Σελίδες

26 Ιουνίου 2024

Δυο κουταλιές του γλυκού καφέ φραπέ…

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
 
 
Δυο κουταλιές του γλυκού καφέ φραπέ, μια κουταλιά γάλα και τρία παγάκια, πόσο νομίζετε ότι μπορεί να κοστίζουν; Η φωτογραφία που σας επισυνάπτω δείχνει πόσο κοστίζει στην Ελλάδα σήμερα ένας καφέ φραπέ στο κέντρο της Αθήνας, ούτε 4,80 ούτε, 5 αλλά 5,20 ευρώ, που αν το μετατρέψουμε σε δραχμές είναι περίπου 1750 δραχμούλες.
 
Δυστυχώς οι τιμές στην Ελλάδα έχουν ξεφύγει, όχι μόνο στο είδος που προανέφερα αλλά και σε πολλά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες για να μπορέσουν να επιβιώσουν να αγοράζουν τα πιο φθηνά, που σπάνιος είναι ποιοτικά, δηλαδή ζουν με σκουπίδια.
 
Ο μη έλεγχος στην αγορά ωθεί αυτό το φαινόμενο να αυξάνεται ραγδαία. Δυστυχώς για τους πολίτες η ακρίβεια έχει κατσικωθεί για τα καλά και η κυβέρνηση προσπαθεί με ανεπαρκή μέσα ασπιρίνες να διορθώσει την κατάσταση, ενώ χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ που το αρνείται πεισματικά, παρά το ότι ζητείται επίμονα από όλα σχεδόν τα κόμματα, φέρνοντας μάλιστα και παραδείγματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοσαν το μέτρο με επιτυχία, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει το Μαξίμου. 
 
Τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν το μέγεθος αυτού του προβλήματος και δείχνουν το οικονομικό δράμα που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, που πληρώνουν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός όμως από τα γαλακτοκομικά, και οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως τα έλαια, λίπη, ψωμί και δημητριακά δεν πάνε πίσω, ξεπερνώντας αρκετά τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 
 
Η ακρίβεια έχει φτάσει σε τέτοια σημεία που πριονίζει τον μισθό που σε όρους αγοραστικής δύναμης, είναι ο χαμηλότερος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα μισθωτοί και συνταξιούχοι να «κόβουν» από όπου μπορούν για να βγάλουν το μήνα, με το εισόδημά τους να εξαντλείται τις πρώτες 15 μέρες. 
 
Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν φτάσει πλέον στην κόκκινη γραμμή, αν τυχόν ξεπεραστεί κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν, για αυτό η πολιτική ηγεσία ας αποφασίσει να πάρει δραστικά μέτρα και όχι ημίμετρα που δεν βοηθούν σε τίποτα, πριν βρεθεί μπροστά σε τρομερά αδιέξοδα.

Το πρώτο πυρηνικό πλήγμα και το ρωσικό “Χέρι του Νεκρού”

Το λουτρό αίματος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν φαίνεται να έχει διδάξει στην ανθρωπότητα ότι κάθε είδους άμεση σύγκρουση μεταξύ υπερδυνάμεων έχει ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς, οι πολιτικές ελίτ τζογάρουν με πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε αφανισμό ολόκληρο τον κόσμο.
 
Οι δυτικές ελίτ θεωρούν ότι η ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για τη Δύση, που θα επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου τα κέντρα εξουσίας τους θα είναι σαφώς αποδυναμωμένα. Προς αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης της ουκρανικής άμυνας, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στο έδαφος της Ρωσίας. Ήδη οι Ρώσοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το αιματηρό ουκρανικό πλήγμα στην Κριμαία – την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014 και δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος.
 
Πάντως, αναμένεται ότι το Κίεβο θα στοχεύσει σε κρίσιμες υποδομές ασφαλείας της Ρωσίας, με την ελπίδα να προκαλέσει μια αμείλικτη ρωσική απάντηση, η οποία με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο στο ΝΑΤΟ να εμπλακεί de facto σε έναν θερμό πόλεμο. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για να παραμείνει το καθεστώς Ζελένσκι στη ζωή. Τίθεται όμως ένα ζήτημα: Ρωτήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός αν θέλει να πεθάνει για τον Ζελένσκι; 
 
Η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα από την αρχή του πολέμου να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης και να εμπλέξει το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Δύση με μια σειρά από μικρά βήματα αυξάνει την εμπλοκή της, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σήμερα στο κατώφλι του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα δεν βρισκόμαστε απλώς στο κατώφλι, αλλά σχεδόν στο όριο, πέρα από το οποίο, εάν δεν πρυτανεύσει η λογική, θα καταρρεύσει κάθε taboo σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.
 
Κλιμάκωση από Ουκρανία 
 
Εάν με τη χρήση των δυτικών όπλων οι ουκρανικές δυνάμεις επιτύχουν οδυνηρά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, θα πρέπει να αναμένονται ισχυρά αντίποινα από την πλευρά της Μόσχας. Ένας πιθανός στόχος θα ήταν η βάση Ρζεσζόφ που είναι ο υλικοτεχνικός κόμβος στην Πολωνία, όπου φυλάσσονται οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ για παράδοση στην Ουκρανία. Η αλληλουχία των γεγονότων σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη: Η Ρωσία χτυπά την Πολωνία. Το ΝΑΤΟ επικαλείται το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας, με την υφήλιο να οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά. 
 
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυραύλους στη Ρουμανία και την Πολωνία (με την αιτιολογία ότι ο στόχος τους ήταν να «αμυνθούν εναντίον του Ιράν»!). Οι βάσεις στις δύο χώρες “φιλοξενούν” πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν αυτοί οι πύραυλοι στη Μόσχα είναι 9 λεπτά από την Πολωνία και 10 λεπτά από τη Ρουμανία.
 
Στην περίπτωση εγκατάστασης πυραύλων στην Ουκρανία, αυτή η προθεσμία θα έπεφτε σε 7 λεπτά και λιγότερο. Αν μάλιστα επρόκειτο για υπερ-υπερηχητικό πύραυλο, τον οποίο δεν διαθέτουν ακόμη οι ΗΠΑ, η προθεσμία θα ήταν μόνο 2-3 λεπτά! Με άλλα λόγια, δεν θα είχε η Μόσχα χρόνο να αντιδράσει. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι υπαρξιακός για τη Ρωσία, τον οποίο θα συνεχίσει με οποιοδήποτε κόστος. 
 
Η ειρήνη σε ρωσική ρουλέτα 
 
Το να απειλείς μια χώρα όπως η Ρωσία είναι σαν να παίζεις ρωσική ρουλέτα. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Μόσχα μπλοφάρει με την απειλή χρήσης πυρηνικών, με τη Ρωσία όμως να έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ποιο είναι το πυρηνικό της δόγμα. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζοντας την αυτοκαταστροφική εξάρτηση από τις ΗΠΑ, παραβλέπουν ότι θα είναι τα πρώτα θύματα μίας πυρηνικής σύγκρουσης, που θα έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες καθώς, οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν κατά κανόνα μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό.
 
Η Πολωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι τα πεδία θερμοπυρηνικών όπλων της Μόσχας στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ από μόνα τους, θα ήταν αρκετά για να την μετατρέψουν σε ραδιενεργή έρημο σχεδόν για πάντα. Όσο για το υπόλοιπο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι νέοι IRBM (βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς) μπορούν να κάνουν το ίδιο μέσα σε λίγα λεπτά. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, θα χρειαζόταν λίγο περισσότερο (έως και μισή ώρα στο καλύτερο σενάριο). Το στρατηγικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου διασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στη Ρωσία ατιμώρητα.
 
«Είναι μια εντελώς απερίσκεπτη ιδέα να εξαπολύσουμε πυραυλικές επιθέσεις στη Ρωσία, ακόμη κι αν οι Αμερικανοί, έχουν την δυνατότητα», έχει δηλώσει ο αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης. Σύμφωνα με τον Μερκούρη, «η Ρωσία θα μπορέσει να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο». Θεωρεί επίσης ότι, «οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσουν την απάντηση της Ρωσίας». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι αμερικανικές ελίτ δεν ανησυχούν καθόλου για την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στο απελπισμένο βήμα των ΗΠΑ». 
 
Στην περίπτωση πάντως, που η σύγκρουση επεκταθεί με ανταλλαγή στρατηγικών πυρηνικών επιθέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η ζημιά που θα προκαλείτο στις οικονομίες και στους στρατούς και των δύο χωρών, θα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει δώρο ο πλανήτης στην Κίνα! Εάν δεν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Κίνας τότε η εναπομείνασα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα είναι αρκετά ασυνήθιστη. Στο πνεύμα του Mad Max…
 
Η υφήλιος σε περιπέτειες 
 
Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθούσε προηγουμένως να διατηρήσει ένα επίπεδο “εύλογης άρνησης”, τώρα μιλά ανοιχτά για χτυπήματα στη χώρα με το μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. «Ο Μπάιντεν εν γνώσει του ή άθελά του, φέρνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης πολύ πιο κοντά, αφού άκουσε “νεοσυντηρητικούς” συμβούλους που πραγματικά δεν έχουν ιδέα για τους πυρηνικούς κινδύνους», είπε η πρώην αναλύτρια του υπουργείου Άμυνας και συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Κάρεν Κβιατκόφσκι. 
 
Η επίθεση σε ρωσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν σχεδιαστεί ως μέρος της πυρηνικής τους άμυνας, μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως πρόδρομος για ένα πρώτο δυτικό πυρηνικό πλήγμα. «Όταν χτυπάς τα ραντάρ πυρηνικής άμυνας κάποιου, τα μάτια του, τα αμυντικά του συστήματα, τότε σε κανονική πολεμική στρατηγική θα πρέπει να περιμένεις απάντηση», δήλωσε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου. 
 
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους δόγματα σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Μπάιντεν πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας απαγορεύει πρώτο πυρηνικό πλήγμα, αλλά επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως αντίποινα σε επίθεση με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή σε συμβατική επίθεση τόσο σοβαρή που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους. Αν οι σύμβουλοι του Μπάιντεν πιστεύουν ότι μπορεί να χτυπηθεί σκληρά η Ρωσία, χωρίς να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, τότε η λανθασμένη εκτίμηση θα βάλλει την υφήλιο σε περιπέτειες.
 
Το “Χέρι του Νεκρού” 
 
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και πυρηνικές ασκήσεις που η Συμμαχία προσπαθεί να αποκρύψει. Αναφέρεται επίσης ότι «κοντά στα ρωσικά σύνορα, αυξάνονται οι αναγνωριστικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, κλιμακώνεται η ένταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μάχης των στρατευμάτων της Συμμαχίας, κατά την οποία επεξεργάζονται σενάρια για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης πυρηνικών επιθέσεων στο έδαφός μας». 
 
Αυτό δεν αφήνει στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσφατα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που περιλάμβαναν και προσομοίωση χρήσης τακτικών πυρηνικών (TNWs). Το Κρεμλίνο κατέχει όχι μόνο το πιο ισχυρό στρατηγικό οπλοστάσιο του κόσμου, αλλά διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό TNW, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών οβίδων για τους σχηματισμούς πυροβολικού του. Οι τελευταίες δηλώσεις των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η συλλογική Δύση είναι σε σύγχυση και στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ήττα του καθεστώτος Ζελένσκι, διακινδυνεύει την παγκόσμια ειρήνη. 
 
Ωστόσο η Συμμαχία φαίνεται να έχει ξεχάσει το σύστημα “Περίμετρος” της Μόσχας (γνωστό στο ΝΑΤΟ ως “Χέρι του Νεκρού“) που εξασφαλίζει αντίποινα ακόμη και στην περίπτωση που ολόκληρη η ρωσική ηγεσία σκοτωθεί σε ένα πιθανό “πλήγμα αποκεφαλισμού”. Επιπλέον, τα παγκόσμιας κλάσης πυρηνικά υποβρύχια του Κρεμλίνου εξασφαλίζουν επίσης αποτροπή ακόμη και αν η Ρωσία έπαυε να υπάρχει. Τα οκτώ SSBN κλάσης Borei φέρουν το καθένα 16 SLBM R-30 Bulava, (υποβρύχιοι βαλλιστικοί πύραυλοι). Κάθε πύραυλος είναι οπλισμένος με έως και δέκα θερμοπυρηνικές κεφαλές MIRV 150 κιλοτόνων. Για να κάνουμε σύγκριση, η βόμβα της Χιροσίμα, ήταν 15 κιλότονοι. 
 
Το γνωστό στη Δύση ως “Χέρι του Νεκρού”, όταν ενεργοποιηθεί, εκτοξεύει αυτόματα μεγάλο αριθμό πυραύλων – σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, έως και το 30% όλων των ICBM με πυρηνικές κεφαλές που έχει η Ρωσία– σε καθορισμένους στόχους. Σε μια κρίση που μπορεί να σημαίνει ένα πρώτο χτύπημα από τις ΗΠΑ, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στρατιωτικοί διοικητές, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την “Περίμετρο”. Η “Περίμετρος” εγγυάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει ακόμη και αν εξουδετερωθούν όλες οι ένοπλες δυνάμεις της.
 

“Στὰ χνάρια τοῦ Ὁσίου Παϊσίου”;!;

Στὴν Κόνιτσα, τὴν κωμόπολη τοῦ Ν. Ἰωαννίνων, ποὺ ἔζησε ὁ Ὅσιος Παΐσιος τὰ παιδικά του χρόνια καὶ ἀργότερα ἀσκήτευσε στὴν Ἱ. Μονὴ Στομίου ἀπὸ τὸ 1958-1962, τὰ τελευταῖα χρόνια, γίνεται ἰδιαίτερη ἀναφορὰ στὴν φράση “Στὰ χνάρια τοῦ Ὁσίου Παΐσίου”.
 
 
ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ  
 
Φέτος, στὶς 26 Μαΐου 2024, διοργάνωσε ὁ Δῆμος Κόνιτσας σὲ συνεργασία μὲ τὸν Ἀθλητικὸ Ὅμιλο Κόνιτσας καὶ τὴ No Limits, ἀγῶνα Ὁρεινοῦ τρεξίματος 15 χλμ. (δὲς https://www.runningnews.gr/item.php?id=60679). Ὁ ἀγῶνας δρόμου θὰ ξεκινοῦσε ἀπὸ τὴν Κεντρικὴ Πλατεῖα τῆς Κονίτσης, τὴν Κυριακὴ στὶς 9.30 τὸ πρωΐ, θὰ ἔφθανε μέσῳ τῆς χαράδρας τοῦ Ἀώου στὴν Ἱ. Μονὴ Στομίου καὶ θὰ ἐπέστρεφε στὴν Κόνιτσα μέσῳ τοῦ παρεκκλησίου τῆς Ἁγ. Βαρβάρας (σημ: ὅπου σὲ ἡλικία 15 ἐτῶν εἶδε ὁ Ἅγιος τὴν πρώτη του Θεοπτία). Δηλαδὴ στὰ μέρη ποὺ περπάτησε καὶ ὁ Ὅσιος, ἐκπληρώνοντας τὴ φράση “Στὰ χνάρια τοῦ Ὁσίου Παϊσίου”. 
 
Ὅμως, διερωτᾶται κανείς, καὶ εὐλόγως, πόσο βαδίζουμε “στὰ χνάρια τοῦ Ὁσίου Παϊσίου”, ὅταν τὴν ἡμέρα τοῦ Κυρίου, τὴν Κυριακή, τὸ πρωΐ, 9.30 π.μ., ὥρα Θ. Λειτουργίας, διοργανώνονται τέτοιες ἐκδηλώσεις; Θὰ εὐαρεστοῦνταν, ἆρα γε ὁ Ὅσιος Παΐσιος τὴν μέρα καὶ τὴν ὥρα αὐτὴ νὰ γίνονται τέτοιοι ἀγῶνες; 
 
ΔΕΝ ΒΑΛΑΜΕ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΥΣΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 
 
Δυστυχῶς καὶ φέτος, ὅπως πρωτοέγινε πέρυσι, θὰ διεξαχθεῖ στὴν Κόνιτσα στὶς 28 μὲ 30 Ἰουνίου, στὸ σπίτι τῆς Χάμκως, μητέρας τοῦ Ἀλῆ Πασᾶ, φεστιβάλ μὲ τὴν ἐπωνυμία : “Γιατὶ ‘ναι μαῦρα τὰ βουνά; ΄24 – Μουσικὲς κουλτοῦρες τῶν Νοτίων Βαλκανίων”. Εἶναι μιὰ παραγωγὴ τῆς “Στέγης τοῦ Ἱδρύματος Ὠνάση” μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Christopher King καὶ τὴν συνεργασία τοῦ Δήμου Κόνιτσας. Ἄς κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις:
 
α) Δὲν χρειάζεται πολλὴ σκέψη γιὰ νὰ καταλάβει κανείς, ὅτι ἡ φετινὴ ἀφίσσα, ὅπως καὶ ἡ περυσινή (δὲς http://youthimdpk.blogspot.com/2023/06/blog-post.html), βρίσκεται στὸν ἴδιο παρονομαστή, ἀφοῦ παραπέμπει σὲ φυσιολατρικὲς καὶ παγανιστικὲς τελετές. 
 
β) Ἡ σχέση τῆς “Στέγης τοῦ Ἱδρύματος Ὠνάση” μὲ τὴν ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα εἶναι αὐταπόδεικτη, ἀρκεῖ νὰ μπεῖ κάποιος στὴν σελίδα τους. 
 
γ) Πέρυσι στὸν τίτλο: “Γιατὶ ‘ναι μαῦρα τὰ βουνά ;” ἀπαντήσαμε “διότι ἡ Κόνιτσα βογγᾶ”. Καὶ ἀποδείχτηκε αὐτὸ ἀπὸ τὰ παρεπόμενα τῶν ἐκδηλώσεων καὶ τὶς φοβερὲς συνέπειές τους στὴν περιοχή μας (δὲς http://youthimdpk.blogspot.com/2023/07/2-9-11-2023.html Φέτος στὸν συνεχιζόμενο πεσσιμιστικὸ αὐτὸ τίτλο περὶ “μαύρων βουνῶν”, ἀπαντοῦμε μὲ τὸ λεβέντικο δημοτικὸ τραγούδι ποὺ ἔθρεψε καὶ γιγάντωσε γενεές: 
 
“Μωρὲ χαρὰ ποὺ τό ‘χουν τὰ βουνά κι οἱ κάμποι περηφάνεια. 
Γιατὶ γιορτάζει ἡ Παναγιά, γιορτάζει κι ἡ Πατρίδα”. 
 
δ) Γιὰ τὸν ρόλο τοῦ Ἀμερικανοῦ Christopher King, ποὺ ζεῖ τελευταῖα στὴν Κόνιτσα, ἀφοῦ ἀπὸ τὸ 2022 πῆρε ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν Πρωθυπουργὸ τὴν ἑλληνικὴ ἰθαγένεια, δὲς https://www.antenna.gr/culture/article/57/640801/o-christopher-king-elabe-tin-elliniki-ithageneia-eikones- νομίζουμε ὅτι περιττεύουν τὰ σχόλια. Μήπως χωρὶς νὰ τὸ καταλάβουμε, μὲ τὸν μανδύα τῆς Μουσικῆς κουλτούρας, παίζουμε τὸ παιχνίδι τοῦ Διεθνισμοῦ καὶ τῆς Παγκοσμιοποίησης;
 
ε) Ἐντύπωση κάνει ὅτι ἐπελέγη ὡς τόπος διεξαγωγῆς τῶν ἐκδηλώσεων ὁ ἀρχαιολογικὸς χῶρος ὅπου βρίσκεται τὸ σπίτι τῆς Χάμκως, μητέρας τοῦ Ἀλῆ Πασᾶ. Νὰ σημειωθεῖ ὅτι ἡ Χάμκω, ὅπως ἀναφέρει ὁ Ἠπειρώτης Σπ. Ἀραβαντινός (1843-1906) καὶ ἡ Ἐφημερίδα “Ἀθηναϊκὰ Νέα” στὶς 5.12.1933, εἶχε μιὰ ἀκόλαστη ζωὴ μὲ πολλοὺς ἐραστές, ζῶντος τοῦ συζύγου της, καὶ ἦταν ἐπιβαρυμένη μὲ ἐγκληματικὲς ἐνέργειες. Εἶναι “γνωστὸν τοῖς πᾶσιν” ὅτι ὁ τόπος “ἐκπέμπει” ἀνάλογη ἐνέργεια, ἐξαρτώμενη ἀπὸ τὸν τρόπο τῆς ζωῆς ποὺ ἐκτυλίχθηκε παλαιότερα ἐκεῖ. 
 
στ) Στὸ πρόγραμμα ποὺ ἔχει ἀναρτηθεῖ στὸν ἱστοχῶρο τῆς “Στέγης Ὠνάση” https://www.onassis.org/el/whats-on/why-the-mountains-are-black-ii-the-musical-cultures-of-the-southern-balkans ἀναφέρεται ὅτι τὴν πρώτη ἡμέρα, Παρασκευὴ 28 Ἰουνίου, θ’ ἀνοίξει τὸ 1ο μέρος τὸ Grupi Lab. Εἶναι ἕξι πολυφωνικοὶ τραγουδιστὲς Λιάπηδες, ἀπὸ τὴν Ἀλβανία. Ποιοὶ εἶναι οἱ κύριοι ; Δὲν ἔχετε παρὰ νὰ μπεῖτε νὰ δεῖτε τὸ βιντεάκι τους, ὅπου στὸ 3΄ 33΄΄ κυματίζει ἡ Ἀλβανικὴ σημαῖα μὲ τὰ τεράστια γράμματα τῆς ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ! https://www.youtube.com/watch?v=RFe_Ipv2Fx0 Ἆρα γε τὸ γνωρίζει αὐτὸ ὁ Δῆμος Κονίτσης;
 
Δὲν πληροφορήθηκε τὶ συνέβη στὶς 15 Ἰουνίου 2024 μὲ τοὺς Ἀλβανοὺς φιλάθλους στὸ Ντόρτμουντ τῆς Δυτικῆς Γερμανίας, ποὺ διεξήχθη τὸ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Euro ΄24, ὅπου κατὰ τὸν ἀγῶνα μεταξὺ Ἰταλίας καὶ Ἀλβανίας, οἱ ὁπαδοὶ τῆς δεύτερης ὁμάδος, ἄν καὶ ἡττήθηκαν 2-1, δὲν δίστασαν νὰ ὑψώσουν πανὸ καὶ νὰ φοροῦν μπλουζάκια μὲ τὸν Χάρτη τῆς “Μεγάλης Ἀλβανίας”; (σημ.: ἐννοεῖται ὅτι περιλαμβάνεται μέσα καὶ ἡ Κόνιτσα, ἡ Κέρκυρα καὶ ἡ Πρέβεζα) 
 
Μέχρι καὶ σημαῖες τοῦ UCK (Κοσσόβου) κρατοῦσαν καὶ συνθήματα γιὰ τὴν “Τσαμουριά” διέδιδαν. 
 
 
Ἤ δὲν ἄκουσε κανεὶς ἀπὸ τοὺς Δημοτικοὺς Συμβούλους τὴν προκλητικὴ ὁμιλία καὶ συνέντευξη τοῦ Ἔντι Ράμα (Πρωθυπουργοῦ τῆς Ἀλβανίας) στὶς 12 Μαΐου 2024 στὸ κλειστὸ Γυμναστήριο Γαλατσίου; 
 
Χάθηκαν οἱ πολυφωνικὲς χορωδίες τῶν Βορειοηπειρωτών (π.χ. ἀπὸ τὴν Δερβιτσάνη) νὰ μᾶς τραγουδήσουν; Καὶ ἐμεῖς ἀντὶ νὰ διαμαρτυρηθοῦμε γιὰ ὅσα πράττει ἡ Ἀλβανία στοὺς Βορειοηπειρῶτες “πάλαι τε καὶ ἐπ’ ἐσχάτων” θὰ πᾶμε νὰ τοὺς χειροκροτήσουμε ; Θὰ ἀνεχθοῦμε νὰ βλέπουμε τοὺς Λιάπηδες μὲ τὰ ἄσπρα σκουφιὰ νὰ τραγουδοῦν, ἐνῷ εἶναι φυλακισμένος ὁ Δήμαρχος τῆς Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη καὶ καταπατοῦνται βαναύσως οἱ περιουσίες τῶν Χειμαρριωτῶν; Ποῦ εἶσαι Δέσπω (Μπότση) νὰ μᾶς συμβουλεύσεις: 
 
“Ἡ Δέσπω κάνει πόλεμο μὲ νῦφες καὶ μ’ ἀγγόνια, 
Ἀρβανιτιὰ τὴν πλάκωσε στοῦ Δημουλᾶ τὸν Πύργο... 
Τὸ Σούλι κι ἄν προσκύνησε κι ἄν τούρκεψε ἡ Κιάφα 
ἡ Δέσπω ἀφέντες, Λιάπηδες, δὲν ἔκαμε – δὲν κάνει! 
(Δημοτικὸ τραγούδι) 
 
ζ) Ἔχει καὶ συνέχεια τὸ ρεπερτόριο, μὴ φύγετε... Θὰ “ἀπολαύσουμε”, τὴν δεύτερη ἡμέρα, καὶ “καλλιτέχνες” ἀπὸ τὴν “Βόρεια Μακεδονία”, τὴν περιοχὴ τῶν Πρεσπῶν. “Βόρεια Μακεδονία”! Καλὰ ποῦ ζοῦν οἱ Κονιτσιῶτες; Δὲν βλέπουν, δὲν ἀκοῦν τίποτα; Ἐδῶ, ἡ νέα Πρόεδρος τῶν Σκοπίων, μόλις πρὶν 1 μῆνα, κατὰ τὴν ὁρκωμοσία της ἀπεκάλεσε τὴν Χώρα της “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” (χωρὶς τὸ “Βόρεια”) (δὲς https://www.youtube.com/watch?v=7GSaz3pddoE ) Καὶ ἐπειδὴ “κοπτώμαστε” νὰ βαδίζουμε στὰ “χνάρια τοῦ Ὁσίου Παϊσίου”, ἄς δοῦμε τί ἔγραφε σὲ χειρόγραφη ἐπιβράβευση ὁ Ἅγιος στὸ πόνημα τοῦ πρ. Ὑπουργοῦ Νικολάου Μάρτη μὲ τίτλο: “Ἡ πλαστογράφηση τῆς Ἱστορίας τῆς Μακεδονίας” Ἀθήνα 1983: 
 
“Ἡ λιακάδα σου Μάρτη, φώτισε γιὰ τὴν ἀλήθεια. Ἡ θερμὴ λιακάδα σου Μάρτη, θέρμανε τὴν Ἑλλάδα. Ἡ θερμὴ λιακάδα σου Μάρτη, καίει τὴν Σλαβικὴ ψευτιά, τῶν ψευτομακεδόνων...” Ἔτσι, ξεκάθαρα, μιλοῦσε ὁ Ἅγιος. Ἀλήθεια, πῶς σὲ δυὸ ἑβδομάδες θὰ ἀντικρύσουμε τὴν εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Παϊσίου στὴν Ἑορτή του, ὅταν τώρα θὰ πράξουμε ἄλλα; 
 
η) Εἶναι πρόκληση γιὰ τοὺς Κονιτσιῶτες τὸ φεστιβάλ αὐτὸ καὶ γιὰ ἕναν ἄλλο λόγο, πνευματικό: Διότι γίνεται τὸ βράδυ τῆς 28ης Ἰουνίου, ὧρες ποὺ ἔχουμε εἰσέλθη, ἤδη μὲ τὸν Ἑσπερινό, στὴν Ἑορτὴ τῶν Ἁγ. Πρωτοκορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καὶ Παύλου (σημ.: ἑορτάζει καὶ ὁ παλαιὸς Ναὸς τῆς Ἐνορίας Κάτω Κονίτσης, στὸ Κοιμητήριο). Συνεχίζεται τὴν δεύτερη ἡμέρα, Ἑορτὴ τῶν 12 Ἀποστόλων, καὶ τελειώνει τὴν τρίτη ἡμέρα ποὺ θὰ εἰσέλθουμε στὸν Ἑσπερινὸ τῶν Ἁγ. Ἀναργύρων. 
 
ΤΙ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ; 
 
Θὰ μείνουμε ἁδρανεῖς; Ὄχι. Θὰ διαμαρτυρηθοῦμε μὲ ὁποιοδήποτε νόμιμο καὶ δημοκρατικὸ μέσο, ὁ καθένας ἀπὸ τὴν θέση ποὺ κατέχει καὶ τὶς δυνάμεις ποὺ διαθέτει. Νὰ ἐνημερώσουμε, νὰ ξεσηκωθοῦμε, νὰ ἀπέχουμε ἀπὸ τὶς ἐκδηλώσεις τῆς ντροπῆς. Φθάνει πιά, στὸ βωμὸ τοῦ κέρδους καὶ τῆς διαφήμισης νὰ θυσιάζουμε ὅ,τι ἐθνικὸ καὶ ἠθικὸ ἔχουμε. Νὰ ποῦμε μὲ θάρρος καὶ παρρησία στοὺς παραγωγοὺς τὸ Δαβιτικό λόγιο: “ἔλεον δὲ ἁμαρτωλῶν μὴ λιπανάτω τὴν κεφαλήν μου” (Ψαλμὸς 140, στ. 5). Δηλ. Λάδι καὶ μύρο ἁμαρτωλοῦ ἀνθρώπου ἄς μὴ χυθεῖ ποτὲ πάνω στὸ κεφάλι μου. Δὲν θέλω τίποτε (χρήματα καὶ προβολές) ἀπὸ τοὺς ἁμαρτωλούς. 
 
Κι ἄς χρησιμοποιήσουμε καὶ τὰ ἐπιπλέον δραστικὰ “ὅπλα” μας, ἀπὸ σήμερα: 
 
1) Ἄς διαβάζουμε τοὺς Ψαλμοὺς τοῦ Δαβίδ 87, 114, 141, εἰδικοὺς γιὰ τὴν περίσταση καὶ 
 
2) Ἄς κάνουμε τὶς Παρακλήσεις τῶν Ἁγίων ποὺ ἑορτάζουν αὐτὲς τὶς ἡμέρες. Τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων https://www.proseyxi.com/paraklisi-eis-tous-agious-dodeka-apostolous/ , τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων https://www.proseyxi.com/paraklisi-eis-tous-agious-anargyrous/ , καὶ τοῦ Ὁσίου Παϊσίου https://www.proseyxi.com/paraklisi-eis-ton-osio-paisio-ton-agioreiti/ γιὰ νὰ ἐνισχυθοῦμε καὶ ἐμεῖς καὶ νὰ ἀποτραπεῖ τὸ κακό. 
 
Ἄς κάνουμε αὐτὸ ποὺ μποροῦμε. 
 
Γιὰ νὰ μὴν δώσουμε τόπο στὸν πονηρὸ καὶ ἐνεργήσει καταστροφικά, περισσότερο ἀπὸ πέρυσι. 
Γιὰ νὰ ἐλκύσουμε τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ μὲ τὴν ὁμολογία καὶ τὴν μετάνοιά μας. 
 
Τώρα, πρὶν εἶναι ἀργά....
 

Μάχη μέσα στη μάχη – Τα διδάγματα για τον πόλεμο των drones

Γράφει ο ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
 
 
Στις αρχές Φεβρουαρίου αναγγέλθηκε από το Κίεβο η δημιουργία ενός ξεχωριστού κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων. Ένα μήνα νωρίτερα, ο στρατηγός Ζαλούζνι είχε υπογράψει το “Δόγμα χρήσης μη επανδρωμένων συστημάτων στις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας”. Η μαζική χρήση drones ήταν η λύση στην έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού που αντιμετώπισαν οι Ουκρανοί.  
 
Στην εισαγωγή του Δόγματος, αναφέρονται τα λόγια του στρατιωτικού αναλυτή Samuel Bendett: «Δύο σημαντικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τον μελλοντικό πόλεμο: Η εξάπλωση και η διαθεσιμότητα πολεμικών drones για μεγαλύτερες και πιο σύνθετες επιχειρήσεις και η ανάγκη τακτικών drones χαμηλού κόστους για επιχειρήσεις εγγύς υποστήριξης». Τα drones έχουν αναδιαμορφώσει το πεδίο μάχης στην Ουκρανία, επιτρέποντας την καταστροφή εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων με drones 500 δολαρίων, ενώ λειτουργούν και ως αναγνωριστικά μέσα.
 
Ουκρανία και Ρωσία παλεύουν για υπεροχή στα drones, με την Μόσχα να προηγείται σε αριθμούς. Αυτά αποτελούν μαθήματα για κάθε στρατό, ειδικά για τον ελληνικό, καθώς η Τουρκία φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στο τομέα των αυτόνομων οχημάτων. Θεωρητικώς μπορείς να καταρρίψεις drones με αντιαεροπορικά πυρά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν συγκεκριμένους παράγοντες. Υπάρχουν μη ελεγχόμενα drones, όπως τα ιρανικά Shahed, αλλά και First Person View-FPV (απεικόνισης πρώτου προσώπου) που προσφέρουν εικόνα στον απομακρυσμένο χρήστη. Ο όρος FPV χρησιμοποιείται για drones-καμικάζι. Τα drones με σταθερές πτέρυγες κινούνται ταχύτερα από τα εμπορικά πολυκόπτερα, δεν αιωρούνται, αλλά ελίσσονται. 
 
Τα FPV drones, λόγω του μικρού μεγέθους και της χαμηλής ταχύτητάς τους, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα. Τα ηλεκτροοπτικά μέσα μπορεί να παράσχουν κάποια λύση για την ανίχνευσή τους, αλλά είναι πολύ ακριβά και ευαίσθητα. Επομένως, το πρόβλημα με την σημερινή τεχνολογία δεν λύνεται. Οι προσπάθειες ανίχνευσης εστιάζουν στη δημιουργία ηλεκτρικών αντιμέτρων, κυρίως για “τύφλωση” των συστημάτων πλοήγησης και την απώλεια της εικόνας που βλέπει ο χειριστής τους. Όμως, αυτά είναι προσωρινά μέτρα, καθώς πλησιάζουμε ταχύτατα στην πλήρη αυτονόμηση των drones, αν δεν είμαστε ήδη εκεί.
 
Το νέο ουκρανικό λογισμικό 
 
Ο ειδικός Τζέιμς Πάτον Ρότζερς έχει περιγράψει την κατάσταση στο Business Insider ως «μια μάχη μέσα σε μάχη». «Είναι βασικά ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού», είπε ο επίσης ειδικός Φάμπιαν Χινζ. Ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και πρώην Ειδικός Εκπρόσωπος για την Ουκρανία, είπε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναστρέψει την (εις βάρος της) πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων. Επεσήμανε, όμως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά της. 
 
Οι Ουκρανοί φέρεται να ανέπτυξαν ένα νέο λογισμικό που επιτρέπει στα drones να πετούν χωρίς τη χρήση GPS, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των ρωσικών παρεμβολών. Το λογισμικό, που ονομάζεται Eagle Eyes, επιτρέπει σε drones να ταξιδεύουν, χρησιμοποιώντας “όραση” και όχι GPS, ανέφερε το Economist. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συγκρίνει ό,τι “βλέπει” σε περιοχή όπου πετάει, με πρόσφατο χάρτη που φτιάχτηκε από φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν από αναγνωριστικό αεροσκάφος. Επομένως, μπορεί να συνεχίσει προς τον στόχο, ακόμα κι αν οι Ρώσοι αποπειραθούν να τα εμποδίσουν.
 
Το λογισμικό μπορεί να αναγνωρίσει στόχους και να ρίξει βόμβες, ή να πέσει πάνω τους χωρίς εντολή του χειριστή. Σύμφωνα με Ουκρανό λοχαγό, το λογισμικό χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και είναι αρκετά φθηνό για να χρησιμοποιηθεί και σε drones καμικάζι. Αποκάλυψε πως πρωταρχικοί στόχοι είναι οι ρωσικοί σταθμοί παρεμβολών και τα συστήματα αεράμυνας. Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει φθηνότερα drones, αλλά αυτά ήταν ευάλωτα στον ηλεκτρονικό πόλεμο. 
 
Ρωσικά αναγνωριστικά drone 
 
Τα μεγάλα ρωσικά αναγνωριστικά drones επιτρέπουν τη στόχευση με χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή. Τα ρωσικά αναγνωριστικά drones Zala, Orlan και Supercam, που επιτρέπουν κατευθυνόμενα πλήγματα βαθιά στα μετόπισθεν και σε καίριες ουκρανικές υποδομές, έχουν καταστεί μεγάλο πρόβλημα για την Ουκρανία, πετώντας ελεύθερα πάνω από πόλεις της.
 
Τα drones αυτά είναι δύσκολο να καταρριφθούν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, είναι μη ανιχνεύσιμα με γυμνό μάτι και αιωρούνται σε υψόμετρο 4-5 χλμ, καθιστώντας τα απρόσιτα για φορητά αντιαεροπορικά, όπως τα Stinger. Επεσήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας μεσαίας εμβέλειας για να καταρρίψει αυτά τα αναγνωριστικά drones που αιωρούνται μόνιμα πάνω από την πρώτη γραμμή, αναζητώντας στόχους που μπορούν να χτυπήσουν τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα.
 
Ωστόσο, τα πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας είναι περιορισμένα και η Ρωσία παράγει αυτά τα drones σε μεγάλους αριθμούς. Επιπλέον, η Μόσχα έχει προσαρμόσει τα drone Orlan και Zala, επιτρέποντάς τους να διασχίζουν την πρώτη γραμμή, χωρίς να επηρεάζονται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Διαθέτουν πλέον συστήματα οπτικής πλοήγησης και συστήματα εντοπισμού θέσης που βασίζονται σε δύο “φάρους”, ή ορόσημα ραδιοσυχνοτήτων, μια τεχνική που ανάγεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
 
Αν και η τεχνική αυτή δεν είναι τόσο ακριβής όσο το GPS, είναι επαρκής. Το σύστημα οπτικής πλοήγησης χρησιμεύει ως εφεδρικό σύστημα καθορισμού θέσης που βασίζεται σε ραδιοφάρους. Τα drones είναι εξοπλισμένα με χάρτες εδάφους και όταν εντοπίζονται οι ραδιοφάροι, η ενσωματωμένη κάμερα λαμβάνει ένα στιγμιότυπο οθόνης, εντοπίζει σημεία αναφοράς και προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση του στον χάρτη. 
 
Αυτές οι προσαρμογές επιτρέπουν στα ρωσικά μη επανδρωμένα να διασχίζουν την πρώτη γραμμή σε λειτουργία σιωπής σημάτων, καθιστώντας τα λιγότερο ανιχνεύσιμα και λιγότερο ευάλωτα στον ουκρανικό ηλεκτρονικό πόλεμο. Ανοίγουν τα συστήματα επικοινωνίας όταν βρίσκονται ήδη βαθιά στην ουκρανική ενδοχώρα και είναι σε θέση να εκτελέσουν εύκολα την αποστολή αναγνώρισης, πριν αναχαιτιστούν. 
 
Drones εναντίον drones 
 
Μια ουκρανική συσκευή που ονομάζεται Tsukorok ανιχνεύει εάν ρωσικά drones όπως το Zala, το Orlan ή το καμικάζι Lancet, βρίσκονται πάνω από ουκρανικά στρατεύματα, προειδοποιώντας τα να διασκορπιστούν. Όμως, μέχρι στιγμής η Ουκρανία δεν έχει μέσο αντιμετώπισης της διείσδυσης ρωσικών αναγνωριστικών drones μεγάλης εμβέλειας στην ενδοχώρα της. Γι’ αυτό το ουκρανικό υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού ανακοίνωσε διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους αναχαίτισης, που θα εντοπίζει και θα επιτίθεται αυτόματα σε ρωσικά drones. Η ιδέα κυκλοφόρησε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, χωρίς να έχει βρεθεί λύση. 
 
Ο Serhii Sternenko, που χρηματοδοτεί την παραγωγή drone FPV, δημοσίευσε ένα βίντεο μάχης drone εναντίον drone: «Στρατιώτες M2 των Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων της SBU κατέρριψαν με το drone ένα ρωσικό αναγνωριστικό UAV Orlan», ανέφερε. Το βίντεο δείχνει την “αερομαχία” και την τελική καταστροφή του εχθρικού UAV στο έδαφος. «Η εμφάνιση ενός πλήρους συστήματος αντι-drone που βασίζεται σε FPV είναι μόνο θέμα χρόνου», πρόσθεσε.
 
Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικές τις πρόσφατες επιτυχίες των FPV drones κατά των ρωσικών Orlan και Zala, καθώς η τιμή ενός drone FPV ξεκινά από περίπου $500, ενώ Orlan και Zala κοστίζουν $80.000 και 120.000 αντιστοίχως. Τέλος, η χρήση ευέλικτων “ιπτάμενων βομβών” drone FPV εναντίον ρωσικών αναγνωριστικών είναι μια λύση για τα περιορισμένα πυρομαχικά αεράμυνας των Ουκρανών. 
 
Μειονεκτήματα 
 
Μειονέκτημα είναι ότι η λειτουργία FPV drone απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση χειριστών, γεγονός που καθιστά το ποσοστό επιτυχίας των επιχειρήσεων εξαρτώμενο σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του χειριστή. Παρόλο που η Ουκρανία έχει αναπτύξει λύσεις για drone FPV που κλειδώνουν στόχους, η εκμάθηση χειρισμού απαιτεί ακόμα πολλές εβδομάδες. Σε ένα άλλο περιστατικό, η Ουκρανία κατέρριψε ένα Orlan, χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό ελικοφόρο Yak-52 σοβιετικής εποχής, σε αερομαχία τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. O δεύτερος πιλότος χρησιμοποίησε τυφέκιο για να καταρρίψει το ρωσικό drone!.
 
Πάντως, θέμα είναι η διασπορά των εγκαταστάσεων παραγωγής σε όλη τη χώρα. Χωρίς φυσικό έλεγχο της επικράτειας, είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν οι “βιοτεχνίες” κατασκευαστών drones – δεν πρόκειται για μεγάλeς βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στο τέλος, η ποσότητα και η ποιότητα των drones θα φτάσει σε μια κρίσιμη μάζα. Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι στη Δυτική Ουκρανία μεμονωμένες επιχειρήσεις παράγουν ήδη 2.000-3.000 drones το μήνα. 
 
Επίσης, σε μία εκτεταμένη σύγκρουση είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί συνεχής γραμμή ηλεκτρονικού πολέμου. Τα κλασικά πολυκόπτερα, που επικοινωνούν με τον χειριστή μέσω ενός επαναλήπτη drone, αλλά και τα σταθερής πτέρυγας UAV, μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στα μετόπισθεν. Δεν καταρρίπτονται εύκολα και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για πολλές ώρες. Μια τυπική τακτική των drones καμικάζι είναι η περιπολία σε ρόλο “ελεύθερου κυνηγού”. 
 
Όμως, το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρονικού πολέμου καθίσταται άχρηστο σε τακτικό επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης εξέλιξης των συχνοτήτων ελέγχου. Το μέτωπο χρειάζεται επειγόντως παρεμβολείς, με συχνότητες καταστολής από 0,3 έως 6,3 GHz. Ένα τέτοιο “θαυματουργό όπλο” θα έβαζε τέλος στις πτήσεις των εχθρικών drones για μεγάλο διάστημα. Αλλά ο αγώνας κατά των drones δεν περιορίζεται σε καθολικούς παρεμβολείς. 
 
Τεχνητή νοημοσύνη 
 
Όσο απλά και φθηνά είναι τα drones καμικάζι, άλλο τόσο δύσκολο και ακριβό είναι να δημιουργήσεις προστασία απέναντί τους. Προς το παρόν, καμία πλευρά δεν διαθέτει κάποιο μέσο-πανάκεια για την καταπολέμηση των εχθρικών drones. Για ορισμένους, ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι η λύση, αλλά δεν ισχύει, επειδή δεν κάνει διακρίσεις: Τις περισσότερες φορές μπλοκάρει φίλους και εχθρούς. Τα κανάλια επικοινωνίας είναι το πιο ευάλωτο μέρος οποιουδήποτε drone, επομένως στο εγγύς μέλλον απλώς θα εγκαταλειφθούν. Μόλις έρθει η τεχνητή νοημοσύνη και η πλήρης αυτοματοποίηση των drones, η αποτελεσματικότητά τους θα αυξηθεί. Ο άνθρωπος αποτελεί το πιο ευάλωτο μέρος κάθε συστήματος, ειδικά ενός αμυντικού. 
 
Μεγάλες ελπίδες εναποτίθενται σε μεμονωμένους παρεμβολείς, όπως ο ρωσικός σταθμός παρεμβολής “Lesochek”. Μόλις ενεργοποιηθεί, όμως, ένα τέτοιο σύστημα σε ένα όχημα, αμέσως εντοπίζεται. Ό,τι δεν μπορεί να χτυπηθεί από drones FPV, θα καταστραφεί από κατευθυνόμενα βλήματα, ή πυροβολικό. Στο εγγύς μέλλον η τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου θα γίνει, όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη. Το ιδανικό σενάριο είναι η κάλυψη των επιτιθέμενων να παρέχεται από drones ηλεκτρονικού πολέμου. Τουλάχιστον έτσι θα διατηρηθεί η μυστικότητα των κινήσεων των επιτιθέμενων. 
 
Στο μέλλον, η καταστροφή των drones κάθε τύπου θα γίνεται αποκλειστικά με φυσικά μέσα – όλες οι άλλες μέθοδοι είναι ευάλωτες. Όμως, μέχρι στιγμής, κανένας από τους εμπολέμους στην Ουκρανία δεν διαθέτει αποτελεσματικά μέσα για την φυσική καταστροφή των drones. Γι’ αυτό υπάρχει τόσο εκρηκτική ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Τα δε τεχνικά συστήματα στο μέτωπο θα πρέπει να έχουν πολλά εφεδρικά και να καμουφλάρονται προσεκτικά, καθώς ο εχθρός θα χτυπήσει πρώτα τέτοιους στόχους. 
 
Η παρακολούθηση του εναέριου χώρου θα πρέπει να οργανώνεται όχι μόνο από το έδαφος, αλλά και από τον αέρα μέσω αναγνωριστικών αεροσκαφών μεγάλου ύψους. Φυσικά το δίκτυο των παρατηρητηρίων θα συνδέεται με υψηλής ταχύτητας “στρατιωτικό Διαδίκτυο”. Ακούγεται φανταστικό; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι απειλές από τα drones είναι πολύ μεγάλες και στο μέλλον θα ενταθούν. Μέχρι να ελεγχθούν τα πολεμικά drones από την τεχνητή νοημοσύνη, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησής τους είναι η καταστροφή των χειριστών. Στο μέτωπο έχουν καταστεί μία από τις πολυτιμότερες μονάδες μάχης, συγκρίσιμες μόνο με τους πιλότους αεροσκαφών. Προς το παρόν η καταστροφή εναέριων drones είναι πολύ δύσκολη και η τεχνητή νοημοσύνη θα την κάνει ακόμη δυσκολότερη.
 

ΝΕΟ-ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΣΜΟΣ-ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ-ΠΑΝΤΟΥΡΑΝΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Η Τουρκία είναι ένα βάρβαρο έθνος το οποίον έχει τελειοποιήσει δύο σατανικές μεθόδους για να αφομοιώνει τους λαούς που κατακτά. Αυτά αποδείχθηκαν τα πλέον αποτελεσματικά όπλα της διαχρονικά. Ένα μικρό πλήθος 30.000-35.000 περίπου πολεμοχαρών νομάδων υπό τον Οσμάν κατερχόμενοι από το οροπέδιο Αλτάι της Κεντρικής Ασίας επέβαλαν τον Εκτουρκισμό και Παντουρκισμό δια πυρός και σιδήρου, σφάζοντας, καίοντας και σπέρνοντας την καταστροφή από όπου περνούσαν. Αυτοί σήμερα αριθμούν 84 εκατ. Βέβαια δεν είναι όλοι Τούρκοι, αλλά το σύστημα απαγορεύει την έκφραση άλλης εθνότητας.
 
Οι Τούρκοι είναι και παραμένουν βάρβαροι και απολίτιστοι 
 
Από όπου πέρασαν κατέστρεψαν τον Πολιτισμό. Όποια χώρα κατέλαβαν ο πνευματικός πολιτισμός υπεχώρησε. Τρανή απόδειξη αυτού ότι η Τουρκία στα 1000 χρόνια της ιστορίας της δεν προσέφερε τίποτα στην ανθρωπότητα πέρα από καταστροφές και οπισθοδρόμηση του πολιτισμού. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Τούρκος στην παγκόσμια ιστορία που να διέπρεψε σαν πνευματικός άνθρωπος, στοχαστής, ποιητής, συγγραφέας, καλλιτέχνης, εφευρέτης κλπ, που να έτυχε διεθνούς αναγνώρισης ή βραβείου.
 
Λόγω κατωτερότητας κατέστρεφαν τους πολιτισμένους λαούς
 
Οι Τούρκοι όμως για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επιβάλουν την παρουσία τους, από τους πρώτους αιώνες της ιστορίας τους, επειδή οι λαοί τους οποίους κατακτούσαν ήταν ανώτεροι τους, προχωρούσαν σε εγκλήματα και καταστροφή του πολιτισμού τους. Στο παρελθόν αυτά περνούσαν απαρατήρητα, αλλά σήμερα η διεθνής κοινότητα τα θεωρεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» όπως λ.χ το έγκλημα του «Γενιτσαρισμού». Για να αποκτήσουν ικανά στελέχη στο στρατό τους απήγαγαν παιδιά αλλοεθνών από τις μητέρες τους και τα ενέτασσαν στο κρατικό και στρατιωτικό σύστημα της Τουρκίας και αφού τα φανάτιζαν στα στρατιωτικά σχολεία τα μετέτρεπαν στο πιο πιστά και εκτελεστικά όργανα τους. 
 
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν; ΟΧΙ.
 
Είστε όμως απατημένοι αν θεωρείτε ότι οι Τούρκοι λησμόνησαν σήμερα τη μέθοδο του «Γενιτσαρισμού». Όχι μόνο δεν την ξέχασαν άλλα τη βελτίωσαν σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και ψυχολογίας. Σήμερα κάνουν Γενιτσάρους όλα τα παιδιά, όλων των σχολείων και όλων των εθνοτήτων και όχι μερικά. 
 
Ο νέος Γενιτσαρισμός 
 
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Το εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας» Αυτό προβλέπει τα ακόλουθα: Οι μαθητές στο εξής θα μαθαίνουν την ιστορία και γεωγραφία μονόπλευρα: Τη «γαλάζια πατρίδα» και τη «πατρίδα των αιθέρων», καθώς και τα «επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας». Αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας. Η «Θάλασσα των Νήσων» και τα δικαιώματα της Τουρκίας σε αυτή (Εννοούν το Αιγαίο το οποίο μετονόμασαν ύστερα από χιλιάδες χρόνια) 
 
Πλύση εγκεφάλου από τα νήπια ως το πανεπιστήμιο 
 
Συγκεκριμένα, στην ύλη του μαθήματος της Γεωγραφίας που θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία θα δίνεται έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες «που σχετίζονται με τη γαλάζια πατρίδα και την πατρίδα των αιθέρων», δηλαδή με τις (αστήρικτες) βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν. Σκοπός τους η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης για το μεγαλείο της Νέο-Οθωμανικής Τουρκίας και οι γεωπολιτικές βλέψεις της σε βάρος γειτονικών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Συρία, Αρμενία) και άλλων μακρινών χωρών της Αφρικής και Ασίας. Επειδή η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το «Δίκαιον της Θάλασσας» το οποίον έχει ωστόσο εφαρμόσει στη Μαύρη Θάλασσα, αρνείται στην Ελλάδα την εφαρμογή του με “casus belli” και ζητάει την εφαρμογή της «ευθυκρισίας» και τη διανομή του Αιγαίου. Στη νέα διδακτέα ύλη γίνεται λόγος για αυθαίρετα «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες» και «τονίζεται το φαινόμενο του πατριωτισμού». 
 
Τα δικά σου δικά μου 
 
Η Τουρκία στην προσπάθεια της να αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια θέτει διεκδικήσεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελληνική επικράτεια σαν νόμιμη διεκδίκηση με τη μέθοδο του «win-win» Έτσι τα αυριανά παιδιά της Τουρκίας κάθε νησί του Αιγαίου και κάθε πηγή ενέργειας ή πλούτου στις Ελληνικές Θάλασσες και Θράκη θα τα θεωρούν ότι έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και ότι τους ανήκουν. 
 
Επικίνδυνη η αυτάρκεια της αμυντικής τουρκικής βιομηχανίας 
 
Προ παντός τονίζεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, σαν παράγοντας εθνικής ισχύος στην εξωτερική πολιτική. Η Δύση δεν πρέπει να το επιτρέψει. 
 
Το Κυπριακό το θεωρούν ως λυμένο με την αναγνώριση της Τουρκικής εισβολής και κατοχής ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος. Είναι καιρός για την υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος -Κύπρου. 
 
Η Τουρκία η πλέον αιματοβαμμένη χώρα μεταβάλλεται σε διαπρύσιο κατήγορο της Δύσης, προστάτη του ισλαμικού κόσμου και των τριτοκοσμικών χωρών με συνθήματα κατά του σιωνισμού και του Ισραήλ, που δε διαφέρουν εκείνων του Χίτλερ. 
 
[Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας αναφέρεται στο Κυπριακό, στην άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, στον Ψυχρό Πόλεμο, τον ΟΗΕ, το ΔΝΤ, το Παλαιστινιακό, την Αποικιοκρατία, την Τουρκική Επανάσταση και τον Κεμαλισμό. Οι μαθητές θα διδάσκονται τα αίτια και τις συνέπειες του Β' Π.Π σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, τον Ψυχρό Πόλεμο, μετά τον πόλεμο, τα σιωνιστικά κινήματα, το Μεσανατολικό ζ την αλλαγή της μορφής της αποικιοκρατία κ.α. Όλα αυτά αλλοιωμένα, αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως σήμερα τα αντιλαμβάνεται η αναθεωρητική και επεκτατική Τουρκία. (φιλοκυβερνητική εφημ. Yeni Safak)] 
 
Οι νέοι Γενίτσαροι έτοιμοι προς πόλεμο
 
Με τα μαθήματα αυτά η τουρκική νεολαία θα υποστεί πλήρη πλύση εγκεφάλου και αγριότητα περισσότερο εξελιγμένη εκείνης των Γενιτσάρων και με την υποχρεωτική Στρατιωτική Εκπαίδευση θα γίνουν αιμοχαρείς και αιμοδιψείς πολεμιστές για να εκπληρώσουν στην πράξη τα φαντασιακά δόγματα που διδάχτηκαν εν εκτάσει από την πρώτη δημοτικού ως το πανεπιστήμιο. 
 
Η Δύση σε ρόλο Τσάμπερλεν 
 
Και δυστυχώς τόσο η Ελληνική πολιτική ηγεσία και η Κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αντελήφθησαν τον αναγεννώμενο ισλαμοναζισμό και ισλαμοφασισμό της Τουρκίας η οποία με τη «Γαλάζια Πατρίδα» θέτει ανοιχτά θέμα «Ζωτικού Χώρου» όπως ο Χίτλερ, υπό νέα πιο εξελιγμένη και εκβιαστική μορφή. Και φυσικά ο αρχικός της στόχος είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Αλλά το θηρίο όταν γευθεί αίμα και διαπιστώσει την αδυναμία του αντιπάλου θα συνεχίσει το άλμα του προς Βιέννη, μέσα από τις φιλικές του χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο, Βοσνία) Όμως καθώς έχει διαβρώσει εσωτερικά τις Ευρωπαϊκές χώρες με τους μετανάστες, δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα. Ο υβριδικός πόλεμος που διεξάγει η Τουρκία μπορεί να φέρει παρόμοια αποτελέσματα. 
 
Ο «Νεο-Γενιτσαρισμός» θα αποκτήσει τη δυναμική του. Καθώς κάθε γενιά θα γίνεται φανατικότερη της προηγουμένης και ο ριζοσπαστικός και μεγαλομανής ηγέτης που θα διαδεχθεί τον Ερντογάν ίσως τολμήσει να κάνει το «μέγα άλμα» όταν η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα του έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία οπλικά συστήματα και θα μπορεί να στηρίξει μακροχρόνιο πόλεμο. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις με την κατευναστική τους πολιτική απλώς παρέχουν άνεση χρόνου στην Τουρκία ώστε να παράγει τα επιθυμητά οπλικά συστήματα και να προετοιμάσει τα «παιδιά της θυσίας». Αυτό όμως έχει ημερομηνία λήξεως. Η Τουρκία έχει βάλει στο «τσεπάκι» της τόσο τις ΗΠΑ «για να την κρατήσουν στο ΝΑΤΟ» όσο και τη διαλυμένη και αποσαθρωμένη Ε.Ε, η οποία την ίδια στιγμή που θα δέχεται επίθεση (μήπως και τώρα δε δέχεται επίθεση με τους λαθρομετανάστες;) θα στέλνει όπλα στην Τουρκία για να πολεμήσει και να σκοτώσει τα παιδιά της. Τέτοια παράνοια, αδιαφορία, παράλυση και κρετινισμός. Ήδη η Γερμανία φτιάχνει τα νέα υποβρύχια της Τουρκίας για να στερήσει την Ευρωπαϊκή θαλάσσια κυριαρχία στη Μεσόγειο και η Ισπανία φτιάχνει το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας για τον ίδιο σκοπό και ευρύτερα για να στερήσει την Ευρωπαϊκή παρουσία στις χώρες της Αφρικής. Ηδη η Τουρκία έχει παρουσία σε 35 χώρες της Αφρικής. 
 
Το δεύτερο έγκλημα της Τουρκίας είναι ο «Εκτουρκισμός» των άλλων λαών. Αυτό το είδαμε στους Τουρκοκυπρίους τους οποίους εντός 50 ετών τους έκανε Τούρκους στο φρόνημα και μάλιστα περισσότερο φανατικούς. Τους λαούς που κατακτούν οι Τούρκοι προσπαθούν με βίαια μέσα να τους αποξενώσουν από τις ρίζες τους και σε περίπτωση που εμμένουν εφαρμόζουν εγκληματικά μέσα φθάνοντας σε γενοκτονίες. [«4» Γενοκτονίες μέσα σε 100 χρόνια: Ελλήνων(Ιωνίας-Πόντου-Καππαδοκίας) Αρμενίων, Ασσυρίων, Κούρδων και Ελληνο-Κυπρίων]. Εντός της Τουρκίας απαγορεύουν τα ήθη-έθιμα των εθνοτήτων της και γενικά τον υλικό και πνευματικό πολιτισμό της κάθε εθνότητας και προσπαθούν να τον εντάξουν στο τουρκικό έθνος.( Λ.χ λένε ότι ο Όμηρος ήταν συμπολίτης τους και τους αρχαίους ελληνικούς πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς τους έφτιαξαν αρχαίοι πρόγονοι τους της Μικράς Ασίας). Με ένα τέτοιο δόλιο και άνομο κράτος που δεν σέβεται θεσμούς, συμφωνίες, συνθήκες, τον ίδιο τον άνθρωπο, ούτε καν τον εαυτόν του που άλλα λένε την μια ημέρα και την άλλη τα αναιρούν δεν μπορείς να βρεις άκρη και να συμφωνήσεις σε κάτι. Το μόνο που σέβεται η Τουρκία είναι το «τυφέκι» όπως μου έλεγε ο μπαρουτοκαπνισμένος συνταγματάρχης των εθνικο-απελευθερωτικών πολέμων. 
 
Ο Νεο-Γενιτσαρισμός θα φέρει πόλεμο και γενοκτονίες στα Βαλκάνια, στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή. 
 
Η ισλαμοναζιστική, ισλαμοφασιστική και ιμπεριαλιστική Τουρκία πρέπει να κατηγορηθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στον ΟΗΕ, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα Διεθνή Δικαστήρια και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς ότι παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Η ναζιστική πολιτική του Χίτλερ κόστισε 50 εκατ. ψυχές. Η νέα σύρραξη που ετοιμάζει η Τουρκία- σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις - ίσως στοιχίσει την ολοκληρωτική καταστροφή της ανθρωπότητας. 
 
(25/6/24) 
Αμφικτύων 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 

Μια βόλτα στην Αθήνα

Θυμάστε τις παλιές Ελληνικές ταινίες, που άρχιζαν με την φωνή του αλησμόνητου Γιώργου Βελέντζα ή του Σταύρου Ξενίδη να λένε: «Η Αθήνα, είναι μία μεγάλη πολιτεία, και τους δρόμους της κάθε μέρα τρέχουν κάθε λογής άνθρωποι, για να βγάλουν το ψωμί τους…» ή κάπως έτσι.
 
Tου Χρήστου Μπολώση
 
Βρέθηκα προ ημερών στην πρωτεύουσα για μια σειρά εργασιών, που άρχιζαν από τους Αμπελοκήπους και τελείωσαν στο Μοναστηράκι, με παράκαμψη στα Εξάρχεια. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αυτής το διέδραμα πεζός, μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω διάφορες συζητήσεις, χωρίς μάλιστα και να χρειαστεί να στήσω αυτί. Γιατί; Μα σήμερα με τα κινητά δεν χρειάζεται προσπάθεια για να ακούσεις τι λένε οι συνάνθρωποί μας, αφού όλοι φωνάζουνε. 
 
Η λαθρακοή και η… λαθροματιά αρχίζει από τον σταθμό του μετρό, αλλά και μέσα στα βαγόνια, στις οθόνες των οποίων διαφημίζονται διάφορα θεατρικά έργα και μάλιστα που παίζονται στις κρατικές σκηνές. Είναι ζήτημα αν οι διαφημίσεις αυτές έχουν προσελκύσει έστω και έναν θεατή.
 
Μέσα στο μετρό, η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή. 
 
Το 90% των επιβατών χαζολογάει με το κινητό του και το υπόλοιπο 10% χαζολογάει με το 90%, που χαζολογάει με το κινητό του. Επίσης, το 85% κρατάει καφέδες.
 
Σε μια στιγμή, ακούς να καλεί στο κινητό (‘’φορητό’’ ορθότερον) κάποιος επιβάτης κάποιον, χωρίς να έχει υπομονή 5΄ λεπτά μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Απαντά ο συνδρομητής του, αν «είναι διαθέσιμος» ή αν «η κλήση του, δεν είναι σε αναμονή και δεν προωθείται», ή αν έχει σήμα και ξανακούγεται ο καλών επιβάτης: «Έλα πού είσαι;». Κάτι λέει ο άλλος για να απαντήσει ο επιβάτης «Έλα καλά τα λέμε σε λίγο».
 
Αντιστρόφως. Καλείται ο επιβάτης, το «σηκώνει» και απαντά: «Έλα Δημήτρη, στο μετρό είμαι. Σε 2΄ λεπτά φτάνω». Αν είναι νεαρός, η φράση διαφοροποιείται σε «Έλα Δημήτρη, στο μετρό είμαι. Σε 2 λεπτά φτάνω ρε μα….α».
 
Σε κάποια στιγμή ακούς: «Σαλαμπάχα άλμπα μπούλα νταρουσάφακα», ή κάτι τέτοιο. Γυρνάς και βλέπεις μία ομάδα «επενδυτών», που μόλις έχουν τελειώσει το λιάσιμο, να συζητούν ζωηρά δείχνοντας ό ένας στον άλλο το κινητό του. Μπροστά τους, το δικό μου κινητό μοιάζει με αυτά που είχαμε στον στρατό με την μανιβέλα, τα ΕΕ-8. Θυμάσαι τους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες του κ. Καιρίδη και ένα δάκρυ τρέχει από το αριστερό σου μάτι. Το δεξί, το φασιστικό, δεν συγκινείται.
 
Εν τω μεταξύ, ανεβαίνει και άλλος κόσμος και η επαφή μεταξύ των επιβατών γίνεται όλο και πιο στενή. Μιά κοπέλα δίπλα μου, που έχει κάνει το πουλόβερ της μάσκα, κρατάει ένα μάτσο χαρτιά. Με λοξή ματιά διαβάζω: «Αίτηση σύνδεσης παροχής ύδατος» και σε μία γωνιά της αιτήσεως πάνω – πάνω, σημειωμένος με το χέρι, ένας αριθμός τηλεφώνου. Προφανώς ο αριθμός αυτός είναι κάποιου υπευθύνου και δόθηκε στην κοπέλα να τον καλέσει αν το πράμα καθυστερεί. Έχετε δοκιμάσει να καλέσετε ποτέ τέτοιον αριθμό για να ζητήσετε πληροφορίες από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία; Μη το κάνετε. Και μη το κάνετε, ιδίως παραμονές ιατρικών εξετάσεων, διότι κινδυνεύετε να ανεβάσετε πίεση (καλή και κακή), τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ και ζάχαρο σε απαγορευτικά επίπεδα. Ουδέποτε τοιούτος αριθμός απήντησε στην ιστορία του Ελληνικού Δημοσίου. Κάποτε θα κάνουμε μία πραγματεία πάνω σ’ αυτό. Η κοπέλα όμως, νομίζει ότι έκανε καλή δουλειά…
 
Κατηφορίζεις την Βασιλίσσης Σοφίας, οπότε ακούς μια κυρία να τηλεφωνεί, απαντώντας στο κινητό (‘’φορητό’’ ορθότερον): «Ναι, ναι οι αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεν ξέρω γιατί. Έτσι μου είπαν. Πάντως αύριο το πρωί στις 5 η ώρα πρέπει να είσαι νηστική στο τάδε νοσοκομείο για να πάρεις αριθμό». Εύχεσαι περαστικά στον συνάνθρωπό μας και συνεχίζεις. 
 
Κάποτε φθάνεις στο Σύνταγμα. Πριν βγεις στην πλατεία σε καλωσορίζει κάποια έκθεση υπέρ των αναξιοπαθούντων βατράχων της Κένυα, με μέλια, βουτήματα, σπιρουλίνες και λουμίνια πρώτης ποιότητος. Ανεβαίνεις τη σκάλα και βγαίνεις στην έξοδο, όπου ο μισός πληθυσμός της Αθήνας, έχει ραντεβού με τον άλλο μισό. Παραλλήλως σου βάζουνε στα μούτρα διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια, φροντιστηρίων, αποκρυφιστών (έχουν άδεια αυτοί;) και του ΚΚΕ (αυτοί σίγουρα δεν έχουν, αλλά και δεν την χρειάζονται…). Λίγο πιο κάτω, υπαίθριοι μουσικοί δίνουν συναυλίες, ενώ ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ διαγκωνίζονται, ποιός θα πέσει πρώτος επάνω σου.
 
Πιάνεις την Πανεπιστημίου και εμπρός από την Ακαδημία, έχουνε στήσει καμία εικοσαριά πολύχρωμα τσαντίρια κάποιοι Αφγανοί διαμαρτυρόμενοι, επειδή θέλουν τα 1.500 ευρώ που δίνουμε στους ασυνόδευτους νταγκλαράδες να γίνουν 2.500, επειδή η ζωή ακρίβυνε.
 
Κάτι μουρμουρίζεις στα Αφγανικά και συνεχίζεις τον δρόμο σου. Αν περάσεις μέσα από την στοά «Χατζηχρήστου» θα πέσεις επάνω σε ένα μικρό συνοικισμό αστέγων με τις γνωστές χαρτοκούτες αλλά και τα παραδοσιακά στρωσίδια. Στην ίδια στοά το βράδυ, μετά τις 22.00, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα λήψεως μορφίνης, κοκαΐνης και άλλων… ιατρικών ουσιών, δια της μεθόδου της ενέσεως. Τμήματα ολιγομελή…
 
Το ταξίδι όμως συνεχίζεται. Κόβεις δεξιά βγαίνεις στην Σόλωνος και ακόμα δεξιότερα (καμιά πολιτική αιχμή…) στην Θεμιστοκλέους και νάσαι στον παράδεισο της ευνομίας της τάξεως και της γαλήνης. Στα Εξάρχεια. Και όμως! Όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως, περιέργως μεν, αλλά υπάρχουν. Κι’ αυτό, γιατί σε κάθε γωνιά, υπάρχουν 3-4 αστυνομικοί με μηχανές, έτοιμοι να καρπαζώσουν τα παλιόπαιδα τ΄ ατίθασα. Λέμε τώρα και να μη νομίσει ο κ. Χρυσοχοίδης ότι έτσι είναι τα πράματα.
 
Σιγά σιγά η βόλτα τελειώνει και κατάκοπος παίρνω το μετρό για το σπίτι. Ανεβαίνω τις κυλιόμενες και βγαίνω στο φως του Θεού. Μπροστά μου πηγαίνει μία κοπέλα σούρνωντας την βαλίτσα της και παίζοντας με το κινητό της (‘’φορητό’’ ορθότερον). Σε λίγο σταματά και με ρωτά. 
- Συγγνώμη το μετρό πού είναι;
- Από πού ήρθες κοπέλα μου;
- Από κει και μου δείχνει ακριβώς την κατεύθυνση του μετρό.
- Και δεν το είδες;
- Δηλαδή πρέπει να πάω απέναντι; 
- Όχι κορίτσι μου, πίσω θα γυρίσεις και στα 100 μέτρα θα το βρεις.
- Α ευχαριστώ πολύ και με συγχωρείτε, είπε και ξανάπιασε το κινητό. 
Αμφιβάλλω αν τελικώς το βρήκε…
 
Υστερόγραφο
 
Το παρακάτω κείμενο είναι του φίλου μου Χρίστου Γούδη, τέως καθηγητού αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με το οποίο σχολιάζονται θαυμάσια τα τρέχοντα. Απολαύστε το:
 
Η τεραστία κοινωνική σημασία των οχετών εν τω συγχρόνω βίω
 
«Αυτό που θέλει ο μαλάκας, είναι έναν καθρέφτη για ψυχή μαλάκα, ώστε να μπορεί να καμαρώνει τον εαυτό του»
Λουί-Φερντινάν Σελίν (Γάλλος μυθιστοριογράφος)
 
Το αποχετευτικό δίκτυο, το δίκτυο των υπονόμων (όπως και το δίκτυο των νόμων) είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας (πλέουσας επί των κοπράνων της). Όταν κάπου διαρραγεί και από τις σεσηπυίες σωλήνες του αρχίζει να υπερεκχειλίζει ο βόρβορος, είναι μοιραίο να υφιστάμεθα την κακοσμία του, i.e. την αντιστροφή της ευωδίας των γαλλικών αρωμάτων με τα οποία ραίνουν τις μαιτρέσες τους (νόμιμες και παράνομες παλλακίδες) οι λογιών-λογιών εξουσιαστές του σκότους του κόσμου τούτου. 
 
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω, ο έχων οφθαλμούς οράν οράτω, και ο νοών νοείτω. 
 
Χρίστος Γούδης
 
Αυτά φίλοι μου. Απολαύστε το υπόλοιπο Euro 24 αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνας που έρχονται στίς 26 Ιουλίου.
 
Αφού σας ευχηθώ ολόψυχα…
 
….δίνουμε ραντεβού και πάλι για τις 23 Σεπτεμβρίου.
 

Ο Όρκος του Ιπποκράτη σήμερα

Ενώ ο Ιπποκράτης, ο αποκαλούμενος πατέρας της ιατρικής, έζησε στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., ο διάσημος όρκος που φέρει το όνομά του εμφανίστηκε έναν αιώνα αργότερα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος τον έγραψε πρώτος.—Peter Paul Rubens/public domain
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
27 Μαρτίου 2001 | PETER TYSON | Διαβάστε το εδώ 
 
Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ένα από τα παλαιότερα δεσμευτικά έγγραφα στην ιστορία. Εδώ θα βρείτε κλασικές και σύγχρονες εκδοχές του όρκου, καθώς και ένα σύντομο άρθρο που προσφέρει μια αίσθηση της αμφιλεγόμενης φύσης του όρκου σήμερα.
 
Ο Όρκος: Ανούσιο Κειμήλιο ή Πολύτιμος Ηθικός Οδηγός;
 
Ο Όρκος του Ιπποκράτη είναι ένα από τα παλαιότερα δεσμευτικά έγγραφα στην ιστορία. Γραμμένος στην αρχαιότητα, οι αρχές του θεωρούνται ιερές από τους γιατρούς μέχρι σήμερα: να θεραπεύει κανείς τους αρρώστους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να διαφυλάσσει την ιδιωτική ζωή των ασθενών, να διδάσκει τα μυστικά της ιατρικής στην επόμενη γενιά κ.ο.κ. "Ο όρκος του Ιπποκράτη", υποστηρίζει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (έκδοση 1996), "έχει παραμείνει στον δυτικό πολιτισμό ως έκφραση της ιδανικής συμπεριφοράς του γιατρού". Σήμερα, οι περισσότεροι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ορκίζονται σε κάποια μορφή του όρκου, συνήθως μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του. Πράγματι, η ορκωμοσία τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί σε σχεδόν ομοιόμορφη μορφή, με μόλις το 24% των ιατρικών σχολών των ΗΠΑ να δίνουν τον όρκο το 1928 και σήμερα να είναι σχεδόν το 100%.
 
Ωστόσο, παραδόξως, ακόμη και καθώς η χρήση του σύγχρονου όρκου έχει αυξηθεί, το περιεχόμενό του έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές του κλασικού όρκου. Σύμφωνα με μια έρευνα του 1993* σε 150 ιατρικές σχολές των ΗΠΑ και του Καναδά, για παράδειγμα, μόνο το 14% των σύγχρονων όρκων απαγορεύουν την ευθανασία, το 11% τηρούν συμφωνία με μια θεότητα, το 8% απαγορεύουν την άμβλωση και μόλις το 3% απαγορεύουν τη σεξουαλική επαφή με ασθενείς - όλα τα αξιώματα που θεωρούνταν ιερά στην κλασική εκδοχή. Το πρωτότυπο απαιτεί δωρεάν δίδακτρα για τους φοιτητές ιατρικής και για τους γιατρούς να μην "χρησιμοποιούν ποτέ το μαχαίρι" (δηλαδή να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις) - και τα δύο προφανώς δεν συμβαδίζουν με τη σύγχρονη πρακτική. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ ο κλασικός όρκος απαιτεί "το αντίθετο" της ευχαρίστησης και της φήμης για όσους παραβαίνουν τον όρκο, λιγότεροι από τους μισούς όρκους που λαμβάνονται σήμερα επιμένουν ότι ο ορκισμένος πρέπει να λογοδοτεί για την τήρηση της υπόσχεσης.
 
Πράγματι, ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών αισθάνεται ότι ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες ενός ιατρικού κόσμου που έχει γίνει μάρτυρας τεράστιων επιστημονικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, ενός κόσμου νομιμοποιημένων αμβλώσεων, ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και επιδημιών ανήκουστων στην εποχή του Ιπποκράτη. Ορισμένοι γιατροί έχουν αρχίσει να θέτουν αιχμηρά ερωτήματα σχετικά με τη σημασία του όρκου: Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ιατρικής εξειδίκευσης, θα πρέπει οι γιατροί τόσο διαφορετικών ειδών να ορκίζονται σε έναν ενιαίο όρκο; Με τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να απαιτούν πληροφορίες για τους ασθενείς όσο ποτέ άλλοτε, πώς μπορεί ένας γιατρός να διατηρήσει το απόρρητο του ασθενούς; Είναι οι γιατροί ηθικά υποχρεωμένοι να θεραπεύουν ασθενείς με νέες θανατηφόρες ασθένειες όπως το AIDS ή ο ιός Έμπολα;
 
Άλλοι γιατροί στοχεύουν ευρύτερα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι αρχές που κατοχυρώνονται στον όρκο δεν αποτέλεσαν ποτέ έναν κοινό πυρήνα ηθικών αξιών, ότι η παγανιστική προέλευση του όρκου και η ηθική του διαμόρφωση τον καθιστούν αντίθετο με τις πεποιθήσεις των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων. Άλλοι σημειώνουν ότι ο κλασικός όρκος δεν κάνει καμία αναφορά σε σύγχρονα ζητήματα όπως η ηθική των πειραμάτων, η ομαδική φροντίδα ή οι κοινωνικές ή νομικές ευθύνες του γιατρού. (Οι περισσότεροι σύγχρονοι όρκοι, στην πραγματικότητα, δεν επισύρουν ποινές, χωρίς να απειλούν τους πιθανούς παραβάτες με απώλεια της πρακτικής τους ή ακόμη και της υπόληψης).
 
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ορισμένοι γιατροί βλέπουν την ορκωμοσία ως κάτι περισσότερο από ένα τελετουργικό pro-forma με μικρή αξία πέρα από εκείνη της διατήρησης της παράδοσης. "Ο αρχικός όρκος θυμίζει μια συμφωνία, μια επίσημη και δεσμευτική συνθήκη", γράφει ο Dr. David Graham στο JAMA, το περιοδικό του American Medical Association [AMA] 13/12/2000 (Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου). "Αντίθετα, πολλοί σύγχρονοι όρκοι έχουν έναν άχαρο, γενικευμένο αέρα "καλών ευχών", όντας σχεδόν ανούσιες τυπικότητες που στερούνται οποιασδήποτε επιρροής στον τρόπο με τον οποίο ασκείται πραγματικά η ιατρική". Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι αυτό που αποκαλούν "υποκριτικό όρκο" θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ή να εγκαταλειφθεί εντελώς.
 
Παρακάτω, δείτε την κλασική και τη σύγχρονη εκδοχή του όρκου.
 
*Orr, R. D., N. Pang, E. D. Pellegrino και M. Siegler. 1997. "Χρήση του όρκου του Ιπποκράτη: αιώνα και ανάλυση περιεχομένου των όρκων που δόθηκαν στις ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 1993". The Journal of Clinical Ethics 8 (Winter): 377-388.
 
Όρκος του Ιπποκράτη: Κλασική έκδοση
 
Ορκίζομαι στον Απόλλωνα Ιατρό και στον Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Παναγία και σε όλους τους θεούς και τις θεές, καθιστώντας τους μάρτυρές μου, ότι θα εκπληρώσω σύμφωνα με τις ικανότητες και την κρίση μου αυτόν τον όρκο και αυτή τη διαθήκη:
 
Να θεωρώ αυτόν που μου δίδαξε αυτή την τέχνη ίσο με τους γονείς μου και να ζω τη ζωή μου σε συνεργασία μαζί του, και αν έχει ανάγκη από χρήματα να του δίνω ένα μερίδιο από τα δικά μου, και να θεωρώ τους απογόνους του ίσους με τους αδελφούς μου στην ανδρική καταγωγή και να τους διδάσκω αυτή την τέχνη -αν επιθυμούν να τη μάθουν- χωρίς αμοιβή και συμφωνία, να δίνω μερίδιο των εντολών και της προφορικής διδασκαλίας και όλης της άλλης μάθησης στους γιους μου και στους γιους εκείνου που με δίδαξε και στους μαθητές που υπέγραψαν το συμβόλαιο και έδωσαν όρκο σύμφωνα με τον ιατρικό νόμο, αλλά σε κανέναν άλλον.
 
Θα εφαρμόζω διαιτολογικά μέτρα προς όφελος των ασθενών σύμφωνα με την ικανότητα και την κρίση μου- θα τους προφυλάσσω από βλάβη και αδικία.
 
Δεν θα δώσω ένα θανατηφόρο φάρμακο σε κανέναν που το ζήτησε, ούτε θα κάνω σχετική πρόταση. Ομοίως, δεν θα δώσω σε μια γυναίκα ένα φάρμακο για την αποβολή. Με αγνότητα και ιερότητα θα φυλάξω τη ζωή και την τέχνη μου.
 
Δεν θα χρησιμοποιήσω το μαχαίρι, ούτε καν σε πάσχοντες από πέτρα, αλλά θα αποσυρθώ υπέρ των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή τη δουλειά.
 
Όποια σπίτια κι αν επισκέπτομαι, θα έρχομαι προς όφελος των αρρώστων, παραμένοντας απαλλαγμένος από κάθε σκόπιμη αδικία, από κάθε αταξία και ιδίως από τις σεξουαλικές σχέσεις τόσο με γυναίκες όσο και με άνδρες, είτε είναι ελεύθεροι είτε δούλοι.
 
Ό,τι μπορεί να δω ή να ακούσω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή ακόμη και εκτός θεραπείας όσον αφορά τη ζωή των ανθρώπων, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαδίδεται στο εξωτερικό, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου, θεωρώντας ότι τέτοια πράγματα είναι ντροπή να λέγονται.
 
Αν εκπληρώσω αυτόν τον όρκο και δεν τον παραβώ, ας μου επιτραπεί να απολαμβάνω τη ζωή και την τέχνη, τιμώντας τη φήμη όλων των ανθρώπων για πάντα- αν τον παραβώ και ορκιστώ ψευδώς, ας είναι η μοίρα μου το αντίθετο από όλα αυτά.
 
- Μετάφραση από τα ελληνικά από τον Ludwig Edelstein. Από τον όρκο του Ιπποκράτη: Κείμενο, μετάφραση και ερμηνεία, του Ludwig Edelstein. Βαλτιμόρη: Johns Hopkins Press, 1943.
 
Ο Όρκος του Ιπποκράτη: Σύγχρονη έκδοση
 
Ορκίζομαι να εκπληρώσω, στο μέτρο των δυνατοτήτων και της κρίσης μου, την παρούσα διαθήκη:
 
Θα σέβομαι τα σκληρά κερδισμένα επιστημονικά κεκτημένα εκείνων των ιατρών στα βήματα των οποίων βαδίζω, και θα μοιράζομαι ευχαρίστως τις γνώσεις που μου ανήκουν με εκείνους που θα ακολουθήσουν.
 
Θα εφαρμόσω, προς όφελος των ασθενών, όλα τα μέτρα που απαιτούνται, αποφεύγοντας τις δίδυμες παγίδες της υπερθεραπείας και του θεραπευτικού μηδενισμού.
 
Θα θυμάμαι ότι υπάρχει τέχνη στην ιατρική όπως και επιστήμη, και ότι η ζεστασιά, η συμπάθεια και η κατανόηση μπορεί να υπερτερούν του μαχαιριού του χειρουργού ή του φαρμάκου του χημικού.
 
Δεν θα ντρέπομαι να λέω "δεν ξέρω", ούτε θα παραλείπω να καλέσω τους συναδέλφους μου όταν οι ικανότητες κάποιου άλλου χρειάζονται για την ανάρρωση ενός ασθενούς.
 
Θα σέβομαι την ιδιωτική ζωή των ασθενών μου, γιατί τα προβλήματά τους δεν μου αποκαλύπτονται για να τα μάθει ο κόσμος. Ιδιαίτερα πρέπει να βαδίζω με προσοχή σε θέματα ζωής και θανάτου. Αν μου δοθεί η δυνατότητα να σώσω μια ζωή, ευχαριστώ πολύ. Αλλά μπορεί επίσης να είναι στη δύναμή μου να αφαιρέσω μια ζωή- αυτή τη φοβερή ευθύνη πρέπει να την αντιμετωπίσω με μεγάλη ταπεινότητα και επίγνωση της δικής μου αδυναμίας. Πάνω απ' όλα, δεν πρέπει να παίζω τον Θεό.
 
Θα θυμάμαι ότι δεν θεραπεύω ένα διάγραμμα πυρετού, μια καρκινική ανάπτυξη, αλλά έναν άρρωστο άνθρωπο, η ασθένεια του οποίου μπορεί να επηρεάσει την οικογένεια και την οικονομική του σταθερότητα. Η ευθύνη μου περιλαμβάνει αυτά τα σχετικά προβλήματα, αν πρόκειται να φροντίσω επαρκώς τον άρρωστο.
 
Θα προλαμβάνω την ασθένεια όποτε μπορώ, γιατί η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.
 
Θα θυμάμαι ότι παραμένω μέλος της κοινωνίας, με ιδιαίτερες υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μου, τόσο τους υγιείς στο μυαλό και το σώμα όσο και τους ασθενείς.
 
Αν δεν παραβιάσω αυτόν τον όρκο, ας απολαύσω τη ζωή και την τέχνη, να με σέβονται όσο ζω και να με θυμούνται με αγάπη μετά. Είθε να ενεργώ πάντοτε έτσι ώστε να διατηρώ τις καλύτερες παραδόσεις του επαγγέλματός μου και είθε να βιώνω για πολύ καιρό τη χαρά της θεραπείας όσων ζητούν τη βοήθειά μου.
 
- Γράφτηκε το 1964 από τον Louis Lasagna, Ακαδημαϊκό Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, και χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλές ιατρικές σχολές.
 
Δικτυογραφία:
The Hippocratic Oath Today | NOVA | PBS