Σελίδες

30 Νοεμβρίου 2020

Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος! (το νέο βιβλίο του Κων. Χολέβα)

Ο Θεός αποφάσισε και είπε να ελευθερωθούμε. Και ο Θεός το λόγο του δεν τον παίρνει πίσω». Θ.Κολοκοτρώνης
 
Κωνσταντίνος Χολέβας, «Το 1821 σήμερα- τα μηνύματα του 1821 και τα σύγχρονα εθνικά θέματα», εκδόσεις Αρχονταρίκι
 
Γράφει ο Σωτήρης Δημόπουλος
 
«Ιστορία είναι η μελέτη των πηγών. Σημασία έχει τί έγραψαν και τι πίστευαν οι πρωταγωνιστές του 1821 και όχι τι γράφουν σήμερα διάφοροι ερευνητές επηρεασμένοι από σύγχρονες ιδεολογικές προκαταλήψεις». Την κατευθυντήριο αυτή γραμμή υπηρετεί με απόλυτη ευσυνειδησία και συνέπεια, σε κάθε κείμενό στο βιβλίο του για την ελληνική παλιγγενεσία, ο Κωνσταντίνος Χολέβας, μια από τις ευγενέστερες μορφές των ελληνικών γραμμάτων και διαπρύσιος υπερασπιστής των ιστορικών δικαίων του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.  
 
Ο Χ. διαθέτει μια σπάνια γνώση της ελληνικής ιστορίας, και ιδιαίτερα των χρόνων της τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821. Συγγράφει με πρόδηλο σκοπό να ρίξει φως σε πρόσωπα και γεγονότα αυτής της περιόδου που τείνουν να εξαλειφθούν από την συλλογική μνήμη του έθνους ή που η πραγματική τους διάσταση διαστρεβλώνεται από παραμορφωτικούς ιδεοληπτικούς φακούς. Η γραφή του στέρεη, απλή και ορθά δομημένη, αλλά ουδόλως ψυχρή καθώς θερμαίνεται από έντονα πατριωτικά και θρησκευτικά αισθήματα, βρίσκει εύκολα το δρόμο προς το μυαλό και την καρδιά του αναγνώστη. 
 
Ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως διδασκάλου, και τον επιτυγχάνει με τις αρετές της σαφήνειας και της απλότητας, αποφεύγοντας το επιτιμητικό ύφος και την από καθέδρας ρητορεία. Εντούτοις, τα κείμενά του θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν «πολεμικά». Ο Χ. μονομαχεί με την γραφίδα του εναντίον όλων όσοι αλλοιώνουν την ιστορική αλήθεια, προσαρμόζοντάς την στις δικές τους θεωρητικές επινοήσεις. Κατά κυριολεξία επιχειρεί να αποδομήσει τους «αποδομηστές» ιστορικούς και τα σχετικά αφηγήματα που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως θέσφατα στην επιστημονική κοινότητα. Και το πράττει χρησιμοποιώντας στα διδακτικά του άρθρα άκρως επιστημονικά κριτήρια, παραθέτοντας πρωτίστως τις πρωτογενείς πηγές αλλά και έγκυρες ιστορικές μελέτες. Με τα ακαταμάχητα αυτά εργαλεία δίδει στοχευμένες απαντήσεις σε ζωτικά ερωτήματα του νέου ελληνισμού, που συμπλέκονται με το βάθος και τα όρια της συνείδησής του, και ως εκ τούτου έχουν άμεση συνέπεια στην σημερινή στάση του έθνους. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι διαμάχες για το ιστορικό παρελθόν του ελληνισμού λαμβάνουν τόσο παθιασμένες διαστάσεις. 
 
Δεν πρόκειται μονάχα για τις προσεγγίσεις του μακρινού ή εγγύτερου παρελθόντος, αλλά για τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε στο παρόν. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, ισχύει η θεωρία πως το ελληνικό έθνος είναι ένα δημιούργημα των διανοουμένων που εμπνεύστηκαν από την γαλλική επανάσταση ή, ακόμη περισσότερο, κατασκεύασμα του νεοελληνικού κράτους, αν όλα εν τέλει είναι στο φαντασιακό μας, πρόσκαιρα και τεχνητά, τότε εκλείπει και ο λόγος αντίστασης έναντι της νεοοθωμανικής απειλής. Όπως, επίσης, αν μόνον οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης και του διαφωτισμού προκάλεσαν και τον ελληνικό επαναστατικό οίστρο κατά των δυναστών του έθνους, η ελληνική ταυτότητα μπορεί ευκόλως να απαλλαχθεί από «περιττά» συστατικά της, όπως η Ορθοδοξία, για να αποκτήσει το περιεχόμενο ενός ασαφούς ακόμη ευρωπαίου ή άρριζου παγκόσμιου πολίτη. Έναντι αυτών των απόψεων, ο Χ. εδράζει την δική του θέση σε δύο βασικές αποδοχές: το ελληνικό έθνος έχει συνεχή ιστορική παρουσία χιλιετιών και η Ορθοδοξία είναι αξεδιάλυτο στοιχείο του ελληνισμού, και χάριν σε αυτήν και στο ρόλο της Εκκλησίας το γένος έμεινε ζωντανό κατά την σκληρή δοκιμασία της τουρκοκρατίας.  
 
Ποταμός οι τρανταχτές αποδείξεις που παραθέτει στο βιβλίο του, εκκινώντας από τα βυζαντινά χρόνια, οι οποίες ανατρέπουν τις νεόκοπες απόψεις για το καινοφανές του ελληνικού έθνους. Μέσα από τις παρατιθέμενες πηγές αποδεικνύεται ότι όχι μόνον ο ελληνισμός -ως Γραικοί, ως Ρωμιοί ή ως Έλληνες- είχε ιστορική συνέχεια, αλλά είχε και συνείδηση της καταγωγής του -«στους νάρθηκες πολλών ναών και μοναστηριών ζωγραφίζουν οι αγιογράφοι τούς αρχαίους Έλληνες σοφούς»(σελ. 46). Γι’ αυτό και οι αγωνιστές του 1821 αισθάνονταν ότι συνεχίζουν και την αρχαία ελληνική και τη βυζαντινή παράδοση. Απόδειξη τα λόγια του Κολοκοτρώνη στον Άγγλο πλοίαρχο Χάμιλτον που «θεωρεί εαυτόν ως συνεχιστή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ὁ οποίος ουδέποτε συνθηκολόγησε, και χαρακτηρίζει το Σούλι και τη Μάνη μαζί με τους κλεφταρματολούς ως τη φρουρά του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορος». (σελ. 47). 
 
Το γένος είχε ακόμη συνείδηση της ενότητάς του, παρά τους διεσπαρμένους ελληνικούς πληθυσμούς σε διάφορες περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Επισκόπου Κερνίτσης και Καλαβρύτων, κορυφαίου ιεροκήρυκα και εθνοκήρυκα, Ηλία Μηνιάτη περί το 1700, που παραθέτει ο Χ.: «Έως πότε πανακήρατε Κόρη, το τρισάθλιον γένος των Ελλήνων έχει να ευρίσκεται εις τα δεσμά μιας ανυποφέρτου δουλείας;... Ας σε παρακινήσωσιν αι φωναί και αι παρακλήσεις των Αγίων σου, όπου ακαταπαύστως φωνάζουσιν από όλα τα μέρη της τρισαθλίου Ελλάδος Φωνάζει ὁ Ανδρέας από την Κρήτη, φωνάζει ὁ Σπυρίδων από την Κύπρον, φωνάζει ὁ Ιγνάτιος από την Αντιόχειαν, φωνάζει ὁ Διονύσιος από τας Αθήνας, φωνάζει ὁ Πολύκαρπος από την Σμύρνην, φωνάζει η Αικατερίνα από την Αλεξάνδρειαν, φωνάζει ὁ Χρυσόστομος από την βασιλεύουσαν πόλιν και δείχνοντάς σου την σκληροτάτην τυραννίαν των αθέων Αγαρηνῶν, ελπίζουσιν από την άκραν σου ευσπλαγχνίαν, του Ελληνικού γένους τήν ἀπολύτρωσιν» (σελ. 92). 
 
Όπως επίσης, είναι αναντίρρητο γεγονός πως αυτός ο καταδυναστευμένος Ορθόδοξος ελληνισμός διεκδικούσε με διαρκείς εξεγέρσεις, όπως αυτές του Μητροπολίτη Λάρισας και Τρίκκης Διονυσίου του φιλοσόφου στις αρχές του 17ου αιώνα, την απόκτηση της ελευθερίας του και δεν περίμενε μέχρι τα Ορλωφικά, στα τέλη σχεδόν του 18ου αιώνα, ή το 1821 για να επαναστατήσει.  
 
Ανάγλυφα, επίσης, προβάλλει από τις πηγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο του Χ. το συμπέρασμα πως η ελληνική ταυτότητα διατηρήθηκε πρωτίστως χάρη στην πίστη προς την Ορθοδοξία – «Όποιος χανόταν για την Ορθοδοξία εκείνη την εποχή χανόταν και για τον Ελληνισμό. Τούρκευε, γινόταν φανατικός ανθέλληνας» (σελ. 61). Και πρωταγωνιστικός ρόλος στην αντίσταση κατά των εξισλαμισμών αποδίδεται στους εθνομάρτυρες, που προτίμησαν τον θάνατο από την συνειδησιακή προδοσία. Ο Χ. εσκεμμένα επιλέγει να κάνει εκτενείς αναφορές στους νεομάρτυρες, ενώ σημειώνει και την «κορυφαία εθνική προσφορά του Αγίου Νικοδήμου» για τη «συγγραφή του Νέου Μαρτυρολογίου. Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει το συναξάρι 87 αγωνιστικών μορφών πού προτίμησαν να θυσιασθούν παρά να αλλαξοπιστήσουν» (σελ. 103). 
 
Μια άλλη εξίσου καθοριστική προσφορά της Εκκλησίας στον ελληνισμό είναι αυτή της παιδείας και της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας. Στο βιβλίο του ο Χ. μας μιλά αναλυτικά για αυτό το ανεκτίμητο έργο που επιτέλεσαν αξιοσημείωτες προσωπικότητες, όπως, μεταξύ άλλων, η Αγία Φιλοθέη, που είχε ανοίξει σχολείο για κορίτσια το 16ο αιώνα, και θανατώθηκε από τους Τούρκους, ο πρόδρομος του Κοσμά του Αιτωλού Όσιος Νικάνωρ, ο Άγιος Δαμασκηνός Στουδίτης, που το βιβλίο του «Θησαυρός» μεταφράσθηκε σέ όλες σχεδόν τις γλώσσες των Βαλκανίων, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος των εξ Οικονόμων, που εκφώνησε στην Οδησσό τον επικήδειο του απαγχονισθέντα υπό των Τούρκων Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, και βέβαια ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Όλοι αυτοί «πού έδωσαν την πνευματική μάχη για να αποτρέψουν τον εξισλαμισμό των προγόνων μας και για να διατηρήσουν την ελληνικότητα της γλώσσας και της εθνικής συνειδήσεως» (σελ. 50). 
 
Ο Χ. επιμένει στη διάκριση της ελληνικής παλιγγενεσίας από την γαλλική επανάσταση, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Σε αντίθεση με την Γαλλία, που η Εκκλησία βρίσκεται εναντίον της επανάστασης, οι Έλληνες επαναστάτες ξεσηκώνονται στο όνομα του Χριστού και της Ορθοδοξίας. Από τον Υψηλάντη, που στην περίφημη προκήρυξή του τόνιζε ότι υψώνουν το Σταυρό «ούτω να εκδικήσωμεν τήν Πατρίδα και την Ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν» (σελ. 175) μέχρι τον Κολοκοτρώνη και από τον Παπαφλέσσα μέχρι και Αθανάσιο Διάκο, που σε προκήρυξη μαζί με τον Σαλώνων Ησαΐα δήλωναν ότι αγωνίζονται «για τον Χριστό και για τον Λεωνίδα» (σελ. 177). Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον πιστό Καποδίστρια αλλά ακόμη και για αυτόν τον Ρήγα Φεραίο, που «επέτυχε να συνδυάσει την Ορθόδοξη πίστη του και την ελληνική παιδεία με ορισμένα στοιχεία πού παρέλαβε επιλεκτικά από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και από τα κείμενα της Γαλλικής Επαναστάσεως» (σελ.154). Και βέβαια είναι μακρύς ο κατάλογος των ιερωμένων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδος στα χρόνια της Επανάστασης, και για πολλούς από τους οποίους ο Χ. έχει ειδικά κεφάλαια, όπως ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, που θανατώθηκε από τους Τούρκους -όπως και όλοι οι Επίσκοποι και οι Αρχιμανδρίτες του νησιού μαζί με τούς προκρίτους- και ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, που βρήκε τον θάνατο κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. 
 
Το βιβλίο του ο συγγραφέας το αφιερώνει στη μνήμη δύο μεγάλων δασκάλων, δύο σπουδαίων Ελλήνων, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, του π. Γεωργίου Μεταλληνού και του Σαράντου Καργάκου. Και οι δύο κοπίασαν για να αφυπνίσουν τον ελληνισμό, για να μπορέσει να σταθεί επάξια στις κρίσιμες προκλήσεις της ιστορίας του. Το ίδιο επιχειρεί και ο Χ. Με τα κείμενά του προσπαθεί να ανορθώσει το φρόνημα του έθνους δια της ιστορικής του αυτοσυνειδησίας. Η επέτειος από τα 200 έτη της παλιγγενεσίας συνιστά μια εξαιρετική αφορμή για να προβούμε σε αυτό το αναγκαίο για την επιβίωσή μας βήμα.
 

Ο άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς

Από το «χέρι του θεού», όπου ο Ντιέγκο αποκαθιστά την εθνική ταπείνωση των Φώκλαντ, μέχρι τις εμφανίσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας 
 
Γράφει ο Χρίστος Χρυσοστόμου Λιάπης MD, MSc, PhD
Ψυχίατρος –Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών
Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ
 
O Μαραντόνα πέθανε, νικημένος από τις εξαρτήσεις του. Ο επίσης νικημένος από το αλκοόλ άσσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζορτζ Μπέστ, ο πιο ταλαντούχος παίκτης όλων των εποχών στην Αγγλία, είχε δηλώσει πριν πεθάνει από κίρρωση του ήπατος, αναφερόμενος στο πάθος του για το ποτό και τις γυναίκες, το οποίο κατέστρεψε τη χαρισματικότητα του ταλέντου του: «αν είχα γεννηθεί άσχημος, ο κόσμος θα ξεχνούσε τον Πελέ!!….»
 
Παραφράζοντας τα λόγια του, θα μπορούσαμε να πούμε, για τον εκδημήσαντα Ντιέγκο πως: «Αν ο Μαραντόνα είχε γεννηθεί όμορφος, ο κόσμος θα ξεχνούσε τον Θεό…».  
 
Σε κάθε περίπτωση, όσο μεγάλο και αν είναι το ταλέντο κάποιου, απέναντι στις εξαρτήσεις δεν υπάρχει χώρος για Νιτσεϊκούς υπεράνθρωπους. Μόνον για πεθαμένους «θεούς», όπως αυτός που έφυγε από κοντά μας στις 25 Νοεμβρίου του 2020.  
 
Το είχε πει ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, στον λόγο που έδωσε στις 18 Δεκεμβρίου του 1963 στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Michigan: «Το μέλλον ανήκει στους απροσάρμοστους». Στη δεκαετία του 80, πιστεύαμε όλοι πως ο «μεγάλος απροσάρμοστος», ο ποδοσφαιρικός «θεός» που άκουγε στο όνομα Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ανήκε στο μέλλον και πως το μέλλον του ανήκε επίσης. Πλέον, ο Ντιέγκο ανήκει στη σφαίρα του επέκεινα. Μια σφαίρα που δεν μπορεί να την ντριπλάρει και να την εξουσιάσει, όπως μάγευε τη στρογγυλή «θεά».  
 
Όπως έγραψε για αυτόν ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, «η αλήθεια είναι πως είχε μπλέξει με την κοκαΐνη, όμως ντοπαριζόταν τις θλιβερές γιορτές για να ξεχάσει ή για να ξεχαστεί όταν ήδη τον κατέτρεχε η δόξα, που δεν τον άφηνε να ζήσει και που δίχως αυτήν δεν μπορούσε να ζήσει. Ένιωθε το βάρος του εαυτού του να τον συνθλίβει. Ο Μαραντόνα κουβαλούσε ένα φορτίο που ονομαζόταν Μαραντόνα και που του τσάκιζε την πλάτη».  
 
Το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν είναι παρά μια ομαδική φαντασίωση, ένα παιχνίδι συνειρμών, ονείρων και αναμνήσεων που σου προσφέρει την ταυτόχρονη δυνατότητα της έντονης συμμετοχής και της ασφαλούς αποστασιοποίησης. Αυτή τη δυνατότητα εξέφραζε καλύτερα από όλους ο Μαραντόνα. Η ζωή του μέσα και έξω από τα γήπεδα δεν ήταν παρά μια μοναδική οδός εκφόρτισης των ενστίκτων, των παρορμήσεων, των προσωπικών μας απογοητεύσεων και προσδοκιών. Και πάνω απ’ όλα αυτά (ή καλύτερα, εξαιτίας όλων αυτών) το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο παιχνίδι ευχαρίστησης, είναι «το σημαντικότερο από τα ασήμαντα της καθημερινής μας ζωής».  
 
Ο Μαραντόνα, με την αναμφισβήτητη υπεροχή του παιχνιδιού του, με το «χέρι του θεού», με τον αντικομφορμισμό αλλά και με την «αμαρτία του, που ήταν το ότι επί χρόνια υπήρξε ο καλύτερος και εκείνος που ύψωνε τη φωνή καταγγέλλοντας όσα η εξουσία απαιτεί να αποσιωπούνται», αντιπροσώπευσε τόσο για το ποδοσφαιρικό όσο και για το μη ποδοσφαιρικό κατεστημένο τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τον κίνδυνο να γίνει το ποδόσφαιρο το πιο σημαντικό από τα σημαντικά.  
 
Η αρχέγονη καταβολή του ποδοσφαίρου, βασίζεται στην αταβιστική ιδέα του αγώνα ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων με στόχο την επικράτηση, στο αδιάκοπο τρέξιμο των κυνηγών πίσω από το θήραμα, στην κοπιώδη ανάδειξη του ‘καλύτερου’ που αποτελεί το ψυχοκοινωνικό και το ιστορικό υπόστρωμα ανάπτυξης της λατρείας της στρογγυλής «θεάς». Ο Μαραντόνα, με τις εκφάνσεις και τις εκτροπές του, προσωποποιούσε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον αταβισμό. Και δεν του αρκούσε να είναι ο «πρωθιερέας» της στρογγυλής «θεάς», αλλά ήθελε να γίνει ο ίδιος ο «θεός» του ποδοσφαίρου. Ο «θεός» μιας ψυχοτρόπου για το κοινό λατρείας βουτηγμένης στις ψυχοδραστικές ουσίες.  
 
Καθώς το τρέξιμο και ο αγώνας αποσυνδέονται από τον κίνδυνο και την ανάγκη και γίνονται «χάριν παιδιάς», δηλαδή για την ευχαρίστηση, γεννιέται το ποδόσφαιρο. Ένα μεγάλο παιχνίδι φαντασιώσεων και συνδηλώσεων. Ένας συνειρμικός δίαυλος ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη γονιδιακή μνήμη των αταβιστικών μας καταβολών και παρορμήσεων.  
 
Αυτή τη μνήμη των γονιδίων μας ενσάρκωνε με τις ενορμητικές ντρίπλες και τις παρορμητικές συμπεριφορές του ο Μαραντόνα.  
 
Προσέφερε μια ασφαλή απενοχοποίηση των επιθετικών ενστίκτων, της ανταγωνιστικότητας και της αποτυχίας. Και φυσικά, σαν πραγματικός μάρτυρας της προσωπολατρικής του θρησκείας, προσέφερε τον εαυτό του βορά σε οπαδούς και εχθρούς.  
 
Έγινε ο ίδιος ένας ατελείωτος, μεγάλος συνειρμός. Μια ασύγκριτη ευκαιρία διαλεκτικής αλληλεπίδρασης, ταύτισης και άπωσης.  
 
Γιατί το ποδοσφαιρικό γήπεδο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χώρο όπου ο (κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά) αδύνατος κερδίζει τον δυνατό. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε δρώμενα όπου εκφορτίζονται ιστορικές διαφορές και αποκαθίστανται κοινωνικές αδικίες. Κι όλα αυτά ανέξοδα, με τίμημα το πάτημα του τηλεκοντρόλ ή το χαρτάκι του εισιτηρίου. Χωρίς πόλεμο, χωρίς επανάσταση, τις περισσότερες φορές και χωρίς ουσιαστική σύνδεση με την πραγματικότητα.  
 
Από το «χέρι του θεού» όπου ο Ντιέγκο αποκαθιστά την εθνική ταπείνωση των Φώκλαντ, μέχρι τις εμφανίσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας, όπου οι φανέλες είναι η μόνη ευκαιρία για να φανεί κάπου το εθνόσημο, το ποδόσφαιρο εκφράζει τη μοναδική του δυνατότητα να βρίσκεται σε αποκλειστική, αμφίδρομη σχέση με το συλλογικό ασυνείδητο των φιλάθλων όλου του κόσμου.  
 
Από τον πρωτόγονο άνθρωπο που από τροφοσυλλέκτης μετατρέπεται σε κυνηγό καλπάζοντας πίσω από το θήραμα, μέχρι τον Σκωτσέζο επιθετικό που «καλπάζει» προς την περιοχή των Άγγλων λες και θέλει να εκδικηθεί για την καταπνιγμένη εξέγερση του Ουίλιαμ Ουάλλας, προβάλλει ανάγλυφα το μυστικό της μαγείας του ποδοσφαίρου· η ικανότητά του να προκαλεί άπειρους συνειρμούς.  
 
Γι’ αυτό μαγεύει, γιατί περιφρονεί αυθάδικα την πραγματικότητα, γιατί λογοδοτεί μόνο στο ασυνείδητο, στις αναμνήσεις και στις φαντασιώσεις των οπαδών του, ή καλύτερα των υπηκόων του, ή –ας μας συγχωρεθεί η βαρύτητα της έκφρασης- των πιστών του.  
 
Για αυτό βλέπουμε το ποδόσφαιρο, να παίρνει τις διαστάσεις «θεσμού», παγκόσμιας «θρησκείας» με κοινή γλώσσα, ιστορία και κώδικα και για αυτό, ως τέτοιο φαινόμενο έχει ανάγκη απ’ τους δικούς του «μύθους», «βασιλιάδες» και «θεούς».  
 
Ο Πελέ ήταν ο βασιλιάς του. Ο άνθρωπος που γνώρισε την καθολική αναγνώριση στους αγωνιστικούς χώρους και την τιμητική μεταχείριση όταν έπαψε να αγωνίζεται: αμερικανικό πρωτάθλημα, πρεσβευτής της FIFA, υπουργός αθλητισμού. Ο Μαραντόνα ήταν «ο άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς». Προτίμησε όμως να παραμείνει…θεός στις ομαδικές ψυχώσεις όλων των Αργεντίνων, όλων των απανταχού περιθωριοποιημένων που συγκρούονται με το κατεστημένο –έστω μέσα από τις ψευδαισθήσεις των ναρκωτικών. Οι βασιλιάδες όταν χάνουν τον θρόνο τους μπορούν –ενίοτε– να γίνουν πρεσβευτές ή διαφημιστές προϊόντων.  
 
Για τους θεούς όμως η μοίρα είναι πιο σκληρή, όπως ήταν και για τον Σον Κόνερυ που ενσάρκωσε τον Ντράβοτ του Κίπλινγκ στην ταινία «Ο άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς» όπου οι άνδρες μιας ημιάγριας φυλής παίζουν «κυνηγώντας» έφιπποι έναν στρόγγυλο σάκο που περιέχει το κεφάλι του βασιλιά των αντιπάλων, μετά θεοποιούν τον Κόνερυ και θέλουν να τον στέψουν βασιλιά αλλά τελικά τον σκοτώνουν όταν ανακαλύπτουν ότι μάτωνε κι εκείνος όπως όλοι οι κοινοί θνητοί. Έτσι και στο ποδόσφαιρο οι θεοί δεν συνταξιοδοτούνται, αλλά αποκαθηλώνονται και το θεοκτόνο παιχνίδι των συνειρμών συνεχίζεται.  
 
Γι’ αυτό δημιουργούνται οι μεγάλες ομάδες, οι μεγάλοι παίκτες και τα είδωλα. Για να μπορεί ο κάθε φίλαθλος να βλέπει την προσωπικότητά του να προτυπώνεται στον τρόπο παιχνιδιού της αγαπημένης του ομάδας. Για να νιώθει τα κοινωνικά και εθνικά χαρακτηριστικά του να ταυτίζονται με το αγωνιστικό στυλ των ινδαλμάτων του. Για να εκτονώνει τον φόβο, την πίκρα και την ελπίδα του στο αποτέλεσμα ενός αγώνα. Για να αποκαθηλώνει τις εξιδανικεύσεις του ανώδυνα.  
 
Ναι, το ποδόσφαιρο είναι -στη βαθύτερη ουσία του- άθλημα σκληροτράχηλο. Βάναυσο σαν τα μαρκαρίσματα των Αργεντίνων αμυντικών, που μπλέκουν τα πόδια των αντίπαλων επιθετικών, σαν σε χορευτικές φιγούρες του ταγκό. Είναι όμως και γοητευτικό, νοσταλγικό σαν τις συγχορδίες της Κομπαρσίτα, γεμάτο συναισθήματα και αναμνήσεις… «Αυτό το ματς το έβλεπα με τον πατέρα μου…».  
 
Εκείνο τον αγώνα τον είδα με τα παιδιά στην παραλία, λίγο μετά τις πανελλήνιες… Το μεγάλο παιχνίδι των συνειρμών είναι οικουμενικά ευχάριστο, μπορεί, όμως να γίνει και απίστευτα σκληρό, σαν τα πρωτόγονα παιχνίδια των ιθαγενών. Απάνθρωπο και θεοκτόνο, όταν αποκαθηλώνει τα είδωλά του. Οδυνηρό όταν μέσα από τις αλλαγές του προσδιορίζεις τον χρόνο που περνάει. Γλυκόπικρο όταν βλέπεις τους αγωνιζόμενους ποδοσφαιριστές να είναι πια μικρότεροι από εσένα και να μην μπορείς να ονειρευτείς πως όταν μεγαλώσεις θα τους μοιάσεις. Γιατί έχεις ήδη μεγαλώσει και το μόνο που μένει ίδιο είναι τα ματωμένα σου γόνατα στις αλάνες του χρόνου…..  
 
Μεγαλωμένος τη δεκαετία του 80, είχα και εγώ μαγευτεί από την Αργεντινή, την ομάδα της ασύγκριτης ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας του Ντιέγκο, προτού τον δούμε να πνίγει τον θρύλο του σε έναν ωκεανό από ναρκωτικά, αλκοόλ και ναπολιτάνικα μοντέλα.  
 
Επισκέφθηκα το Μπουένος Άιρες το 2009, για τη βράβευσή μου σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό. Περπατώντας στα σοκάκια της La Boca, της ποδοσφαιρικής κοιτίδας της Boca Juniors, της «ομάδας της καρδιάς» του Μαραντόνα, δαγκώνοντας, με τη λαιστρυγονική λαιμαργία που ο Σουάρες δάγκωνε τους αντιπάλους του στα γήπεδα, τα παραδοσιακά αργεντίνικα alfajores, πλημμυρίζοντας τους λαβυρίνθους των αυτιών και της ψυχής μου με τις μελωδίες του μαντονεόν, ο Ντιέγκο ήρθε στο μυαλό μου. Μαζί με τα διηγήματα του Αργεντινού Μπόρχες και με τον «Στρατηγό μες στον λαβύρινθό του», του Κολομβιανού Μάρκες.  
 
«Ένας βώλος από ασήμι», ή επί το λατινοαμερικανικότερον «Una esfera de plata», σύμφωνα με την ισπανόφωνη μετάφραση του τίτλου του διηγήματός μου που βραβεύθηκε στην πατρίδα του Ντιέγκο. “Gracias a la pelota” ή αλλίως, «μπάλα, σε ευχαριστώ», όπως ζήτησε ο Μαραντόνα να γράφει η επιτύμβια επιγραφή του.  
 
Γιατί όλα τελικά γυρίζουνε γύρω από ή και μαζί με τη στρογγυλή θεά. Γιατί, τελικά και η ίδια η γη μας, μια μπάλα από χώμα και νερό είναι. Μια μπάλα είναι και κυλά αναπάντεχα και η ζωή μας και για αυτό ίσως μας αρέσει να μνημονεύουμε συχνά την αξέχαστα αθυρόστομη ρήση του Όσιμ, περί των ελευθέρων ηθών της μπάλας. Της μπάλας που δεν μπορεί πια να κλοτσήσει ο Ντιέγκο…  
 

Μη επανδρωμένα συστήματα και η διαχρονική άρνηση της Πολιτείας να συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία δεν χρειαζόταν τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για να αντιληφθεί την έκταση της προόδου που έχει συντελεστεί στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και συστημάτων (Drones). Γιατί είχαν προηγηθεί, η τουρκική εμπλοκή στη βόρεια Συρία, στη Λιβύη και φυσικά η απόπειρα εισβολής στον Έβρο… 
 
Παρόλα αυτά, τίποτα δεν φαίνεται να “ταράζει τα νερά” στο ΥΠΕΘΑ! Η ισχύουσα νομοθεσία σε συνδυασμό με την επικρατούσα νοοτροπία δεν αφήνουν πραγματικά κανένα περιθώριο εκκίνησης μίας αληθινής διαδικασίας ένταξης τέτοιων συστημάτων σε υπηρεσία. Όπως και συστημάτων αντιμετώπισης (εντοπισμού και αδρανοποίησης/κατάρριψης) UAV και Drones.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα και φυσικά δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία… Αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να επανέλθουμε, για το λόγο που προαναφέραμε… Τίποτα από όσα έχουν διαδραματιστεί στην ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει “ταράξει τα νερά” της καθημερινότητας των κέντρων λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα.
 
Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πρόσφατα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τρέχουν για να καλύψουν το κενό, την απόσταση που μας χωρίζει από την Τουρκία στο χώρο των UAV και των Drones, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το λέμε αυτό γιατί επί της ουσίας δεν έχει εκκινήσει κανένα απολύτως πρόγραμμα. Η προτροπή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σε αυτό αποσκοπεί. Ή μάλλον και σε αυτό…  
 
Εφόσον ο παλιός νόμος (Βενιζέλου) περί των εξοπλιστικών εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, καθώς το νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί φαίνεται πως διατηρεί πολλές από τις αγκυλώσεις και τις ανοησίες του προηγούμενου (θα επανέλθουμε στο θέμα σύντομα), θα πρέπει μέσω άλλου νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή να προωθηθεί η προμήθεια με διαδικασίες εξπρές.  
 
Επείγει η άμεση εισαγωγή σε υπηρεσία UAV και Drones στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πραγματικά πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που θα αποδώσει, για να μην πούμε “αστείο”. Γιατί είναι “αστείο” σε σχέση με τα κονδύλια που καταβάλλονται για την υλοποίηση άλλων εξοπλιστικών. Εάν δε, συνειδητοποιήσει κανείς για ποιο ύψος κονδυλίων επικαλούμασταν την οικονομική κρίση ως πρόσχημα…  
 
Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι ένα ευρύ πρόγραμμα εξοπλισμού των ελληνικών ΕΔ με μη επανδρωμένα συστήματα, δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ! Εξηγούμαστε: Αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την παραγωγή UAV και Drones από πέντε τουλάχιστον εταιρείες. Ελληνικές στο σύνολό τους και παρακάτω θα εξηγήσουμε το γιατί.  
 
Μία τέτοια (δια Νόμου) απόφαση χρηματοδότησης με δεσμευτικούς για τους συμμετέχοντες όρους, θα παράξει εκατοντάδες συστήματα που θα αποδοθούν σε μονάδες του ΕΣ, του ΠΝ και της ΠΑ, προκειμένου να τα ενσωματώσουν στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και την καθημερινότητά τους.  
 
Αυτή η διαδικασία ενσωμάτωσης θα πάρει χρόνο φυσικά και θα αποκαλύψει αδυναμίες και προβλήματα, που με τη σειρά τους θα πρέπει να αποκατασταθούν. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όμως θα έχουν κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στην υιοθέτηση της φιλοσοφίας και των τρόπων αξιοποίησης τέτοιων συστημάτων.  
 
Τι εννοούμε με όλα αυτά; Ότι αν 200 Drones κατασκευασμένα από πέντε (ή και περισσότερες…) διαφορετικές ελληνικές εταιρείες, αποδοθούν σε μονάδες του Πυροβολικού, των Τεθωρακισμένων και του Πεζικού, θα αποκτηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα σημαντική εμπειρία μέσα από την εκπαίδευση των χειριστών τους, στο πεδίο των ασκήσεων.  
 
Τα μη επανδρωμένα αυτά συστήματα που μπορεί να είναι μικρά UAV ή Drones (τετρακόπτερα), εξοπλισμένα με απλές κάμερες ημέρας υψηλής ανάλυσης και υπερύθρων (FLIR από τα εκατοντάδες που υπάρχουν στο ελεύθερο εμπόριο…), αλλά και καταδείκτες λέιζερ χαμηλού κόστους, θα αποτελούν τα “μάτια” των μονάδων αρκετά χιλιόμετρα μπροστά και γύρω από τις θέσεις τους, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη σύνθεση πλήρους εικόνας της τακτικής κατάστασης.  
 
Μέσω της καθημερινής τους αξιοποίησης στο πεδίο των ασκήσεων, θα αποκτηθεί επίσης σημαντική εμπειρία σε ζητήματα αξιοπιστίας και υποστήριξης με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει το συγκεκριμένο έργο να αναλάβουν ελληνικές εταιρείες.  
 
Η άμεση και χαμηλού κόστους υποστήριξη επί του πεδίου, σε συνδυασμό με την καταγραφή των παρατηρήσεων του χρήστη με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων και δυσλειτουργιών, είναι συνθήκες αναγκαίες για να αποδώσει το εγχείρημα…  
 
Θεωρούμε εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν αποτελεσματικά σε μία τέτοια διαδικασία μεγάλοι κατασκευαστές του εξωτερικού. είναι σκόπιμο Αλλά και αν κρίνεται σκόπιμο, για ευνόητους λόγους που συνδέονται με τον χρόνο απόκρισης και το κόστος.  
 
Αφορούν όμως και άλλες ανάγκες πέρα από την ανάγκη επιτέλους να στηριχθεί έμπρακτα και η ελληνική αμυντική βιομηχανία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το πρόσφατο περιστατικό της καταδίωξης και σύλληψης τεσσάρων αλλοδαπών στη Μυτιλήνη, αναδεικνύει και λόγους εθνικής ασφάλειας. Και ο νοών νοείτω.  
 
Σε ό,τι αφορά στα μη επανδρωμένα οχήματα κάθε είδους και ρόλου, δεν θα αναφερθούμε αν και αυτό είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στο οποίο παρουσιάζεται ιδιαίτερη κινητικότητα στους Στρατούς προηγμένων χωρών. Επί του παρόντος θα περιοριστούμε μόνο στα UAV και τα πολυκόπτερα (Drones) που είναι αναγκαία και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Για σκοπούς επιτήρησης – αναγνώρισης κυρίως.  
 
Η φύλαξη και αποτελεσματική επιτήρηση της περιμέτρου ενός αεροδρομίου για παράδειγμα, είναι ένα έργο που μέχρι σήμερα καλύπτεται με τους παλιούς – παραδοσιακούς τρόπους. Περίφραξη, σκοπιές, εποχούμενα και μη περίπολα, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Όλα αυτά συνδυασμένα με τη χρήση Drones, είναι βέβαιο ότι θα επαυξήσουν δραματικά την αποτελεσματικότητα της επιτήρησης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες επάνδρωσης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού, υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών και άλλα…  
 
Εις ό,τι αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό σημειώστε ότι ήδη υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που έχουν έτοιμα πρωτότυπα μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για σκοπούς επιτήρησης – εντοπισμού στη θάλασσα, είτε για σκοπούς κρούσης! Τα ψέματα τελείωσαν λοιπόν… Εδώ και καιρό. Ερευνητικά προγράμματα έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία και πρωτότυπα έχουν κατασκευαστεί… Για να παραμείνουν πρωτότυπα!  
 
Ανατρέχοντας σε παλαιότερα δημοσιεύματα του DP θα βρείτε πληθώρα υλικού που η ελληνική Πολιτεία ΑΡΝΕΙΤΑΙ πεισματικά να αξιοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τη διαδικασία που περιγράψαμε. Αν η πολιτική ηγεσία δεν αναλάβει τις -χαμηλού κόστους- πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να λύσει τους “γόρδιους δεσμούς” που εδώ και χρόνια κρατούν τις Ένοπλες Δυνάμεις αποξενωμένες από τη χρήση UAV και Drones, το τίμημα θα είναι βαρύ και το γνωρίζουν όλοι. 
 
Οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, κρατικές και ιδιωτικές, χρειάζονται ΗΓΕΣΙΑ και σαφείς κατευθύνσεις. Κι ως γνωστόν, “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”. Αυτός επιβάλει τους όρους και ελέγχει το παιχνίδι. Και μια που πιάσαμε τις παροιμίες, προσθέστε… “το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι”. Τα υπόλοιπα είναι φθηνές δικαιολογίες.  
 
Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει στην Ελλάδα να γίνει ό,τι έγινε στην Τουρκία. Όπου ο Ερντογάν ανέθεσε στο γαμπρό του (Bayraktar), ουσιαστικά ολόκληρο το κομμάτι των UAV και ολόκληρη η οικογένεια συνεταιρίστηκε με το Κατάρ!  
 
Όσο ωφελημένη και αν βγήκε από αυτή τη διαδικασία η γειτονική χώρα, στην Ελλάδα κάτι ανάλογο δεν πρέπει να γίνει. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες τις έχουν αρκετές ελληνικές εταιρείες. Το μόνο που μένει είναι να τους δοθεί η ευκαιρία.  
 
Είναι ο μόνος πραγματικά ασφαλής και αποδοτικός τρόπος για να αναπτυχθούν συστήματα και δυνατότητες, μέσα από την, σε βάθος χρόνου, συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων και κατασκευαστών. Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας. Όχι μόνο στο χώρο των UAV και των Drones. Ο Έβρος απέδειξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ένταξης σε υπηρεσία φορητών συστημάτων ασφαλών επικοινωνιών (η ιστορία με τα κινητά τηλέφωνα πρέπει κάποτε να τελειώσει…), καθώς και συστημάτων εντοπισμού και αδρανοποίησης / κατάρριψης Drones.  
 
Έχουμε διαπιστώσει λοιπόν τι έφταιξε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για την ήττα των αδελφών Αρμενίων και που εμείς “πονάμε” σε σχέση με τους Τούρκους. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε συνεπώς… Η Ελλάδα έχει το δυναμικό και τις υποδομές που απαιτούνται για να ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ όχι μόνο έναντι της Τουρκίας, αλλά ευρύτερα, στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων κάθε είδους. Είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ βέβαιοι για αυτό που γράφουμε και το υποστηρίζουμε χωρίς καμία δόση υπερβολής.  
 
Αυτό που δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, είναι η διάθεση της πολιτείας να πράξει ακόμη και τα στοιχειώδη. Η δικαιολογία της έλλειψης κονδυλίων απλά δεν στέκει πλέον. Όπως και οποιαδήποτε άλλη…  
 
το είδαμε ΕΔΩ 

Το θλιβερό «παράπονο» του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
 
Επιλέγουμε να αναφερθούμε σε έναν από τους θεμελιώδεις οργανωτές της Φιλικής Εταιρείας διότι η προτομή του στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνάκι) αντιμετωπίζει περιπέτειες. Να αναφερθούμε στον άνθρωπο που υπήρξε από τους πρωτουργούς του μεγάλου γεγονότος της ελληνικής Εθνεγερσίας. Τέλειωσε τη ζωή του σε συνθήκες πρωτοφανούς ανέχειας και πλήρους φτώχειας, «οδυνηρώς τε και ελεεινώς καταλύσαντι το ζην», όπως έγραψε ο Μισαήλ Αποστολίδης.
 
Την ώρα που οι Βαυαροί μοίραζαν μεταξύ τους τα «φιλέτα» της ελληνικής γης και καταχρέωναν το ήδη υπερχρεωμένο νεοσύστατο κράτος, ο γηραιός πλέον Εμμανουήλ Ξάνθος εκλιπαρούσε για να εξασφαλίσει τα προς το ζην για τη θυγατέρα του. Οι περιγραφές όσων τον γνώριζαν στα τελευταία χρόνια της ζωής του είναι δραματικές: «Η πενία, υφ’ ης ενώπιον των οφθαλμών των συμπολιτών του απηνώς κατεπιέζετο, λιμώττων και γυμνητεύων και εξαπορούμενος εν τη πατρίδι ο υπέρ της πατρίδος τα πάντα θυσιάσας και τα πάντα γενναίως υποστάς»[1]! 
 
Δεν προσκλήθηκε…  
 
Μέχρι τώρα καταγραφόταν ότι υπέμενε με μακροθυμία και χωρίς γογγυσμούς τη φτώχεια και τη στεναχώρια του και ένιωθε ικανοποιημένος γιατί αξιώθηκε να δει ελεύθερη την πατρίδα. Δεν χωρεί αμφιβολία, το έγραφε εξάλλου, πως φούσκωνε από υπερηφάνεια όταν αναλογιζόταν τη συνεισφορά του στον Αγώνα. «Δεν υπάρχει κανείς των ομογενών να μου αρνηθή ότι η Ελληνική Ανεξαρτησία κατά μέγα μέρος ενεργήθη εκ των εμών πράξεων, τας οποίας έμπνευσις θεία με εμψύχωσε να επιχειρισθώ», έγραφε λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή στον βασιλιά Όθωνα[2]. Στην επιστολή, τμήματα της οποίας φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, παραπονιόταν διότι το Έθνος γιόρταζε την απελευθέρωση χωρίς να τον προσκαλέσει στη γιορτή! Αλλά και εμείς οι νεότεροι δεν του φερθήκαμε καλύτερα, αφού δεν φροντίσαμε ούτε την πραγματική ημερομηνία που έφυγε από τη ζωή να καταγράψουμε σωστά! 
 
Κατηγορήθηκε ως καταχραστής!  
 
Ο απλός εμποροϋπάλληλος από την Πάτμο ήταν εκείνος που δημιούργησε τον θρύλο για την «Υπερτάτη Αρχή» της Φιλικής Εταιρείας. Βολιδοσκόπησε τον Καποδίστρια και είχε την τιμή να παραδώσει στον Υψηλάντη τον ορισμό του ως «γενικού εφόρου της Αρχής». Πάμπτωχος έπαιρνε τον δρόμο για την Οδησσό και από εκεί για το Βουκουρέστι το 1827 προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την οικογένειά του. Το 1837, η πατρίδα τον καλούσε για να τον τιμήσει δίνοντάς του ένα «πιστοποιητικό» για τους αγώνες του. Του κρέμασαν στο στήθος και τον χρυσό Σταυρό του Σωτήρος για να ζητιανεύει καλύτερα, όπως έγραψε ο Σπ. Μελάς[3]. 
 
Είχε όμως να αντιμετωπίσει και άλλη έκπληξη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, από ασυγχώρητη επιπολαιότητα ο Φιλήμων στην ιστορία του για τη Φιλική Εταιρεία τον κατηγόρησε πως είχε καταχραστεί χρήμα της εταιρείας. Αναγκάστηκε να απαντήσει και να αποκαλύψει την εξευτελιστική πραγματικότητα της ζωής του και ότι θα πέθαινε της πείνας αν δεν υπήρχαν φιλεύσπλαχνοι πατριώτες. Ο Φιλήμων ανασκεύασε και έγινε από τους φανατικότερους φίλους του Ξάνθου, γράφοντας μάλιστα πως ζούσε «εις την ελεεινοτέραν καταδίκην του επαίτου, βιών εν μέσω των αγαθών της ελευθέρας πατρίδος του τον αβίωτον βίον».  
 
Αλλά εκείνο που πονούσε τον Ξάνθο ήταν η πατρίδα. Ήθελε να ζήσει τις χαρές της. Γι’ αυτό, το 1843 –ήταν ήδη 71 ετών– έγραφε προς τον Όθωνα επιστολή με την οποία παραπονιόταν διότι δεν είχε προσκληθεί στον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου. «Νομίζω ότι είμαι εις δικαίωμα και εγώ ο τοσαύτα πράξας και συντελέσας, άμα δε και πολλά παθών … πρώτος ο κινήσας την μηχανήν κατά θείαν έμπνευσιν … επικειμένης της επετείου εορτής … ως συνεργός της Ελληνικής ελευθερίας να οικουρώ περιφρονούμενος και θρηνών ένεκεν απορίας των προς το ζην»[4]. Του ζητούσε επίσημη συμμετοχή στην τελετή και προικοδότηση για τα παιδιά του που είχαν φτάσει σε ηλικία γάμου. 
 
Πραγματική ημερομηνία θανάτου  
 
Καταγράφεται συχνά, σε επίσημες και ανεπίσημες πηγές, ότι έφυγε από την ζωή το 1852. Σε σοβαρά και μη εγκυκλοπαιδικά λεξικά, σε επίσημες ακαδημαϊκές εκδόσεις, σε επιστημονικά και δημοσιογραφικά περιοδικά και χύδην στον κόσμο του διαδικτύου, πλην αυτού της Βουλής και πρόσφατων επιστημονικών εκδόσεων. Δεν έκαναν τον κόπο να αναζητήσουν την ημέρα του θανάτου του για να διαπιστώσουν πως ήταν η Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 1851. Αλλά δεν είναι η μόνη ανακρίβεια που αναπαράγεται επί χρόνια.  
 
Υπάρχει και άλλη που αφορά στην οικογενειακή του κατάσταση. Περιγράφουν πως τον ξεπροβόδισε στην τελευταία του κατοικία η σύντροφος της ζωής του Σεβαστή. Εκείνη που είχε διαθέσει τα στολίδια της για να αποκτήσουν το χαμόσπιτο όπου έμεναν στη συμβολή των οδών Νικοδήμου και Βουλής. Αλλά η γριά του είχε φύγει νωρίτερα και δεν πρόλαβε να ζήσει τις εικόνες αυτές. Εκείνη που είχε απομείνει κοντά του ήταν η νεότερη κόρη του Ασπασία, η οποία έζησε με τις 150 δραχμές που έπαιρνε σύνταξη ο πατέρας της, έπειτα από ειδική πρόβλεψη που ψήφισε η Βουλή μετά τον θάνατο του Εμμ. Ξάνθου.  
 
Η θανάσιμη πτώση  
 
Μέχρι τέλους ο Εμμ. Ξάνθος ενδιαφερόταν για τα κοινά της πατρίδας και συχνά παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις της Βουλής. Έτσι, βρέθηκε στο θεωρείο των δημοσιογράφων για να παρακολουθήσει μία θυελλώδη συνεδρίαση των εθνοπατέρων, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 1851. Αντικείμενο της συνεδρίασης τα εκτεταμένα φαινόμενα ληστείας και η κάλυψη που παρείχαν στους παράνομους σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα. Οι ληστές είχαν φθάσει στο σημείο να δολοφονήσουν ακόμη και δήμαρχο που δεν ήταν της αρεσκείας τους και να παραμείνουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Υπήρχαν δε ληστές, οι οποίοι, αφού αμνηστεύονταν, έμπαιναν στην υπηρεσία βουλευτών είτε ως κλητήρες είτε ως οδηγοί όπως είχε συμβεί με τους ληστές Σταμελογιάννη και Ταξιάρχη.  
 
Ο βουλευτής Φθιώτιδος Χουρμούζης επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, την υπεράσπιση της οποίας ανέλαβε ο βουλευτής Λύσανδρος Βιλαέτης που κατέλαβε βίαια το βήμα προκαλώντας αναστάτωση. Φωνές, βρισιές και σφυρίγματα άναψαν τα αίματα μέχρι που ο ένας βουλευτής έπιασε τον άλλον από τον λαιμό για να τον πνίξει. «Ο Πρόεδρος βλέπων το κακόν εγκαταλείπει την έδραν του», ενώ το ίδιο κάνουν οι γραμματείς και τους ακολουθούν οι βουλευτές και οι θεατές των θεωρείων. Ο γέροντας Ξάνθος παρασύρεται στις σκάλες και πέφτει από ύψος δέκα μέτρων στο λιθόστρωτο. Καταλαβαίνει πως έχει φτάσει το τέλος, προσεύχεται και ζητά να κοινωνήσει τα άχραντα μυστήρια. Μεταφέρθηκε με ξυλοκρέβατο στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 79 ετών. «Τοιούτον εστάθη το οδυνηρόν τέλος ενός εκ των πρώτων αποστόλων και πρωταγωνιστών της εθνεγερσίας»[5]. 
 
Το μνήμα του Εμμανουήλ Ξάνθου στο Α΄ Νεκροταφείο, 1972.
 
Δια του αίματος  
 
Ο Εμμανουήλ Ξάνθος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τα σκαλιά της Βουλής, δηλαδή από το οικοδόμημα εκείνο για την ανέγερση του οποίου είχε θυσιάσει και μοχθήσει. Η κόρη του Ασπασία συνέχισε την ζωή της παίρνοντας την σύνταξη του πατέρα της, δηλαδή 150 δραχμές τον μήνα, όταν ο μηνιαίος μισθός των βουλευτών ήταν 3.000 δραχμές.  
 
Ίσως είναι επίκαιρα, όσο ποτέ άλλοτε, τα λόγια που είπε ο Μισαήλ Αποστολίδης «εις τον πρωταγωνιστήν Εμμανουήλ Ξάνθον», όταν ψάλθηκε στον ναό της Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου. Ζήτησε να «μην παραπικραίνωμεν τας μακαρίας ψυχάς των υπέρ της πατρίδος οικοδομήματος αγωνισαμένων, ολιγορούντες και καταστρέφοντες διά της ανομίας και της ακηδίας, ό,τι εκείνοι ανόρθωσαν διά του αίματος αυτών»[6]!
 

Η σιωπή των ιεροκηρύκων και η ευγλωττία των ''κορωνοκηρύκων''

Του Αιμίλιου Πολυγένη 
 
Στις μέρες που διανύουμε, τις δύσκολες για την ανθρωπότητα, με τα κελεύσματα της αμαρτίας, της απιστίας, της περιθωριοποίησης του Θεού και με την άφιξη και «εγκαθίδρυση» της πανδημίας, όλοι οι άνθρωποι προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας, να βρούμε κολώνες δυνατές, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε όρθιοι.
 
Υπό άλλες συνθήκες γνωρίζαμε ότι η Εκκλησία αποτελεί το μοναδικό ακλόνητο και υγιές στήριγμα στη ζωή του ανθρώπου.
 
Μόνο που κι αυτή τη φορά, φαίνεται ότι δεν στάθηκε στο ύψος της και δεν κατάφερε να αρθρώσει λόγο επιστηρικτικό στους πιστούς.
 
Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε: "Τον πνευματικό οδηγό φυσικά κανείς θα τον διαλέξει. Δεν θα εμπιστευθεί στον οποιονδήποτε την ψυχή του. Όπως για την υγεία του σώματος ψάχνει να βρει καλό γιατρό, έτσι και για την υγεία της ψυχής του θα ψάξει να βρει κάποιον καλό πνευματικό και θα πηγαίνει σ΄αυτόν, τον γιατρό της ψυχής, τακτικά."
 
Αναρωτιέμαι εάν τα λόγια του Αγίου Παϊσίου, μπορούν να τα υιοθετήσουν οι σύγχρονοι οιανδήποτε βαθμίδας ιεροκήρυκες μας, οι οποίοι δυστυχώς αντί να κηρύττουν Χριστό και να προσκαλούν τους ανθρώπους σε μετάνοια, νηστεία, προσευχή και εξομολόγηση, όλη μέρα ασχολούνται με τον ιο, λες και είναι μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
 
Είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τον ρόλο τους, και έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.  
 
Υπάρχουν τρία επίπεδα πλέον εμφανίσεως - παρουσίασης τους.  
Οι μεν κλεισμένοι στους «4 τοίχους», οι δε επιδίδονται σε «αερολογίες, κοινώς φαμφάρες» και ελάχιστοι, μετρημένοι σε μία ή δύο παλάμες, αρθρώνουν λόγο πνευματικό με κίνδυνο να στοχοποιηθούν.  
 
Δεν αντιλαμβάνονται την πίεση που νιώθουν οι άνθρωποι από την αβεβαίοτητα για το μέλλον τους, αλλά και από τα μέτρα και τους περιορισμούς που πρέπει να τηρήσουν.  
 
Ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα φύγει... οι πιστοί όμως που ένιωσαν παραμελημένοι δεν ξέρω κατά πόσον θα επιστρέψουν στα στασίδια των Εκκλησιών.  
Την ώρα που αβέβαιο κρίνεται και το μέλλον πολλών ιερών ναών, οι οποίοι αν δεν ανοίξουν στις εορτές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομική δυσπραγία.  
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει απαξιωθεί το κήρυγμα κάποιων ταγών στα μάτια του λαού, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Ευαγγέλιο και τους Αγίους κατά το δοκούν.  
 
Ως πνευματικοί ταγοί πρέπει να κηρύττουν «προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών», αφού όλη η επίγεια ζωή μας προς τα εκεί στρέφετε.  
 
Επομένως χρειάζονται μηνύματα Αναστάσεως και Ελπίδας, και όχι λόγια σύμφωνα με την προσωπική αντίληψη του καθενός.  
Όλοι κατανοούμε και έχουμε συνειδητοποιήσει το κυρίαρχο αίσθημα του φόβου και του πανικού, που επικρατεί στην ιδέα του θανάτου.  
Οπωσδήποτε, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ή είχαν κάποιον συγγενή στο νοσοκομείο και βίωσαν την αγωνία και τον πόνο.  
 
Είναι δε αξιοπερίεργο ότι διάφοροι «κορωνοκήρυκες» έχουν στρέψει το βλέμμα τους, προς τα φώτα της Δύσεως που τρεμοσβήνουν και όχι στους προβολείς της Ορθοδοξίας.  
 
Υπάρχει μια λαχτάρα από την πλευρά τους, να επικαλούνται παραδείγματα από μη ορθόδοξες πηγές, όπως ιησουίτες, φιλόλογους, φιλόσοφους, ψυχοθεραπευτές κ.τλ.  
Δεν φτάνει που καταρρίπτουν με αυτά που λένε την κάθε ελπίδα του ανθρώπου προς τον Χριστό, αποφαίνονται κιόλας για ιατρικά θέματα…  
 
Φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από το κοσμικό πνεύμα, δίνοντας την εντύπωση ενός κρατικού θρησκευτικού λειτουργού!  
 
Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου, τα λόγια του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς ο οποίος από άμβωνος έλεγε:  
«Στα έσχατα χρόνια το κακό και η αίρεση θα έχει τόσο εξαπλωθεί που οι πιστοί δε θα βρίσκουν ιερέα και ποιμένα να τους προστατέψει από την πλάνη και να τους συμβουλέψει στη σωτηρία. Τότε, οι πιστοί δε θα μπορούν να δεχτούν ασφαλείς οδηγίες από ανθρώπους, άλλα οδηγός τους θα είναι τα κείμενα των Αγίων Πατέρων. Ιδίως σε αυτή την εποχή, ο κάθε πιστός θα είναι υπεύθυνος για όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Αδελφοί, καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο Θεό και την ιστορία. Μην ανέχεστε άλλες λοξοδρομίες και πλάνες από τους ιερείς και αρχιερείς σας! Μην κάνετε τα «στραβά μάτια», είστε συνυπεύθυνοι! Οι Άγιοι σας προειδοποιούν…»
 

Διαδίκτυο και νεο-ολοκληρωτισμός: Μία προειδοποίηση από το 1998

Του Α. Αρβιλλιά* 
 
Το διαδίκυυο και η παγκοσμιοποίηση 
 
Το «παγκόσμιο διαδίκτυο», το «δίκτυο, των δικτύων», η «πληροφοριακή αγορά» (Μ. Δερτούζος), είναι μερικά μόνον από τα ονόματα που κατά καιρούς έχουν δοθεί για να περίγράψουν τον «γενναίο νέο κόσμο» του Internet. Αυτό όμως το πολιτισμικό στην κυριολεξία φαινόμενο έχει και μίαν «άλλη όψη» που δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με το άλλο φαινόμενο που κυριαρχεί και έχει και αυτό πολιτισμικό τελικά χαρακτήρα, το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και των κοινωνιών. Τα δύο αυτά φαινόμενα, στην παρούσα συγκυρία, φαίνονται και είναι συγχρονισμένα, και στηρίζονται στο κοινό ιδεολόγημα που μεταφέρει η λέξη «παγκόσμια».  
 
Το φαινόμενο του παγκόσμιου διαδικτύου αποτελεί μία πραγματικά επαναστατική εξέλιξη της τεχνολογίας και ολοκληρώνει και ενσωματώνει όλες τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές τεχνολογίες.
 
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, ενσωματώνει την συμβατική διεθνοποίηση των επιχειρήσεων (πολυεθνικές), περιλαμβάνοντας επιπλέον και το σύνολο άλλων δραστηριοτήτων, της οικονομίας, των αγορών, της έρευνας και ανάπτυξης, τα πρότυπα κατανάλωσης, τις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις πολιτισμικές συνιστώσες των κοινωνιών.
 
Οι πορείες επέκτασης και διείσδυσης των δύο αυτών φαινομένων, σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα του πλανήτη, είναι πορείες σύγκλισης και η «πληροφοριακή αγορά», παραπέμπει άμεσα στην «παγκόσμια οικονομική αγορά», που οραματίζεται η νέα τάξη για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.
 
Και οι δύο αυτές εξελίξεις υπερβαίνουν μία καθαρά τεχνολογική ή οικονομική διάσταση, και έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό τους ότι στηρίζονται σε πρωτογενείς «πολιτισμικές» παραμέτρους, όπως είναι ο χώρος και ο χρόνος. Με την παγκοσμιοποίηση «απελευθερώνεται» το κεφάλαιο και η εργασία ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα διαπερνώντας υπαρκτά πολιτικά και πολιτισμικά σύνορα. Το παγκόσμιο διαδίκτυο εκμηδενίζει τις αποστάσεις και «καταργεί» με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του τα σύνορα συμπιέζοντας τον χρόνο. Είναι δηλαδή μία υπέρβαση του χώρου και του χρόνου. Ασφαλώς, και η παγκοσμιοποίηση και το παγκόσμιο διαδίκτυο, διασυνδέοντας και αφαιρώντας ένα τμήμα μόνον των κοινωνιών, ουσιαστικά αποσυνδέουν τις υποανάπτυκτες χώρες και περιοχές από τις «ανεπτυγμένες» τεχνολογικά και οικονομικά. Και τα δύο φαινόμενα, ενώ φαίνεται να έχουν «ουτοπικά» χαρακτηριστικά, λόγω της πολυπλοκότητας που εισάγουν και της επέμβασης σε βασικές σταθερές, χώρος-χρόνος, εμπεριέχουν «χαοτικές» προοπτικές για τις κοινωνίες.  
 
Η διαπλοκή Internet-παγκοσμιοποίησης  
 
Η άνθηση και εκρηκτική δυναμική του Internet εδώ και 5 χρόνια, συμπίπτει χρονικά και με την άνθηση του καπιταλιστικού μοντέλου, το οποίο πλέον εμφανίζεται σαν μοναδική, σχεδόν επιστημονική αλήθεια και με δυναμική «φυσικού φαινομένου» που θεωρείται από πολλούς αναπότρεπτο. Η τεχνολογία του διαδικτύου είναι γενικά άλλωστε παραδεκτό, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο και συνέβαλε αποφασιστικά στην διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.
 
Το διαδίκτυο από το 1980 μέχρι και τις αρχές του 1990 ήταν συνυφασμένο αποκλειστικά με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Το περιορισμένης τότε κλίμακας και διείσδυσης διαδίκτυο ήταν μία «πληροφοριακή αγορά» που αφορούσε αποκλειστικά τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Κέντρα και δεν είχε σχέση με την αγορά των οικονομιών. Η πραγματική τομή στην ανάπτυξη του διαδικτύου και η διείσδυσή του σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας (κυρίως επιχειρηματικά) έγινε το 1993 σαν αποτέλεσμα της διαπλοκής και συνεργίας δύο γεγονότων, ενός τεχνολογικού και ενός πολιτικού στην συνέχεια, και αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι καμία από τις δύο εξελίξεις (παγκόσμια πληροφοριακή αγορά – παγκοσμιοποίηση) δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την συνεργία και της άλλης.  
 
Το τεχνολογικό γεγονός ήταν η δημιουργία ενός «εργαλείου» («παγκόσμιος ιστός») που διευκόλυνε την περιήγηση και την συμπεριφορά παθητικής κατανάλωσης όσων παράγουν τα συμβατικά μέσα μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης, που δημιουργεί μία απαθή «κοινή γνώμη». Εάν στην παραπάνω κατάσταση συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις ενός τόσο ισχυρού εργαλείου όπως το διαδίκτυο, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η κατάχρηση του διαδικτύου, σε συνθήκες αγοράς, μπορεί να το μετασχηματίσει σε «υπονομευτικό εργαλείο», σε μέσον άσκησης νεο-ολοκληρωτικών πρακτικών, όπου η υπερπληροφόρηση θα καταλήξει σε κυριαρχία των πολιτισμικών αξιών που επιβάλλονται από όσους θα ελέγχουν και διαχειρίζονται το διαδίκτυο. 
 
Η σύγκλιση ενός διαδικτύου όλων των συμβατικών οπτικοακουστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει ήδη προκαλέσει επιπτώσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα στις ανεπτυγμένες χώρες στην κατεύθυνση της «πλήρους απελευθέρωσης». Αναγνωρίζοντας τον πολιτισμικό χαρακτήρα των συμβατικών οπτικοακουστικών μέσων, υπήρχαν περιορισμοί και ποσοστώσεις για την υποχρεωτική παρουσία εθνικών παραγωγών στα μέσα αυτά. Ήδη αυτές οι ρυθμίσεις χαλαρώνουν και με την εξάπλωση του διαδικτύου σαν μέσον και μαζικής επικοινωνίας θα υποχωρήσουν πλήρως.  
 
Αυτό είναι ένα σύμπτωμα τεχνολογικού νεο-ολοκληρωτισμού όπου το ίδιο το «μέσον» μπορεί να επιβάλλει αντικειμενικά την χαλάρωση όποιων αντιστάσεων των εθνών-κρατών. Δημιουργείται έτσι η υποχρέωση για τα έθνη-κράτη να διαμορφώσουν πλέον μία εθνική στρατηγική, όχι περιοριστικού χαρακτήρα, αλλά που να ενισχύει με κάθε τρόπο τις «εθνικές παραγωγές» στο διαδίκτυο, σε μεγάλη κλίμακα, με χρήση και της εθνικής γλώσσας και με περιεχόμενο που θα αναδεικνύει και τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την ποικιλία και τον πλουραλισμό των ιδεών. 
 
Κάτι τέτοιο θα αναχαιτίσει κατά το δυνατόν την αλλοτρίωση πολιτισμικών αξιών και ιδιαιτεροτήτων και θα καλλιεργήσει την πνευματική ενεργοποίηση και την «ενεργό κατανάλωση» πολιτισμικών προϊόντων και υπηρεσιών. Στόχος δηλαδή θα είναι η ενίσχυση μικρής κλίμακας αυτόνομων “πληροφοριακών αγορών” με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χωρίς τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα ενός παγκόσμιου στερεότυπου, μιας ενιαίας πληροφοριακής αγοράς. Μια τέτοια εθνική πολιτική θα χαλαρώσει την αλληλεπίδραση που διαπλέκει το παγκόσμιο διαδίκτυο με την κυρίαρχη αντίληψη, είτε οικονομική είτε πολιτισμική. Επιπλέον θα συμβάλει στην αποτροπή του κατακερματισμού των κοινωνιών σε ατομικές και απομονωτικές συμπεριφορές, τουλάχιστον σε κάποιο ποσοστό, και στην χαλάρωση των πιέσεων για αποδυνάμωση εθνικών χαρακτηριστικών.  
 
Η τελευταία είναι η σημαντικότερη πολιτισμική απειλή αν σκεφθεί κανείς (Μ. Δερτούζος) ότι η παγκόσμια πληροφοριακή αγορά τείνει να καταλήξει σε κατάργηση ακόμα και της έννοιας της «πατρίδας».  
 
Πολιτικός νεο-ολοκληρωτισμός  
 
Η παγκοσμιότητα του διαδικτύου, και η παγκοσμιοποίηση είναι όροι που χρησιμοποιούνται προφανώς όχι στην κυριολεξία, και είναι ζήτημα αν αφορά το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη. Το μεγαλύτερο τμήμα των κοινωνιών θα μένει εκτός «πληροφοριακής αγοράς» του διαδικτύου, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και σήμερα το 67% του πληθυσμού της γης στερείται την συμβατική τηλεφωνική επικοινωνία. Η αναλογία π.χ. μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας στο πλήθος των κατοικιών που αναλογεί σε μια σύνδεση στο διαδίκτυο είναι 50:1.500.000.  
 
Το διαδίκτυο λοιπόν στην σημερινή συγκυρία ανάπτυξής του θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και μη χωρών, ιδιαίτερα στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας από την οποία δοκιμάζονται.  
 
Επιπλέον θα δημιουργηθεί και ένας νέος διαχωρισμός τόσο μεταξύ των κοινωνιών των ανεπτυγμένων και μη ανεπτυγμένων χωρών αλλά και εντός των κοινωνιών της ίδιας χώρας. Θα δημιουργηθούν ανισότητες στην βάση των όσων έχουν και όσων δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του διαδικτύου. Ο χρήστης του διαδικτύου αναγκαστικά πρέπει να διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και σημαντική τεχνογνωσία. Η «πληροφοριακή αγορά» δεν θα είναι συνεπώς ανοικτή σε όλους, και δύσκολα μπορεί να αντιστοιχηθεί με το Μοναστηράκι (Μ. Δερτούζος).  
 
Η «πληροφοριακή αγορά» του διαδικτύου θα συμβάλει στο άνοιγμα των παγκόσμιων οικονομικών αγορών. Και η περιήγησή της δεν θα είναι δυνατή παρά μόνο στους «προνομιούχους» της νέας τάξης, δημιουργώντας έτσι ένα νεο-προλεταριάτο των πληροφοριών.  
 
Αλλά και στο επίπεδο των οικονομιών, όπου κυριαρχεί η έννοια του ελεύθερου ανταγωνισμού και η αφόρητη πίεση των ΗΠΑ για άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς σε όλα τα προϊόντα της, η επίπτωση του διαδικτύου παίρνει πολιτικές διαστάσεις. Έννοιες όπως, «ελεύθερος ανταγωνισμός» και «αμοιβαιότητα» έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο μόνον αν όλες οι συνθήκες είναι ίδιες για όλους. Αυτή η προϋπόθεση όχι μόνο είναι ανύπαρκτη, αντίθετα μάλιστα η πληροφορική αγορά κυριαρχείται και ηγεμονεύεται από τις ΗΠΑ.  
 
Μπορούν να επιμερισθούν ισότιμα τα τεχνολογικά επιτεύγματα του διαδικτύου; Το μόνο που θα επιμερισθεί και όχι ισότιμα είναι το εργασιακό άγχος, η απομονωτική εργασία και η απορύθμιση των όποιων κοινωνικών δομών. Η αποδυνάμωση της «μεσαίας τάξης» σαν αποτέλεσμα των νέων οικονομικών αξιών και τεχνολογικών εξελίξεων συμβάλλει σε ολοκληρωτικές πρακτικές και στην ολιγαρχία του φιλελευθερισμού. Η απαξίωση των συλλογικών δομών και μορφών εργασίας είναι μία αντι-δημοκρατική εξέλιξη.  
 
Το διαδίκτυο, από πολλούς, θεωρείται σαν δημοκρατικό εργαλείο για παρέμβαση στα κοινά. Οι προϋποθέσεις όμως στην πράξη για μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ορατές στην παρούσα συγκυρία. Αντίθετα μάλιστα, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα υποστηρίζει μη-κερδοσκοπικές και δημοσίου ενδιαφέροντος εφαρμογές του διαδικτύου. Αυτό που είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει είναι η χρησιμοποίηση του διαδικτύου για την χειραγώγηση πολιτικών συμπεριφορών.  
 
Συμπερασματικά λοιπόν, την επανάσταση του Internet, την διακρίνει μία αντίφαση, που εκδηλώνεται στις «δύο όψεις» του διαδικτύου. Αυτό άλλωστε το διδάσκει και η ιστορία και έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις πολύ μικρότερης όμως σημασίας. Αυτή η αντίφαση αντιστοιχεί στον υπαρκτό διαχωρισμό τεχνοκρατικού και ανθρωποκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης των κοινωνιών. Αυτή την φορά όμως, στην παρούσα συγκυρία, η τεχνολογική εξέλιξη του διαδικτύου έχει μία ουσιαστική και εγγενή διαπλοκή με τους στόχους της παγκόσμιας τάξης των ΗΠΑ. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να υπερβούμε τον διαχωρισμό με μία «ενότητα» που δεν θα είναι παρά η παγκόσμια κυριαρχία και ο με-τα-ολοκληρωτισμός των ΗΠΑ. Ένας οικονομικός – τεχνοκρατικός φονταμενταλισμός.  
 
*Ο Αλέξης Αρβιλλιάς είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Αριάδνη του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος  
 
Περιοδικό Άρδην τ. 13, Απρίλιος-Μάιος 1998  
 
το είδαμε ΕΔΩ

ΑΤΛΑΝΤΙΟΙ: ΤΗ ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΤΕ

Το μαρτύριο του Τιτάνα Άτλαντα αιώνιο 
αγόγγυστα στους ώμους του βαστάζει την υδρόγειο
επτά θυγατέρες απέκτησε σύμφωνα με την προϊστορία  
γεννημένες εν Κυλλήνη Αρκαδίας  
Αλκυόνην, Αστερόπην, Ηλέκτραν, Κελαινώ, Μερόπην,  
Μαίαν και Ταϋγέτην  
ο Άτλας της υφηλίου θεωρείται ευεργέτης  
 
Την μεν Στερόπην νυμφεύθηκε ο Οινόμαος  
βασιλιάς της Πίσσας Ηλείας,  
γιός της Αρπίνας και του Άρη  
η αγάπη προς την κόρη του Ιπποδάμεια τον είχε συνεπάρει  
δεν άφηνε νέο να τελέσει μαζί της αρραβώνες  
τους μνηστήρες φόνευε σε αρματικούς αγώνες  
 
Ο Σίσυφος ο βασιλιάς της Εφύρας  
νυμφέφθηκε την Μερόπη  
αργότερα η Εφύρα ονομάστηκε Κόρινθος  
βαθιά ιστορία κρύβουν τούτοι οι τόποι  
 
Εκ της Κελαινούς ο Ποσειδών γέννησε τον Λύκον  
τον έστειλε στων Μακάρων κάποια νήσο  
κατά τον Ησίοδο τα νησιά ήταν των «ηρώων ολβίων»,  
δηλαδή των ευτυχισμένων ανδρείων  
ώστε γνώριζε ο Ησίοδος τον Ατλαντικό τον μεμακρυσμένο;  
μυστήριο δεν είναι αυτό κρυμμένο;  
ασφαλώς ήξερε και για τη Σχερία  
μεγάλες αλήθειες κρύβει η μυθολογία  
ο Ηρακλής πρώτος διέπλευσε τον Ατλαντικό  
και πήγε στην Αμερική  
 
Οι θαλασσοπόροι δεν πεθαίνουν καν  
αιώνια ζουν στων Μακάρων τα νησιά  
Αζόρες, Κανάρια, Μαδέρα, Νήσοι Πράσινου Ακρωτηρίου  
και άλλα μικρά  
στον «Ωκεανόν τον βαθυδίνην»  
κάθε πόνος αποδρά και κάθε οδύνη  
ήξεραν και της Καραϊβικής τα μέρη  
στην Αμερικανική ήπειρο να τους φέρει  
 
Ο «δυτικός ωκεανός» από τον Ατλαντα  
ονομάστηκε «Ατλαντικός»  
εκεί βρισκόταν και η προϊστορική "Ατλαντίδα»  
το μέγα κράτος του Ποσειδώνα  
πριν ανεγερθεί ο Παρθενώνας  
μετά τον καταποντισμό της Αιγηίδας  
 
Πρώτος ο Ηρακλής πέρασε τις Ηράκλειες στήλες  
και στης Αμερικής έφθασε τις πύλες  
οι Αργοναύτες φόρτωναν χρυσό και χαλκό  
στα νησιά της Καραϊβικής έκαναν σταθμόν  
προς ανεφοδιασμόν  
 
Το έδαφος ήταν γόνιμο τα δένδρα έδιναν  
τρις φορές καρπό το χρόνο  
οι «όλβιοι» ζούσαν εκεί χωρίς φόβο και φθόνο  
οι κακοί ρίχνονταν στον Τάρταρο  
κάτω από τη Γη τον εννοούσαν  
οι πρόγονοι μας στον Ειρηνικό και Ινδικό  
τον Τάρταρο τοποθετούσαν
 
Ο Ατλας στους ώμους του την υδρόγειο κρατάει  
η αναπαράσταση την παγκόσμια κυριαρχία του Ελληνισμού αλληγορεί και την Ελλάδα την τιμάει  
ολόσωμος ο ανδριάντας του στη Νέα Υόρκη στέκει  
ελάχιστοι-ακόμη και Ελληνες-γνωρίζουν τον συμβολισμό που έχει  
 
Οι κόρες του Άτλαντα έκλεβαν τα «χρυσά μήλα»  
μεταλλεύματα φόρτωναν στα πλοία  
τη φύλαξή τους στις Εσπερίδες και στο Λάδωνα  
ανέθεσε η Ήρα  
ο Λάδων ήταν δράκοντας με εκατό κεφάλια  
γιος του Τυφώνα και της Έχιδνας που δε λύγιζε  
με παρακάλια  
 
Άτλαντες υπήρξαν τρεις:  
όλοι του Ατλαντικού έγιναν βασιλείς  
ο πρώτος γιος του Ιαπετού και της Κλειμένης  
οι Τιτάνες που στράφηκαν ενάντια στο Δία  
βγήκαν όλοι ηττημένοι  
αυτοί στα έγκατα του Αιγαίου είναι μπαζωμένοι  
και προκαλεί ο Εγκέλαδος σεισμούς και καταποντισμούς  
(οι Τούρκοι βάρβαροι είναι αφηνιασμένοι  
και στο Αιγαίο μας προκαλούν 
τελικά, κι’ αυτοί θα βγουν ηττημένοι  
από την Ευρώπη κυρώσεις η Τουρκία περιμένει  
η χώρα των τουρκομογγόλων είναι χρεοκοπημένη)  
 
Ο δεύτερος Ατλας γιος του Ιαπετού και της Ασίας  
πολύ παλιά ιστορία πολλές χιλιετίες έχουν περάσει  
μύθοι και γενεαλογίες έχουν ξεθωριάσει  
αλλά η αλήθεια είναι μία  
Έλληνες οι Άτλαντες εξ Αρκαδίας  
 
Ο τρίτος Ατλας γιος του Ποσειδώνα και της Κλειτούς  
ο πατέρας του βασιλιά τον έχρισε όλου του Ατλαντικού  
γι’ αυτό και για άλλα τον «καταραμένο» Έλληνα μισούν  
όποια πέτρα στην υδρόγειο σηκώσουν  
από κάτω θα τον βρουν  
αρχιτέκτονας του ανθρωπιστικού πολιτισμού  
οι αγαθοί και οι πολιτισμένοι τον αγαπούν  
οι βάρβαροι θανάσιμα τον μισούν  
 
Οποία ειρωνεία!! του σήμερα και χθες  
γονατιστό στους γιδοβοσκούς το κράτος  
το μεγαλοπρεπές  
τείνει προς εξαφάνισιν το έθνος το πολυπληθές  
αυτό που κυριάρχησε στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό  
επάνδρωσε τις κοινωνίες τις δυτικές με το ιχώρ των θεών  
και τώρα έτοιμο να πέσει στο γκρεμό  
δίχως οράματα προοπτική και παγκόσμιο σκοπό  
και όλα αυτά γιατί στερήθηκε τον πατριωτισμό  
άνευ όρων παραδόθηκε στον υλιστικό χρηματισμό  
και στον ξενοκίνητο μαρξισμό  
 
Αδύνατες οι πλάτες του για το βαρύ φορτίο  
βοήθεια εκλιπαρεί από «συμμάχους» «εταίρους»  
και γίνεται γελοίο  
χλευασμούς εισπράττει και λόγχες εχθρών και εγχωρίων  
 
Ελληνα! Αν τα πατρώα νάματα τοποθετείς στο υπόγειο  
πως να κρατήσεις στα ατροφικά σου χέρια την υδρόγειο;  
ξέκοψες από του διαχρονικού Ελληνισμού το ζώδιο  
και της διχόνοιας σε κατατρώει το μικρόβιο  
 
Η άχρηστη γενιά του πολυτεχνείου σε ποδηγετεί  
τα αριστουργήματα του Ικτίνου Φειδίου ποδοπατάει  
τη δημοκρατία του Περικλή ασεβεί και πονάει  
των ηρώων μας προσβάλλει την τιμή και τη μνήμη  
βράζει το αντεθνικό καμίνι με τον εθνο-μηδενιστή  
να μας μολύνει τα κόμματα αναδίδουν πτωμαΐνη  
και η Ελλάδα παρά τις τελευταίες προσπάθειες ενδίδει  
για το «τάλαρο» το κατεστημένο την προδίνει  
ποτέ δεν απέκτησαν Ελληνική συνείδηση και εθνική ευθύνη  
μόνο οι Ε.Δ στου καθήκοντος τη δίνη  
εν πολέμω και εν ειρήνη  
φραγμό βάζουν στον προελαύνοντα «μουεζίνη»  
 
Δεν τους συγκλόνισε η λάμψη του Ελληνικού κλέους  
συσσώρευσαν φορτία αστρονομικού χρέους  
απεργίες, προλεταριάτα, ΜΚΟ, κρατικοσυνδικαλισμός  
και βόλεμα στους ημετέρους  
έμπασαν λαθρομετανάστες απρόσκλητους «συνεταίρους»  
τον Ελληνικό πληθυσμό τώρα αλλάζουν επί του πρακτέου  
 
Πώς ν’ ανθίσουν Άτλαντες στη λεηλατημένη χώρα;  
από χώρα την κατάντησαν «χώρο»  
και του εγκλήματος ενδοχώρα  
όπως με τη «Μακεδονία» έτσι και με το Αιγαίο τώρα;  
 
Και αν παρουσιαστεί κάποιος «Άτλαντας» τον κάνουν να λακίσει  
κι’ αυτός μαύρη πέτρα θα ρίξει στην άγια μας χώρα  
Ατλάντιοι!!! τη μάνα Ελλάδα στηρίξτε  
τη δύσκολη ώρα  
 
Αμφικτύων  
30/11/ 2020  
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης  
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών