9 Οκτωβρίου 2021

Πράσινη τεχνολογία; Τα αυτοκίνητα Tesla και τα iPhone της Apple δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς «βρώμικο» άνθρακα

Η περιορισμένη προσφορά του πιο βρώμικου εμπορεύματος στον κόσμο στην Κίνα έχει προκαλέσει βουτιά στην παραγωγή κινεζικών προϊόντων. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, από την υψηλή τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά είδη μέχρι τα παιχνίδια και τα είδη ένδυσης. 
 
Ορισμένοι προμηθευτές της Apple και της Tesla ανέστειλαν την παραγωγή σε ορισμένα κινεζικά εργοστάσια αυτή την εβδομάδα για να «συμμορφωθούν με την πολιτική περιορισμού της ηλεκτρικής ενέργειας των τοπικών κυβερνήσεων». Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, τουλάχιστον 20 από τις 31 επαρχιακές δικαιοδοσίες αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν μέτρα περιορισμού της ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε περιορισμούς λειτουργίας στους βιομηχανικούς και μεταποιητικούς τομείς.
 
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα παγκοσμίως και τον χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό καθιστά τη βιομηχανία της χώρας σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον άνθρακα.  
 
Από τον Ιανουάριο, η τιμή του θερμικού άνθρακα στη χώρα έχει εκτιναχθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς κατά σχεδόν τα δύο τρίτα, από περίπου 670 γιουάν (104 δολάρια) ανά τόνο σε περίπου 1.100 γιουάν (170 δολάρια) τον Σεπτέμβριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον θερμικό άνθρακα στην Κίνα έφτασαν σε ιστορικό υψηλό 1.376,8 γιουάν (212,92 δολάρια) ανά τόνο την Τετάρτη.  
 
Με τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τον άνθρακα σε αυτή την τιμή, μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  
 
Σε απάντηση στην ενεργειακή κρίση, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι «θα λάβει πολλαπλά μέτρα για την ενίσχυση της προσαρμογής της προσφοράς και της ζήτησης«.  
 
«Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων θα παραμείνει βασικά σταθερή, σε αυστηρή συμφωνία με την πολιτική τιμών«, σημείωσε η επιτροπή, αλλά πρόσθεσε ότι θα «απελευθερώσει προηγμένη παραγωγική ικανότητα άνθρακα… θα διασφαλίσει ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα είναι πλήρως κατανεμημένες» και «θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα«. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, με τα κινεζικά ανθρακωρυχεία να μην μπορούν πιθανότατα να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, το Πεκίνο θα μπορούσε να προχωρήσει σε διπλασιασμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση.  
 
Η Κίνα εξορύσσει πάνω από το 90% του άνθρακα που χρησιμοποιεί (και περίπου το μισό του παγκόσμιου άνθρακα), αλλά εισήγαγε 197,69 εκατομμύρια τόνους από αυτόν τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021. Οι εισαγωγές άνθρακα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τις αρχές Ιουνίου, αλλά η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερο, με τα αποθέματα στους έξι μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας της Κίνας να βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο από το 2017, μειωμένα κατά 31,5% σε σχέση με πέρυσι.  
 
Η Κίνα αγόραζε σχεδόν το σύνολο των προμηθειών της σε άνθρακα από παραγωγούς εντός της Ασίας, αλλά η κατάσταση άλλαξε πέρυσι, καθώς σταμάτησε να αγοράζει από την Αυστραλία εν μέσω πολιτικής διαμάχης. Αναζητώντας άλλες πηγές, η Κίνα άρχισε να ενισχύει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Νότια Ασία και τους Ευρωπαίους προμηθευτές, με τις εισαγωγές από τη Ρωσία να έχουν διπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι παραδόσεις από τις ΗΠΑ έχουν επταπλασιαστεί.  
 
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές λένε ότι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσει η Κίνα την ενεργειακή κρίση είναι η άρση του ανώτατου ορίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καθορίζονται από την κυβέρνηση ως μέρος της σχεδιασμένης οικονομίας της Κίνας. Το κρατικά ελεγχόμενο όριο στην ηλεκτρική ενέργεια καθιστά αδύνατο για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαδίζουν με την τιμή του άνθρακα, καθώς αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό αγοραίος. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.