24 Ιουνίου 2021

Οι Ουκρανοί σχισματικοί που αναγνώρισε το Φανάρι συνεχίζουν τις καινοτομίες -τέλεση κηδειών σε Παπικούς!

Η Oυκρανική εθνικιστική-σχισματική εκκλησία που αναγνώρισε το Φανάρι χωρίς καθυστέρηση φρόντισε να διακρίνει τον εαυτό της ως την πιο «προοδευτική» εκκλησία στην Ουκρανία, αποκηρύσσοντας τις συντηρητικές θέσεις της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας.
 
Στα τέλη Δεκεμβρίου ο σχισματικός προκαθήμενος «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο δήλωσε: «Φυσικά, είμαι υπέρ της έναρξης μεταρρυθμίσεων στην εκκλησία για να μην υπάρχει συντηρητισμός, για να απομακρυνθούμε από την Ρωσική παράδοση και για να είναι η εκκλησία ανοιχτή και ένας πνευματικός οδηγός για τον Ουκρανικό λαό.»
 
Eρωτηθείς ειδικά για την χαλάρωση των θέσεων στα θέματα των ΛΟΑΤ, ο Επιφάνιος δήλωσε: «Αυτό είναι ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να προβάλουμε στην αρχή του ταξιδιού μας, διότι γνωρίζετε τον τρόπο που η Ουκρανική κοινωνία αντιλαμβάνεται αυτό το θέμα. Τώρα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό για να το δεχτεί η Ουκρανική κοινωνία. Είναι μια μακρά πορεία. Θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτά τα περίπλοκα ζητήματα.» 
 
Η προ-ομοφυλοφιλική οργάνωση Kyiv Pride κατανόησε την σημασία της δημιουργίας της Oυκρανικής εθνικιστικής εκκλησίας και με μήνυμα στο Twitter έστειλε τα συγχαρητήριά της και «υπενθυμίζει σε όλους ότι η αγάπη δεν βλάπτει τους άλλους!» 
 
H ίδια αίσθηση «αγάπης» φαίνεται να καθοδηγεί τους ιεράρχες και τους κληρικούς της Oυκρανικής σχισματικής εκκλησίας για την φιλελευθεροποίηση και άλλων θέσεων.  
 
Σύμφωνα με τον «Μητροπολίτη» Ζαποριζίας και Μελιτοπόλεως Φώτιο, οι «εντολές της αγάπης» απαιτούν από την σχισματική εκκλησία να τελεί κηδείες ακόμη και σε Παπικούς. 
 
Μιλώντας στην Ουκρανική τηλεόραση ο Φώτιος σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούμε την καρδιά και να ενεργούμε σύμφωνα με τις εντολές της αγάπης. «Εάν κάποιος βαφτίστηκε σε μια εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας και πεθάνει, εμείς θα τον θάψουμε. Ακόμη και έναν Καθολικό», εξήγησε ο σχισματικός ιεράρχης, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο ιερέας θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσει γιατί απευθύνθηκαν στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) να θάψει έναν Παπικό.  
 
Εν αντιθέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζαποριζίας και Μελιτοπόλεως Λουκάς, της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, που ήταν και αυτός στην εκπομπή, διαφώνησε, εξηγώντας ότι ο ιερέας θα πρέπει να πει στην οικογένεια του αποθανόντος Παπικού ότι δεν μπορεί να τελέσει την κηδεία, μπορεί όμως να προσπαθήσει να τους παρηγορήσει.  
 
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η αληθινή αγάπη δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αλήθεια, και τα όρια του Σώματος του Χριστού δεν μπορούν να παραβιαστούν. Η κηδεία θεωρείται συχνά Μυστήριο, όπως για παράδειγμα βλέπουμε στα γραπτά του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, και τα Ορθόδοξα Μυστήρια είναι μόνο για Ορθόδοξους Χριστιανούς.  
 
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες εναντίον του π. Evgeny Molchanov της Επισκοπής Ζαπορίζιας της κανονικής Εκκλησίας, επειδή αρνήθηκε να τελέσει την κηδεία ενός νεαρού αγοριού που είχε βαφτιστεί από το σχισματικό «Πατριαρχείο Κιέβου».  
 
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν αργότερα από τον Αρχιερέα Nikolai Danilevich, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, για την στάση του π. Ευγένιου ήταν: «Η λογική είναι απλή: εάν υπάρχει έγκυρη ιεροσύνη αυτό σημαίνει ότι τα Μυστήρια που τελούνται από αυτούς τους ιερείς είναι έγκυρα. Μια άκυρη ιεροσύνη φέρει μαζί της άκυρα μυστήρια. Οι κληρικοί που εισέρχονται σε σχίσμα και ιδιαίτερα εκείνοι που «χειροτονήθηκαν» εντός σχίσματος, σύμφωνα με τον Πρώτο Κανόνα του Αγίου Βασιλείου, έγιναν λαϊκοί και δεν είχαν την εξουσία ούτε να βαφτίσουν ούτε να χειροτονήσουν κανέναν, ούτε θα μπορούσαν να μεταδώσουν την Χάρη του Αγίου Πνεύματος στους άλλους, αφού οι ίδιοι την είχαν απωλέσει».  
Η Ψευτορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) εξέφρασε επίσης την προθυμία της να εγκαταστήσει πάγκους στις ενορίες της και να χαλαρώσει στο θέμα κάλυψης των κεφαλιών των γυναικών μέσα στην εκκλησία. Αν και αυτά τα θέματα είναι λιγότερο σημαντικά, αντιπροσωπεύουν ωστόσο μια στροφή μακριά από την παραδοσιακή Ουκρανική συμπεριφορά στις Θείες Λειτουργίες.  
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Επιφάνιος Ντουμένκο δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η ομάδα του θα μπορούσε να μεταβεί στο Νέο Ημερολόγιο. «Ακόμα κι αν μιλήσουμε για τον εορτασμό της Γέννησης του Χριστού, για το ημερολόγιο -να αλλάξουμε από 7 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου- ο Ουκρανικός λαός δεν θα το δεχτεί», δήλωσε ο Επιφάνιος προσθέτοντας: «Πρέπει να το εξηγήσουμε και να το αποδείξουμε. Μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δόγμα, ότι είναι απλώς μια ημερομηνία, τότε θα μπορέσει να προχωρήσει το θέμα και να παρθούν αποφάσεις».
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.