Σελίδες

31 Αυγούστου 2023

ΕΛΛΑΣ SOS: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
 
Εδώ και κάποια χρόνια, αναφέρω, ότι η ανακήρυξη της υπαγωγής της Ελλάδος στο Μηχανισμό στήριξης (Μνημόνιο) από τον Πρωθυπουργό (τότε) Γιώργο Παπανδρέου στις 23 Απριλίου 2010 από το μαγευτικό και Ελληνικό Καστελόριζο δεν ήταν διόλου τυχαία!
 
Έγινε από εκεί, γιατί προφανώς έπρεπε να σηματοδοτηθεί από τον τότε Πρωθυπουργό οι εξελίξεις που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια και για τις οποίες προφανώς όλο το πολιτικό ελληνικό φάσμα ήταν ενήμερο!
 
Έτσι στις πρόσφατες ημέρες μας η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ανερυθρίαστα, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου από την στήλη του στα ΝΕΑ:
 
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή “με άλλο μάτι”, και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου»!
 
Μας προετοιμάζουν για εθνικές απώλειες…
 
Δηλαδή, για τι ακριβώς μας έχει προετοιμάσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, αδελφή του σημερινού Πρωθυπουργού και κόρη του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;
 
Αναγνωρίζει δηλαδή, πως η παγιωμένη πολιτική θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία και εκείνη υποστηρίζει, για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, των θαλασσίων ζωνών και άλλων ζητημάτων, θα επιφέρει την απώλεια του Καστελόριζου; Προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά δικαιώματα στη Ρόδο και τη Λέρο;
 
Μα τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος δεν ανήκουν στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών; Γιατί τότε ο κ, Μητσοτάκης και η κ. Μπακογιάννη δημιουργούν τέτοιες αμφισβητήσεις, που εξυπηρετούν μόνο τα τουρκικά σχέδια και τον Ρ. Τ. Ερντογάν;
 
Δεν γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε από την Τουρκία (σύμφωνα με τις κυβερνήσεις της), εάν εμείς προσφύγουμε στη Χάγη, το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα μας δικαιώσει σε όλα τα ζητήματα;
 
Όταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν καταγγείλει αυτήν την περίεργη πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη!
 
Αλλά η στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της “υπερυπουργού” της κυβερνήσεως Ντόρας Μπακογιάννη στο ζήτημα προσφυγής της Ελλάδος στη Χάγη, θυμίζει κατά πολύ τη προσφώνηση από χειρόγραφου (και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό!) της Προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη το 2005, προς τον νέο (τότε) Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όταν και είπε μεταξύ των άλλων και τα οποία επιβεβαιώθηκαν και συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται στα χρόνια που ακολούθησαν και ακολουθούν:
 
«Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης…»
 
Άδωνις Γεωργιάδης: “Η κυρία Ντόρα Μητσοτάκη - Μπακογιάννη έχει αναλάβει εργολαβικά τις δημόσιες σχέσεις της Τουρκίας…”!
 
Αλλά πριν προχωρήσω, ας θυμηθούμε τι ακριβώς έλεγε ο Υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αντιπρόεδρος του κόμματος, ως Βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, για την τότε ΥΠΕΞ της κυβερνήσεως της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη:
 
«Η κυρία Ντόρα Μητσοτάκη Μπακογιάννη έχει αναλάβει εργολαβικά τις δημόσιες σχέσεις της Τουρκίας. Μία Τουρκία που σκοτώνει έναν Έλληνα πιλότο, καταστρέφει το αεροπλάνο του, κάνει παραβιάσεις νυχθημερόν, μας ζητάει τα ρέστα για το F16, και πάει η κυρία Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη για να κάνει τις δημόσιες σχέσεις της Τουρκίας.
 
Η κυρία αυτή μπήκε σε αυτή τη θέση από τις ΗΠΑ, αυτοί την διόρισαν, είναι βέβαιο ότι ο Καραμανλής δεν την ήθελε, έχει μπει για να κάνει ζημιά. Όσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο. Η κυρία Μπακογιάννη σε αυτή τη θέση που βρίσκεται καθίσταται μέρα με τη μέρα επικίνδυνη»! 
 
Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης παραχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος… 
 
Με τούτα και με τ΄ άλλα δρομολογήθηκαν και συνεχίζουν να δρομολογούνται οι παραχωρήσεις κυριαρχικών θεμάτων της Ελλάδας μας!
 
Όταν ο Πρωθυπουργός της, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε πρόσφατα στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ τα εξής:
«οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου, μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης… Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και αν καταφέρουμε, να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω»!
 
Επίσης, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, πως ενδέχεται να υπάρξει απόκλιση από τις αρχικές ελληνικές θέσεις, αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά υποχώρηση στην κυριαρχία: 
 
«Όταν ξεκινάμε έχουμε κάποιες αρχικές θέσεις. Μπορεί να υπάρξει απόκλιση από βασικές θέσεις αλλά δεν θα αφορά υποχώρηση από την αρχική γραμμή αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά σε κυριαρχία»!
 
Σε αυτό το νοσηρό κλίμα προετοιμάζουν Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης την προετοιμασία συνυποσχετικού προσφυγής της Ελλάδος και της Τουρκίας στο ΔΔΧ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, θα πραγματοποιήσει, στις 5 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Hakan Fidan. Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις»!
 
Όπως επίσης ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, πως μεταξύ 19-24 Σεπτεμβρίου 2023 έχει ήδη προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Αυτών των ραγδαίων εξελίξεων ακολουθεί στο τέλος του 2023, η διοργάνωση Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη!
 
Εκεί θα συναποφασιστούν η συνεκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου στο Αιγαίο Πέλαγος, η πλήρης αποστρατικοποίηση των νησιών μας, αναγνώριση “προδοτικού πακέτου” δικαιωμάτων στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας, αλλά και της τουρκικής εφεύρεσης περί μουσουλμανικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα! 
 
Αυτά θα είναι “τα 30 αργύρια της προδοσίας” προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση – τάχατες – να εξασφαλίσει την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος! 
 
Στα παραπάνω πρωτεύοντα ρόλο παίζει το τουρκολάγνο ΝΑΤΟ, το οποίο διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση, πως αν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά μας, θα μας εγγυηθεί την ασφάλειά τους! 
 
Οι Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης τα πιστεύουν (;;;) αυτά! 
 
Εσύ ελληνικέ λαέ θα δεχτείς να παραδώσεις στις επόμενες γενιές μικρότερη Ελλάδα, από αυτήν που σου παρέδωσαν οι γονείς σου; 
 
Συνεκμετάλλευση, Συνδιοίκηση και Συγκυριαρχία στο Αιγαίο…
 
Στο σημείο αυτό εκτιμώ, ότι αξίζει τον κόπο να σας παραθέσω σχέδιο για το Αιγαίο, που μου εκμυστηρεύτηκε πηγή μου που διατηρεί επαφή με υψηλής πληροφόρησης Αμερικανό διπλωμάτη, που είναι επικεφαλής “δεξαμενής σκέψης” (Think Tank) του State Department! Αυτό το σχέδιο – σενάριο τρόμου έχει τα εξής στάδια:
 
Α) Συνεκμετάλλευση!
Β) Συνδιοίκηση!
Γ) Συγκυριαρχία! Η οποία θα γίνει μετά από την παραχώρηση πολιτιστικών και άλλων δικαιωμάτων στους μονίμως, πλέον, εγκατασταθέντες παράνομους μετανάστες στα νησιά μας. Και για την ασφάλεια των οποίων θα πρωτοστατήσει η Τουρκία.
Δ) Μετά την συνδιοίκηση, θα απαιτηθεί από την Τουρκία η αποχώρηση του ελληνικού στρατού, από τα επίμαχα και εποικισθέντα νησιά μας. Με το επιχείρημα από πλευράς Τουρκίας, πως αφού συνδιοικούμε, γιατί να υπάρχει ελληνικός στρατός σε αυτά;
Ε) Αρπαγή νήσων μας από την Τουρκία μετά τη διχοτόμηση του Αιγαίου μας στον 25ο Μεσημβρινό!
 
Η υπογραφή της συνεκμετάλλευσης θα πραγματοποιηθεί, είτε με την απ΄ ευθείας προσφυγή στη Χάγη, είτε με ένα θερμό επεισόδιο εντός της ελληνικής ΑΟΖ!
 
Τότε η Τουρκία θα επανέλθει ολοκληρωτικά στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, με ή χωρίς τον Ρ. Τ. Ερντογάν!
 
Τα παραπάνω δημόσια έχω γράψει σε άρθρα μου και έχω πει σε τηλεοπτικούς διαύλους από το 2018!
 
Ο άθεος νεοφιλελευθερισμός τα πιστεύω των Μητσοτάκη – Μπακογιάννη…
 
Κλείνοντας, να θυμίσω, πως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνεδρίαση του Ινστιτούτου Πολιτισμικής Διπλωματίας, μας είπε, ότι:
«Το διαδίκτυο είναι η πιο σοσιαλιστική εφεύρεση μετά τη θρησκεία του Χριστού»!
 
Αν δεν καταλάβατε, αυτή είναι η υλιστική κοσμοθεωρία της αδερφής του Πρωθυπουργού, υπερασπιστών του άθεου νεοφιλελευθερισμού, που σήμερα πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία, η πάλαι ποτέ “γαλάζια Παράταξη”, υπέρμαχη της θρησκείας μας, των ιδανικών, των παραδόσεων του Έθνους, εξ ου και οι αριστερό-κομμουνιστές την είχαν ονομάσει “συντηρητική Παράταξη”! Γιατί εξέφραζε τις αγωνίες, τους πόθους, τα πιστεύω της “Μεσαίας Αστικής Τάξης”! 
 
Αυτής της Αστικής Τάξης, που η σημερινή ΝΔ πρωτοστατεί στην υφαρπαγή των οικιών τους, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει:
«Οι πλειστηριασμοί είναι υποχρέωση του Μνημονίου. Αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα μας δίνουν δάνεια οι τράπεζες! Είμαστε υπό επίβλεψη! Έχουμε υποχρεώσεις!»!

Το κερί της ελπίδας

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
geonpap@otenet.gr
 
Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε καταστάσεις, που μας καταθλίβουν. Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα κατακαίουν τα δάση μας. Σε άλλοτε καταπράσινες ζωοδότρες πηγές κυριαρχεί η μαυρίλα του θανάτου στη γη και στα καμένα δένδρα. Κλιματική αλλαγή, αδυναμία επιτυχούς αντιμετώπισης της συμφοράς από την κρατική μηχανή, συλλήψεις με την κατηγορία του εγκληματικού εμπρησμού και συνωμοσιολογικά ερωτήματα κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
 
Τα τραγικά αυτά γεγονότα συμπληρώνονται από διεθνείς εξελίξεις, που μας επηρεάζουν δυσάρεστα. Οι δόλιες επιχειρήσεις παράνομης μετανάστευσης, οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας για τα νησιά μας και την ΑΟΖ, οι πράξεις βίας της εν λόγω χώρας σε βάρος των δυνάμεων του ΟΗΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ευεργετηθέντες γείτονές μας, που μας προσφέρουν αντί του μάννα χολή, ο πόλεμος στην γειτονιά μας, στον οποίο εμμέσως συμμετέχουμε, η αναταραχή στις χώρες της υποσαχάριας ζώνης, όπου εμπλέκονται χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι αντιχριστιανικές ενέργειες φανατικών εβραίων στους Αγίους Τόπους και η για πρώτη φορά απόρριψη ραδιενεργών καταλοίπων στη θάλασσα από τους Ιάπωνες, είναι μερικά από τα συμβαίνοντα τις ημέρες αυτές.
 
Επί πλέον ανακοινώθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τα στοιχεία του 2022, με βάση τα οποία το 60,9% του πληθυσμού της Αφρικής βρίσκονται σε κατάσταση «τροφικής ανασφάλειας», έως και πείνας. Και αντί να βοηθήσουν οι πλούσιες χώρες να ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί στοιχειωδώς καλά αδιαφορούν για αυτούς και κοιτάζουν μόνο τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες οι περισσότερες χώρες της Αφρικής έχουν σοβαρότατο πρόβλημα να ανταποκριθούν στα χρέη τους και οι πλούσιες χώρες εις ουδεμία επένδυση προβαίνουν στις χώρες αυτές. Η φτώχεια και η πείνα είναι σοβαροί λόγοι για την παράνομη καταφυγή στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας… Σχετικά αποτελεσματική στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης είναι οι φράκτες, όμως πιο αποτελεσματικό θα ήταν να μένουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους, εργαζόμενοι και έχοντας επαρκές για τη ζωή τους εισόδημα.
 
Αυτό που δεν βλέπουν οι πλούσιοι το αντιλαμβάνονται άνθρωποι απλοί και προσφέρουν τον «οβολό της χήρας» μπρος στα τεράστια προβλήματα των κατοίκων της Μαύρης Ηπείρου. Μια Ελληνίδα, που αθορύβως κάνει θαύματα στο Μπουρούντι, την πιο φτωχή χώρας της Γης είναι η κυρία Γεωργία Χατζήβεη, που μαζί με τα παιδιά της έχουν την ομώνυμη Σχολή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέσα σε λίγα χρόνια, κάνοντας πολλές επισκέψεις στην εν λόγω χώρα υπό δυσμενείς συνθήκες και συνεργαζόμενη με τον εκεί ντόπιο Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη και με τη βοήθεια των «Ανθρώπων της Αγάπης» ίδρυσε σχολεία δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, στα οποία σήμερα φοιτούν περισσότερα από 1.000 παιδιά. Επί πλέον προχωρεί στην ίδρυση επαγγελματικού λυκείου, στο οποίο θα φοιτούν εξήντα παιδιά και θα μαθαίνουν κάποια τέχνη, ώστε να μπορούν να προσπορίζονται τα προς το ζην…
 
Θα πει κάποιος «σταγόνα στον ωκεανό». Κι όμως είναι ένα κεράκι ελπίδας, που διαλύει το σκοτάδι της άστοργης εποχής μας.-

Ταυτότητες, εξωγήινοι, δηλητήρια και εκκλησία (Η αλλεργική αντίδραση όταν προσβάλλεται η Εκκλησία)

Γράφει ο
π. Νικόλαος Γιαννουσάς
 
Ομολογώ ότι απογοητεύθηκα όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αξιότιμος κ. Ιωάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αποκάλυψε άθελά του το ιδεολογικό υπόβαθρο των νέων ταυτοτήτων.
 
Η απογοήτευση που ένιωσα, γρήγορα μετασχηματίστηκε σε λύπη όταν συνειδητοποίησα ότι οι δηλώσεις αυτές μεταδόθηκαν το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου 2023 και ώρα 08:40 στην εκπομπή «Καλημέρα».
 
Ασφαλώς δεν κρίνω το πρόσωπο του αγαπητού και σεβαστού υπουργού, διότι ο άνθρωπος απλώς και μόνο εξέφρασε, θαρραλέα ομολογουμένως, αυτά που ασπάζεται σε μεγάλο ποσοστό ο πολιτικός κόσμος της πατρίδος μας.
 
Για να μην αδικήσω όμως τον κύριο Υπουργό, μεταφέρω αυτούσια τη δημόσια τοποθέτησή του:
 
«Κάποια στιγμή στην ελληνική κοινωνία, εγώ σέβομαι τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα του καθενός, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να σκεφτόμαστε με ανοιχτό ορίζοντα. Οι καινούριες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο ή το αντιχριστιανικό και δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το όχημα για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου και να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ. Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε Διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα του καθενός που δεν τίθενται όμως την παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις που ακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.»
 
Τι μας είπε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη; Τι πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών μας; Θα μου επιτρέψετε στη συνέχεια να σχολιάσω την παραπάνω δημόσια τοποθέτηση, όχι βέβαια ως τοποθέτηση συγκεκριμένου προσώπου, αλλά ως φανέρωση ενός γενικού κλίματος.
 
Α. «Οι καινούριες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο ή το αντιχριστιανικό και δαιμονισμένο για κανέναν».
 
Σχολιασμός. Δεν αρμόζει σε έναν εκπρόσωπο του λαού να αστειολογεί πάνω σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η λέξη «εξωγήινο» είναι ένας άσχετος και ειρωνικός χαρακτηρισμός. Δεν είναι τιμητικό προς τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα και υπεροψία. Από την άλλη πλευρά, μπορεί η λέξη «αντιχριστιανικό», που είπε ο πολιτευτής, να μην έχει αρνητική έννοια, αλλά υπαινίσσεται έναν παραλογισμό, ως συνέχεια της λέξεως «εξωγήινο» που προηγήθηκε. 
 
Όσον φορά τη λέξη «δαιμονισμένο», καταφανώς πρόκειται για σφάλμα στη ροή του λόγου και φαντάζομαι ότι ο πολιτευτής εννοούσε «δαιμονικό». Το εάν οι νέες ταυτότητες είναι αντιχριστιανικές ή δαιμονικές, θα είναι αντικείμενο επομένου άρθρου. Εάν όμως πραγματικά θέλουμε να έχουμε «ανοιχτούς ορίζοντες» και να λέμε «τα πράγματα με το όνομά τους», θα πρέπει να απουσιάσει η επιπόλαια και κοντόφθαλμη εξ΄ ορισμού απόρριψη της Εκκλησίας και του λόγου της. Διότι μπορεί η νέα ταυτότητα, με τον τρόπο που την προβάλλουν πολιτεία και ΜΜΕ, να παρουσιάζεται σαν ένα κρατικό και ουδέτερο θέμα, όμως οι προεκτάσεις εφαρμογής της, υπερβαίνουν τα δικαιώματα του κράτους. Το κράτος πρέπει να υπηρετεί τον λαό και όχι να τον διαμορφώνει υπακούοντας σε ξένες, και υπό την κάλυψη της Ευρώπης, εντολές.
 
Β. «[Οι καινούριες ταυτότητες] είναι το όχημα για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου και να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ.»
 
Σχολιασμός. Για τον άνθρωπο του δυτικού κόσμου, οι έννοιες «ταυτότητα» και «ταυτοποίηση» είναι ταυτόσημες. Αντίθετα για τον Έλληνα αυτές οι δύο έννοιες είναι εντελώς διαφορετικές. Ταυτοποίηση είναι η αναγνώριση ενός συγκεκριμένου φυσικού προσώπου. Ταυτότητα είναι η ακριβής περιγραφή του προσώπου αυτού, με όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που οντολογικά το απαρτίζουν. 
 
Η Ε.Ε απαιτεί για όλους τους πολίτες, πολύ ορθά, μία κοινή κάρτα ταυτοποίησης. Είναι όμως προφανές ότι για τα ελληνικά πολιτισμικά δεδομένα (από την Ομηρική περίοδο μέχρι σήμερα), η ταυτότητα του Έλληνα είναι πολύ ευρύτερη από την απλή βιολογική του ύπαρξη. 
 
Εξάπαντος, η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί εύκολα να εκδώσει για τον κάθε Έλληνα μία κάρτα ταυτοποίησης, ώστε να «είμαστε συμβατοί με την Ευρώπη», ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διατηρήσει την χάρτινη Ελληνική Αστυνομική Ταυτότητα (με ελεύθερη δυνατότητα επιλογής θρησκείας και υψηλό κόστος κτήσης για να μην επιβαρυνθεί και το κράτος), ώστε να είμαστε συμβατοί με τον πολιτισμό μας. Η πίστη στο υπερφυσικό, από αρχαιοτάτων χρόνων, χαρακτηρίζει απόλυτα το ελληνικό γένος και αποτελεί βασικό δομικό σημείο της ιδιοπροσωπίας του Έλληνα. Και για να μην παρεξηγηθώ, όπως ο χριστιανός δικαιούται να καμαρώνει για την πίστη του, έτσι δικαιούται να καμαρώνει και ο μουσουλμάνος και ο αγνωστικιστής και ο άθεος κλπ.
 
Γ. «Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε Διαφωτισμό»
 
Σχολιασμός. Δηλαδή όποιος διαφωνήσει δημοσίως για το θέμα των νέων ταυτοτήτων, «δηλητηριάζει» μυαλά πολιτών; Μα, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εκφράσει δημοσίως και εγγράφως τη διαφωνία της, πριν από δεκατέσσερα και πλέον έτη. Υποννοείται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «δηλητηριάζει» τα μυαλά των πολιτών; Δυστυχώς και προφανώς αυτό καταλαβαίνουμε, διότι μόνο έτσι εξηγείται η επισήμανση περί «του Διαφωτισμού της ανθρωπότητας», αμέσως μετά. Βέβαια, καλό θα ήταν να θυμηθούμε ότι σχεδόν σύσσωμη η πολιτική παράταξη, στην οποία και ο ίδιος ο κ. Υπουργός πρόσκειται, είχε ανοιχτά, δημοσίως και πανηγυρικά υιοθετήσει τις θέσεις της Εκκλησίας στο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, στο όχι και τόσο μακρινό 2000! Να θυμίσουμε επίσης, ότι ο τότε επίτιμος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε καταλογίσει στην τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη «ότι προσβάλλει την Εκκλησία»!
 
Όσον αφορά το θέμα του Διαφωτισμού, επιτρέψτε μου ένα σύντομο σχόλιο. Ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη ήταν ένα κίνημα που διέδωσε την ανύψωση/ανατίμηση της ύλης πάνω από το πνεύμα, που διετύπωσε την ανυπαρξία του Θεού ως υπερφυσική υπόσταση και που ανέδειξε την σπουδαιότητα του ορθολογιστικού και επιστημονικού λόγου.
 
Ο Διαφωτισμός ήρθε στην Ευρώπη:
 
α. σαν αντίρροπη δύναμη στο σκοταδισμό των σκοτεινών αιώνων της μεσαιωνικής Ευρώπης (την ίδια εποχή που η καθ΄ημάς Ρωμαίικη Αυτοκρατορία ζούσε την ακμή της πολιτιστικής και πνευματικής της παραγωγής!)
 
β. σαν αντίδραση στις ενδοχριστιανικές διαμάχες Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών (φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε στην καθ΄ημάς Ανατολή)
 
γ. σαν αντίδραση στην εμπλοκή της «Ρωμαιοκαθολικής θεολογίας» της Δύσεως ως του μοναδικού εργαλείου ερμηνείας του φυσικού κόσμου (κατάσταση που ουδέποτε παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την περίοδο της Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας).
 
Η επίδραση του Διαφωτισμού στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, εξαντλήθηκε στην πολεμική εναντίον της Εκκλησίας και εναντίον των τοπικών παραδόσεων. Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται και η σκόπιμη σύνδεση σκοταδισμού, δηλητηρίου, εκκλησίας, εξωγήινων κλπ.
 
Το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη διαμόρφωσαν τις βάσεις σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε πολιτισμένος κόσμος της Δύσεως. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει αυτές τις δύο συνιστώσες του έθνους.
 
Η ιδιοπροσωπία του ρωμηού, ο πολιτισμός της πατρίδας μας και όλα τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φυλής, πρέπει να είναι βασική μέριμνα του κράτους.
 
Ο λαός μας, δηλαδή οι άνθρωποι της ζεστής ελληνικής οικογένειας, της γειτονιάς, της καλοσύνης, του φιλοτίμου, του μόχθου, οι άνθρωποι του Θεού και της ατομικής ησυχίας, διαπιστώνουν με έκπληξη έναν δημόσιο διαγωνισμό «υποτιθέμενης» προοδευτικότητας, έναν διαγκωνισμό επίδειξης αθεΐας και αντιπαραδοσιακότητας, έναν βομβαρδισμό ατομισμού και υλισμού και μία επιβολή αρρωστημένης παθητικότητας.
 
Είναι ανήκουστο να τοποθετείται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής η πίστη, η κουλτούρα και ο πολιτισμός του ελληνικού έθνους και να προβάλλεται δημοσίως ως σύγχρονος τρόπος ζωής κάθε τι διεστραμμένο, ανήθικο, άχρηστο, ξενόφερτο και ανούσιο και μάλιστα στο όνομα της ελευθερίας.
 
Ο στοχευμένος μηδενισμός και ο διάσπαρτος εθνομηδενισμός, αναγκάζουν την Εκκλησία να μιλήσει και να διαμαρτυρηθεί. Το κίνημα των Κολλυβάδων και οι Άγιοι που το αποτελούσαν (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, Άγιος Αθανάσιος Πάριος, Άγιος Νικόλαος Πλανάς κλπ), οι αμέτρητοι Νεομάρτυρες που μαρτύρησαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι ευλαβέστατοι ήρωες της ελληνικής επαναστάσεως (ακόμα και ο ίδιος ο αδάμαστος Γεώργιος Καραϊσκάκης), ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και πολλοί άλλοι, είναι κάποια πρόσφατα παραδείγματα της απάντησης της Εκκλησίας στις κατά καιρούς «επιδρομές» κατά της Ελληνορθόδοξης Παραδόσεως του λαού μας.
 
Για αυτά που σήμερα ο πολιτικός κόσμος θεωρεί θέματα ιδιωτικής ζωής, έχυναν επί αιώνες οι πρόγονοί μας ποταμούς αίματος.
 
Για τα επιτεύγματα του πνεύματος των προγόνων μας που σήμερα θαυμάζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος (εκτός ίσως από κάποιους Έλληνες!), χρειάστηκε να γίνουν αφόρητες θυσίες. Όχι βέβαια θυσίες ιδιωτικές, αλλά θυσίες χωριών, πόλεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θυσίες ολόκληρων γενεών.
 
Ο Νίτσε κάποτε είπε ότι «πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς».
 
Κακώς η πολιτεία βλέπει με καχυποψία την Εκκλησία. Δεν είναι δηλητήριο ο λόγος της Εκκλησίας. Δεν πρέπει να επαληθευτεί ο λόγος του Αλμπέρ Καμύ ότι «η πολιτική και η μοίρα της ανθρωπότητας διαμορφώνονται από ανθρώπους χωρίς ιδανικά και χωρίς μεγαλείο. Άνθρωποι που έχουν μεγαλείο μέσα τους δεν ασχολούνται με την πολιτική».
 
Οφείλει ο πολιτικός κόσμος να προστατέψει τον πυρήνα του έθνους. Είναι καλοί και χρήσιμοι οι οικονομικοί δείκτες, αλλά είναι περιφερειακοί δείκτες.
 
Ο Χριστός συντηρεί τον παλμό του ελληνοχριστιανικού πνεύματος. Αυτός είναι ο πυρήνας του έθνους.
 
Αυτός ο Χριστός είναι ο βασικός δείκτης ευημερίας. Δεν έχει σημασία εάν δεν πιστεύουν όλοι οι Έλληνες, ούτε έχει καμία σημασία η πίστη των αλλοδαπών που ζουν στην πατρίδα μας. Σημασία έχει η πολιτεία να προστατεύει και να ενισχύει το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, τον πιστό και ευλογημένο λαό μας, την πίστη και τη ζωή του.
 
Μα, θα πει κάποιος: Γιατί ασχολείται η Εκκλησία με την πολιτική; Δεν είναι σωστό να συγχέεται η πολιτική ζωή με την κομματική ζωή. Ανέκαθεν ασχολούνταν η Εκκλησία με την πολιτική κι όχι με τις κομματικές παρατάξεις.
 
Κάθε μεγάλος Πατέρας τη Εκκλησίας (Μέγας Βασίλειος, Ιερός Χρυσόστομος κλπ) είχε εμπλοκή και πολλές φορές σύγκρουση με την πολιτική εξουσία για θέματα που αφορούσαν το ποίμνιό τους.
 
Αμέτρητες είναι και οι αντίστοιχες αναφορές στην Π.Δ.
 
«Είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα» έλεγε ο Δημοσθένης. Και είμαστε ελεύθεροι και πρέπει τον δρόμο της ελευθερίας να τον βαδίσουμε μαζί, λαός και πολιτευτές.
 
Μάκρυνε όμως πολύ ο λόγος. Σε άλλο άρθρο θα εξετάσουμε το θέμα των Νέων Ταυτοτήτων, χρησιμοποιώντας επίσημα κείμενα (γραπτά και προφορικά) της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 
Κλείνοντας, ελπίζω η πολιτεία να αφουγκραστεί τη φωνή της Εκκλησίας και να νικήσει η αγάπη. Θα μου πεις, τι σχέση έχει εδώ η αγάπη!
 
Παντού κρύβεται η αγάπη. Θεόπνευστα και πολύ εύστροφα, ο μεγάλος σοφός της Παλαιάς Διαθήκης έρχεται στο σήμερα και μας διδάσκει τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων μας: «μην ελέγχεις τους κακούς, γιατί θα σε μισήσουν. Να ελέγχεις όμως τον σοφό και αυτός θα σε αγαπήσει».
 
Συμπαθάτε μας πολιτευτές και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που διαμαρτυρόμαστε. Ελπίζουμε στο τέλος να μας αγαπήσετε…
 
π. Νικόλαος Γιαννουσάς
 
το είδαμε ΕΔΩ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου*
 
Εφέτος ,όπως κάθε χρόνο στην Τουρκία, γιορτάζονται η 30η Αυγούστου του 1922 (όταν τα τουρκικά στρατεύματα του Κεμάλ νίκησαν τον αποδεκατισμένο και κατάκοπο Ελληνικό Στρατό) και η 9η Σεπτεμβρίου, ημέρα εισόδου και κατάληψης της Σμύρνης. Μόνο που οι Τούρκοι, δεν αρκέστηκαν στην κατατρόπωση του Ελληνικού Στρατού, αλλά επιδόθηκαν σε δηώσεις, σφαγές, βιασμούς αθώων Ελλήνων πολιτών, καθώς και της κοινωνικής ελίτ των κατοίκων (ιδίως της Σμύρνης). 
 
Η τεράστια διαφορά βαρβάρων /Τούρκων και πολιτισμένων Ελλήνων καταδεικνύεται –και – από την σύγκριση της συμπεριφοράς των Ελλήνων όταν το 1919 κατέλαβαν την Σμύρνη. Μετά τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δημιουργήθηκε από τον Κεμάλ, το σύγχρονο Τουρκικό Κράτος. Βέβαια ο Ισλαμιστής κος Ερντογάν προτιμά να γιορτάζει Οθωμανικούς θριάμβους και μόνον. Όμως αναγκάζεται –όντας υποχρεωμένος από την εσωτερική πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας του –να πατάει σε δύο βάρκες και επομένως να … συνεορτάζει και επιτυχίες του Ατατούρκ, η σκιά του οποίου τον βαραίνει αβάσταχτα. Η….. «πολυπολιτισμένη» Ανθρωπότητα της Δύσης καθόλου δεν ενοχλήθηκε από τον εκλεπτισμένο ανθρωποεξοντωτικό τρόπο με τον οποίο κατέσφαξαν το Ελληνικό στοιχείο οι βάρβαροι απόγονοι των Μογγόλων. Άλλωστε και άλλους, όπως Αρμένιους, κλπ αφάνισαν.
 
Χαρακτηριστική, κυνική, απαίσια η έκφραση …. γαλατικής ευγένειας του Γάλλου Ναυάρχου ο οποίος σε συγκέντρωση ομολόγων του, ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση προσέλευσής του, επειδή –όπως δικαιολογήθηκε – «το σκάφος που τον μετέφερε εμποδίζονταν στην πλεύση του από τα επιπλέοντα πτώματα των σφαγιασθέντων Ελλήνων της Σμύρνης»!!!. 
 
Απορώ πως (ακόμη) δεν συνεορτάζουν οι … «φίλοι και σύμμαχοι» μαζί με την Τουρκία την 30Η Αυγούστου του 1922. Εξάλλου συνέβαλαν τα μέγιστα στην νίκη του Κεμάλ. Αφού οι Άγγλοι και οι Γάλλοι παρέσυραν με ανεδαφικές υποσχέσεις (εκμεταλλευόμενοι τον μεγαλοϊδεατισμό του Ελ.Βενιζέλου) στην άφρονα Μικρασιατική περιπέτεια, τον εγκατέλειψαν μετά, και βοηθούσαν τον ….. Κεμάλ Ατατούρκ. Καθώς και οι Μπολσεβίκοι χολωμένοι από την εμπλοκή μας στο μέτωπο της Ουκρανίας.
 
Όλα ετούτα τα ανάξια λόγου ηγετικά δυτικά κνώδαλα, διαχρονικά συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια ανέντιμα /ανήθικα, χωρίς αιδώ, σε κάθε ιστορική ευκαιρία /συγκυρία που θα τους παρουσιαστεί. Κλασσικό δείγμα ανεντιμότητας και ανηθικότητας το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του ΝΑΤΟ για την επέτειο των σφαγών των Τούρκων στην Σμύρνη. (Σ.Σ Συχνά και από δικά μας λάθη). Οι αισχροί, αχρείοι υποκριτές, κοντόφθαλμοι δυτικοί πολιτικοί νάνοι, αδυνατούν να αντιληφθούν, πως ο εναγκαλισμός με το Ισλάμ, θα επιφέρει –μεσομακροπρόθεσμα, το οριστικό τους τέλος (μέσω Ευρωπαϊκής Ισλαμοποίησης!). Βέβαια ούτε λόγος για μια συγνώμη (αναδρομική έστω). Αντίθετα εορτασμοί, πανηγυρισμοί, φιέστες και επίδειξη ισχύος από μέρους των σύγχρονων Τούρκων. 
 
Ανάλογα περιστατικά έχουμε και με το Ψευδοκράτος της Κύπρου. Συνεχώς προκλήσεις και προσπάθειες ανακήρυξής του σε ανεξάρτητο Κράτος (εν Κράτει) με προοπτική συνένωσης με την «μητέρα Τουρκία). Οι ειρηνόφιλοι λάτρεις –σε βαθμό αηδίας ή παρεξήγησης - του δικαίου, της δημοκρατίας, του απαραβιάστου των συνόρων των Κρατών, της αποφυγής βίαιης κατάληψης ξένων εδαφών, δυτικοί αρχάγγελοι /στυλοβάτες αρχών και αξιών, ανέχονται την αυθαίρετη εισβολή και κατοχή του περίπου 40% του Κυπριακού εδάφους (χώρας μέλους της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ) επί 50 χρόνια(!!!).
 
Τώρα οι Τούρκοι τα βάζουν και με την «ειρηνευτική δύναμη» στην ουδέτερη ζώνη της Μεγαλονήσου. Αναμένονται «αυστηρές» κυρώσεις από την (ηθική και δίκαιη;) διεθνή κοινότητα και «θωπευτικά» «καταδικαστικά» ψηφίσματα. Κάπως έτσι γράφεται –και θα συνεχίσει διαχρονικά /στο διηνεκές –η ανθρώπινη Ιστορία, μέσα σε αθλιότητα απερίγραπτης υποκρισίας, αχαλιναγώγητης απληστίας και σκοτεινών συμφερόντων. 
 
Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να τα βάζουμε μόνο με την Τουρκία, και την κατηγορούμε περισσότερο από όσο πραγματικά ευθύνεται. Μήπως δηλαδή οι βασικοί ευθυνόμενοι είναι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κύριοι, κύριοι του λευκού δυτικού περιλαιμίου;. Γιατί είναι δεδομένη, τόσο η προέλευση όσο και η εγγενής αρπακτική διάθεση, από τα οποία διακατέχονται οι Τούρκοι. Ακόμη και αν κάποιοι ΝεόΤουρκοι εμφανίζουν πολιτισμικές επιρροές, -κατά προτίμηση ενδυματολογικές – ξυπνούν αταβισμοί, οι οποίοι τους οδηγούν σε εκδηλώσεις αγριότητας. Αν οι ύπουλοι, υποκριτές, κοντόφθαλμοι, συμφεροντολόγοι δυτικοί, δεν τους βοηθούσαν στις δύσκολες στιγμές τους (όταν βέβαια δεν τους υποκινούσαν), τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, από ιστορικής και ανθρωπιστικής πλευράς.
 
Επομένως ο βασικός υπεύθυνος, δεν είναι ο απολίτιστος Τούρκος κουρσάρος, που κάνει συνεχή ρεσάλτα όταν βρει την ευκαιρία, αλλά ο εσμός των ισχυρών «πολιτισμένων ειρηνόφιλων ανθρωπιστών» του δυτικού κόσμου που τους ανέχεται ή –και – τους χρησιμοποιεί . Οι άθλιοι «σύμμαχοί» μας, αγωνιούν, αγανακτούν και δεν ανέχονται –δικαίως- την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία. Τα καταληφθέντα επί 50 χρόνια κυπριακά εδάφη τι είδους είναι; Άγονη /χέρσα, ακατάλληλη για λίπανση με τις ηθικές ανθρωπιστικές αξίες και τα ψηφίσματα του δικαίου των γελοίων διεθνών Οργανισμών; Πότε –επιτέλους- θα γκρεμιστεί αυτό το μνημείο του αίσχους /κατοχής της Κύπρου; Λέτε η ΟΥΝΕΣΚΟ να αποφασίσει να εντάξει την κατοχή μέρους της Κύπρου στα διατηρητέα μνημεία παρακμιακής κληρονομιάς της εκφυλισμένης ανθρωπότητας;.
 
ΥΓ Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Όχι πως – τότε - θα την αλλάξουμε, αλλά γιατί θα μας επιτρέψει να προβούμε στους εκάστοτε ενδεδειγμένους διπλωματικούς χειρισμούς (κυρίως για να αποφύγουμε τα δικά μας λάθη).

Ψηφιακές ταυτότητες: μύθοι, φτηνή πολιτική προπαγάνδα και πραγματικότητα

Γράφει ο Φαρσαλινός Κωνσταντίνος, ιατρός-ερευνητής
 
Διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το θέμα των ταυτοτήτων. Σχεδόν καθημερινά, ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τις ουρές που σχηματίζονται στα αστυνομικά τμήματα για την νέα έκδοση παλαιού τύπου ταυτοτήτων.
 
Το κλασσικό αφήγημα των ρεπορτάζ είναι το «τσιπάκι του διαβόλου» και αντίστοιχου τύπου θρησκευτικά ή συνωμοσιολογικά σενάρια. Όλα αυτά όμως αποτελούν μια φτηνότατη προπαγάνδα, κλασσικό φαινόμενο πλέον στα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική ζωή, με σκοπό την απόκρυψη της πραγματικότητας. Η δε κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε σωρεία ψεμάτων για να δικαιολογήσει την διαφαινόμενη επιβολή των νέων ταυτοτήτων ως υποχρέωση.
 
ΨΕΜΑ 1
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ταυτότητες αφορά το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και όχι απαραίτητα την εντός συνόρων χρήση από τους Έλληνες πολίτες.
 
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 (εδώ: https://tinyurl.com/3jjt4dsk) αφορά το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. ΔΕΝ αφορά σε καμιά περίπτωση τη χρήση οποιουδήποτε εγγράφου εντός της χώρας από τους υπηκόους της κάθε χώρας. Ο τίτλος μάλιστα αναφέρει («… που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας».
 
Μάλιστα, ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τα κράτη να εκδίδουν ταυτότητες. 
Συγκεκριμένα αναφέρει (παράγραφος 11):
 
«Ο παρών κανονισμός δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν δελτία ταυτότητας ή έγγραφα διαμονής, όταν αυτά δεν προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία, ούτε θίγει την αρμοδιότητα των κρατών μελών να εκδίδουν, βάσει του εθνικού δικαίου, άλλα έγγραφα διαμονής που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης…»
 
Γι’ αυτό άλλωστε σήμερα υπάρχουν χώρες της ΕΕ και της περιοχής Schenghen όπου η έκδοση ταυτότητας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τους πολίτες. 
 
Συγκεκριμένα, είναι οι παρακάτω χώρες (εδώ: https://tinyurl.com/59hs2vpx):
 
Αυστρία
Δανία
Φινλανδία
Γαλλία
Γερμανία (απαιτείται είτε ταυτότητα είτε διαβατήριο σε πολίτες > 16 ετών, αλλά όχι υποχρεωτικά ταυτότητα)
Ουγγαρία (υποχρέωση να κατέχουν είτε ταυτότητα, είτε διαβατήριο είτε δίπλωμα οδήγησης)
Ισλανδία
Ιρλανδία (δεν υπάρχουν καν ταυτότητες)
Ιταλία (οι πολίτες υποχρεούνται να αποδείξουν την ταυτοπροσωπία τους αν τους σταματήσει η αστυνομία)
Λετονία (θα γίνει υποχρεωτική η έκδοση ταυτότητας από το 2023)
Λιχτενστάιν
Λιθουανία (διαβατήριο ή ταυτότητα υποχρεωτικά σε πολίτες > 15 ετών)
Νορβηγία (μάλιστα μόλις το 2020 ξεκίνησε η έκδοση ταυτοτήτων στη Νορβηγία από το κράτος, προαιρετικά όμως).
Σλοβενία (κάποιου είδους έγγραφο ταυτοπροσωπίας με φωτογραφία είναι υποχρεωτικό, όχι όμως απαραίτητα ταυτότητα)
Σουηδία
Ελβετία
Στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός ΕΕ και εκτός Schengen) οι ταυτότητες ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ από το 2011 (εδώ: https://www.gov.uk/identitycards). Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα έκδοσης δελτίου ταυτότητας.
 
Με λίγα λόγια, η ΕΕ δεν αναφέρει πουθενά ότι η Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να χορηγήσει νέου τύπου ταυτότητες σε όλους τους πολίτες. Είναι υποχρεωμένη να αλλάξει ταυτότητες για όσους θέλουν να τις χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους εντός της ΕΕ. Δεν θα μπορείς λοιπόν να κυκλοφορείς εντός ΕΕ και Schengen με τις παλιές ταυτότητες. Θα μπορούσε λοιπόν απλούστατα μόνο σε όσους ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ αλλά θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ με ταυτότητα, να τους υποχρεώσει να εκδώσουν νέου τύπου ταυτότητα.
 
Γιατί λοιπόν προσανατολίζονται σε υποχρεωτικότητα για όλους, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης; (πιθανή απάντηση πιο κάτω)
 
ΨΕΜΑ 2
Το παραπλανητικό, άκυρο και φτηνό επιχείρημα του γεωεντοπισμού των κινητών τηλεφώνων – θα έχουν άραγε γεωεντοπισμό οι νέες ταυτότητες;
 
Το επιχείρημα του γεωεντοπισμού των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείται ευρέως από πολιτικούς και σχολιαστές του διαδικτύου, προσπαθώντας να χαρακτηρίσουν ως μη ζήτημα το ενδεχόμενο (;) να περιλαμβάνει γεωεντοπισμό ή άλλα στοιχεία η νέα ταυτότητα. 
 
Κατ’ αρχάς πουθενά στην οδηγία της ΕΕ δεν αναφέρεται η προϋπόθεση γεωεντοπισμού, ούτε υπάρχει στα διαβατήρια. Άρα δεν είναι απαραίτητο στοιχείο σε ταξιδιωτικά έγγραφα. Το γεγονός ότι δημόσια συζητούν για τον γεωεντοπισμό των κινητών τηλεφώνων αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν (ή μπορεί να περιλάβουν στο μέλλον;) γεωεντοπισμό.
 
Ο παραλληλισμός όμως είναι ανόητος και αστείος. Στα κινητά τηλέφωνα ο γεωεντοπισμός υπάρχει για ευκολίες καταναλωτισμού και πλοήγησης, και είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ, δηλαδή απενεργοποιείται από το χρήστη όποτε το επιθυμεί. Και φυσικά τα στοιχεία δεν καταλήγουν σε καμία κυβερνητική υπηρεσία. 
 
Καμία σχέση λοιπόν με τις ταυτότητες. Βέβαια, στις ταυτότητες ο γεωεντοπισμός δεν θα γίνεται ασύρματα ή μέσω συστήματος GPS αλλά σκανάρωντας ηλεκτρονικά την κάρτα. Σήμερα δεν χρειάζεται να σκανάρουμε πουθενά ταυτότητες ή διαβατήρια (πέραν του αεροδρομίου). Αύριο ποιος ξέρει αν και που θα θέλει η κάθε νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να τις σκανάρουμε; «Για την ασφάλειά μας» πάντα. Άλλωστε ο σκοπός της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα είναι το σκανάρισμά της και όχι ο οπτικός της έλεγχος όπως γίνεται με το σημερινό έγγραφο.
 
Γιατί λοιπόν χρειάζεται η κυβέρνηση να περιλαμβάνει στοιχεία γεωεντοπισμού στις ταυτότητες; Σε τι εξυπηρετεί αυτό (αν τελικά συμπεριληφθεί αυτή η δυνατότητα);
 
ΨΕΜΑ 3
Ανόητες και προπαγανδιστικές θεωρίες συνομωσίας με σκοπό την απόκρυψη του πραγματικού προβλήματος παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.
 
Οι ταυτότητες δύναται να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ έγγραφα για την ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ (όπως και τα διαβατήρια). Καμία άλλη χρήση δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική, σε καμία περίπτωση. Η Ελληνική κυβέρνηση όμως έχει άλλες ιδέες. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ Β΄ 824/17.02.2023 (διαθέσιμο εδώ: https://tinyurl.com/7ja66f8s) προχώρησαν σε αλλαγή της υπ’ αρ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών», προσθέτοντας το εξής:
 
4. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 3 της ίδιας ως άνω απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής: «Επιπλέον, στο ως άνω ηλεκτρονικό μέσο αποθηκεύονται το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου, ΕΝΩ ΘΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΕΣΟ»
 
Τί σχέση έχει λοιπόν ένα υποχρεωτικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας με άλλα, άσχετα δεδομένα για ψηφιακές υπηρεσίες, που μάλιστα καθίστανται επιβαλλόμενα όταν εφαρμόζονται στις ταυτότητες; Ποια είναι δυνητικά αυτά τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται; Ποιος θα έχει πρόσβαση, πως θα τα χρησιμοποιεί και που θα αποθηκεύονται τα δεδομένα; Τα ζητήματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων είναι τεράστια. Και είναι παντελώς αδιάφορο αν κάποιος λόγω συγκεκριμένων αντιλήψεων ή επιπέδου αυτοεκτίμησης δεν ενδιαφέρεται να έχει ιδιωτικότητα, διότι εδώ μιλάμε για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ και όχι για εθελοντική εφαρμογή.
 
Είναι προφανές λοιπόν ότι γίνεται μια προπαγανδιστική προσπάθεια γραφικοποίησης και συνωμοσιολογίας, με σκοπό να αποκρύψουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η παραβίαση της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Το αστείο είναι πως σε αυτή την προσπάθεια προπαγανδιστικής δήθεν συνωμοσιολογίας συμμετέχει και ο υπουργός κ. Γεωργιάδης, που πριν από λίγα χρόνια είχε χαρακτηρίσει τις νέες ταυτότητες ως ΦΡΙΚΩΔΕΙΣ που παραπέμπουν στο βιβλίο του Όργουελ 1984 (το βίντεο εδώ: https://tinyurl.com/3dxx2mu6).
 
Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι το ΣτΕ έχει ήδη αποφανθεί από το 2019 εναντίον της προσθήκης στοιχείων πέρα των απαραίτητων για την ταυτοπροσωπία (εδώ: https://tinyurl.com/5et8zaus). Ξέρουμε βέβαια πόσο υπολογίζει τις μη-βολικές δικαστικές αποφάσεις η σημερινή κυβέρνηση.
 
Εν κατακλείδι, είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε νέες ταυτότητες έναντι των απαρχαιωμένων που έχουμε μέχρι σήμερα. Μια κλασσική ηλεκτρονική ταυτότητα με στοιχεία ταυτοπροσωπίας (και με RFID) δεν θα διέφερε σε τίποτα από ένα διαβατήριο. Εδώ όμως η κυβέρνηση έχει άλλες ιδέες. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
 
Όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις για την φιλοσοφία της πολιτικής και της εξουσίας, γνωρίζει πολύ καλά δύο πράγματα:
 
1. Ουδεμία εξουσία δικαιούται τυφλής εμπιστοσύνης στα πλαίσια δήθεν καλών προθέσεων. Μια ασύδοτη, ανεξέλεγκτη και χωρίς λογοδοσία εξουσία ισοδυναμεί πρακτικά με δικτατορία ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί με εκλογές.
 
2. Ο απώτερος σκοπός κάθε εξουσίας, δημοκρατικής και μη, είναι ο απόλυτος έλεγχος των πολιτών. Το αν θα το πετύχουν ή όχι εξαρτάται μόνο από την ανοχή ή την αντίδραση των πολιτών, είτε σε ειρηνική είτε σε βίαιη επιβολή του ελέγχου.
 
Στη σημερινή εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η παρακολούθηση με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο είναι δημόσια παραδεκτός στόχος. Δεν έχουν σημασία οι ψευδεπίγραφες επικλήσεις ασφάλειας, υγείας ή ότι άλλο χρησιμοποιήσουν, σημασία έχει μόνο το αποτέλεσμα. Η βίαιη φτωχοποίηση απαιτεί εξ ορισμού βίαιη εξάρτηση από το κράτος και απόλυτο έλεγχο των κινήσεων των πολιτών. Τα πράσινα διαβατήρια με καταγραφή του προσωπικού αποτυπώματος άνθρακα για τον κάθε πολίτη, αποτελούν άλλον έναν απώτερο στόχο.
 
Ψηφιακό νόμισμα και υποχρεωτικές ψηφιακές κάρτες με δυνατότητα καταγραφής όλων των κινήσεων των πολιτών, σημαίνουν κατάργηση της ελευθερίας και της ιδιωτικότητας (στο απώτερο μέλλον φυσικά, διότι δεν είναι ανόητοι να τα εφαρμόσουν όλα άμεσα). Όποιος δεν τα καταλαβαίνει, είτε είναι αφελής (διότι δουλεύει καλά η ύπνωση και η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα) είτε είναι εντεταλμένος να παραπληροφορεί και να παραπλανεί τους πολίτες.
 
Oποιος εμπιστεύεται άκριτα τις “καλές προθέσεις” της κάθε κυβέρνησης σε τέτοια θέματα, είναι απλά ανόητος.
 
 

Το σώμα ικανό, αλλά το «πνεύμα»… Απρόθυμο!…

Ψυχοσεξουαλικό πιπεράτο του Γιώργου Πιπερόπουλου
 
Σήμερα καθώς τελειώνει ο Αύγουστος του 2023 και θα αφήσουμε πίσω μας το δραματικό φετινό καλοκαίρι, ίσως το χειρότερο σε ότι αφορά το συνεχιζόμενο δράμα των θερινών πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών, θα θέσω υπόψη σας φίλες και φίλοι αναγνώστες μια καλοκαιριάτικη ιστοριούλα (του είδους του οποίου στους επαγγελματικούς μου ακαδημαϊκούς και εφαρμοσμένους κύκλους αποκαλούμε στα Αγγλικά case-study).
 
Επέλεξα ένα θέμα προβληματισμών σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων, προβληματισμών που συχνά οδηγούν αρκετούς συνανθρώπους μας όλων των ηλικιών στα γραφεία των ψυχολόγων και των συμβούλων οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων σε αναζήτηση ανακούφισης από πόνο ανθρώπινο, σε αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήματα και απορίες που εάν δεν τις χειρισθούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά μπορεί να δημιουργήσουν και να αφήσουν ψυχικά τραύματα.
 
Μια τέτοια καλοκαιριάτικη ιστορία, καθώς κλείνει για εμάς τους ντόπιους ουσιαστικά, αλλά όχι και τυπικά, το καλοκαίρι θα σας διηγηθώ σήμερα, αφού πρώτα ζητήσω την κατανόησή σας καθώς το περιεχόμενο του σημερινού πιπεράτου μου δεν συνάδει με τα περιεχόμενα άρθρων μου που φιλοξενούνται εδώ στον αγαπημένο χώρο τα τελευταία χρόνια. 
 
Τα ποικίλα, γνωστά και άγνωστα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική συμπεριφορά των νέο-Ελλήνων τα έχω παρουσιάσει και τα ανέλυσα στο σχετικό μου βιβλίο με τίτλο: «Εμείς οι Έλληνες, Ο Έρωτας και το Sex” που δημοσιεύθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο ΖΥΓΟΣ Θεσσαλονίκης…
***************************
 
Ο ήλιος έκαιγε, πυρακτωμένη η άμμος, η γαλάζια θάλασσα ήρεμη, τα κορμιά, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ξαπλωμένα «ψήνονται» στην αναζήτηση της εφήμερης αλλαγής επιδερμικής «ταυτότητας», σε αυτό που είναι καθιερωμένο στις δικές μας και άλλες μεσογειακές ακρογιαλιές ως το ποθητό «μαύρισμα» του καλοκαιριού.
 
Η αλλοδαπή τουρίστρια, ένα μπρούντζινο ζωντανό άγαλμα, με τα ξανθά μαλλιά να πέφτουν ανέμελα στους τορνευτούς ώμους, του έγνεψε…
 
Της εξήγησε στα λίγα «αγγλικά» που εκείνη καταλάβαινε πόσο κόστιζε η ενοικίαση του θαλάσσιου ποδήλατου την ώρα… Του απάντησε άμεσα με το διεθνώς γνωστό «Ο.Κ.» και καθώς χαμογέλασε αποκάλυψε μια σειρά μαργαριτάρια κρυμμένα κάτω από τα σαρκώδη χείλη της…
 
Αναρίγησε με τη σκέψη που πέρασε από το μυαλό του…
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχε ξυπνήσει ανάποδα… Έφταιγε το καβγαδάκι της προηγούμενης βραδιάς με τη Κάτια την συμφοιτήτριά του σε μια νορμάλ για νέα παιδιά σχέση που ξεκίνησε ως φλερτ, εξελίχθηκε ως ερωτικός δεσμός και είναι το alter ego του οκτώ ολάκερους μήνες τώρα…
 
Αυτός, συνεσταλμένος, συναισθηματικός, πολύ συναισθηματικός, φορτωμένος με μπόλικες αναστολές… Ίσως έφταιγε η δημοσιοϋπαλληλική «ρουτίνα» της ζωής του πατέρα του, μιας ζωής συνοψισμένης στη μονοτονία τού «σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι»… Βοηθούσε σίγουρα στις αναστολές του και η θρησκοληψία με την επικάλυψη της συντηρητικότητας και της εμμονής στον «καθωσπρεπισμό» της μάνας του…
 
Στα 22 χρόνια του, αρρενωπός, επιμελής, καλός φοιτητής και αγαπητός «φίλος» στην παρέα του, δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα όρια συμπεριφοράς καθώς αναπολούσε το χθες που ήταν ώριμος έφηβος, προχθές σοβαρό παιδί…
 
Η Κάτια ήταν ανέμελη… Προφανώς αυτή δεν είχε την ψυχοκοινωνική επιβάρυνση να ζώνεται με «αναστολές». Μια κοπέλα ελεύθερη, αεικίνητη, λιγότερο δεσμευμένη απ’ αυτόν, με τα αόρατα αλλά δυναμικά όρια του «καθωσπρεπισμού» αγαπούσε αλλά αντιδρούσε σθεναρά στην αποκλειστική δέσμευση…
 
Αυτός, βαθιά συντηρητικός ήθελε πίστη, αφοσίωση, αποκλειστικότητα… Ζητούσε την «αιώνια δέσμευση» των ερωτευμένων…
 
Αυτή του είχε δοθεί είναι αλήθεια, ψυχή και σώμα, κι όμως παρέμεινε «ελεύθερη» – γι’ αυτό ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την «παρέα» για διακοπές στα νησιά…
Στην προσπάθειά του να τη μεταπείσει του αντιστάθηκε…
Ατελείωτα τα επιχειρήματά της, αποστομωτικός ο χαρακτηρισμός της «είσαι, απλούστατα, ένας αθεράπευτος ζηλιάρης».
Ήταν;
 
Με την ειλικρίνεια που τον χαρακτήριζε ήταν αδύνατο να μη παραδεχθεί ότι ΝΑΙ ήταν και «ζηλιάρης» και «πιστός» αλλά και συναισθηματικά «λαβωμένος» και, προπαντός, «ανασφαλής»…
Δεν κατάλαβε πώς έγινε, από πού ξεκίνησε, πώς το προχώρησε και εκείνη το δέχθηκε…
 
Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι έδινε στη θάλασσα μια ασημένια ανταύγεια, πιο κάτω μια παρέα με κιθάρες έκανε κέφι, ο φλοίσβος είχε αναμιχθεί με τα δάχτυλά της χαϊδεύοντας το κορμί του…
Η ξένη τουρίστρια, το μπρούντζινο από τον ελληνικό ήλιο ζωντανό άγαλμα έπαλλε από λάγνο πόθο…
Δεν του έλειπε και εκείνου η σωματική, η σαρκική διέγερση και έτσι είχε ξεκινήσει κι αυτός, στα πρώτα ερωτικά χάδια αλλά καθώς η διέγερση οδηγούσε στην ολοκλήρωση του ερωτικού παιχνιδιού δεν τα κατάφερε…
 
Αισθάνθηκε «ντροπή», τραβήχτηκε λίγο μακριά από το λάγνο σώμα της τουρίστριας προσπάθησε να δικαιολογηθεί με σκυμμένο το κεφάλι στην ξένη κοπέλα και ένιωσε χαμένος…
 
Το «σεξ», του εξήγησε ο ειδικός ψυχολόγος που πήγε να επισκεφθεί, είναι ένας δυναμικός συγκερασμός σώματος, ψυχής και κοινωνικών αναστολών… Δεν μειώθηκε και στα σίγουρα δεν χάθηκε η σεξουαλική του ικανότητα, δεν έγινε ξαφνικά και αδικαιολόγητα ανίκανος!…
 
Από τη μια μεριά η απρόσμενη και δυνατή ερωτική «πρόσκληση» της ελκυστικής και πρόθυμης για ερωτική συνεύρεση τουρίστριας και από την άλλη η δική του αφοσίωση στην Κάτια, ο δικός του ψυχισμός για εντιμότητα, η απέχθειά στην «απιστία»…
 
Το συγκεκριμένο γεγονός, η περιπέτεια εκείνης της βραδιάς που τον «τρόμαξε» ψυχικά ήταν το απαύγασμα της συναισθηματικής του φόρτισης, καθώς βρισκόταν σε ψυχική αναταραχή επειδή ήταν συναισθηματικά «μπερδεμένος…»
 
Εκείνο το βράδυ θα πρέπει να λειτουργήσει ως το εμπειρικό μάθημα μιας ζωής που συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι πέρα από την πασίγνωστη κλασική φράση που αναδεικνύει για κάποιους από εμάς σε κάποιες στιγμές της ζωής ότι είναι «το μεν πνεύμα πρόθυμο αλλά η σάρκα αδύνατη» κάποιες άλλες στιγμές στη ζωή του καθένα και της καθεμιάς μας «η σάρκα αδυνατεί να ολοκληρώσει, σταματά να είναι ικανή, εφόσον το πνεύμα είναι… Απρόθυμο!…».
 
Έχασε την ερωτική συνεύρεση με την ξένη, πανέμορφη τουρίστρια, αλλά η αγωνία του σταμάτησε… 
Δεν ήταν ανίκανος!… Δεν ολοκλήρωσε επειδή συναισθηματικά ήταν πολύ «μπερδεμένος…»
Το σώμα του ήταν ικανό, αλλά το πνεύμα του ήταν… Απρόθυμο!…

Όπως φαίνεται δεν είναι οι ξαπλώστρες το μεγαλύτερο πρόβλημά μας.

Γράφει ο Ν
ικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος  
 
Το κίνημα της πετσέτας και τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας μας.
(άρθρο: Το κίνημα της πετσέτας) 
 
Είμαστε μια κοινωνία με τεράστια προβλήματα. Όσο και αν ο ιδιότυπος εθνοεγωισμός μας και ο εγωκεντρισμός μας δε μας αφήνουν να το παραδεχτούμε έχουμε συνέχεια να αντιμετωπίσουμε θέματα που οι οργανωμένες δυτικές κοινωνίες έχουν λύσει από πολλών ετών. Παρ’ όλα αυτά παρακολουθούμε τα τρομερά προβλήματά μας με την απάθεια του θεατή. 
 
Η ολοκληρωτική διάλυση συστήματος υγείας μετά την πανδημία. 
 
Βγήκαμε από μια πανδημία που οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι την αντιμετωπίσαμε με κάκιστο τρόπο. Το διαλυμένο σύστημα υγείας μας –δημόσιο και ιδιωτικό με το δικό του τρόπο το καθένα-, οι λανθασμένες και αποσπασματικές αποφάσεις, η διαπλοκή πολιτικής εξουσίας, ΜΜΕ και επιστημόνων και άλλες παθογένειες της χώρας μας οδήγησαν στο να έχουμε τους χειρότερους δείκτες θανάτου στην Ευρώπη. Μόνο κάποιοι λαοί που βγαίνοντας από καθεστώτα και νοοτροπίες που θέλουν πολλά χρόνια να αλλάξουν, ίσως μας ξεπέρασαν.
 
Δε διδαχτήκαμε αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε σιωπηροί το μετά –κορονοϊό ΕΣΥ να καταρρέει, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή αλλά κυρίως με συνεχείς παραιτήσεις του κατάκοπου και υποβαθμισμένου, από κάποιους, επιστημονικού του προσωπικού. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να κακοποιούνται από «αγανακτισμένους» συγγενείς οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής τη στιγμή που οι κυρίως υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία και αναγνώριση από τους παραπλανημένους από τα Μέσα Ενημέρωσης πολίτες. Και βέβαια βλέπουμε απαθείς συνεχείς παραιτήσεις ιατρών και νοσηλευτών που απογοητευμένοι εγκαταλείπουν το σκάφος παίρνοντας μαζί τους την πολύτιμη εμπειρία τους.
 
Η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. 
 
Βλέπουμε την πατρίδα μας να καταστρέφεται με την απώλεια του τεράστιου φυσικού θησαυρού της, που συνιστούν τα δάση και η πανίδα και χλωρίδα που βρίσκεται μέσα σε αυτά. Καίγονται πανέμορφα φυσικά καταφύγια μαζί με χιλιάδες είδη ζώων και φυτών. Φυσικά κι εδώ τα Μέσα Ενημέρωσης που πάντα βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία διαστρεβλώνουν κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας την αλήθεια. Θριαμβολογούν για το ότι δεν έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών ή μεγάλης αξίας περιουσιών (άσχετα αν και αυτό δεν είναι αλήθεια) όμως πως να αποτιμηθεί η αξία ενός δάσους; Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στο μέλλον από την απουσία του; Πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη φυσική ομορφιά και την ψυχική ηρεμία που θα τους προσέφερε το φυσικό περιβάλλον; Η απώλεια του φυσικού μας πλούτου είναι ένα έγκλημα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. 
 
Το κίνημα της πετσέτας τα ΜΜΕ το προβάλλουν ως το σημαντικότερο θέμα της κοινωνίας μας. 
 
Και όμως μέσα σε όλο αυτό το εφιαλτικό τοπίο η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της ΜΜΕ, αποφάσισαν να προβάλλουν το «κίνημα της πετσέτας» ως το σημαντικότερο θέμα της κοινωνίας μας. Και όχι μόνο του έδωσαν την πρώτη θέση στην ειδησεογραφία αλλά παρασύροντας και την Δικαιοσύνη και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό του Αρείου Πάγου, το ανέδειξαν ως το κορυφαίο πρόβλημά μας. Οι πολίτες οργανώθηκαν, οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτυρήθηκαν και τα κέρδη του αγώνα άρχισαν να φανερώνονται. 
 
Το κίνημα της πετσέτας και όταν όλα τα υπόλοιπα εκκενώνονται. 
 
Οι ξαπλώστρες στις πανάκριβες παραλίες των κορυφαίων και απρόσιτων για το μέσο πολίτη τουριστικών προορισμών έγιναν το κύριο θέμα αγώνα. Οι εισαγγελείς και τα αστυνομικά όργανα επί το έργον άρχισαν τους ελέγχους, συλλήψεις έγιναν και πρόστιμα επιβλήθηκαν και όλοι αισθανθήκαμε μεγάλη ευφορία. «Κερδάμε αδέλφια». Ξαπλώστε ελεύθερα απολαμβάνοντας τους καρπούς του αγώνα μας. 
 
Την ίδια στιγμή άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας το ΕΚΑΒ, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία μας είναι τεράστιες, εκατομμύρια στρέμματα δάσους αποτεφρώνονται, οικοσυστήματα καταστρέφονται, χωρία, πόλεις και νοσοκομεία εκκενώνονται κι εμείς στρώνουμε την πετσέτα μας δωρεάν σε μια παραλία που με τους αγώνες μας κερδίσαμε για να κάνουμε ανενόχλητοι το μπάνιο μας. 
 
Θα τα ξεχάσουμε όλα μέχρι την επόμενη τραγωδία; 
 
Είχαμε επισημάνει μετά από την τραγωδία των Τεμπών ότι θα τα ξεχάσουμε όλα μέχρι την επόμενη τραγωδία. Και πράγματι στις εκλογές που μεσολάβησαν το υπεύθυνο πολιτικό σύστημα επιβραβεύθηκε με πολύ αυξημένα ποσοστά και ο υπεύθυνος Υπουργός πρώτευσε στην περιφέρειά του. Οι διαχειριστές της πανδημίας επιβραβεύθηκαν και σε πολιτικό και σε επιστημονικό επίπεδο. Νομίζω ότι και πάλι σε ένα μήνα θα τα έχουμε ξεχάσει όλα και θα προχωρήσουμε περιμένοντας την επόμενη τραγωδία μας. Εμείς να περνάμε καλά, να αποφεύγουμε τις τραγωδίες που αφορούν τους άλλους και αν δίπλα μας αυτοί οι άλλοι καταστρέφονται και πεθαίνουν και το μέλλον των επόμενων γενιών υποθηκεύεται δε μας αφορά. 
 
Έλα όμως που κάποια στιγμή το κακό θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα και τότε θα είναι πολύ οδυνηρό ότι θα αντιμετωπίσουμε την αυτάρεσκη αδιαφορία των άλλων. Γιατί ότι κάνεις θα το βρεις μπροστά σου. Καληνύχτα λοιπόν στον κόσμο των ονείρων μας. Και εύχομαι να μη δούμε εφιάλτη που θα μας ξυπνήσει απότομα. 
 
Πηγή: Cardiodoctor

ΟΙ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Δυο γοργόνες ακινητοποιημένες στο κύμα
από αιώνες απολιθωμένες στου Πεταλιδιού το μνήμα
μόνο το κεφάλι τους εξέχει και ο κυματισμός το βρέχει
 
Στα αρχεία τους πάμπολλα διαθέτουν μυστικά
αναρίθμητων αιώνων κρατούν τα πρακτικά
αν είχαν στόμα να μιλήσουν κοσμοϊστορικά γεγονότα να ομολογήσουν σεισμούς, κατακλυσμούς γεωλογικές καταστροφές
και πολυάριθμες επιδρομές, χαρές, λύπες και γιορτές
 
Οι γοργόνες συμβολικές οντότητες
μαρτυρούν τα παρελθόντα
και τις μελλοντικές μαντεύουν αντιξοότητες
η μία από τον Αλέξανδρο σταλμένη και η άλλη από τον Σόλωνα εξουσιοδοτημένη
 
Η Γοργόνα του Αλέξανδρου στο θέμα αμέσως μπαίνει:
«Πουλήσατε τη χώρα μου
και το λαμπρό μου στέμμα
χωρίς να λογαριάσετε της ψυχής μου το πύρωμα
και τους ποταμούς το αίμα
τη γλώσσα μου χαρίσατε και την εθνότητα μου
και τ’ όνομα δωρίσατε και την κληρονομιά μου
στων Σλάβων και γυφτοαλβανών το κρατίδιο
και τους συμπατριώτες μου πονέσατε με το μαστίγιο
της Αθήνας το ξενόδουλο προπύργιο
 
Όμως η προδοσία τους δε θα περάσει
λία συντόμως η Αλήθεια σαν Ηλιος θα λάμψει
Η μεγάλη Υβρις θα τελειώσει
Ο Ήλιος της Βεργίνας τους σφετεριστές θα λειώσει
 
Η δεύτερη του Σόλωνα η Γοργόνα
μήνυμα προς τους Ολιγάρχες μεταφέρει και κάτι ακόμα
«Ολιγάρχες περιώνυμοι και ανώνυμοι ισχυτοί
μέγιστη απειλή γίνατε στη γη
δεν πάει άλλο ο κίνδυνος είναι μεγάλος
μάστιγα γίνατε σαν τους τοκογλύφους της εποχής μου
που έβαλαν στο χέρι τη γεωργική γη τους
και γι’αυτό βρέθηκαν αντίπαλοί μου
 
Εγώ ο Σόλων νομοθέτης των Αθηνών τον 6ον π.Χ αιώνα
βρέθηκα προ αδιεξόδου και έδωσα τότε σκληρότατο αγώνα
αδυνατούσα να νομοθετήσω τη γη βρήκα κατασχεμένη 
και έπρεπε στους γεωργούς να τη γυρίσω
κι’ αυτοί έδιναν υπέρ πάντων αγώνα άδεια έμεναν τα αλώνια
η γη τους δεσμευμένη και εκείνοι καταχρεωμένοι
τότε κάλεσα τους τοκογλύφους
«αν δεν δώσετε στους γεωργούς τη γη τους
θα χάσετε όχι μόνο τα λεφτά σας αλλά και την κεφαλή σας»
 
Οι γεωργοί σε δυσβάστακτα χρέη βουτηγμένοι
πεινούσαν εξαγριωμένοι
και οι τοκογλύφοι τους εκβίαζαν για να τα δώσουν
σαν να ζητούσαν τα παιδιά τους να σκοτώσουν
 
Εσείς οι σημερινοί Ολιγάρχες- Κροίσοι
από τον πλούτο έχετε μεθύσει
σοβαρά καταστρέφετε τη Φύση
οι κοσμοθεωρίες σας έχουν παντελώς αποτύχει
συμπεριφέρεστε όπως του καιρού μου οι τοκογλύφοι
ο λαός άρχισε να πεινάει και αγριεμένος σας κοιτάει
 
Η κατάσταση στα άκρα είχε φθάσει
ήρθε η ώρα μου για δράση
Τότε συμφωνήσαμε και τα τρία μέρη
όλα να χαριστούν των γεωργών τα χρέη
«Σεισάχθεια» ονομάστηκε η πράξη εκείνη
Δημοκρατία στην Αθήνα εγκαινιάστηκε με ευφροσύνη
 
Τώρα το παγκόσμιο χρέος σε αστρονομικά ύψη
ο κόσμος αδυνατεί πλέον να ζήσει
η ακρίβεια τον κυκλώνει, ο πληθωρισμός μεγαλώνει
και η αγορά μαραζώνει
 
Ελεύθερη οικονομία πλέον δεν υπάρχει
σαν ακρίδες τον πλούτο των κρατών έχετε αρπάξει
φτιάξατε νόμους όπως σας αρέσει
και τους λαούς τους έχετε ληστέψει
 
Το αφήγημα σας στα ΜΜΕ έχει μικρά πόδια
οι λαοί δεν είναι βόδια
ξεσηκώθηκαν και σύντομα θα ξεσπάσουν επεισόδια
παράνομα συγκεντρώσατε το παγκόσμιο χρήμα
τον άνθρωπο ρίξατε στη φτώχεια παρία τον κάνατε και θύμα
μια αναλαμπή η ζωή τίποτα δεν πρόκειται να πάρετε μαζί
ο πλούτος σας θα εξανεμιστεί μόνο το όνομα σας θα μείνει
ο θάνατος τέλος φέρνει και στη σκέψη του οδύνη
με το χρήμα σας κάλλιο να χαρίσετε καλοσύνη
 
Τώρα κόβουν πληθωρικό δολάριο
και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει την επαύριον
η παγκόσμια οικονομία κλονίζεται και η κρίση διαιωνίζεται
Δείξτε Φρόνηση, Σωφροσύνη και Δικαιοσύνη
βάλτε στην άκρη τη φιλαργυρία, την πλεονεξία
διώξτε από τη ζωή σας την ασχημοσύνη
 
Δείξετε επιτέλους Αρετή και ωριμότητα
αφήστε κατά μέρος την κομπορρημοσύνη και την κουφότητα
δείξτε και λίγη ταπεινότητα
αν ακόμη διαθέτετε ανθρώπινη οντότητα
ο πλούτος ανήκει στην ολότητα 
μην κρατάτε στα πουγκιά σας και στα υπόγεια
διαταράξατε της ανθρωπότητας την ισορροπία 
από τους πολλούς αφαιρέσατε την ουσία
«Πάντες πάντα αδιανέμητα νέμονται» είπε ο Πυθαγόρας
και σεις των πολλών κλέψατε τας «οπώρας»
 
Ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη κρίση
το πολύ χρήμα σας έχει ζαλίσει
ακόμα και πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει
καιρός η ολιγαρχία να θετικά να δράσει
πριν είναι πολύ αργά στης Σκύλλας και Χάρυβδης είμαστε τα Στενά
 
Το Περιβάλλον πνέει τα λοίσθια πάνδημη είναι Αλήθεια
και οι εξουσιαστές λένε τα δικά σας παραμύθια
το δημοκρατικό σύστημα το έχετε αλώσει
με την υπερβολική ισχύς σας την πολιτική έχετε απαξιώσει
στην αρχαία Αθήνα θα σας είχαν εξοστρακίσει
όμως τώρα ποιος τολμάει να σας αγγίξει;
 
Είσαστε πάνω από το νόμο η εφορία δεν σας πιάνει
ούτε ο αστυνόμος
τον πρόεδρο σας όμως τον συλλαμβάνει
όταν το συμφέρον σας το επιβάλλει
Ο πλούτος σας να φτιάξει το όνομα σας
ευεργέτες της οικουμένης να γίνετε στα στερνά σας
πριν με το νόμο σας τα πάρουν και εσάς σας «στραπατσάρουν»
 
Καιρός για συλλογική δράση εθελουσίως να προβείτε σε πράξεις
αλλιώς ο λαός θα σας χαλάσει
Το χρήμα δεν είναι η μοναδική αξία
το «Εύ-ζειν» και η Ευποιία της ζωής είναι η ουσία
η ανθρωπότητα είναι ταραγμένη η τεχνολογία δεν περιμένει
έφερε αλλαγή, παντού αβεβαιότητα εν όψει δομικής μεταβολής
η ζωή είναι βραχεία η μνήμη σας μόνο θα μείνει
διώξτε του χρήματος την αγωνία
όπως κάναμε εμείς την εποχή εκείνη
 
Μέρος του Σύμπαντος ασήμαντο ο άνθρωπος μηδαμινό
Ον γίνε λογικό δείξε ανθρωπισμό
χρήμα αποκτήσατε τρανό και αδιαφορήσατε για το λαό
μην θεωρείτε τον εαυτόν σας υπεράνθρωπο
στην αρρώστια ουδείς άτρωτος
 
Ολιγάρχες ελάτε στα λογικά σας αέρα πήραν τα μυαλά σας
καιρός να φτιάξουμε ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο
μόρφωση σε όλους ο κόσμος να γίνει ωραιότερος
δείξτε Ανδρεία βάλτε τα πλούτη σας στην πανανθρώπινη ευημερία
 
Ο κόσμος βρίσκεται σε μέγιστη κρίση έχει καταστραφεί η Φύση
τα υλιστικά μοντέλα ανάπτυξης έχουν τελειώσει
ανεπανόρθωτα τον πλανήτη έχουν πληγώσει
αυξάνουν τον πληθυσμό και τα αδιέξοδα
και της αποκατάστασης πολλαπλασιάζουν τα έξοδα
 
Ο σύγχρονος κόσμος Νέα Οικονομία έχει ανάγκη
η Ελληνική Φιλοσοφία είναι το στημόνι και το υφάδι
« Μέτρον» και «Μηδέ Αγαν» να πρυτανεύσει
με λιτότητα και ψυχοπνευματική ανέλιξη θα ανταπεξέλθει
 
Τέρμα στη σπατάλη και ευωχία τόπο στην ψυχο- πνευματική ευεξία 
οι Δελφικές Εντολές να διδάσκονται στα σχολεία
καιρός στους Δελφούς να συναντηθούμε
με τον Απόλλωνα και με τους θεούς να συσκεφτούμε
 
Να σχεδιάσετε τη σύγχρονη Οικονομία
Με Ενότητα και παγκόσμια Συνεργασία
με Ειρήνη και Δικαιοσύνη
να φύγουμε από του χρήματος την απόλυτη δουλοφροσύνη
η νέα κοινωνία « Νοοκρατική» και ανθρωπιστική 
 
Εχεις Κυρ. Μητσοτάκη την πυγμή
πρόσκληση να κάνεις σε τούτο το συνονθύλευμα;
κι’ εσύ πρόεδρε Μπάιντεν να γίνεις αναμορφωτής για ένα νέο ξεκίνημα;»
 
Ύστερα η Γοργόνες βυθίστηκαν στο κύμα
αιτία να γραφεί τούτο το ποίημα
 
Αμφικτύων
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com