Σελίδες

15 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΥ…ΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ.

Αρχαίο θέατρο Ελληνικής Σαλαμίνας της Κύπρου.
 
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. 
 
Προκαλούν οι Τούρκοι – Συναυλία στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο Σαλαμίνας και Μπελλαπάις. 
Σε νέα πρόκληση προχωρούν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα, καθώς θα πραγματοποιήσουν μουσικό φεστιβάλ στην *Αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ Σαλαμίνα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και στο Μπέλλα Παϊς της κατεχόμενης Κερύνειας.. Συγκεκριμένα ο Τ/Κ Μουσικός Σύνδεσμος, της υπό κατοχή Βόρειας Ελληνικής Κύπρου ανακοίνωσε ότι ξεκινά το διεθνές Φεστιβάλ μουσικής του ψευδοκράτους ….. 
 
*Η Σαλαμίνα ή Σαλαμίς ήταν αρχαία πόλη-κράτος της Κύπρου. Η πόλη πήρε το όνομά της από τη Σαλαμίνα της Αττικής. Στη σύγχρονη γλωσσολογία, θεωρείται πως το όνομα «Σαλαμίς» προέρχεται από τη ρίζα Σαλ- (άλας· δηλαδή αλμυρό νερό) και -άμις (δηλαδή στη μέση), έτσι Σαλαμίνα είναι (ο τόπος) εν μέσω θαλασσινού νερού. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σαλαμίνα κατοικείται από Αχαιούς από τον δωδέκατο αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού Γ΄).  
 
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, ιδρυτής της Σαλαμίνας ήταν ο Τεύκρος γιος του Τελαμώνα και αδελφός του Αίαντα. Ο Τεύκρος έλαβε μέρος στον τρωικό πόλεμο, όπου διακρίθηκε ως τοξότης.( 1250-1242 π.Χ.) 
 
Την ιστορία της Σαλαμίνας κατά τη διάρκεια των πρώτων αρχαϊκών και κλασικών χρόνων αντικατοπτρίζει στις αφηγήσεις του ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος και, πολύ αργότερα, ο Έλληνας ρήτορας Ισοκράτης. Η πόλη ήταν τότε η πρωτεύουσα του νησιού και οδήγησε τις άλλες κυπριακές πόλεις στις προσπάθειές τους για την απελευθέρωσή τους από την περσική κυριαρχία. Ο σημαντικότερος ηγεμόνας του βασιλείου της Σαλαμίνας ήταν ο Ευαγόρας Α΄ (410-374 π.Χ.), ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ηγεμόνας όλου του νησιού. Με τους αγώνες του κέρδισε την ανεξαρτησία από την Περσία.  
 
Ευελπιστώ ότι σε αυτές τις προπαγανδιστικές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, που το καθεστώς του φύλαρχου Τατάρ και ο νεοσουλτάνος Ερντογάν χρηματοδοτούν, να μην συμμετέχουν και οι τακτικοί Ε/Κ επισκέπτες για dolce vita των κατεχόμενων, συμπατριώτες μας …. Αν και το αμφιβάλλω, αφού για ορισμένους Κυπραίους η «επαναπροσέγγιση» με τα αδέλφια μας Τούρκους είναι επιβεβλημένη ….  
 
Διαμαρτύρονται λοιπόν για την νέα πρόκληση και η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Προσφυγικά Σωματεία και άλλοι πολιτιστικοί φορείς της Κύπρου. 
 
Και ερωτώ …. Και που να κάνουν τα πανηγύρια και τις φιέστες τους, με νταούλια και ζορνέδες οι βάρβαροι κατακτητές … , στο χαμάμ της Χαττιτζιές, στο χαμάμ *Ομεριέ, στο Μπουγιούκ χαμάμ, ή στο παλιό χαρέμι του Κουτσιούκ Μεχμέτ ή του Πιάλε Πασά;  
 
*Τα λουτρά του Χαμάμ Ομεριέ (τούρκικα) χτίστηκαν τον 16ο αιώνα από τον κατακτητή και γενοκτόνο Λαλά Μουσταφά Πασά (του οποίου διατηρούμε το όνομα και αυτού και άλλων σφαγέων των Κυπρίων σε κεντρικό δρόμο της Λάρνακας και άλλων πόλεων σε παλιές τουρκογειτονιές κ.α.) ως δώρο «τιμής» για την κατάκτηση της Κύπρου το 1571, προς τους Τούρκους πασάδες με το συγκρότημα λουτρών να είναι αφιερωμένο στον χαλίφη Ομέρ, δίνοντας στην περιοχή το όνομά της «Ομεριέ». 
 
Έτσι αφού πολιτιστικούς χώρους δικούς τους, δεν έχουν ευτυχώς έκοψε το μπουνταλάδικο, αλλά μπαμπέσικο μυαλό τους, να διατηρήσουν μερικούς Ελληνικούς Αρχαιολογικούς χώρους για δική τους χρήση … Τα υπόλοιπα τα ισοπέδωσαν, όπως και στη Ελληνική Μικρά Ασία και δεν άφησαν τίποτα όρθιο Ελληνικό και Χριστιανικό. ΤΙΠΟΤΑ. 
 
Στο δια ταύτα … «Κατανοήστε» τον λαό χωρίς ιστορία, αλλά με ποινικό μητρώο … Κανένα δικό του ιστορικό μνημείο δεν έχει …, αφού η ανύπαρκτη ιστορία του αρχίζει μόλις το 5ον αιώνα μ.Χ. όταν ορδές *βαρβάρων τυχοδιωκτών Τουρκομογγόλων, από την βαθύτερη απολίτιστη Ανατολή εισέβαλαν στην Μικρά Ασία και απασχολημένοι καθώς ήταν με γενοκτονίες και καταστροφές δεν βρήκαν χρόνο να ασχοληθούν με πολιτιστικά έργα …. Και αυτά, που κατέκτησαν, δια πυρός και σιδήρου τα ρήμαξαν, τα ισοπέδωσαν, τα σύλησαν αφού εχθρό του Μωαμεθανισμού θεωρούσαν όποιο ξένο πολιτισμό. (Π.χ. Ίδε ISIS καταστροφή πολιτιστικών μνημείων.) 
 
Όταν οι Έλληνες είχαν φιλοσοφία, πολιτισμό, δημοκρατία και έκτιζαν Παρθενώνες, αυτοί ζούσαν σε σπηλιές και δέντρα και με άναρθρες κραυγές επικοινωνούσαν, ως και η σημερινή βάρβαρη και κακόηχη γλώσσα τους καταμαρτυρεί ….  
 
Και σε βάθος 100 μέτρων αν κάνουν ανασκαφές και στην Ελληνική Κύπρο και στην κατεχόμενη Μικρά Ασία, αρχαία ένδοξα Ελληνικά ερείπια και επιγραφές σοφίας και πολιτισμού θα βρούν…. 
 
*«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντες, κοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν». 
 
Δεν υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία λαός, σαν τον τουρκικό, ο οποίος να επιδίδεται σε τόσο συστηματικές μαζικές εκκαθαρίσεις, λεηλασίες και όλα τα αισχρά συνώνυμα … 
 
-«Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη οι Μωαμεθανοί, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν». 
Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876 
 
-«Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή». 
 
Η πλήρης καταστροφή πολιτιστικών μνημείων και της Ελληνικής Μικράς Ασίας, από τους βαρβάρους νεότουρκους του Κεμάλ, οι καταστροφές, οι σφαγές κατά Ελλήνων και Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων, έκαναν τον Αμερικανό Πρόξενο στην Σμύρνη Τζωρτζ Χόρτον (George Horton) να γράψει … 
 
«Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα, που πήρα μαζί μου, απ’ τη καταστροφή της Ελληνικής Σμύρνη, από τους Τούρκους, ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο γένος». 
 
550 Ελληνικές εκκλησίες ρήμαξαν και λεηλάτησαν οι βάρβαροι στη κατεχόμενη Β. Κύπρο, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τα ισοπέδωσαν και κατάκλεψαν τους αμύθητους αρχαιολογικούς Κυπριακούς θησαυρούς, τους οποίους είτε μετέφεραν στα τουρκικά μουσεία και τους …«παρουσιάζουν» ως πολιτιστική κληρονομιά των ολετήρων Μωαμεθανών προγόνων τους …., ή έτυχαν λαθρεμπορίας και αρχαιοκαπηλίας … Όπως αντίστοιχα βάρβαρα έπραξαν και στη Ελληνική κατεχόμενη Μικρά Ασία… και όπου πάτησαν πόδι …. 
 
Ίδετε. Σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. 
 
Ενδεικτικά χωρίς λόγια τα πιο κάτω. Αυτά και άλλα μύρια για τις βαρβαρότητες των κατακτητών απολίτιστων Τούρκων. 
 
Ιδού και ο πολιτισμός των Βαρβάρων. Δημοσιεύθηκε σε διεθνή ΜΜΕ. Προσέξτε τι γράφει η λεζάντα… ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΚΕΙΤΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΥΡΑ… THE BROKEN CRUCIFIX DRENCHED IN URINE!!!!! 
 




Σε σταύλους μετέτρεψαν τις εκκλησιές μας … ακόμη και σε μπαρ – στριπτιζάδικα, πορνεία, καζίνο, ναργιλο-καφενεία …και δημόσια αποχωρητήρια …  
 
Η τύχη των εκκλησιαστικών κειμηλίων των συλημμένων ναών αυτών, που υπολογίζονται άνω των 20,000, παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κυπριακής Αστυνομίας, πάνω από 60,000 πολιτιστικά αντικείμενα έχουν μεταφερθεί παράνομα σε ξένες χώρες μετά το 1974. Πολύ σημαντικές και ανεκτίμητες εικόνες περιήλθαν στην κατοχή οίκων δημοπρασίας και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό από λαθρεμπόρους, αρχαιοκάπηλους Τούρκους, οι οποίοι απέδιδαν … προμήθεια στο παράνομο ΤΚ καθεστώς και την Τουρκία .. 
 
Η καταστροφή δεν περιορίζεται στα μνημεία, που ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου, αλλά επεκτείνεται σε μνημεία, που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στις θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων, όπως για παράδειγμα το Αρμενομονάστηρο Sourp Magar στη Χαλεύκα και το Μαρωνίτικο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στη Σκυλλούρα. 
 
Δυστυχώς, υπάρχουν πληροφορίες ότι όλα τα αντικείμενα, που «φυλάσσοντο» σε αποθήκες του Τουρκικού στρατού στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και όλο το μη καταχωρημένο υλικό στις αποθήκες και των ξένων αρχαιολογικών αποστολών λεηλατήθηκαν κι εξήχθησαν παράνομα στο εξωτερικό. Οι πλείστοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως π.χ. η Έγκωμη κ.ά., που ανάγεται στην ύστερη εποχή του Χαλκού, έχουν λεηλατηθεί και αφεθεί στα στοιχεία της φύσης και των αρχαιοκαπήλων Τούρκων ….όπως όλοι οι Ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι στην κατεχόμενη Κύπρο… 
 
Και …η «σύσταση» της ανύπαρκτης ΟΥΝΕΣΚΟ, για τις Διεθνείς Αρχές που διέπουν τις Αρχαιολογικές Ανασκαφές σύμφωνα με το Άρθρο VI (32) περί Ανασκαφών σε Κατεχόμενες Περιοχές διαλαμβάνει σαφώς ότι «Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, οποιοδήποτε Κράτος Μέλος που κατέχει έδαφος άλλου Κράτους Μέλους θα πρέπει να αποφεύγει τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών στο κατεχόμενο έδαφος. Σε περίπτωση τυχαίων ευρημάτων, ιδιαίτερα κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών έργων, η κατοχική Δύναμη οφείλει να λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία αυτών των ευρημάτων, τα οποία και θα πρέπει, μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, να παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές του εδάφους, που προηγουμένως ήταν υπό κατοχήν, μαζί με όλη τη σχετική τεκμηρίωση». Φευ, μαριονέττες και εσείς και ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κ.ά. συνένοχοι και συναυτουργοί στα εγκλήματα των Τούρκων.. 
 
ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ …  
 
Αντώνιος Αντωνάς – Συγγραφέας – Ερευνητής με καταγωγή από την κατεχόμενη Μεσαορία, γη Αγίων και ηρώων.. 
 
Πρόσθετο Θυμο…γράφημα….
Από Μαρία Ρ. Συνεργάτιδα του Α. Αντωνά.
 
Αντί όποιου άλλου σχολίου, προσθέτω επίκαιρα και συμβολικά ποιήματα της Άλωσης, για σήμερα. Ο «θρήνος και ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης 1453», θρήνος και για την Ελλάδα των 400 χρόνων δουλείας και γενοκτονίας, για την κατάκτηση της Κύπρου από Οθωμανούς το 1571και τις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821, την Μικρά Ασία το 1922 και ξανά το 1974 … εάλω η Κύπρος από βαρβάρους...
 
Αποσπάσματα από λαογραφικά ποιήματα, που η γλώσσα τους παραπέμπει σε άγνωστους Κυπρίους λαϊκούς ποιητές της τότε εποχής.
 
Ενδεχομένως κάποιοι να ήταν παρόντες στα τότε δραματικά γεγονότα της Άλωσης και τις βαρβαρότητες των Τούρκων, που δεν διαφέρουν από τις μέρες και πράξεις τους … των τελευταίων 569 ετών.
 
Ἥλιε μου, ἀνάτειλε παντοῦ, σ’ οὗλον τὸν κόσμον φέγγε
κ’ ἔκτεινε τὰς ἀκτῖνας σου σ’ ὅλην τὴν οἰκουμένη
κ’ εἰς τὴν Κωσταντινόπολην, τὴν πρώην φουμισμένην
 
Ἀλλ’ οὐδὲ τὰς ἀκτῖνας σου πρέπει ἐκεῖ νὰ στέλλης
νὰ βλέπουν τ’ ἄνομα σκυλιὰ τὲς ἀνομιές νὰ κάμνουν,
νὰ ποίσου στάβλους ἐκκλησιές, νὰ καίουν τὰς εἰκόνας,
νὰ σχίζουν, νὰ καταπατοῦν τὰ ’λόχρουσα βαγγέλια, 
νὰ καθυβρίζουν τοὺς σταυρούς, νὰ τοὺς κατατσακίζουν,
νὰ παίρνουσιν τ’ ἀσήμια τους καὶ τὰ μαργαριτάρια
καὶ τῶν ἁγίων τὰ λείψανα τὰ μοσχομυρισμένα
νὰ καίουν, ν’ ἀφανίζουσιν, στὴν θάλασσα νὰ ρίπτουν,
νὰ παίρνουν | τὰ λιθάρια των καὶ τὴν εὐκόσμησίν των
καὶ στ’ ἅγια δισκοπότηρα κοῦπες κρασὶ νὰ πίνουν.
 
Ἄρχοντες, ἀρκοντόπουλοι, ἀρχόντισσες μεγάλες,
εὐγενικὲς καὶ φρένιμες, ἀκριβαναθρεμμένες,
ἀνέγλυτες πανεύφημες, ὕπανδρες καὶ χηράδες
καὶ καλογριὲς εὐγενικές, παρθένες, ἡγουμένες 
 
(Ἄνεμος δὲν τοὺς ἔδιδε, ἥλιος οὐκ ἔβλεπέν τες,
ἐψάλλαν, ἐνεγνώθασι εἰς τ’ ἅγια μοναστήρια)
ἡρπάγησαν ἀνηλεῶς ὡς καταδικασμένες!
Πῶς νὰ τὲς πάρουν στὴν Τουρκιά, σκλάβες νὰ πουληθοῦσιν
καὶ νὰ τὲς διασκορπίσουσιν Ἀνατολήν καὶ Δύσην! 
Γυμνὲς καὶ ἀνυπόλυτες, δαρμένες, πεινασμένες ……… 
 
Και άλλος Κύπριος ποιητής προσθέτει
 
Ἐκείνη ἡ μέρα ἡ σκοτεινή, ἀστραποκαϊμένη
τῆς τρίτης τῆς ἀσβολερῆς, τῆς μαυρογελασμένης,
τῆς θεοκαρβουνόκαυστης, πουμπαρδοχαλασμένης,
ἔχασε μάνα τὸ παιδὶ καὶ τὸ παιδὶν τὴ μάναν,
καὶ τῶν κυρούδων τὰ παιδιὰ ὑπᾶν ἀσβολωμένα,
δεμένα ἀπὸ τὸ σφόνδυλα ὅλα ἁλυσοδεμένα
δεμένα ἀπὸ τὸν τράχηλον καὶ τὸ οὐαὶ φωνάζουν.
μὲ τὴν τρομάραν τὴν πολλήν, μὲ θρηνισμὸν καρδίας·
[...]
νὰ πᾶτε ὅλοι κατ᾿ ἐχθρῶν, κατὰ τῶν Μουσουλμάνων,
καὶ δεῦτε εἰς ἐκδίκησιν, τρέχετε μὴ σταθῆτε,
τὸν Μαχουμέτην σφάξετε, μηδὲν ἀναμελεῖτε,
τὴν πίστιν των τὴν σκυλικὴν νὰ τὴν λακτοπατῆτε.
[...]
ὤ, Κωνσταντῖνε Δράγαζη, κακὴν τύχην ὁποῦ ῾χες,
καὶ τί νὰ λέγω, οὐκ ἠμπορῶ, καὶ τί νὰ γράφω οὐκ οἶδα,
σκοτίζει μου τὸ λογισμὸν ὁ χαλασμὸς τῆς πόλης.

9 σχόλια:

  1. Συντριπτικό και εξευτελιστικό το άρθρο για τους βαρβάρους.
    Νίκος Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΘΑΝΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ.
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστω Αντωνη μου.
    Παντα κανω οτι μπορω...
    Με βοηθανε ομως και τα κειμενα που ειναι εξαιρετικα και προσεγμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ "ΕΦΚΑΦ" ΛΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ, Ο ΜΕΧΡΙ ΠΡΟ ΤΙΝΟΣ ΕΚΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΛΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ... Σημ. ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ... Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιο καραβοκύρη ...

    Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν τι ήταν το Τουρκικό ΕΒΚΑΦ μερικές πληροφορίες πιο κάτω...

    Το ΕΒΚΑΦ, πληθυντ. του βακφ ή βακούφιον = αφιέρωμα περιουσίας στο Ισλάμ, δηλαδή ήταν η βιτρίνα των Μωαμεθανών ληστοσυμμοριτών, που καταπατούσαν και σε κατασχέσεις προέβαιναν τόσον των περιουσιών των υπόδουλων Κυπρίων και άλλο τόσον των Χριστιανικών εκκλησιών της Κύπρου. Τεράστια ποσά εισέπραττε επίσης το Τουρκικό ΕΒΚΑΦ από την λεηλασία εκκλησιαστικών και αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά κυρίως και από το εμπόριο των κοριτσιών και αγοριών της Κύπρου, που αιχμαλώτιζαν και απέστελλαν στα χαρέμια των πασάδων της ανατολής ή στα σκλαβοπάζαρα...
    Όλα τα λάφυρα μεταφέρονταν σε αποθήκες του ληστρικού ΕΒΚΑΦ και ανάλογα τα χρησιμοποιούσαν προς δόξα του Μωάμεθ...
    Στην Κύπρο τα πρώτα βακούφια ΕΒΚΑΦ ιδρύθηκαν μετά την οθωμανική κατάκτηση του νησιού το 1570 / 1571 και υπάγονταν στη δικαιοδοσία του σουλτάνου της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε επίσημα και υπουργείο του ΕΒΚΑΦ, τα κυπριακά ( Τουρκικά) βακούφια διοικούνταν, από ντόπια κατοχική διεύθυνση λήσταρχων πασάδων και μπέηδων, οι οποίοι καταπατούσαν τις Ελληνικές περιουσίες, ειδικά αυτών των Κυπρίων που κατά συρροή δολοφονούσαν .... ή εξόριζαν ... ή αρνούνταν να εξισλαμισθούν...

    Μετά το 1974
    Το 1979 το ΕΒΚΑΦ ζήτησε από το παράνομο ΤΚ «επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου» να εκδώσει διάταγμα προστασίας της περιουσίας του στα Βαρώσια, που υπήρχε πιθανότητα τότε να επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα στα πλαίσια συζητούμενης λύσεως του Κυπριακού. Η έκταση εκείνη ήταν Ελληνοκυπριακές κατασχεμένες περιουσίες, από την Έγκωμη - Άγιο Λουκά ως τον Σταυρό και είχε εκχωρηθεί ως τιμάρια στις 24 Οκτωβρίου 1570 από τον Τούρκο αρχιστράτηγο Λαλά Μουσταφά σε τρεις Βενετούς εξωμότες, που προοήλθαν από την Κερύνεια και παραδόθηκαν σ’ αυτόν, αργότερα δε μετατράπηκαν σε βακούφια από τους απογόνους για εξασφάλιση της ευμάρειάς τους, και πουλήθηκαν στους Ελληνοκυπρίους κατά διαστήματα. Χαρακτηριστικά τα βακούφια αυτά έφεραν το όνομα των τριών εξωμοτών, Αμπντουλλάδες ( = Θεόκλητοι, σύνηθες στους εξωμότες).
    Αυτές είναι λοιπόν οι (ΕΚ) περιουσίες, που κληρονομήθηκαν στον αρχικλέφτη Τατάρ, από τους Οθωμανούς κατακτητές και σήμερα με θράσος τις διεκδικεί, αφού μια παροιμία από τους πρώτους διδάξαντες τυχοδιώκτες Τούρκους λέει ... Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΤΡΟΠΗ. ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Πόσον μάλλον οι βάρβαροι καταπατητές...
    ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΛΕΦΤΕΣ, ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ, ΑΡΠΑΓΕΣ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΣΧΡΑ ΣΥΝΩΝΥΜΑ. ΤΑ ΚΑΤΕΣΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ, ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΤΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 3000 ΧΡΌΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕ ΝΑ ΓΕΝΟΥΝ ...
    Όσον αφορά το ποιόν, του λήσταρχου - φύλαρχου Τούρκου στην καταγωγή και όχι Κύπριου Τατάρ φερέφωνου του νεοθωμανού Ερντογάν, που και σήμερα έφτιαξε ένα κράτος συμμορία, κατά τα πρότυπα του ΕΒΚΑΦ, για τον λόγο τον αληθινό διαβάστε πιο κάτω.... google με βάση τον τίτλο...

    Βρετανικό ένταλμα σύλληψης του Ersin Tatar απεσύρθη για ...https://simerini.sigmalive.com › article
    20 Oct 2020 — Ο Ersin Tatar ήταν λογιστής του Ασίλ Ναδίρ (Polly Peck) στα ... Ασίλ Ναδίρ να «διαφεύγει» από το Λονδίνο στα κατεχόμενα το 1993 για να ...

    Περί Τούρκου «Κύπριου πολίτη» ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ!https://koukfamily.blogspot.com › bl...
    ·
    περι Τούρκου κυπρίου πολίτης ερσιν ταταρ koukfamily from koukfamily.blogspot.com
    6 Μαΐου 2021 — Περί Τούρκου « Κύπριου πολίτη » ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ ! Μυίης θάρσος. Θράσος μύγας. Αρχαιοελληνική παροιμιακή φράση.
    Μα θα απαντούν επί τέλους οι ταγοί μας με την ωμή γλώσσα της αλήθειας στους βαρβάρους;;;
    Qui tacet consentit.

    Ο σιωπών συναινεί.
    Αρχαιοελληνική παροιμία
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ax βρε Αντώνη μου εσύ πολύ καλά τα λες, αλλά σε πληροφορώ ότι στις προπαγανδιστικές συναυλίες των Τούρκων και άλλες εκδηλώσεις τους στην κατεχόμενη Κύπρο, πάντα παρευρίσκεται και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Δούρειος ίππος των κατακτητών Τουρκοκύπριος ΝΙΑΖΙ ΚΙΖΙΛΓΙΟΥΡΕΚ, μαζί με "προοδευτικούς Ελληνοκύπριους επαναπροσεγγιστές ..."!
    Να τους χαιρόμαστε....

    Για διάβασε ένα αποκαλυπτικό άρθρο της Φανούλας Αργυρού ....


    «Μελέτη» ο Κιζίλγιουρεκ; Μα ξέρετε πώς έφυγε από το Λονδίνο ο ΝΚ ...https://www.ksipnistere.com › 2021/09
    ΟΘΩΜΑΝΟΣ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Ο ΤΑΤΑΡ της Φανούλλας Αργυρού. ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ ΤΑΤΑΡ. ΑΥΤΟΣ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ

    Απόσπασμα.

    Ο Νιαζί εξαφανίστηκε από το Λονδίνο και βρέθηκε «τρεχάτος» στην Κύπρο μετά που ξέσπασε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων στο Εργατικό Δημαρχείο του Camden Town για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και πολιτικού χαρακτήρα δραστηριότητες, που δεν ήταν στο πλαίσιο λειτουργίας του. Ο τότε Εργατικός πρόεδρος της επιτροπής επιχορηγήσεων του Δημαρχείου, Κράχαμ Σιούριτι, ανέθεσε στον Νιαζί … «μελέτη», τάχα, για «τις ανάγκες της κυπριακής παροικίας» της περιοχής, αλλά με υποβολιμαίο στόχο να σταματούσαν την επιχορήγηση του Θεάτρου Τέχνης το οποίο ύψωνε την Σημαία της ΚΔ, κάθε χρόνο τον Ιούλιο κατά τις δύο τουρκικές εισβολές που δεν άρεσε στον Κιζίλγιουρεκ και την παρέα του των «επαναπροσεγγιστών», γιατί έλεγαν (η *Κυπριακή σημαία) δεν τους αντιπροσωπεύει!!

    Βρε Κιζιλγιουρέκ και την Κυπριακή σημαία Τουρκοκύπριος την σχεδίασε, αλλά προτού πεθάνει απαίτησε το φέρετρο του να σκεπαστεί από την σημαία του ψευδοκράτους και την Τουρκική...
    Ήταν ο Ισμέτ Γκιουνέι. ( Η ουρά του σκύλου ποτέ δεν ισιώνει...)
    "Δεν τύλιξαν κατ εντολή του το φέρετρό του με την σημαία, που έφτιαξε. Πέθανε σαν να ήταν εχθρός του η σημαία εκείνη.."
    Πέθανε στις 23 Ιουνίου 2009 και ήταν στενός φίλος του τρομοκράτη Ντεκτάς, αλλά και του Μακάριου και ένθερμος υποστηρικτής της διχοτόμησης...

    Ότι πάθουμε χαλάλι μας....

    Χ.Λ. Από κατεχόμενη Αμμόχωστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι αρθρογράφοι και σχολιογράφοι του koukfamily όντως δεν ... μασάνε...!
    Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατακέφαλα, τεκμηριωμένα και ανελέητα τους κτυπά ο Α.Α. και υπόλοιποι σχολιογράφοι.
    Προσθέτω. Από τα ματωμένα χρήματα και τις κατασχεμένες περιουσίες των υπόδουλων Ελλήνων της Κύπρου, οι βάρβαροι και το ΕΒΚΑΦ τους, έκτιζαν τζαμιά επί συλημένων και ισοπεδωμένων χριστιανικών εκκλησιών και αρχαίων ελληνικών μνημείων.
    Σε λίγο θα μας πουν ότι και την Σαλαμίνα την έκτισε ο εισβολέας Λαλά Μουσταφά Πασάς... μετά το 1571...
    Γκαίμπελ. Αν πεις χίλια ψέματα και πιστέψουν το ένα ... Κέρδος είναι ..

    Π.χ. Το μεγάλο τζαμί της Λευκωσίας Αραμπαχμέτ (Το όνομα ( Δτής Οθωμανικού στρατούς εισβολής) κτίσθηκε επί συλημένης χριστιανικής εκκλησίας, που ερείπια της και μια μικρή συλλογή χριστιανικών ταφόπλακων του 14ου αιώνα. βρίσκονται ακόμη στην αυλή.
    Ενδεικτικά άλλα ολίγα...
    Τέμενος Σελιμιγιέ Λευκωσίας: Το τέμενος Σελιμιγιέ της Λευκωσίας είναι ο πρώην καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, ο οποίος μαζί με το ναό του Αγίου Νικολάου της Αμμοχώστου (Τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά ) μετατράπηκαν σε τουρκικούς τεκκέδες.
    Τζαμί Κεμι Κεμπίρ στη Λεμεσό: Το Τζαμί Κεπίρ βρίσκεται στην παλιά τουρκική συνοικία στη Λεμεσό. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Βρίσκεται σε λειτουργία ακόμη και σήμερα (2018), καθιστώντας το ένα από τα πιο σημαντικά μέρη λατρείας για τους Μουσουλμάνους. Πρόσφατες ανασκαφές στα ανατολικά του τζαμιού αποκάλυψαν επίσης τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του καθεδρικού ναού του 10ου αιώνα της Αγίας Αικατερίνης.
    Τζαμί Χρυσοχούς: Το τζαμί στο χωριό της Χρυσοχούς και είναι παλιά βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.
    Το Τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά: Είναι υψηλής αρχιτεκτονικής χριστιανικός ναός στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τον οποίο μετέτρεψαν σε τζαμί οι Οθωμανοί, αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης το 1571
    Τα τεμένη Λαλά Μουσταφά Πασά Σελιμιγιέ και Χαϊνταρπασά, πρώην καθεδρικοί ναοί, οι οποίοι ιδρύθηκαν κατά την εποχή των Σταυροφόρων. Οι Οθωμανοί κατακτητές τα μετέτρεψαν σε τεμένη
    Το τέμενος Μπεγιούκ Τζαμί, Σκάλα, Λάρνακα, , ήταν τεράστιος καθεδρικός Ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη.
    Επίσης στην περιοχή Δροσιά στη Λάρνακα υπήρχε μεγάλο τζαμί, που κτίσθηκε επί της λεηλατημένης εκκλησίας με τον τάφο του Αγίου Θεράποντα ( Σώζεται μέρος των χριστιανικών ερειπίων και ευτυχώς και ο χώρος που μαρτύρησε ο Άγιος. Σήμερα εγκαταλειμμένος!) Κ.ά,π.
    Όλα τα τζαμιά που βρίσκονται στην Ελληνική Κύπρο ( περί τα 70-80 στην ελεύθερη Κύπρο και τα οποία διατηρούμε σε άριστη κατάσταση, είναι κτισμένα από τους βαρβάρους Τούρκους κατακτητές επί συλημένων παλαιών Χριστιανικών ναών, των οποίων ερείπια ή απομεινάρια μπορεί κάποιος να δει στον περίβολο των τεμενών ή λαξευμένες πέτρες με Ελληνικές επιγραφές που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση των τεκκέδων αυτών ….
    ΑΣ ΤΑ ΔΙΚΕΔΙΚΗΣΟΥΜΕ! ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ..ΔΙΑΣΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ...ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ.
    Το σφάξε με αγά για να αγιάσων και στην Κύπρο και στην Ελλάδα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης ...
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.