Σελίδες

11 Ιουλίου 2026

Η «ομοβροντία» του Πολεμικού Ναυτικού: Πόσο έτοιμο είναι το πυραυλικό μας οπλοστάσιο για έναν σύγχρονο ναυτικό πόλεμο;

Κατευθυνόμενο βλήμα εγκαταλείπει κεκλιμένο κυλινδρικό εκτοξευτή ελληνικού πολεμικού πλοίου κατά τις βολές του Ιουλίου 2024. Οι κεκλιμένοι εκτοξευτές χρησιμοποιούνται από τις κύριες οικογένειες αντιπλοϊκών πυραύλων του ΠΝ. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.  
 
Η πραγματική μαχητική αξία ενός στόλου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τα όπλα που μπορεί να εξαπολύσει, από την εμβέλειά τους, την αντοχή τους στα αντίμετρα και κυρίως από τον αριθμό των διαθέσιμων βλημάτων. Ένα σύγχρονο πλοίο με περιορισμένο φόρτο πυραύλων μπορεί να εξαντλήσει γρήγορα τις δυνατότητές του, ενώ μια παλαιότερη μονάδα με επαρκές απόθεμα αντιπλοϊκών όπλων εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή.
 
Κοντινό στιγμιότυπο εκτόξευσης κατευθυνόμενου βλήματος Harpoon από μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο σύνθετου σεναρίου βολών στο Ιόνιο το 2024. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό. 
 
Στην περίπτωση του ΠΝ, η πραγματική εικόνα παραμένει δύσκολο να αποτυπωθεί, καθώς τα αποθέματα των πυραύλων μας, δεν δημοσιοποιούνται. Γνωρίζουμε τις πλατφόρμες, τους εκτοξευτές, αρκετές από τις συμβάσεις αγοράς και τις βολές που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά δεν ξέρουμε πόσα βλήματα παραμένουν διαθέσιμα, πόσα έχουν ανακατασκευαστεί και πόσα παλαιότερα όπλα έχουν διατηρηθεί ως εφεδρεία. Παρ’ όλα αυτά, από τα δημόσια στοιχεία και κάποιες επιχειρησιακές παραδοχές μπορεί να σχηματιστεί μια αρκετά καθαρή εικόνα.
 
 
Η ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ (P71), κλάσης Ρουσσέν, εκτελεί πυραυλική βολή σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού τον Ιούλιο του 2024. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Έτσι μια αποτίμηση μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι ο αριθμός των κανίστρων εκτόξευσης που υπάρχουν σήμερα σε ενεργά πλοία. Η δεύτερη είναι το συνολικό απόθεμα πυραύλων που εκτιμάται ότι βρίσκεται στη διάθεση του ΠΝ.
 
Οι Harpoon παραμένουν η βάση των αντιπλοϊκών μας βλήματων
 
Ο πύραυλος επιφανείας-επιφανείας Harpoon συνεχίζει να είναι το θεμέλιο της αντιπλοϊκής ισχύος του ΠΝ. Αρχικά οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ φέρουν από οκτώ πυραύλους και δίνουν συνολικά 32 θέσεις με RGM-84G Harpoon Block 1G.
 
Στη συνέχεια οι οκτώ ενεργές φρεγάτες τύπου S/Kortenaer μπορούν να φέρουν από οκτώ πυραύλους. Με την παραδοχή πλήρους φόρτου, η κλάση προσθέτει άλλους 64 Harpoon. Σύμφωνα με το Military Balance 2026, οι ελληνικές Kortenaer χρησιμοποιούν RGM-84C Harpoon Block 1B και RGM-84G Harpoon Block 1G. Όμως η σύνθεση του φόρτου μπορεί να διαφοροποιείται από πλοίο σε πλοίο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των βλημάτων, την κατάσταση συντήρησης και την αποστολή.
 
ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει κατευθυνόμενο βλήμα Exocet MM40 Block 2, το οποίο ακολουθεί την αρχική καμπύλη τροχιά μετά την έξοδό του από τον εκτοξευτή. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Στις φρεγάτες προστίθενται οι έξι ενεργές παλαιότερες πυραυλάκατοι τύπου Combattante III. Η σημερινή δύναμη επισήμως αποτελείται από τέσσερις Combattante IIIA, τις Λάσκος, Μπλέσσας, Μυκόνιος και Τρουπάκης, καθώς και δύο Combattante IIIB, τις Ντεγιάννης και Σταράκης (αν και δεν είναι βέβαιο πως όλα τα σκάφη είναι εν δράσει). Κάθε μία από τις έξι ΤΠΚ φέρει τέσσερις Harpoon, επομένως προστίθενται 24 θέσεις εκτόξευσης. Το Military Balance 2026 σημειώνει πως τα συγκεκριμένα σκάφη φέρουν το μοντέλο RGM-84C Block 1B.
 
Οπότε η συνολική δύναμη των πλοίων επιφανείας φτάνει τους 120 Harpoon, από τους οποίους οι 32 αντιστοιχούν στις ΜΕΚΟ 200ΗΝ, οι 64 στις Kortenaer και οι 24 στις έξι Combattante III.
 
Ο αριθμός αυτός βασίζεται στην παραδοχή ότι το ΠΝ διαθέτει αρκετά λειτουργικά βλήματα για πλήρη φόρτο όλων των συγκεκριμένων πλοίων. Η μακρόχρονη χρήση του Harpoon και η μεταφορά εκτοξευτών και βλημάτων από αποσυρόμενα σε ενεργά πλοία ενισχύουν αυτή την εκτίμηση.
 
Οι εκδόσεις RGM-84C, RGM-84G και UGM-84C
 
Η οικογένεια βλημάτων Harpoon χρησιμοποιεί διαφορετικό πρώτο γράμμα ανάλογα με την πλατφόρμα εκτόξευσης. Η ονομασία RGM αφορά το βλήμα που εκτοξεύεται από πλοίο επιφανείας ή από επίγεια διάταξη με επιταχυντή εκτόξευσης. Η ονομασία UGM αφορά την υποβρυχίως εκτοξευόμενη έκδοση, η οποία τοποθετείται μέσα σε ειδική στεγανή κάψουλα και εκτοξεύεται από τορπιλοσωλήνα. Η ονομασία AGM χρησιμοποιείται για τις αεροπορικά εκτοξευόμενες εκδόσεις.
 
Το γράμμα που ακολουθεί τον αριθμό 84 υποδεικνύει συγκεκριμένη έκδοση και επίπεδο εξέλιξης. Αυτό σημαίνει ότι RGM-84C και UGM-84C δεν είναι διαφορετικές γενιές του πυραύλου. Είναι η έκδοση C, δηλαδή ο Block 1B, προσαρμοσμένη αντίστοιχα για εκτόξευση από πλοίο και υποβρύχιο.
 
Kortenaer του ΠΝ, εκτοξεύει RGM-84D σε δύσκολο περιβάλλον. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Ο RGM-84C Harpoon Block 1B εισήλθε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σε αντίθεση με την πρώτη έκδοση του όόλου, η οποία μπορούσε να εκτελέσει έναν τελικό ελιγμό ανόδου και κατάδυσης πάνω στον στόχο, ο Block 1B ακολουθεί χαμηλή πτήση πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming) μέχρι την πρόσκρουση.
 
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί αδρανειακή καθοδήγηση στην ενδιάμεση φάση και ενεργοποιεί τον ενεργό ερευνητή ραντάρ στην τελική προσέγγιση. Μετά την εκτόξευση λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να απαιτεί συνεχή καθοδήγηση από το πλοίο.
 
Η απουσία του τελικού ελιγμού ανόδου κρατά τον RGM-84C χαμηλά πάνω από τη θάλασσα και μειώνει τον διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης του στόχου. Πρόκειται, όμως, για τεχνολογία σχεδιασμένη πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ο ερευνητής, η υπολογιστική ισχύς και οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου του Block 1B είναι σαφώς παλαιότερες από εκείνες των σύγχρονων αντιπλοϊκών πυραύλων.
 
Ο RGM-84G Harpoon Block 1G αποτελεί νεότερη εξέλιξη της οικογένειας και προήλθε από αναβάθμιση βλημάτων Block 1C. Διαθέτει βελτιωμένη αντοχή στα ηλεκτρονικά αντίμετρα και δυνατότητα επανάληψης της αναζήτησης ή της προσβολής, όταν ο αρχικός στόχος δεν εντοπιστεί ή χαθεί από τον ερευνητή.
 
Η δυνατότητα αυτή είναι σημαντική σε περιβάλλον με ισχυρές παρεμβολές, δολώματα ή πυκνή ναυτική κίνηση. Ο RGM-84G είναι επομένως ποιοτικά ανώτερος από τον RGM-84C, χωρίς να φτάνει στις δυνατότητες των σημερινών πυραύλων νέας γενιάς.
 
Κατευθυνόμενο βλήμα Harpoon RGM-84 εξαπολύεται από φρεγάτα Kortenaer του Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση βολών τον Ιούνιο του 2025 στο νότιο Ιόνιο. Η δραστηριότητα περιέλαβε πολλούς τύπους όπλων κατά στόχων επιφανείας και αέρος. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Οι πρώιμες εκδόσεις του Harpoon έχουν μήκος περίπου 4,6 μέτρα μαζί με τον επιταχυντή, διάμετρο 343 χιλιοστά και συνολικό βάρος εκτόξευσης περίπου 680 έως 690 κιλά. Η πολεμική κεφαλή έχει βάρος περίπου 221 έως 227 κιλά, ενώ η ταχύτητα παραμένει υψηλή υποηχητική.
 
Ο RGM-84C Block 1B εκτιμάται ότι έχει εμβέλεια περίπου 90 έως 110 χιλιομέτρων, ανάλογα με το προφίλ πτήσης και τις συνθήκες. Ο RGM-84G Block 1G, ως εξέλιξη της οικογένειας Block 1C, μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 120 χιλιόμετρα.
 
Πάντως η μεγάλη πολεμική κεφαλή παραμένει σημαντικό πλεονέκτημα του όπλου. Ένας Harpoon που θα περάσει την άμυνα του στόχου μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές σε φρεγάτα, κορβέτα, αποβατικό ή βοηθητικό πλοίο, προκαλώντας πυρκαγιές, πλημμύρα, απώλεια αισθητήρων και ακινητοποίηση ακόμη και αν δεν επιτύχει άμεση βύθιση.
 
Η υποβρύχια δύναμη των UGM-84C
 
Το Military Balance 2026 σημειώνει πως τα υποβρύχια μας Νηρέας, Ωκεανός και τα τέσσερα Type 214 κλάσης Παπανικολής. διαθέτουν δυνατότητα εξαπόλυσης Sub-Harpoon, συγκεκριμένα το μοντέλο UGM-84C Block 1B. Αυτό χρησιμοποιεί την ίδια πολεμική κεφαλή, τον ίδιο κινητήρα και την ίδια τερματική καθοδήγηση με τον RGM-84C. Η βασική διαφορά βρίσκεται στη διαδικασία εκτόξευσης. Το βλήμα τοποθετείται σε ειδική στεγανή κάψουλα, εξέρχεται από τον τορπιλοσωλήνα και ανεβαίνει προς την επιφάνεια. Μετά την έξοδο από το νερό, η κάψουλα απορρίπτεται, ενεργοποιείται ο επιταχυντής και ο πύραυλος περνά σε πτήση χαμηλού υψομέτρου και ενεργοποιεί τον ερευνητή ραντάρ στην τελική φάση.
 
Η εκτόξευση ενός Sub-Harpoon προσφέρει στο υποβρύχιο τη δυνατότητα να προσβάλει πλοίο σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από την τυπική ακτίνα μιας τορπιλικής εμπλοκής. Όμως, η έξοδος της κάψουλας και η έναυση του πυραύλου πάνω από την επιφάνεια δημιουργούν ορατά ίχνη, τα οποία μπορούν να προδώσουν κατά προσέγγιση την θέση του υποβρυχίου.
 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η χρήση του όπλου σε μια κλειστή και έντονα επιτηρούμενη θάλασσα όπως το Αιγαίο απαιτεί προσεκτική επιλογή της στιγμής και της θέσης εκτόξευσης. Η επιχειρησιακή λογική και οι περιορισμοί του UGM-84 έχουν αναλυθεί σε παλαιότερη παρουσίαση του υποβρυχιακού οπλοστασίου του ΠΝ.
 
Για το ελληνικό Ναυτικό δεν γνωρίζουμε πόσα βλήματα είναι λειτουργικά, πόσα έχουν επαναπιστοποιηθεί και πόσα μπορεί να μεταφέρει κάθε υποβρύχιο σε μια συγκεκριμένη αποστολή. Τα υποβρύχια διαθέτουν κοινό χώρο για τορπίλες και πυραύλους και ο πραγματικός φόρτος καθορίζεται από την αποστολή, την απειλή και τη διαθεσιμότητα των όπλων. Για τον λόγο αυτό, οι UGM-84C δεν προστίθενται στον υπολογισμό μας. Πάντως ακόμη και ένας περιορισμένος αριθμός αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα του αντιπάλου.
 
Exocet, το όπλο των Ρουσσέν και των FDI
 
Οι επτά ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν, γνωστές ως Super Vita, είναι τα ισχυρότερα μικρά πλοία επιφανείας του ΠΝ. Κάθε μία φέρει οκτώ αντιπλοϊκούς Exocet MM40, με αποτέλεσμα ο πλήρης φόρτος της κλάσης να ανέρχεται σε 56 βλήματα.
 
Τεχνικοί της MBDA χειρίζονται το εμπρόσθιο τμήμα πυραύλου Exocet MM40 Block 3C στη γραμμή παραγωγής. Πηγή: MBDA.
 
Οι Ρουσσέν συνδυάζουν μικρό σχετικά ίχνος, υψηλή ταχύτητα, σύστημα μάχης TACTICOS, τρισδιάστατο ραντάρ και ισχυρή αυτοπροστασία με RAM. Για το μέγεθός τους διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη ισχύ πυρός και μπορούν να αξιοποιήσουν το νησιωτικό ανάγλυφο για απόκρυψη και αιφνιδιασμό. Οι δυνατότητες και οι προοπτικές εκσυγχρονισμού τους έχουν αναλυθεί σε σχετική παρουσίαση του προγράμματος αναβάθμισης τους.
 
Οι πρώτες Ρουσσέν διαθέτουν Exocet MM40 Block 2 και Block 3, ενώ οι δύο τελευταίες, οι Καραθανάσης και Βλαχάκος, φέρουν τους νεότερους MM40 Block 3C. Η παραγγελία 16 Exocet MM40 Block 3C καλύπτει ακριβώς έναν πλήρη φόρτο για τις δύο τελευταίες.
 
Ο Exocet MM40 Block 2 έχει εμβέλεια περίπου 70 χιλιομέτρων, ενεργό ερευνητή ραντάρ, αδρανειακή ναυτιλία, προφίλ sea skimming και πολεμική κεφαλή περίπου 165 κιλών. Παρά την ηλικία του, παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνος στις αποστάσεις του Αιγαίου, ειδικά όταν εκτοξεύεται από ΤΠΚ που μπορούν να αξιοποιήσουν νησιά, ακτές και βραχονησίδες για απόκρυψη.
 
Απεικόνιση του Exocet MM40 Block 3C χωρίς τον επιταχυντή εκτόξευσης.
 
Ο Exocet MM40 Block 3 αύξησε σημαντικά την εμβέλεια και εισήγαγε δορυφορική υποβοήθηση, σύνθετο σχεδιασμό διαδρομής και δυνατότητα προσβολής σταθερών στόχων στην ξηρά. Ο νεότερος Exocet MM40 Block 3C προχωρά ακόμη περισσότερο, με εμβέλεια της τάξης των 200 έως 250 χιλιομέτρων, νέο ψηφιακό ενεργό ερευνητή στη ζώνη J, βελτιωμένη επιλεκτικότητα στόχων και ενισχυμένη αντοχή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.
 
Ο Block 3C έχει βάρος περίπου 530 κιλά, μήκος 4,7 μέτρα και διάμετρο 350 χιλιοστά. Μπορεί να προγραμματιστεί να ακολουθήσει σύνθετη πορεία με ενδιάμεσα σημεία αλλαγής κατεύθυνσης και να συμμετάσχει σε συγχρονισμένη επίθεση πολλών βλημάτων από διαφορετικές κατευθύνσεις. Πρόκειται για το ποιοτικότερο αντιπλοϊκό όπλο που διαθέτει σήμερα το ΠΝ σε μονάδες επιφανείας.
 
Εκτόξευση αντιπλοϊκού πυραύλου Exocet MM40 Block 3C από τη γαλλική φρεγάτα FREMM Alsace κατά την επιχειρησιακή αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ίδια έκδοση εξοπλίζει τις νεότερες Ρουσσέν και τις FDI HN. Πηγή: MBDA
 
Κάθε FDI HN κλάσης Κίμων θα φέρει οκτώ Exocet MM40 Block 3C. Σήμερα, μόνο η φρεγάτα Κίμων βρίσκεται σε υπηρεσία στο ΠΝ. Η Νέαρχος προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2026, ενώ η Φορμίων ακολουθεί έως το τέλος του ίδιου έτους. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή επιχειρησιακή δύναμη των FDI HN είναι οκτώ Exocet.
 
Η πρώτη ελληνική FDI HN ΚΙΜΩΝ κατά τις θαλάσσιες δοκιμές της στη Γαλλία.
 
Με βάση την εκτίμηση ότι για την πρώτη τριάδα αγοράστηκε φόρτος Χ1,2, το απόθεμα αντιστοιχεί σε περίπου 29 Exocet MM40 Block 3C. Πρόκειται για 24 βλήματα ώστε να φορτωθούν πλήρως οι τρεις φρεγάτες και περίπου πέντε ως απόθεμα. Όσο για την τέταρτη FDI HN, τη Θεμιστοκλής έχει παραγγελθεί, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί αντίστοιχη αγορά νέων Exocet. Οπότε τα βλήματα που έχουν παραγγελθεί υπολείπονται από τα 32 που θα απαιτούνταν για να φορτωθούν ταυτόχρονα τέσσερις FDI HN, ενώ δεν θα υπάρχει κανένα απόθεμα.
 
Επομένως, χρειάζεται νέα παραγγελία βλημάτων, τουλάχιστον οκτώ για τη Θεμιστοκλής αλλά στην πράξη περισσότερων, ώστε να υπάρχει απόθεμα τόσο για τις FDI και τις Ρουσσέν.
 
Οι παλιοί MM38 και οι Penguin των ΤΠΚ
 
Οι αντιπλοϊκοί Exocet MM38 έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από τις πυραυλακάτους του ΠΝ, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί επίσημα η καταστροφή ή η οριστική διάθεση σε τρίτο. Αρκετοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν σε εκπαιδευτικές βολές, ενώ είναι πιθανό κάποιο απόθεμα, ακόμη και τυπικά ληγμένο, να έχει διατηρηθεί στις αποθήκες.
 
Οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η διατήρηση ορισμένων MM38 για κάποια επιχειρησιακή «έκπληξη», είτε από παλαιότερη ναυτική πλατφόρμα είτε από κάποια εποχούμενη διάταξη εκτόξευσης στην ξηρά. Δεν υπάρχει όμως επιβεβαίωση για μια τέτοια δυνατότητα και συνεπώς οι MM38 δεν προσμετρώνται στην επιχειρησιακή δύναμη του ΠΝ.

Ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει AGM-114 Hellfire κατά στόχου επιφανείας τον Ιούνιο του 2020. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Να αναφέρουμε εδώ πως υπάρχει η φήμη ότι οι MM38, ακόμη και όταν είχαν υπερβεί κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο ζωής τους, απέδιδαν κανονικά στις ασκήσεις. Ο MM38 έχει εμβέλεια περίπου 40 χιλιομέτρων, βάρος 735 κιλών και πολεμική κεφαλή 165 κιλών. Χρησιμοποιεί αδρανειακή καθοδήγηση στην πορεία και ενεργό ερευνητή ραντάρ στην τελική φάση. Παρά την ηλικία του, παραμένει πύραυλος fire and forget, καθώς μετά την εκτόξευση δεν απαιτεί συνεχή καθοδήγηση από την πλατφόρμα.
 
Παρόμοια αβεβαιότητα υπάρχει για τους Penguin που χρησιμοποιούνταν από τις παλαιότερες Combattante IIIB. Τα βλήματα έχουν λήξει και δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί με το απόθεμα, αν έχει καταστραφεί, αν έχει αποθηκευτεί ή αν μέρος του υλικού παραμένει διαθέσιμο.
 
Οι Penguin και οι Hellfire των ελικοπτέρων
 
Το ΠΝ είχε αγοράσει μικρό αριθμό Penguin Mk2 Mod 7 για τα πρώτα επτά ελικόπτερα S-70B6 Aegean Hawk, όπου ήταν η κύρια οργανική δυνατότητα αντιπλοϊκής κρούσης τους. Ο αριθμός όμως ήταν μικρός και η σημερινή κατάστασή τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
 
S-70B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού πάνω σε κατάστρωμα φρεγάτας. Τα ελληνικά ελικόπτερα μπορούν να αναλάβουν αποστολές κρούσης επιφανείας, αν και ο κύριος ρόλος τους παραμένει ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Ο Penguin Mk2 Mod 7 έχει βάρος 385 κιλά, μήκος περίπου 3 μέτρα, πολεμική κεφαλή περίπου 120 κιλών και εμβέλεια μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα. Χρησιμοποιεί προγραμματισμένη πτήση και παθητικό υπέρυθρο ερευνητή στην τελική φάση. Η παθητική καθοδήγηση περιορίζει την προειδοποίηση που λαμβάνει ο στόχος, καθώς το βλήμα δεν χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ για την τελική αναζήτηση.
 
Τα τρία τελευταία S-70B Aegean Hawk και τα νεότερα MH-60R Romeo μπορούν να φέρουν AGM-114 Hellfire. Ο πύραυλος έχει βάρος περίπου 45 κιλών, εμβέλεια 8 χιλιομέτρων και ημιενεργή καθοδήγηση λέιζερ. Είναι κατάλληλος για ταχύπλοα, περιπολικά, αποβατικά σκάφη και άλλους μικρούς στόχους επιφανείας.
 
Εξαπόλυση πυραύλου Penguin από ελικόπτερο S-70B-6.
 
Ο αριθμός των Hellfire που έχει προμηθευτεί το ΠΝ παραμένει άγνωστος. Η κύρια αποστολή των Aegean Hawk και των MH-60R Romeo παραμένει ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Οι Penguin και οι Hellfire παρέχουν μια χρήσιμη δευτερεύουσα δυνατότητα κρούσης, η οποία επιτρέπει την προσβολή μικρών στόχων χωρίς να καταναλώνεται ένας πολύ βαρύτερος Harpoon ή Exocet.
 
Η εικόνα συγκεντρωτικά
 
Σήμερα, με μία μόνο FDI HN σε υπηρεσία, η πρώτη ομοβροντία των ενεργών μονάδων επιφανείας διαμορφώνεται ως εξής:
 
Όταν παραληφθούν και οι 3 ακόμη FDI θα έχουν αποσυρθεί 3 Kortenaer, οπότε ο συνολικός αριθμός θέσεων εκτόξευσης δεν αλλάζει, εφόσον βέβαια οι όποιες Kortenaer παραμείνουν θα συνεχίσουν να φέρουν αντιπλοϊκά βλήματα.
 
Το συνολικό εκτιμώμενο απόθεμα για τα πλοία επιφανείας είναι μεγαλύτερο από τη ομοβροντία, επειδή έχουν ήδη αγοραστεί βλήματα για τις δύο επόμενες FDI HN.
 
Οι αριθμοί αυτοί δεν σημαίνουν ότι το ΠΝ θα συγκεντρώσει όλα τα πλοία και θα εξαπολύσει ταυτόχρονα κάθε διαθέσιμο βλήμα. Δείχνουν, όμως, το μέγιστο θεωρητικό μέγεθος της ομοβροντίας του αντιπλοϊκού οπλοστασίου.
 
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των όπλων
 
Τι σημαίνουν όλα αυτά επιχειρησιακά
 
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το ΠΝ διαθέτει σημαντικό αριθμητικό βάθος σε αντιπλοϊκά όπλα. Οι 120 Harpoon των φρεγατών και των παλαιότερων ΤΠΚ δημιουργούν μια μεγάλη δυνατότητα κορεσμού. Οι πύραυλοι είναι παλαιότερης τεχνολογίας, όμως μια μαζική επίθεση από διαφορετικές πλατφόρμες και κατευθύνσεις παραμένει δύσκολο πρόβλημα για οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας πλοίου.
 
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το απόθεμα είναι ανομοιογενές. Οι RGM-84C Block 1B των Combattante III και μέρους των Kortenaer είναι οι παλαιότεροι. Οι RGM-84G Block 1G των ΜΕΚΟ 200ΗΝ και πιθανώς μέρους των Kortenaer διαθέτουν καλύτερη συμπεριφορά σε ηλεκτρονικό πόλεμο και δυνατότητα επανάληψης της προσβολής. Το ίδιο συμβαίνει και με την ποικιλία των εκδόσεων Exocet.
 
Θερμική απεικόνιση προσβολής πλωτού στόχου κατά τις εκπαιδευτικές βολές του Πολεμικού Ναυτικού τον Ιούνιο του 2025. Οι βολές κατά στόχων επιφανείας ολοκληρώθηκαν με τη βύθιση δύο στόχων. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Το τρίτο συμπέρασμα είναι η υποβρύχια διάσταση. Έξι υποβρύχια με UGM-84C αυξάνουν την απειλή πέρα από τις μονάδες επιφανείας, ακόμη και αν ο αριθμός των βλημάτων παραμένει άγνωστος.
 
Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι η ποιοτική αιχμή έχει μετακινηθεί στον Exocet MM40 Block 3C. Οι δύο τελευταίες Ρουσσέν και οι FDI διαθέτουν το πιο προηγμένο αντιπλοϊκό όπλο του ΠΝ.
 
Κοντινό στιγμιότυπο εκτόξευσης κατευθυνόμενου βλήματος Exocet MM40 Block 2 από πλοίο του ΠΝ στις βολές του Ιουνίου 2025. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Το πέμπτο συμπέρασμα είναι ότι η στοχοποίηση είναι εξίσου σημαντική με τον αριθμό των πυραύλων. Ένας Harpoon ή ένας Exocet μπορεί να φτάσει πολύ πέρα από τον ορίζοντα του πλοίου που τον εκτοξεύει. Για την πλήρη αξιοποίηση αυτής της εμβέλειας απαιτούνται δεδομένα από ελικόπτερα, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα συστήματα, παράκτια ραντάρ, άλλα πλοία και υποβρύχια.
 
Οι επάκτιες συστοιχίες παραμένουν ένα ακόμη στοιχείο αποτροπής. Το ΠΝ έχει πραγματοποιήσει βολές Exocet από ξηρά και η αξία των επάκτιων αντιπλοϊκών συστοιχιών στο Αιγαίο είναι προφανής. Ο συνολικός αριθμός των εκτοξευτών και των διαθέσιμων βλημάτων όμως δεν είναι δημοσιοποιήσιμος και δεν περιλαμβάνεται στο άθροισμα που κάνουμε.
 
Το μικρό απόθεμα όπλων νέας γενιάς
 
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι το ΠΝ έχει πολλούς παλαιότερους πυραύλους και αισθητά λιγότερους νέας γενιάς. Και μόνο οι MM40 Block 3C παρέχουν την εμβέλεια, την αντοχή στα αντίμετρα και την ευελιξία που απαιτεί ο σύγχρονος ναυτικός πόλεμος.
 
Το απόθεμα των περίπου 29 Block 3C για τις τρεις πρώτες FDI HN είναι αρκετό για έναν πλήρη φόρτο και μια πολύ μικρή εφεδρεία. Σε πραγματική σύγκρουση, ο πρώτος φόρτος αποτελεί μόνο την αρχή. Πάντα θα υπαρχουν αστοχίες, αναχαιτίσεις, ηλεκτρονικός πόλεμος, τεχνικά προβλήματα και ανάγκη δεύτερης ή τρίτης προσβολής.
 
Κατευθυνόμενο βλήμα Harpoon εγκαταλείπει κεκλιμένο κυλινδρικό εκτοξευτή ελληνικού πολεμικού πλοίου κατά τις βολές του Ιουλίου 2024. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
 
Η τέταρτη FDI HN εντείνει το πρόβλημα. Χωρίς πρόσθετη αγορά πυραύλων, οι τέσσερις φρεγάτες θα μοιράζονται τα ήδη υπάρχοντα βλήματα και εδώ δεν επαρκεί ούτε πείθει η λογική ότι “μια φρεγάτα FDI θα είναι πάντα σε μακρά συντήρηση, άρα φθάνουν τα βλήματα για 3 σε υπηρεσία”. Ακόμη και να φθάνουν, πάντα πρέπει να υπάρχει απόθεμα και βέβαια τακτικό σενάριο επαναφόρτωσης των σκαφών που θα πολεμούν και όχι φαντασιώσεις για μια “σύγκρουση δυο-τριών ημερών”.
 
Η ίδια συζήτηση θα χρειαστεί και για τους Harpoon. Η μεγάλη αριθμητική τους παρουσία είναι πολύτιμη, όμως η ηλικία των βλημάτων και των ηλεκτρονικών τους δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και το ζήτημα της αντικατάστασης ή αναβάθμισης του αντιπλοϊκού οπλισμού τουλάχιστον των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, έχει ήδη τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών.
 
Έτσι η πραγματικά σημαντική αντιπλοϊκη ικανότητα του Πολεμικού μας Ναυτικού δεν είναι για εφησυχασμό. Θέλει ανανέωση, εισαγωγή νέων όπλων, ομοιοτυπία, πιστοποίηση και αναβάθμιση όσων παλαιότερων πάνε για “λήξη ζωής”, και βέβαια όπως είπαμε δίκτυο αισθητήρων για να τους τροφοδοτήσουν με στοιχεία βολής.
 
navaldefence.gr

Παρέμβαση Κυθήρων Σεραφείμ για τις νέες ταυτότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Απάντηση στο εναγώνιο ερώτημα - έκκληση για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 με επιστολή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στην απάντησή του δημοσιεύει αποσπάσματα της επιστολής των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία εκφράζουν τον φόβο πνευματικού και κοινωνικού αποκλεισμού αναδεικνύοντας το βαθύ ηθικό και πνευματικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν ενόψει της υποχρεωτικής έκδοσης των νέων ψηφιακών υπηρεσιακών ταυτοτήτων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Σεραφείμ, σχολιάζοντας την επιστολή, κάνει λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» εκ μέρους της Πολιτείας, αντιπαραβάλλοντας τη νομοθετική μέριμνα για τους αντιρρησίες συνείδησης (όπως οι «μάρτυρες του Ιεχωβά») με την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων ταυτοποίησης για τους πιστούς ορθοδόξους στρατιωτικούς.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος προτείνει προς την κυβέρνηση να εξετάσει σφαιρικά το ζήτημα και να ικανοποιήσει το αίτημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για μη υποχρεωτική λήψη των ψηφιακών ταυτοτήτων, ώστε να αποφευχθούν αναγκαστικές αποστρατείες και οικογενειακά δράματα, ενώ προς τους πιστούς και τα στελέχη προτείνει να ενημερωθούν επαρκώς και, εφόσον θεωρούν ότι θίγεται η ελληνορθόδοξη παράδοση, να πράξουν κατά συνείδηση, υπενθυμίζοντας το αγιογραφικό ρητό: «Πειθαρχείν δεί Θεώ μάλλον ή ανθρώποις».

Διαβάστε παρακάτω την σχετική απάντηση του Σεβασμιωτάτου:

Στό ἐναγώνιο ἐρώτημα - ἔκκλησι γιά τίς ἠλεκτρονικές ταυτότητες μονίμων στελεχῶν τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων

Πρόσφατα ἔλαβα «Ἐπιστολή - Ἔκκληση στελεχῶν τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων γιά τήν ἔκδοση τῶν νέων ψηφιακῶν ὑπηρεσιακῶν ταυτοτήτων».

Ἀντιγράφω ἀπό τό κείμενο τῆς ἐπιστολῆς δύο σύντομα ἀποσπάσματα: «Μέ βαθύτατο σεβασμό, υἱϊκή ἀγάπη καί συντριβή καρδίας, καταφεύγουμε σήμερα στήν ἐγνωσμένη ποιμαντική σας εὐαισθησία καί στό ἀνυποχώρητο ὀρθόδοξο φρόνημά σας. Εἴμαστε μιά ὁμάδα μόνιμων στελεχῶν τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων, ἀξιωματικοί καί ὑπαξιωματικοί μέ πολλά ἔτη εὐδόκιμης ὑπηρεσίας στήν Πατρίδα, οἰκογενειάρχες, ἀλλά καί πρωτίστως ζωντανά μέλη καί πλήρωμα τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας.

Ἀφορμή γιά τήν παροῦσα ἐπιστολή μας ἀποτελεῖ ἡ ἐπικείμενη καταληκτική ἡμερομηνία τῆς 2ας Αὐγούστου 2026, κατά τήν ὁποία ἐπιβάλλεται ἀπό τήν Ὑπηρεσία μας ἡ ὑποχρεωτική ἔκδοση καί παραλαβή τῶν νέων ψηφιακῶν ὑπηρεσιακῶν ταυτοτήτων, οἱ ὁποῖες φέρουν ἠλεκτρονικό μέσο ἀποθήκευσης δεδομένων (μικροτσίπ)».
Ἐρώτημα

«...Μᾶς ἐπιτρέπει ἡ Ὀρθόδοξη πνευματική οἰκονομία νά παραλάβουμε τό ἔγγραφο αὐτό ὑπό τό καθεστώς τῆς ὑπηρεσιακῆς βίας καί τοῦ ἐξαναγκασμοῦ προκειμένου νά μήν ἀποκοποῦμε ἀπό τήν συλλογικότητα τῆς Ἐκκλησίας καί νά προστατεύσουμε τίς οἰκογένειές μας, μεταφέροντας τό πνευματικό βάρος τῆς εὐθύνης στή Διοίκηση τῆς Ἐκκλησίας πού τό ἀνέχεται;

Ἤ μήπως ἡ συνείδησή μας ἐπιτάσσει τήν πλήρη ἄρνηση καί τή θυσία τῆς καριέρας μας, ἀκόμη κι ἄν ἡ ἐπίσημη Σύνοδος δέν μᾶς καλύπτει ὡς διωκόμενους γιά τήν Πίστη; ...»

Ὁμολογῶ ὅτι μέ συγκλόνισε συθέμελα ἡ σπαραξικάρδια αὐτή ἔκκλησις τῶν μονίμων ἐνστόλων στελεχῶν τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων τῆς Ἑλληνορθοδόξου Πατρίδος μας. Βαθεῖς καί ἔμπονοι ἀναστεναγμοί ἀνέρχονται ἀπό τά τρίσβαθα τῆς ὑπάρξεώς μου.

Ταλαίπωρη Πατρίδα, ψελλίζει ἡ γλῶσσα μου. Γιά τούς ἀρνησίχριστους «μάρτυρες τοῦ Ἰεχωβᾶ» θέσπισες νόμους γιά τήν ἀπαλλαγή τους ἀπό τήν ἔνοπλη στρατιωτική τους θητεία, καθώς ἐπικαλοῦνται λόγους συνειδήσεως. Καί ὑπηρετοῦντες τήν θητεία τους, μή λαμβάνοντες ὅπλα, τί προσφέρουν στήν Πατρίδα μας; Ὅταν δέ καί ἀσκοῦν προσηλυτισμό στούς συστρατιῶτες τους, ποιό εἶναι τό κέρδος, ὠφελοῦν ἤ βλάπτουν;

Ἐνῶ γιά τούς ἀκοίμητους φρουρούς τοῦ Γένους μας, πού ὄχι μόνο δέν ἀρνοῦνται τήν ὁπλοφορία, ἀλλά εἶναι ἕτοιμοι νά θυσιασθοῦν ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος, εἶναι δύσκολη καί ἀκατόρθωτη ἡ παροχή ἐναλλακτικῶν λύσεων ταυτοποίησης, ἀφοῦ ὡς πιστοί Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί ἔχουν κώλυμα συνειδήσεως ἀναφορικά μέ τήν λῆψι τῶν ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων;

Δύο μέτρα καί δύο σταθμά λαμβάνονται καί ἰσχύουν στό στράτευμα τῆς Χώρας μας;

Γιατί σέ ἄλλες Χῶρες οἱ κατά τόπους Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες - Πατριαρχεῖα (π.χ. τό Πατριαρχεῖο Γεωργίας) παρεμβαίνουν δυναμικά καί ζητοῦν ἐπισήμως ἀπό τίς Κυβερνήσεις τους τήν ἐφαρμογή προσιτῶν καί ἐφικτῶν λύσεων ταυτοποίησης;

Νομίζω ὅτι οἱ τίμιοι αὐτοί φρουροί τῆς Ἑλληνορθόδοξης Πατρίδος μας ἀπευθύνθηκαν στήν ταπεινότητά μου, γνωρίζοντας καί τήν ἰδιότητά μου ὡς μέλους τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν τρέχουσαν Συνοδικήν περίοδον, προκειμένου νά πραγματοποιήσω κάποια παρέμβασι κατά τίς Συνοδικές Συνεδριάσεις.

Θεωρῶ σκόπιμο, πρίν εἰσέλθω εἰς τήν οὐσίαν τοῦ αἰτήματος τῆς Ἐπιστολῆς-Ἐκκλήσεως, νά ἀναφερθῶ πετόντι καλάμῳ στήν πρόσφατη ἀντιμετώπισι τοῦ ζητήματος τῶν ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων καί τοῦ Προσωπικοῦ ἀριθμοῦ (Π.Α.) ἀπό τήν Ἱερά ἡμῶν Σύνοδο (Δ.Ι.Σ.), τῆς ὁποίας τυγχάνω μέλος, καί ἀπό τό Συμβούλιον τῆς Ἐπικρατείας, ὅπου πρόσφατα (21-4-2026) συζητήθηκαν δέκα (10) προσφυγές, γιά τό ὡς ἄνω ζήτημα, οἱ δύο ἐκ τῶν ὁποίων ἦσαν οἱ προσφυγές τοῦ Συνοδικοῦ Ἀδελφοῦ Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, μεθ’ ὁμάδος Κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως αὐτοῦ καί τῆς ταπεινότητός μου.

α) Ἡ Συνεδρία τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου (4-5-2026)

Κατόπιν τοῦ ὑπ’ ἀριθ. πρωτ. 109/18-2-2026 ἐγγράφου μου, μετά συνημμένου ὑπομνήματος περί τοῦ ζητήματος τοῦ Προσωπικοῦ ἀριθμοῦ (Π.Α.), καί τοῦ ὑπομνήματος τῶν κ.κ. Δ. Ἀράπογλου καί Α. Σφακιανάκη (ἀριθ. πρωτ. 1386/26.3.2026), μέ θέμα «Προσωπικός Ἀριθμός καί νέες Ψηφιακές Ταυτότητες, συνεζητήθη ὑπό τῆς Δ.Ι.Σ. τό θέμα αὐτό, μετά τήν ἀνάγνωσιν τῆς ὑπ’ ἀριθ. 14/31-3-2026 Γνωμοδοτήσεως τοῦ κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου, Εἰδικοῦ Νομικοῦ Συμβούλου παρά τῇ Ἱερᾷ Συνόδῳ.

Ἐτονίσθη ἡ σοβαρότητα τοῦ θέματος, οἱ ἐπ’ αὐτῷ ἀνακοινώσεις καί διακηρύξεις τῆς Ἱερᾶς ἡμῶν Συνόδου κατά τά ἔτη 1993, 1997, 2000 καί 2010, οἱ νομικές τοποθετήσεις κατά τοῦ Π.Α. τοῦ Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης (2023), τῆς Ἀνεξάρτητης Ἀρχῆς Προστασίας Προσωπικῶν Δεδομένων (2012, 2020, 2024 καί 2026) καί τοῦ ΣτΕ (60/2024 Γνωμοδότηση), οἱ προεκτάσεις καί οἱ παράμετροι τῆς ὑποχρεωτικῆς λήψεως τοῦ Π.Α. καί τῶν ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων μέ τά νεώτερα δεδομένα, ὅπως διαφαίνονται ἀπό τά στοιχεῖα τῶν Ὑπηρεσιῶν Ἠλεκτρονικῆς Διακυβέρνησης καί σύμφωνα μέ τίς πληροφορίες, πού ἔρχονται ἀπό τά Κράτη, ὅπου ἐπιβάλλεται ὑποχρεωτικά ἡ λῆψις των (Κίνα, Ἡνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.ἄ) καί οἱ Χριστιανοί πολίτες των πρωτίστως, ὡς ἀντιρρησίες συνειδήσεως, ἀντιμετωπίζουν οἰκονομικό, ἐπαγγελματικό καί κοινωνικό ἀποκλεισμό.

Ἰδιαίτερα ἔγινε λόγος γιά τήν συζήτησι τοῦ σοβαροῦ αὐτοῦ θέματος τῆς ὑποχρεωτικῆς λήψεως τῶν ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων καί τοῦ Π.Α. στήν πρόσφατη συνεδρία τοῦ Σ.τ.Ε. (21 Ἀπριλίου 2026), ὅπου ἐξεδικάσθησαν οἱ ὡς ἄνω δέκα (10) προσφυγές, ἐπί δεκάωρο κατά κάποια πληροφορία, μέ ἰδιαίτερη προσοχή, ἐκτενέστατη συζήτησι καί σφαιρική θεώρησι τοῦ ζητήματος, πτυχές τοῦ ὁποίου φάνηκε ὅτι ἀγνοοῦσαν οἱ κ.κ. Σύμβουλοι τοῦ Ἀνωτάτου αὐτοῦ Ἀκυρωτικοῦ Δικαστηρίου. Γιά πληρέστερη ἐνημέρωσι τό ΣτΕ ἐζήτησε νά ὑποβληθοῦν ὑπομνήματα ἀπό τούς προσφυγόντες.

Ἔπειτα ἀπό τά ὡς ἄνω διαμειφθέντα ἡ Δ.Ι.Σ., μέ τό ὑπ’ ἀριθ. 946/924/6-5-2026 ἔγγραφο της πρός τόν ἐξονομασθέντα Εἰδικόν Νομικόν Σύμβουλόν της, «...ἀπεφάσισεν ὅπως τεθοῦν ὑπ’ ὄψιν ὑμῶν τά νέα δεδομένα τῶν προσφυγῶν ἐνώπιον τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας περί τοῦ Προσωπικοῦ Ἀριθμοῦ, ὥστε νά συνεκτιμηθοῦν, ἀναμένοντες τάς σχετικάς ἀποφάσεις τοῦ ΣτΕ».

β) Ἡ ἐξέτασις τῶν 10 προσφυγῶν στό ΣτΕ (21-4-2026)

Ἀκροθιγῶς ἔγινε ἀναφορά πιό πάνω στή συζήτησι τοῦ ΣτΕ ἐπί τῶν ὡς ἄνω προσφυγῶν.

Ἀκολούθως παραθέτω λίαν συνοπτικό σημείωμα τοῦ πληρεξουσίου Δικηγόρου μου κ. Π.Σ., ἀναφερόμενο στά τῆς ἐκδικάσεως τῆς ἐν θέματι προσφυγῆς μου:

«Κατά τη δικάσιμο της 21.04.2026 ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπόθεση συνεκδικάστηκε με αριθμό αιτήσεων ακύρωσης συναφούς αντικειμένου.

Στο ακροατήριο αναπτύχθηκαν συνοπτικά οι βασικοί άξονες των προβαλλόμενων λόγων ακύρωσης, με έμφαση στις ουσιώδεις πλημμέλειες του κανονιστικού πλαισίου και των προσβαλλόμενων πράξεων ως προς τις εγγυήσεις νομιμότητας και προστασίας των δικαιωμάτων των αιτούντων.

Ειδικότερα αναδείχθηκαν, κατά τον πυρήνα τους, ζητήματα απουσίας επαρκών εγγυήσεων προστασίας δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό, έλλειψης σαφούς κατανομής ρόλων και ευθυνών ως προς την επεξεργασία, παράλειψης προγενέστερης αξιολόγησης υψηλού κινδύνου, καθώς και ζητήματα αναλογικότητας και προβλεψιμότητας των ρυθμίσεων που επηρεάζουν το σύνολο των πολιτών.

Καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση είχε το υπόμνημα που καταθέσαμε, το οποίο δεν περιορίστηκε σε επανάληψη των λόγων ακύρωσης, αλλά τους συστηματοποίησε και τους ενίσχυσε με νεότερο, κρίσιμο υλικό και με σαφή δικονομική στόχευση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι, μεταξύ των συνεκδικασθεισών υποθέσεων, μόνο η δική μας αίτηση ακύρωσης περιλάμβανε ρητώς και αιτιολογημένα αίτημα υποβολής 4 προδικαστικών ερωτημάτων, προτείνοντας συγκεκριμένη διατύπωση προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το στοιχείο αυτό επισημάνθηκε ειδικώς και στο ακροατήριο, με τον Πρόεδρο να ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης ακριβώς λόγω της υποβολής των συγκεκριμένων προδικαστικών ερωτημάτων.

Με τον τρόπο αυτό η προσφυγή μας ανέδειξε ως κεντρικό ζήτημα την ανάγκη αυθεντικής ερμηνείας κρίσιμων ενωσιακών κανόνων, προκειμένου να κριθεί οριστικά η νομιμότητα των προσβαλλόμενων ρυθμίσεων, ενόψει της γενικότερης σημασίας του ζητήματος και της δυνητικής επίδρασής του πέραν της συγκεκριμένης δίκης».

Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω, γιά πληρέστερη καί ἀναλυτικότερη ἐνημέρωσι περί τοῦ Προσωπικοῦ Ἀριθμοῦ (Π.Α.) καί τῶν συναφῶν θεμάτων, θά παραθέσω τό ἀπό 18-2-2026 ὑποβληθέν εἰς τήν Ἰεράν Σύνοδον Ὑπόμνημά μας, καί

γ) Ὑπόμνημα πρός τήν Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (πατήστε εδώ)

Ἐπίλογος

Μετά τήν παράθεσιν α) τοῦ συγκλονιστικοῦ ἀποσπάσματος τῆς Ἐπιστολῆς - Ἐκκλήσεως Μονίμων Στελεχῶν τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων γιά τίς ἠλεκτρονικές ταυτότητες, β) τῶν διαληφθέντων ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου καί τῆς Ἀποφάσεως Αὐτῆς, γ) τῆς ἐξετάσεως τῶν δέκα (10) προσφυγῶν στό ΣτΕ (21-4-2026) καί δ) μετά τήν δημοσίευσιν τοῦ ὑποβληθέντος τήν 18-2-2026 σχετικοῦ Ὑπομνήματός μας εἰς τήν Δ.Ι.Σ., προάγομαι δύο τινα νά προτείνω:

1. Στήν Κυβέρνησι τῆς Χώρας μας, ἀφοῦ θεωρήση σφαιρικά καί ἀντικειμενικά τό φλέγον ζήτημα τῶν ἠλεκτρονικῶν ταυτοτήτων καί τοῦ Π.Α., μέ ὅλας τάς παραμέτρους καί προεκτάσεις του, καί λάβη σοβαρῶς ὑπ' ὄψιν της, τόσον τίς ἀπό 35ετίας (ἀπό τοῦ 1993 διακηρύξεις τῆς Ἱερᾶς ἡμῶν Συνόδου, ὅσον καί τίς νομικές τοποθετήσεις τοῦ Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης (2023), τῆς Ἀνεξάρτητης Ἀρχῆς Προστασίας Προσωπικῶν Δεδομένων (2012, 2020, 2024 καί 2026) καί τοῦ ΣτΕ (Γνωμοδότηση 60/2024), ἀλλά καί τήν ἀναμενομένη ἀπόφασι ἐπί τῶν προσφάτων δέκα (10) προσφυγῶν στό Ἀνώτατο Ἀκυρωτικό Δικαστήριο, νά ἱκανοποιήση τό αἴτημα – ἔκκλησι ἐνστόλων μονίμων στελεχῶν τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων περί τῆς μή ὑποχρεωτικῆς λήψεως τῶν νέων ψηφιακῶν ὑπηρεσιακῶν ταυτοτήτων διά νά ἀποφευχθοῦν τά δράματα τῆς ἐνδεχομένης ἀναγκαστικῆς ἀποστρατεύσεώς των καί τῆς ταλαιπωρίας καί δυσπραγίας τῶν οἰκογενειῶν των, καί

2. Στούς ἰδίους τούς ἐνστόλους ἀξιωματικούς, ὑπαξιωματικούς κ.λπ., καθώς καί στά ἑκατομμύρια χριστιανῶν πολιτῶν, πού ἔχουν κρίσιν συνειδήσεως, ἀφοῦ ἐνημερωθοῦν ἐπαρκῶς καί σφαιρικῶς ἐπί τοῦ σοβαροῦ αὐτοῦ ζητήματος καὶ βεβαιωθοῦν ὅτι τά προσωπικά των δεδομένα, ὅσα εἴναι καί ὅσα θά προστεθοῦν, μεταξύ τῶν ὁποίων προμηνύεται νά εἶναι καί ὁ δυσώνυμος ἀριθμός τοῦ Ἱεροῦ Βιβλίου τῆς Ἀποκαλύψεως, θά ἀντίκεινται εἰς τὴν Ἑλληνορθόδοξον Παράδοσιν καί Κληρονομίαν μας, νά πράξουν κατά συνείδησιν, κατά τήν χριστιανικήν μας συνείδησιν, ὅπως συνέβη καί στόν καιρό τῆς τριετοῦς πανδημίας. «Πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις».

Εὐχόμενος νά ἔχουμε τηλαυγῆ τόν Θεῖον φωτισμόν καί πλούσιον τό Θεῖον ἔλεος στήν πορεία τῆς ζωῆς μας καί καλήν ἀπολογίαν τήν ἐπί τοῦ φοβεροῦ Βήματος τοῦ Χριστοῦ, διατελῶ,

Μετ’ εὐχῶν & ἀγάπης

Ὁ Μητροπολίτης
†ὁ Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ

Η Εκκλησία της Γεωργίας σπάει τη σιωπή της για τις “επιθέσεις” που δέχεται από την ΕΕ – Παρασκήνια και αποκαλύψεις

Στην αντεπίθεση περνά το Πατριαρχείο Γεωργίας δίνοντας τη δική του απάντηση για τα πρόσφατα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τα οποία κάνουν αναφορά ότι η Εκκλησία αποτελεί μέρος ενός ρωσικού δικτύου επιρροής. 
 
Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr 
 
Η Εκκλησία της Γεωργίας έκρινε απαραίτητο ότι θα πρέπει να σπάει τη σιωπή της. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Imedi Kviris ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Τζαγμάιτζε περιγράφει το πώς καθορίζονται οι σχέσεις εδώ και χρόνια με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο π. Ανδρέας κληθείς να σχολιάσει την έκθεση τόνισε ότι αποτελεί μια τρανή απόδειξη για το πώς δημιουργούνται τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στη γεωργιανή κοινωνία επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα αποτελεί ένα ατυχές γεγονός που αδικεί κατάφωρα την Εκκλησία.
 
Πιέσεις για γάμους ατόμων του ιδίου φύλου
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο εκπρόσωπος της Γεωργιανής Εκκλησίας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του παρελθόντος με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας μάλιστα ότι η πολιτική της στοχοποίησης της Εκκλησίας είναι αποτέλεσμα της μη συμπόρευσης σε ζητήματα που για την κοινωνία είναι κόκκινες γραμμές.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κοσμήτορας θυμήθηκε ένα γεγονός που συνέβη το 2023 και δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα. “Δεν θίξαμε το θέμα τότε, επειδή υπήρχε ήδη πόλωση στην κοινωνία. Το θέμα αφορά την επίσκεψη της Βελγίδας Υπουργού Εξωτερικών στο Πατριαρχείο τον Αύγουστο του 2023”, ανέφερε. Ο π. Ανδρέας Τζαγμάιτζε αναφερόταν στη συνάντηση με την Χατζά Λαμπίμπ η οποία σήμερα είναι Ευρωπαία επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, ενώ το διάστημα 2022 – 2024 είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.
 
“Η κα Χάτζα Λαμπίμπι ήρθε στο Πατριαρχείο και, μεταξύ άλλων, μας ρώτησε για περίεργα και ανήκουστα πράγματα. Είπε ότι το Πατριαρχείο έχει αρκετή επιρροή στην κοινωνία, ότι η γεωργιανή κοινωνία υστερεί πολύ σε σχέση με τις τάσεις του 21ου αιώνα, ότι οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι απαράδεκτοι για την κοινωνία και μας ζήτησε να βοηθήσουμε στη διάδοση αυτού του γεγονότος”, αποκάλυψε.
 
 “Φανταστείτε, ήταν μια αρκετά αντιπροσωπευτική συνάντηση από μέρους μας – υπάρχει φωτογραφικό υλικό, ο εκπρόσωπος μας ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση και αυτή η κυρία μας είπε τόσο περίεργα πράγματα”, δήλωσε.
 
Ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου θυμάται ότι “Μετά από αυτό, δεν θυμάμαι στην πραγματικότητα κανέναν Ευρωπαίο εκπρόσωπο να ήρθε στο Πατριαρχείο. Τώρα που η Γεωργία έχει νέο Καθολικό-Πατριάρχη, αυτές οι σχέσεις με τις πρεσβείες έχουν ανανεωθεί και οι σχέσεις είναι αρκετά φυσιολογικές”.
 
“Δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνία μας. Έχουν δική τους ατζέντα”
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας αναφέρθηκε στις συνεχόμενες προειδοποιήσεις της Εκκλησίας προς τη Δύση για τις συνέπειες των πολιτικών της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά οι Βρυξέλλες δεν άκουσαν και για άλλη μια φορά δεν έλαβαν υπόψη τα συναισθήματα του γεωργιανού λαού.
 
“Από την άποψη ότι αυτή είναι η ατζέντα τους, δεν τους ενδιαφέρει η διάθεση της κοινωνίας μας σχετικά με την ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ+. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν τους ενδιαφέρει. Το γεγονός ότι είμαστε αφοσιωμένοι στις οικογενειακές αξίες, ότι η εκκλησία αγωνίζεται γι’ αυτό, ότι λέμε ότι η Γεωργία έχει δημογραφικό πρόβλημα και η έκτρωση είναι δολοφονία, και ούτω καθεξής, αυτό είναι απαράδεκτο για αυτήν την ιδεολογία. Επομένως, αυτό ακυρώνεται με την προσάρτηση ενός ρωσικού κλισέ. Αντί να λάβουν υπόψη τις συμβουλές μας, έχουν τη δική τους ατζέντα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη διάθεση της κοινωνίας σε αυτό το μέρος και πιστεύουν ότι η εκκλησία είναι μόνο, ως θεσμός, αντίθετη στην πολιτική τους, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν συστατικό μέρος της εκκλησίας”, είπε.
 
Παράλληλα κατέθεσε και την εμπειρία την οποία είχε όταν μαζί με αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου επισκέφθηκαν το 2019 τις ΗΠΑ, όταν και τότε στην ηγεσία βρισκόταν ο Ντοναλντ Τραμπ.
 
Η ανάμνηση από τις ΗΠΑ και οι ΜΚΟ
 
Ο π. Ανδρέας έχει θετικές αναμνήσεις από την αντιμετώπιση που έτυχαν από τις ΗΠΑ. “Το 2019 ήμασταν στις ΗΠΑ, είχαμε συναντήσεις στην Ουάσινγκτον στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχουν το Υπουργείο Θρησκευτικής Ελευθερίας εκεί και επικεφαλής του ήταν ο Σάμιουελ Μπράουνμπακ, του το είπαμε κι αυτό. Το θέμα μας ήταν το εξής – εκείνη την εποχή υπήρχε πολύ άδικη και μεγάλη, συκοφαντική πίεση στην εκκλησία. Μαθαίνουν για εμάς και βγάζουν συμπεράσματα από τις εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, και τους είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για άμεση επικοινωνία”, είπε.
 
Στη συνέντευξη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες στο πλαίσιο συγκεκριμένων στρατηγικών προώθησης στοχοποιούν την Εκκλησία. “Οι ΜΚΟ σε αυτή την περίπτωση ενδιαφέρονται να δείξουν τον ρόλο τους στην θεραπεία κάποιου πράγματος στην κοινωνία παρουσιάζοντας την εκκλησία σε αυτή την περίπτωση ως απειλή. Αυτές οι ΜΚΟ παρουσιάζονται ότι είναι η σωτηρία της Γεωργίας και με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν κάποια λειτουργία για τον εαυτό τους. Τους είπαμε ότι η εκκλησία είναι ανοιχτή στον διάλογο. Μιλήστε μας, θα σας τα πούμε όλα. Τους είπαμε το ίδιο πράγμα – ότι αυτή η ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ+, η επίθεση στην οικογένεια, είναι πολύ επιζήμια για τις στάσεις απέναντι στη δυτική πολιτική”, ανέφερε.
 

Κύπρος, η «πίσω αυλή» του Ισραήλ: Ακίνητα, σχολεία, συναγωγές και ο φόβος ενός αθόρυβου εποικισμού!Aύξηση Ισραηλινής παρουσίας 3.900%!

Εάν κάποιος κοιτάξει μόνο τους αριθμούς, ίσως θεωρήσει ότι πρόκειται για ακόμη μία ιστορία ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Αν όμως τους τοποθετήσει πάνω στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και στις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις, τότε η εικόνα αλλάζει σημαντικά. 
 
Μέσα στην πενταετία 2021-2025, Ισραηλινοί πολίτες αγόρασαν περίπου 3.800 ακίνητα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι μόνιμα εγκατεστημένες ισραηλινές οικογένειες υπολογίζονται πλέον σε περίπου 12.000, όταν το 2003 δεν ξεπερνούσαν τις 300. 
 
Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 3.900% μέσα σε δύο δεκαετίες, με τις μεγαλύτερες κοινότητες να αναπτύσσονται στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Πάφο.
 
Το Cyprus Mail επιβεβαιώνει ότι οι Ισραηλινοί είναι πλέον από τις βασικές εθνικότητες ξένων αγοραστών: Στη Λάρνακα αγόρασαν 850 ακίνητα, στη Λεμεσό 571 και στην Πάφο 683, σε πρόσφατη καταγραφή. Σε άλλη ανάλυση, με στοιχεία κυβέρνησης, εμφανίζονται στην 4η θέση αγορών στη Λεμεσό και στην Πάφο.
 
Για τους περισσότερους, η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Αποτελεί μέρος μιας βαθύτερης στρατηγικής και κοινωνικής μετατόπισης που εξελίσσεται εδώ και χρόνια.
 
Το i24 News το λέει σχεδόν καθαρά: η Κύπρος δεν είναι απλώς προορισμός διακοπών, αλλά «πολιτικό βάθος» και καταφύγιο για Ισραηλινούς. Αντίστοιχα, σε ανάλυση στους Times of Israel η Κύπρος περιγράφεται ως «κοντινός, αξιόπιστος, ευρωπαίος εταίρος» που προσφέρει στο Ισραήλ εγγύτητα, χωρίς απόλυτη εξάρτηση. Η Μεγαλόνησος δεν αντιμετωπίζεται πλέον μόνο ως ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός, αλλά ως ένας ασφαλής ευρωπαϊκός χώρος, στον οποίο μπορεί κανείς να ζήσει, να επενδύσει, να μεταφέρει την οικογένειά του ή ακόμη και την επιχείρησή του. Κάπως σαν… «πίσω αυλή» του Ισραήλ.
 
Είναι ενδεικτικό ότι η «προτίμηση» εκτινάσσει και την τουριστική κίνηση: Σύμφωνα με την ισραηλινή Calcalist, περίπου 590.000 Ισραηλινοί ταξίδεψαν στην Κύπρο το 2025, αύξηση 39% από το 2024.
 
Γιατί επιλέγουν την Κύπρο
 
Οι λόγοι είναι πολλοί και αλληλοσυμπληρώνονται. Η απόσταση από το Ισραήλ είναι ελάχιστη, με τις πτήσεις να διαρκούν περίπου σαράντα έως πενήντα λεπτά. Η Κύπρος αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική και θεσμική σταθερότητα, ενώ για αρκετές περιοχές εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά χαμηλότερο κόστος αγοράς κατοικίας σε σχέση με το Τελ Αβίβ ή άλλες μεγάλες ισραηλινές πόλεις.
 
Η κατάσταση ασφαλείας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και η γενικότερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή επιτάχυναν ακόμη περισσότερο αυτή την τάση. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με το Ιράν, χιλιάδες Ισραηλινοί βρέθηκαν στην Κύπρο, η οποία λειτούργησε για ακόμη μία φορά ως η πλησιέστερη ασφαλής ευρωπαϊκή πύλη προς το Ισραήλ.
 
Δεν πρόκειται μόνο για κατοικίες. Σε αρκετές περιοχές δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων, εκπαιδευτικές δομές, συναγωγές και κοινότητες με μόνιμη παρουσία.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είχε προειδοποιήσει ήδη από πέρυσι ότι «χτίζονται σιωνιστικά σχολεία, χτίζονται συναγωγές» και εξέφρασε την ανησυχία του ότι διαμορφώνονται οικιστικές ζώνες που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά για Ισραηλινούς κατοίκους.
 
Μία νέα πραγματικότητα για την κυπριακή οικονομία
 
Για την κυπριακή οικονομία, η εισροή κεφαλαίων αποτελεί αναμφίβολα σημαντική εξέλιξη.
 
Η αγορά ακινήτων αποκτά νέα δυναμική, ενισχύεται η οικοδομική δραστηριότητα, αυξάνονται οι επενδύσεις και δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές συνεργασίες. Παράλληλα, η στρατηγική συνεργασία Λευκωσίας και Τελ Αβίβ έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας.
 
Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνονται και οι προβληματισμοί.
 
Σε αρκετές περιοχές της Λεμεσού και της Πάφου οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, δυσκολεύοντας ολοένα περισσότερο τους Κύπριους να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Παράλληλα, διατυπώνονται ανησυχίες ότι δημιουργούνται κοινότητες με περιορισμένη κοινωνική ενσωμάτωση, οι οποίες λειτουργούν με δικές τους εκπαιδευτικές, θρησκευτικές και επιχειρηματικές δομές.
 
Το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον της Κύπρου
 
Το σημαντικότερο ερώτημα, ωστόσο, ίσως βρίσκεται αλλού. Εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί για αρκετά ακόμη χρόνια, η ισραηλινή παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς, ο αριθμός των μόνιμων Ισραηλινών κατοίκων θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
 
Αυτό ανοίγει αναπόφευκτα μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την αγορά ακινήτων.
 
Με δύο πτυχές:
 
Πρώτη πτυχή, η εξωτερική πολιτική, το διεθνές στίγμα και η στάση της Λευκωσίας στα γεωστρατηγικά ζητήματα της περιοχής: Η κυπριακή κυβέρνηση επηρεάζεται όλο και περισσότερο από εκείνη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συχνά ταυτίζεται μαζί της και πάντως θεωρείται από πολλούς πως ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Τελ Αβίβ.
 
Πέρα από τη μετατόπιση σε έναν άξονα, που μοιάζει (και είναι) εχθρικός προς ένα μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου με τον οποίο υπήρχαν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, αυτό το σκηνικό μοιάζει παρακινδυνευμένο, ειδικά σε ένα κόσμο που οι ισορροπίες αλλάζουν με ταχύτητα και ενδεχομένως σε μία επόμενη φάση ο Νετανιάχου και το καθεστώς του «αδειαστούν» από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης με σκληρό τρόπο.
 
Η δεύτερη πτυχή είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ένα κράτος του οποίου το βασικό εθνικό ζήτημα είναι η επανένωση του νησιού μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος.
 
Κάθε σημαντική και μόνιμη δημογραφική μεταβολή στις ελεύθερες περιοχές επηρεάζει αντικειμενικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναζητηθεί οποιαδήποτε μελλοντική πολιτική λύση.
 
Στον κυπριακό δημόσιο διάλογο διατυπώνεται ήδη ο προβληματισμός ότι, εάν οι μόνιμοι Ισραηλινοί κάτοικοι αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες σε δεκάδες χιλιάδες –για παράδειγμα της τάξης των 50.000 ανθρώπων–, θα προκύψουν νέα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η συζήτηση για την επανένωση του νησιού δεν θα αφορά μόνο τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψη και μια νέα, πολυπληθέστερη μόνιμη κοινότητα με δικά της συμφέροντα, επενδύσεις και παρουσία.
 
Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μια λύση θα καταστεί αδύνατη. Σημαίνει όμως ότι όσο παγιώνονται νέα δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα, τόσο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία γίνεται πιο σύνθετο και πιο απαιτητικό.
 
Ίσως, τελικά, αυτός να είναι ο πραγματικός λόγος που η αυξανόμενη ισραηλινή παρουσία στην Κύπρο προκαλεί τόσο έντονη συζήτηση. Δεν αφορά μόνο τα ακίνητα, ούτε μόνο τις επενδύσεις. Αφορά το πώς διαμορφώνεται σταδιακά η φυσιογνωμία της Μεγαλονήσου και κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν τις ισορροπίες ενός νησιού που, μισό αιώνα μετά το 1974, εξακολουθεί να αναζητά έναν δρόμο προς την επανένωση.
 
topontiki.gr

Κλειδώνουμε τα Μικρασιατικά παράλια με τρομερούς πυραύλους (PrSM) με 500 χλμ βεληνεκές

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις με την Lockheed Martin για την απόκτηση του πυραυλικού συστήματος Precision Strike Missile (PrSM).
 
Η εισαγωγή του υπερσύγχρονου αυτού βαλλιστικού πυραύλου εδάφους-εδάφους αναβαθμίζει δραματικά την αποτρεπτική ισχύ μεγάλου βεληνεκούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Υπενθυμίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες μάχης τον νέο τακτικό βαλλιστικό πύραυλο PrSM (Precision Strike Missile) σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν. Τα πλήγματα έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 2026, χτυπώντας στρατηγικές και ναυτικές υποδομές, ενώ οι πύραυλοι δοκιμάστηκαν με επιτυχία και ως αντιπλοϊκά όπλα κατά ιρανικών στόχων.
 
Αναφέρθηκαν επιθέσεις με πυραύλους PrSM εναντίον στρατιωτικών και μη εγκαταστάσεων στο Ιράν, καθώς και συμμετοχή τους στην πρώτη τους μάχη κατά μονάδων του ιρανικού ναυτικού.
 
Ο νέος πύραυλος ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία AI και συνδυάζει ταχύτητα και τεράστια ακρίβεια. Η ταχεία γραμμή παραγωγής τους επιτρέπει άμεση αναπλήρωση στο πεδίο της μάχης.Ελληνικό Ενδιαφέρον: Οι δυνατότητες και οι επιδόσεις του πυραύλου παρακολουθούνται στενά, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την πιθανή απόκτηση των PrSM από την Ελλάδα.
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες
 
Εμβέλεια: Το PrSM μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα $500 χιλιόμετρα (ξεπερνώντας κατά πολύ το βεληνεκές των παλαιότερων ATACMS).
 
Φορτίο Εκτοξευτή: Το συμπαγές μέγεθός του επιτρέπει την τοποθέτηση δύο πυραύλων σε κάθε πλατφόρμα, διπλασιάζοντας το φορτίο ανά εκτοξευτή.
 
Πλατφόρμες Εκτόξευσης: Είναι συμβατός με τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών M270 MLRS και M142 HIMARS που βρίσκονται σε υπηρεσία ή εξετάζονται από το ελληνικό οπλοστάσιο.
 
Το πυραυλικό σύστημα χρησιμοποιεί υβριδικό σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και GPS για απόλυτη ακρίβεια σε κάθε καιρική συνθήκη.
 
Η στρατηγική σημασία για το ελληνικό οπλοστάσιο είναι τεράστια, αφού το PrSM επιτρέπει την προσβολή κρίσιμων υποδομών, κόμβων επικοινωνίας και αεράμυνας βαθιά εντός εχθρικού εδάφους, δρώντας αποτρεπτικά.
 
Ο πύραυλος έρχεται να ενταχθεί στο 12-ετές εξοπλιστικό πλάνο ("Ασπίδα του Αχιλλέα") και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλα πυροβολικά συστήματα όπως το ισραηλινό PULS.
 
Η αποδέσμευση του όπλου από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα αποτελεί εξέλιξη σταθμό, με το επόμενο διάστημα να κρίνεται καθοριστικό για την οριστικοποίηση του αριθμού των πυραύλων και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.
 
Η ένταξη του Precision Strike Missile (PrSM) στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού αλλάζει κατακόρυφα τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.
 
Με εμβέλεια που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και δυνατότητα εκτόξευσης από τους εκτοξευτές MLRS M270 που ήδη διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το όπλο αυτό προσφέρει πρωτοφανή ισχύ πυρός ακριβείας την οποία χρειαζόμαστε στα νησιά μας που απειλούν οι Τούρκοι.
 
Τοποθετημένοι σε νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική χώρα, οι πύραυλοι PrSM καλύπτουν πλήρως το σύνολο των μικρασιατικών παραλίων και το βάθος των τουρκικών ακτών, κάνοντας σκόνη και θρύψαλα τις τουρκικές υποδομές της 4ης Στρατιάς, συγκεντρώσεις δυνάμεων, πλοίων, και κινητών συστοιχιών πυραύλων.
 
Οι πύραυλοι PrSMΑ δημιουργούν μια ζώνη άρνησης περιοχής (A2/AD - Anti-Access/Area Denial), απειλώντας σταθερούς στόχους, υποδομές, κόμβους επιμελητείας (logistics) και εχθρικές ναυτικές μονάδες σε λιμάνια και αεροδρόμια ( Σμύρνη , Ντάλαμαν και αλλού).
 
Αυτό επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην επίτευξη αεροπορικής υπεροχής και σε αποστολές στρατηγικής κρούσης που απαιτούν τη δική της εξειδίκευση σε σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου.
 
Το βλήμα διαθέτει προηγμένη κεφαλή και συστήματα πλοήγησης (GPS/INS), καθιστώντας το ικανό να πλήττει στόχους σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
 
Επιπλέον, ο εκτοξευτής M270 μπορεί να φέρει έως και 2 πυραύλους PrSM ανά κάλαθο, διπλασιάζοντας τον αριθμό βολών σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα ATACMS.
 
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε προκαταρκτικές διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την απόκτηση του πυραύλου, μετά και τη σχετική αποδέσμευσή του για την Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία.
 
Η ένταξη του PrSM προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πολλαπλών εκτοξευτών M270 MLRS του Ελληνικού Στρατού, ώστε να γίνουν πλήρως συμβατοί με τις προδιαγραφές του νέου πυραύλου.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Ολες αυτές τις αισιόδοξες ειδήσεις από το Πενταπόσταγμα να τις διαβάζετε με μεγάλη επιφύλαξη, διότι πρόκειται για γενικώς φιλοκυβερνητικό συστημικό σάιτ...
Εμείς ενίοτε αποφασίζουμε κάποιες να τις αναρτήσουμε ελπίζοντας ότι μέσα στα τόσα ψέματα να μάθουμε και καμιά αλήθεια από τους συγκεκριμένους.... (πολιτικούς και δημοσιογράφους....)