Τέσσερεις συγκλονιστικές εικόνες από τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου “Ευαγόρας” (Γ.Σ.Ε.) δημοσίευσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Αμμοχωστιανός συγγραφέας Γιάγκος Κλεόπας, ο οποίος συνόδευσε τις εικόνες με απόσπασμα από το βιβλίο του για την Ιστορία της Αμμοχώστου “Αμμόχωστος η Ατέλειωτη Ιστορία”:
“Το 1899, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του δικαστή Στ. Μακρίδη, γίνονται κινήσεις για την ίδρυση Γυμναστηρίου και Φιλολογικού Συλλόγου. Το 1903 αρχίζει τη λειτουργία του ο Όμιλος/Σύλλογος Φιλάθλων ο Ευαγόρας, με πρωτοβουλία του δικηγόρου Μιλτιάδη Σιακαλλή και του Νικολάου Νικολαΐδη Πατατράκα, οι οποίοι μάλιστα συνέβαλαν και στη συλλογή των απαιτούμενων χρημάτων με τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνιστούσαν.
Από το 1918 (που θεωρείται επίσημα το έτος ίδρυσης, λόγω του ότι συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παγκυπρίους Αγώνες) μετονομάστηκε σε Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας (ΓΣΕ) με ιδρυτικά και ενεργά μέλη τους Γεώργιο Μιχαηλίδη, Αναστάση Οικονομίδη, Γεώργιο Κούρρη, Σαβέρα Σαβεριάδη, Μιχαλάκη Μιχαηλίδη, Γεώργιο Ταμπούρλα, Χαρίλαο Παντελίδη κ.ά. Πρόεδρος ο Επίσκοπος Σαλαμίνος και Γραμματέας ο Πολύβιος Παπαδόπουλος, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 και για πέντε δεκαετίες (μέχρι το 1973) εκλέγεται Πρόεδρος. Το Γυμναστήριο του ΓΣΕ ανεγέρθηκε το 1923 (όταν τα μέλη κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα) δίπλα από το Γυμνάσιο – μετά από πυρκαγιά στο εκεί περιβόλι – και το οποίο, μέχρι το 1974 λειτουργούσε τόσο ως στάδιο για ποδόσφαιρο (το γήπεδο της Ανόρθωσης) και αγώνες κλασικού αθλητισμού, όσο και ως χώρος γυμναστικής του Γυμνασίου. Μέχρι την ανέγερση του σταδίου του ΓΣΕ, οι αγώνες διεξάγονταν στο γήπεδο δίπλα από το Μαντζούρειο Δημοτικό (Αστική Αγίας Ζώνης).
Αλλά και στον αθλητισμό, έστω και αρκετά χρόνια μετά τις άλλες πόλεις, η «αθλητικά καθυστερημένη Αμμόχωστος» σημειώνει πρόοδο. Μετά την ίδρυση των σωματείων (Ευαγόρας, Ανόρθωσις, ΓΣΕ) οι αθλητές αρχίζουν να συμμετέχουν σε Επαρχιακούς και Παγκυπρίους Αγώνες. Τον Μάιο 1918 διεξήχθησαν οι πρώτοι Επαρχιακοί Αγώνες της πόλης (στον χώρο δίπλα από το Μαντζούρειο Δημοτικό). Διοργανώθηκαν από τον σύλλογο Ευαγόρας και τον αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλαμίνος. Ο Ανδρέας Γ. Μιχαηλίδης ανακηρύχθηκε πολυνίκης αθλητής με πέντε πρώτες νίκες και ο αδελφός του Βαρνάβας άλλες δύο. Οι εισπράξεις από τους αγώνες ανήλθαν σε 34 λίρες.
Ο Βαρνάβας το 1919 ανακηρύσσεται ο πρώτος Αμμοχωστιανός Παγκυπριονίκης στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς (ισόπαλος με άλλους αθλητές) και επαναλαμβάνει τη νίκη του στους Παγκυπρίους του 1923. Το 1910, σε ηλικία 15 μόλις ετών, είχε καταταγεί 3ος στο άλμα εις ύψος επί κοντώ σε Παγκυπρίους. Τις επόμενες δεκαετίες οι επιδόσεις των αθλητών της πόλης ανταγωνίζονται επάξια αυτές των άλλων πόλεων. Ο ΓΣΕ ανακηρύχθηκε πρωταθλητής το 1933, 1950, 1960 και 1968. Αθλητές που διακρίθηκαν τις δεκαετίες μέχρι το 1960 ήταν οι: Ι. Χατζηλοΐζου, Κωνσταντίνος Τσούκκας, Χριστόδουλος Συμεωνίδης, Ανδρέας Γιάγκου, Μιχαήλ Μέρτακκας, Νίκος Κόκκινος, Δημητράκης Παντελίδης, Αντώνης Γιάλλουρος, Αντώνης Τότσης, Ειρηναίος Θεοδότου, Χριστόφορος Τσιάκκιρος, Κουμής Κκεσές, Λουλλής, Περικλής Σολομίδης, Σόλων Σολομωνίδης, Μωυσής Μάντζαλος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Νικής Γεωργίου, Δημήτρης Κυριακίδης, Νίκος Μουστάκας, Ανδρέας Πανταζής, Νίκος Νικολάου, Γιαννάκης Κωνσταντίνου, Τερέζα Πική, Κυριάκος Τσιλλάρας. Η συμβολή κυρίως του ΕΓΑ, αλλά και των άλλων Σχολών, στον αθλητικό τομέα είναι εξαιρετικά αξιόλογη, αφού πολλοί από τους πιο πάνω πρωταθλητές προήλθαν από τις τάξεις των Γυμνασίων.”
ME ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.
ΚΡΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΕΙΣ ΒΑΣΤΑΞΕΙ ΠΟΝΟ….
ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΕΝΑΛΙΑ, ΖΩΗΦΟΡΟΣ *ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ. *ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ
ΟΙ ΜΑΡΑΜΕΝΕΣ ΔΑΦΝΕΣ,ΤΑ ΖΑΡΩΜΕΝΑ ΜΕΡΣΙΝΙΑ.
ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ, ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΟΥΝ,
ΘΑ ΜΥΡΟΒΟΛΗΣΟΥΝ, ΤΑ ΑΗΔΟΝΙΑ ΤΑ ΠΙΚΡΟΓΕΛΑΣΜΕΝΑ,
ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΘΑ ΚΕΛΑΔΗΣΟΥΝ
ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΛΑΛΗΣΟΥΝ,
ΟΙ ΝΥΜΦΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΞΑΝΑ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ
ΚΑΙ ΖΩΗ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΥΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ
ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑ ΥΜΝΗΣΟΥΝ… ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ…
ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.
ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΘΑ ΔΙΩΞOYN ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΓΕΡΑΣ,
ΘΑ ΦΥΣΗΞΕΙ, ΑΝΕΜΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ,
Ν΄ ΑΠΟΤΙΝΑΞΕΙ, ΑΠΟΣΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ.
*Σαλαμίνα. Η αδελφή αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλη της Αμμοχώστου.
Η Σαλαμίνα υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου για χίλια περίπου χρόνια και σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον Τεύκρο, γιό του Τελαμώνα, βασιλιά του νησιού της Σαλαμίνας και αδελφού του Αίαντα, ο οποίος κατέφθασε στην Κύπρο μαζί με άλλους Έλληνες με το τέλος του Τρωικού πολέμου. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σαλαμίνα κατοικείται από Αχαιούς από τον δωδέκατο αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού Γ.
*ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ
Κατά τη βασιλεία του Κωνσταντίου Β’ καταστράφηκε από θεομηνία η πόλη της Σαλαμίνας της Κύπρου και καταποντίστηκε το μεγαλύτερό της μέρος στη θάλασσα από το σεισμό, ενώ το υπόλοιπο κατέπεσε στο έδαφος. Ο Κωνστάντιος Β’ ο ίδιος την ανοικοδόμησε, απάλλαξε τους κατοίκους της πόλης, που επέζησαν του σεισμού, από τους φόρους για τέσσερα χρόνια και έκτισε διάφορα κτίσματα στην πόλη που ονομαζόταν προηγουμένως Σαλαμίνα και μετονομάστηκε σε Κωνσταντία εξαιτίας εκείνου.
*ΑΡΣΙΝΟΗ.
Αρσινόη, την είχε κτίσει ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος ο Β’ προς τιμή της συζύγου και αδελφής του Αρσινόης.
Η Αρσινόη παραμελήθηκε και χώθηκε στην άμμο και είναι αυτή που μετονομάστηκε αργότερα Αμμόχωστος, δηλαδή η πόλη που είναι χωμένη στην άμμο.
Και σημειώνω ότι η λέξη Βαρώσια είναι τουρκικής προέλευσης και πρέπει να την αποφεύγουμε.
Βαρώσι ή Βαρώσια είναι ονομασία, που έδωσαν οι βάρβαροι κατακτητές μετά την *κατάληψη της πόλη της Αμμοχώστου. Η πόλη της Αμμοχώστου αναδημιουργήθηκε σταδιακά, κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν, μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1571, οι Έλληνες κάτοικοι της εξεδιώχθησαν από την εντός των τειχών πόλη για λόγους ασφαλείας των Τούρκων κατακτητών και εγκαταστάθηκαν νοτιότερα, έξω από τα τείχη. Ο οικισμός που δημιουργήθηκε εκεί ονομάστηκε Βαρώσι ή Βαρώσια, από την τουρκική λέξη varos που σημαίνει προάστιο.
*Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 1570, οι Οθωμανοί είχαν υποτάξει ολόκληρο το νησί εκτός από την Αμμόχωστο. Η ολιγάριθμη φρουρά και οι πολίτες, 6000 μαχητές έναντι 150,000, άντεξαν για 11 μήνες, αντέχοντας επτά επιθέσεις και 150. 000 βολές πυροβολικού. Μη μπορώντας να λάβει βοήθεια από τη Βενετία και την Ιερά Συμμαχία, ο Μαρκαντόνιο Μπραγκαντίν και οι ηγέτες των Κύπριων μαχητών, αφού τελείωσαν πυρομαχικά και τροφές, αναγκάστηκαν τελικά να παραδώσουν την πόλη την 1η Αυγούστου 1571. Αν και ο Λάλα Μουσταφά πασάς είχε υποσχεθεί στη φρουρά ελεύθερη έξοδο, δεν τήρησε την υπόσχεσή του και έσφαξε βάναυσα όλους τους υπερασπιστές της πόλης.
Α.Α.
Η άλωση της Αμμοχώστου είναι παρόμοια με την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Και εκεί οι βάρβαροι με τον υπέρτερο στρατό των 250000 με τα εκατό κανόνια την μπομπάρδα τους και με 150 πλοία, εναντίο σε 8000 υπερασπιστές της πόλης, οι οποίοι προκάλεσαν ανυπολόγιστες απώλειες στους Μωαμεθανούς βαρβάρους. Και εδώ κατήγαγαν μια ντροπιαστική νίκη UTANC VERICI ZAFER.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πολιορκία διήρκεσε από τις αρχές Μαρτίου, έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο).
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ, ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΟΥΝ ΟΛΟΓΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΞΥΠΝΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΝΥΧΤΟΒΑΤΕΣ ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ... ΚΑΙ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ...
Μ.Ρ.