποιους πελώριους βράχους, που ήσαν πιο κάτω από την Ι. Μονή, έμπαινε μέσα και επί ώρες, προσηύχετο έκλαιε και ποιος να γνώριζε τι έβλεπε κ.λ.π. Γιατί γι’ αυτούς τους πελώριους βράχους, που υπάρχουν και σήμερα, τα παμπάλαια χρόνια, λέγεται ότι έμεναν Ασκηταί. Επέστρεφε δε μετά, «αγνώριστος» με μια μορφή που έλαμπε. Είθε να έχουμε πάντα, έντονα, την παρουσία του, στοργή και βοήθειά του. Και σήμερα, πλήθη πιστών αποθέτουν τον πόνον των και τα προβλήματά των στον Σεπτόν Τάφον Του. Να έχουμε την Ευχή Του και την προστασία Του. Ιδίως στην σημερινά περίεργη εποχή μας που κατά πολλούς Πατέρας, λήγουν οι Καιροί των Εθνών και άρχονται οι Καιροί της Βασιλείας των Ουρανών, δια τούτο και ο Πειρασμός, κατά τα λεγόμενα Πατέρων και Ασκητών, ζητά μετά μανίας τίνα καταπίη. Η Παναγία μας, ο Χριστός μας και οι Άγιοί μας, να μη μας εγκαταλείψουν. 

Ταπεινά
Σωτηρία ΝούσηShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.