16 Οκτωβρίου 2019

Το Σύνδρομο της Σαμοθράκης: Δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανένα θεωρητικό κλιματικό μοντέλο

Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (*) 

Σύμφωνα με το IPCC η χορτοφαγία (ή όπως έχει καθιερωθεί ως «veganism») θα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι θιασώτες της νέας συνήθειας ζητούν να σταματήσει η κατανάλωση κρέατος. Το IPCC συνιστά να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Δύση πυροδοτεί την κλιματική κρίση, λένε οι επιστήμονες του IPCC, χωρίς, ωστόσο, να συνιστούν να γίνουμε χορτοφάγοι ή vegan, [1]. 

Κατ’αρχήν ας ξεχωρίσουμε το ηθικό κομμάτι του συγκεκριμένου τρόπου ζωής από την αμφισβητούμενη θεωρία της κλιματικής αλλαγής. Είναι απολύτως σεβαστή η άποψη ορισμένων να αρνούνται την κατανάλωση κρέατος για λόγους προσωπικής επιλογής/ευαισθησίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η άποψη αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθεί δια της κρατικής βίας. 
  • Η μη επιστημονικά ορθή σύνδεση της κατανάλωσης κρέατος με το κλίμα του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει εν τη πράξει σε καταστάσεις αντίθετες από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Μη ξεχνάμε: το θεωρητικό μοντέλο της κλιματικής αλλαγής πάσχει αναμφισβήτητα από αβεβαιότητα. Όπως όλα τα επιστημονικά θεωρητικά μοντέλα, εάν προσπαθήσει κάποιος να τα εφαρμόσει, μπορεί τελικώς να φέρει αποτελέσματα άκρως απρόβλεπτα εώς επικίνδυνα για τη Φύση με αποτέλεσμα που θα γυρνούσε ως μπούμερανγκ στη Φύση (backlasheffect). Η φυσική εξέλιξη δεν ακολουθεί τις γραμμικές θεωρίες που αποτυπώνουν τα επιστημονικά θεωρητικά μοντέλα. Η Φύση ακολουθεί το δρόμο της και «γελά» με τα καμώματα όσων νομίζουν ότι είναι σε θέση να την προβλέψουν ως αυτόκλητοι προφήτες. 
Κάπως έτσι φαίνεται πως αντέδρασε η φύση στη Σαμοθράκη. Τί συμβαίνει στη Σαμοθράκη; Η αιγο-κτηνοτροφία δεν αποδίδει πλέον οικονομικά οφέλη στους κτηνοτρόφους. Έτσι, χιλιάδες ημιάγριες κατσίκες έχουν κατακλύσει τη Σαμοθράκη, [2]. Αγριοκάτσικα τα οποία καθώς είναι υποσιτισμένα ψάχνουν διακαώς να βρουν τροφή. Ο αριθμός των αγριοκάτσικων στη Σαμοθράκη είναι 15 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατοίκων του νησιού. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press τα αγριοκάτσικα βρίσκονται κυριολεκτικά παντού: στις στέγες των σπιτιών, στις αυλές, πάνω σε αυτοκίνητα.
  • Τα αγριοκάτσικα σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους: δεν αφήνουν θάμνο για θάμνο, δέντρο για δέντρο στην προσπάθειά τους να τραφούν. Αποτέλεσμα; Ο κίνδυνος της αποψίλωσης του νησιού από φυτά και δέντρα και στη συνέχεια η εμφάνιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων επειδή το έδαφος δεν θα μπορεί να συγκρατήσει το νερό της βροχής. 
Με λίγα λόγια: κίνδυνος για το περιβάλλον. 
  • Κάπως έτσι λοιπόν, η Φύση γελά και δημιούργησε εν τη πράξει το «Σύνδρομο της Σαμοθράκης». Ο όρος μπορεί να μοιάζει ως νεολογισμός, αλλά μάλλον αποδίδει μία τοπική ιδιαιτερότητα και ίσως κρίνεται χρήσιμο να καθιερωθεί ως πρότυπο/ανάλογο για μελλοντικές επιστημονικές παρατηρήσεις insitu και όχι στα θεωρητικά και αποκλεισμένα από την πραγματικότητα εργαστήρια των αποστειρωμένων μαθηματικών μοντέλων. 
  • Το «Σύνδρομο της Σαμοθράκης» δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανένα θεωρητικό κλιματικό μοντέλο ή από τους vegans. Απλώς, συμβαίνει, εξελλίσεται ως πραγματικό γεγονός και όχι ως προφητεία ή θεωρητικό μοντέλο. Απλώς το παρακολουθούμε και το καταγράφουμε. 
Ας φανταστούν ορισμένοι σύγχρονοι Νοστράδαμοι λοιπόν το «Σύνδρομο της Σαμοθράκης» στη μεγάλη εικόνα του, σε παγκόσμιο επίπεδο: εκατομμύρια ζώα σε ημιάγρια κατάσταση να κάνουν κατάληψη στον πλανήτη προσπαθώντας να επιβιώσουν στη διατροφική αλυσίδα Naturanihilfitinfrustra (H Φύση δεν κάνει τίποτε ασκόπως/ματαίως). 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 
1. https://www.kathimerini.gr/1037696/article/epikairothta/perivallon/ek8esh-toy-ohe-h-xortofagia-swzei-to-klima 
2. https://www.apnews.com/d10753a84ac9471ca0585de5c0078a62 

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

πηγήShare

1 σχόλιο:

δον κιx ο τις είπε...

Από το ένα άκρο στο άλλο.

Ή κρέας και γαλακτκομικά
κάθε μέρα

ή ...μαχαίρι!


Κι αυτή η απαξίωση
του γάλατος
που λανσάρεται ολο και πιό συχνά ως
επικίνδυνο;

Τι παίζει;

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.