Σελίδες

30 Ιουνίου 2024

Άγιοι του Έθνους

Μιλάμε για τους Αγίους του ’21. Τους θεόπνευστους που ύψωσαν ανάστημα στη θηριώδη Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δεσποτική Ιερά Συμμαχία των Δυτικών.
 
ΟI AΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ορκίζονται στ’ όνομά τους.
 
Αλλά κάποιοι ιστορικοί και άλλοι ένρινοι, εξακολουθούν να κουτσομπολεύουν ντροπιαστικά τη ζωή τους.
 
Μιλάμε για τους Αγίους του ’21.
Τους θεόπνευστους που ύψωσαν ανάστημα στη θηριώδη Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δεσποτική Ιερά Συμμαχία των Δυτικών.
Με το σπαθί τους ελευθέρωσαν το υπόδουλο Έθνος.
Πολλοί έδωσαν τη ζωή τους. Κι απ’ το νεοσυσταθέν κράτος, οι περισσότεροι ανταμείφθηκαν με όξος και χολή.
 
Και τώρα, ακόμα περισσότερο, αφού οι ψαλιδόκωλοι προσπαθούν να τους μειώσουν. Τους είναι μάλλον δύσκολο να εννοήσουν τη μεγαλειώδη αψηφισιά τους.
Όταν αναφερόμαστε στο εικονοστάσι των Αγίων μας, δεν λέμε πολλά. Απλώς κάνουμε τον σταυρό μας, κι ας μην πιστεύουμε. Χωρίς αυτούς, μπορεί σήμερα να μιλάγαμε τούρκικα.
 
Μια πολύ διαδεδομένη θεωρία είναι ότι η Ελληνική Επανάσταση υποχωρούσε ηττημένη και ευτυχώς την έσωσαν οι ξένοι.
Όμως, ο θαυμασμός των ξένων προς τους επαναστατημένους προκάλεσε τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Αν δεν είχε υπάρξει η δική τους εξέγερση τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Ουδείς θα ασχολείτο μαζί μας.
 
Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι χωρίς την ξένη επέμβαση η Εθνεγερσία θα είχε καταπνιγεί. Η Ιστορία είναι πάντα γεμάτη εκπλήξεις και ουδείς μπορεί να προδικάσει το τέλος ενός αγώνα προτού αυτό συμβεί.
 
Μα κι αν όντως η Επανάσταση έσβηνε, τίποτα δεν είχε τελειώσει. Το σίγουρο είναι πως θα επαναστατούσαμε ξανά. Θα επαναλαμβάναμε αυτό που είχαμε κάνει δεκάδες φορές ώσπου να πετύχει ’21.
Το τζίνι είχε βγει πλέον απ’ το μπουκάλι.
 
Οι Έλληνες δεν ήταν πια ελέγξιμοι. Δεν επρόκειτο να ησυχάσουν. Οι Άγιοι του Έθνους, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης Μπότσαρης, κλπ. θα ενέπνεαν το νέο πάνθεο Αγίων που θα εμφανιζόταν.
Όπως κι αυτοί εμπνεύστηκαν απ’ τους προγόνους τους:
Ο Αθανάσιος Διάκος, στην διασωθείσα στην Βιέννη προκήρυξη, δήλωνε ότι συνεχίζει τον αγώνα του Λεωνίδα.
 
Ο Νικηταράς, σαν αρχαίος στρατηλάτης, φώναζε στους Τούρκους που έντρομοι το έβαζαν στα πόδια: «Σταθείτε, ωρέ Πέρσες, να πολεμήσουμε». Και παρότρυνε τους συναγωνιστές του: «Βαράτε τους Πέρσες».
 
Ο εκ των πατέρων του Γαλλικού έθνους, Βίκτωρ Ουγκό, θεωρούσε νέο Λεωνίδα, τον Μάρκο Μπότσαρη, και τον κατέτασσε στους τρεις μεγάλους του κόσμου, μαζί με Ουάσιγκτον και Μπολιβάρ.
 
Γι’ αυτό όταν αναφερόμαστε στο εικονοστάσι των Αγίων μας, δεν λέμε πολλά. Απλώς κάνουμε τον σταυρό μας, κι ας μην πιστεύουμε.
Χωρίς αυτούς, μπορεί σήμερα να μιλάγαμε τούρκικα.
 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ιχνηλατώντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
 
”ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!”: Όρος ιστορικός, άμεσα συνδεδεμένος με το αρχαιοελληνικό παρελθόν της Ελλάδας. Λέξη ελληνική (όχι σλάβικη ή βουλγάρικη), αλλά ελληνική, που αναφέρεται στο Βασίλειο και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, αδιαμφισβήτητο κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας.
 
Των Μακεδόνων οι οποίοι ήταν δωρικό φύλο πελασγικής καταγωγής με πρώτο τόπο διαμονής την Πίνδο (1300 π Χ), πριν την μετεγκατάστασή του (μέχρι το 800 π Χ) στην πεδιάδα γύρω απ’ τους ποταμούς Αλιάκμονα -κάτω Αξιό και την Πελοπόννησο (βλ. ιστορία του πρώτου μυθικού βασιλιά Άργους Τημένου, γενάρχη των ”Αργεαδών”). 
 
Η λέξη ”Μακεδονία” (μακεδνός: μακρύς, ψηλός) – που φωτογραφίζει μια ”χώρα μακρά, υψηλά κείμενη βόρεια” – αποτυπώνει γεωγραφικά (ως τοπωνύμιο) τον κύριο κορμό της αρχαίας Μακεδονίας, η οποία εκτεινόταν εδαφικά στην περιοχή ”πέραν της Πρασιάδας λίμνης και του Δυσώρου όρους, με νότια σύνορα τον Πηνειό (θεσσαλικό ποταμό) και τον Όλυμπο (ιερό βουνό-κατοικία των 12 θεών, κατά την ελληνική μυθολογία, στην Πιερία).
 
Συνόρευε, συγκεκριμένα, προς βορρά με τις χώρες-βασίλεια Πελαγονία-Παιονία-Δαρδανία, προς δυσμάς με την Ήπειρο, προς ανατολάς με τη Θράκη και προς νότο με τη Θεσσαλία (Ἡρόδοτος Ἱστορίαι: Ε 18-ΗΖ’ 173). 
 
Σημειωτέον ότι η Πελαγονία, η Παιονία και η Δαρδανία είχαν κατακτηθεί απ’ τους αρχαίους Μακεδόνες, συνοδοιπόρους και συμπολεμιστές – κατά τον 4ο αι. π Χ – του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος κατέκτησε Αφρική και Ασία φτάνοντας ως την Ινδία (”Ισκαντέρ” τον αποκαλούσαν [σε αραβική απόδοση] οι βάρβαροι της Ανατολής κάνοντάς τον θρύλο στις παραδόσεις και τα παραμύθια τους). 
 
Κι αυτό χωρίς κάποια ή κάποιες από τις χώρες των ηπείρων αυτών έκτοτε να διανοηθεί να διεκδικήσει αλυτρωτικά το όνομα ”Μακεδονία”, όπως κάνουν οι ξενόφερτοι Σλάβοι από βορρά, αν και εμφανίστηκαν στη χερσόνησο του Αίμου τον 7ο αι. μ Χ (βασιλεύοντος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου [610-641], χίλια χρόνια μετά τον Αλέξανδρο τον οποίο οικειοποιούνται ιστορικά ανιστόρητα για πολλά χρόνια… 
 
Ως εκ τούτου, στο αρχαίο Βασίλειο της Μακεδονίας – Βασίλειο προσδιορισμένο χρονικά από τον 7ο μέχρι τα μέσα του 2ου αιώνα π. Χ, περίοδο της Αρχαϊκής Ελλάδας – έζησαν Έλληνες Μακεδόνες κι όχι… Σλάβοι. Έζησαν οι απόγονοι των Τημενιδών-Ηρακλειδών από το Άργος, με μυθολογική προέλευση από τον γενάρχη τους Μακεδόνα ή Μάκεδνο (γιο του Δία και της Θυίας [κόρης του Δευκαλίωνα και της Πύρρας]) ή – κατ’ άλλους – γιο του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα (Ηροδότου ”Ιστορίαι”, βιβλίο ”Τερψιχόρη” [5.22.2], Θουκυδίδης ”Ιστορίαι”, Στράβωνος ”Γεωγραφικά”). 
 
Έλληνες Μακεδόνες που μιλούσαν μέχρι τα τέλη της 1ης χιλιετίας την μακεδονική διάλεκτο (μια από τις βορειοδυτικές αρχαίες ελληνικές) και αργότερα (στα χρόνια της κλασικής και ελληνιστικής αρχαιότητας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου) την Κοινή Ελληνική. 
 
Την αττική διάλεκτο, δηλαδή (λόγος για τον οποίο έζησαν και έγραψαν στην Πέλλα (πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου) – ως προσκεκλημένοι των βασιλέων της Μακεδονίας Αρχέλαου και Φίλιππου Β’ (5ο-4ο αιώνα) – Αθηναίοι συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες, όπως οι τραγικοί του 5ου αι. π. Χ. Ευριπίδης (Αρχέλαος, Βάκχες) και Αγάθων , ο ζωγράφος Ζεύξης ή Ζεύξιππος και άλλοι.. 
 
Διάλεκτο την οποία μιλούσαν (όπως μαρτυρεί πλήθος επιγραφών από τη Μακεδονία, πέραν των γνωστών σε Βεργίνα, Δίον, Αμφίπολη) οι Μακεδόνες πολίτες, οι βασιλείς τους και οι υπόλοιποι Έλληνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ”εμφιλοχωρούσαν” σ’ αυτήν και δωρικά γλωσσικά στοιχεία ή ιωνικά. 
 
Κι αυτό γιατί, από την Πρωτοελληνική περίοδο (3.000 π.Χ.) και μετά, αναπτύσσονταν διάλεκτοι στην Ελλάδα (Δωρική, Αττική, Ιωνική, Αιολική, Αρκαδοκυπριακή [νότια Αχαῒα]), που αποτελούσαν κλαδιά του πλουσιόδωρου δέντρου της ελληνικής γλώσσας! 
 
Του δέντρου το οποίο, κατά την μεσαιωνική περίοδο (με αποκορύφωμα τον 12ο και 13ο αι.), καρποφόρησε και άλλες έξι γεωγραφικές διαλέκτους εμπλουτισμένες με ιδιώματα και ντοπιολαλιές, όλες κοινά κατανοητές: την Ποντιακή και την Καππαδοκική [με κοιτίδα τη Μ. Ασία], την Κρητική και την Κυπριακή [με κοιτίδες το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο]). 
 
Γλώσσα και διάλεκτοι Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και οι Μακεδόνες, οι εκπρόσωποι της ”αρχαίας ελληνικής και ενιαίας Μακεδονίας” γιατί υπάρχουν αποστομωτικά τεκμήρια για όσους ανιστόρητους ”καθιέρωσαν” προπολεμικά και συντηρούν μεταπολεμικά το κυνικό και ανιστόρητο ψεύδος των ”Τριών Μακεδονιών” (ενν. του Βαρδάρη [Βαρντάρσκα των Σκοπίων], του Πιρίν [της Βουλγαρίας στην οροσειρά του ανατολικού Ορβήλου] και του Αιγαίου [την Αιγαιατική της ελληνικής Μακεδονίας, η οποία — κατά τους Σκοπιανούς — αποτελεί το 52% της ενιαίας]). 
 
Τεκμήρια που μας έδωσαν όχι μόνο αρχαίοι ιστορικοί Ηρόδοτος-Θουκυδίδης (”Ἱστορίαι”) και σύγχρονοι Έλληνες (Ιω. Καραγιαννόπουλος: ”Βυζαντινή Μακεδονία”) οι οποίοι μιλούν για μια ενιαία και ισχυρή Μακεδονία (Βασίλειο Μακεδονίας), αλλά και μη Έλληνες (Τούρκοι, Γάλλοι κλπ) ιστοριογράφοι, χρονογράφοι, εθνογράφοι, γεωγράφοι και χαρτογράφοι. 
 
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, ωστόσο, η διοικητική κατάτμηση των Οθωμανών ”έσβησε” τον όρο ”Μακεδονία”. Η περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας, βέβαια, εξακολουθούσε να βρίσκεται στα σημερινά ελληνικά της όρια, αλλά έπαψε να αποτελεί ενιαία διοικητική και γεωγραφική μονάδα όπως πρώτα. 
 
Κι αυτό γιατί οι επαρχίες των Οθωμανών στην Ελλάδα – Πασαλίκια, Σαντζάκια, Βιλαέτια, Καζάδες – πέραν του ότι λειτουργούσαν με βάση ”άγραφους νόμους” και όχι παραδοσιακούς γεωγραφικούς προσδιορισμούς – είχαν χωρίσει τη γη με βάση τα πλούτη και τα κέρδη που απέφερε αυτή στον σουλτάνο. Αμφότερα αλληλένδετα με το ύψος της φορολογίας το οποίο επιβαλλόταν στους σκλαβωμένους Έλληνες, τους ”ραγιάδες”. 
 
Έτσι εξηγείται γιατί, σε τουρκικό χάρτη του 18ου αιώνα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη ”Μακεδονία”, παρά οι αναφορές σε Βιλαέτια (Βιλαέτι Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης, Θάσου κλπ). Στην ουσία από το 1430 (έτος κατάληψης της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β’) μέχρι το 1912-’13 των Βαλκανικών Πολέμων και της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό, δεν υφίστατο ο όρος αυτός από τους Τούρκους κατακτητές σε Ελλάδα και Βαλκάνια. 
 
Μαρτυρία για το τελευταίο μάς δίνει ο Εβλιγιά Τσελεμπή (ψευδώνυμο Οθωμανού χρονογράφου του 17ου αι, που υιοθέτησε το όνομα του δασκάλου του Εβλιγιά Μεχμέτ Εφέντη προς τιμήν του), ο οποίος – στο χρονικό του για το Κουμάνοβο (πόλη της ”Βόρειας Μακεδονίας”, σήμερα) – δεν αναφέρεται σε καμιά… ”Μακεδονία του Βαρδάρη” (”Βαρντάρσκα Μπανόβινα”, όπως αποκαλούνταν τα Σκόπια και η γύρω περιοχή σε γραμματόσημα και διπλώματα της Γιουγκοσλαβίας του 1929), αλλά αναφέρεται ως ”Σαντζάκι Σκοπίων” τουρκική διοικητική δομή δηλαδή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με κέντρο τα Σκόπια… 
 
Γι’ αυτό χαρακτηρίζω ανιστόρητα ψεύδη και επιθετικά προς την Ελλάδα μυθεύματα τα περί τριχοτομημένης Μακεδονίας. Τα συντηρούν και τα διακινούν τα ίδια κέντρα αλυτρωτικής, Σλαβοβουλγαρικής προπαγάνδας που υποστήριζαν προπολεμικά και μεταπολεμικά την ανακίνηση του Μακεδονισμού και το σφετερισμό της ελληνικής Μακεδονίας. 
 
Προπαγάνδας που πέρασε από γενιά σε γενιά και λέει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες και ότι στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) δεν πολέμησαν Έλληνες, αλλά… Βούλγαροι κομιτατζήδες. 
 
Ότι το 1941-1944 (Κατοχή) και το 1946-1949 (Εμφύλιο) οι “Αιγαιάτες Μακεδόνες” (οι ηττημένοι του Εμφυλίου ”Σλαβομακεδόνες”, οι οποίοι κατέφυγαν στην ελεύθερη “Μητέρα Μακεδονία” [Σκόπια)] επ’ αμοιβή [συντάξεις] για την συμμετοχή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα κατά των… Ελλήνων κατακτητών) ήταν αυτοί που πολέμησαν για να απελευθερώσουν την “Εγκέϊτσκα Μακεντόνια”(Μακεδονία του Αιγαίου) και όχι οι Έλληνες… 
 
Άθλια ψεύδη και μυθεύματα ανιστόρητων και εμπαθών ανθελλήνων, που στηρίχθηκαν στη βουλγαρική, αλυτρωτική προπαγάνδα την οποία αποδέχτηκαν με φανατισμό από κοινού (1921-1949) Έλληνες κομμουνιστές, και Σλάβοι του Τίτο (1941-1944).
 

Ο «από μηχανής θεός»… μάς τελείωσε

Γνωρίζω πως οι προσδοκίες από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι μεγάλες για εκείνους που καταλαβαίνουν που οδηγούν την ανθρωπότητα, όλοι όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και ισχυρίζονται πως ενεργούν για το καλό της. Πολλοί βλέπουν την Λεπέν, σαν μια άλλη Ζαν ντ Αρκ που θα έρθει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε ένα κόσμο που έχει γυρίσει ανάποδα. Άλλοι θεωρούν πως η γαλλική αριστερά κατάφερε να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της, ενώ παρασκηνιακά οι εσωτερικές διαιρέσεις πολλαπλασιάζονται και τίποτα δεν έχει αλλάξει.
 
 
Η άγνοια σε συνδυασμό με την αγωνία, την απελπισία και τον ιδεοληπτικό φανατισμό μέσα στη γενική κατάρρευση αναζητούν έναν «Deus ex machina», που όμως δεν υπάρχει.
 
Μπορεί να μην είναι οφθαλμοφανές όμως όλοι υπηρετούν, εξυπηρετούν και θα εξυπηρετούν το ίδιο αφήγημα, την ώρα που οι λαοί πιστεύουν πως με την ψήφο τους κάνουν θαύματα. Κι αυτά όμως στην ψηφιακή εποχή, μας τελείωσαν. Άλλοι «προγραμματίζουν», εκείνοι αποφασίζουν, εκείνοι διατάζουν.
 
Άλλωστε αναλογιστείτε τι άλλαξε την επομένη των ευρωεκλογών; Ούρσουλα πριν, Ούρσουλα μετά… Και την 7η Ιουλίου: Μακρόν πριν, Μακρόν μετά με άλλο δεκανίκι. Δεκανίκι απ όπου κι αν προέρχεται. Κι αν δεν υπάρξει θα το εφεύρουν. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη και ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό πως η οικονομικά κατεστραμμένη Γαλλία (3 τρις χρέος) φλερτάρει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
 
Η μόνη δεδομένη βεβαιότητα πανευρωπαϊκά, είναι πως οι ηγεσίες μας ή τέλος πάντων αυτοί που κινούν τα νήματα, έχουν έρθει σε απόγνωση από τη λαϊκή επιθυμία τερματισμού του πολέμου με τη Ρωσία και φαίνονται διατεθειμένοι να παραβιάσουν τα λαϊκά συμφέροντα, απλώς και μόνο για να ακολουθήσουν πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.
 
Και είναι σαν οι πλανήτες να ευθυγραμμίζονται: Σχεδόν ταυτόχρονα με τον αδιαφανή επαναδιορισμό* της σκληροπυρηνικής “made in Germany” Ούρσουλας φον ντερ Λαιεν, μέσω μιας διαδικασίας, που μόνο δημοκρατική δεν τη λες, τα ηνία της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας, ανέλαβε ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, που θέλει να «συσπειρώσει τη συμμαχία στις νέες προκλήσεις», έχει υποστηρίξει ότι η «ήττα της Μόσχας στο πεδίο της μάχης είναι ζωτικής σημασίας» κι ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ισχυρό για να αντιταχθεί στη Ρωσία». 
 
Η επιλογή της Κάργια Κάλας*, ως επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ μόνο τυχαία δεν είναι. Η γερμανικής καταγωγής Εσθονή, εκλεκτή της φον ντερ Λάιεν, είναι ορκισμένη εχθρός του Πούτιν και πρόσφατα, η ρωσική κυβέρνηση τη συμπεριέλαβε σε κατάλογο «καταζητούμενων προσώπων», επειδή γκρέμισε μνημεία που τιμούσαν την απελευθερωτική δράση του Κόκκινου Στρατού από τους ναζί. Άλλο ένα στοιχείο που μαρτυρά προς τα που κατευθύνουν τους ευρωπαικούς λαούς, είναι τα 500 δις που ζήτησε η φον ντερ Λαιεν για επενδύσεις στην άμυνα την επόμενη δεκαετία! Εκτός κι αν φοβούνται τόσο πολύ την καταπιεσμένη οργή πανευρωπαϊκά και προβλέπουν προστασία.
 

Πως ξεχάσαμε τις ΜΕΘ του κορονοϊού

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
 
(-άρθρο: Οι ΜΕΘ του κορονοϊού-) 
Ένα βασικό προσόν του σύγχρονου Έλληνα είναι το να ξεχνάει εύκολα και να προχωράει παρακάτω, χωρίς πολλές σκέψεις για το παρελθόν. Για όποιον νομίζει ότι αυτή η φράση αποτελεί τυπογραφικό σφάλμα έχω να παραθέσω την παρακάτω ιστορία. Το τηλέφωνο έγινε από κάποιο γνωστό μου παιδί, του οποίου ο πατέρας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο μεγάλης επαρχιακής πόλης. Το ατύχημα για τον ηλικιωμένο 75 άχρονο ήταν ότι έπεσε από την καρέκλα στην οποία καθόταν και έσπασε το ισχίο του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναγκαστεί να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο αυτό που όπως φαίνεται όχι απλώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, αλλά όπως τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία αποτελεί παγίδα θανάτου για όποιον το επισκέπτεται.
 
Ένα περιστατικό σε επαρχιακή ΜΕΘ. 
 
Μετά το χειρουργείο, το αποτέλεσμα ήταν ο άνθρωπος να κάνει πολυοργανική ανεπάρκεια, να διασωληνωθεί και να βρίσκεται σε ένα θάλαμο αναζητώντας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το νοσοκομείο αυτό δεν είχε ΜΕΘ και έπρεπε να αποταθεί στην Αθήνα για την εύρεση ενός τέτοιου κρεβατιού. Την περίοδο του κορονοϊού προσπάθησαν να μας πείσουν ότι μέσα σε μηδέν χρόνο διπλασίασαν τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ανά τη χώρα και ότι μπορούσαν πλέον να νοσηλεύουν πολλαπλάσιους ασθενείς από ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Αυτό ήταν και το θριαμβευτικό αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο υπηρέτησαν με συνέπεια Πέραν από τα σε διατεταγμένη υπηρεσία μέσα μαζικής ενημέρωσης και άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να παρουσιάζονται ως επιστημονικά σοβαροί. 
 
Ακόμη και ο εθνικός λοιμωξιολόγος της εποχής εκείνης βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο από χρόνια Λοιμωδών, το οποίο μεταβλήθηκε μέσα σε λίγες μέρες σε νοσοκομείο – Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το οποίο υποτίθεται ότι θα μπορούσε να νοσηλεύσει επιτυχώς βαριά πάσχοντες. Υπάρχουν μάλιστα φωτογραφίες της εποχής εκείνης, όπως αυτή την οποία παραθέτουμε και στην επικεφαλίδα, όπου ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάνει το σήμα της νίκης, τονίζοντας το πόσο σπουδαία ήταν η εξέλιξη αυτή. Μονάδες σαν και αυτή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακά τρικ, τα οποία όσοι εργαστήκαμε επί χρόνια στους χώρους αυτούς γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι όχι απλώς δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των βαρέως πασχόντων, αλλά αποτελούσαν παγίδες θανάτου για τους ανθρώπους αυτούς. 
 
Οι ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν ήταν μια αποτυχία. 
 
Οι επαρχιακές από την άλλη ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια αποτυχία. Τα ποσοστά θανάτου, όπως θα θυμούνται όσοι αναζητούν τα αρχεία της εποχής εκείνης έφταναν το 100% και σπάνια έπεφταν σε λιγότερο από 90%. Άρα στην πραγματικότητα ζούσαν κατά τύχη κάποιοι οι οποίοι κατάφεραν λόγω ιδιοσυγκρασίας να ξεπεράσουν τα προβλήματα της υγείας τους. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας που αυξήθηκαν, υποτίθεται κατά την περίοδο του κορωνοϊού δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλές κλίνες, οι οποίες είχαν εμπλουτισθεί με ένα αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ. Μάταια κραυγάζαμε την εποχή εκείνη με όλες τις δυνάμεις μας ότι δεν δημιουργούνται έτσι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά ότι χρειάζεται το απαραίτητα εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο να συνεργάζεται πολύ καιρό μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν σαν μια ομάδα και ταυτόχρονα η κατάλληλη υποδομή που περιλαμβάνει τα ακτινολογικά μικροβιολογικά, αιματολογικά και λοιπά εργαστήρια που θα μπορούν να υποστηρίζουν τα κρεβάτια αυτά των ΜΕΘ. 
 
Το καλοστημένο επικοινωνιακό σχέδιο και η σημερινή ανυπαρξία κλινών ΜΕΘ. 
 
Ήταν λοιπόν ένα καλοστημένο επικοινωνιακό σχέδιο, μια απάτη στην πραγματικότητα που έκανε το κράτος για λόγους εντυπωσιασμού τα χρόνια του κορωνοϊού. Με το τέλος της πανδημίας οι κλίνες της ΜΕΘ αυτού του τύπου όχι απλά εξαφανίστηκαν, αλλά φτάσαμε και πάλι στις προ κορονοϊού εποχές. όπου τα λιγοστά κρεβάτια των ΜΕΘ ερίζουν ποιοι θα τα πρωτοπάρουν και δυστυχώς πολλές φορές τα καρπώνονται εκείνοι οι οποίοι έχουν τις κατάλληλες προσβάσεις στην εξουσία. 
 
Ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος, αναζητώντας κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας, δέχτηκε την άρνηση από όλα τα αθηναϊκά νοσοκομεία και αναζήτησε ένα πανάκριβα πληρωμένο κρεβάτι σε κάποια ιδιωτική ΜΕΘ, το οποίο ούτε και αυτό μπόρεσε τελικά να του παρασχεθεί. Αυτή τη στιγμή μπορεί να μην βρίσκεται πια στη ζωή γιατί έχουν περάσει κάποιες μέρες από την συζήτηση και αυτός και άλλοι πολλοί που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση πεθαίνουν χάρη στο ότι την στην Ελλάδα του 2024, που μετά από μια πανδημία υποτίθεται ότι πήρε τα μαθήματά της, δυστυχώς τα πράγματα παραμένουν τα ίδια χωρίς καμία βελτίωση. 
 
Τα κρεβάτια των ΜΕΘ εξαφανίστηκαν… 
 
Επομένως, κάποιος ο οποίος σκέπτεται δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει ότι τα κρεβάτια της ΜΕΘ εξαφανίστηκαν. Οι γιατροί που στελέχωσαν τα κρεβάτια αυτά αυτή τη στιγμή είτε βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας, είτε υπηρετούν χωρίς όμως να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και άρα είναι αργόμισθοι . Οι αναπνευστήρες και όλα τα μηχανήματα τα οποία με ζήλο δώρισαν κάποιοι βρίσκονται στα αζήτητα. Και οι άνθρωποι συνεχίζουν και πεθαίνουν από έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ. Ποια είναι λοιπόν η επιλογή; Ή να αγανακτήσει κανείς και άρα να διαπιστώσει τα αδιέξοδα και να γίνει γραφικός και κουραστικός διαμαρτυρόμενος ή να ξεχάσει και να προχωρήσει μπροστά Να δεχθεί ότι το κράτος είναι πολύ καλό, έκανε πολύ σωστά τη δουλειά του την περίοδο του κορονοϊού και ότι όλα βαίνουν καλώς αρκεί να μη χρειαστεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όσοι είναι τυχεροί και τελευτήσουν το βίο τους χωρίς μια τέτοια ανάγκη θα μείνουν με την ιδέα ότι όλα στην Ελλάδα πηγαίνουνε καλά. Μόνο που όλα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν καλά και αυτό πολύ φοβάμαι ότι όποιος το αγνοεί στη φάση αυτή, θα αναγκαστεί να το αντιμετωπίσει κάποια στιγμή με τον πιο οδυνηρό τρόπο.
 

Έτοιμη ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνει η Τουρκία 83 χρόνια από το Σύμφωνο Φιλίας που υπέγραψε με τον Χίτλερ

Γράφει ο Νότης Μαριάς
 
Το τερμάτισε κυριολεκτικά με τη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου άμυνας σύμφωνα με την οποία ο τουρκικός στρατός «βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για όλα τα σενάρια, ακόμα και για την πιθανότητα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».
 
Και όλα αυτά μάλιστα λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση στις 18 Ιουνίου 2024 ογδόντα τριών χρόνων από την υπογραφή του Γερμανοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας, ένα θέμα το οποίο έχουμε ήδη αναδείξει με σειρά άρθρων μας τα τελευταία χρόνια.
 
Ειδικότερα στις 4 Μαρτίου 1941 ο Χίτλερ έστειλε επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο Ισμέτ Ινονού την οποία του παρέδωσε ο πρέσβης της χιτλερικής Γερμανίας στην Άγκυρα φον Πάπεν. Στην επιστολή του ο Χίτλερ έδινε τη διαβεβαίωση στην Άγκυρα ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί στην Τουρκία και για τον λόγο αυτόν τα ναζιστικά στρατεύματα που είχαν μπει στη Βουλγαρία θα έμεναν μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
 
Επιπλέον όπως προκύπτει από δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Daily Mail στις 5 Μαρτίου 1941 ο Χίτλερ διεμήνυε στον Ινονού ότι δήθεν ενδιαφερόταν να φροντίσει τα τουρκικά συμφέροντα και την ευημερία της Τουρκίας. Μάλιστα σύμφωνα με το τουρκικό ραδιόφωνο ο Ινονού άκουγε με προσοχή το μήνυμα του Χίτλερ καθώς του το διάβαζε ο φον Πάπεν κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.
 
Στη συνέχεια ο Ινονού ζήτησε από τον φον Πάπεν να ευχαριστήσει εκ μέρους του τον Χίτλερ γι’ αυτήν «την ευγενική του πράξη»!!! Η επιστολή Χίτλερ στη συνέχεια αποτέλεσε αντικείμενο 6ωρης συζήτησης στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο στις 5 Μαρτίου 1941.
 
Στην επιστολή αυτή του Χίτλερ, τελικά απάντησε ο Ινονού στις 19 Μαρτίου 1941.
 
Έτσι όταν στις 6 Απριλίου 1941 ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός έδινε τιτάνιο αγώνα, την ίδια ώρα η τουρκική ηγεσία διαπραγματεύονταν με τον Χίτλερ «για να τα βρουν».
 
Η πρόθεση του Χίτλερ για συνδιαλλαγή με την Τουρκία εκτός από την επιστολή του της 4ης Μαρτίου 1941 φάνηκε και σε μια αποστροφή του λόγου του στις 4 Μαΐου 1941 στο γερμανικό Ράιχσταγκ για τα ζητήματα του πολέμου στα Βαλκάνια όπου επισήμανε ότι από τη στιγμή της ανόδου του στην εξουσία προσπάθησε να επιτύχει στενή συνεργασία με την Τουρκία η οποία να στηρίζεται σε βάσεις οικονομικής ωφέλειας.
 
Μάλιστα παρατήρησε ότι η Τουρκία ήταν σύμμαχος με τη Γερμανία στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πόλεμος που σύμφωνα με τον Χίτλερ έβλαψε τόσο την Τουρκία όσο και τη Γερμανία. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Κεμάλ χαρακτηρίζοντάς τον ως «μέγα και μεγαλοφυή αναδημιουργό της νέας Τουρκίας».
 
Αυτά έλεγε ο Χίτλερ για τον Κεμάλ και την Τουρκία στις 4 Μαΐου 1941 όταν η γερμανική μπότα είχε κατακτήσει την Ελλάδα, πλην Κρήτης.
 
Έτσι την ώρα που ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατέβαζαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη τη νύκτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941, την ώρα που σύσσωμος ο Κρητικός λαός αποδεκάτιζε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην μεγαλειώδη μάχη της Κρήτης στο διάστημα 20 Μαΐου -1η Ιουνίου 1941, η τουρκική ολιγαρχία δρομολογούσε τη διαδικασία για να κάνει μπίζνες με τους ναζί προκειμένου «να τα κονομήσει» ως συνήθως.
 
Η Γερμανο-Τουρκική Συνθήκη Φιλίας
 
Τελικά στις 18 Ιουνίου 1941, η Τουρκία συνήψε με τη ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ την Γερμανο-Τουρκική Συνθήκη Φιλίας. Η Συνθήκη υπογράφτηκε στην Άγκυρα από τον πρέσβη της χιτλερικής Γερμανίας Φραντς φον Πάπεν και τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεχμέτ Σουκρού Σαράτζογλου.
 
Την επομένη στον παγκόσμιο τύπο με πηχυαίους τίτλους γινόταν γνωστή η είδηση της υπογραφής του Γερμανο-Τουρκικού Συμφώνου Φιλίας, είδηση που φιγουράρισε στο πρωτοσέλιδο της αγγλικής Daily Mail επίσης με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1941.
 
Επρόκειτο για ένα Σύμφωνο μη επιθέσεως διαρκείας δέκα ετών στο οποίο πέραν των άλλων Χίτλερ και Τουρκία συμφωνούσαν σε αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων τους καθώς και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.
 
Ειδικότερα στο προοίμιο της Συνθήκης αναφερόταν ότι Γερμανία και Τουρκία έχοντας την επιθυμία να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις «επί βάσεως αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρινούς φιλίας» αποφάσισαν να συνάψουν Συμφωνία υπό την επιφύλαξη του σεβασμού των υποχρεώσεων που είχαν μέχρι τότε οι δύο χώρες και για τον λόγο αυτόν διόρισαν ως πληρεξουσίους των δύο πλευρών για την υπογραφή της Συμφωνίας τον πρέσβη Φράντς φον Πάπεν εκ μέρους της Γερμανίας και τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σαράτσογλου.
 
Στη συνέχεια στο άρθρο 1 της Συνθήκης αναφερόταν ότι Γερμανία και Τουρκία αναλαμβάνουν να σεβαστούν αμοιβαίως την ακεραιότητα και το απαραβίαστον του εθνικού εδάφους τους και να μην λαμβάνουν κανένα μέτρο το οποίο να στρέφεται άμεσα ή έμμεσα κατά του άλλου συμβαλλομένου μέρους.
 
Στο άρθρο 2 της Συνθήκης προβλεπόταν ότι Γερμανία και Τουρκία αναλαμβάνουν την υποχρέωση στο μέλλον να έρχονται φιλικώς εις επαφήν σε σχέση με όλα τα ζητήματα που αφορούν αμοιβαίως τα συμφέροντά τους προκειμένου να καταλήγουν σε συμφωνία ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα χειριστούν παρόμοια ζητήματα.
 
Το άρθρο 3 προέβλεπε τα περί της κύρωσης της Συνθήκης η οποία θα ήταν δεκαετούς διάρκειας ενώ θα μπορούσε με συμφωνία των μερών και να παραταθεί.
 
Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας οι δύο πλευρές αντάλλαξαν διακοινώσεις ως προς τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μιας και η πολιτικοοικονομική ελίτ της Τουρκίας ως γνωστόν δεν κάνει τίποτε στο τζάμπα.
 
Σε δηλώσεις του ο Σαράτσογλου επισήμανε με νόημα ότι κατά την διάρκεια όλων των σοβαρών γεγονότων τους τελευταίους αιώνες η Τουρκία και η Γερμανία δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι και οι σχέσεις τους ήταν άμεμπτες. Μάλιστα με το Σύμφωνο φιλίας έθεσαν σε στερεότερες βάσεις την φιλία τους. Και συνέχισε λέγοντας ότι τα δύο έθνη παρείχαν αμοιβαία τη διαβεβαίωση ότι και εις το μέλλον ουδέποτε θα έχουν διαφορές. Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο «σπουδαίο ιστορικό έγγραφο φιλίας».
 
Επιπλέον με πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ στις 21 Ιουνίου 1941, πανηγύρισε για το Σύμφωνο με τον Χίτλερ αναφέροντας επί λέξει ότι η τουρκογερμανική φιλία ενισχύθηκε με τη Συνθήκη Φιλίας.
 
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 22 Ιουνίου 1941, ο Χίτλερ αφού διασφάλισε και τη στήριξη της Άγκυρας με τη σύναψη του Γερμανο-Τουρκικού Συμφώνου μη επιθέσεως, επιτέθηκε μαζικά κατά Σοβιετικής Ένωσης βάζοντας σε εφαρμογή την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, έχοντας όμως καθυστερήσει λόγω της ελληνικής αντίστασης στο Ρούπελ και στη μάχη της Κρήτης όπου αποδεκατίστηκαν οι αλεξιπτωτιστές του. Άλλωστε είναι ιστορικά γνωστό ότι ο Χίτλερ έχασε τη μάχη με τον ρωσικό χειμώνα λόγω της ελληνικής αντίστασης και της συνακόλουθης καθυστέρησης.
 
Στη συνέχεια στις 5 Ιουλίου 1941 σε ειδική τελετή στην αίθουσα των Πρέσβεων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο έγινε η ανταλλαγή των επικυρωτικών εγγράφων μεταξύ της τουρκικής και της γερμανικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Cevat Acikalin, ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Huesrev Gerede και από γερμανικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ernst von Weizsäcker, πατέρας του πρώην Προέδρου της Δυτικής Γερμανίας Richard Karl Freiherr von Weizsäcker τη δεκαετία 1984-1994, και ο τότε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ernst Woermann.
 
Το κείμενο του Γερμανο-Tουρκικού Συμφώνου Φιλίας μετά την επικύρωσή του δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ναζιστικής Γερμανίας.
 
Η Συμφωνία Clodius
 
Ακολούθως τον Οκτώβριο του 1941 η Τουρκία υπέγραψε με το Χίτλερ την Συμφωνία Clodius με βάση την οποία εφοδίασε τη ναζιστική πολεμική μηχανή με 45.000 τόνους χρωμίου το διάστημα 1941-42 και με 90.000 τόνους χρωμίου κατ΄ έτος το 1943 και 1944, παρέχοντας έτσι στους ναζί ένα υπερπολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία κατασκευής όπλων.
 
Οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη ναζιστική Γερμανία συνεχίστηκαν απρόσκοπτα. Μάλιστα στις 26 Φεβρουαρίου 1943 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία η Διάσκεψη του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση στα γραφεία του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη Γερμανία στο Βερολίνο, στην περίφημη λεωφόρο Kurfürstendamm, παρουσία του Τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο Saffet Arikan.
 
Την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα ακολουθώντας τη γνωστή της καιροσκοπική πολιτική πουλούσε χρώμιο και στους Αγγλο-αμερικάνους καθώς και αποξηραμένα φρούτα και καπνό.
 
Και κάτι ακόμη. Μόλις η Τουρκία είδε ότι έρχεται η συντριβή του Χίτλερ και καθώς τον Αύγουστο του 1944 ο Κόκκινος Στρατός εισήλθε στη Βουλγαρία, η Άγκυρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τους ναζί.
 
Περίμενε όμως μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 1945 για να κηρύξει τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία μιας και δεν ήταν σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου.
 
Έτσι η Άγκυρα κατάφερε να πλασαριστεί μαζί με τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!!!
 
«Επιτήδειος ουδέτερος» ξανά η Τουρκία και σε περίπτωση Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου
 
H παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου άμυνας ότι ο τουρκικός στρατός δήθεν «βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για όλα τα σενάρια, ακόμα και για την πιθανότητα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» προέκυψε μετά τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, ο οποίος δήλωσε πως «είναι μια πιθανότητα και οι προειδοποιήσεις δεν πρέπει να αγνοηθούν».
 
Έτσι μετά τις παραπάνω αναφορές του «Χακάν Φιντάν περί 3ου Παγκόσμιου Πολέμου, χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε ενημέρωση λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και επικαιροποιεί τα σχέδιά της».
 
Πάντως με βάση το ιστορικό κεκτημένο του «επιτήδειου ουδέτερου» που η Τουρκία επέδειξε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι βέβαιο ότι πλέον η Άγκυρα ετοιμάζεται να δράσει με τον ίδιο τρόπο και σε περίπτωση ενός, απευκταίου βεβαίως, Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Να το παίξει δηλαδή «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Όπως κάνει μέχρι στιγμής και στην περίπτωση του Πολέμου στην Ουκρανία.
Μόνο που σε περίπτωση ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν πρόκειται να μείνει ούτε «αστυφύλαξ ούτε χωροφύλαξ».
 
Για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαία όσο ποτέ η ανάπτυξη ενός μαζικού αντιπολεμικού Κινήματος.
 

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΘΕΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Είναι πράγματι να απορεί κανείς πόσο είχαν προχωρήσει στη σκέψη οι αρχαίοι πρόγονοι μας και μάλιστα σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τα « θεία» για τα οποία αλληλοσπαράσσεται ο κόσμος ακόμη και σήμερα και σφάζονται λαοί στη Μέση Ανατολή, Ασία και αλλού.
 
Πρώτος ο Ορφεύς έγραψε Κοσμογονία, Θεολογίαν, μυστήρια, όργια και άλλα . Ποτέ όμως δε χρησιμοποίησε βία για την επιβολή της. Τα συγγράμματα του χάθηκαν αλλά η διδασκαλία όμως έμεινε στους Πυθαγορείους και Πλατωνικούς φιλοσόφους. Ζωγράφιζε την αρχή του Κόσμου σαν Δράκοντα με δύο κεφαλές ταύρου και λέοντος και πρόσωπο θείον στην μέση , και χρυσά φτερά στους ώμους. Σας λέγει τίποτα ο Κινεζικός Δράκων; 
 
Ο Ορφεύς δίδαξε τον Ιερόν Λόγον στους Έλληνες και σε άλλους λαούς (Φοίνικες, Χαλδαίους, Αιγύπτιους, Πέρσες ,Ινδούς, και Κινέζους(Σίνους), περί του προτύπου «αγέννητου αυγού». Εξ αυτού γεννήθηκε ο Έρως, η Ανάγκη, και ο Κρόνος(=Χρόνος) γέννησε τον Αιθέρα και τον Ερώτα διφυή(τουτέστιν ανδρόγυνον-αιδώς σήμερα να θέλουν να τροποποιήσουν τους φυσικούς νόμους) οι νεώτεροι τον ονόμαζαν Φάνητα κλπ . Ο Ορφεύς είναι ο ιδρυτής της Ορφικής λατρείας και αρχηγός μαζί με τον Ιάσωνα της Αργοναυτικής Εκστρατείας . Εκ των Ορφικών Ύμνων πληροφορούμαστε ότι οι Έλληνες είχαν προηγμένη γνώση για το Ηλιακό σύστημα, τις κινήσεις των Αστέρων και για πλείστα θέματα της καθημερινής ζωής πολλές χιλιάδες χρόνια πριν . 
 
Η Θρησκεία από τον Ερμή Τρισμέγιστο 
 
Ο φοινικικός συγγραφεύς Σαγχουνιάθων εξέτασε τα συγγράμματα του Τααυτου (=Ερμή του Τρισμέγιστου) του πλέον σοφού ανθρώπου που γεννήθηκε στον Κόσμο. Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος πρώτος βρήκε τα γράμματα και έγραψε και ιστορία των όντων και ότι η ιστορία αυτή ήταν η αληθινή των όσων συνέβησαν. Αλλά οι δεισιδαίμονες και κενόδοξοι ιερείς την φύλαγαν μυστική σαν μυστήριο και την μετέβαλαν σε ψυχρές αλληγορίες της αλήθειας . Τελικά έφτιαξαν νομιζόμενους θεούς, τους ενάρετους και ευεργέτες των τότε άγριων και ελεεινών ανθρώπων . Για τον λόγον αυτόν τους αποθέωσαν και τους τίμησαν για την αρετή την ευεργεσία τους και για να παρακινήσουν την άμιλλα των ανθρώπων να τους μιμηθούν. Ο Διόνυσος είναι ο πρώτος μιμούμενος το Δία περιήρχετο την οικουμένη ευεργετών τους ανθρώπους τους δίδαξε τέχνες και εμπειρίες. Ο Ηρακλής μιμήθηκε τον Διόνυσο, ο Θησέας τον Ηρακλή και μεσολάβησαν πολλοί μεγάλοι άνδρες ως την ιστορική εποχή όπου ο Θεμιστοκλής ηγέτης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας μιμήθηκε τον Μιλτιάδη ηγέτη της Μάχης του Μαραθώνα. Τέτοιους μεγάλους ηγέτες λίγους έβγαλε η σύγχρονη Ελλάδα μετρημένους στα δάχτυλα, όπως λ.χ τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Δημήτριο Υψηλάντη, Ελευθέριο Βενιζέλο, Ιωάννη Μεταξά κ.α. 
 
Τα Άσυλα στην αρχαιότητα Οι αρχαίοι προγονοί μας σέβονταν ιδιαίτερα το άσυλον. Άσυλα λέγονταν ορισμένοι τόποι με προνόμια τα οποία σέβονταν οι ηγέτες και οι διοικήσεις στα οποία εύρισκαν καταφύγιον οι ακουσίως φονεύοντες, οι μισούμενοι εχθροί των τυράννων και οι διατρέχοντες κίνδυνο να εκτελεσθούν αν συλληφθούν. Τέτοιοι τόποι ήταν: Ναοί,, Βωμοί, Άλση, Τεμένη, τάφοι και ανδριάντες Ηρώων. Η συνήθεια αυτή είναι τόσο παλιά ώστε χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Κανένας άλλος λαός δεν εφάρμοζε τον σεβασμό του ασύλου. Ο Δημοσθένης ήπιε το φάρμακο (δηλητήριο) και απέθανε στο ιερό του Ποσειδώνος και ο Παυσανίας αποτειχίστηκε στο ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς και πέθανε από πείνα . Οι άλλοι λαοί δεν σέβονταν τα άσυλα. Λ.χ ο Σολομών φόνευσε τον Ιωάβ στο θυσιαστήριο. Όταν διεφθάρη η κοινωνία τα Άσυλα κατάντησαν καταγώγια κακούργων και εγκληματιών και βαθμιαία καταργήθηκαν. (Όμως αυτά ακόμη ισχύουν στα ΑΕΙ όπου καταφεύγουν ταραξίες, ναρκέμποροι, κομματόσκυλα κ.α και παρακωλύουν την παιδεία). Ο σκοπός του Ασύλου ήταν να προστατευτούν οι αδικούμενοι όπως λέγει ο Ευριπίδης. 
 
Πως προέκυψε η λατρεία των Αγνώστων Θεών; 
 
Πρώτος ο Επιμενίδης εισήγαγε τη λατρεία των αγνώστων θεών στην Αθήνα ολίγον προ των Μηδικών πολέμων. Η αιτία ήταν η εξής: Ο Κύλων ο Αθηναίος Ολυμπιονίκης γαμβρός του Θεαγένους τυράννου των Μεγάρων και άνθρωπος επιφανής θέλησε να αρπάξει την τυραννία των Αθηνών, προς τον σκοπό δε αυτό κατέλαβε την Ακρόπολη. Μαζί του είχε και άλλους πολλούς συνωμότες είχε δε και την βοήθεια του πεθερού του. Το εγχείρημα τους απέτυχε και πολιορκηθέντες από τον άρχοντα της Αθήνας Μεγακλή αναγκάσθηκαν να καταφύγουν ικέτες στο Άγαμα της θεάς Αθηνάς . Οι Αθηναίοι πρώτον υποσχέθηκαν να μην τους φονεύσουν, έπειτα τους φόνευσαν όλους. Μερικοί όπως ο Κύλων και ο αδελφός του προσέφυγαν στο βωμό των Σεμνών Θεών . Όμως και αυτούς τους φόνευσαν μη σεβόμενοι την ασυλία τους. Αυτό είναι το θρυλούμενο «κυλώνειον άγος», το οποίον συντάραζε την Αθήνα με διάφορες δυστυχίες επειδή οργίσθηκε η Αθηνά για την ασέβεια που έδειξαν στο πρόσωπο της όταν προσήλθαν σαν ικέτες της και τους φόνευσαν. Οι φονείς αυτών ονομάστηκαν «εναγείς» (ντροπιασμένοι) και τους έδιωξαν από την πόλη των Αθηνών. Τέλος έλαβαν χρησμό να καθαρίσουν από το άγος την πόλη. Τότε σκέφθηκαν τον Επιμενίδη άνθρωπο θεοφιλή και επειδή ήταν στην Κρήτη έστειλαν πλοίο με τον Νικία του Νικηράτου να τον φέρει στην Αθήνα. 
 
Ο Επιμενίδης ήλθε κατά την 46ην Ολυμπιάδα, καθάρισε την πόλη και σταμάτησε τον λοιμό με τον εξής τρόπο: Ελαβε πρόβατα λευκά και μαύρα και τα έφερε στον Άρειο Πάγο. Έπειτα τα απόλυσε και είπε να τα ακολουθήσουν άνθρωποι και όπου σταθεί έκαστον , εκεί να το θυσιάσουν στο θεό εκείνο στον οποίον ανήκει το πλησιέστερον ιερό.Τα πρόβατα όμως τράβηξαν προς στην πεδιάδα όπου δεν υπήρχε ιερόν αλλά πράσινο χορτάρι να φάνε. Εκεί λοιπόν τα θυσίασαν που στάθηκαν και έφτιαξαν βωμούς ανωνύμους, τους οποίους ονόμασαν των «Αγνώστων Θεών». Μόνο στην Αττική είχαν οι Άγνωστοι Θεοί βωμούς και σ’ αυτούς προσεύχονταν όχι μόνον Αθηναίοι πολίτες αλλά και ξένοι 
 
Σχολίαση 
 
1/ Πηγαίνετε στο Πακιστάν, Αφγανιστάν ή και στην Τουρκία η οποία ονομάζεται κατ’ ευφημισμόν «Τουρκική Δημοκρατία» να φτιάξετε ένα εκκλησάκι, ή να στήσετε ένα εικονοστάσι σε μια γειτονιά που μένουν αλλοδαποί; Ασφαλώς θα καταδικαστείτε σε πολυχρόνια φυλακή. Εδώ οι Κούρδοι μια εθνότητα 20 εκατ. περίπου και τους απαγορεύουν να μιλάνε τη γλώσσα τους, να τιμούν τους ήρωες τους, να γιορτάζουν τις γιορτές τους, να τραγουδάνε τα τραγούδια τους επί ποινή φυλακίσεως. Οι εκλεγμένοι ηγέτες τους είναι στη φυλακή. Στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο η τουρκική διοίκηση έχει μεταβάλει χριστιανικούς ναούς σε ποιμνιοστάσια, μπαρ, μουσεία κ.α. Στο Νταγκεστάν προ ημερών σκότωσαν σε χριστιανικό ναό και σε ιουδαϊκή συναγωγή 19 άτομα οι ισλαμιστές. 
 
2/ Το Ισραήλ κατά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα δε σεβάστηκε την Ορθόδοξη Εκκλησία. 
 
3/ Οι Τούρκοι του Αττίλα το 1974 δε σεβάστηκαν τη Σύμβαση του Πολέμου για τους 1650 Έλληνες και Κύπριους αιχμαλώτους τους οποίους μετέφεραν στην Τουρκία και μετά χάθηκαν ως δια μαγείας. Υπεύθυνες βέβαια και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που δεν έφεραν το ζήτημα στα ανώτερα όργανα ακόμη και στον ΟΗΕ , αλλά αντίθετα τους λησμόνησαν 
 
4/ Είναι λυπηρό ο τέως Π.τ.Δ κ. Προκόπης Παυλόπουλος να μην γνωρίζει ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν την πρώτη γραφή όπως έχει αποδείξει η αποκρυπτογράφηση της Ελληνικής Γραμμικής Γραφής Β’ από τον Μάικλ Βέντρις και ο αιφνίδιος και περίεργος θάνατος του εν όψει και της αποκρυπτογράφησης της επίσης Ελληνικής Γραμμικής Γραφής Α’ και να επαναλαμβάνει το γνωστό «τροπάριο» σε συνέδριο στη Ιταλία ότι δανειστήκαμε τα γράμματα από τους Φοίνικες. 
 
5/ Σήμερα ακόμη και το άσυλο της κατοικίας έχει παραβιαστεί με τον τεχνητό πολιτισμό και η κάθε εξουσία είναι σε θέση να σε παρακολουθεί που βρίσκεται, τι λές, τι αγοράζεις, ποια η συμπεριφορά σου κ.α , Άσυλο πλέον για τον μαρτυρικό «ανθρωπάκο»της σήμερον δεν υπάρχει. 
 
6/ Κατόπιν τούτων ο καθένας μπορεί να βγάλει αβίαστα τα συμπεράσματα του πόσο εμπρός θα είχε φθάσει ο κόσμος αν οι αντιδραστικές, σκοταδιστικές και θεοκρατικές δυνάμεις της Ανατολής αλλά και της Δυτικής Ευρώπης δεν του έκαναν τον 3-4ον αιώνα την πλήρη καταστροφή (κατάργηση πατρώας θρησκείας, καταστροφή ναών, μνημείων, βιβλιοθηκών,  ηθών –εθίμων, ονομάτων, Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμη την κατάργηση του ονόματος «Έλλην» κ.α) 
 
Πόσα ψέματα και παραμύθια στους λαούς δεν έχουν πει; Ποιος είδε ως τώρα το θεό πέραν των εικόνων της εκκλησίας και των ενυπνίων οραμάτων ορισμένων ονειροπόλων; 
 
Η Ελληνική Ορφική λατρεία έχει το Ζαγρέα (Ζαγρεύς) σαν μέγα θεό των Ορφικών. Αυτός γεννήθηκε από την Περσεφόνη και τον μεταμορφωμένο σε όφη Δία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ζαγρεύς έμενε έξη μήνες στον Αδη και έξη μήνες με τον ερχομό της Άνοιξης ανέβαινε στη Γη.
 
Ο Μωυσής των Ιουδαίων πήρε από τον Θεό τις Δέκα Εντολές στο όρος Σινά και του δόθηκαν, (δύο φορές), χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες, όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Θεός (και τις δύο φορές) λατόμησε και εγχάραξε. 
 
Ο Χριστιανισμός κατέβασε στη Γη τον «Υιό του Θεού» για να σταυρωθεί και να πάρει τις αμαρτίες του κόσμου. Μια πανάρχαια διαδικασία που συμβολίζει τη ζωή και το θάνατο σε μια συνεχή αλληλουχία και τη θέληση του ανθρώπου να τον υπερβεί και να αναστηθεί όπως συμβαίνει με τη φύση κάθε άνοιξη . 
 
Ο Σωκράτης είπε την Αλήθεια Ο κόσμος αρέσκεται στο μύθο και αντιπαθεί την ψυχρή αλήθεια όπως την αντίκρισε ο μέγας φιλόσοφος Σωκράτης, ο οποίος είπε «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» και αυτό τον οδήγησε στη φυλακή και στο κώνειο. 
 
Οι επιστήμονες πολιορκούν το Σύμπαν Προσπαθούν να εισχωρήσουν στα μυστικά του και ακόμη δεν έχουν βρεί τα δομικά υλικά του. Κάθε φορά ξεπετιέστε και ένα νέο σωματίδιο και διαψεύδει όσους δήθεν βρήκαν το «σωματίδιο του θεού Χιγκς» 
 
Επομένως η «ανακάλυψη» του Επιμενίδη ήταν και παραμένει για την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα σωτήρια και αναγκαία για να δώσει τέλος σε ένα κόσμο σπαρασσόμενο από θρησκευτικές έριδες. Η Ελλάδα έχει δώσει όλα τα πρότυπα στην ανθρωπότητα δωρεάν και αφιλοκερδώς. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω αμάθειας δε μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχουν λύσεις, δηλαδή να χτίσουν ναούς σε όλες τις χώρες του ΟΗΕ στους «Αγνώστους Θεούς»
 
(29/6/24)
Αμφικτύων 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com 

Πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις αυριανές εκλογες στη Γαλλία. Οι γνωστοί νεοταξικοί κύκλοι ξεκίνησαν την νοθεία....

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μαρία Δεναξά: 
 
Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από νοσηλευτές που φροντίζουν ηλικιωμένους, ότι γίνεται επιχείρηση εκμετάλλευσης τους. Κάποιοι επιχειρούν να τους αποσπάσουν πληρεξουσιότητα ώστε να ψηφίσουν στη θέση των ηλικιωμένων.
 
Μέχρι χθες και μέσα σε διάστημα 16 ημερών είχαν δοθεί 2.124.918 πληρεξουσιότητες, 5 φορές περισσότερες από το 2022.
Τους Γάλλους φαίνεται πως τους έπιασε… μαζικός παροξυσμός, για να πάνε να ψηφίσουν.
 
Το όργιο όμως αναμένεται με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Το 2022 ψήφισαν 250.000 Γάλλοι που ζουν στο εξωτερικό. Φέτος 410.000. Μέσα σε δυο χρόνια, απλά διπλασιάστηκαν! Θαύμα!
 

«Αποθηκεύστε τρόφιμα»! Αναστατωμένος πολύς κόσμος στις ΗΠΑ

Πολιτικές ταραχές, Μέση Ανατολή και Ουκρανία είναι κατά πολλούς βάσιμες ενδείξεις πως υπάρχουν πιθανότητες να διογκωθεί η κρίση στον πλανήτη: «Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή, και ακόμη και τα γεγονότα στην άλλη άκρη του πλανήτη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα για εσάς στο σπίτι», γράφουν αμερικανικά ΜΜΕ! 
 
Οι εκκλήσεις δίνουν και παίρνουν στις ΗΠΑ, καθώς η άποψη πως τα γεγονότα έχουν ήδη αρχίσει και απλά τώρα είναι περίοδος πρακτικής και ψυχολογικής προετοιμασίας για τα ακόμα πιο δύσκολα που είναι μπροστά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος! Η ενημέρωση στις αχανείς Ηνωμένες Πολιτείες διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία και σίγουρα δεν έχει σχέση με την μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων της Ευρώπης!
 
Ας δούμε ένα παράδειγμα ενημέρωσης σε σχέση με την κατάσταση από την οπτική γωνία αμερικανικών ΜΜΕ:
 
«Η ετοιμότητα πρέπει να αποτελεί κοινωνικό στήριγμα και αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής ζωής. Δεν είναι χόμπι, είναι καθήκον. Όσο πιο έτοιμοι είναι οι άνθρωποι τόσο πιο ασφαλής θα είναι κάθε Αμερικανός. Οι περισσότερο προετοιμασμένοι άνθρωποι δεν πανικοβάλλονται γιατί δεν υπάρχει ανάγκη. Και οι άνθρωποι που δεν πανικοβάλλονται είναι λιγότερο πιθανό να βλάψουν τους άλλους από φόβο και απόγνωση. 
 
Σκεφτείτε την αποθήκευση τροφίμων σαν μια μεγάλη μπαταρία. Μια μπαταρία είναι αποθήκευση ενέργειας για αργότερα όταν την χρειαστείτε. Σκεφτείτε πόσος χρόνος, δουλειά και ενέργεια χρειάζεται για να καλλιεργήσετε μόνο έναν μήνα τροφής για την οικογένειά σας. Δεν είναι πολύ καλύτερο να αποθηκεύετε όλα αυτά που λειτουργούν ως μακροπρόθεσμα τρόφιμα, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό αργότερα στις χειρότερες συνθήκες; Κάθε ράφι με αποθηκευμένα τρόφιμα είναι μια μπαταρία που σας εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και εργασία. 
 
Η καλλιέργεια τροφίμων και η βιώσιμη ζωή είναι εξαιρετική σε καιρό ειρήνης ή στη μέση μιας μεγάλης, καλά οργανωμένης κοινότητας. Η καλλιέργεια τροφίμων κατά την έναρξη μιας εθνικής κρίσης σε έναν τόπο όπου πάρα πολλοί άνθρωποι είναι απροετοίμαστοι είναι σχεδόν αδύνατη. Εάν προκύψει μια βλάβη, τότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να απομακρυνθείτε, να εργαστείτε με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες και να ζήσετε στις προετοιμασίες σας μέχρι να υπάρξει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα για να επανεκκινήσετε ξανά με ασφάλεια την γεωργία. 
 
Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή, και ακόμη και τα γεγονότα στην άλλη άκρη του πλανήτη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα για εσάς στο σπίτι. Υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Πάρτε την προετοιμασία σας στα σοβαρά, ακόμα κι όταν ακούτε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί». Αυτοί θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα φωνάζουν για βοήθεια σύντομα και δεν θέλετε να μοιραστείτε την μοίρα τους».
photo freepik 
 

Πώς «σώζει» η Κύπρος το νερό της

Το σχέδιο πέντε πυλώνων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
 
 
Γράφει ο Γιάννης Ελαφρός
 
«Ούτε σταγόνα νερού χαμένη»! Πρόκειται για το βασικό δόγμα της πολιτικής της Κύπρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση στο νησί. Καθώς η κλιματική αλλαγή, ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνοδεύεται με εκτιμήσεις για αυξανόμενη ξηρασία και μειωμένες βροχοπτώσεις, η πείρα της Κύπρου στην προσπάθεια εξοικονόμησης νερού έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, ειδικά για τα νησιά. 
 
«Και φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς αντιμετωπίζουμε ξηρασία για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η στάθμη στα φράγματα είναι στο 40%, όταν πέρυσι ήταν στο 60%. Δεν υπάρχουν διακοπές στην ύδρευση, αλλά προχωράμε σε περιορισμούς στην άρδευση», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Αριστείδου, ανώτερος υδρολόγος και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υδρολογίας και Υδρογεωλογίας της Κύπρου. Υπάρχει το Σχέδιο Ξηρασίας και με βάση αυτό ρυθμίζονται οι εποχικές καλλιέργειες. «Ανάλογα με τις δυνατότητες άρδευσης δίνονται οδηγίες στους αγρότες για τα είδη και την έκταση, που μπορούν να καλλιεργήσουν». 
 
Μείωση της βροχόπτωσης 
 
«Η Κύπρος αντιμετώπιζε πάντα προβλήματα λειψυδρίας. Η ανομβρία είναι μια μόνιμη κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η μέση βροχόπτωση έχει μειωθεί σημαντικά μετά το 1970, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει εδώ και αρκετά χρόνια στην Κύπρο κι έχουμε πάρει τα μέτρα μας», συμπληρώνει ο κ. Αριστείδου. Σε τι συνίσταται η στρατηγική της Κύπρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας; 
 
Πρώτο σημείο, είναι ο βασικός στόχος «ούτε μία σταγόνα βροχής να μην καταλήγει στη θάλασσα». «Καθώς είμαστε νησί και δεν υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες, τα νερά της βροχής έφταναν εύκολα στη θάλασσα και χάνονταν», εξηγεί ο κ. Αριστείδου. «Γι’ αυτό κατασκευάστηκαν πολλά φράγματα. Σήμερα καλύπτουν το 80% των λεκανών απορροής». Η Κύπρος, με 108 φράγματα, με συνολική χωρητικότητα 332 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων ανάλογα με την έκταση στην Ευρώπη. 
 
«Η ανομβρία είναι μια μόνιμη κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες», λέει ο Κώστας Αριστείδου, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υδρολογίας και Υδρογεωλογίας της χώρας. 
 
Δεύτερο σημείο είναι η μεγάλη αύξηση των αφαλατώσεων. Το 2022 οι αφαλατώσεις κάλυψαν το 52% των συνολικών αναγκών σε νερό της Κύπρου, με τα φράγματα να δίνουν το 42% και οι γεωτρήσεις το 6%. Μάλιστα, όσον αφορά την ύδρευση το 60%-70% προέρχεται από αφαλάτωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι διακοπές υδροδότησης που υπήρχαν μέχρι το 2010. «Ευτυχώς το οικονομικό κόστος της αφαλάτωσης πέφτει, σήμερα οι συμβάσεις του δημοσίου προβλέπουν αγορά περίπου στο ένα ευρώ το κυβικό μέτρο. Παρακολουθούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα από την άρμη που καταλήγει στη θάλασσα, και βρίσκουμε πως είναι περιορισμένες. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά όλο και περισσότερο μπαίνουν οι ΑΠΕ. Σημαντικό: Η αφαλάτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση της περίσσιας ενέργειας των ΑΠΕ», εξηγεί ο κ. Αριστείδου. 
 
Το τρίτο στοιχείο είναι η ανάκτηση νερού, δηλαδή η χρήση επεξεργασμένου νερού, προερχόμενου από τα λύματα, το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία. «Είναι σημαντική εξοικονόμηση. Μάλιστα, κάνουμε χώρους αποθήκευσης του ανακτημένου νερού τον χειμώνα για το καλοκαίρι· παλιά το χύναμε στη θάλασσα. Ετσι, το νερό της αφαλάτωσης χρησιμοποιείται δύο φορές», σημειώνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υδρολογίας της Κύπρου. 
 
Ο τέταρτος πυλώνας αφορά μέτρα εξοικονόμησης νερού σε ύδρευση-άρδευση. «Πραγματοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, ενώ υπάρχουν κατά καιρούς και προγράμματα επιδοτήσεων, όπως για την εγκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης του λεγόμενου γκρίζου νερού στα σπίτια. Βεβαίως, υπάρχει και ανάλογη τιμολογιακή πολιτική. Η υψηλή κατανάλωση είναι ακριβότερη. Υπάρχουν και πρόστιμα: Για παράδειγμα, απαγορεύεται να πλένεις τη βεράντα σου με λάστιχο», λέει ο κ. Αριστείδου. Εντύπωση πάντως προκαλεί πως η Κύπρος δεν έχει θέσει κάποιους περιορισμούς για τις πισίνες. «Είμαστε τουριστική χώρα και κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε. Συστήνουμε όμως μέτρα όπως τη χρήση νερού από τη θάλασσα». 
 
Ο πέμπτος τομέας αφορά την προσπάθεια κατακράτησης των ομβρίων υδάτων, με προώθηση αειφόρων συστημάτων. «Από παλιά οι άνθρωποι προσπαθούσαν να συγκρατήσουν και να συγκεντρώσουν το νερό, είτε με διαμόρφωση –και με ξερολιθιές– σε πλαγιές και ρυάκια, είτε με συλλογή των ομβρίων από τις ταράτσες των σπιτιών σε στέρνες», αναφέρει ο Κύπριος υδρολόγος. Σήμερα, χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με παλιές υποδομές για τον ίδιο λόγο. Η διάθεση των ομβρίων υδάτων σε κήπους της βροχής και στο πότισμα πράσινων εκτάσεων ή η συγκέντρωσή τους σε ανενεργούς πλέον αποχετευτικούς λάκκους (βόθρους) αποτελούν ορισμένες πρακτικές. 
 
Συμβολή της πολεοδομίας 
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εισήγηση της πολεοδομίας για την καθιέρωση σε όλες τις νέες οικοδομές και τα δομικά έργα συντελεστή ασφράγιστων επιφανειών, της τάξης του 30%-40%, έτσι ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Γίνεται προσπάθεια δηλαδή να μην ασφαλτοστρώνονται ή πλακοστρώνονται όλες οι επιφάνειες με σκληρά υλικά, αλλά να υπάρχει περισσότερο χώμα, πράσινο και διαπερατές επιφάνειες, που εκτός των άλλων ρίχνουν και τη θερμοκρασία. 
 
«Επίσης, όταν σε μια περιοχή γίνονται έργα και διαμορφώνεται μια οικοδομική παρέμβαση, είτε δημόσια είτε ιδιωτική (π.χ. μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα), πρέπει να υπάρχουν μέτρα για τη λεκάνη απορροής, ώστε να συγκρατεί το νερό στον ίδιο βαθμό που το έκανε και πριν το έργο. Ετσι, δεν αυξάνεται και ο κίνδυνος πλημμύρας και το όφελος είναι διπλό», υπογραμμίζει ο κ. Αριστείδου. «Μετά τα έργα δεν πρέπει να αυξηθεί η ροή των ομβρίων. Μέθοδοι; Λίμνες κατακράτησης ή ανάσχεσης, ή απορροφητικοί λάκκοι. Σε υγροβιότοπους, να υπάρχει πρόνοια για μέρη που θα μπορεί να απλωθεί το νερό», συμπληρώνει. Οι περιοχές αυτές, όταν δεν πλημμυρίζουν, αποτελούν μέρη για αναψυχή, για αθλοπαιδιές κ.λπ. 
 
«Θα τα καταφέρει η Κύπρος να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία;», ρωτάμε τον κ. Αριστείδου. «Είναι μια διαρκής προσπάθεια για εμάς. Εάν έχουμε ακόμα μία χρονιά ξηρασίας θα δυσκολευτούμε», απαντά.
 

Οι αντιδιαδηλωτές του αίσχους συνελήφθησαν Αυτός γιατί δεν συνελήφθει;


.....απλά διότι είστε ξεπουλημένα νεοταξικά παλιοτόμαρα...

Η βεβήλωση των ιερών και των οσίων πατρίδας και πίστης σας αφήνει παγερά αδιάφορους.

Ρύποι και Ριπές

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
 
Να ξεκινήσουμε με μια αλήθεια.
Πριν 300 χρόνια ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προφήτευε και έλεγε: ” παιδιά μου θα έρθει μια εποχή που οι άνθρωποι δεν θα έχουν αγάπη στα ζώα και στα δέντρα”
 
Και ήρθαν αυτές οι ημέρες που όχι μόνο έχουμε αγάπη στα ζώα και στα δέντρα, αλλά ούτε καν στον συνάνθρωπο μας. 
 
Δεν μας λένε σήμερα οι διαφημιστές νεοποχίτες, ότι είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό και ότι όλος ο πλανήτης είναι από μόνος του ένα οικοσύστημα; 
Το λένε, αλλά γιατί το λένε; 
Γιατί τους περισσεύει αγάπη ή για να βάλλουν φόρους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, βρίσκοντας νέους όρους, όπως το αποτύπωμα του άνθρακα κ.α; 
 
Διαβάζουμε γιατί το πράγμα έχει συνέχεια … 
“Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα φορολογήσει το CO2 στην κτηνοτροφία! 
Το πιο δυστοπικό σενάριο γίνεται πραγματικότητα λόγω της… «κλιματικής αλλαγής»… 
 
Το περιβόητο «αποτύπωμα άνθρακα» είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας δραστηριότητας, ενός ατόμου ή μιας χώρας στην κλιματική αλλαγή.” 
 
Πηγή pronews.gr 
 
Πόσο δίκαιο είναι κάποιοι να πληρώνουν φόρους δυσβάστακτους και άλλοι “ρύποι” να φορτώνουν μέσω πολεμικών συγκρούσεων βλ.Ουκρανία, το παγκόσμιο οικοσύστημα με αφάνταστα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα που δεν γνωρίζουμε πότε θα καθαριστούν; 
 
Δηλαδή είναι σαν να μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα και με την μεθόδευση τους αυτή να αποκαλύπτεται μια απάτη και μια καταδυνάστευση. 
 
Άλλο πράγμα είναι η κουλτούρα να παιδαγωγηθεί η ανθρωπότητα να σέβεται την δημιουργία και τον Δημιουργό και άλλο πράγμα είναι η τυραννία να ελέγξουν την αναπνοή και φυσικά το μυαλό με ριπές (πιστολιές) του αντιχρίστου πνεύματος που σήμερα τρέχει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη (η δαιμονική μπόρα του Αγίου Παϊσίου ) με ανθρωποκτόνο επιθυμία. 
 
ΣΤΩΜΕΝ καλώς 
 

Άρης Σερβετάλης: «Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος να πιστεύει στο Θεό»

Υπογράμμισε συγκεκριμένα ο γνωστός ηθοποιός (που αντιστάθηκε και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ διέπρεψε εμφατικά στην ερμηνεία τού Αγίου Νεκταρίου): 
«Η Ορθοδοξία μού έδωσε απαντήσεις.
 
Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος να πιστεύει.
 
Γνωρίζοντας την Ορθοδοξία άλλαξα ως άνθρωπος, βλέπω τη ζωή με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. 
Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, είναι αποκάλυψη. 
Όταν κάποιος φτάνει σε σημείο που δεν έχει να πιαστεί από κάπου, έρχεται η πρώτη γνωριμία με την θρησκεία. 
Ήμουν σε τέλμα λόγω καταστάσεων, και σε τέτοια δύσκολη περίοδο ψάχνεις να βρεις τι είναι αυτό που θα δώσει νόημα στη ζωή σου.
 
Η Ορθοδοξία μού έδωσε απαντήσεις για το νόημα τής ζωής, μού απαντήθηκαν πράγματα πολύ βασικά για την ψυχοσύνθεσή μου. 
Ανακάλυψα την θρησκεία μέσω ενός ιερομόναχου. 
Αν και στις μέρες μας υπάρχει ο προσωπικός ψυχολόγος, εμένα ψυχαναλυτής μου είναι ο πνευματικός μου».. 
 
karditsastakra.com

Ἐγκώμιο στούς Ἁγίους Πάντες, πού μαρτύρησαν σ᾽ ὅλο τόν κόσμο

Γράφει ο Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος
 
 
1. - Δέν πέρασαν ἀκόμη ἑπτά μέρες, ἀπό τότε πού γιορτάσαμε τήν ἱερή πανήγυρη τῆς Πεντηκοστῆς, καί πάλι μᾶς πρόφθασε χορός μαρτύρων ἤ καλύτερα στρατιά μαρτύρων καί παράταξη, πού δέν εἶναι καθόλου κατώτερη ἀπό τή στρατιά τῶν ἀγγέλων, τήν ὁποία εἶδε ὁ πατριάρχης Ἰακώβ, ἀλλά εἶναι ἴδιας ἀξίας καί τάξης μέ αὐτή. Γιατί μάρτυρες καί ἄγγελοι διαφέρουν μόνο στά ὀνόματα, στά ἔργα τους ὅμως ταυτίζονται. Στόν οὐρανό κατοικοῦν οἱ ἄγγελοι, στόν οὐρανό καί οἱ μάρτυρες. Αἰώνιοι καί ἀθάνατοι εἶναι ἐκεῖνοι, τό ἴδιο θά γίνουν καί οἱ μάρτυρες. Ἀλλ᾽ ἐκεῖνοι ἔλαβαν καί ἀσώματη φύση; Καί τί σημασία ἔχει αὐτό; Γιατί οἱ μάρτυρες, ἄν καί ἔχουν σῶμα, ὅμως εἶναι ἀθάνατο ἤ καλύτερα καί πρίν ἀπό τήν ἀθανασία ὁ θάνατος τοῦ Χριστοῦ στολίζει τά σώματά τους περισσότερο ἀπό τήν ἀθανασία. Δέν εἶναι τόσο λαμπρός ὁ οὐρανός, πού στολίζεται μέ τό πλῆθος τῶν ἀστεριῶν, ὅσο εἶναι τά σώματα τῶν μαρτύρων, πού στολίζονται μέ τό λαμπρό αἷμα τῶν τραυμάτων. Ὥστε ἐπειδή πέθαναν γι᾽ αὐτό καί εἶναι ἀνώτεροι, καί βραβεύτηκαν πρίν ἀπό τήν ἀθανασία παίρνοντας τά στεφάνια ἀπό τήν ὥρα τοῦ θανάτου τους.
 
«Τόν ἔκανες λίγο κατώτερο ἀπό τούς ἀγγέλους, τόν στεφάνωσες μέ δόξα καί τιμή» (Ψαλμ. 8, 6), λέει ὁ Δαυίδ, γιά τή φύση ὅλων τῶν ἀνθρώπων. Ἀλλά καί τό λίγο αὐτό πού στεροῦνταν οἱ ἄνθρωποι σέ σχέση μέ τούς ἀγγέλους, τό συμπλήρωσε ὁ Χριστός ὅταν ἦρθε, καταδικάζοντας τό θάνατο μέ τό δικό του θάνατο. Ἐγώ ὅμως δέν ἀντλῶ ἀπ᾽ ἐδῶ τά ἐπιχειρήματά μου, ἀλλά ἀπό τό ὅτι τό μειονέκτημα αὐτό τοῦ θανάτου ἔγινε πλεονέκτημα. Γιατί ἄν δέν ἦταν θνητοί δέν θά γίνονταν μάρτυρες. Ὥστε ἄν δέν ὑπῆρχε θάνατος δέν θά ὑπῆρχε καί στεφάνι. Ἄν δέν ὑπῆρχε θάνατος, δέν θά ὑπῆρχε καί μαρτύριο. Ἄν δέν ὑπῆρχε θάνατος, δέν θά μποροῦσε ὁ Ἀπόστολος Παῦλος νά λέει: «Κάθε μέρα πεθαίνω, μά τό δικό σας καύχημα, πού ἔχω στό ὄνομα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ» (Α’ Κορ. 15, 31). Ἄν δέν ὑπῆρχε θάνατος καί φθορά, δέν θά μποροῦσε πάλι ὁ ἴδιος νά λέει: «Χαίρομαι στά παθήματά μου γιά σᾶς, καί ἀναπληρώνω στή σάρκα μου τά ὑστερήματα τῶν θλίψεων τοῦ Χριστοῦ» (Κολ. 1, 24). Ἄς μήν λυπούμαστε λοιπόν ἐπειδή γίναμε θνητοί, ἀλλά ἄς εὐχαριστοῦμε, ἐπειδή ἀπό τό θάνατο μᾶς ἀνοίχτηκε τό στάδιο τοῦ μαρτυρίου, ἀπό τή φθορά λάβαμε ἀφορμή γιά τά βραβεῖα. Ἀπό ἐδῶ ἔχουμε τήν ἀφορμή γιά ἀγωνίσματα. 
 
Βλέπεις τή σοφία τοῦ Θεοῦ, πῶς τό πιό μεγάλο κακό τό ἀποκορύφωμα τῆς συμφορᾶς πού μᾶς ἔφερε ὁ διάβολος, ἐννοῶ τό θάνατο, τόν μετέτρεψε σέ τιμή καί δόξα μας, ὁδηγώντας μ᾽ αὐτόν τούς ἀθλητές στά βραβεῖα τοῦ μαρτυρίου; Τί θά κάνουμε ὅμως; Θά εὐχαριστήσουμε τό διάβολο γιά τό θάνατο; Ὁ Θεός νά φυλάξει. Γιατί τό κατόρθωμα δέν εἶναι ἔργο τῆς δικῆς του θελήσεως, ἀλλά εἶναι χάρισμα τῆς σοφίας τοῦ Θεοῦ. Ἐκεῖνος τόν ἔφερε γιά νά μᾶς καταστρέψει καί ξαναφέρνοντάς μας στή γῆ νά ξεκόψει κάθε ἐλπίδα σωτηρίας. Ὁ Χριστός ὅμως, μέ τό δικό του θάνατο ἄλλαξε τήν πορεία καί μέ τόν ἴδιο τό θάνατο μᾶς ἀνέβασε πάλι στόν οὐρανό. Κανείς σας λοιπόν ἄς μήν μέ κατηγορήσει, ἄν ὀνόμασα τό σύνολο τῶν μαρτύρων χορό καί στράτευμα, δίνοντας δυό ἀντίθετα ὀνόματα στό ἴδιο πράγμα. Γιατί χορός καί στράτευμα εἶναι ἀντίθετα πράγματα, ἐδῶ ὅμως ἔγιναν ἕνα. Ἐπειδή βάδιζαν μ᾽ εὐχαρίστηση στά βασανιστήρια, σάν νά χόρευαν καί ἔδειξαν τόση ἀνδρεία καί ἀντοχή σάν νά βρίσκονταν σέ πόλεμο καί νίκησαν τούς ἐχθρούς. Ἄν βέβαια ἐξετάσουμε τή φύση τῶν ὅσων γίνονταν, ἦταν μάχη καί πόλεμος καί παράταξη. Ἄν ὅμως ἐξετάσεις τή διάθεση αὐτῶν πού ἔπασχαν, ἦταν χοροί, ὅσα συνέβαιναν, ἦταν διασκεδάσεις καί πανηγύρια καί ἡ πιό μεγάλη ἀπόλαυση. 
 
Θέλεις νά μάθεις ὅτι αὐτά ἦταν πιό τρομερά ἀπό τόν πόλεμο; Ἐννοῶ τά σχετικά μέ τούς μάρτυρες. Ποιό τέλος πάντων εἶναι τό φοβερό στόν πόλεμο; Στήνονται καί ἀπό τίς δυό μεριές στρατόπεδα περιφραγμένα, πού λάμπουν ἀπό τά ὅπλα καί καταυγάζουν τή γύρω περιοχή, ρίχνοντας ἀπό παντοῦ σύννεφα τά βέλη, πού μέ τό πλῆθος τους κρύβουν τόν οὐρανό, τρέχουν αὐλάκια τά αἵματα πάνω στή γῆ καί εἶναι πολλοί ὁλόγυρα οἱ νεκροί. Ὅπως ἀκριβῶς στό θερισμό πέφτουν στή γῆ τά στάχυα, ἔτσι καί ἐδῶ εἶναι οἱ στρατιῶτες, καθώς πέφτουν ὁ ἕνας πάνω στόν ἄλλο. Ἔλα λοιπόν νά σέ ὁδηγήσω ἀπό ἐκεῖνα σ᾽ αὐτή ἐδῶ τή μάχη. Καί ἐδῶ ὑπάρχουν δυό παρατάξεις, ἡ μία τῶν μαρτύρων καί ἡ ἄλλη τῶν τυράννων. Ἀλλά οἱ τύραννοι εἶναι ὁπλισμένοι τέλεια, οἱ μάρτυρες ὅμως μάχονται μέ γυμνό τό σῶμα καί ἡ νίκη ἀνήκει στούς γυμνούς καί ὄχι στούς ὁπλισμένους. Ποιός δέν θά ἀποροῦσε, μέ τό ὅτι αὐτός πού μαστιγώνεται νικάει ἐκεῖνον πού τόν μαστιγώνει; Ὁ δεμένος νικάει τόν ἐλεύθερο; Αὐτός πού κατακαίγεται νικάει ἐκεῖνον πού τόν καίει; Αὐτός πού πέθαινει νικάει ἐκεῖνον πού τόν σκοτώνει; 
 
Εἶδες πώς αὐτά εἶναι πιό φοβερά ἀπό ἐκεῖνα; Ἐκεῖνα ἄν καί εἶναι φοβερά, γίνονται ὅμως μέ φυσικό τρόπο, αὐτά ὅμως ξεπερνοῦν κάθε φυσικό τρόπο καί κάθε σειρά τῶν πραγμάτων, γιά νά μάθεις ὅτι τά κατορθώματα εἶναι τῆς Χάρης τοῦ Θεοῦ. Ἄν καί τί εἶναι πιό ἄδικο ἀπό τή μάχη αὐτή; Τί πιό παράνομο ἀπό τά ἀγωνίσματα; Γιατί στούς πολέμους καί οἱ δύο πού μάχονται προστατεύονται, ἐδῶ ὅμως δέν συμβαίνει τό ἴδιο. Ἀλλά ὁ ἕνας εἶναι γυμνός καί ὁ ἄλλος ὁπλισμένος. Στούς ἀγῶνες πάλι ἐπιτρέπεται καί στούς δυό νά σηκώνουν τά χέρια ὁ ἕνας ἐναντίον τοῦ ἄλλου. Ἐδῶ ὅμως ὁ ἕνας εἶναι δεμένος καί ὁ ἄλλος κτυπάει ἐλεύθερος καί πληγώνει. Καί αὐτοί πού δίκαζαν σάν νά ᾽ταν ἐξουσιαστές ἐξασφάλισαν γιά τούς ἑαυτούς τους τό δικαίωμα νά κακοποιοῦν. Στούς δίκαιους μάρτυρες ὅμως ἔδωσαν τό προνόμιο νά κακοποιοῦνται. Ἔτσι μάχονται μέ τούς ἁγίους καί οὔτε ἔτσι τούς νικοῦν. Ἀλλά μετά τήν ἄνιση αὐτή μάχη, ἀφοῦ νικήθηκαν ὑποχώρησαν. Καί αὐτό μοιάζει σάν κάποιον πού φέρνει ἕνα πολεμιστή στόν πόλεμο, τοῦ κόβει τήν αἰχμή τοῦ δόρατος, τοῦ βγάζει τό θώρακα καί τόν διατάζει νά μάχεται ἔτσι μέ γυμνό σῶμα. Ἀλλά ὁ πολεμιστής ἄν καί χτυπιέται, πληγώνεται καί τραυματίζεται βαριά, τελικά στήνει τρόπαιο νίκης. 
 
Καθώς ὁδηγοῦσαν τούς μάρτυρες γυμνούς, μέ δεμένα πίσω τά χέρια καί ἀπό παντοῦ τούς χτυποῦσαν καί τούς ξέσκιζαν, φαίνονταν πώς νικοῦνταν, ὅμως αὐτοί ἄν καί τραυματίζονταν, ἔστηναν τό τρόπαιο τῆς νίκης ἐναντίον τοῦ διαβόλου. Καί ὅπως τό διαμάντι ὅταν χτυπιέται δέν σπάζει, οὔτε μαλακώνει, ἀλλά διαλύει τό σίδερο πού τό χτυπᾶ, ἔτσι ἀκριβῶς καί οἱ ψυχές τῶν ἁγίων, ἐνῶ βασανίζονταν τόσο πολύ, οἱ ἴδιες δέν πάθαιναν κανένα κακό, ἀλλά διέλυαν τή δύναμη ἐκείνων πού τούς χτυποῦσαν καί τούς ἔδιωχναν ἀπό τούς ἀγῶνες νικημένους, ντροπιασμένους καί βαριά τραυματισμένους. Γιατί ἔδεσαν τούς μάρτυρες καί στό ξύλο καί τρυποῦσαν τά πλευρά τους, ἀνοίγοντας βαθιά αὐλάκια, σάν νά ὄργωναν τή γῆ, ἀλλά δέν ἔσκιζαν τά σώματά τους. Καί μποροῦσε νά δεῖ κανείς λαγόνες ξεσκισμένες, πλευρά ἀνοιγμένα καί στήθη τσακισμένα. Οὔτε ἐδῶ ὅμως σταματοῦσαν τή μανία τους τά αἱμοβόρα ἐκεῖνα θηρία, ἀλλά, ἀφοῦ τούς κατέβαζαν ἀπό τό ξύλο, τούς τέντωναν σέ σιδερένια σχάρα πάνω σέ ἀναμένα κάρβουνα. Καί τότε μποροῦσες νά δεῖς ἀκόμη σκληρότερα θεάματα ἀπό τά προηγούμενα. Νά τρέχουν δηλαδή διπλές σταγόνες ἀπό τά σώματά τους, ἄλλες ἀπό τό αἷμα πού χυνόταν καί ἄλλες ἀπό τίς σάρκες πού ἔλειωναν. Οἱ ἅγιοι ὅμως πού ἦταν ξαπλωμένοι πάνω στά κάρβουνα σάν νά ἦταν ρόδα, παρακολουθοῦσαν μέ πολλή εὐχαρίστηση τά ὅσα γίνονταν. 
 
2. -. Ἐσύ ὅμως ὅταν ἀκούσεις σιδερένια σχάρα φέρε στό νοῦ σου τή νοητή σκάλα, πού εἶδε ὁ πατριάρχης Ἰακώβ νά ἁπλώνεται ἀπό τή γῆ στόν οὐρανό. Ἀπό ἐκείνη κατέβαιναν ἄγγελοι, ἀπό αὐτήν ἀνεβαίνουν μάρτυρες, καί τίς δύο δέ τίς στηρίζει ὁ Κύριος. Δέν θά ἄντεχαν τούς πόνους αὐτοί οἱ ἅγιοι, ἄν δέν στηρίζονταν σ᾽ αὐτή τή σκάλα. Ἀπό ἐκείνη ἀνεβαίνουν καί κατεβαίνουν ἄγγελοι. Καί ἀπό αὐτή, εἶναι ὁλοφάνερο πώς ἀνεβαίνουν καί μάρτυρες. Καί γιατί αὐτό; Ἐπειδή οἱ ἄγγελοι στέλνονται γιά νά ὑπηρετήσουν αὐτούς πού θά κληρονομήσουν τή σωτηρία. Οἱ μάρτυρες ὅμως σάν ἀθλητές καί νικητές, ἀφοῦ ἀπαλλάχθηκαν ἀπό τούς ἀγῶνες, ἔφυγαν στή συνέχεια γιά τόν ἀγωνοθέτη. 
 
Ἀλλά ἄς μήν ἀγγίζουν μονάχα τ᾽ ἀφτιά μας τά ὅσα λέγονται. Ὅταν δηλαδή ἀκοῦμε ὅτι ὑπῆρχαν κάρβουνα, κάτω ἀπό τά καταπληγωμένα σώματα, ἄς ἀναλογιστοῦμε πῶς νιώθουμε ὅταν μᾶς πιάσει ξαφνικά πυρετός. Νομίζουμε ὅτι ἡ ζωή εἶναι ἀνυπόφορη, ταραζόμαστε, δυσανασχετοῦμε, γκρινιάζουμε σάν μικρά παιδιά, θεωρώντας ὅτι ἡ φλόγα τοῦ πυρετοῦ δέν εἶναι καθόλου μικρότερη ἀπό τήν κόλαση. Αὐτοί ὅμως, χωρίς νά τούς πιάσει πυρετός, ἀλλά ἔχοντας ὁλόγυρά τους τή φλόγα νά τούς ζώνει καί τίς σπίθες νά πηδοῦν ἐπάνω στίς πληγές καί νά δαγκώνουν τά τραύματα πιό ἄγρια ἀπό κάθε θηρίο, ἦταν σάν ἀδαμάντινοι καί ἔβλεπαν τά ὅσα γίνονταν σάν νά συνέβαιναν σέ ξένα σώματα. Ἔτσι μέ πολλή γενναιότητα καί μέ πολλή ἀνδρεία στέκονταν σταθεροί στήν ὁμολογία τους, μένοντας ἀκλόνητοι σ᾽ ὅλα τά βασανιστήρια καί κάνοντας νά λάμψει καί ἡ δική τους ἀνδρεία καί ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ. Ἔχετε δεῖ πολλές φορές ν᾽ ἀνεβαίνει ψηλά τήν αὐγή ὁ ἥλιος καί νά στέλνει τίς χρυσές ἀκτίνες του; Ἔ, τέτοια ἦταν τά σώματα τῶν ἁγίων. Σάν χρυσές ἀκτίνες τούς περικύκλωναν ἀπό παντοῦ σάν ρυάκια μέ τό αἷμα καί ἔκαναν νά λάμπει τό σῶμα τους πολύ περισσότερο ἀπ᾽ ὅ,τι κάνει ὁ ἥλιος τόν οὐρανό. 
 
Βλέποντας αὐτό τό αἷμα οἱ ἄγγελοι χαίρονταν, οἱ δαίμονες φοβοῦνταν καί ὁ ἴδιος ὁ διάβολος ἔτρεμε. Γιατί δέν ἦταν ἁπλῶς αἷμα αὐτό πού τώρα ἔβλεπαν, ἀλλά αἷμα σωτήριο, αἷμα ἅγιο, αἷμα ἄξιο γιά τούς οὐρανούς, αἷμα πού διαρκῶς ποτίζει τά καλά φυτά τῆς Ἐκκλησίας. Εἶδε τό αἷμα καί ἔφριξε ὁ διάβολος, γιατί θυμήθηκε ἄλλο αἷμα, τό αἷμα τοῦ Δεσπότου Χριστοῦ. Γιά χάρη ἐκείνου τοῦ αἵματος χύθηκε αὐτό. Γιατί ἀπό τότε πού κεντήθηκε ἡ πλευρά τοῦ Δεσπότου βλέπεις στή συνέχεια νά κεντοῦνται ἀμέτρητες πλευρές. Ποιός λοιπόν δέν θά ἔπαιρνε μέρος μ᾽ εὐχαρίστηση πολλή σ᾽ αὐτούς τούς ἀγῶνες, ὅταν πρόκειται νά γίνει μέτοχος τῶν παθημάτων τοῦ Δεσπότου καί νά ἔχει τόν ἴδιο θάνατο μέ τόν Χριστό; Εἶναι ἀρκετή αὐτή ἡ ἀνταπόδοση καί μεγαλύτερη ἡ τιμή. Ἡ ἀμοιβή ξεπερνάει τά κατορθώματα καί ἔρχεται πρίν ἀπό τόν ἐρχομό τῆς Βασιλείας τῶν οὐρανῶν. Ἄς μήν φοβόμαστε λοιπόν ὅταν ἀκοῦμε ὅτι ὁ τάδε μαρτύρησε, ἀλλά ἄς τρομάζουμε ὅταν ἀκοῦμε ὅτι ὁ τάδε δειλίασε καί ἔπεσε, ἐνῶ μπροστά του εἶχε τέτοια βραβεῖα. 
 
Καί ἄν θέλεις ν᾽ ἀκούσεις τί ἔγινε ὕστερα μάθε πώς αὐτά δέν μπορεῖ νά τά παραστήσει κανένας ἀνθρώπινος λόγος, ὅπως λέει καί ὁ Ἀπόστολος Παῦλος: «Οὔτε μάτι εἶδε, οὔτε αὐτί ἄκουσε, οὔτε ἀνθρώπινος νοῦς ἀναλογίστηκε αὐτά, πού ἑτοίμασε ὁ Θεός γιά ἐκείνους πού τόν ἀγαποῦν» (Α’ Κορ. 2, 9). Καί κανένας ἀπό τούς ἀνθρώπους δέν ἀγάπησε τόσο τό Θεό, ὅσο οἱ μάρτυρες. Βέβαια δέν θά σιωπήσουμε, ἐπειδή τό μέγεθος τῶν ἀγαθῶν πού ἔχουν ἑτοιμαστεῖ ξεπερνᾶ καί τό λόγο καί τή σκέψη μας, ἀλλά ὅσο εἶναι δυνατόν καί ἐμεῖς νά ποῦμε καί ἐσεῖς ν᾽ ἀκούσετε, θά προσπαθήσουμε νά σᾶς δείξουμε ἀμυδρά τή μακαριότητα πού περιμένει τούς μάρτυρες στόν οὐρανό. Γιατί θά τή γνωρίσουν καθαρά μόνον αὐτοί οἱ ὁποῖοι θά τήν ἀπολαύσουν προσωπικά. Καί τά μέν δεινά αὐτά καί ἀβάστακτα τά ὑποφέρουν οἱ μάρτυρες γιά λίγο χρονικό διάστημα. Μετά ὅμως ἀπό τήν ἀπαλλαγή τους ἀπό τή ζωή αὐτή ἀνεβαίνουν στούς οὐρανούς, ἐνῶ προπορεύονται ἄγγελοι καί τούς περιστοιχίζουν ἀρχάγγελοι. Γιατί οἱ ἄγγελοι δέν ντρέπονται τούς συνδούλους τους, ἀλλά θά ἤθελαν νά κάνουν τά πάντα γι᾽ αὐτούς, ἐπειδή καί ἐκεῖνοι προτίμησαν νά δεινοπαθήσουν γιά τό Δεσπότη τους Χριστό. 
 
Καί ὅταν ἀνεβοῦν στόν οὐρανό, ὅλες ἐκεῖνες οἱ ἅγιες δυνάμεις τρέχουν νά τούς προϋπαντήσουν. Ἄν λοιπόν, ὅταν ξένοι ἀθλητές ἔρχονται στήν πόλη, ὅλος ὁ λαός τρέχει ἀπό παντοῦ καί ἀφοῦ τούς περικυκλώσουν παρατηροῦν καλά ἀπό κοντά τή δύναμη πού ἔχουν τά μέλη τοῦ σώματός τους, πολύ περισσότερο ὅταν οἱ ἀθλητές τῆς εὐσέβειας ἀνεβοῦν στούς οὐρανούς τρέχουν νά τούς προϋπαντήσουν οἱ ἄγγελοι καί ὅλες οἱ οὐράνιες δυνάμεις. Τρέχουν ἀπό παντοῦ γιά νά παρατηρήσουν τά τραύματά τους καί τούς ὑποδέχονται ὅλους καί τούς ἀσπάζονται σάν ἥρωες πού γύρισαν ἀπό τόν πόλεμο καί τή μάχη καί ὕστερα ἀπό πολλά τρόπαια καί νίκες. Ἔπειτα τούς ὁδηγοῦν μέ μεγάλη συνοδεία πρός τό βασιλιά τῶν οὐρανῶν, στό θρόνο ἐκεῖνο πού εἶναι γεμάτος ἀπό πολλή δόξα, ὅπου βρίσκονται τά Χερουβίμ καί τά Σεραφίμ. Καί ὅταν φτάσουν ἐκεῖ καί προσκυνήσουν ἐκεῖνον πού κάθεται πάνω στό θρόνο, ἀπολαμβάνουν πλέον περισσότερη τιμή ἀπό τό Δεσπότη ἀπό ἐκείνη πού ἀπολαμβάνουν ἀπό τούς συνδούλους τους ἀγγέλους. Γιατί δέν τούς δέχεται σάν δούλους – ἄν καί αὐτό θά ἦταν μεγάλη τιμή καί δέν μπορεῖ κανείς νά βρεῖ ἴση μ᾽ αὐτήν – ἀλλά σάν φίλους Του. «Γιατί ἐσεῖς», λέει ὁ Κύριος, «εἴσαστε φίλοι μου» (Ἰωαν. 15, 14). Καί πολύ σωστά τό λέει, γιατί καί ἀλλοῦ εἶπε: «Μεγαλύτερη ἀπό αὐτή τήν ἀγάπη δέν ἔχει κανένας, ὥστε νά δώσει τή ζωή του γιά χάρη τῶν φίλων του» (Ἰωαν. 15, 13). 
 
Ἐπειδή λοιπόν ἔδειξαν τήν πιό μεγάλη ἀγάπη, τούς ὑποδέχεται καί ἀπολαμβάνουν ἐκείνη τή δόξα. Ἑνώνονται μέ τούς ἀγγελικούς χορούς καί παίρνουν μέρος στήν ὑπερκόσμια δοξολογία. Ἄν λοιπόν καί ὅταν εἶχαν τό σῶμα μετεῖχαν στό χορό ἐκεῖνο μέ τήν κοινωνία τῶν μυστηρίων καί ἔψαλλαν μαζί μέ τά Χερουβίμ τόν τρισάγιο ὕμνο, καθώς γνωρίζετε ἐσεῖς οἱ πιστοί, πολύ περισσότερο τώρα πού βρέθηκαν μέ τούς ἀγγέλους, παίρνουν μέρος στή δοξολογία ἐκείνη, μέ πολλή παρρησία. Ἄραγε δέν φοβόσαστε πρίν τό μαρτύριο; Ἄραγε δέν ἐπιθυμεῖτε τώρα τό μαρτύριο; Ἄραγε δέν λυπᾶστε τώρα, πού δέν εἶναι καιρός μαρτυρίου; Ἄς γυμναζόμαστε λοιπόν γιά τόν καιρό τοῦ μαρτυρίου. Περιφρόνησαν ἐκεῖνοι τή ζωή, περιφρόνησε ἐσύ τίς ἀπολαύσεις. Ἔρριξαν ἐκεῖνοι τά σώματά τους στή φωτιά, ρίξε ἐσύ τώρα χρήματα στά χέρια τῶν φτωχῶν. Καταπάτησαν ἐκεῖνοι τά ἀναμμένα κάρβουνα, σβῆσε ἐσύ μέσα σου τή φλόγα τῆς ἐπιθυμίας. Εἶναι ἐνοχλητικά αὐτά, ἀλλά μᾶς φέρνουν κέρδος. Μήν βλέπεις τά παρόντα πού εἶναι δυσάρεστα, ἀλλά τά μέλλοντα πού εἶναι εὐχάριστα. Ὄχι τά βάσανα πού περνᾶς τώρα, ἀλλά τά ἀγαθά πού ἐλπίζεις. Ὄχι τά παθήματα, ἀλλά τά βραβεῖα. Ὄχι τούς κόπους, ἀλλά τά στεφάνια. Ὄχι τούς ἱδρῶτες, ἀλλά τίς ἀμοιβές. Ὄχι τούς πόνους, ἀλλά τίς ἀνταποδόσεις. Ὄχι τήν ἀναμένη φωτιά, ἀλλά τή βασιλεία πού σέ περιμένει. Ὄχι τούς δήμιους πού σέ περιτριγυρίζουν, ἀλλά τό Χριστό πού θά σέ στεφανώσει. 
 
3. -. Αὐτός εἶναι ὁ καλύτερος τρόπος καί ὁ εὐκολότερος δρόμος γιά τήν ἀρετή. Νά μήν βλέπει δηλαδή κανείς τούς κόπους μόνο, ἀλλά μαζί μέ τούς κόπους καί τά βραβεῖα. Καί ὄχι ξεχωριστά τό καθένα. Ὅταν λοιπόν πρόκειται νά δώσεις ἐλεημοσύνη, μήν σκέπτεσαι τά χρήματα πού θά ξοδέψεις, ἀλλά τήν ἀπόκτηση τῆς δικαιοσύνης. «Σκόρπισε χρήματα, ἔδωσε στούς φτωχούς. Ἡ δικαιοσύνη του μένει αἰώνια» (Ψαλμ. 111, 9). Μήν βλέπεις τόν πλοῦτο σου πού λιγοστεύει, ἀλλά τό θησαυρό πού πληθαίνει. Ἄν νηστεύεις, μήν σκέπτεσαι τήν καταβολή πού φέρνει ἡ νηστεία, ἀλλά τήν ἄνεση πού θά προέρθει ἀπό τή σωματική ἀδυναμία. Ἄν ἀγρυπνήσεις στήν προσευχή, μήν συλλογίζεσαι τήν ταλαιπωρία τῆς ἀγρυπνίας, ἀλλά τήν παρρησία πού θά ἀποκτήσεις ἀπό τήν προσευχή. Ἔτσι κάνουν καί οἱ στρατιῶτες. Δέν βλέπουν τά τραύματα, ἀλλά τίς ἀμοιβές. Δέν βλέπουν τίς σφαγές, ἀλλά τίς νίκες. Οὔτε βλέπουν τούς νεκρούς στό πεδίο τῆς μάχης, ἀλλά τούς ἥρωες πού στεφανώνονται. Ἔτσι καί οἱ κυβερνῆτες βλέπουν μπροστά στά κύματα τά λιμάνια, μπροστά στά ναυάγια τά ἐμπορεύματα, μπροστά στά δεινά τῆς θάλασσας τά ἀγαθά μετά τή θάλασσα. 
 
Ἔτσι κάμε καί ἐσύ. Σκέψου πόσο μεγάλο πράγμα εἶναι μέσα στή βαθιά νύχτα, ὅταν κοιμοῦνται ὅλοι οἱ ἄνθρωποι καί τά θηρία καί τά κατοικίδια ζῶα, ὅταν ὑπάρχει ἀπόλυτη ἡσυχία, ἐσύ μόνο νά σηκωθεῖς καί νά μιλήσεις μέ τόν Κύριό μας. Εἶναι γλυκός ὁ ὕπνος; Ἀλλά τίποτε δέν εἶναι πιό γλυκό ἀπό τήν προσευχή. Ἄν συνομιλήσεις μόνος μαζί Του, πολλά θά καταφέρεις. Δέν θά σέ ἐνοχλεῖ κανείς, οὔτε θά ἐμποδίσει τήν προσευχή σου. Ἔχεις καί τήν ὥρα σύμμαχο γιά νά ἐπιτύχεις αὐτά πού θέλεις. Ἐσύ ὅμως βαριέσαι νά σηκωθεῖς καί στριφογυρίζεις ξαπλωμένος στό μαλακό στρῶμα; Σκέψου τούς μάρτυρες πού εἶναι σήμερα ξαπλωμένοι στή σιδερένια σχάρα, χωρίς στρῶμα ἀπό κάτω, ἀλλά ἀναμένα κάρβουνα. 
 
Ἐδῶ θέλω νά σταματήσω τό λόγο, γιά νά φύγετε ἔχοντας ἔντονη καί ζωηρή τή μνήμη ἐκείνης τῆς σχάρας καί νά τήν θυμᾶστε νύχτα καί μέρα. Γιατί, καί ἄν ἀκόμα μᾶς κρατοῦν ἄπειρα δεσμά, ὅταν ἔχουμε στό νοῦ μας αὐτή τή σχάρα, θά μπορέσουμε νά τά σπάσουμε ὅλα μέ εὐκολία καί νά σηκωθοῦμε γιά προσευχή. Ὄχι μόνο τή σχάρα, ἀλλά καί τίς ἄλλες τιμωρίες τῶν μαρτύρων ἄς τίς χαράξουμε στό βιβλίο τῆς καρδιᾶς μας. Ἄς σκεφτοῦμε καί ἐμεῖς σάν αὐτούς πού λαμπροστολίζουν τά σπίτια τους καί κρεμᾶνε σ᾽ ὅλα τά σημεῖα ὄμορφες ζωγραφιές. Ἄς ζωγραφίσουμε στούς τοίχους τῆς δικῆς μας ψυχῆς τίς τιμωρίες τῶν μαρτύρων. Γιατί ἐκεῖνες οἱ ζωγραφιές εἶναι ἀνώφελες, αὐτές ὅμως ἐπικερδεῖς. Αὐτή ἡ ζωγραφική δέν χρειάζεται χρώματα, οὔτε ἔξοδα, οὔτε κάποια τέχνη. Ἀλλά γιά ὅλα αὐτά φτάνει νά χρησιμοποιήσει κανείς τήν προθυμία του καί τή γενναία καί νηφάλια σκέψη του καί μ᾽ αὐτή σάν χέρι ἄριστου τεχνίτη νά ζωγραφίσει τίς τιμωρίες τῶν μαρτύρων. 
 
Ἄς ζωγραφίσουμε λοιπόν στή ψυχή μας ἄλλους νά εἶναι στά τηγάνια, ἄλλους ξαπλωμένους σ᾽ ἀναμμένα κάρβουνα, ἄλλους ἀναποδογυρισμένους στά καζάνια, ἄλλους νά καταποντίζονται στή θάλασσα, ἄλλους νά ξεσκίζονται, ἄλλους νά τούς γυρίζουν στόν τροχό, ἄλλους νά τούς ρίχνουν στόν γκρεμό. Ἄλλους πάλι νά παλεύουν μέ θηρία, ἄλλους νά τούς ὁδηγοῦν στό βάραθρο καί ἄλλους ὅπως ἔτυχε ὁ καθένας νά τελειώσει ἡ ζωή του. Ὥστε μέ τήν ποικιλία αὐτῆς τῆς ζωγραφικῆς, ἀφοῦ λαμπροστολίσουμε τό σπίτι τῆς ψυχῆς μας, νά τό κάνουμε κατάλληλο κατάλυμα γιά τό βασιλιά τῶν οὐρανῶν. Γιατί ἄν δεῖ τέτοιες ζωγραφιές στήν ψυχή μας, θά ἔρθει μαζί μέ τόν Πατέρα καί μαζί μέ τό Ἅγιο Πνεῦμα καί θά κατοικήσει μέσα μας. Καί θά γίνει στή συνέχεια ἡ ψυχή μας βασιλικό παλάτι καί κανένας κακός λογισμός δέν θά μπορέσει νά τήν πατήσει, ἀφοῦ ἡ μνήμη τῶν μαρτύρων, σάν ζωγραφιά θά ὑπάρχει πάντοτε μέσα μας καί θά σκορπᾶ πολλή λάμψη καί θά κατοικεῖ συνεχῶς μέσα μας ὁ βασιλιάς τῶν ὅλων Θεός. Ἔτσι λοιπόν, ἀφοῦ ὑποδεχτοῦμε τό Χριστό ἐδῶ, θά μπορέσουμε μετά τήν ἀναχώρησή μας ἀπό τή γῆ νά Τόν ὑποδεχτοῦμε στίς αἰώνιες κατοικίες μας, τίς ὁποῖες εὔχομαι νά ἐπιτύχουμε ὅλοι μας μέ τή χάρη καί τή φιλανθρωπία τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, διά τοῦ ὁποίου καί μέ τόν ὁποῖο ἀνήκει ἡ δόξα στόν Πατέρα καί στό ἅγιο καί ζωοποιό Πνεῦμα στούς αἰῶνες τῶν αἰώνων. Ἀμήν.