Σελίδες

5 Ιουλίου 2024

Η ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Απαγορεύτηκε στο Π. Φάληρο το Family Pride.

Μόνο οι εκδηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους επιτρέπονται πλέον στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συνάγεται από τα γεγονότα.
 
Με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ απαγορεύεται η πραγματοποίηση συγκέντρωσης με τη συμμετοχή κόσμου υπέρ του θεσμού της οικογένειας που είχε προαναγγελθεί στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τάχα «εγκυμονεί» σοβαρούς κινδύνους για την τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή μαζί με κάποιες άλλες δικαιολογίες του τύπου «δεν είχαν εγκαίρως ενημερώσει…» κτλ.
 
Ταυτόχρονα και για να φανεί η αστυνομική διεύθυνση υποτίθεται «ακριβοδίκαια» απαγόρευσε και μια αντισυγκέντρωση η οποία απλώς προαναγγέλθηκε μόνο και μόνο για να απαγορευτεί η συγκέντρωση υπέρ της οικογένειας.
 
Βέβαια αυτό δεν έχει αντίστροφή ισχύ. Έτσι στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ των ομοφυλόφιλων και ενώ είχε προαναγγελθεί αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας εκεί δεν είχαν απαγορευτεί και οι δύο εκδηλώσεις παρά μόνο η δεύτερη.
 
Έτσι σύμφωνα με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση δύο δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων που είχαν εξαγγελθεί για αύριο, Σάββατο 6 Ιουλίου στο Παλαιό Φάληρο.
 
Οι συγκεντρώσεις είχαν καλεστεί από την ομάδα «El Hero», υπέρ της οικογένειας, και από μέλη κάποιων οργανώσεων με μακροσκελείς τίτλους όπως «Πρωτοβουλία αντιφασιστ(ρι)ών από τα νότια προάστια & αλληλέγγυα» και «Πρωτοβουλία ατόμων ενάντια στο family pride», κατά της πρώτης συγκέντρωσης.
 
Επιπλέον με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η διεξαγωγή κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης σχετικής με τις ανωτέρω συναθροίσεις από ώρα 12:00′ της 6-7-2024 έως 23:59′ της 6-7-2024 στο αστικό δίκτυο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους:
 
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού – Δημοσθένους – Ναζλίου – Κύπρου – Παμφυλίας – Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου – Ψαρών – Αγίας Σοφίας – Σωκράτους – Κωστή Παλαμά – Καλλικράτους – Κουντουριώτου – Ηπείρου – Αμαρτωλών – Λυκούργου – Αισχύλου – Πυθαγόρα – Εθελοντών – Πραξιτέλους – Πικροδάφνης – Λεωφ. Ποσειδώνος – Ιωάννου Φιξ – Λεωφ. Απόλλωνος – Μαρίνα Φλοίσβου – Πάρκο Φλοίσβου – Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης – Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού.
 
Όπως «τονίζεται» στη σχετική ανακοίνωση με «έμφαση»:
 
«Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, καθώς από τη ταυτόχρονη διεξαγωγή των ανωτέρω συναθροίσεων από ομάδες αντίπαλων θέσεων εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων, πεζών και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων της περιοχής.
 
Επιπλέον, οι οργανωτές των δύο ανωτέρω συναθροίσεων δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν.4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020, κι ως εκ τούτου δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων».
 
Tο Family Pride αποτελεί μια συγκέντρωση που διοργανώνει η Ορθόδοξη Νεολαία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 
 

Δελτίο Τύπου: Για τις συνθήκες θανάτου του 20χρονου ομογενή ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ

Δελτίο Τύπου
Για τις συνθήκες θανάτου του 20χρονου ομογενή ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ  
 
Αγαπητοί συνεργάτες,
 
Με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κ. Βασίλη Κοΐνη, επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα από το γραφείο του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτρης Νατσιός, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 20χρονος ομογενής Έλληνας, Φίλιππος Τσάνης, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από ομάδα ανδρών σε πάρκο της Γερμανίας.
 
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ εξέφρασε την επιθυμία να ενημερώνεται τακτικά για την εξέλιξη του θέματος από τις προξενικές αρχές, οι οποίες τον διαβεβαίωσαν πως θα βρίσκονται σε επαφή μαζί του προκειμένου να τον πληροφορήσουν για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Eισαγγελία στο Μπίλεφελντ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία). 
 
Με Εκτίμηση,
 
Γραφείο Τύπου ΝΙΚΗΣ
2310 232999 Press@NIKH.gr

Στον δρόμο για τον Ψηφιακό Ολοκληρωτισμό

Γράφει ο Δημήτριος Νικ. Δασκαλάκης, Δικηγόρος Αθηνών
 
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στον 20ό αιώνα αποτυπώθηκε με ιδιαίτερη ευκρίνεια –περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον– ο θρίαμβος της ανθρώπινης επιστημονικής γνώσης. Πλήθος ανακαλύψεων, εφευρέσεων και τεχνολογικών εφαρμογών συμπυκνώθηκαν στο πεπερασμένο χρόνο του προηγούμενου αιώνα, μεταβάλλοντας άρδην το τοπίο της προσωπικής, οικονομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.
 
Η φωτογραφία, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος, η κατασκευή του πρώτου μηχανοκίνητου αεροπλάνου και αυτοκινήτου, η πενικιλίνη, η ανακάλυψη της διπλής έλικας της δομής του DNA, η ευρύτατη διάδοση και εφαρμογή των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κάθε πεδίο της οικονομικής και επαγγελματικής ζωής, η αλματώδης πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, της βιολογίας και της γενετικής, αποτελούν ελάχιστα μόνο από τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρώπινης διάνοιας.
 
Την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα σημειώθηκαν συγκλονιστικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, όπως η πτώση του τείχους του Βερολίνου, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η πολιτική ενοποίηση της Γερμανίας, ο διαμελισμός της πολυεθνικής Γιουγκοσλαβίας σε περισσότερες κρατικές οντότητες, που άφησαν άφωνη την ανθρωπότητα, ενώ συγχρόνως έθεσαν τα θεμέλια της παγκόσμιας δυτικής ηγεμονίας.
 
Την ίδια περίοδο ελάχιστοι κατανοούσαν τις κοσμογονικές εξελίξεις στους τομείς της Πληροφορίας και Επικοινωνίας και τον καθοριστικό ρόλο που θα διεδραμάτιζαν στην διαμόρφωση των κοινωνικοπολιτικών σχέσεων, τόσο σε ατομικό, συλλογικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, οι νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών γνώρισαν εκρηκτική άνθηση και σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη και εκτεταμένη διάδοσή τους σε ολόκληρο τον κόσμο έφεραν πραγματική επανάσταση στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων, αφού τα προϊόντα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες παρέχονται πλέον με εκπληκτική ταχύτητα και ευκολία, μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στο όνομα της προόδου, της ταχύτητας και της ευημερίας ο άνθρωπος, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες των τεχνολογικών εφευρέσεων, έχει κατορθώσει να εκμηδενίσει τον χρόνο και να συρρικνώσει τον γεωγραφικό χώρο, δεδομένου ότι όλα πια έχουν γίνει κοντινά και άμεσα.
 
Εν τω μεταξύ, εδραιώθηκε μια ψηφιακή υπεραγορά παγκόσμιας εμβέλειας, της οποίας παρόμοια δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στο διαδίκτυο ένας αχανής τόπος ηλεκτρονικών συναλλαγών για υλικά αγαθά, υπηρεσίες και πληροφορίες κάθε είδους. 
 
Σε λίγο θα αποκτήσουμε την ασύλληπτη δυνατότητα να «μεταφερόμαστε» σε ένα ψηφιακό, τρισδιάστατο παράλληλο σύμπαν, στο οποίο ο πολίτης θα βρίσκεται σε μια διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ του εικονικού, φανταστικού κόσμου και του πραγματικού, γεγονός που καθιστά την σχετική εμπειρία πρωτόγνωρη και συναρπαστική, αλλά ταυτόχρονα και τρομακτική, αφού το διαχωριστικό όριο μεταξύ πραγματικής και ψηφιακής ζωής θα καταστεί ιδιαίτερα ασαφές και δυσδιάκριτο. 
 
Στο ψηφιακό μετασύμπαν ο χρήστης θα δημιουργεί ένα ψηφιακό είδωλο του εαυτού του (avatar) –που θα υποκαταστήσει την φυσική του παρουσία–, προκειμένου να απολαμβάνει μια πιο ολοκληρωμένη «εμβυθιστική εμπειρία» στον κόσμο της «επαυξημένης πραγματικότητας», στοιχείο που εγείρει από μόνο του σοβαρές αμφιβολίες για την ψυχική και συναισθηματική σταθερότητα των χρηστών του νέου υπερβατικού κόσμου.
 
Στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, που εκδόθηκε με ευθύνη και επιμέλεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αποτελεί ένα ογκωδέστατο κείμενο 422 σελίδων, περιγράφονται αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια οι βασικές κατευθύνσεις, οι αρχές και οι στόχοι για τον πλήρη και απόλυτο ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.
 
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εκπονήσει και ήδη υλοποιεί ερήμην του ελληνικού λαού (που πάντως παρακολουθεί αδιάφορα και παθητικά κάθε εξέλιξη που επηρεάζει την ζωή του) ένα στρατηγικό σχέδιο για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δημιουργώντας την «Ψηφιακή Ελλάδα».
 
Μια απτή απόδειξη της εισόδου στην νέα ψηφιακή εποχή συνιστά η ψηφιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν την κίνηση των οχημάτων (δίπλωμα οδήγησης, άδεια και τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.), ώστε ο οδηγός να τα έχει όλα συγκεντρωμένα στο κινητό του τηλέφωνο μέσω της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής «Car Wallet».
 
Επίσης, το σύστημα πληρωμών «IRIS payments» εμφανίζεται προς το παρόν, ως μια προτεινόμενη εναλλακτική οικονομική λύση άμεσων (online) πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, που έχει ιδιαίτερη απήχηση μεταξύ των νέων ανθρώπων. Η υπηρεσία υποστηρίζει πληρωμές χωρίς ο εντολέας να γνωρίζει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου (IBAN), αλλά η οικονομική συναλλαγή επιτελείται με την χρήση εναλλακτικού αναγνωριστικού στοιχείου ταυτοποίησης (π.χ. αριθμού κινητού τηλεφώνου για τις πληρωμές προς τους ιδιώτες ή Α.Φ.Μ. για πληρωμές προς τις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες). 
 
Μολονότι το «IRIS payments» διαφημίζεται ως εύκολο, γρήγορο και ασφαλές εργαλείο πληρωμών και μεταφοράς κεφαλαίων, εντούτοις η ευρύτατη αξιοποίησή του θα οδηγήσει σε σταδιακή εκ των πραγμάτων κατάργηση των εγχρήματων συναλλαγών και θα συμβάλλει στην εξοικείωση των πολιτών με την ψηφιοποίηση των οικονομικών δοσοληψιών, ενώ παράλληλα ενισχύεται έτι περαιτέρω η εξάρτησή τους από το κινητό τους τηλέφωνο.
 
Στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Ψηφιακή Ελλάδα» υποκρύπτεται η αυταρχική βούληση της κυβερνητικής εξουσίας να υπαγάγει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στον απόλυτο ψηφιακό έλεγχο του κράτους.
 
Οι νεοταξίτες πολιτικοί, επιβάλλοντας στην κοινωνία των πολιτών την εξαναγκαστική ηλεκτρονικοποίηση κάθε είδους συναλλαγής και αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη εναλλακτική πρακτική ενθαρρύνουν την εξάρτηση των πολιτών από ψηφιακά συστήματα καταγραφής και επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μελλοντική δυστοπική κοινωνία, που θα καταστεί δέσμια της «ψηφιακής επανάστασης», ενώ η ζωή των ανθρώπων θα υπόκειται σε εξελιγμένες μεθόδους κοινωνικού ελέγχου.
 
Ο σημερινός πολίτης, έχοντας εθιστεί αλλά και υπνωτιστεί από την λάμψη και την συνεχή χρήση των ευφάνταστων τεχνολογικών εφαρμογών, εισάγει μηχανικά τον προσωπικό του κωδικό, προκειμένου να έχει πρόσβαση στην παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή κοινωνία, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να ανταλλάξει την ελευθερία της με τις κίβδηλες υποσχέσεις της ταχύτητας, της άνεσης και της ευκολίας του ψηφιακού μετασχηματισμού.
 
Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιηθούν συγκλονιστικές τεχνολογικές εφαρμογές, που θα επηρεάσουν καθοριστικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την παροχή ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης, τον τρόπο επικοινωνίας, εργασίας, εκπαίδευσης και συμπεριφοράς δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ανατρέποντας εκ βάθρων κάθε γνωστό μοτίβο ζωής.
 
Η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό χώρο, η εισαγωγή της υποχρεωτικής ψηφιοποίησης σε κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας, η ηλεκτρονική ταυτότητα προσώπων, ζώων, κτιρίων και αντικειμένων, η καθιέρωση των αχρήματων συναλλαγών, το ψηφιακό νόμισμα, το πολυδιαφημισμένο ίντερνετ των πραγμάτων, το υπερβατικό Metaverse, το εκούσιο τσιπάρισμα των ανθρώπων –που θα εμφανιστεί ως εξαιρετική επιλογή για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του ανθρώπου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ στην πραγματικότητα θα είναι το πρώτο βήμα για την τεχνολογική αναβάθμιση και την υβριδοποίηση του ανθρώπου σε μια ανθρωποειδή οντότητα, φέρουσα συνδυαστικά οργανικά (ζωτικά) και μηχανικά (συνθετικά) μέρη σώματος– θα αλλάξουν δραματικά την φυσιογνωμία του κόσμου, επηρεάζοντας καθοριστικά τις σχέσεις μεταξύ κράτους-πολίτη, αλλά και ιδρύοντας νέες σχέσεις, όπως μεταξύ των ανθρώπων και των δομών συνθετικής ευφυΐας.
 
Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των τεχνολογικών εφευρέσεων και καινοτομιών εργαλειοποιείται πονηρά από την εωσφορική υπερεθνική ελίτ, με σκοπό την συνεχή επιτήρηση του ανθρώπου και την υποδούλωσή του στο κανονιστικό πλαίσιο του Παγκόσμιου Ψηφιακού Κράτους της Νέας Εποχής.
 
Οι νέες τεχνολογίες, μολονότι φαίνονται ελκυστικές, εντούτοις παρέχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωτικού συστήματος παν-οπτικού ελέγχου και επιτήρησης των ανθρώπων. Το σύστημα αυτό θα το διαχειρίζεται μια μικρή ομάδα ελεγκτών-παρατηρητών, που θα αποκτήσει την εφιαλτική δυνατότητα να παρακολουθεί και να ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα ή και ολόκληρο τον πληθυσμό.
 
Με πρόφαση την έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών το υπουργείο «Κλιματικής Κρίσης» αξιοποιεί τα drones, που «οργώνουν» τις δασικές εκτάσεις για να εντοπίσουν και την πιο μικρή εστία καπνού, στέλνοντας την επίμαχη εικόνα από το τόπο της φωτιάς στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ώστε οι αφελείς πολίτες να πεισθούν για τα οφέλη και την χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.
 
Σε ελάχιστα, όμως, χρόνια από σήμερα πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα θα διατρέχουν τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, την επιτήρηση ή ακόμη και την σύλληψη και την δολοφονία των ανυπάκουων και ενοχλητικών πολιτών. 
 
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εμφανίζονται με τρόπο παραπλανητικό ως υποστηρικτικά και επιβοηθητικά για την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου, όμως θα είναι πολύ αργά για δάκρυα, όταν η ανθρωπότητα συνειδητοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά την μεγαλύτερη και εφιαλτικότερη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Σύγχρονοι φιλόσοφοι υποστηρίζουν με εγκωμιαστικό ύφος ότι στο μέλλον ενδέχεται να υπάρξει μια μορφή υπέρ-ευφυούς τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα καθορίζει αποφασιστικά την πορεία της ανθρωπότητας, παραλείποντας ωστόσο να αναφέρουν ότι την ίδια στιγμή η παρουσία της σηματοδοτεί το τέλος της ανθρώπινης ελευθερίας και την έναρξη της υποδούλωσης του ανθρώπου στην μηχανή.
 
Η κρατική εξουσία, χρησιμοποιώντας το δόλωμα της ψηφιακής απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της αποφυγής της ταλαιπωρίας των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρεί να εξοικειώσει τους πολίτες με τον ανώδυνο ψηφιακό τρόπο ζωής, αποκρύπτοντας επιμελώς τον κίνδυνο μετεξέλιξης του κράτους σε ψηφιακό παντεπόπτη οφθαλμό. Άραγε οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στο όνομα της πολυδιαφημισμένης ευκολίας και ταχύτητας υπονομεύεται το απόρρητο και η ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων;
 
Στο αριστοτεχνικά καλοδουλεμένο αφήγημα της ψηφιακής μετάβασης της κοινωνίας υποθάλπεται η πονηρή βούληση της πολιτικοοικονομικής ελίτ, που επιδιώκει με (δ)εμμονική επιμονή να χειραγωγεί και να ελέγχει την ζωή των βρεφοποιημένων πολιτών, μέσω ενός συγκεντρωτικού συστήματος συλλογής, καταχώρισης, αποθήκευσης και επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων. 
 
Στον θαυμαστό ψηφιακό κόσμο, η ζωή του πολίτη θα είναι αλυσοδεμένη με τις ποικιλώνυμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπου τα πάντα θα παρακολουθούνται, τα πάντα θα ελέγχονται και τα πάντα θα καταγράφονται, ακόμη και η ανθρώπινη σκέψη, υπό το άγρυπνο ψηφιακό βλέμμα του Μεγάλου Αδελφού.
 
Οι άνθρωποι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα οδηγήσει σε μια κοινωνία «αγγελικά πλασμένη», αλλά σε μια κοινωνία πνιγηρής συμμόρφωσης και ομοιομορφίας, που θα συνθλίψει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ψυχική υγεία των πολιτών. Οι πολίτες, αν επιθυμούν να διασώσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια και ελευθερία, καλούνται να αναλογιστούν την πολύ σοβαρή πιθανότητα, στην υποχρεωτική ψηφιοποίηση του ανθρώπινου προσώπου και στην τυραννική επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών να ελλοχεύει ένας αδυσώπητος και απάνθρωπος παγκόσμιος ψηφιακός ολοκληρωτισμός, που θα αστυνομεύει και θα καταπνίγει την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.
 
Η ανθρώπινη κοινωνία διολισθαίνει επικίνδυνα προς ένα ψηφιακό απαρτχάιντ και όσοι πολίτες αποφασίσουν να μην καταχωρίζουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα στις ψηφιακές βάσεις δεδομένων, θα ζουν ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από τα βασανιστικά δεσμά της ψηφιακής αιχμαλωσίας, ωστόσο την ίδια στιγμή η ύπαρξή τους θα έχει εξαφανιστεί από τον ψηφιακό εικονικό κόσμο, ο οποίος δεν θα αναγνωρίζει πλέον πρόσωπα, αλλά αποκλειστικά και μόνο αριθμούς.
 
Αξίζει να επισημανθεί ότι στο επικοινωνιακά επιτυχημένο αφήγημα του «ψηφιακού μετασχηματισμού» επωάζεται το νέο «αυγό του φιδιού», δηλ. η σκοτεινή επιδίωξη της υπερεθνικής ελίτ να μεταβάλει τον πλανήτη Γη σε ένα αόρατο ψηφιακό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι πολίτες θα παρακολουθούνται, θα ελέγχονται και θα επιτηρούνται με την εφαρμογή και την χρήση των συστημάτων υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας. 
 
Συνεπώς, ο μεγάλος συγγραφέας και φιλόσοφος Aldous Huxley φαίνεται ότι είχε απόλυτο δίκιο, όταν διατύπωνε με ανατριχιαστική ακρίβεια την πρόρρησή του: 
 
«Ίσως ο κόσμος αυτός να είναι η κόλαση κάποιου άλλου πλανήτη».
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε σε συμπτυγμένη μορφή στο φύλλο της «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», 23/6/2024, σελ. 57.
 

Θα προχωρήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ το Ισραήλ;

 
Η κλιμακούμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, απειλεί να επεκτείνει τη σύγκρουση στη Γάζα, σε έναν πλήρη περιφερειακό πόλεμο. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, όλο και κλιμακώνεται η μεταξύ τους αντιπαράθεση, με βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις πυραύλων, με αποτέλεσμα την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων από το βόρειο Ισραήλ και το νότιο Λίβανο.
 
Οι δύο πλευρές έχουν κάνει καταστροφικούς πολέμους στο παρελθόν και μια “ψυχρή ειρήνη” επικρατεί για σχεδόν 17 χρόνια. Αυτή η ειρήνη βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο, καθώς η Χεζμπολάχ μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συμμετέχει στη σύγκρουση με εκτοξεύοντας πυραύλους σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα της έντασης, 80.000 Ισραηλινοί που ζουν στο βορρά έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένοι σε ξενοδοχεία σε όλο το Ισραήλ, περιμένοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
 
Ο πόλεμος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο ο επικεφαλής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος λειτουργεί περισσότερο σαν στρατιωτικός παρά ως διπλωμάτης, έχει ήδη δηλώσει ότι το μέλλον επιφυλάσσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, με στόχο την καταστροφή της Χεζμπολάχ. Να υπενθυμίσουμε βέβαια, ότι και ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στην αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα, ότι η Χαμάς θα καταστραφεί… 
 
Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης 
 
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις της οργάνωσης κατά των ισραηλινών δυνάμεων θα συνεχιστούν, μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Την στιγμή που η κατάπαυση στην Γάζα είναι το καίριο ζητούμενο, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει εισβολή στο νότιο Λίβανο! Η Χεζμπολάχ, της οποίας η δύναμη ξεπερνά τους 100.000 άνδρες, είναι καλά προετοιμασμένη για μάχη. Ο Νότιος Λίβανος έχει καλά οργανωμένες θέσεις μάχης και σήραγγες. Περισσότεροι από 150.000 πύραυλοι, πολλοί από τους οποίους μεγάλου βεληνεκούς, είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν εναντίον στρατιωτικών και οικονομικών στόχων στο Ισραήλ. Να υπενθυμίσουμε ότι η εισβολή στο Νότιο Λίβανο το 2006 είχε ως αποτέλεσμα την ολική ήττα του ισραηλινού στρατού.
 
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποίησε για έναν πόλεμο «χωρίς κανόνες ή όρια, στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα», σε περίπτωση μεγάλης ισραηλινής επίθεσης εναντίον της λιβανικής πολιτοφυλακής. Επιπρόσθετα, τα υπόλοιπα μέλη του «άξονα της αντίστασης», οι σιιτικές ομάδες στη Συρία, οι ιρακινές πολιτοφυλακές και οι Χούθι στην Υεμένη, είναι έτοιμα να συμπράξουν με τη Χεζμπολάχ. Το ξέσπασμα του πολέμου θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει το θάνατο του Ισραήλ ως κράτος εποίκων. Οι πυραυλικές επιθέσεις κατά υποδομών και στρατιωτικών στόχων, θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των εποίκων στο ισραηλινό κράτος και πολλοί από αυτούς ενδέχεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, εάν παρεκτραπεί η σύγκρουση. 
 
Παρά τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης που επικρέμεται συνεπεία των ισραηλινών σχεδίων, η αμερικανική διοίκηση μέσω του απεσταλμένου της στην περιοχή Άμος Χόχσταϊν, εξέδωσε προειδοποιήσεις προς Λιβανέζους αξιωματούχους ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει περιορισμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και ότι, θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση. Η Ουάσιγκτον έχει μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Όποια και αν είναι η αξία αυτών των μηνυμάτων για την αποτροπή της επιθετικής συμπεριφοράς της Χεζμπολάχ, αυτά ενθαρρύνουν το Ισραήλ.
 
Ο Χόχσταϊν προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές αρχές σκοπεύουν να επικεντρωθούν στα βόρεια σύνορα για να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ από την περιοχή, έτσι ώστε οι εκτιμώμενοι 60.000 έως 96.000 εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία το φθινόπωρο. Εάν ξεσπάσει ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ, όπως και στην περίπτωση της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου θα δει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως συμμέτοχους της σύγκρουσης, με παρεπόμενες τις σχετικές αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης, της διπλωματικής απομόνωσης και της δίψας για εκδίκηση. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα έχει ένα τεράστιο διπλωματικό κόστος για την υπερατλαντική δύναμη, η οποία χάνει θέσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτό φαίνεται πως δεν προσμετράται από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον…
 
Χαστούκι της Χεζμπολάχ 
 
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τις 8 Οκτωβρίου, αλλά η σύγκρουση εντάθηκε πρόσφατα, αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον Ταλέμπ Σάμι Αμπντουλάχ, ένα από τα υψηλότερα στελέχη της Χεζμπολάχ. Η ομάδα απάντησε εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και ρουκέτες στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ παράλληλα, δημοσίευσε ένα βίντεο άνω των εννέα λεπτών, που δείχνει πώς ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατόρθωσε να τραβήξει βίντεο, χωρίς να εντοπιστεί από τα αντιαεροπορικά συστήματα.
 
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το drone διείσδυσε σε ισραηλινές περιοχές και συγκέντρωσε σημαντικές πληροφορίες για ευαίσθητες περιοχές στο βορρά. Μια σειρά από στρατηγικούς στόχους καταγράφηκαν σε φιλμ, όπως το λιμάνι της Χάιφα, το αεροδρόμιο, στρατιωτικές βάσεις, το εργοστάσιο όπλων Rafael, τα νησιά Kiryat Shmona, το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, πολλές κατοικημένες γειτονιές και εμπορικά συγκροτήματα. Στη συνέχεια, το drone επέστρεψε με ασφάλεια στον Λίβανο.
 
Τα ισραηλινά ΜΜΕ σημείωσαν ότι η Χεζμπολάχ μετέδωσε το μήνυμα μέσω βίντεο, απαντώντας στις απειλές του Ισραήλ να αναλάβει δράση κατά του Λιβάνου, προειδοποιώντας πως μπορεί να πλήξει ένα μεγάλο εύρος στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ. Το ότι drones της Χεζμπολάχ μπορούν να πετάξουν πάνω από το Ισραήλ, χωρίς να ενοχλούνται από την αεράμυνα, αποτελεί ένα τεράστιο χαστούκι για τον ισραηλινό στρατό. 
 
Ο Νασράλα είπε με περηφάνεια ότι το βίντεο τραβήχτηκε από ένα drone που «πετούσε για ώρες» πάνω από το λιμάνι της Χάιφα. Προειδοποίησε επίσης, ότι η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένας μέρος των όπλων της. «Έχουμε αναπτύξει μερικά από τα όπλα μας, και κρατάμε άλλα για τις επόμενες μέρες…», είπε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Πριν από χρόνια, μιλούσαμε για 100.000 μαχητές. Σήμερα έχουμε ξεπεράσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό. Η αντίσταση έχει περισσότερους μαχητές από αυτούς που χρειάζεται, ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες», πρόσθεσε ο Νασράλα. 
 
Πόλεμος πλήρους κλίμακας; 
 
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα (όπου παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, προκειμένου αυτή να επιτευχθεί) ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ σύντομα. «Η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο είναι επικείμενη», τιτλοφορείται η Bild, η οποία δίνει ημερομηνία έναρξης των μαχών: «Το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μόλις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου». 
 
,Ένα συνδυασμός παραγόντων θα διαδραματίσει ρόλο για μία ισραηλινή απόφαση περί εισβολής στον Λίβανο. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η κατάσταση των Ισραηλινών που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας και έχουν στεγαστεί σε ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ, ή σε άλλα προσωρινά καταλύματα. Αυτό αποτελεί ένα σημείο πίεσης για την κυβέρνηση. 
 
Η προσωπική πολιτική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξακολουθεί επίσης να είναι καθοριστικός παράγοντας της ισραηλινής στάσης, σε αυτό το ζήτημα. Έχει γίνει γενικά αποδεκτό ότι η εξουσία του Νετανιάχου και πιθανώς επίσης η ικανότητά του να αποφεύγει τις κατηγορίες για διαφθορά, θα συνεχιστεί μόνο όσο το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Η θητεία του Νετανιάχου εξαρτάται επίσης από τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού του με ακροδεξιούς εξτρεμιστές, κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, οι οποίοι είναι και οι δύο υπέρμαχοι της χρήσης στρατιωτικής βίας κατά της Χεζμπολάχ.
 
Ο Σμότριχ ζήτησε στρατιωτική εισβολή βαθιά στον Λίβανο, εάν η Χεζμπολάχ δεν εκπληρώσει το τελεσίγραφο για αποχώρηση των δυνάμεών της από το νότιο Λίβανο. Μάλιστα, ο Μπεν-Γκβιρ ισχυρίζεται ότι ακόμη και η απαίτηση του Σμότριχ δεν είναι αρκετή και πως το Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση, με στόχο την πλήρη καταστροφή της Χεζμπολάχ! Ένας επιπλέον παράγοντας για μία εισβολή, είναι η πεποίθηση στους ακροδεξιούς συμμάχους του Νετανιάχου, αλλά και σε ένα μέρος του ισραηλινού λαού, ότι ο νότιος Λίβανος είναι μέρος του “μεγάλου Ισραήλ”, που ήταν “δώρο Θεού” και άρα είναι δίκαιη η στρατιωτική κατάκτηση του. 
 
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ του 2006 δίνει μια γεύση του πώς μπορεί να μοιάζει μια νέα σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, ο νέος πόλεμος πιθανώς να είναι ακόμη πιο καταστροφικός. Στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και το ενδεχόμενο μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο να προκαλέσει περαιτέρω τους συμμάχους του Ιράν στην περιοχή και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την υποστήριξη της στον λεγόμενο “ιρανικό άξονα”. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει ένα σύστημα αεράμυνας στη Χεζμπολάχ. Αυτές οι παράμετροι δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από μία αμερικανική εξωτερική πολιτική που βρίσκεται σε περιδίνηση και από τον Νετανιάχου που άγχεται για την πολιτική του επιβίωση…

Πού οδηγεί ο διχασμός του διεθνούς συστήματος με αφορμή το Ουκρανικό

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, που προς το παρόν δεν διαφαίνεται το τέλος του, διακυβεύονται ύψιστα και πολυσύνθετα συμφέροντα, που σίγουρα δεν περιορίζονται στα στενά όρια των γεωπολιτικών διαφορών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Παρά την αδιαφάνεια που καλλιεργείται στα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται ουσιαστικά για παγκόσμια σύρραξη ανάμεσα σε δύο κόσμους, βαθιά διχασμένους. 
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια προωθημένη μορφή υβριδικού πολέμου, που προς το παρόν κατορθώνει να συγκαλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τα ύψιστης σημασίας συμφέροντα της υφηλίου, των οποίων όμως η αδυναμία εξεύρεσης λύσης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε Γ’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο πόλεμος είναι που έφερε στο προσκήνιο αυτό το χάσμα ανάμεσα σε δύο κόσμους.
 
Γεωπολιτικά, ο πρώτος από αυτούς είναι η Δύση, με επικεφαλής την πλανηταρχική Αμερική, και η δεύτερη είναι η Ανατολή, με επικεφαλής την Κίνα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διαδεχθεί, γύρω στο 2030, την Αμερική στην κορυφή του κόσμου. Οι δύο αυτοί γίγαντες περιστοιχίζονται από συμμάχους ανάλογου περίπου πληθυσμιακού μεγέθους, αλλά σημαντικά διαφορετικού επιπέδου πλούτου. 
 
Η Δύση περιβάλλεται από τον αναπτυγμένο κόσμο και στην τελευταία σύσκεψη κορυφής του G7 το 2022 ανακοινώθηκε η συμμαχία των χωρών, που ανήκουν στο καθεστώς της φιλελεύθερης δημοκρατίας και που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αγγλοσαξονικές χώρες, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, αλλά και η Ιαπωνία και φυσικά η Ευρώπη. Αντιθέτως η Κίνα, που έχει συγκεντρώσει γύρω της τον αναπτυσσόμενο κόσμο και που μέσω του δρόμου του μεταξιού προσθέτει συνεχώς νέους συμμάχους, περιβάλλεται από τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία, το Ιράν, τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, και πολλές αφρικανικές καθώς και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
 
Εγκάρσιες γεωπολιτικές, οικονομικές και ιδεολογικές ανατροπές, που έλαβαν χώρα σε χρόνους πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, διάνοιξαν αγεφύρωτο άνοιγμα ανάμεσα στα δύο αυτά στρατόπεδα, προσδιορίζοντας διαφορετικές δυνατότητες εξέλιξης, ανάπτυξης, επιλογών, συμμαχιών και διεθνούς επικράτησης για το καθένα από αυτά. Ανάμεσα και σε άλλα συμβάντα, αναφέρω ενδεικτικά και λόγω σχετικής συνάφειας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πρόσφατο επεκτατισμό της Δύσης, με την πρόκληση συρράξεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και τη δραματική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, παραδίδοντάς το στους Τάλιμπαν. 
 
Η εγκατάλειψη της παγκοσμιοποίησης 
 
Ιδιαίτερη μνεία για τις πρόσφατες εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλει να γίνει στην απόφαση εγκατάλειψης της παγκοσμιοποίησης, που υπήρξε για μισό περίπου αιώνα η ρυθμιστική κοσμοθεωρία των διεθνών συναλλαγών. Η απόφαση από-παγκοσμιοποίησης αναγγέλθηκε επίσημα στο 53ο οικονομικό φόρουμ στο Davos. Να υπενθυμίσω, στο σημείο αυτό, ότι η παγκοσμιοποίηση σχεδιάστηκε από την Αμερική, με την ελπίδα ότι θα της εξασφάλιζε ανώδυνη συνέχιση της κοσμοκρατορίας της (εναντίον της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, που τότε φοβόταν ότι την απειλούν).
 
Όμως οι ελπίδες που στηρίχτηκαν, σε αυτήν, από τις ΗΠΑ, διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθώς το κυρίαρχο αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης ήταν, τελικώς, η έξοδος της Κίνας από την αφάνεια, και η προβολή της ως αναδυόμενης μεγάλης δύναμης στον πλανήτη. Και τώρα, περίπου πέντε δεκαετίες αργότερα από την επικράτηση της παγκοσμιοποίησης, είναι και πάλι η Αμερική, που αυτή τη φορά καταργεί το καθεστώς των διεθνών συναλλαγών, που η ίδια είχε καθιερώσει. 
 
Η απειλή, τώρα, εναντίον της κοσμοκρατορίας των ΗΠΑ, δεν έρχεται πια από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, που έχουν προ πολλού προσαρτηθεί σε αυτήν, αλλά από την Κίνα. Πέρα από τον έντονο ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα, που εντοπίζεται κυρίως στο επίπεδο των εξελίξεων υψηλής τεχνολογίας, η απόφαση εγκατάλειψης της παγκοσμιοποίησης, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, εξηγείται επιπλέον από τις εμπειρίες της πανδημίας, που έκαναν συνειδητούς τους πολύ σοβαρούς κινδύνους υψηλού βαθμού εξάρτησης από εισαγωγές, για βασικά είδη διατροφής και σημαντικά βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και για ανταλλακτικά.
 
Προεόρτιο Γ’ Παγκοσμίου το Ουκρανικό; 
 
Θα πρέπει, συνεπώς, να είναι ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος αυτός, δεν αφορά μόνο και αποκλειστικά την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς το έντονο ενδιαφέρον Δύσης-Νότου για την έκβασή του, δεν πείθει ότι όλα αρχίζουν και συνεχίζονται απλώς και μόνο επειδή η “Ουκρανία είναι μια δημοκρατική χώρα” ενώ, αντιθέτως η “Ρωσία έχει καθεστώς ανελεύθερης δημοκρατίας” και για αυτό πρέπει αυτή η δεύτερη να εξαφανιστεί από προσώπου γης.
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κινητοποιήσει ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο, και αποτελεί μια πρόγευση ενός πιθανού Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου, αν δεν επικρατήσει, στο μεταξύ, η σύνεση, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή. Και στο μεταξύ είναι ξεκάθαρο ότι το ενδιαφέρον της Δύσης, για τη μορφή και τις παραμέτρους του οποίου αποφασίζει η Αμερική, εστιάζεται πολύ λιγότερο στο περιεχόμενο και στην εκάστοτε δόση της εφαρμοζόμενης δημοκρατίας, στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, όσο στο ποιος θα κυβερνά την υφήλιο, σε μερικά χρόνια από σήμερα. 
 
Εξάλλου, ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός της Αμερικής – και συνεπώς της Δύσης – δεν είναι η Ρωσία, παρότι είναι μισητή και αυτή, αλλά η Κίνα, που απειλεί να υφαρπάξει την αμερικανική αυτοκρατορία, μετά από περίπου 80 χρόνια συνεχούς επικράτησης της. Έτσι εξηγείται, ανάμεσα και σε πολλά άλλα, η πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, από τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφεται το σύνολο των υποδομών της. 
 
Ο εφιαλτικός αυτός πόλεμος δεν έχει, προς το παρόν, σίγουρο νικητή, αλλά εξηγεί τις κυρώσεις και τους αποκλεισμούς συναλλαγών της Κίνας από και προς τον έξω κόσμο, που αφορούν κυρίως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, Και που ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται από τις ΗΠΑ και σε ότι αφορά την εξέλιξη και την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεδομένου ότι η έκβαση ένας πιθανού πολέμου στο μέλλον θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα έχουν υπεροχή σε αυτές τις νέες τεχνολογίες. 
 
Εξετάζοντας τις πτυχές του πολέμου 
 
Αξιόπιστη πρόβλεψη σχετικά με το αν θα συμβεί κάποτε στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον αυτός ο χρόνια εκκολαπτόμενος Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, δεν είναι και τώρα δυνατή, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια που έθεσα το ίδιο ερώτημα σε σύγγραμμά μου ωστόσο, τείνω να υποστηρίξω ότι, εξαιτίας της Ουκρανίας, ο κίνδυνος έκρηξης αυτού του πολέμου είναι πιθανότερος στις ημέρες μας, από όσο το 2019. 
 
Σε μία σειρά άρθρων μου, θα επιχειρήσω να διαλευκάνω μερικές πτυχές, εξελίξεις και συνέπειες αυτού του πολέμου, που κατά τη γνώμη μου εκλαμβάνονται ως δεδομένες ή εμφανίζονται με ερμηνείες που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Κάποιες πτυχές αυτής της προσπάθειας, κινδυνεύουν να εκληφθούν από την πλευρά της Δύσης, ως θέσεις “δικηγόρου του διαβόλου”. Ωστόσο, πιστεύω ότι η αντικειμενική ερμηνεία των γεγονότων εξασφαλίζει την πολυτιμότερη εκάστοτε δυνατή βοήθεια για την κατανόηση και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, που μας απασχολούν, σε αντίθεση με την εύκολη αλλά ρηχή εικόνα τους, που μας προσφέρει φευ, η συστημική προσπάθεια ενημέρωσής μας.
 
Στα άρθρα μου θα εξετάσω πρώτον την παρακμή της Δύσης, δεύτερον τις αντιδράσεις των λαών απέναντι στις συνέπειες της ιδεολογικής αυτής μονοκρατορίας και θα τελειώσω με γενικά συμπεράσματα.
 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΆΚΟΣ, SIEMENS - INTRACOM ΚΑΙ ΟΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ...

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
 
Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 η εφημερίδα Δημοκρατία παρουσίαζε κατ΄ αποκλειστικότητα μια μεγάλη είδηση, όπου παρουσιάζεται περίτρανα η σήψη της πολιτικής ζωής του Τόπου και ειδικότερα της κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη!
 
Η βαρυσήμαντη αυτή είδηση αφορούσε το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens! Ναι, παρ΄ ότι πολλοί είχαν ξεχάσει αυτό το τεραστίων μεγατόνων πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, ήρθε η είδηση πως υπήρξε μια απόφαση-όνειδος για τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής εταιρείας με έδρα τη Γερμανία!
 
Μας πληροφορεί λοιπόν η έγκριτη καθημερινή εφημερίδα πως:
 
Με μία προκλητική ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας επιστρέφονται, και με τόκο, τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων που θεωρήθηκαν αποκτηθέντα από δωροδοκίες
 
Στο μεγαλύτερο δικαστικό φιάσκο όλων των εποχών εξελίχτηκε η υπόθεση του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens, που όχι μόνον έκλεισε με παραγραφή και αθωώσεις των 20 κατηγορουμένων, αλλά χθες είχε ακόμα μία εξέλιξη, εξόχως ταπεινωτική για τη Δικαιοσύνη!
 
Η ίδια εφημερίδα επανέρχεται την επομένη ημέρα, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, γράφοντας:
 
Η «έμπειρη» ομάδα δημόσιων σχέσεων της εταιρίας έκανε πάλι… το θαύμα της, καθώς κανένα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με την επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων!
 
Κανένα από τα μεγάλα, επιφανή και δήθεν… έγκυρα μέσα ενημέρωσης δεν συγκίνησε η χθεσινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για την επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων στους μιζαδόρους της γερμανικής Siemens, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων», που μοίραζαν αφειδώς χρήμα σε συστημικά πολιτικά κόμματα και οικογενειακά πολιτικά τζάκια.
 
Κανένα κανάλι από αυτά που λιβανίζουν νύχτα μέρα τα θαύματα της κυβέρνησης του… Μωυσή Β’ δεν εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι τα κατεσχεμένα περιουσιακά στοιχεία, οι βίλες και οι λιμουζίνες, αντί να εκπέσουν υπέρ του πολύπαθου Δημοσίου, επιστράφηκαν στους πρώην κατηγορουμένους και τα μετρητά στους επίμαχους λογαριασμούς δόθηκαν πίσω… μετά τόκων, την ώρα που ο τελευταίος μεροκαματιάρης βλέπει μηδενικά επιτόκια στις λιγοστές αποταμιεύσεις του από τις ληστρικές συστημικές τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν και εγγράφουν υπερκέρδη χάρη στο υστέρημα του Ελληνα φορολογουμένου.
 
Ολα αυτά για τη συντριπτική πλειονότητα των εκμαυλισμένων μέσων ενημέρωσης δεν συνιστούν είδηση. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: Η γερμανική εταιρία ξοδεύει τεράστια ποσά σε αθόρυβες καμπάνιες δημόσιων σχέσεων, προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα της με την αναβίωση δυσάρεστων αναμνήσεων από το τεράστια σκάνδαλα δωροδοκίας τη δεκαετία του 2000, που την υποχρέωσαν να καταβάλει υπέρογκες αποζημιώσεις στο αμερικανικό δημόσιο, προκειμένου να «κλείσει» η υπόθεση.
 
Από μεριά μας συνυπογράφουμε τα όσα αναφέρει η Δημοκρατία στα δυο ημερήσια φύλλα της και θα θέλαμε παρακάτω να προσθέσουμε και τον δικό μας λόγο! Εμείς που πρώτοι παρουσιάσαμε δημόσια τεράστιες πτυχές αυτού του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου, με αποκλειστικά ντοκουμέντα, με αδιάσειστα στοιχεία: 
 
Με αφορμή λοιπόν την σκανδαλώδη αυτή απόφαση του Εφετείου για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των απαλλαγέντων και όχι αθώων πρώην κατηγορούμενων της Siemens και του ΟΤΕ, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, πώς θα κινηθεί από δω και πέρα ο ΟΤΕ στις αστικές του αξιώσεις, τόσο έναντι των πρώην στελεχών του, όσο και αυτών της Siemens;
 
Οι αξιώσεις έναντι της Siemens και της Ιντρακόμ αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια €! Αξιώσεις που προέρχονται καταρχήν από δύο αγωγές, η μία ξεκινάει από το 1996, από την προμήθεια των πρώτων ψηφιακών παροχών στην Ελλάδα, αιτία πτώσης της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά! Και η δεύτερη αφορά στην περίφημη προγραμματική συμφωνία 8002 / 97 από την οποίαν ο ΟΤΕ διεκδικεί 68 εκατομμύρια στα γερμανικά δικαστήρια!
 
Το ερώτημα λοιπόν είναι! Μετά την αποχώρηση του κ. Μιχάλη Τσαμάζ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ από τις 3 Νοεμβρίου του 2010 ως 28 Ιουνίου 2024) από το τιμόνι του ΟΤΕ στα τέλη Ιουνίου και την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κώστα Νεμπή (από 1η Ιουλίου 2024), αν επιτέλους το νομικό τμήμα του ΟΤΕ φροντίσει να κάνει τα αυτονόητα.
 
Να καταθέσει δηλαδή την αγωγή κατά της Siemens - δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά - καθώς και αυτή κατά της Ιντρακόμ!
 
Γιατί τις κρατάνε στο ντουλάπι τους; Για να φτάσουνε και αυτές στην παραγραφή;
 
Η εφημερίδα Δημοκρατία, από τον περασμένο Νοέμβριο ρωτάει επίμονα το νομικό τμήμα του ΟΤΕ, πότε θα κάνει τις δύο αυτονόητες αυτές κινήσεις για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Οργανισμού και να διεκδικήσει τα 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τις δύο εταιρείες, τη Siemens και την Intracom;
Και βέβαια και τα άλλα 70 που διεκδικεί στη Γερμανία από το 2010!
Θα υπάρξει και εδώ συμβιβασμός, δηλαδή ενταφιασμός, ότι ακριβώς συνέβη και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2012;
 
Κύριε Φλωρίδη τι απαντάτε; Κύριε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα επέμβετε, όχι όπως το έκανε ο προκάτοχός σας κ Ισίδωρος Ντογιάκος και θα ζητήσετε την αναίρεση της χθεσινής σκανδαλώδους αποφάσεως;
 
Η ίδια η Siemens μέσω του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Παναγιώτη Ξινή, είχε παραδεχτεί δημόσια, πως χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές και είχε ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό!
 
Η χθεσινή απόφαση της δικαιοσύνης έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια συγγνώμη της Siemens!
Κύριε Νεμπή, τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά χρήματα! Θα δώσετε εντολή στο νομικό σας τμήμα, ώστε να προχωρήσει στις αγωγές αυτές;
Το παρακολουθούμε αυτό το τεράστιο ζήτημα και αναμένουμε...
 
Επανερχόμενος στο θέμα της χθεσινής απόφασης του Εφετείου, να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος Ηλίας Γεωργίου σε συνέντευξή του έχει αναφερθεί σε πολιτικά πρόσωπα, σε πολιτικούς και αξιωματούχος του ΟΤΕ, που λάδωνε η Siemens!
 
Ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης για τον ίδιο λόγο καταδικάστηκε και κλήθηκε να πληρώσει έστω κι αυτά τα 450.000 μάρκα. Στους ανθρώπους που χθες επιστρέψατε τα δεσμευμένα, αναρωτιόμαστε ήταν και χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς τους;Αυτά προς το παρόν!

Η ηρωίδα της ΕΟΚΑ: Η θυσία της 32χρονης πολύτεκνης μητέρας Λουκίας Παπαγεωργίου.

Οπως σε κάθε αγώνα, έτσι και στον αγώνα της ΕΟΚΑ, οι γυναίκες είχαν τη δική τους συμμετοχή που... ίσως αποτελεί ακόμα ένα «άγνωστο» μέρος της ιστορίας. Η Λουκία Παπαγεωργίου Λαουτάρη από το Αυγόρου είναι η μοναδική ηρωίδα της ΕΟΚΑ, η μόνη γυναίκα πεσούσα στον αγώνα της ΕΟΚΑ.
 
Μιλώντας στο AlphaNewsLive ο ιστορικός Αντρέας Κάρυος, εξιστόρησε τα γεγονότα της 5ης Ιουνίου 1958, στην πλατεία της κοινότητας Αυγόρου, τη θυσία της 32χρονης πολύτεκνης μητέρας και τη σημασία της για την απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
 
«Η Λουκία Παπαγεωργίου Λαουτάρη είχε κι αυτή το δικό της μερίδιο στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Μάλιστα στο περιβόλι που είχε με τον σύζυγό της στο Αυγόρου είχε κρησφύγετο και εκεί πρόσφερε φιλοξενία και έκρυβε καταζητούμενα πρόσωπα της οργάνωσης.»
 
Ο Δρ. Αντρέας Κάρυος εξηγεί ότι κάτι τέτοιο εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους καθώς μεταξύ των μέτρων καταστολής που είχαν επιβάλει οι Βρετανοί, αν εντοπίζονταν καταζητούμενοι σε σπίτι, τότε η οικία έπρεπε να ανατιναχθεί. Η Λουκία Παπαγεωργίου Λαουτάρη έκρυβε μέλη της ΕΟΚΑ μέχρι τις 5 Ιουλίου του 1958, όταν ήταν η μάχη της πλατείας στην κοινότητα Αυγόρου, όπου βρήκε τραγικό θάνατο.

Ο σύζυγος και τα παιδιά της Λουκίας Παπαγεωργίου μετά τον θάνατο της μητέρας τους
 
Το χρονικό της μάχης της πλατείας
 
Όπως αναφέρει ο κ. Κάρυος, στις 4 Ιουλίου 1958, η ΕΟΚΑ τοποθέτησε στο κέντρο του χωριού συνθήματα τα οποία εξέφραζαν τις πολιτικές απόψεις της οργάνωσης. Οι Βρετανοί στρατιώτες του Συντάγματος των Βασιλικών Φρουρών κατέβασαν αυτά τα συνθήματα, όμως την επόμενη μέρα στις 05/07/1958 ανέβασε νέο σύνθημα η ΕΟΚΑ, ξανά στην πλατεία του Αυγόρου και οι Βρετανοί στρατιώτες στρατιώτες επανήλθαν, συνέλαβαν ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι και το έσπρωχναν να ανέβει σε μια σκάλα για να κατεβάσει τα συνθήματα. Το αγόρι αρνήθηκε και τότε οι Βρετανοί άρχισαν να το ξυλοκοπούν.
 
Τότε θαμώνες από τα γύρω καφενεία και παριστάμενες γυναίκες που είδαν το το σήμα του επεισοδίου παρενέβησαν και προσπάθησαν να πάρουν το αγόρι από τα χέρια των Βρετανών. Ακολούθησε συμπλοκή στην οποία οι στρατιώτες έκαναν χρήση των υποκόπανων και των ροπάλων τους. Οι χωρικοί ανταπάντησαν εκσφενδονίζοντας πέτρες, ενώ χτύπησαν και οι καμπάνες της εκκλησίας, σημάδι για να συγκεντρωθούν επιπλέον κάτοικοι της κοινότητας, κυρίως γυναίκες, διότι οι άντρες έλειπαν στις εργασίες τους.
 
Σημειώνεται ότι στην κοινότητα Αυγόρου υπήρχε ένα οργανωμένο γυναικείο τμήμα, υπό τη μορφή κλιμακίων διότι ο τοπικός υπεύθυνος εκείνη την περίοδο, Ανδρέας Κάρυος είχε δώσει εντολές να δημιουργηθούν οργανωμένα τμήματα γυναικών για να βρίσκονται στην υπηρεσία της οργάνωσης και να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους περιστατικά.
 
Έτσι, με το σήμα της καμπάνας, άρχισε να πυκνώνει ο κόσμος, ιδίως οι γυναίκες στην περιοχή της Πλατείας. Κατέφθασαν όμως και στρατιωτικές ενισχύσεις, με τη βρετανική δύναμη να ανέρχεται περίπου στους 50-100 στρατιώτες στο Αυγόρου, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζονταν και από τεθωρακισμένα οχήματα.
 
Η Λουκία Παπαγεωργίου Λαουτάρη, έκανε μπάνιο ένα από τα παιδιά της όταν άκουσε για τα γεγονότα και μετέβη στο συμβάν για να δει συνέβη και δεν σκέφτηκε, δεν δίστασε και συμμετείχε στη συμπλοκή.
 
Τα γεγονότα πήραν τέτοια δυναμική που εξελίχθηκαν σε συμπλοκή, σε πραγματική οδομαχία, η οποία είχε ιδιαίτερη ένταση, μέχρι που οι στρατιώτες από τα τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Αδιακρίτως ερρίφθησαν περίπου 200 σφαίρες.
 
Από τις σφαίρες σκοτώθηκε η Λουκία Λαουτάρη Παπαγεωργίου. Ήταν πολύτεκνη, μητέρα 6 παιδιών και έγκυος στο έβδομο παιδί της. Επίσης σκοτώθηκε και ο Παναγής Ζαχαρίας. Πολύτεκνος, πατέρας 5 τέκνων, ο οποίος και εκείνος βοηθούσε την οργάνωση. Το προηγούμενο διάστημα, στο περιβόλι του φιλοξενούσε καταζητούμενους. Στο σπίτι του διατηρούσε κρύπτη όπου είχε τοποθετήσει πολύγραφο για την εκτύπωση φυλλαδίων της ΕΟΚΑ, προκηρύξεων δηλαδή που διανέμονταν στα γύρω χωριά.
 
Ήταν τόση η ένταση της συμπλοκής που σύμφωνα με μαρτυρίες της περιόδου, ο χώρος έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, υπήρχαν πάρα πολλές πέτρες από το λιθοβολισμό στρατιωτών, σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια, τρύπες από σφαίρες και αίματα. 
 
Τα αντίποινα
 
Επιβλήθηκε κέρφιου στο Αυγόρου λόγω της συμπεριφοράς των κατοίκων. Όσοι ήταν εντός του Αυγόρου, υποχρεώθηκαν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ όσοι απουσίαζαν στους αγρούς και επέστρεφαν στο χωριό εκείνη τη μέρα παρεμποδίζονταν από τους Βρετανούς από του να εισέλθουν και εξαναγκάζονταν να στέκονται με τα χέρια ψηλά κάτω από τον καυτό ήλιο.
 
Είχαμε και αντίποινα από την πλευρά της ΕΟΚΑ, εφόσον λίγες μέρες αργότερα είχαμε τον θανάσιμο τραυματισμό δύο Βρετανών στρατιωτών στην Αμμόχωστο, σε μια προσπάθεια εκδίκησης του θανάτου των δύο Αυγοριτών. Μέλη της οργάνωσης στην Αμμόχωστο προέβησαν στην επίθεση και στο θανάσιμο τραυματισμό δύο Βρετανών στρατιωτών, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή κέρφιου στην Αμμόχωστο και στις έρευνες που ακολούθησαν είχαμε και την απόφαση των βρετανικών αρχών να προβούν σε ανατίναξη του οικήματος της Ανόρθωσης, με την αιτιολογία ότι εντόπισαν εκρηκτικά στην χώρους του οικήματος. 
 
Πλήθος κόσμου παρευρέθει στην κηδεία της Λυκίας Λαουτάρη Παπαγεωργίου και του Παναγή Ζαχαρία, υπό το βλέμμα ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων.
 

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Ο Δαγών ήταν ο μέγιστος θεός των Φιλισταίων, τους οποίους αναφέρει και η Αγία Γραφή. Σαν ναυτικός λαός που ήταν καθότι το γένος τους οι Αχαιοί που μετανάστευσαν από την Κρήτη και Κύπρο στην απέναντι ακτή της Εγγύς Ανατολής σε προϊστορικούς χρόνους, ζωγράφιζαν τον Δαγώνα σαν «ιχθυάνθρωπο», όπως τη Δερκετώ και τη γοργόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και αυτοί ανήκαν στο Λαό της Θάλασσας.Κατά τον φοίνικα λόγιο Σαγχουνιάθωνα ο Δαγών ήταν γιος του Ουρανού και επινόησε τον σίτον και το άροτρον και γι’αυτό ονομάστηκε Ζευς Αρότριος (9,000 -10.000 Π.Ε)
 
Δαγών ο Ζευς Αρότριος 
 
Εξ αυτής της μαρτυρίας και άλλων συμπεραίνουμε την Ελληνική ταυτότητα των Φιλισταίων πέραν του Ελληνικού τους ονόματος. Ο Δαγών τιμήθηκε σαν θεός και γέννησε τον Δημαρούν εκ της παλακίδας του Ουρανού, όπως αναφέρει η Θεογονία των Φοινίκων (Να σημειώσουμε ότι οι πρώτοι Φοίνικες στην Εγγύς Ανατολή ήταν Ελληνες οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου και τη συγκατοίκηση με τους Σημιτικούς λαούς αφελληνίστηκαν και έγιναν αντίπαλοι των Ελλήνων)
 
Τον Δαγώνα λάτρευαν κατ εξοχήν οι Φιλισταίοι και είχαν χτίσει ναούς μεγαλοπρεπείς σε πολλές πόλεις, καθώς και στην Αζωτον και Γάζαν. Στον ναό δε της Αζώτου απέθεσαν τη ''κιβωτό" όταν την αιχμαλώτισαν και γι’ αυτό έπεσε το άγαλμα του Δαγώνος και συνετρίβη. Τον ναό δε της Γάζας τον κατέστρεψε πλήρως ο Σαμψών, όπου σκοτώθηκε στη μάχη και αυτός και 3.000 ομοεθνείς του Εβραίοι
 
Θεός των Φιλισταίων ήταν και ο Μάρνας, τον οποίον τιμούσαν στη Γάζα μεγαλοπρεπώς, με τελετές και αθλητικούς αγώνες. Αυτόν είχαν χαράξει και στα νομίσματα τους, πολλά εκ των οποίων έχουν βρεθεί στην περιοχή και φυλάσσονται στα Μουσεία. Ο Άγιος Ιερώνυμος γράφει ότι ο θεός αυτός(Μάρνας) έμενε κλεισμένος και κρυμμένος στον ναό γιατί φοβούνταν την πτώση του. Οι Γαζαίοι νόμιζαν αυτόν Δία το δε όνομα στη Συριακή γλώσσα σημαίνει Κύριον και τον ονόμαζαν Δία Μάρνα. Πολλοί πίστευαν ότι ο Δίας Μάρνας που τιμούσαν οι Φιλισταίοι ήταν ο Κρητικός Δίας, αυτός που κατά την ιστορική παράδοση άρπαξε την Ευρώπη Κατ’ αυτούς ήταν ο Μίνως ο πρώτος(8.000-9.000 ΠΕ) και τότε έλαβαν και τον Σύριον Μάρνα εκεί επειδή έλεγαν ότι ο Μίνως είχε κάποιον Σύρο γραμματικό ονόματι Μάρναν, ο οποίος τον βοήθησε στη συγγραφή και διάταξη των νόμων. Το όνομα δε αυτού έγινε περιώνυμο στην Κρήτη και ονόμαζαν τις παρθένες στην Κρήτη «Μάρνας». Εξ αυτού του γεγονότος οι Έλληνες με τους Σύρους από τα προϊστορικά χρόνια είχαν ιδιαίτερη εκτίμηση μεταξύ τους και αυτή παρέμενε μέχρι πρόσφατα. Έλληνες και Σύροι είχαν αναπτύξει ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς ακόμη και με διαφορετικές θρησκείες, οι Ελληνες ήταν και είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα των Σύρων.
 
Ο Παλαιστινιακός Λαός (αραβικά: Filasṭīnī ή Φιλισταίοι), Οι Παλαιστίνιοι είναι οι σύγχρονοι απόγονοι των Φιλισταίων που έζησαν στην Παλαιστίνη ανά τους αιώνες, και που σήμερα είναι κατά κύριο λόγο πολιτισμικά και γλωσσολογικά Άραβες λόγω του εξαραβισμού της περιοχής. Οι περισσότεροι είναι μωαμεθανοί και ένα μικρό μέρος Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
 
Σχολίαση
 
1/ Με τον Ελληνισμό της Ανατολής χάσαμε κάθε επαφή λόγω της αλλαγής θρησκείας που μας υπέβαλε υποχρεωτικά η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αφ΄ ότου έγινε χριστιανική. Παρ' όλα αυτά ακόμη επέζησε η ελληνικότητα στην περιοχή και η χριστιανική Ελλάδα διαθέτει τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και μέχρι πρότινος και της Αντιοχείας, το οποίον άλλαξε κεφαλή και ο Πατριάρχης του είναι πλέον Σύρος την καταγωγή. Αρκετοί αδήλωτοι Έλληνες και Ελληνόφωνοι ζουν στη Μέση Ανατολή Σήμερα είναι καθήκον μας να φροντίσουμε για την επιβίωση και ανακούφιση του δοκιμαζόμενου Παλαιστινιακού λαού, όχι όμως και την Χαμάς την οποία έχουμε καταδικάσει σαν "τρομοκρατική οργάνωση"
 
2/ Με τη Συρία μας ενώνουν πανάρχαιοι δεσμοί φιλίας  
Είχαμε πάντα άριστες διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις στο παρελθόν. Από της ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ και της μεταβολής της Συρίας σε δορυφόρο της Ρωσίας αυτές οι σχέσεις χειροτέρευσαν. Είναι λυπηρό Ελλάδα και Συρία με τόσο βαθείς προϊστορικούς και ιστορικούς δεσμούς να κόβουν κάθε επαφή λόγω διαφορετικών καθεστώτων ή διαφορετικής γεωπολιτικής θέσεως εκάστης χώρας. Οι λαοί δεν είναι υπεύθυνοι για αυτές τις διαιρέσεις ούτε πρέπει να δηλητηριάζονται και να αποξενώνονται από ξένα πολιτικά κέντρα και συμφέροντα. Τα συμφέροντα των λαών είναι κοινά και αυτά ευνοούνται και βελτιώνονται με την ανάπτυξη Φιλίας, Συνεργασίας και Ειρήνης
 
3/ Οι λαοί πρέπει να έχουν διαύλους πολιτιστικής επικοινωνίας και επαφής ανεξαρτήτως της κυβερνητικής πολιτικής και της διακοπής των κρατικών σχέσεων. Τότε γίνονται γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης στην περιοχή ώστε κάποια εποχή στο μέλλον να επανασυνδεθούν και οι κρατικές σχέσεις. Η διακοπή των πολιτιστικών σχέσεων με τη Συρία και Ρωσία είναι αντίθετη με τις πολιτιστικές μας αξίες
 
4/ Σήμερα η Τουρκία δηλητηριάζει τη νεολαία της με εγκληματικά ψεύδη και ναζιστικού τύπου προπαγάνδα περί "Ζωτικού Χώρου" με την επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική της σε βάρος της Ελλάδας και την επανασύσταση της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι προετοιμάζει ψυχολογικά τις νέες γενιές για νέες Γενοκτονίες λαών και αιματηρούς πολέμους Η στάση της Τουρκίας πρέπει να καταδικαστεί στον ΟΗΕ και στα διεθνή όργανα , διότι παραβιάζει κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οδηγεί την περιοχή σε πόλεμο
 
5/ Πρέπει να λέγεται η αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι. Οι Εβραίοι ένας δραστήριος λαός της Εγγύς Ανατολής ήταν από τα προϊστορικά χρόνια διαπρύσιας πολέμιος των Αχαιών (Ελλήνων) Φιλισταίων της Παλαιστίνης. Ο ίδιος λαός που σήμερα ξεθεμελίωσε με βομβαρδισμούς τη Γάζα. Αυτή η έχθρα συνεχίζεται κρυφά και φανερά εναντίον γενικά των Ελλήνων, της Ελλάδος και του Ελληνικού Πολιτισμού ως τις μέρες μας, γιατί θεωρούν τον Ελληνικό πολιτισμό ότι μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια τους για την παγκόσμια επικράτηση. Οι Έλληνες αδιαφιλονίκητοι δημιουργοί του πολιτισμού στον κόσμο, ενώ οι Εβραίοι κάτοχοι του παγκόσμιου χρηματικού κεφαλαίου και γενικά του πλούτου, αποτέλεσαν δύο συνισταμένες του Δυτικού Κόσμου που άλλοτε υπερίσχυε η μία και άλλοτε η άλλη σε μια αναγκαία συνύπαρξη, γιατί η μία διάσταση για να προοδεύσει είχε ανάγκη της άλλης.
 
6/ Τα Γεωπολιτικά συμφέροντα κοινά 
Σήμερα τα γεωπολιτικά συμφέροντα έφεραν τον ένα λαό κοντά στον άλλο εξ ανάγκης, διότι δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβιώσεως εναντίον υπέρτερων δυνάμεων, και πρωταρχικά την Τουρκία, οι οποίες αμφισβητούν το δημοκρατικό καθεστώς τους και αυτή την ύπαρξη τους στην περιοχή. Αυτή η σχέση πρέπει να λάβει σάρκα και οστά με κοινά αμυντικά σχέδια. Επομένως, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσεως και Ανατολής, η Ελλάδα και το Ισραήλ αποτελούν τα προωθημένα φυλάκια του δυτικού κόσμου και πρέπει να είναι ενωμένα και να συνεργάζονται στενά για την επιβίωση τους. Το ένα έχει ανάγκη το άλλο και ο αγώνας τους είναι κοινός και πρέπει να στηριχθεί τεχνολογικά και με οπλικά συστήματα από τη Δύση. Είναι γεγονός ότι συχνά δε συμφωνούμε με την τακτική και τις ακρότητες του Ισραήλ, αλλά επειδή τα στρατηγικά μας συμφέροντα είναι κοινά διατηρούμε κάποια ανοχή. Όσο σκληρό και αν είναι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε αρμονικά, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα "λόμπι" των δύο λαών. Η συνεργασία τους ισχυροποιεί την ισχύ τους και τους κάνει ικανούς να αντιμετωπίζουν τα ισχυρότερα έθνη της περιοχής.
 
Εχουν ακόμη Ελληνικό γονίδιο; 
 
Ο επίμονος, μακρός και σκληρότατος αγώνας των Παλαιστινίων εναντίον ενός σιδερόφρακτου εχθρού για Ανεξαρτησία και Ελευθερία με τον ιστορικό ηγέτη τους τον Γιασερ Αραφάτ από το 1959 ως σήμερα δείχνει ότι ο λαός αυτός διαφέρει από τους λοιπούς Αραβες στο φρόνημα. Κανένας αραβικός λαός δεν πολέμησε τόσο σκληρά επί τόσες δεκαετίες όσο οι Παλαιστίνιοι. Οι θυσίες του τον κάνουν να δικαιούται να απολαύσει μια ανεξάρτητη πατρίδα σε ειρηνική συνύπαρξη με το Ισραήλ. Είναι καιρός να λήξει η προϊστορική διαμάχη μεταξύ των δύο λαών. Ας δώσουν τώρα τα χέρια.
 
(4/7/24)
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com