Σελίδες

22 Νοεμβρίου 2024

Από πότε απεργούν οι δημοσιογράφοι;

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος
 
Κατά παράδοση, οι δημοσιογραφικές ενώσεις κηρύσσουν απεργία στον κλάδο την παραμονή γενικής απεργίας. Και έτσι κάνουν «τα μούτρα κρέας» κάθε κυβέρνησης, που απαλλάσσεται, έστω και για ένα εικοσιτετράωρο, από την αναιμική κριτική που ασκούν διάφορα ΜΜΕ – κι αυτή η «αναιμία» εντοπίζεται κυρίως στα συστημικά ΜΜΕ και σε όσα είναι μεν «ξεπαρεού» αλλά επιθυμούν να γίνουν συστημικά και να μπουν στη μεγάλη οικογένεια των «σοβαρών». Τι είναι τα «σοβαρά» ΜΜΕ (με τη λέξη «σοβαρά» να γράφεται εντός εισαγωγικών;) Οσα ξέρουν να σιωπούν κάθε φορά που λεηλατείται η χώρα και οι κυβερνητικές μπουλντόζες γκρεμίζουν τα θεμέλια του έθνους.
 
Πάντως, επαναλαμβάνεται προς εμπέδωση: η κοινή λογική, αν τη θυμάται κάποιος εδώ στην Ελλάδα, θα επέβαλλε να μην απεργούν οι δημοσιογράφοι πριν ή μετά τις γενικές απεργίες διότι αυτό βολεύει τις κυβερνήσεις που προκαλούν τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Αντί για σιωπή θα έπρεπε να διπλασιαστούν τα ρεπορτάζ σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν γίνει φύλλο και φτερό έπειτα από την πρόσκρουση της χώρας στους μνημονιακούς υφάλους.
 
Επιπλέον, καλό θα ήταν να λήξει και η λευκή απεργία που έχει κηρυχθεί εδώ και χρόνια σε μεγάλη μερίδα του κλάδου. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, ο λαός φτώχυνε, χιλιάδες αυτοκτόνησαν από την απελπισία τους, περίπου ένα εκατομμύριο συμπατριώτες μας έφυγαν στα ξένα για το μεροκάματο, οι πόλεις ασχήμυναν, η ύπαιθρος ερημώθηκε, το επίπεδο των μαθητών (όπως μαρτυρούν οι επιδόσεις τους στις διεθνείς εξετάσεις PISA) είναι… δάπεδο, η χώρα αποικίζεται από αφροασιατικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς και η Δικαιοσύνη, πατώντας πάνω σε άθλια νομοθετήματα «εθνοσωτήρων», αποφαίνεται ότι η διάλυση κράτους και έθνους έγιναν συμφώνως τω νόμω.
 
Αν σε όλα τα παραπάνω τα ελληνικά ΜΜΕ απαντούσαν με την ισχύ της έρευνας και της δημοσίευσης, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική. Βέβαια, με το «αν» δεν γράφεται ιστορία. Οσα ήταν να γίνουν έγιναν. Οσα έπρεπε να κουκουλωθούν δεν κουκουλώθηκαν (επειδή υπάρχουν και στα ΜΜΕ λίγα ανυπότακτα «γαλατικά χωριά», όπως η «δημοκρατία»), αλλά πιθανότατα θα μείνουν ατιμώρητα και οι κόποι και οι θυσίες εκατομμυρίων εντίμων και σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων θα ανταμειφθούν στους ουρανούς. Οχι εδώ, όχι στην Ελλάδα που κατάντησε κακέκτυπο του εαυτού της.
 
Εδώ, ό,τι και να κάνεις πάει στράφι.
 

Εισέρχεται και στην Ελλάδα πλέον η εντομοφαγία και εντομοκαλλιέργεια…

Του Θωμά Μόσχου*
 
Στις 29-31 Ιανουαρίου 2025, η EAAP (Ευρωπαϊκή Ένωση για την Παραγωγή Ζώων) διοργανώνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα workshop με τίτλο “Insect Genetic IMProvement, IMPlementation, IMPact”, εστιάζοντας στη γενετική βελτίωση και τις εφαρμογές της εντομοκαλλιέργειας.
 
Η εκδήλωση αφορά θέματα όπως η θρέψη και η παραγωγή εντόμων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και η ένταξη των προϊόντων εντόμων στη διατροφή ζώων και ανθρώπων. 
 
Θεατές στον αφανισμό μας λοιπόν αφού προωθούν πλέον την παραγωγή τροφίμων από έντομα, περιθωριοποιώντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία που στήριξαν για αιώνες τις τοπικές κοινωνίες και τη διατροφική επάρκεια. 
 
Αυτό είναι το «εναλλακτικό και πράσινο» μέλλον που θέλουμε; 
Αντί να στηρίξουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, επενδύουν σε εντομοκαλλιέργειες, όσο εμείς παλεύουμε με οικονομική και κλιματική κρίση. 
Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα πλέον… 
 
*Ο Θωμάς Μόσχος είναι κορυφαίος βιολογικός κτηνοτρόφος με έδρα την Καστοριά, Τεχνικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), πρεσβευτής της Ελλάδας στην Copa Cogeca για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και βραβευμένος ως ο καλύτερος βιοπαραγωγός στην Ε.Ε. 
 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

20/11/2024
 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

 
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,
 
Και μόνο οι πληροφορίες ότι σχεδιάζετο ή σχεδιάζεται κοινή δραστηριότητα /εκδήλωση, με τον παράνομο θεσμό του ούτω καλούμενου Δημοτικού Συμβουλίου κατεχόμενης Αμμοχώστου, και μάλιστα χρονικά να συμπίπτει με την ημερομηνία της παράνομης ανακήρυξης των κατεχομένων σε ανεξάρτητο Κράτος, προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία μας διότι για εμάς, κάτι τέτοιο αποτελεί βήμα που προσφέρει αποδοχή, και αναβάθμιση στις αποσχιστικές ενέργειες της Τουρκίας στα κατεχόμενα μέρη, και ανοίγει το δρόμο προς αναγνώριση των. Κάτι τέτοιο θεωρούμε ότι υπονομεύει τον κοινό αγώνα για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και επιστροφή όλων μας στις πατρογονικές μας εστίες. 
 
Ποια συμφιλίωση ζητάτε με τους τουρκοκύπριους που ζουν και απολαμβάνουν τα κλοπιμαία στη στρατοκρατούμενη από την Τουρκία κατεχόμενη γη μας με 45.000 μεχμετζίκ; Αστειεύεστε; Και αφού γνοιάζεστε τόσο πολύ για την κατεχόμενη πόλη σας, γιατί κρύβεστε πίσω από τα δολερά συνθήματα της δήθεν…επαναπροσέγγισης; Οι Τούρκοι από το 1955 σχεδιάζουν και υλοποιούν την επανάκτηση της Κύπρου, το μισό Αιγαίο, τη Θράκη κι’ εσείς κοκορεύεστε ότι υπερασπίζετε τα δίκαια των Βαρωσιωτών, αναγνωρίζοντας με τις ενέργειές σας το παράνομο καθεστώς του Αττίλα, που μόνο η Τουρκία το αναγνωρίζει. 
 
Οι εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης όπως τις έχουν σχεδιάσει και προωθούν τα ξένα Κέντρα δεν βοηθούν έστω και λίγο στην άρση της παρανομίας και της κατοχής. Και αφού η τδβκ είναι παράνομη, σύμφωνα και με τα Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρανομείτε και εσείς που συνεργάζεστε με τους παράνομους θεσμούς της. Συνδιοργανώνετε φεστιβάλ ταινιών με τον παράνομο Δήμο της κατεχόμενης πόλης σας, μάλιστα ανήμερα της…ημέρας ανακήρυξης του τουρκικού παράνομου καθεστώτος και με τους συνδιοργανωτές σας του κατεχόμενου Δήμου, στα λογότυπα τους ο νόμιμος Δήμος σας να αναφέρεται ως Ελληνικός Δήμος Αμμοχώστου στο Νότο. Μπράβο μας κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Γι’ αυτά σας εξέλεξε ο λαός της Αμμοχώστου;
 
Είδατε που ανακάλυψαν οι Τούρκοι, ότι η πόλη σας, είναι γη του Εβκαφ; Άντε τώρα να πείσετε τους συνδιοργανωτές σας τέτοιων επαναπροσεγγίσεων να απορρίψουν αυτό τον παραλογισμό. Κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι μην βασανίζετε άλλο αυτό τον δύσμοιρο λαό. 
 
Αν πετύχαμε κάτι ως τώρα, σε ότι αφορά το Κυπριακό, είναι η μη αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος διεθνώς. 
 
Τα δικαιώματά όλων μας θα αποκατασταθούν μόνο με κοινό αντικατοχικό αγώνα απελευθέρωσης του τόπου μας από την Τουρκική κατοχή και οχι με ενέργειες αναγνώρισης της παράνομης κατάστασης που ισχύει και υπαγορεύει σήμερα η μπότα του Τούρκου κατακτητή και τα ξένα συμφέροντα. Έλεος κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξ οικείων τα βέλη;
 
Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Μπορεί η άμβλωση να είναι υγειονομική φροντίδα ή δικαίωμα;

Η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια, είναι υγεία, είναι μια επιτυχία του αναπαραγωγικού συστήματος, η φυσική συνέπεια μιας επιλεγμένης συμπεριφοράς. Η άμβλωση είναι αφαίρεση της ζωής του αδύναμου, μικρού, ζωντανού ανθρώπου από εκείνους που έχουν ευθύνη και υποχρέωση να την προστατέψουν. 
 
Ας δούμε όμως ποιους φροντίζει η άμβλωση και τί είδους δικαιώματα υποστηρίζει: 
  • Φροντίζει τη γυναίκα που δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει τη συμπεριφορά της και το σώμα της.
  • Φροντίζει τον άντρα που χρησιμοποίησε τη γυναίκα για το σώμα της απαξιώνοντας τελικά την ίδια και το παιδί του που έκανε μαζί της.
  • Φροντίζει το βιαστή, τον αιμομίκτη, τον καταχραστή, ώστε να εξαλειφθεί κάθε στοιχείο της άτιμης πράξης του και να συνεχίσει να κακοποιεί ανενόχλητος τις γυναίκες.
  • Φροντίζει το υγειονομικό, πολιτικό, επιχειρηματικό κατεστημένο που πλουτίζει από τις υπηρεσίες άμβλωσης.
  • Φροντίζει όσους τεμαχίζουν εκτρωθέντα παιδιά για να λάβουν «ζωντανούς» βιολογικούς ιστούς και όργανα προς χρήση σε πειραματικά εργαστήρια και επιχειρήσεις καλλυντικών.
  • Φροντίζει όσους θέλουν να χωρίζουν τα παιδιά σε επιθυμητά και ανεπιθύμητα και να αποφασίζουν ι για τη ζωή τους.
  • Φροντίζει αυτούς που θέλουν να εξαφανίσουν λαούς μέσα από συστηματικές γενοκτονίες.
  • Φροντίζει όσους φιλοδοξούν να ελέγχουν τα ευγονικά χαρακτηριστικά ή το φύλο, αναγνωρίζοντας δικαίωμα στη ζωή μόνο στους «εκλεκτούς».
  • Φροντίζει αυτούς που θέλουν τη γυναίκα υποταγμένη στους στόχους των επιχειρήσεων, να εργάζεται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα.
  • Φροντίζει αυτούς που θέλουν τη γυναίκα απογυμνωμένη από τις φυσικές της δυνατότητες και τη μοναδική της ικανότητα να φέρνει στο κόσμο ανθρώπους.
  • Φροντίζει αυτούς που κοροϊδεύουν τη γυναίκα πως υπάρχει «ασφαλής» άμβλωση. Η άμβλωση ουδέποτε είναι ασφαλής. Σκοτώνει πάντα έναν άνθρωπο και βάζει τη γυναίκα στη θέση του θύματος από τις επιπλοκές της χειρουργικής και φαρμακευτικής έκτρωσης, που εκτελείται νόμιμα πλέον και από μή γιατρούς και εκτός κλινικών.
Η άμβλωση ΔΕΝ φροντίζει και ΔΕΝ αναγνωρίζει δικαιώματα: 
  • Στα αγέννητα παιδιά γιατί τα σκοτώνει βάναυσα μέσα σε πόνο, πείνα και ασφυξία
  • Στα παιδιά που γεννιώνται ζωντανά στις «αποτυχημένες» αμβλώσεις γιατί τα εγκαταλείπει να πεθάνουν
  • Στις γυναίκες που εκβιάζονται για έκτρωση, ενώ επιθυμούν τα παιδιά τους
  • Στους πατεράδες όσων παιδιών εκτρώνονται αντίθετα με την θέλησή τους
  • Στους εργαζόμενους στην αλυσίδα της έκτρωσης, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να συνεργαστούν σε αυτή κατά παράβαση συνειδήσεως
  • Στους φορολογούμενους που αναλαμβάνουν οικονομικά ιατρικές πράξεις που ως επί το πλείστο δεν επικροτούν
  • Στο περιβάλλον που επιβαρύνεται συνολικά από την απόρριψη των εκτρωτικών χαπιών, των ορμονών και των άψυχων σωμάτων των παιδιών της έκτρωσης, που καταλήγουν στους υπονόμους, τις χωματερές και την υγειονομική ταφή
Και μία διευκρίνηση… 
Η άμβλωση ως πρακτική ή ως (κακή) επιλογή αφορά μόνο τους ανθρώπους που έχουν τη φυσική δυνατότητα να κυοφορούν και να φέρουν παιδιά στο κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι πάντα είναι και εξ΄ορισμού αποκαλούνται «γυναίκες». Όποιος δεν αναφέρει καθαρά το όνομα «γυναίκα», όποιος τη θεωρεί ένα αμελητέο υποσύνολο χαμένο μεταξύ «όλων των ανθρώπων», όποιος αγνοεί τα μοναδικά της χαρίσματα και ασαφοποιεί τα όρια της θηλυκότητας και της μητρότητας, την προσβάλλει, την υποτιμά και αποκαλύπτει την πολύπλευρη καταστροφική του σκοπιμότητα. 
 
Συνεπώς, 
Η άμβλωση δεν φροντίζει για την υγεία, δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει ασφάλεια, δεν είναι ευεργετικό δικαίωμα. Δρομολογεί τον φόνο αδυνάμων αγέννητων παιδιών και τη κακοποίηση των μητέρων τους. Το μόνο που εξασφαλίζει είναι ένα πλήθος ανόμων συμφερόντων, κακόβουλων, εγωιστικών ανθρώπων, τα οποία βασίζονται στη θυσία των αγέννητων παιδιών και στην αφαίρεση του βασικού τους ανθρώπινου δικαιώματος, εκείνου της ζωής!
 

Σάββατο 23/11/2024, 4μμ. Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ορθοδόξων πιστών ΕΝΑΝΤΙΑ στην επίσκεψη Βαρθολομαίου!

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας σχετικά με την επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου
στην Μητρόπολη Περιστερίου.
 
Ἡ Συντονιστικὴ Ἐπιτροπὴ Πιστῶν Ἱ.Μ. Περιστερίου ἐκφράζοντας τὴν ἐπιθυμία τοῦ πιστοῦ λαοῦ νὰ δηλώσει τὴν δυσαρέσκειά του ἀπέναντι στὶς συνεχιζόμενες οἰκουμενιστικές καὶ σχισματικὲς δράσεις τοῦ Οἰκ.Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μὲ ἀποκορύφωμα τὸν προγραμματισμό κοινοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα 2025 μέ τούς αἱρετικούς παπικούς, ἀλλά καί τήν τιμητικὴ του ἐπίσκεψη στόν Μητροπολίτη Περιστερίου πού ἐμμένει στήν σκανδαλώδη ἀποβολή τοῦ Ἐσταυρωμένου, ἀποφάσισε τὴν
 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ κατὰ τὴν ἐπίσκεψή του στὸ Περιστέρι,
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ καὶ ὥρα 16:00
ἔξω ἀπὸ τὸ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ τῆς Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,
Χαλκοκονδύλη 29 & Ἐθνικῆς Ἀντιστάσεως.
 
ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Ο ΜΗΤΡ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ.
 
ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ!
 
Τονίζουμε τὸ ὀρθόδοξο ἦθος ποὺ θὰ διέπει τὴν διαμαρτυρία. 
Κανενὸς εἴδους ἐκτροπή, τῆς φιλήσυχης διαμαρτυρίας μας, δὲν θὰ γίνει ἀποδεκτὴ ἀπὸ ὁποιονδήποτε καὶ θὰ ἀποκλειστεῖ μὲ κάθε νόμιμο μέσο.
 
Συντονιστικὴ Ἐπιτροπὴ Πιστῶν Ἱ.Μ. Περιστερίου

Τα απαγορευμένα όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία

Αναδημοσίευση από το Βαλκανικό Περισκόπιο
 
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο στις τελευταίες ημέρες της θητείας του, σύμφωνα με το Sky News.
 
Αυτή η απόφαση έρχεται αφότου οι ΗΠΑ επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να επιτεθούν σε στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, όπως πυραύλους ATACMS. 
 
Οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν μακρά και αμφιλεγόμενη ιστορία, καθώς η χρήση τους απαγορεύεται σε περισσότερες από 150 χώρες, αλλά όχι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 
 
Τι είναι οι νάρκες κατά προσωπικού; 
 
Οι νάρκες κατά προσωπικού είναι εκρηκτικά κρυμμένα στο έδαφος, σχεδιασμένα να εκρήγνυνται όταν οι εχθρικές δυνάμεις περπατούν πάνω ή κοντά τους. 
 
Υπάρχουν αντιαρματικές νάρκες, για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων, και νάρκες κατά προσωπικού, σχεδιασμένες να τραυματίζουν εχθρικά στρατεύματα. 
 
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία εγκαταστάσεων, την προετοιμασία ενέδρων, τη διοχέτευση των εχθρικών δυνάμεων κατά μήκος στενών διαδρομών ή την κάλυψη υποχώρησης. 
 
Ορισμένες νάρκες έχουν περιορισμένη λειτουργική ζωή, άλλες παραμένουν επικίνδυνες για δεκαετίες μετά την τοποθέτηση τους. 
 
Άλλα απαγορευμένα όπλα που χρησιμοποιούνται ακόμα στον πόλεμο
 
Χλωροπικρίνη 
 
Η χλωροπικρίνη είναι ένα δηλητηριώδες, λιπαρό υγρό με εξαιρετικά ξινή μυρωδιά. Εάν οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με αυτή την ουσία, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές φουσκάλες, ερεθισμός των ματιών και αναπνευστικές δυσκολίες. 
 
Οι αναθυμιάσεις της χλωροπικρίνης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς προσβάλλουν τις πνευμονικές φλέβες στους πνεύμονες του θύματος όταν εισπνέονται. 
 
Αυτό το όπλο, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τη Ρωσία, προκαλεί πνευμονικό οίδημα που, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. 
 
Βόμβες διασποράς 
 
Αυτές οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, απελευθερώνοντας εκατοντάδες μικρότερες βόμβες που πέφτουν βροχή σε μεγάλες εκτάσεις γης. 
 
Δεν εκρήγνυνται όλες οι βόμβες κατά την πρόσκρουση, που σημαίνει ότι μπορούν να αποτελέσουν μια δυνητικά θανατηφόρα απειλή για πολλά χρόνια. 
 
Παρόλο που τέτοια όπλα κηρύχθηκαν εκτός νόμου από 108 κράτη μέλη όταν τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς το 2010, ούτε οι ΗΠΑ, η Ρωσία ούτε η Ουκρανία ήταν μεταξύ των υπογραφόντων. 
 
Βόμβες φωσφόρου 
 
Αντιδρούν στον αέρα, αναφλέγονται και φθάνουν σε θερμοκρασίες έως και 1.300 βαθμούς Κελσίου (2.372 βαθμούς Φαρενάιτ). 
 
Όταν εκρήγνυνται, απελευθερώνουν εκατοντάδες φλεγόμενα θραύσματα, ακόμη και το μικρότερο από τα οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. 
 
Οι αναθυμιάσεις από τις βόμβες φωσφόρου είναι επίσης εξαιρετικά δηλητηριώδεις. Η Σύμβαση της Γενεύης απαγορεύει τη χρήση βομβών φωσφόρου σε πολίτες και σε αστικές περιοχές – αν και η συνθήκη δεν απαγορεύει εντελώς τη χρήση τους. 
 
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στις μάχες κοντά στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, καθώς και σε επιθέσεις στην πόλη Bakhmut.
Η Μόσχα το αρνείται. 
 
Αν και η Ουκρανία ζήτησε από τους υποστηρικτές της να της προμηθεύσουν βόμβες φωσφόρου για να αμυνθεί, δεν τις έλαβε ποτέ. 
 
Sky News 

Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης: ευλαβικό αφιέρωμα στην μνήμη του (21-11-1991)

Η αγιοκατάταξη του γέροντος Ιακώβου στο αγιολόγιο της Εκκλησίας έγινε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο . 
Τις πρεσβείες του αγίου Ιακώβου να έχουμε!
 
(Ο Αγιος Γ.Ιάκωβος εκοιμήθη εν Κυρίω στις 21-11-1991, ημέρα που τιμούνται τα Εισόδια της Θεοτόκου) 
 
Ο Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες καί αγιασμένες μορφές των ημερών μας. ολιγογράμματος καί απλοϊκός όμως πλήρης της θείας Χάριτος έγινε πόλος έλξης γιά χιλιάδες ανθρώπους. Παρηγορούσε, στήριζε, συμβούλευε, έδιδε λύσεις αλλά καί βοηθούσε τούς συναθρώπους του μέ θαυματουργικούς καί υπερφυσικούς τρόπους. Τό καταπληκτικό- πού μαρτυρεί τήν αγιότητά του – είναι ότι συνεχίζει νά βοηθάει μέ διαφόρους τρόπους (ακόμη καί εμφανιζόμενος ολοζώντανος!) καί μετά τήν κοίμησή του, όποιον έχει ανάγκη.
 
Σύντομος βίος
 
Ο Αγιος Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης (1920-1991) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχικού χώρου στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Ξεχώρισε για τον ασκητικό οσιακό του βίο, καθώς και για τα χαρίσματα τα οποία ανέπτυξε και τα οποία τον κατατάσσουν στις σύγχρονες μορφές αγιότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ήταν μικρασιατικής καταγωγής, το μεγαλύτερο όμως μέρος της μοναχικής του ζωής, το πέρασε σε μοναστήρι στην Εύβοια. Εκοιμήθη τελικά το 1991, σε ηλικία 71 ετών. 
 
Νεανικά χρόνια 
 
Ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε στο Λιβίσι της Μικράς Ασίας στις 5 Νοεμβρίου του 1920. Ήταν μέλος χριστιανικής οικογένειας (η μητέρα του είχε γεννήσει 9 παιδιά, αλλά από τις κακουχίες είχαν επιζήσει μόλις τα τρία), που στα παιδικά του χρόνια έζησε τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος Άμφισσας, όπου οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ δύσκολες, κυριολεκτικά στα όρια της ανέχειας. Το 1925 η οικογένειά του μετακινήθηκε στα Φάρακλα της βόρειας Εύβοιας. Εκεί ο Γέροντας Ιάκωβος, διδάχτηκε τα θύραθεν και εκκλησιαστικά γράμματα, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του χωριού. 
 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής ο μικρός Ιάκωβος έδειχνε από την τη νεανική του ηλικία κλίση προς το μοναχισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί τον αποκαλούσα καλόγερο, ένεκα του ασκητικού βίου που διήγαγε καθώς και εξ αιτίας των πρώτων χαρισμάτων που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται. Η εμφάνιση της Αγίας Παρασκευής την ίδια περίοδο τον στιγμάτισε και τελικά αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Σε ότι αφορά την εκπαίδευσή του, ο Γέροντας Ιάκωβος δεν κατάφερε να παρακολουθήσει το Γυμνάσιο, εξ αιτίας των οικονομικών αναγκών της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα να εργάζεται από μικρή ηλικία σε οικοδομή. 
 
Σε ηλικία 15 ετών ασθένησε σοβαρά, αλλά τελικά επέζησε. 5 χρόνια αργότερα θα ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Και αυτή την εποχή δοκιμάστηκε η υγεία του, ενώ έχασε και τη μητέρα του το 1942. Το επόμενο έτος ο Ιάκωβος θα πιαστεί αιχμάλωτος με πολλούς συγχωριανούς του από Γερμανούς, που τους οδήγησαν στο χωριό Στροφιλιά. Τα χρόνια του εμφυλίου η πείνα και οι κακουχίες ήταν μεγάλο πρόβλημα που ταλάνισε και δοκίμασε όλο τον Ελληνισμό, όπως και την οικογένεια του Ιακώβου. Το 1947 κλήθηκε στο στρατό και το 1949 απολύθηκε. Ήταν η χρονιά που πέθανε και ο πατέρας του. 
 
Η μοναστική ζωή 
 
Το 1951 και αφού παντρεύτηκε η αδελφή του, οδηγήθηκε στη μοναχική ζωή. Επέλεξε να εισέλθει στη μονή του Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια, που την εποχή εκείνη είχε τρεις μοναχούς. Η κατάσταση εκεί όμως ήταν δύσκολη. Αφενός το μοναστήρι ήταν εγκαταλελειμμένο, αφετέρου οι μοναχοί δεν του έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω στα Φάρακλα. Τελικά, παρά τις αντίθετες πιέσεις ξανά πήγε στο Μοναστήρι. Στις 31 Νοεμβρίου του 1952 εκάρη μοναχός και στις 17 Δεκεμβρίου στη Χαλκίδα διάκονος και δύο ημέρες μετά ιερέας. Το 1975 ανέλαβε την Ηγουμενία της Μονής. Ήδη όμως και ιδίως μετά το 1970 είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να εισέρχεται στη Μονή για εξομολόγηση και ποιμαντική καθοδήγηση. Το αποτέλεσμα ήταν να εισέρχονται σημαντικοί οικονομικοί πόροι τους οποίους ο Γέροντας του χρησιμοποιούσε για σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. 
 
Η σκληρή άσκηση του Γέροντα του επιδείνωνε συχνά την την υγεία του. Έτσι από τα πρώτα χρόνια εμφανίστηκαν σημαντικά προβλήματα υγείας. Τέτοια ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα στη μέση που τον ταλαιπωρούσε από το 1956. Το 1964 εμφάνισε πρόβλημα στις αμυγδαλές σε σημείο να ασθενήσουν και τα νεφρά του. Ο Γέροντας ήταν πολύ εργατικός και εξ αιτίας αυτού λόγου συνέβαιναν και άλλα προβλήματα. Το 1967, έκανε εγχείρηση βουβωνοκήλης, ενώ από το 1974 απέκτησε πρόβλημα φλεβίτιδας. Το 1980 του διαγνώστηκε καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Στις 23 Σεπτέμβρη του 1990 νοσηλεύτηκε με καρδιακή αρρυθμία. Την ίδια εποχή και λίγες ημέρες αργότερα ο Α. Παπανδρέου εγχειρίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο όπου γνωρίστηκαν και ο Γέροντας τον ευλόγησε, μετά από προτροπή των οικείων του. Ένα έτος αργότερα στις 21 Νοεμβρίου ο Γέροντας εκοιμήθη, αφού συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία των Εισοδίων της Θεοτόκου και μετάλαβε του Σώματος και Αίματος του Κυρίου. 
 
Βιβλιογραφία Στυλιανός Παπαδόπουλος, “Ο μακαριστός Ιάκωβος Τσαλίκης”, Ακρίτας, Αθήνα 2009.. 
 
 
Θαυμαστά γεγονότα 
 
Ο Χριστός βρίσκεται μέσα μου πάντα (για την Θεία Κοινωνία) 
 
Όταν κοινωνώ τους ανθρώπους, διηγόταν χαρακτηριστικά άλλοτε ο μακαριστός γέροντας Ιάκωβος, ποτέ δεν κοιτάζω τα πρόσωπά τους. 
 
Μερικές φορές όμως μου λέει ο λογισμός να τα κοιτάξω. 
Τότε βλέπω μερικά πρόσωπα να έχουν μορφή σκύλου, πιθήκου ή άλλων ζώων. 
Είναι φοβερή η μορφή τους. Βλέπω όμως και μερικά ήρεμα και ιλαρά που μετά τη θεία μετάληψη λάμπουν σαν τον ήλιο. 
Μία φορά του είπε κάποιος συλλειτουργός του: Μ’ έκαψε η θεία Κοινωνία! 
Εγώ, απάντησε ο γέροντας, δεν αισθάνθηκα να με καίει. 
Αντίθετα, ζούσε τόσο έντονα τη μέθεξη του δεσποτικού Σώματος, ώστε ανακαινιζόταν ψυχικά και σωματικά. 
 
Σήμερα που κοινώνησες, είπε σ’ ένα πνευματικό του παιδί, βλέπεις πώς αισθάνεσαι; Εγώ αισθάνομαι έτσι πάντοτε. Ο Χριστός βρίσκεται μέσα μου πάντα. .
 
Είδε και άγγιξε το πανάγιο αίμα του Κυρίου 
Το μεγαλύτερο και πιο θαυμαστό θαύμα, που του πρόσφερε ο Θεός, έγινε το πρωί της 22ας Νοεμβρίου του 1975.
 
Συγκλονίστηκε τόσο πολύ από το θαύμα τούτο, που αμέσως μετά το κατέγραψε σ’ ένα σημείωμα, το οποίο βρήκαμε σε τετράδιο του. Το σημείωμα αρχίζει με την παραπάνω ημερομηνία και περιλαμβάνει ακριβώς τα εξής: 
 
- Την 22αν Νοεμβρίου, ημέραν Σάββατον το πρωί εις την αγίαν Προσκομιδή μετά την μνημόνευσιν και εν ώρα που θα καλύψω τα άγια Δώρα, είδα ζωντανή και εν αγιότητι ομολογώ 1 κομμάτι αίμα στεγνό, το άγγιξα, και στο δάκτυλό μου, απάνω έμεινε το αίμα. Φωνάζοντας τον αδελφόν της Ι. Μονής Μοναχόν π. Σεραφείμ, είπα την υπόθεσιν και μου είπε εμείς πάτερ δεν βλέπωμεν, αλλά είδες τι είναι; Και εγώ του απήντησα ότι πιστεύω και προσκυνώ ότι είναι ο ίδιος ο Θεός παρών. 
Κύριε ελέησον τρις, είπα.
Αρχιμ. Ιάκωβος 
 
Η εικόνα αιμορραγεί! 
 
Έλεγε ο πατήρ Ιάκωβος « Η χάρη των Αγίων μας ακόμη και πάνω στα ξύλα των αγίων εικόνων υπάρχει. Κάποτε στην Μικρά Ασία ένας Τούρκος κτηνοτρόφος προσπάθησε με το τσεκούρι του να σχίσει παλιό ξύλο εικόνας. Με την πρώτη τσεκουριά το ξύλο άρχισε να αιμορραγεί. Ο τούρκος τότε πανικόβλητος παρέδωσε την εικόνα στους χριστιανούς διηγούμενος το θαύμα.» 
 
Άλλοτε πάλι σε λιτανεία της εικόνας της Παναγίας ο Γέροντας είδε την εικόνα ζωντανή την Παναγιά να σηκώνει το χέρι της και να τον ευλογεί. 
 
Νουθεσίες-συμβουλές 
 
Τόνιζε ο Γέροντας ότι μεγάλη σημασία στην πνευματική εξέλιξη των απογόνων έχει η πνευματική κατάσταση και η βιωτή των γονιών. 
 
Έλεγε ο Γέροντας «Μια φορά που λειτουργούσα δεν μπορούσα να κάνω Μεγάλη Είσοδο από αυτά που έβλεπα. Οπότε ξαφνικά νιώθω να με σπρώχνει κάποιος από τον ώμο και να με οδηγεί στην Αγία Πρόθεση. Ήταν ο Αρχάγγελος.» 
 
Όταν ο Γέροντας κοινωνούσε τους πιστούς και έβλεπε τα πρόσωπά τους, άλλα πρόσωπα έβλεπε με μορφές ζωών και άλλα να λάμπουν σαν τον ήλιο. Ενώ όταν προσκόμιζε έβλεπε τις ψυχές που περνούσαν από μπροστά του και τον παρακαλούσαν να τις μνημονεύσει. 
 
Στους γονείς που ρωτούσαν τι κάνουν τα παιδιά τους όταν δεν ακούνε έλεγε: «προσευχή θα κάνετε με πίστη θα τα νουθετήσετε και όσο μπορείτε με την αγάπη και με τον καλό τον τρόπο. Όχι με αυστηρότητα.» 
 
Αναφερόμενος ο Γέροντας στο θέμα της νηστείας έλεγε: «Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού και ο Χριστός μας ακόμη νήστεψε. Εμένα δεν με έβλαψε η νηστεία μέχρι σήμερα που είμαι 70 χρονών. Και τα δαιμόνια και οι αρρώστιες και όλα τα πάθη με τη νηστεία και με την προσευχή αποβάλλονται.» 
 
Ένας άνθρωπος ρώτησε «Εφόσον ο πατήρ Ιάκωβος αγαπά Τον Θεό γιατί ο Θεός επέτρεψε και πήγε στο νοσοκομείο και του έκαναν σοβαρές εγχειρήσεις;» Ο Γέροντας απάντησε:
«Επέτρεψε ο Θεός για να ταπεινωθώ». 
 
Συχνά ο Γέροντας έλεγε «Δεν πρέπει παιδιά μου να έχει κανείς αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστη Θεού ως κόκκον σινάπεως και ότι ζητήσετε ο Θεός θα σας το δώσει.
 
Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μη φοβόμαστε. Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». 
«Χωρίς την ψυχήν μας καθαρήν, δεν έχουμε κανένα όφελος από τη Θεία Κοινωνία. Για αυτό να μη διστάζετε, να μην ντρέπεστε και να εξομολογείσθε. Ότι και αν έχετε κάνει, την πιο μεγάλη αμαρτία, ο πνευματικός έχει την εξουσία από το Χριστό και από τους Αποστόλους με το πετραχήλι του να τη συγχωρήσει.» 
 
«Η στενοχώρια είναι η πιο μεγάλη αρρώστια, να τη διώχνετε.» 
«Στην Εκκλησία βρίσκουμε την υγεία, την παρηγοριά, την ελπίδα και τη σωτηρία της ψυχής μας» 
Κομποσκοίνια και μετάνοιες τα παιδιά σας -για τους γονείς… 
 
Ήταν κάποιο ανδρόγυνο ευλαβές και είχαν εννιά παιδιά. Ο σύζυγος ήταν πάρα πολύ ευλαβής και ολίγον τι ζηλωτής στα πνευματικά. Κατά γράμμα ήθελε να τα κάνει όλα σαν καλόγερος.
 
Η γυναίκα παραπονιόταν στο Γέροντα ότι κουράζεται και θέλει βοήθεια. Όταν ερχόταν στη Μονή το βράδυ μόνη της η σύζυγος με τα παιδιά κλαίγανε, φώναζαν αυτά, έκλαιγε και αυτή γιατί κουραζόταν. Αυτός πήγαινε σ’ ένα παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων έκανε μετάνοιες, κομποσκοίνι και αγρυπνούσε. Η σύζυγος παραπονιόταν και έκλαιγε στον Γέροντα και είχε δίκιο. 
 
Την άλλη μέρα ο Γέροντας μόλις τους είδε στην αυλή μαζί κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει και ότι είχαν έλθει σε καυγά μεταξύ τους. Ο Γέροντας μιλάει με γλυκά λόγια και διάκριση για να παρηγορήσει την πονεμένη μητέρα και κουρασμένη και διακριτικά με το χαμόγελο λέει στον πατέρα: «Σε χάρηκα, απόψε. Έψαλλες όλη τη νύκτα και προσευχόσουν. Καλά έκανες! Αλλά θα είχε μεγαλύτερη ευλογία και μισθό, αν καθόσουν μισή ώρα και όχι τρεις ώρες και ήσουν κοντά στη γυναίκα και τη βοηθούσες για τα παιδιά να φάνε και να κοιμηθούν.
 
Γιατί για σας τους παντρεμένους κομποσκοίνια και μετάνοιες είναι τα παιδιά σας. Όταν μεγαλώσουν θα χετε καιρό να κάνετε… «αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος».
Να γίνεται πάντα κάτι εν κοινή συναινέσει. 
 
αποσπάσματα από την συλλογή για τον Γέροντα Ιάκωβο (όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα) από xristianos.gr 
 
Άγιε Γέροντα Ιάκωβε, πρέσβευε υπέρ ημών! 
 
επιμέλεια ανάρτησης Alexia-momyof6

Ἅγιος Ἐφραίμ Κατουνακιώτης: Το θαύμα της προσευχής

Στο σπίτι μας παραπάνω – διηγήθηκε ο όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης – καθόταν ένας καλόγηρος και, κρίσις Θεού, ήτανε δαιμονισμένος. Οι γέροι δεν μπορούσαν να έρχονται κάτω στο σπίτι μας, να μεταλάβουν, και πήγαινα εγώ στο σπίτι τους απάνω, που είναι ο πατερ-Γεδεών εκεί απάνω, και τους μετελάμβανα. Πήγαινα στο Ιερό, έβγαζα το Αρτοφόριο, ερχόντουσαν οι γέροι στην Ωραία Πύλη εκεί και τους μετελάμβανα. Αυτός μου ‘λεγε: «Ο διάβολος εκεί κάθεται στην άκρη, στη Λιτή». Του λέω: «Τον βλέπεις;» «Τον βλέπω», λέει. Και ο ίδιος έλεγε ότι: «Όταν λέω την ευχή ταράττεται ο διάβολος, όταν λέω δεύτερη φορά αφρίζει· την τρίτη ευχή άφαντος γίνεται!» Να η δύναμις της ευχής. Αυτό που λένε τα βιβλία μας ότι:
– Παιδί μου, λέει ο Γέροντας, πες την ευχή.
– Μα λέω και δεν καταλαμβάνω τίποτες.
– Δεν καταλαμβάνεις, λέει, εσύ, αλλά ο διάβολος καταλαμβάνει και φεύγει.
Να, σ’ αυτόν τον καλόγηρο.
✶✶✶
 
Ένας Γέροντας λέει στον υποτακτικό:
– Λέγε την ευχή.
– Λέω την ευχή, δεν καταλαμβάνω τίποτε.
– Ο διάβολος καταλαμβάνει και φεύγει.
– Ε, και πού θα καταλάβω εγώ;
– Ε, καλά, παιδί μου, θέλεις να δεις θαύμα;
– Ναι, θαύμα θέλω να δω, Γέροντα.
– Καλά, του λέει, θα προσευχηθώ στον Θεό να σου δείξει θαύμα, να καταλάβεις πόση δύναμη έχει η ευχή. (Τα γράφουν τα πατερικά βιβλία.)
– Καλά.
 
Έκανε προσευχή ο Γέροντας, έκανε και νηστεία, τριήμερο νηστεία.
– Έλα εδώ, παιδί μου, τώρα, πάρε το καλάθι, πήγαινε απάνω στη βρύση να το γιομίσεις νερό.
– Γέροντα, με συγχωρείς, εγώ, λέει, τα μυαλά μου τα ‘χω, το καλάθι θα γιομώσω νερό έξω;
– Καλά, παιδί μου, δεν είπες ότι θέλεις να δεις θαύμα; Να δεις τι δύναμη έχει η ευχή; Δεν θέλεις;
– Ναι, λέει.
– Ε, κάνε αυτό που σου λέω, αλλά θα λες την ευχή, όλο την ευχή θα λες.
– Να ‘ναι ευλογημένο.
 
Πάει. «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», βάζει το καλάθι στη βρύση από κάτω. Το νερό γιομίζει το καλάθι, δεν τρέχει το καλάθι, αλλά λέει την ευχή. Εννοείται ο Γέροντας στο δωμάτιο προσηύχετο να του δείξει ο Θεός θαύμα στον παραγυιό του. Το γιόμωσε το καλάθι.
 
Μόλις το είδε, τρέχει λοιπόν να το δείξει στον Γέροντα. 
Στον δρόμο λοιπόν φανερώνεται ο διάβολος με μορφή ανθρωπίνη, λέει:
– Καλόγερε, πού πας;
– Πάω στον Γέροντά μου.
– Πώς σε λένε;
– Γεώργιο.
– Πόσα χρόνια έχεις καλόγερος;
– Πέντε-έξι.
– Τι δουλειά κάνεις;
– Σφραγίδια.
 
Πάει, έφυγε το νερό κάτω! Έπιασε την αργολογία, άφησε την ευχή, πήγε στον Γέροντα με άδειο το καλάθι!
– Τι συμβαίνει, παιδί μου;
– Γέροντα, έτσι κι έτσι.
– Άφησες την ευχή, παιδί μου, γι’ αυτό έφυγε το νερό. Βλέπεις όταν έλεγες την ευχή, το καλάθι κρατούσε το νερό, όταν σταμάτησες κι άρχισες την αργολογία, έφυγε το νερό.
 
Από το βιβλίο: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης. Έκδοση Ι. Ησυχ. «Άγιος Εφραίμ», Κατουνάκια Αγίου Όρους 2000, σελ. 195.
 

21 Νοεμβρίου 2024

Η άλλη όψη της Ουκρανίας που καλύπτει ο πόλεμος

 
«Καλώς ήρθατε στην Ουκρανία, την πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης», τίτλος άρθρου του Guardian (Φεβρουάριος του 2015).
 
Η Ουκρανία ήταν μια χώρα διαβόητη για τη διαφθορά της, κάτι που άλλαξε υπό τον Ζελένσκι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ακόμα περισσότερο διεφθαρμένη, δεδομένης της τεράστιας βοήθειας των ΗΠΑ που ξεπλένεται στη Ουκρανία. 
 
Το ερώτημα που τίθεται και από Αμερικανούς αξιωματούχους είναι εάν τα δισεκατομμύρια της βοήθειας προς την Ουκρανία χρησιμοποιούνται σωστά από την ηγεσία της. Το 2015, το CNN ανέφερε ότι η διαφθορά του πολιτικού συστήματος κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να δηλώνει σε έκθεση του 2016, ότι δεν είχε γνώση που πήγαν τα τελευταία 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν σταλεί στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «οι κίνδυνοι που θέτουν οι παλιοί και οι νέοι ολιγάρχες παραμένουν υψηλοί».
 
Το θέμα της διαφθοράς “διευθετήθηκε” από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας, που με την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 2020, απαλλάσσει την κυβέρνηση, ανώτερους αξιωματούχους και δικαστές από κάθε ευθύνη για ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Ως αποτέλεσμα, ένας δικαστής που θα είχε δηλώσει μόνο την ιδιοκτησία ενός απλού σπιτιού στο Κίεβο, έχει ασυλία εάν ανακαλυφθεί ότι διαθέτει και μια πολυτελή βίλα στη Γαλλική Ριβιέρα! Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. 
 
Απαγόρευση κομμάτων και εμπορία ανθρώπων 
 
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης που δεν ακολούθησαν την επίσημη γραμμή απαγορεύτηκαν γρήγορα. Αναμφίβολα μια επίδειξη δημοκρατικών αξιών προς “ευαρέστηση” της Κομισιόν… Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση με τον αντιεργατικό νόμο 5371, που επικυρώθηκε στις 17 Αυγούστου 2022 από τον Ζελένσκι, κατάργησε τον εργατικό κώδικα για εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους, απόφαση που αφορά περισσότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Από εδώ και στο εξής, υπάρχουν μόνο συμβάσεις διαπραγματευόμενες “ελεύθερα” με τον εργοδότη, ο οποίος μπορεί να επιβάλει, για παράδειγμα, 50 ή 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον νομική προστασία και τα συνδικάτα δεν έχουν πεδίο δράσης. Η Ουκρανία έχει γίνει νομικά ένας παράδεισος για αδίστακτα αφεντικά.
 
Φυσικά, ένας εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια σύμβαση, αλλά είναι αβέβαιο ότι θα βρει άλλη δουλειά που δεν θα επιβάλλει τους ίδιους περιορισμούς, αφού όλες οι εταιρείες επωφελούνται από αυτό το εξαιρετικό καθεστώς, όσο παραμένει σε ισχύ και διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. 
 
Πολυάριθμες αναφορές δε αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία είναι η χώρα των παιδιών προς πώληση, αλλά όχι μόνο. Για παράδειγμα, η Έκθεση για την Εμπορία Προσώπων του 2021, που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει τα εξής: «Όπως έχει αναφερθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, Ουκρανοί πολίτες υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία στην Ουκρανία, καθώς και στη Ρωσία, την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλα μέρη της Ευρώπης, επίσης στην Κίνα, το Καζακστάν και τη Μέση Ανατολή».
 
Αναρωτιέται κανείς τι κάνει η Κομισιόν, που καυχιέται για τις αξίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα. Η έκθεση αναφέρει ακόμη: «Τα περίπου 104.000 παιδιά που βρίσκονται σε κρατικά ορφανοτροφεία κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν εμπορία. Αξιωματούχοι σε πολλά κρατικά ιδρύματα φροντίδας και ορφανοτροφεία αναφέρεται, ότι υπήρξαν συνένοχοι ή επέδειξαν εσκεμμένα αμέλεια στη σεξουαλική διακίνηση και την εργασία των κοριτσιών και των αγοριών που φροντίζουν». Σύμφωνα με μία εκτίμηση, ένα στα δέκα παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων στον κόσμο προέρχεται από την Ουκρανία. 
 
Αμηχανία και δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ 
 
Την πρώτη περίοδο του πολέμου, η οικοδόμηση της εικόνας του του “ήρωα Ζελένσκι”, που φοράει στρατιωτικό μπλουζάκι και φαίνεται κουρασμένος σαν να γύρισε από τα χαρακώματα, ήταν η προτεραιότητα, γι’ αυτό και οι ΗΠΑ έκρυψαν την ουκρανική διαφθορά κάτω από το χαλί. Ωστόσο, η διαφθορά άρχισε να επηρεάζει τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, καθώς επιδρά και στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων.
 
Το διάσημο ουκρανικό κανάλι στο Telegram “Resident”, με πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές, γράφει: «Στην περιοχή του Χάρκοβο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται τερατώδεις απώλειες λόγω της εκτεταμένης κλοπής και της διαφθοράς στην κατασκευή αμυντικών έργων. Το μέσο ποσοστό όσων κλάπηκαν από οχυρώσεις είναι περίπου 60%, και σε ορισμένα έργα τα χρήματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Τα “δαχτυλίδια άμυνας” υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και στα βίντεο του Ζελένσκι».
 
Επιπρόσθετα, ο βουλευτής της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας Αλεξάντερ Ντουμπίνσκι, κατηγόρησε τον κυβερνήτη της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ότι εμπλέκεται προσωπικά στην υπεξαίρεση κονδυλίων που προορίζονταν για την κατασκευή των οχυρώσεων. «Ο Σινεγκούμποφ ανέθεσε συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων για την κατασκευή οχυρώσεων σε εταιρείες “φαντάσματα”, που δεν είχαν κερδίσει ποτέ δημόσιες συμβάσεις στο παρελθόν. Ο ακραίος κυνισμός αυτών των εκτροπών έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν στη συνοριακή περιοχή», ανέφερε ο βουλευτής στο κανάλι του στο Telegram. 
 
Η αχαλίνωτη διαφθορά στην Ουκρανία προκαλεί αμηχανία και δυσαρέσκεια ακόμη και στις ΗΠΑ. Η πολιτική ελίτ στο Κίεβο είναι τόσο επιρρεπής στην απάτη και την υπεξαίρεση, που ούτε οι δυτικοί είναι πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια. Σημειωτέον, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έθεσε ανοιχτά το θέμα της διαφθοράς στη χώρα, κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην ουκρανική ηγεσία. Σύμφωνα με το NBC News, η διαφθορά αποτέλεσε ζήτημα επανειλημμένων διαφωνιών με το Κίεβο, με Αμερικανούς διπλωμάτες και αξιωματούχους να απαιτούν αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση Ζελένσκι. 
 
Η κοινωνική φτώχεια 
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η φτώχεια στην Ουκρανία έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου. Επισήμως, το 25% του πληθυσμού της χώρας είναι τώρα φτωχό, όταν ήταν μόνο 2% πριν από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι το ποσοστό φτώχειας θα μπορούσε να φτάσει το 60%, ή και περισσότερο το επόμενο έτος, με κίνδυνο η Ουκρανία να βιώσει επίπεδα στέρησης που έχουν να εμφανισθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
 
Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, μία πρόσφατα δημοσιευμένη κοινή μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, διαπίστωσε ότι το 22% των Ουκρανών δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα. Για τα 6,9 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 33%. Τα πιο δυσεύρετα φάρμακα είναι για την αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα, καθώς και τα ηρεμιστικά και τα αντιβιοτικά. 
 
Πόσοι από τους Ουκρανούς θα προτιμούσαν οι ηγέτες τους να είχαν συνεννοηθεί με τον Πούτιν, (για τις λογικές ανησυχίες του για την ρωσική ασφάλεια) παρά να εμπλέξουν τη χώρα σε έναν άσκοπο πόλεμο που τους κόστισε τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, την πόλη τους και για πολλούς, τη ζωή τους… Συνειδητοποιούν όσοι εκτός της χώρας που ισχυρίζονται πως “υποστηρίζουν την Ουκρανία”, ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε μια γεωπολιτική διασταύρωση πυρών μεταξύ Ουάσιγκτον και Ρωσίας; Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ουκρανία θα πρέπει να υποστηρίξει την ουκρανική ουδετερότητα και τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η ασφάλεια της Ρωσίας νομοτελειακά θα επιτευχθεί μέσω μιας συνθήκης ή μιας σιδερογροθιάς.
 
Η χρησιμοποίηση της Ουκρανίας 
 
Το αμερικανικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής δεν ενδιαφέρεται για την Ουκρανία ή τον ουκρανικό λαό. Η χώρα απλώς χρησιμοποιείται για τον πόλεμο της Ουάσιγκτον εναντίον της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανατράπηκε η δημοκρατικά εκλεγμένη ουκρανική κυβέρνηση το 2014 και αυτός είναι ο λόγος που εξοπλίσθηκαν και εκπαιδεύθηκαν Ουκρανοί παραστρατιωτικοί για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό. 
 
Το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί η Ουκρανία ως σκηνικό για τη διεξαγωγή ενός πολέμου αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας προϋπήρχε της εισβολής, κατά τουλάχιστον επτά χρόνια. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους Πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας, η CIA επέβλεπε ένα κρυφό πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, για τις ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλο προσωπικό Πληροφοριών. 
 
Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι νεοσυντηρητικοί σύμμαχοί της, επεδίωκαν να στήσουν μία παγίδα στη Ρωσία για να την παρασύρουν σε ένα τέλμα αφγανικού τύπου που θα εξαντλούσε τους πόρους της και θα σκότωνε όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους στρατιωτικούς. Όπως παραδέχτηκε παλαιότερα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, οι ΗΠΑ θέλουν να «αποδυναμώσουν» τη Ρωσία, ώστε να μην είναι σε θέση να προβάλει ισχύ πέρα από τα σύνορά της. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Κεντρική Ασία, ώστε να μπορεί να περικυκλώσει την Κίνα με στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικούς πυραύλους. 
 
Αλλά πρώτα, η Ουάσιγκτον θεώρησε ότι έπρεπε να συντρίψει τη Ρωσία, να προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας της, να την απομονώσει από την παγκόσμια κοινότητα, να τη δαιμονοποιήσει στα μέσα ενημέρωσης της και να ανατρέψει τους ηγέτες της. Η δε διοίκηση Μπάιντεν, πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, έδωσε την έγκριση για πλήγματα με τους υπερσύγχρονους πυραύλους ATACMS, κάτι που δεν είχε κάνει σε όλη την διάρκεια της θητείας της… 
 
Η Ουκρανία θεωρείται ως η πρώτη φάση μιας πολύ ευρύτερης στρατηγικής με στόχο την αλλαγή καθεστώτος (στη Μόσχα) και σε δεύτερο χρόνο, τον κατακερματισμό του ρωσικού κράτους. Ο απώτερος στόχος είναι να διατηρηθεί ο ηγετικός ρόλος της Ουάσιγκτον στην παγκόσμια τάξη. Η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει, ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν ίσως, το μεγαλύτερό τους λάθος στη γεωπολιτική-γεωστρατηγική σκακιέρα…
 

Μιχάλης Σουγιούλ και Ανδρέας Μοντέζ

Του Χρήστου Μπολώση
 
Ο Ανδρέας Μοντέζ είναι ένας πολύ καλός μου φίλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί, τα έχει σπουδάσει δηλαδή, με τον χορό, το τραγούδι το θέατρο, τον κινηματογράφο και γενικώς με ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει, που λέει και το γνωστό σλόγκαν.
 
Η γνωριμία μας, είναι σχετικά φρέσκια και η αφορμή ήταν μια εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για την 28η Οκτωβρίου, όπου ο Ανδρέας παρουσίασε ένα πολύ ωραίο μέρος για την Σοφία Βέμπο.
 
Αυτή την περίοδο ο Ανδρέας Μοντέζ ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με τους θρύλους του ελληνικού τραγουδιού που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο πέρασμά τους. Μέχρι τώρα έχει γράψει τα βιβλία: Σοφία Βέμπο, η γυναίκα θρύλος. Σοφία Βέμπο, όπως την είδε ο Τύπος. Δανάη. Κάκια Μένδρη, δυό πράσινα μάτια. Νίκος Γούναρης, όλα τα τραγούδια μου. Γιάννης Λουκάς, ο τροβαδούρος του Καστελλόριζου. Πόλυ Πάνου, η αρχόντισσα του λαϊκού τραγουδιού. Λίτσα Διαμάντη, μια φωνή διαμάντι. Θάνος Σοφός, ο κόσμος άλλαξε. Γιάννης Καλατζής, μια αυθεντική φωνή. Γιάννης Πάριος, η φωνή του έρωτα. Βίκυ Μοσχολιού, μια φωνή ανεπανάληπτη.
 
Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Μιχάλης Σουγιούλ, το τραγούδι που σούγραφα».
Για το βιβλίο αυτό, ο Ανδρέας μου ζήτησε να γράψω έναν πρόλογο.
Αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε διαβάστε το.
 
Πρόλογος για Μιχάλη Σουγιούλ
 
Όταν ο φίλος μου Ανδρέας Μοντέζ, μέσα σ’ ένα λεωφορείο, μου ζήτησε να προλογίσω το καινούργιο του βιβλίο που αναφέρεται στον μεγάλο μας συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ, (1906-1958) δέχθηκα αμέσως. Όταν όμως χωρίσαμε, έπιασα τον εαυτό μου να με κοιτάει ειρωνικά και να μου λέει: «Εσύ ως τι θα προλογίσεις ένα βιβλίο για έναν μουσικό; Μήπως ξέρεις τι είναι σολφέζ, δίεση και τάστα; Μήπως είσαι στιχουργός; Ούτε καν… κριτικός δεν είσαι».
 
Ομολογώ ότι για μια στιγμή κλονίστηκα. Αλήθεια ως τι θα μιλήσω; Επειδή όμως θεωρώ τον εαυτό μου πολύ κατώτερο από εμένα, βρήκα αμέσως την απάντηση: «Θα μιλήσω ως ακροατής. Θα μιλήσω ως ένας από αυτούς που μέχρι και σήμερα ακόμη, έχουν βάλει τον Μιχάλη Σουγιούλ μέσα στην καρδιά τους, επειδή τα τραγούδια του, τους έχουν κάνει «κλικ» και όταν τα ακούνε, δεν τα απολαμβάνουν με τα αυτιά τους, αλλά με την καρδιά τους».
 
Έτσι λοιπόν τακτοποιήθηκα έναντι του εαυτού μου και αν δεν έχω γνώσεις σολφέζ και τα τοιαύτα, μπορώ κάλλιστα να αγανακτήσω με τα σημερινά τραγούδια, των οποίων οι στίχοι περιορίζονται στα «ααααα», «ιιιιιιι» και «ουουουουου», ενώ η μουσική τους είναι ένα συνεχές σφυροκόπημα του στυλ «Γκάπα-γκούπα, γκούπα-γκάπα», ενώ οι ερμηνευτές περιγράφονται από το θέσφατον: «Κι από φωνή; Κορμάρα»….
 
Το ποιος ήταν ο Μιχαήλ Σουγιουλτζόλου και αργότερα Σουγιούλ θα το βρείτε μέσα στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Θα διαβάσετε ότι ήταν ένας σπουδαίος συνθέτης κ.λπ. κ.λπ. Τον τέλειο προσδιορισμό όμως του Σουγιούλ, τον έδωσε, ποιος άλλος, από τον μεγάλο μας Αλέκος Σακελάριο, που είπε: «Του Σουγιούλ, και την Αγία Γραφή να του δώσεις θα τη μελοποιήσει»…
 
Αυτά τα ιερά τέρατα, όπως ήταν οι συνθέτες Σουγιούλ, Λεό Ραπίτης, Κώστας Καπνίσης, Κώστα Γιαννίδης και λίγο αργότερα ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Μουζάκης για να φθάσουμε τελικώς στους γίγαντες Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο κ.λπ., αλλά και οι στιχουργοί, όπως ο Αλέκος Σακελάριος, ο Μίμης Τραϊφόρος και λίγο αργότερα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, Νίκος Γκάτσος κ.α., έζησαν σε μια εποχή, που δεν υπήρχε όχι τηλεόραση, αλλά, σχεδόν, ούτε ραδιόφωνο. Ο (άλλος) μεγάλος μας Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε πει: «Εμείς τότε τραγουδούσαμε στα κέντρα ή στα θέατρα, έπαιρνε ο κόσμος τα τραγούδια μας και τα έβγαζε σεργιάνι στις γειτονιές και στόμα με στόμα, γίνονταν επιτυχίες». Εδώ δεν χωράνε σχόλια, αλλά μόνο «μια βαθειά υπόκλιση», στον αλησμόνητο σερ.
 
Ανάμεσα στα γνωστότερα τραγούδια του Σουγιούλ, που παραμένουν κοσμαγάπητα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνονται τα: «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Ζεχρά», «Μας χωρίζει ο πόλεμος», «Το τσαρούχι», «Άρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα» (γνωστότερο και ως ο «Μανόλης ο Τραμπαρίφας»), «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Αδύνατον να κοιμηθώ», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα», «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Μονά – Ζυγά», «Άτιμη Τύχη», «Σβήστε με απ’ τον χάρτη» και πάρα πολλά άλλα.
 
Tα περισσότερα από αυτά έγιναν πάνω σε στίχους, όχι της Αγίας Γραφής, αλλά των Σακελάριου, Γιαννακόπουλου και Τραϊφόρου, πολλά δε από αυτά έχουν ακόμη και σήμερα «κοινωνικά μηνύματα», όπως θα έλεγαν οι κουλτουριαραίοι εξ ημών, όπως «Για μας τα ντόρτια κι’ οι διπλές και γι΄ άλλους οι εξάρες» («Το τραμ το τελευταίο») ή «Ο μήνας έχει εννιά» ή «Άρχισαν τα όργανα».
 
Ο Σουγιούλ είχε μελοποιήσει το 1938 κι ένα τραγούδι με ανατολίτικο στυλ σε στίχους του Αιμιλίου Σαββίδη, που δεν ήταν άλλο από τη «Ζεχρά». Σ’ αυτό το τραγούδι, μόλις κηρύχτηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου του 1940, η Σοφία Βέμπο ζήτησε επιτακτικά από τον Μίμη Τραϊφόρο να αλλάξει τους στίχους και να το φέρει στο κλίμα της εποχής. Ο Τραϊφόρος, μαιτρ του είδους, δεν άργησε και σε πολύ λίγο γεννήθηκε το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», που μαζί με τον Εθνικό μας Ύμνο αποτελούν τα εμβληματικά επετειακά ακούσματα του Έπους του ’40.
 
Πολλοί έχουν κατηγοριοποιήσει τα τραγούδια και λένε ότι ο Σουγιούλ και άλλοι περίφημοι συνθέτες έγραψαν «Ελαφρό» τραγούδι. Ο όρος «Ελαφρό» είναι τουλάχιστον αδόκιμος και παραπέμπει σε κάτι… ελαφρό και άρα όχι και πολύ σοβαρό. Μα ας μου βρει κάποιος κάτι πιο σοβαρό από το «Ας ερχόσουν για λίγο», των Τραϊφόρου – Σουγιούλ. Για θαυμάστε στίχους. Η μελωδία είναι γνωστή:
 
Πού να ‘σαι αλήθεια το βράδυ αυτό, που είμαι μόνος, μα τόσο μόνος
και που μαζί μου παίζουν κρυφτό, πότε η θλίψη και πότε ο πόνος
Πού να ‘σαι αλήθεια το βράδυ αυτό, που με χτυπάει τ’ άγριο τ’ αγέρι
να ‘ρθεις και μ’ ένα φιλί καυτό, να με γεμίσεις με καλοκαίρι.
 
Πάντως ο Μιχάλης Σουγιούλ εκτός από… «ελαφρά» μουσική, έγραψε και πολύ πολύ βαριά. Τα «Αρχοντορεμπέτικα». Άρα τα… κατάφερνε κι εκεί!
 
Κλείνοντας ο μικρό αυτό σημείωμα, εύχομαι στον φίλο μου Ανδρέα, το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο και του αξίζει, διότι δεν είναι κάτι… ελαφρό, αλλά ένα κομμάτι της ιστορίας του Ελληνικού τραγουδιού.
 
Υστερόγραφο 1
Αξίζει να θυμίσουμε μερικά από τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, που ή είναι άγνωστα ή πολύ γνωστά:
 
Τα παιδιά μας που τ’ αρπάξαν 
(πάνω στη μουσική του «Πού νάσαι τώρα» του Μιχ. Σουγιούλ και αναφέρεται στο «Παιδομάζωμα» των κομμουνιστοσυμμοριτών)
Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος, Μουσική Μιχάλης Σουγιούλ, Ερμηνεία Σοφία Βέμπο
Πρόζα:Το τραγούδι αυτό το απλό, το πικρό το λυπημένο, είναι αφιερωμένο στα παιδιά μας που τ’ αρπάξαν κάποια μαύρη νύχτα οι Σλαΰοι, στα παιδιά μας που δε γίναν κι ούτε θα γινούνε σκλάβοι…
 
Τραγούδι:
 
Εσείς που μπήκανε και σας αρπάξανε μια μαύρη ώρα,
πού να’ στε τώρα, πού να’ στε τώρα;…
Εσείς που οι μάνες σας σάς νανουρίζανε με παραμύθια
πού να’ στε αλήθεια, πού να’ στε αλήθεια;…
Εσείς που τρέχετε τώρα ξυπόλητα, γυμνά, μονάχα,
εσείς που μείνατε χωρίς χαμόγελο, πού να’ στε τάχα;
Εσείς που φύγατε και μαύρα εφόρεσε όλη η χώρα
πού να’ στε τώρα, πού’ να’ στε τώρα;…
Σας περιμένουμε νύχτα και μέρα,
παιδιά που μείνατε χωρίς μητέρα
και η Ελλαδούλα μας η πονεμένη
νύχτα και μέρα σας περιμένει.
 
Και το φωνάζουμε πως τα ελληνόπουλα που αργοπεθαίνουν
Έλληνες είναι, κι Έλληνες μένουν…
 
«Παιδιά τα Ελλάδος παιδιά», του οποίου η μουσική ανήκει στον Σουγιούλ ενώ οι στίχοι στον Μίμη Τραϊφόρο, που τους έγραψε σε 2 λεπτά…
 
Εμβατήριο για την Κύπρο. Διατηρώ την ορθογραφία και το πολυτονικό.
 
Κύπρος – Ένωσις
(Αιμ. Σαββίδη- Μιχ. Σουγιούλ)
 
Ὅταν ζῇ μακρυὰ τὸ παιδὶ ἀπ᾿ τὴ μάννα
τὴν θυμᾶται καὶ κλαίει
καὶ τοῦ πόνου χτυπᾷ ἡ πελώρια καμπάνα
κι ὁ ἀντίλαλος λέει:
ΕΝΩΣΙΣ ΕΝΩΣΙΣ ΕΝΩΣΙΣ.
 
Εἶμαι ἡ Κύπρος ἐγώ, Μητέρα Ἑλλάδα,
εἶμαι σπλάχνο δικό σου κι ἐγώ…
καὶ στὰ χέρια κρατάω τὴ δάδα
λευτεριᾶς ποὺ καιρὸ νοσταλγῶ.
 
Εἶμαι ἡ Κύπρος φαρμάκια ποὺ πίνω
κι ὅλο ζῶ μὲ μιὰ ἐλπίδα χρυσῆ,
πὼς θἀρθῇ κάποια μέρα νὰ γείνω,
Μάννα Ἑλλάδα, δικό σου νησί…
ΕΝΩΣΙΣ ΕΝΩΣΙΣ ΕΝΩΣΙΣ.
 
Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου 
(Μίμης Τραϊφόρος, Μιχάλης Σουγιούλ)
 
Ποιος το περίμενε στ’ αλήθεια, να βγουν ψευτιές και παραμύθια
και να ξεχάσουν τώρα πια τα λόγια εκείνα τους,
που μας τα ‘λεγαν κάθε βράδυ απ’ τα Λονδίνα τους
Μα δεν πειράζει, δεν πειράζει, δεν θα το βάλουμε μαράζι
και δε θα κλάψουμε που πάλι μας ξεχάσατε,
γιατί δεν είν’ πρώτη φορά που μας τη σκάσατε
και στην υγειά σας μια οκαδούλα εμείς θα πιούμε,
και στη μικρή την Ελλαδούλα μας θα πούμε.
 
Ρεφραίν
Κάνε κουράγιο, Ελλάδα μου κι όσο μπορείς κρατήσου
και στα παλιά παπούτσια σου γράψε όσα λέν’ οι εχθροί σου
Κι αν μας τη σκάσανε με μπαμπεσιά οι σύμμαχοι στη μοιρασιά
κάνε κουράγιο, Ελλάδα μου να μη μας αρρωστήσεις
γιατί το θέλει κι ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις
 
Σε κάθε χιονισμένη ράχη, Σαν πολεμούσαμε μονάχοι
Όλοι λαγούς με πετραχήλια μας ετάζατε
και μες στα μάτια με λατρεία μας κοιτάζατε
Μα ξεχαστήκαν όλα εκείνα, η Πίνδος και η Τρεμπεσίνα
Ίσως μια μέρα εμάς που τόσο αίμα εχύσαμε
να μας καθίσουν στο σκαμνί, γιατί νικήσαμε
 
Μα φυσικό θα μας φανεί κι αυτό ακόμα
και στην Ελλάδα μας θα πούμε μ’ ένα στόμα.
 
Ρεφραίν το ίδιο.
 
Τότε όμως, την ηρωική εποχή του Έπους του ’40 υπήρξαν και άλλοι καλλιτέχνες που έδωσαν το στίγμα της, αλλά και το φρόνημα του Ελληνικού λαού, όμως η τεράστια προσωπικότητα τη Σοφία Βέμπο τις επισκίασε.
 
Μία απ’ αυτούς ήταν και η Κάκια Μένδρη, που το 1945 τραγούδησε την μεγάλη επιτυχία των Κοφινιώτη-Πόγγη:
 
Η ζωή ξαναρχίζει για μας
 
Ήρθες σαν μπόρα σαν καταιγίδα και στην δικιά μας πατρίδα
ο πόλεμος ένα πρωί και νέκρωσε κάθε ζωή.
Γκρέμισε σπίτι βούρκωσε μάτια κι’ αίματα γιόμισε τα μονοπάτια,
πέρασε όμως και να, όλα γελούνε ξανά.
 
Ρεφραίν
Η ζωή ξαναρχίζει για μας με τραγούδια με γέλια
λάμπει ο ήλιος ξανά της χαράς στα χωράφια στ’ αμπέλια,
τα πουλιά τραγουδούν χαρωπά τσίου – τσίου στα κλώνια
κι’ οι καρδιές κουβεντιάζουν γλυκά για μι’ αγάπη αιώνια.
 
Το φεγγάρι κυλά γελαστό στην πανώρια γαλήνη
για να πει μεθυσμένο κι’ αυτό καλώς ήρθες ειρήνη,
η ζωή ξαναρχίζει για μας και χαρούμενη τώρα
άνθη κόβουμε Πρωτομαγιάς στη γαλάζια μας χώρα.
 
Η μελωδία αυτού του τραγουδιού είναι εξαιρετική και αξίζει τον κόπο, όσοι δεν την ξέρουν, να την αναζητήσουν στο Youtube.
 
Υστερόγραφο 2
 
Ο Μιχάλης Σουγιούλ, είχε έναν γιό, τον Θάνο, ανερχόμενο νέο ηθοποιό με πολύ καλές προοπτικές. Όμως, η μοίρα στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή γι’ αυτόν.
 
Αντιγράφουμε από την πολύ καλή ιστοσελίδα «Έλληνες – Ελληνίδες ηθοποιοί»:
 
Θάνος Σουγιούλ (Σουγιουλτζόγλου)
 
Ο Θάνος Σουγιούλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 (άλλη πηγή αναφέρει το 1942). Ήταν γιος του μεγάλου συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ. Ξεκίνησε ως ηθοποιός αλλά συνέχισε ως κιθαρίστας και εκτελεστής πλήκτρων του συγκροτήματος «Juniors» (τραγουδιστής ο Μάικ Ροζάκης). Έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου 1965.
 
Από τους 4 επιβαίνοντες στο μοιραίο Πεζό 404 σκοτώθηκαν οι 3 (και η χορεύτρια 18χρονη Νανά Πανέτου, αρραβωνιαστικιά του Σουγιούλ), ενώ ο τέταρτος, ο κιθαρίστας Αλ. Καρακαντάς έχασε ορισμένα δάχτυλα του χεριού του. Την επόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, οι “Τζούνιορς” έδωσαν ρεσιτάλ στη μνήμη του Σουγιούλ και τα έσοδα από τη συναυλία διατέθηκαν στην οικογένεια του αξέχαστου μουσικού και της χορεύτριας.
 
Οι «Juniors» ποτέ δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από αυτό το χτύπημα και αφού έγραψαν ένα τραγούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου τους (το «Lost friend») διαλύθηκαν το 1966.
 
Φιλμογραφία
 
Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο (1959), Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961) [Ναυτικός Δόκιμος], Σκότωσα για το παιδί μου (1962), Κατήφορος (1961), Νόμος 4000 (1962), Ο κύριος πτέραρχος (1963) [Στέλιος].
 
Ο Θάνος Σουγιούλ
 
Θάνος Σουγιούλ και Νανά Πανέτου