Σελίδες

28 Φεβρουαρίου 2021

Πολύ καιρό πριν μας τα πουν κάποιοι ειδικοί στο γυαλί, τα προείπε «ακάθαρτον πνεύμα» ενώπιον Ιερών Λειψάνων και ΚΥΡΙΑΚΗ του ΑΣΩΤΟΥ- σήμερα "γιορτάσαμε" σχεδόν όλοι μας και φυσικά η " εξευρωπαισμένη" κατά άλλα πατρίδα που ετοιμάζεται να βιώσει οσονούπω αυτήν την Ευαγγελική Περικοπή.

Δυσκολεμένη ψυχούλα με «ακάθαρτον πνεύμα» την ώρα που το πάνε οι οικείοι του να προσκυνήσει Ιερά Λείψανα στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη 
«επιβεβαιώνει καιρό πριν» κάποιους ειδικούς που έβγαιναν μετά στην τηλεόραση.
 
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας  
 
Τα παρακάτω βιώσαμε προσωπικά και αυτά καταθέτουμε.  
 
Το γεγονός αυτό έγινε ακριβώς ένα χρόνο πριν και ήταν σχεδόν ένας μήνας πριν εισέλθουμε στο πρώτο lockdown για τον Covid -19.  
Μας το υπενθύμισαν σήμερα συν προσκυνητές μας που το βίωσαν και οι ίδιοι.  
 
Στην παλαίφατη ιστορική Ιερά Μόνη Ασωμάτων Πετράκη με το πολυσχιδές πνευματικό έργο που βρίσκεται στο κέντρο των Αθηνών ανάμεσα στα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της πατρίδας, όπου και ο ανθρώπινος πόνος πλεονάζει, εδώ και πολλές δεκαετίες γίνεται κάθε Τρίτη Ιερά Παράκληση στους Νεοφανείς Αγίους της Λέσβου Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη ενώπιον των Ιερών Λειψάνων τους, αλλά και κάθε Παρασκευή γίνεται Παράκληση στην Θαυματουργό και Αγία Μεγαλομάρτυρα Παρασκευή ενώπιον της Τιμίας Κάρας της.  
 
Έτσι μια Τρίτη ένα χρόνο πριν, βρεθήκαμε μετά τον εσπερινό στην καθιερωμένη Παράκληση των Νεοφανών Αγίων της Λέσβου.  
Η τότε καθημερινότητα μας πριν ένα ακριβώς χρόνο δεν μπορούσε να «πιστέψει» το πώς θα άλλαζε δραματικά μέσα σε λίγες μέρες.  
 
Κάποιοι Γέροντες και Γερόντισσες μόνο με την προσευχή τους μας έδιναν μηνύματα πριν πολλά χρόνια, ότι έρχονται συγκλονιστικά πράγματα στην ανθρωπότητα και μιλούσαν και για διωγμό της εκκλησίας.  
Αυτά τότε όμως ήταν ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο.  
 
Στο τέλος της Ιεράς Παράκλησης μπήκαμε όλοι στην σειρά για να προσκυνήσουμε τα Χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Νεοφανών Αγίων που μαζί με τα δεκάδες άλλα Ιερά Λείψανα της Ιεράς Μονής είναι Θησαυρός , Παρακαταθήκη και Πνευματικό Αλεξικέραυνο στο κέντρο μάλιστα της πολύβουης και εφάμαρτης μεγαλούπολης.  
 
Κάποιοι όμως έσπρωχναν στην σειρά και βιαζόταν να προσκυνήσουν. Ήταν κάποιοι γονείς που κρατούσαν γερά έναν έφηβο και προσπαθούσαν να τον οδηγήσουν ενώπιον των Ιερών Λειψάνων.  
 
Κάναμε όλοι πίσω και αφήσαμε διάδρομο στους ταλαίπωρους γονείς να φέρουν το παιδί τους ενώπιον της Λειψανοθήκης.  
Δεν ήταν και τόσο καλό το θέαμα για να το περιγράψουμε, αλλά θα μείνουμε στο εξής περιστατικό.  
 
Το παιδί τελικά δεν προσκύνησε, αλλά γύρισε προς τους άλλους προσκυνητές που καθόταν στην σειρά και τους είπε εμπαίζοντας τους:  
- εε εσείς, τι κάθεστε στην σειρά για να φιλήσετε;  
- Θα πεθάνετε όλοι σας, δεν βλέπετε αυτά που πάτε να φιλήσετε είναι γεμάτα θάνατο, είναι γεμάτα με κορονοιό.  
 
Φυσικά κανέναν δεν έπεισε το ακάθαρτο πνεύμα, γιατί όσοι βρεθήκαμε εκεί, είμασταν για να λάβουμε την Ζωοποιό Χάρη που πηγάζει από τα Ιερά μας Λείψανα.  
Και φυσικά το ίδιο εξακολουθούμε να κάνουμε.  
Σε εκείνη όμως την χρονική συγκυρία η ειδησεογραφία των ΜΜΕ δεν προδίκαζε τίποτε από αυτά που ερχόταν.  
 
Και τι ήλθε σε λίγο καιρό;  
Κάποιοι ειδικοί από το γυαλί να επιβεβαιώνουν την «διάγνωση» του ακάθαρτου πνεύματος.  
 
 
ΣΤΩΜΕΝ καλώς 
 
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ του ΑΣΩΤΟΥ- σήμερα "γιορτάσαμε" σχεδόν όλοι μας και φυσικά η " εξευρωπαισμένη" κατά άλλα πατρίδα που ετοιμάζεται να βιώσει οσονούπω αυτήν την Ευαγγελική Περικοπή. 
 

Μήπως προωθούν την σατανολατρεία;;

Του Ιεροδιακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη
 
Mε ιδιαίτερη θλίψη είδαμε από το κρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) την παρουσίαση του τραγουδιού που η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στον 65ο Διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας με τίτλο «El Diablo» δηλαδή (ο Διάβολος).
 
Είναι σκανδαλώδης για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού, σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα κλονίζεται ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού και όχι μόνο.  
 
Σε μια περίοδο που δυστυχώς αντί να επαινείται η αρετή και το ήθος, επαινείται η αμαρτία και η διαφθορά.  
 
Είναι παντελώς αδιανόητο η νήσος των Αγίων Κύπρος να επιλέγει να εκπροσωπηθεί με ένα τραγούδι, το οποίο στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς το λαό, με ένα τραγούδι που πλήττει και προσβάλλει την πίστη μας, δηλαδή το έσχατο καταφύγιο του ανθρώπου, με ένα τραγούδι που προκαλεί σκληρά αισθήματα θρησκευτικά στους χριστιανούς.  
 
Ο διάβολος εδώ και 2000 χρόνια πολεμεί τους ανθρώπους με τα δικά του όργανα και έργα και εμείς αντί να τον αποτάξουμε από την ζωή μας και να συνταχθούμε με το Χριστό, σύμφωνα και με την ακολουθία των Κατηχουμένων προ του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, θα τον επικαλούμαστε επίσημα;  
 
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται και να λέει την άποψή του στο πλαίσιο της δημοκρατίας κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο, υπάρχει πάντοτε η καλλιτεχνική ελευθερία της έκφρασης, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι βουλευτές της Κύπρου, όμως όταν είναι θέμα που θα εκπροσωπήσει ολόκληρο νησί με επικρατούσα θρησκεία τον Χριστιανισμό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο.  
 
Αν ήταν θέμα που αφορούσε προσωπικά κάποιο τραγουδιστή και όχι να εκπροσωπούσε ολόκληρη την Κύπρο δεν θα αντιδρούσε κανείς πιστεύω . Σε αυτή, όμως, την περίπτωση ασφαλώς και αντιδρούμε και καταδικάζουμε την επιλογή αυτή.  
 
Ποια ήταν τα κριτήρια και οι όροι που ετέθησαν για να επιλεγεί ένα τέτοιο είδους τραγούδι, πολύ χαμηλής ποιότητας και ηθικής;  
 
Εάν και εφόσον υπάρχουν κριτήρια και ετέθησαν από ορθόδοξους Χριστιανούς, τότε αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει διπλά.  
 
Ο Χριστός ήλθε να μας ελευθερώσει από την αμαρτία και τον διάβολο. Με την γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού σπάνε τα δεσμά του διαβόλου.  
 
Και εμείς βαλθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να γκρεμίσουμε τα χριστιανικά ιδεώδη και την Ορθόδοξη Θεολογία;  
 
Για πολλούς σίγουρα φαινόμαστε ότι είμαστε ονειροπολίτες και φανατικοί.  
Αυτή η άποψή τους όμως είναι λανθασμένη και δυστυχώς εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.  
Συνεπώς, ζητούμε την άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου τραγουδιού.  
 
Τέτοιου είδους τραγούδια δεν εκπροσωπούν ούτε την Ορθοδοξία ούτε την Κυπριακή κοινωνία. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους αποφάσεις και αναμένουμε να μας εκπροσωπήσει ένα τραγούδι σοβαρό, να εκπέμπει φως Ορθοδοξίας, και να εκπροσωπεί αυτή την αγιοτόκο νήσο.  
 
ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: 
 

TA ΙΝΔΙΚΑ ΧΟΙΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

 
από το κανάλι Angelo Karageorgos 
 
Έχοντας κλείσει ένα χρόνο από την εύρεση του πρώτου ψευτοθετικού στον κοροϊδοϊό δεν μπορούσε παρά η συγκίνηση να είναι διάχυτη. Μέσα στην σπασμένη φωνή του υπουργού, την όντως καταπονημένη από τον μεγάλο αγώνα του (να ανταποκριθεί στα αυστηρά κελεύσματα του αφεντικού) μάθαμε μεταξύ άλλων πως από την τελευταία χρονιά οι θάνατοι από κάθε αιτία αποτελούν πτώση σε πεδίο μάχης, ότι ως διαλλακτικός δεν υψώνει το δάχτυλο στους πολίτες ενώ πλέον είναι όλα τόσο ξεκάθαρα που δεν μπορούμε άλλο να μιλάμε για παράλογες συνωμοσίες. Κι εμείς… Μείναμε σαν τον Θανασάρα να τρώμε από άδεια πιάτα…
 
Αυτό βέβαια και πάλι δεν μπορεί να διαγράψει τις αλλεπάλληλες θλιβερές ειδήσεις με τις συχνά ως και θανατηφόρες βλάβες που συμβαίνουν στους ανθρώπους πολύ γρήγορα μετά τον εμβολιασμό τους. Kάτι το οποίο δεν είναι προνόμιο μόνο των τωρινών ενέσεων. Όπως και ο πειραματισμός που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι πρωτοφανές καθώς από παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ανθρώπους για να βγάζουν τα συμπεράσματα τους οι φωστήρες μας.  
 
Βέβαια με αυτά που βλέπουμε αρχίζουμε να διακρίνουμε πως στην κανονικότητα της νεας εποχής που θέλουν να φέρουν μάλλον ο άνθρωπος θα αποτελεί και ινδικό χοιρίδιο επισήμως. Όμως τη στιγμή που η προδοσία της ανθρωπότητας έρχεται συντονισμένα από κάθε θεσμό, εμείς διατηρώντας καθαρό μυαλό ενθυμούμαστε πως για εμας δεν αλλάζει κάτι. Ξέρουμε τι να κάνουμε και Ποιού το Λόγο να ακολουθούμε.  
 
Μπορείτε να δείτε την εκπομπή του Αγγελου στον ιστότοπό του ΕΔΩ 
Ο Αγγελος ανέβασε κι ένα βιντεο περίληψης στο Youtube ΕΔΩ

ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΑΣ ΓΟΝΕΙΣ! Τό σχολείο αναπτύσσει επικίνδυνες «δεξιότητες»...

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προτείνει «“Στόχους” Βιώσιμης Ανάπτυξης» των μαθητών: την αποσύνθεση της παραδοσιακής οικογένειας, την ιδεολογία των φύλων, την πρώιμη ενασχόληση με τα σεξουαλικά ζητήματα, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και άλλα σχετικά…
 
Τα αποτελέσματα θα είναι (δυστυχώς) ορατά πριν το 2030…
 
Ήδη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προσκάλεσε φορείς σχετιζόμενους με το χώρο της Εκπαίδευσης να υποβάλουν προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για να ενταχθούν πιλοτικά στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών ως Εργαστήρια Δεξιοτήτων και να καλλιεργήσουν στους μαθητές τις καλούμενες Δεξιότητες του 21ου αιώνα.(1) 
 
Λόγῳ της προτεινόμενης θεματολογίας των προγραμμάτων, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση, (2). Ωστόσο ο νόμος για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», (ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020), που καθιέρωσαν πιλοτικά τα Εργαστήρια δεξιοτήτων ψηφίσθηκε από τη Βουλή. (3) 
 
Τα Εργαστήρια δεξιοτήτων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής υποστηρίζουν τους «Στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030» (4). Με τη θεματική «Ζώ καλύτερα» και «Ευ ζην» τα παιδιά μας έχουν «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση», με τη θεματική «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ» αποκτούν «Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη», ενώ ενημερώνονται για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και επιδεικνύουν «Αλληλοσεβασμό και (ωριμότητα απέναντι στη) Διαφορετικότητα» (5) 
 
Η συγκυρία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε την πλήρη εφαρμογή των παραπάνω φιλόδοξων στόχων του Υπουργείου. Αξίζει όμως να δούμε τί προβλέπουν οι «17 στόχοι της Ατζέντας του 2030» ώστε να κινηθούμε έγκαιρα για την προστασία των παιδιών μας. Σύμφωνα με λεπτομερή ανάλυση προερχόμενη από οργανισμούς που εργάζονται υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας, (6) η Ατζέντα του 2030 χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους στόχους (SDGs) ως Δούρειο Ίππο, εισάγει στην κοινωνία (μέσῳ της εκπαίδευσης), αντιλήψεις που προφασιζόμενες την αποκατάσταση των ανισοτήτων, αποσυνθέτουν την παραδοσιακή οικογένεια, υπονομεύουν το κύρος των γονέων, «ξυπνούν σεξουαλικά» τα παιδιά και προωθούν τα αμφιλεγόμενα σεξουαλικά δικαιώματα. (6) 
 
Οι Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, Sustainable Development Goals, SDGs, όπως υπογράφηκαν το Σεπτέμβριο του 2015, φαίνονται μεγαλόπνοοι. Επιδιώκουν την επίλυση προβλημάτων όπως την εξάλειψη της φτώχειας, των ανισοτήτων στην υγεία, των δυσκολιών στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, των θεμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της κλιματικής αλλαγής κ.α. Ωστόσο μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αναθεώρησης των στόχων, υπήρξε παρέκκλιση από τα καταρχήν συμφωνηθέντα από την ολομέλεια των κρατών μελών, ώστε στα θέματα της Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, του σεβασμού στη Διαφορετικότητα και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι θέσεις τους αυτή τη στιγμή θεωρούνται αμφισβητήσιμες. 
 
Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, παρά το ότι πολλά «σύγχρονα» κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) επιθύμησαν να αποτελέσει αυτόνομο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω των επιφυλάξεων που διετύπωσαν κάποια «παραδοσιακά» κράτη (Μουσουλμανικά, Αφρικανικά κ.α). Επιπρόσθετα διαπραγματεύθηκαν ρητές αναφορές σε αμφιλεγόμενους όρους, όπως «άμβλωση», «σεξουαλικός προσανατολισμός», «ταυτότητα φύλου», «σεξουαλικά δικαιώματα», «δικαιώματα» που σχετίζονται με τη «σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία» και «συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση», αλλά δεν περιελήφθησαν στο έγγραφο τελικών συμπερασμάτων. (6)
 
Ωστόσο οι υποστηρικτές των ανωτέρω ζητημάτων, όπως οργανισμοί του ΟΗΕ, (UN Women, UNFPA, UNDP, UNESCO, UNICEF και OHCHR-Γραφείο Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)*, σε συνεργασία με κράτη μέλη του ΟΗΕ, άτομα του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού, πολιτικού, νομικού ή ακτιβιστικού χώρου, προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους θέσεις, χρησιμοποίησαν τους εγκεκριμένους στόχους και έκαναν ερμηνείες που δεν είχαν συζητηθεί στις αρχικές διαπραγματεύσεις. Η σημασία της ερμηνείας είναι μεγάλη εάν ληφθεί υπόψιν πως η ερμηνεία αναμένεται να καθοδηγήσει την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και των μελών τους, τον προγραμματισμό και τις δαπάνες των κρατών μελών για τα επόμενα 15 χρόνια, με δισεκατομμύρια δολλάρια να χρηματοδοτούν την εφαρμογή τους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι SDGs αναμένεται να προωθήσουν ριζοσπαστικές νομικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς παγκοσμίως. 
 
Οι στόχοι που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι ο τρίτος ( Υγεία και ευημερία), ο τέταρτος (Εκπαίδευση) και ο πέμπτος (Ισότητα των φύλων) (7), αλλά και σε όλη την Ατζέντα υπάρχουν ασαφή σημεία που επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών. 
 
Με βάση τις ιδεολογικές ερμηνείες οι παραπάνω στόχοι έφτασαν να περιλαμβάνουν τα αμφιλεγόμενα σεξουαλικά δικαιώματα, τo δικαίωμα στην άμβλωση, την αντισύλληψη, τους σεξουαλικούς πειραματισμούς, τα LGBT δικαιώματα, την ιδεολογία του φύλου, τα δικαιώματα στη συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση των γονέων, το δικαίωμα στον ομόφυλο «γάμο» και απόκτηση παιδιών από τα ομόφυλα ζεύγη κλπ. Οι ερμηνείες αυτές διατυπώθηκαν σε έγγραφα συμπερασμάτων από τοπικά συνέδρια αναθεώρησης των αρχικών εγγράφων, υποστηριζόμενα από το UNFPA, από την Παγκόσμια Νεανική Συνάντηση του Μπαλί, (Bali Global Youth Forum), και λοιπές τοπικές συναντήσεις, που όμως πέτυχαν να χαρακτηρισθούν ως γενικής αποδοχής από τον ΟΗΕ .(6) 
 
Πρόβλημα βέβαια δεν αποτελεί μόνο η ιδιοτελής ερμηνεία των στόχων SDGs, αλλά και οι προτεινόμενοι δείκτες παρακολούθησης της εφαρμογής τους, (SDG Indicators). Το προοδευτικό λόμπι προσπαθεί να χειραγωγεί και τους δείκτες ώστε να θέτει τις βάσεις για πολιτικές που θα υπερισχύσουν των δικαιωμάτων των γονέων και θα προωθούν και αυτοί τα «σεξουαλικά δικαιώματα». Οι δείκτες SDG θα είναι στο επίκεντρο των φορέων υλοποίησης των SDG και θα καθοδηγήσουν την ατζέντα του 2030. 
 
Άλλο σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως παρά τον αναγνωρισμένο και ευεργετικό ρόλο της παραδοσιακής οικογένειας και της γονεϊκής φροντίδας στην ευημερία των κοινωνιών, γεγονός που τονίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του 2015, και πολλά άλλα διεθνή Σύμφωνα, πουθενά μέσα στους στόχους της ατζέντας του 2030, δεν υποστηρίζεται, δεν προβάλλεται και δεν έχει ουσιαστικό ρόλο η παραδοσιακή οικογένεια και οι γονείς. Αυτό οφείλεται στην αντίδραση που υπήρξε από τους υποστηρικτές των «συγχρόνων» - ομόφυλων μορφών οικογένειας, που έθεσαν ως όρο για την ένταξη της οικογένειας στους SDGs, να διευρυνθεί ο όρος «οικογένεια» περιλαμβάνοντας και τις ομόφυλες συμβιώσεις. 
 
Σε συμφωνία με τα ανωτέρω, είναι και το εγχειρίδιο της UNESCO, (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), (8) για την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, με τίτλο «International technical guidance on sexuality education», ένας οδηγός σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για παιδιά που έχει επιμεληθεί η UNESCO. Είναι εναρμονισμένο με τις θέσεις του UNAIDS, του The United Nations Population Fund (UNFPA), The United Nations Children’s Fund (UNICEF), UN Women, The World Health Organization (WHO), με τις απαράδεκτες οδηγίες του Ευρωπαϊκού τμήματος του WHO (9), και τελικά και με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας του 2030. 
 
Η αποδοχή αυτών των προγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει το δικαίωμα και σε άλλους φορείς π.χ Στέγη Ωνάση, (10) να απευθύνονται στα παιδιά μας και να προωθούν αυτή την ατζέντα με όλο της το περιεχόμενο. Συστήνουμε στους γονείς να ενημερωθούν και να είναι πολύ επιφυλακτικοί στην αξιοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα, τουλάχιστον όσον αφορά στα αντικείμενα της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αποδοχής στη Διαφορετικότητα. 
 
Οι γονείς επιβάλλεται να κάνουν χρήση των θετικών στοιχείων της Ατζέντας του 2030 και ειδικότερα των ισχυρών διατάξεων που απαιτούν τον σεβασμό των εθνικών μας νόμων και προτεραιοτήτων. Αυτές οι διατάξεις πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της παραδοσιακής οικογένειας, της εθνικής κυριαρχίας και του ρόλου των γονέων. 
 
UNESCO, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization 
UNAIDS, The Joint United Nations Programme on HIV and AID 
UNFPA, The United Nations Population Fund 
UNICEF, The United Nations Children’s Fund, 
UN Women 
UNDP The United Nations Development Programme 
WHO The World Health Organization, 
OHCHR- Office of the High Commissioner for Human Rights, Γραφείο Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 
 
Παραπομπές
  1. http://iep.edu.gr/images/IEP/skill-labs/2019-2020/prosklisi_26_02_2020_1.pdf
  2. http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5132&cpage=58#comments
  3. https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/nomos-4692-2020-phek-111a-12-6-2020.html
  4. https://sdgs.un.org/goals
  5. http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2020/04/%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97_22.4.20_%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-1.pdf
  6. https://familywatch.org/wp-content/uploads/sites/5/2017/12/2SDG-Analysis-11_15_17_v.6.pdf
  7. https://archive.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=27537&Itemid=73
  8. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000260770/PDF/260770eng.pdf.multi
  9. https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/WHO_BZgA_Standards_English.pdf
  10. https://www.onassis.org/el/whats-on/webinar-teens-sex-education-and-interpersonal-relationships
https://mumdadandkids.gr/oikogeneia/to-sxoleio-anaptyssei-epikindynes-deksiotites
το είδαμε ΕΔΩ 

Ανακοίνωση συγγενών θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων για την υπόθεση Δημήτρη Κουφοντίνα

Ομάδα συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα:
 
«Εμείς, οι συγγενείς των δεκάδων θυμάτων του δολοφόνου, – νεκρών και τραυματιών- παρακολουθούμε όλο το τελευταίο διάστημα την υπόθεση της απεργίας πείνας του. Παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας του όπως τη διαβάζουμε από τα Μέσα και παρακολουθούμε και ο,τι λέγεται και γράφεται για το θέμα.
 
Θα θέλαμε πολύ να μην το κάνουμε. 
Αλλά δεν γίνεται. Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε «σήμερα θα ασχοληθώ με κάτι άλλο, παιδιά, δουλειά, κάτι» και μετά κρυβόμαστε από τα παιδιά μας, από τους ανθρώπους που μας αγαπούν, τους διώχνουμε σχεδόν, για να δούμε τι κάνει ο δολοφόνος. Και την άλλη μέρα πάλι. 
 
Κάθε είδηση, κάθε ανακοίνωση ξαναζωντανεύει όλες τις μνήμες και όλο τον πόνο με τον οποίο έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε για να έχουμε ζωή. 
 
Θυμόμαστε τις στιγμές που ζήσαμε με τους δικούς μας και πως θα θέλαμε λίγο ακόμα, θυμόμαστε όλες τις φορές που… δεν ήταν, στα σημαντικά της ζωής μας. Θυμόμαστε και το αίμα. Τόσο πολύ αίμα. Που οι περισσότεροι από μας, επειδή είμασταν μικροί, δεν είχαμε δει ούτε στα έργα και το είδαμε για τον μπαμπά, τον γιο, το σύζυγο, τον αδερφό. Και όλες αυτές οι μνήμες πονάνε. Και μας απομακρύνουν από τους τωρινούς δικούς μας, οι οποίοι όσο και να προσπαθούν, όσο και αν μας αγαπούν, δεν μπορούν να καταλάβουν… 
 
Και θέλουμε να πούμε μόνο τρία πράγματα: 
 
1. Προς το δολοφόνο: 
Παρά το γεγονός ότι δολοφόνησε τους ανθρώπους μας, τον καλούμε να υποχωρήσει από το αίτημά του και να ζήσει. Το να πεθάνει δεν θα φέρει κανέναν από τους δικούς μας πίσω. 
 
2. Προς όσους καλούν το κράτος να υποχωρήσει για να μην πεθάνει ο δολοφόνος: 
Σας καλούμε, αντί να ζητάτε την υποχώρηση του κράτους, να ζητήσετε από το δολοφόνο να διακόψει την απεργία πείνας. Το δίκιο του, αν θεωρείτε ότι έχει, ας το βρει στα δικαστήρια. 
 
3. Προς όλους: 
Το Κράτος Δικαίου είναι ακρογωνιαίος λίθος της έννομης τάξης. Δεν εκβιάζεται, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο οποίο να βασιστούμε όλοι εμείς, που σε αντίθεση με τον δολοφόνο, πιστεύουμε στη Δημοκρατία και τον τρόπο λειτουργίας της. 
 
Και κάτι τελευταίο προς όλους αυτούς που κάνουν δηλώσεις και διαδηλώσεις για τον δολοφόνο: 
ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. Αναρωτιόμαστε εάν το έχετε σκεφτεί έστω και μία φορά». 
 
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-2-2021 από directNEWS.gr 
πηγή: ΑΜΠΕ 
 
ΣΧΟΛΙΟ (αναγνώστη μας)
 
*ΝΕΜΕΣΙΣ. 
*Η τιμωρία που επιβάλλεται από μία ανώτερη δύναμη σε όποιον παραβαίνει τους ηθικούς νόμους ή είναι αλαζόνας υπερβαίνοντας τα ηθικά όρια 
≈ συνώνυμα: θεία δίκη  
 
Η Θεά της αγανάκτησης και της μεταμέλειας, για κακόβουλες πράξεις των ανθρώπων και της άδικης καλής τύχης. Συμβολικά κρατούσε, ανάλογα με την περίπτωση, προς απόδοση δικαίου σπαθί, μαστίγιο, ζυγαριά, χαλινάρι ή πήχυ. Όλα συμβολικά, για να προσμετρά την υπέρμετρη και αχαλίνωτη ασυδοσία και εγωϊσμό των κακόβουλων ανθρώπων, που με έπαρση και αδιαφορία, για το δημόσιο αίσθημα δυστυχώς υπερβαίνουν κάθε όριο λογικής. Τα σύμβολα, που κρατά αντιπροσωπεύουν την Συμπαντική Ζυγαριά, που πάντα εν δικαίω απονέμει αιώνια την δικαιοσύνη…..

«ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821»

"Από την προετοιμασία της Φιλικής Εταιρείας και τις εκποιήσεις των περιουσιών, για οικονομική ενίσχυση των ένοπλων Ελληνικών επαναστατικών σωμάτων, μέχρι τα πεδία των μαχών η Κύπρος δήλωνε πάντα παρούσα". (Απόσπασμα από ιστορικό τιμητικό κείμενο για την Ελληνική Κύπρο, του έγκριτου ιστορικού Μάριου Πουλλάδου….)
 
Επιμέλεια κειμένου Αντώνης Αντωνάς
 
Καταγράφοντας τα ολίγα πιο κάτω, προς μνήμης υπενθύμιση, απευθύνομαι και εκφράζω την δυσαρέσκεια μου προς τους αρμοδίους, για τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από τη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, λόγω του ότι ουδεμία μνεία προς το παρόν υπάρχει, για την συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, που ενώ ήταν σκλαβωμένη, με θυσίες και αυταπάρνηση, τα παιδιά της προσέτρεξαν εθελοντικά να συμμετέχουν στην παλιγγενεσία υπέρ Ελευθερίας του Έθνους… (Ήδη προ πολλού τους παραχώρησα αξιόλογο ιστορικό υλικό και ντοκουμέντα, αλλά φοβάμαι, ότι φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αφού για ακόμη μια φορά η Ελληνική Κύπρος μάλλον θα κείται ίσως μακράν…!) 
 
Ας κάνουν, λοιπόν μια επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείου των Αθηνών για να δουν ιδίοις όμμασι, προς αφύπνιση ιστορικής μνήμης, όπου εκατοντάδες ιερά κειμήλια του 1821 της Κύπρου υπάρχουν, αλλά και σε τόμους είναι καταγραμμένα τα χιλιάδες ονόματα των εθελοντών, από αυτό το ακριτικό νησί, τον ριζωμένο ακριτικό βράχο προπύργιο του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στην εσχατιά της Ελληνικής Μεσογείου, που ανά τους αιώνες αγωνίζεται να παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!! 
 
Επίσης σε όσους, που υστερόβουλα υποβάλλουν συχνά το ερώτημα, για την εγκατάλειψη της Κύπρου «Και τι έκανε η Κύπρος για την Ελλάδα;». 
 
Δίνω μια συντομότατη ενδεικτική αυτονόητη «αποστομωτική απάντηση», για να κλείσουν ερμητικά το στόμα επιτέλους και ας αισχύνονται!
 
«Περί εθνικών προσφορών των Ελλήνων Κυπρίων στο Ελληνικό Έθνος.», ελάχιστα ενδεικτικά πιο κάτω και άλλα μύρια περί εθνικών προσφορών των ακριτών ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ σε όλους ανεξαιρέτως τους αγώνες του έθνους υπέρ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ … 
 
 
Νικόλας Θησεύς ο Κύπριος αρχιστράτηγος του Υψηλάντη
 
Ο Νικόλας Θησεύς (1788 – 1854) Κύπριος εθελοντής και αρχιστράτηγος του Υψηλάντη, μαζί με άλλες χιλιάδες Ελλήνων Κυπρίων, έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην Ελληνικής Επανάστασης, το 1821.  
 
Η στρατιωτική Φάλαγγα των Ελλήνων Κυπρίων ανεξίτηλα έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού στην Ελλάδα Η ένδοξη σημαία της είναι αναρτημένη στην είσοδο της Ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο, αλλά και άλλες σημαίες και κειμήλια των Κυπρίων εθελοντών φυλάσσονται στο πολεμικό μουσείο Αθηνών. 
 
Ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά…. 
 
Η φάλαγγα των Κυπρίων πολέμησε ηρωικά σε όλες τις μάχες και είναι χαρακτηριστική η ρήση του Στρατηγού Χατζηπέτρου για τα παράσημα που φορούσε «Μου τα ’δωκε ο ηρωισμός και η παλληκαριά των Κυπρίων φαλαγγιτών».  
 
Με επικεφαλής τον Λευκωσιάτη Φιλικό Ιωάννη Καρατζά, εκατοντάδες Κύπριοι εθελοντικά (Ιερός Λόχος) με απαράμιλλο ηρωισμό πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες αδελφούς, κατά των Τούρκων κατακτητών. Το λάβαρα των Κυπρίων, ένα άσπρο πανί με γαλάζιο σταυρό στη μέση, έγραφε «Σημαία Ελληνική Πατρίς Κύπρου». Η ιστορική σημαία βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο των Αθηνών.  
 
Στο Μεσολόγγι, ειδικό σώμα Ελλήνων Κυπρίων πολέμησε ηρωικά στη δεύτερη μάχη και πολλοί Κύπριοι έπεσαν μαχόμενοι.  
 
Εκατοντάδες ονόματα Ελλήνων Κυπρίων που ένδοξα πολέμησαν, δίπλα στους Ελληνες αδελφούς τους το 1821 … 
 
Ιωάννης Φραγκούδης, γιος προξένου που έλαβε μέρος σε πολλές ναυμαχίες,  
 
Γιώργος Μάρκου Κυπραίος έπεσε μαχόμενος στην μάχη της Καρυστίας. Ο αδελφός του Αδάμ πληγώθηκε σε μάχη στην Ναύπακτο.
 
Ο καπετάν Γιάννης Κυπριώτης με το καράβι του συμμετείχε στην προμήθεια εφοδίων στο Μεσολόγγι. Πολέμησε και κατά του Δράμαλη. Γεώργιος Φιλίππου, πρωτοπαλλήκαρο του Καραισκάκη. 
 
Αγγελής Μιχαήλ Κυπραίος. Ο Πετρόμπεης τον χαρακτήρισε…. ο ανδρειώτερος και γενναιότερος. 
 
Ο Γιώργος Οικονομίδης, Κύπριος αξιωματικός υπό τις διαταγές Αλέξανδρου Υψηλάντη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Θεόδωρος Λαπαθιώτης, μετά την σφαγή της οικογέρειας του, διαφεύγει στην Ελλάδα και λαμβάνει μέρος σε ηρωικές μάχες. Μετά γίνεται υπασπιστής του βασιλιά Οθωνα. 
 
Ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Θησεύς, αρχηγός Κυπρίων εθελοντών, μαζί με τον αδελφό του Αρχιστράτηγο Νικόλαο, διακρίθηκαν σε σκληρές νικηφόρες μάχες κατά των Τούρκων με υψηλό τίμημα από νεκρούς Κύπριους. Ο Κολοκοτρώνης λέει για τον Νικόλαο: «Ο Νικόλαος, ένας εκ των προθύμων και ειλικρινών συναγωνιστών κατά τον υπέρ ανεξαρτησίας αγώνα». Το 1822 ο Νικόλαος διακρίθηκε στις μάχες της Δράμας και αλλού. Όπου τον χρειαζόταν η πατρίδα. Ο Νικόλαος ήταν ανιδιοτελής αγωνιστής και ποτέ δεν ανακατεύθηκε στις διχόνοιες μας. Το σώμα των εθελοντών Κυπρίων που ηγείτο το αυτοσυντηρούσε από χρήματα εράνων που γίνονταν στην Κύπρο. 
 
Η Κύπρος παρά τις σφαγές, τους απαγχονισμούς, τις βιαιοπραγίες κατά του άοπλου πληθυσμού από τους βαρβάρους Οθωμανούς κατακτητές, με υψηλό φρόνημα συνέχισε ακατάπαυστα να ενισχύει τον αγώνα τον Ελλήνων το 1821 σε οικονομική βοήθεια και οπλισμό και με εκατοντάδες εθελοντές Κυπρίους, που συμμετείχαν ηρωικά σε όλες τις μάχες των Ελλήνων επαναστατών.  
 
Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Στρατηγού Μακρυγιάννη ήταν ο Κύπριος Μιχαήλ Κυπραίος, ο οποίος βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον Στρατηγό. Με τις ηρωικές ενέργειες του, έσωσε τους 1189 πολιορκημένους του Νεοκάστρου, όταν εθελοντικά πέρασε κολυμπώντας τις τουρκικές γραμμές και πήγε σε αγγλική φρεγάτα για να ζητήσει βοήθεια. Ο αγωνιστής αυτός πληγώθηκε βαριά το 1825 στη μάχη των Μύλων του Άργους. Παρά τον βαρύ τραυματισμό του, πολέμησε μέχρι το τέλος της μάχης. Γράφει ο Μακρυγιάννης τότε «Εκεί που ριχτήκαμε με το γιουρούσι μου επληγώθη βαρέως και ύστερα πέθανε ο καλός και γενναίος Κυπραίος». 
 
Στις 19 Ιουνίου του 1821, ο Ναύαρχος Κανάρης, φτάνει μυστικά στη Λάπηθο, στην περιοχή Ασπρόβρυση της Κύπρου και φορτώνει τα καράβια του με τρόφιμα και πολεμοφόδια καθώς και εθελοντές Κύπριους. Ο Κανάρης, όπως λέγεται, συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στην κρύπτη, είτε του Παγκύπριου Γυμνασίου, είτε της Αρχιεπισκοπής και έλαβε την ευλογία του και χρήματα για την επανάσταση. 
 
Τούτος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Μυλωνά Πασπαλά στην Αγία Παρασκευή, όπου έκανε μυστικές συναντήσεις με την ιεραρχία και τους προύχοντες της περιοχής. Οι Λαπηθιώτες βοήθησαν με αυτοθυσία τον Ναύαρχο, παραδίδοντας τρόφιμα, χρήματα, τα περίφημα λαπηθιώτικα μαχαίρια και χατζάρες αλλά και έμψυχο υλικό, νέα παλληκάρια που μετάφερε ο Κανάρης στην Ελλάδα και πολέμησαν ηρωικά μαζί του. Οι Τούρκοι που πληροφορήθηκαν αργότερα την έλευση του Κανάρη, καρατόμησαν τον Λαπηθιώτη προύχοντα Χατζηλία μαζί με άλλους Λαπηθιώτες λαϊκούς και ιερείς, ειδικά από την Μονή της Αχειροποιήτου.  
 
Το μέρος όπου αποβιβάστηκε ο πυρπολητής Κανάρης, ονομάσθηκε Ακτή Κανάρη, όπου οι Λαπηθιώτες θα έστηναν προτομή του Κανάρη το 74, αλλά δυστυχώς η βάρβαρη τουρκική εισβολή ανέτρεψε την απόφαση αυτή. 
 
Εθελοντές Κύπριοι συμμετέχουν και εις την Ιόνιο φάλαγγα που συστάθηκε το 1826 στο Ναύπλιο υπό τον Στρατηγό Νικήτα, ο οποίος εξήρε τον ηρωισμό τους.  
 
Τρεις Κύπριοι αδελφοί κατατάχθηκαν εθελοντικά και υπήρξαν πρωτεργάτες του αγώνα. Ήταν οι αδελφοί Θησέα: Νικόλας, Θεόφιλος, Κυπριανός.  
 
Ο Θεόφιλος, Αρχιμανδρίτης με τη δράση του στην Τριπολιτσά, στο Μεσολόγγι και αλλού, πρόσφερε στην πατρίδα το χέρι του, κερδίζοντας τον θαυμασμό και εκτίμηση της ελληνικής ηγεσίας. Ο Θεόφιλος έφτασε στο βαθμό του Αρχιστράτηγου των επαναστατών. Αλλά και οι δύο άλλοι αδελφοί, πρόσφεραν με τον ίδιο τρόπο με τη συμμετοχή τους σε πολλές μάχες.  
 
Πιο πάνω αναφέρθηκαν ενδεικτικά και περιληπτικά, ελάχιστα ιστορικά γεγονότα, τα οποία δεν χρήζουν ανάλυσης, αφού τόνοι από μελάνι και αίμα έγραψαν την ηρωική ιστορία των Κυπρίων. «Όταν οι Κύπριοι αποφάσιζαν να διαβούν τον *Ρουβικώνα, ο κύβος ερίφθη και βάδιζαν προς την αθανασία και για την πατρίδα τους και για το Έθνος.»  
 
*Ρουβικώνας, ποταμός στην Άνω Βόρεια Ιταλία, που χυνόταν στην Αδριατική. Ο νόμος απαγόρευε στους Ρωμαίους Στρατηγούς να τον διαβούν για αποφυγή πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου. Η φράση «διέβην τον Ρουβικώνα» αναφέρεται σε ανθρώπους που εν γνώσει τους λαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις χωρίς επιστροφή.  
 
Ο πρώτος νεκρός στην κατάληψη της Τριπολιτσάς ήταν ο Κυπραίος. Σε όλα τα πεδία είχαμε πολλούς νεκρούς ηρωικούς Κυπραίους. Στη μάχη της Αθήνας το 1827 είχαν πέσει νεκροί άνω των 130…
 
Γράφει ο Μακρυγιάννης….
«...Εκεί που ριχτήκαμε με το γιουρούσι μου, μου επληγώθη βαρέως και ύστερα απέθανε ο καλός και γενναίος Κυπραίος…»  
 
Ο Κολοκοτρώνης λέει για τον Κύπριο Νικόλα Θησέα… «Ο Νικόλαος ένας εκ των προθύμων και ειλικρινών συναγωνιστών…διακρίθηκε σε όλες τις μάχες…» κ.ά.π.  
 
Γράφει ο Υψηλάντης στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό: «Μακαριώτατε και φιλογενέστατε Δέσποτα. Ο φιλογενέστατος κύριος Δημήτριος Ίπατρος με εβεβαίωσε περί της γενναίας συνεισφοράς σας….» 
 
Για τα δεινά της αγαπημένης του Πατρίδας έγραψε ο Θησεύς: 
«Η πατρίς μου, αδελφοί, είναι η Κύπρος, και αυτή νήσος της Ελλάδος. Ανεκδιήγητα είναι τα δεινά και αι τυραννίαι όσας υποφέρει από τους εχθρούς βαρβάρους η δυστυχής αυτή νήσος!» 
 
Τι μοναδικό μεγαλείο ψυχής και αυτοθυσίας διέθεταν οι Έλληνες Κύπριοι εθελοντές, όταν αναχωρούσαν για να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες αδελφούς το 1821, στους συμμάχους, στον ΑΠΠ, στον ΒΠΠ, παντού και πάντα, εγκαταλείποντας σκλαβωμένη πατρίδα, γυναίκες, παιδιά, γονείς, αδελφούς, με την ελπίδα ότι αυτή η προσφορά τους θα είχε ένα και μόνο αντίτιμο, την μελλοντική Λευτεριά της αγαπημένης τους πατρίδας. Δυστυχώς το οφειλόμενο ηθικό αντίτιμο, ποτέ δεν αποδόθηκε και ποτέ δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες των Κυπρίων, για ελευθερία και ΕΝΩΣΗ!
 
Και όμως πάντα εγκαταλειμμένη ως βορρά των Μωαμεθανών και από τους συμμάχους Χριστιανούς και από την μητέρα πατρίδα. 
 
Ναι! Ηρωική συμμετοχή των Ελλήνων Κυπρίων ήταν πάντα σε όλους ανεξαίρετα τους εθνικούς αγώνες. 
(Ενδεικτικά.) 
 
Ακόμη και στην αρχαία εποχή οι Έλληνες Κύπριοι συμμετείχαν ενεργά σε όλους τους Αγώνες της Ελλάδας και του Έθνους. Όλοι οι Έλληνες βασιλείς και πρίγκηπες της Κύπρου συμμετείχαν στην εκστρατεία του Μ. Αλεξανδρου, σε πολέμους κατά των Περσών, στην Ιωνική Επανάσταση, στην Μικρά Ασία …. Τι άλλο ;;; 
 
Ας δούμε όμως εν ολίγοις, τον ηρωισμό των Ελλήνων Κυπρίων και την εθελοντική τους συμμετοχή και στους ιερούς αγώνες του Έθνους, αλλά και στους ηρωικούς αγώνες των ιδίων των Κυπρίων για Λευτεριά και Αυτοδιάθεση. 
 
Επανάσταση 1821
 
Από το 1818, ο ηπειρώτης Δημήτρης ΄Υπατρος ήρθε στην Κύπρο, με εντολή του Υψηλάντη, για να ζητήσει τη βοήθεια των Κυπρίων στον αγώνα κατά των Τούρκων. Οι Κύπριοι, με ενθουσιασμό, παρά τους κινδύνους, ανταποκρίθηκαν. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και η πλειοψηφία των Ιεραρχών και προκρίτων μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Ήταν πραγματικά ένα τόλμημα ηρωικό, λόγω της τουρκικής κατοχής, αλλά και λόγω της απομόνωσης της Κύπρου και της κοντινής απόστασης από τα τουρκικά παράλια. Η Κύπρος πάντα, ως εκ της θέσης της, ήταν πάντα στο στόμα του τουρκικού λύκου. Πάρα πολλοί εθελοντές από τη στιγμή αυτή προσέτρεχαν να ενδυναμώσουν τις τάξεις των αρματολών και κλεφτών. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για τον ίδιο τον Υψηλάντη, ο οποίος ευχαρίστησε την Εθναρχία της Κύπρου. 
 
Με κυπριακή καταγωγή από πλευράς της μητέρας του, ο Υψηλάντης θέλοντας να τιμήσει την προσφορά των Κυπρίων, συμπεριέλαβε και την Κύπρο στις Εθνικές βλέψεις της επανάστασης, δηλώνοντας: «Τα όρια της Ελλάδας καθορίζονται υπό του αίματος του εκχυθέντος εις τα σφαγεία των κυδωνίων, της Κύπρου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου.» 
 
Όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες οπλαρχηγοί και καπεταναίοι, ο Υψηλάντης,, ο Καποδίστριας, ο Βασιλιάς Όθωνας, εξήραν το θάρρος και την αυτοθυσία των εθελοντών Ελλήνων Κυπρίων, Ειδικά θαύμασαν τις ηρωικές τους πράξεις, αλλά ειδικώτερα τους εξέπληξε όταν έβλεπαν τους Κυπρίους πατέρες να αγωνίζωνται με ηρωισμό δίπλα στα παιδιά τους και τους αδελφούς δίπλα στους αδελφούς τους ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ.
Συνταρακτικό!  
 
Τα ονόματα των Κυπρίων εθελοντών που συμμετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες της Ελλάδας, ανέρχονται σε χιλιάδες. Αρκετά, όσα διασώθηκαν, υπάρχουν στο αρχείο του πολεμικού Μουσείου (1821, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μακεδονικός αγώνα, Κρητική επανάσταση, Μικρασιατική εκστρατεία, ΒΠΠ κ.ά), αλλά βέβαιον είναι ότι δεν μπορούν να καταγραφούν.
 
Αιωνία τους η μνήμη. Τιμή και δόξα συνοδεύει του Έλληνες Κύπριους εθελοντές, που με αυτοθυσία και ηρωισμό συμμετείχαν και αρκετοί από αυτούς έχυσαν το αίμα σε Ελληνική γη, σ΄ όλους τους εθνικούς αγώνες της Ελλάδας, χωρίς ποτέ να ζητήσουν επιβράβευση, ή αντίδωρο. Ηθική τιμητική αναγνώριση μόνο ήθελαν και Αυτοδιάθεση για τη σκλαβωμένη Κύπρο, Ου περί χρημάτων…  
 
9 Ιουλίου 1821 -Μια μαύρη μέρα για τον Ελληνισμό… 
ΘΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 
 
Προσθέτω 
….Κατά τη διάρκεια της Κρητικής επανάστασης 1866-1869, πάνω από 400 Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν μαζί με τους ηρωικούς Κρητικούς αδελφούς τους.  
 
Υπό τη Διοίκηση του Ταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Ζαμβρακάκη, οι Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν εναντίον του Οθωμανικού στρατού του Μουσταφά, Παρά Κιριτλί και κατήγαγαν περήφανες νίκες.  
 
Κατά τις μάχες της Θεσσαλίας το 1880, 150 εθελοντές Κύπριοι και αυτοί με λάβαρο μια χειροποίητη σημαία με κεντημένο ένα γαλάζιο σταυρό στη μέση και χρυσά γράμματα, «Η Κύπρος τη μητρί Ελλάδι», πολέμησαν ηρωικά και χάρισαν πολλές νίκες στις ελληνικές δυνάμεις. 
Στη Θεσσαλία πάλι, στον άτυχο πόλεμο του 1897, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Σμολένσκυ, αρχηγός της 3ης Ταξιαρχίας, με πλήθος εθελοντών Κυπρίων χάρισε πάλι στους Έλληνες μια από τις ελάχιστες ένδοξες νίκες. Πάνω από χίλιοι Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν ηρωικά στον ίδιο πόλεμο. Οι περισσότεροι πολέμησαν ηρωικά και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ιερά χώματα, τα ποτισμένα με το αίμα τους. 
 
Έγραφαν οι Κύπριοι εθελοντές προς τη Διοίκηση τους: 
«Σεβαστή Διοίκηση, Ημείς εχάσαμε μαζί με την πατρίδα μας και τας οικίας μας. Είδομεν τους συγγενείς μας εσφαγιασμένους και ενταύθα από αρχής του Ιερού Αγώνος αγωνιζόμενοι τρέφομεν αυτάς τας ελπίδας του να ανακτήσωμεν την πατρίδα μας ελευθέρα. Ανεκπλήρωτοι παρέμειναν (Περί Ένωσης και Ελευθερίας), οι προσδοκίες των εθελοντών αγωνιστών Κυπρίων.» 
 
Βαλκανικοί Πόλεμοι – 5 Οκτωβρίου 1912 
 
Και στον πόλεμο αυτό οι Κύπριοι προσέτρεξαν εθελοντικά να καταταγούν στον ελληνικό στρατό. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 Κύπριοι πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες αδελφούς. Άνω των 55 Κυπρίων σκοτώθηκαν αφού ηρωικά πολέμησαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ελληνικά χώματα. Μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος, 40 ετών * ΠΠ, ο οποίος ηρωικά έπεσε στο Μπιζανί στις 6 Δεκεμβρίου 1912. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο παππούς του Σώζου ήταν αγωνιστής καπετάνιος το 1821 αλλά και ο πατέρας του συμμετείχε ενεργά στην κρητική επανάσταση 1866-1869. 
 
Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΥΡΙΑΝΘΕΥΣ, Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 12-13. ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ. ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ. 
 
Ο μικρότερος εθελοντής 15χρονος, ηρωικός Έλληνας Κύπριος, Μακεδονομάχος, Βαλκανιομάχος και πολεμιστής του ΑΠΠ. Κύπρος Ιωάννου (Κυπρής Βοσκού) 
 
Σημειώνεται ότι ο μικρότερος Μακεδονομάχος και Βαλκανιομάχος ήταν ο Κύπριος Κύπρος Ιωάννου (Κυπρής Βοσκού – Πρόπαππος του θείου Α. Βοσκού) και ο μεγαλύτερος ο διάσημος ηρωικός Κύπριος καπετάνιος, ο Γεώργιος Αργυρίου Κυπραίος ή Καπετάν Γιώργης και άλλοι εκατοντάδες Κύπριοι. 
 
Ο Λεβεντοκαπετάνιος ηρωικός Έλληνας Κύπριος Μακεδονομάχος, Βαλκανιομάχος. ΑΠΠ,
Γεώργιος Αργυρίου - Καπετάν Γιώργης 
 
Ο Καπετάν Γιώργης σε μεγάλη ηλικία στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού. Μέχρι τα βαθειά του γεράματα διατηρούσε την Κυπριακή λεβεντιά και παλληκαριά. 
 

Ο Κύπριος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, μετέπειτα αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α., συμμετείχε ενεργά και ηρωικά πάντα στους αγώνες του Έθνους. Το 1919 συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία, υπηρετώντας στη 10η μεραρχία. Προέλασε από την Σμύρνη στο Πανόρμο και έφτασε μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο. Στις μάχες του Τουρλού Μπουρνάρ του Σαγγαρίου του Αφιόν Καραχισάρ και του Εσκέ Σεχήρ όπου έφτασε 70 χλμ. από την Άγκυρα. Παρά τους επανειλημμένους τραυματισμούς συνέχιζε την ηρωική του δράση και παρασημοφορήθηκε με το χρυσό μετάλλιο ανδρείας και τον πολεμικό σταυρό γενναιότητας. Κατά την Ιταλογερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας τοποθετήθηκε επιτελάρχης της 2ης μεραρχίας που έμεινε στην ιστορία σαν σιδηρά μεραρχία. Συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις όπου τραυματίστηκε και παρασημοφορήθηκε και πάλι για την ανδρεία και την τόλμη του. 
 
Μεσαορίτες Ασσιώτες εθελοντες. Αρχείο πολιτιστικού συνδέσμου «Η ΑΣΣΙΑ»
www.assia.org.cy 
 
Εθελοντές Κύπριοι. Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Εκστρατεία κ.α. 
 
Απόστολος Χ¨ Χριστοφόρου. 
 
Υπ/γός Γιάννης Χ¨Λοίζου. 
 
Επ/χίας Γεώργιος Παρτός 
 
1941 Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα. 
 
Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής και Γερμανική επίθεσης, στην Ελλάδα οι Κύπριοι μαζικά συμμετέχουν δίπλα στις ελληνικές δυνάμεις. 6 με 7 χιλιάδες Κύπριοι υπολογίζεται ότι πολέμησαν δίπλα στις ελληνικές δυνάμεις. 40.000 Κύπριοι συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες νεκροί Κύπριοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Κατά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από αντιστασιακές οργανώσεις Ελλάδας, συμμετέχουν Κύπριοι σκαπανείς με επικεφαλής Άγγλους αξιωματικούς (γεγονός από τα σημαντικότερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου). 
 
Μετά την κατάρρευση της ελληνικής άμυνας και αφού σκοτώθηκαν αρκετοί Κύπριοι, οι επιζώντες παρέμειναν στην Ελλάδα και συμμετείχαν ενεργά στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων. Οι εθελοντές Κύπριοι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ποτέ δεν δικαιώθηκαν. Οι υποσχέσεις τότε της Αγγλικής κυβέρνησης ότι μετά το πέρας του πολέμου θα παραχωρούσαν αυτοδιάθεση στην Κύπρο παρέμειναν στις καλένδες. Πολλοί Κύπριοι εθελοντές, που συμμετείχαν στον Αγγλικό στρατό, τιμήθηκαν με μετάλλια ανδρείας και διπλώματα. Δεν σώζεται τίποτα από αυτά. 
 
Οι Κύπριοι βετεράνοι μετά τον ΒΠΠ, τα επέστρεψαν όλοι στην Αγγλία με επιστολές διαμαρτυρίας για την αθέτηση των υποσχέσεων των Άγγλων περί Αυτοδιάθεσης της Κύπρου. Μεταξύ αυτών και ο μεγάλος αδελφός της μητέρας μας Κυριάκος Κάμπου, που υπηρέτησε στον Αγγλικό στρατό σαν λοχίας και πολέμησε στο Τομπρούκ της Λιβύης. Ο ίδιος κατά πληροφορίες τότε συμπολεμιστών του σαν ειδικός υπαξιωματικός επί εκρηκτικών υλών συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου υπό των Έντι Μάγερς και Κρις Γουντχάουζ ή τον Τζον Χουκ το 1942. 
 
Όταν το 1962 η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να δώσει τιμητική σύνταξη στους Κυπρίους πολεμιστές που πολέμησαν στην Ελλάδα, η απάντηση τους εξέπληξε τον Έλληνα πρέσβη:  
«Εμείς καταταγήκαμε εθελοντικά κύριε πρέσβη. Ου περί χρημάτων η συμμετοχή μας στους αγώνες του Έθνους, της μάνας Ελλάδας 
 
Σημειώνεται ότι επίσης τότε η Κύπρος απέστειλε σημαντική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και αξιοσημείωτος ήταν η προσφορά των παντρεμένων Ελληνίδων Κυπρίων που προσέφεραν τις χρυσές τους βέρες για να βοηθήσουν στον αγώνα του Έθνους για ελευθερία. Αντί αυτών τους «απονεμήθηκαν τιμητικά χάλκινες …Η μακαριστή μητέρα μου, μέχρι έσχατου τέλους την φορούσε και την θεωρούσε ανεκτίμητη ….
 
Το 1941 τον Φεβρουάριο, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Λουκής Ακρίτας, που πολεμούσε εθελοντής στα Αλβανικά βουνά με άλλους Κυπρίους γράφει για το απαράμιλλο θάρρος και ενθουσιασμό των Κυπρίων: «Η ατμόσφαιρα που ζούμε είναι αληθινά ηρωική και οι στιγμές αξέχαστες γιατί μας αναβαπτίζουν, μας ξαναγεννούν 
 
Αυτοί ήταν οι Κύπριοι. 
 
Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι φοιτητές που φοιτούσαν στην Ελλάδα κατατάγηκαν σαν εθελοντές και συμμετείχαν σε ηρωικές, νικηφόρες μάχες. 
 
Αυτά τα πολύ «ολίγα» στους «ολίγους», που ερωτούν τί έκανε η Κύπρος για την Ελλάδα. Ελάχιστα και αντιπροσωπευτικά, αναφέρθηκαν, για τις εθνικές προσφορές των Ελλήνων Κύπριων αδελφών στην Ελλάδα και το Έθνος! Υπάρχουν άλλα μύρια. 
 
«Τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει η μικρή μακρινή θυγατέρα ελληνική Κύπρος, τη μητρί πατρίδα, ώστε το 1974, η μάνα Ελλάδα να τείνει χείρα βοήθειας με λίγα ψίχουλα, για να σωθεί μια ελληνική πατρίδα, που φυλά Θερμοπύλες και «δεν είναι μακράν…..», αλλά και ούτε ξένη χώρα, κατά μειοδοτική δήλωση του Στρατηγού της χούντας Μπονάνου: «Οι Τούρκοι την Κύπρο χτυπούν ….Εμείς είμαστε Ελλάς…» 
 
Αν μη τι άλλο τιμήστε επάξια αυτή την πονεμένη και εγκαταλελειμμένη απόκληρη Ελληνίδα κόρη. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να πράξετε, τιμής ένεκεν ….  
 
«…..Και τούτα τα κορμιά πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν, έχουν ψυχές. Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν, δε θα μπορέσουν, μόνο θα τις ξεκάμουν αν ξεγίνουνται οι ψυχές. Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχυ, δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι, κι ο άρρωστος νους που αδειάζει δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να γεμίσει με την τρέλα, νῆσός τις ἔστι …Κύπρος». Απόσπασμα από Γ. Σεφέρη. 
 
«… μένω αύτις δε το Ελληνικόν, εάν όμαιμον τε και ομόγλωσσον και θεώ ιδρύματα τε κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα…» Ηρόδοτος. 
 
Και τι άλλο να γράψω ουκ ημπορώ και τι να λαλώ ουκ οίδα, σκοτίζεται ο λογισμός και το μυαλό στερεύει, παγώνουν χέρια και καρδιά και ο θυμός θεριεύει … 
 
Αποτίωντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον αδελφό απλό Ελληνικό λαό, ο οποίος ήταν ο μόνος, που πάντα ήταν αρωγός στους αγώνες της Κύπρου … 
 
Μετά τιμής  
 
Αντώνης Αντωνάς – Συγγραφέας από Ελληνική Κύπρο. 
www.ledrastory.com

Ἦλθε ἡ ὥρα γιά νά ὑπάρξει ἕνα τέλος!

ΕΚΕΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ
Η ΦΙΜΩΤΡΟ-ΥΣΤΕΡΙΑ!
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!
 
Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου 2021.
 
Εκκλησιαζόμενοι στό Βελιγράδι.
 
ΟΥΔΕΝΑ ΦΙΜΩΤΡΟ! 
ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ! 
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ "ΑΓΙΟΙ" ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ;  
ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ ..."ΚΟΛΑΟΥΖΟΙ" ; 
 
Ἦλθε ἡ ὥρα γιά νά ὑπάρξει ἕνα τέλος! 
«ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ, ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΚΑΛΑ» (Ρήγας Φεραίος) 
 
του Δημ. Κ. Αναγνώστου, Θεολόγου 
 
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί ως ανθρώπων και πολιτών αυτού του κόσμου, αυτής της χώρας και αυτής της κοινωνίας, αισθανόμαστε την ανάγκη και το χρέος να καταθέσουμε δύο λόγια, συμμαρτυρούσης της συνειδήσεώς μας, για την κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. 
 
Αφού πέρασε η αρχική αμηχανία, την οποία προκάλεσε η «πρωτόγνωρη» εμπειρία της «πανδημίας» (του νέου κορωνοϊού covid-19) και κυρίως των επιβληθέντων μέτρων για την αντιμετώπισή της, ακούσαμε, είδαμε, διαβάσαμε, μελετήσαμε, διακρίναμε, διαπιστώσαμε ορισμένα πράγματα και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλο αυτό που ζούμε δεν μπορεί πλέον να γίνει περαιτέρω ανεκτό. 
 
Η άδηλη, ακόμη, προέλευση του ιού, εν συνδυασμώ με τα αποκαλυφθέντα ντοκουμέντα "σχεδίων" αναμενόμενης εμφάνισης "πανδημίας" με (τα) συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η σχεδόν ταυτόχρονη παγκόσμια διάδοση και η μετάδοση του νέου κορωνοϊού, η παγκοσμιοποιημένη ιατρική, κοινωνική και πολιτική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος (του εμβολιασμού συμπεριλαμβανομένου), εγείρουν εύλογα πολλά λογικά ερωτήματα, στα οποία ομολογουμένως δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις. Κάθε άλλο! 
 
Κρατώντας, λοιπόν, «αποστάσεις» από αστήρικτα σενάρια και από αφελείς και άκριτες αποδοχές επισήμων εκδοχών, αλλά και από την καταδικαστέα αποκρουστικά τρομολαγνική και εν τέλει τρομοκρατική προσέγγιση και προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε., εκτιμούμε ότι αυτό που ζούμε ως διαμορφωθείσα «νέα κανονικότητα», δεν μπορεί να συνεχιστεί!  
 
Πρόκειται για απαράδεκτη και αδιέξοδη κατάσταση, η οποία μάλιστα, κατά την κρίση πολλών εγκρίτων ειδικών επιστημόνων, δεν αποτελεί μονόδρομο!  
 
Επιπλέον οδηγεί, μέρα με τη μέρα, σε γενικευμένη οικονομική καταστροφή με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. 
 
Επομένως, συντασσόμαστε και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους οι οποίοι, ως ελεύθεροι και σκεπτόμενοι πολίτες, αρνούνται, διαμαρτύρονται και αντιστέκονται στον παραλογισμό της παθητικής «αποδοχής», για οποιοδήποτε «λόγο» και πρόφαση, ενός βίου αβίωτου και την εγκαθίδρυση μιάς νέας απάνθρωπης κανονικότητας. 
 
Οτιδήποτε παραβιάζει και καταργεί την ελεύθερη βούληση, την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και καλλιεργεί συστηματικά τον φόβο, μας βρίσκει κάθετα αντιθέτους.  
 
Όπως, επίσης, απορριπτέα και καταδικαστέα είναι και όλα εκείνα που ακυρώνουν την κοινή λογική, προσβάλλουν την αξία και την προσωπικότητα του ανθρώπου και παραβιάζουν την προσωπική του ελευθερία. 
 
Το κράτος οφείλει, έναντι οποιασδήποτε υγειονομικής απειλής, να προστατεύει την υγεία των πολιτών, ακολουθώντας τις κατάλληλες υποδείξεις των επιστημόνων που υπηρετούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και χειραγωγήσεις την αποστολή τους, πρωτίστως και κυρίως παρέχοντας την κατάλληλη και απαραίτητη υγειονομική υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, μέσα από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.  
 
Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, τα οποία δεν πρέπει ούτε να παραθεωρούνται, ούτε να καταστρατηγούνται. 
 
Απαγορεύσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στα όρια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, παρατεταμένες απαγορεύσεις της λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, αλλά και των χώρων πολιτισμού, αντικατάσταση επί μακρόν της κανονικής λειτουργίας της εκπαίδευσης με την άκρως προβληματική τηλε-εκπαίδευση, απαγόρευση της θρησκευτικής (εκκλησιαστικής) Λατρείας, επιβολή αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες χρήσης μασκών ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, επιβολή χρηματικών προστίμων και μάλιστα με υπέρογκα ποσά, είναι απαράδεκτα και εν τέλει προβληματικά "μέσα" και μέτρα για την αντιμετώπιση επιδημιών, αφού οδηγούν στην απαξίωση, εξουθένωση ή (και) εξόντωση του ίδιου του ανθρώπου.  
 
Οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι και αρμόδιοι κυβερνητικοί και υγειονομικοί φορείς οφείλουν να συστήνουν τα δέοντα, να παροτρύνουν και προτρέπουν τους πολίτες, όχι όμως να τους καταδυναστεύουν.  
 
Οφείλουν να τους συστήνουν σε κάθε περίπτωση προσοχή, εν προκειμένω τήρηση των λογικών και πάγιων υγειονομικών κανόνων και αποφυγή όσων ευνοούν την εξάπλωση μεταδοτικών νόσων και να παρέχουν ενημέρωση για την προστασία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των πολιτών. 
 
Τέλος, επισημαίνουμε ότι, επί της ουσίας, την κυριότερη πηγή προέλευσης, συντήρησης και αναζωπύρωσης σεναρίων συνωμοσιολογίας αποτελούν οι αψυχολόγητες, αδικαιολόγητες και ύποπτες δηλώσεις «αρμοδίων» και «υπευθύνων», οι οποίες καταλήγουν σε επίσημη «φαιά προπαγάνδα», ιδιαίτερα με τις χαρακτηριστικές αποστροφές τους περί αναπόφευκτης μονιμοποίησης της «νέας κανονικότητας» στη ζωή μας και, συνεπακόλουθα, περί δήθεν ανάγκης προσαρμογής όλων μας σε μία "νέα ζωή" χωρίς ζωντανή επικοινωνία, ανθρώπινη επαφή και ελευθερία. 
 
Η απάντηση σε μία τέτοια "πρόταση" ή και επιβολή είναι, ή μάλλον πρέπει να είναι, αυτονόητη! 
 

Η Θεία Κοινωνία δεν απαγορεύεται και δεν μπορεί να απαγορευτεί

Γράφει ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
 
Γιατί είναι παράνομη η δίωξη του Ιερέα στην Σαντορίνη 
 
Όπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ επιβλήθηκε από τις αστυνομικές αρχές πρόστιμο σε Ιερέα στην Θήρα διότι κοινώνησε ένα παιδί που προσήλθε με τον πατέρα του σε Ιερό Ναό μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Πρόστιμο επιβλήθηκε και στον πατέρα ενώ πάντα κατά τα ΜΜΕ σχηματίζεται και ποινική δικογραφία.  
 
Είναι λοιπόν αδίκημα η παροχή της Θείας Κοινωνίας; Μπορεί να αποτελέσει αδίκημα;  
 
Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ  
 
Ασφαλώς η λήψη της Θείας Κοινωνίας είναι τόσο θεμελιώδης για την Ορθόδοξη Πίστη και λατρεία που ακόμα και η απαγόρευση της δεν υποχρεώνει ούτε τους κληρικούς να μην την μεταδώσουν , ούτε τους λαϊκούς να μην την λάβουν. Κάτι τέτοιο, απλώς θα αποτελούσε βαριά παραβίαση της ελευθερίας της λατρείας κι εντεύθεν της προστατευόμενης από το άρθρο 13 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας.  
 
Η σύνδεσή της με τον πυρήνα της πίστεως των ορθόδοξων χριστιανών είναι δεδομένη, όπως επανειλημμένα έχουν διακηρύξει πολλοί επίσκοποι και κληρικοί της Εκκλησίας, αλλά και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά.  
 
Ότι αυτό επιτάσσει η Ιερά Παράδοση που προστατεύεται από το άρθρο 3 του Συντάγματος είναι επίσης αναμφισβήτητο. Αντί πολλών παραπομπών που θα μπορούσαν να παρατεθούν αναφέρεται παρακάτω μόνο ένα απόσπασμα από τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, σχετικά με τη Θεία Κοινωνία:  
 
«Είναι αληθινά σώμα ενωμένο με τη θεία φύση. Το σώμα δηλαδή που γεννήθηκε από τα σπλάχνα της αγίας Παρθένου, όχι διότι κατεβαίνει από τον ουρανό το σώμα που ανελήφθη, αλλά διότι ο ίδιος ο άρτος και ο οίνος μεταβάλλονται εις σώμα και αίμα Θεού. Αν όμως ζητάς να μάθεις τον τρόπο, δηλαδή πως γίνεται αυτό, σου αρκεί να μάθεις ότι γίνεται δια του Αγίου Πνεύματος, όπως ακριβώς ο Κύριος εδημιούργησε σάρκα για τον εαυτό Του και μέσα στον εαυτό Του από τα σπλάχνα της αγίας Θεοτόκου διά του Αγίου Πνεύματος και δεν γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο παρά μόνο ότι ο λόγος του Θεού είναι αληθινός και δραστικός και παντοδύναμος, ο τρόπος όμως είναι απροσπέλαστος στην έρευνα……. Χαρίζει λοιπόν σ’ αυτούς που αξίως κοινωνούν με πίστη άφεση αμαρτιών και αιώνια ζωή και φρουρεί την ψυχή και το σώμα τους….. Δεν είναι ο άρτος και ο οίνος τύπος του σώματος και του αίματος του Χριστού, ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά το ίδιο το σώμα του Κυρίου θεωμένο…» (1)  
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος που ρητώς αναφέρει ότι «…H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις…» η Εκκλησία της Ελλάδος, όχι απλώς δικαιούται, αλλά υποχρεούται να τηρεί και μάλιστα «απαρασάλευτα» την Ιερά Παράδοση.  
 
Από τον ίδιο τον τίτλο του άρθρου αυτού (Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας) αλλά και το περιεχόμενό του, όπως αναλυτικά θα εκτεθεί παρακάτω, το Κράτος υποχρεούται να μην προβεί σε αντίθετη παρέμβαση. Συνεπώς σε καμία περίπτωση στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να αποτελεί αδίκημα.  
 
Παρόλα αυτά τίθεται το ερώτημα, αν τυχόν εμπίπτει σχετική απαγόρευση στις ισχύουσες ρυθμίσεις και απαγορεύσεις.  
 
Η – υποτιθέμενη- ποινική ευθύνη του Ιερέα, αλλά και του πατέρα του παιδιού που κοινώνησε, στηρίζεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα που απειλεί με φυλάκιση και χρηματική ποινή όποιον «παραβιάζει τα μέτρα που όρισε ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας….αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης σε αόριστο αριθμό ανθρώπων».  
 
Για ένα Ορθόδοξο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για Ιερέα, είναι φυσικά αυτονόητο ότι δεν θεωρεί ότι από την μετάδοση της θεία Κοινωνίας μπορεί να προκύψει οποιοσδήποτε κίνδυνος μόλυνσης. Όπως αποδείξαμε παραπάνω αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί νομικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει δόλος.
 
Η διάταξη του άρθρου 285 αποτελεί λευκό ποινικό νόμο, που αποκλίνει από την αρχή του άρθρου 7 παρ. 1 εδ. α΄ του Συντάγματος «Έγκλημα δεν υπάρχει, ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της» και του άρθρου 1 του Ποινικού Κώδικα «Ποινή δεν επιβάλλεται παρά μόνο για τις πράξεις εκείνες για τις οποίες ο νόμος την είχε ρητά ορίσει πριν από την τέλεσή τους.».
 
Είναι – κατά τη νομική επιστήμη και την νομολογία – απαραίτητο τα μέτρα να έχουν επιβληθεί νομίμως. Το ζήτημα αυτό εξετάζεται , εφόσον απαιτηθεί, από το Ποινικό Δικαστήριο. (Πλημμ. Μυτιλήνης 23/1995, εις Ποιν Χρον ΜΖ΄313, όπου και περαιτέρω παραπομπές). 
 
Υπάρχει βεβαίως ζήτημα με τα μέτρα που λαμβάνονται με τις ήδη δεκάδες σχετικές ΚΥΑ σε σχέση με την θρησκευτική ελευθερία. Εκδόθηκαν σωστά;  
 
Επ’ αυτού υπάρχει αντίρρηση που μάλιστα έχει αχθεί ενώπιον του ΣτΕ, η οποία αφορά και τον τύπο και την ουσία των ΚΥΑ. (Η υπόθεση συζητείται στις 2 Απριλίου , κατόπιν αιτήσεων και λαϊκών, αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και 81 Μητροπόλεων).  
 
Έχει υποστηριχθεί ότι στα πλαίσια της «έκτακτης ανάγκης» που προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, για λόγους δημόσιας υγείας μπορεί να περιοριστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, μαζί και αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας.  
 
Όμως η διάρκεια και η καθολικότητα των μέτρων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε περιορισμούς, αλλά απαγορεύσεις των δικαιωμάτων, η δε επίφαση προσωρινότητας (η χρήση πχ του όρου «αναστολή» αντί του όρου απαγόρευση) απλώς αποτελεί ευφημισμό, που όσο περνά ο καιρός εξελίσσεται σε εμπαιγμό.  
 
Ακόμα και το ολοφάνερα δυσανάλογα με άλλες χώρες της ΕΕ σε σχέση και το οικονομικό επίπεδο των εισοδημάτων στην χώρα, ύψος των προστίμων συνηγορεί σε αυτό.  
 
Κατ’ αρχήν πρέπει να παρατηρηθεί ότι η δημόσια υγεία δεν ταυτίζεται με την αντιμετώπιση μιας μόνο ασθένειας αλλά αφορά συνολικά της υγεία του πληθυσμού, σε σχέση με όλες τις ασθένειες περιλαμβανόμενων των ψυχικών.  
 
Έπειτα, τα λαμβανόμενα μέτρα πρέπει να έχουν ορισμένη διάρκεια, όχι τυπικά αλλά στην ουσία (τυπικά πρόκειται συνήθως για δεκαπενθήμερα ή εβδομαδιαία που όμως ήδη διαρκούν ένα έτος), να βρίσκονται σε αναλογία με τον κίνδυνο και να μην υπηρετούν άλλες στοχεύσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος και πρέπει να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας. Επίσης, δεν δικαιολογείται η παράκαμψη των θεσμικών εγγυήσεων και των προβλεπόμενων διαδικασιών, όταν μάλιστα είναι απολύτως εφικτή η τήρησή τους, αλλιώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία που σωστά χαρακτηρίστηκε «συνταγματικός μιθριδατισμός».  
 
Όλα αυτά ιδιαίτερα στην περίπτωση της Εκκλησίας συνήθως αγνοούνται από πολλούς νομικούς που απλώς εκδηλώνουν ένα ανοιχτό ή υπονοούμενο αντικληρικαλισμό στηριζόμενο σε προκατάληψη που αγνοεί τους πιστούς και τα δικαιώματά τους, όταν δεν τους υποτιμά και προσβάλλει βάναυσα. Πως είναι δυνατόν να θεωρούνται οι πολίτες ώριμοι όταν πηγαίνουν στα Σούπερ Μάρκετ και ανεύθυνοι όταν προσέρχονται στους ναούς;
 
Οι αντιρρήσεις στα μέτρα κατά της Εκκλησίας έχουν , τέλος, και μια ευρύτερη σημασία.
 
Η εύλογη αιτίασή της ότι πρέπει να υπάρχει αναλογία με την έκταση των Ναών, έχει εφαρμογή και σε άλλους χώρους, όπως τα καταστήματα, οι χώροι εστίασης κλπ, όπου η αυθαιρεσία των κλεισιμάτων οδηγεί σε κοινωνικές διακρίσεις, ευνοώντας μεγάλα πολυκαταστήματα σε βάρος μικρών μαγαζιών, ή το τραπεζικό σύστημα που συνεχίζει να τοκίζει απαιτήσεις σε βάρος επαγγελματιών στους οποίους ουσιαστικά το κράτος απαγορεύει να εργαστούν!  
 
Έτσι η μάχη του κόσμου της Εκκλησίας για την θρησκευτική ελευθερία, αποτελεί έναυσμα για μια γενικότερη υπόθεση κοινωνικής ελευθερίας και δικαιοσύνης  
 
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΟΤΙ  
 
Α. ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.  
 
Τα μέτρα που ελήφθησαν, κατά το μέρος που αφορούν την Εκκλησία, παραβιάζουν το κατοχυρωμένο στο άρθρο 3 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκεί προβλέπεται ότι:
 
«Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.»  
 
Ενώ στον πατριαρχικό Τόμο του 1850 που απαγορεύει παρέμβαση της Πολιτείας (και έχει περιβληθεί συνταγματική ισχύ) αναφέρονται και τα εξής:  
 
« η εν τω Βασιλείω της Ελλάδος Ορθόδοξος Εκκλησία Αρχηγόν έχουσα και κεφαλήν, ως και πάσα η καθολική και ορθόδοξος Εκκλησία τον Κύριον και Θεόν και Σωτήρα ημών Ιησού Χριστόν, υπάρχη του λοιπού κανονικώς αυτοκέφαλος, υπερτάτην εκκλησιαστικήν αρχήν γνωρίζουσα Σύνοδον διαρκή συνσταμένην εξ Αρχιερέων προσκαλουμένων αλληλοδιαδόχως κατά τα πρεσβεία της χειροτονίας, Πρόεδρον έχουσα τον κατά καιρόν Ιερώτατον Μητροπολίτην αθηνών και διοικούσαν τα της Εκκλησίας, κατά τους θείους και ιερους κανόνας ελευθέρως και ακωλύτως από πάσης κοσμικής επεμβάσεως.»  
 
Τέλος στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου κατά το άρθρο 2 «Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεργάζεται μετά της Πολιτείας προκειμένου περί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ως ….».  
 
Το ζήτημα της δημόσιας υγείας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος, (η απαρίθμηση του άρθρου 2 είναι ενδεικτική), αυτό όμως πρέπει να γίνει με συνεργασία και όχι με επιβολή μέτρων στην εκκλησία από την Πολιτεία, που μάλιστα πλήττουν την Ιερά Παράδοση και την ελευθερία στην λατρεία.  
 
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  
 
Ανάλογα ισχύουν και σε σχέση με την Εκκλησία της Κρήτης όπου ξεκάθαρα παραβιάζεται το άρθρο 27  
 
«Ο Αρχιερεύς εν τη Εκκλησιαστική αυτού περιφερεία τελεί πάντα τα υπό των Ιερών Κανόνων επιβαλλόμενα καθήκοντα αυτώ, ιδιά δε τα Ιερά Μυστήρια, και κηρύττει τον θείον λόγον….»  
και η ακροτελεύτια διάταξη του καταστατικού της  
 
«Τροποποίησις του παρόντος γίνεται μετά γνώμην της Ιεράς επισκοπικής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης μετά της Πολιτείας, επί δε κανονικής φύσεως ζητημάτων κατόπιν συνεννοήσεως και μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου»  
 
καθώς και το άρθρο 6 της σύμβασης μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Κρητικής Πολιτείας του 1900, στην οποία υπεισήλθε ως διάδοχο το ελληνικό κράτος  
 
«Η εν Κρήτη Εκκλησία, φυλάττουσα απαραμείωτα τα δόγματα, τους ιερούς κανόνας και τας τυπικάς διατάξεις της Ορθοδόξου Ανατολικής εκκλησίας, είναι ελευθέρα ίνα κανονίση πάντα τα λοιπά κατ’ αυτήν εν κοινή συμπράξει μετά της Κρητικής Πολιτείας».
 
Το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας είναι λοιπόν κατοχυρωμένο και ο τρόπος που ελήφθησαν τα μέτρα το παραβιάζει. Το γεγονός ότι η Ιεραρχία, δια της ΔΙΣ, με εγκυκλίους της πειθάρχησε, τηρώντας μονομερώς την πρόβλεψη περί συνεργασίας του άρθρου 2 του ΚΧΕΕ δεν σημαίνει άνευ ετέρου ότι συμφωνεί με τα μέτρα, και μάλιστα με τις διαρκείς παρατάσεις τους, άλλωστε στην περίπτωση των Αγίων Θεοφανίων, ρητώς διαφώνησε και ‘ήδη όπως είναι γνωστό εκκρεμεί αίτηση της στο ΣτΕ για ακύρωση των μέτρων. Από όσο δε γνωρίζουμε, η Σύνοδος της Κρήτης ούτε καν ερωτήθηκε.  
 
Το αυτοδιοίκητο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι στην ελληνική έννομη τάξη, μέρος και ειδικότερη έκφραση του δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας του άρθρου 13 του Συντάγματος, που δεν απολαμβάνουν μόνον οι άθεοι, οι αλλόθρησκοι, οι αιρετικοί και οι σχισματικοί, αλλά και το Πλήρωμα της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κλήρος και λαός.  
 
Β. ΠΑΣΧΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ  

Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΚΥΑ  
 
Περαιτέρω, είναι αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις κατ’ εξουσιοδότηση των Υπουργών από ΠΝΠ, και γιατί στις ΠΝΠ δεν προβλέπεται δυνατότητα εξουσιοδότησης, ούτε δικαιολογείται η έκδοσή τους αφού η Βουλή λειτουργούσε και εκδόθηκαν με διαφορά ακόμα και τριών μηνών (χρόνος μακράν μεγαλύτερος του απαιτούμενου για να ψηφιστεί νόμος με την διαδικασία του επείγοντος) αλλά κυρίως διότι για τα ζητήματα που άπτονται της θρησκευτικής ελευθερίας έπρεπε να ψηφιστεί τυπικός νόμος, από την Ολομέλεια μάλιστα της Βουλής.  
 
Οι ΠΝΠ εκδόθηκαν από τις 25-2-2020 ως και την 1-5-2020 και οι εξουσιοδοτήσεις που παρέχουν δεν αφορούν τεχνικές και λεπτομερειακές ρυθμίσεις αλλά πλήρη κανονιστικά μέτρα.  
 
Ως προς την Εκκλησία έχουν εκδοθεί δεκάδες ΚΥΑ ενώ οι ουσιώδεις εισηγήσεις των Επιτροπών που (υποτίθεται ότι) τις εισηγούνται αναφέρουν ως επαρκή μέτρα προστασίας χρήση μάσκας , αποστάσεις άλλοτε 1,5 μ και άλλοτε 2 μ και στην περίπτωση ψαλτών και ιερέων που ψάλλουν χωρίς μάσκα απόσταση 3μ. Τα λαμβανόμενα μέτρα επομένως αν και κάθε φορά έχουν περιορισμένη φαινομενικά ισχύ, στηρίζονται στα ίδια περίπου δεδομένα και υποτίθεται ότι στηρίζονται στην ίδια περίπου τεκμηρίωση. Πιο πολύ η μικρή τυπικά διάρκεια των διαδοχικών ΚΥΑ έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγει το ΣτΕ να δικάσει στην ουσία, επικαλούμενο δικονομικά ζητήματα (την λήξη της προσβαλλόμενης πράξης).  
 
Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 72 παρ.1 του Συντάγματος  
 
«Στην Oλομέλεια της Βουλής συζητούνται και ψηφίζονται ο Κανονισμός της, νομοσχέδια και προτάσεις νόμων για τα θέματα των άρθρων 3, 13, 27, 28 παράγραφοι 2 και 3, 29 παράγραφος 2, 33 παράγραφος 3, 48, 51, 54, 86, νομοσχέδια και προτάσεις εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων για την άσκηση και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, νομοσχέδια και προτάσεις νόμων για την αυθεντική ερμηνεία νόμων, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που σύμφωνα με ειδική πρόβλεψη του Συντάγματος ανατίθεται στην Oλομέλεια της Βουλής ή για τη ρύθμιση του οποίου απαιτείται ειδική πλειοψηφία.
Στην Oλομέλεια της Βουλής ψηφίζεται επίσης ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός του Κράτους και της Βουλής.»  
 
Επίσης η πρόβλεψη του άρθρου 43 του Συντάγματος είναι σαφής  
 
«1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει τα διατάγματα που είναι αναγκαία για την εκτέλεση των νόμων και δεν μπορεί ποτέ να αναστείλει την εφαρμογή τους ούτε να εξαιρέσει κανέναν από την εκτέλεσή τους.
 2. Ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Yπουργού επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων, με ειδική εξουσιοδότηση νόμου και μέσα στα όριά της. Eξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.
 3. (H παράγραφος 3 καταργείται). 
4. Mε νόμους που ψηφίζονται από την Oλομέλεια της Bουλής μπορεί να παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης κανονιστικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση των θεμάτων που καθορίζονται σ’ αυτούς σε γενικό πλαίσιο. Mε τους νόμους αυτούς χαράζονται οι γενικές αρχές και οι κατευθύνσεις της ρύθμισης που πρέπει να ακολουθηθεί και τίθενται χρονικά όρια για τη χρήση της εξουσιοδότησης.
5. Tα κατά το άρθρο 72 παράγραφος 1 θέματα της αρμοδιότητας της Oλομέλειας της Bουλής δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο εξουσιοδότησης κατά την προηγούμενη παράγραφο.»  
 
Από τον συνδυασμό των διατάξεων του 72 παρ 1 και 43 παρ.5 είναι ξεκάθαρο ότι θέματα που άπτονται της θρησκευτικής ελευθερίας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης.  
 
Κατόπιν των παραπάνω καθίσταται σαφές ότι υπό το ισχύον Σύνταγμα, χωρίς ολοφάνερη παραβίασή του, δεν μπορούν να ισχύσουν μέτρα με ΚΥΑ που πλήττουν την θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και όλες οι σχετικές ποινικές διώξεις καθώς και τα πρόστιμα, είναι παράνομα και αντισυνταγματικά. Όλοι οι διωκόμενοι πρέπει να απαλλαγούν. Αυτό ισχύει και για τον Ιερέα στην Σαντορίνη, αλλά και για τους Επισκόπους Κερκύρας, Καλαβρύτων και Αιγιάλειας και κάθε άλλον κληρικό και λαϊκό που διώχθηκε για αντίστοιχα «αδικήματα».  
 
Γ. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ  
 
Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι με τα δεδομένα της επαρκούς αποστάσεως του 1,5 ως 2 μ και χωρίς μάσκα των 3 μέτρων, όπως λένε τα πρακτικά των ειδικών, τα μέτρα που θεσπίζουν απαγορεύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος των Ναών, επιτρέποντας παρουσία πιστών ανάλογη με το εμβαδόν τους, καταφανώς υπερβαίνουν την επιβαλλόμενη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά και το ίδιο το κείμενο των ΠΝΠ αρχή της αναλογικότητας.  
 
ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ  
 
Ο Ιερέας στην Θήρα (και άλλοι κληρικοί αλλού) διώκεται με βάση το άρθρο 285 παρ, 1 β΄ του Ποινικού Κώδικα . Η διάταξη έχει κατά λέξη ως εξής:  
 
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.  
 
Στο ποινικό δίκαιο ισχύει , αποτυπώνεται μάλιστα στα πιο πάνω παρατιθέμενα άρθρα 7 παρ. 1 του Συντάγματος και 1 του Ποινικού Κώδικα, η αρχή που είναι γνωστή στους νομικούς με την λατινική διατύπωση «nullum crimen , nulla poena sine lege» – κανένα έγκλημα, καμία ποινή χωρίς νόμο , που διατυπώθηκε τον 19ο αιώνα από τον κορυφαίο Γερμανό θεωρητικό του Ποινικού Δικαίου Γιόχαν Φώϋερμπαχ (πατέρα του γνωστού φιλόσοφου Φρειδερίκου Φώϋερμπαχ).  
 
Η αρχή αυτή αποτελεί θεμέλιο του νομικού πολιτισμού και βασική αρχή του ποινικού δικαίου.
 
Παρεμπιπτόντως, η αρχή αυτή, από τους συνήθως δυτικόπληκτους νομικούς της χώρας μας, λανθασμένα, ταυτίζεται με την δυτικοευρωπαϊκή επιρροή, συνήθως με επίκληση του 39ου εδάφιου της Μάγκνα Κάρτα του 1215 (παρότι αυτό είναι σχετικά ασαφές) και τα κείμενα της αμερικανικής και γαλλικής επανάστασης. Στην πραγματικότητα η αρχή αυτή ίσχυε ήδη στο δίκαιο του Βυζαντίου, αναφερόμενη δύο φορές στην Εξάβιβλο του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου, “ποινή ουκ επάγεται, ειμή εξ εκάστου νόμου ή ειδικού νομίμου ειδικώς τω εγκλήματι επιτεθείσα” και ” είπερ τις καταδικασθή, υπόκειται τη από των νόμων ποινή” (2) και απηχεί την επίδραση του Χριστιανισμού στο Ρωμαϊκό Δίκαιο (πολλαπλά ευεργετική, αλλά δεν είναι εδώ αυτό το θέμα μας), αφού για πρώτη φορά διατυπώθηκε από τον Απόστολο Παύλο στην προς Ρωμαίους επιστολή του – «οὗ γὰρ οὐκ ἔστι νόμος, οὐδὲ παράβασις.», «ἄχρι γὰρ νόμου ἁμαρτία ἦν ἐν κόσμῳ, ἁμαρτία δὲ οὐκ ἐλλογεῖται μὴ ὄντος νόμου·» (3).  
 
Η νομική θεωρία και πράξη, προχώρησε ακόμα περισσότερο απαιτώντας όχι μόνο την προηγούμενη αναγραφή του αδικήματος και της ποινής, αλλά αξιώνοντας και την εντελώς ξεκάθαρη περιγραφή του, διαμορφώνοντας την αρχή «nullum crimen , nulla poena sine lege CERTA» – κανένα έγκλημα, καμία ποινή χωρίς ΣΑΦΗ νόμο.  
 
Τα μέτρα περί των οποίων γίνεται λόγος είναι τα μέτρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία όμως (πέραν των ακυροτήτων που προεκτέθηκαν) πουθενά δεν αναφέρει ρητώς ότι απαγορεύει την μετάδοση της θείας Κοινωνίας. Σε δίκες που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΣτΕ προσκομίστηκαν διάφορα Πρακτικά των Επιτροπών των λοιμοξιολόγων, σε κανένα από τα οποία δεν τίθεται ρητώς ζήτημα θείας Κοινωνίας.  
 
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Θεία Κοινωνία τιμωρείται κατ’ αναλογία ή ότι το αξιόποινό της υπονοείται, αν και δεν αναγράφεται, διότι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση α αρχή ότι αυτό γίνεται μόνο όταν ευνοείται ο διωκόμενος και ποτέ σε βάρος του, κατ’ εφαρμογή της άλλης αρχής του Ποινικού Δικαίου «in dubio pro mitiore» – εν αμφιβολία υπέρ του διωκόμενου. (4)  
 
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η μετάδοση της Θείας Κοινωνίας δεν είναι αξιόποινη, αφού δεν απαγορεύεται ρητώς από την ΚΥΑ. Έτσι έκρινε εντελώς πρόσφατα και σωστά, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, το Μονομ. Πλημμ. Κερκύρας.  
 
Το γενικό συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι ότι στην Ελλάδα, υπό την ισχύουσα συνταγματικά έννομη τάξη της η Θεία Κοινωνία, ούτε απαγορεύεται, ούτε είναι δυνατόν να απαγορευτεί.  
 
Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού δεν θα υποκύψει. Όπως έγραψε ο Προφητάναξ Δαβίδ «Κύριος διασκεδάζει βουλὰς ἐθνῶν, ἀθετεῖ δὲ λογισμοὺς λαῶν καὶ ἀθετεῖ βουλὰς ἀρχόντων/ ἡ δὲ βουλὴ τοῦ Κυρίου εἰς τὸν αἰῶνα μένει, λογισμοὶ τῆς καρδίας αὐτοῦ εἰς γενεὰν καὶ γενεάν./ μακάριον τὸ ἔθνος, οὗ ἐστι Κύριος ὁ Θεὸς αὐτοῦ, λαός, ὃν ἐξελέξατο εἰς κληρονομίαν ἑαυτῷ.». (5)  
 
Κληρικοί και λαϊκοί ενωμένοι είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Ενδεχομένως δε, και ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα μπορούσε να συγκρατήσει με εγκύκλιό του τον υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων – ευτυχώς λίγων – στελεχών των διωκτικών αρχών και να θέσει αυτός ένα φρένο στην ασέβεια, που αφρόνως εξαπέλυσαν η κυβέρνηση και οι περισσότεροι πολιτικοί μας.  
 
Παραπομπές
 
(1) Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, Περί των αγίων και αχράντων του Κυρίου μυστηρίων, στο Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως, , Ιωάννου Δαμασκηνού Άπαντα τα έργα , Δογματικά Α΄, τόμος 1 σελ. 469 και 471
(2) Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου ΠΡΟΧΕΙΡΟΝ ΝΟΜΩΝ ή ΕΞΑΒΙΒΛΟΣ, επιμ Κων/νος Πιτσάκης εκδ. Δωδώνη, Αθήνα 1971, σελ. 377 και 379 
(3) Προς Ρωμαίους 4.15 και 5, 13. 
(4) Γ-Α. Μαγκάκης Ποινικό Δίκαιο διάγραμμα γενικού μέρους εκδ. Παπαζήση ιδίως παρ.13 
(5) Ψαλμός 32, 10-12