Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΘΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ Ή ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΝΔ;

Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Χόλυγουντ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr 
www.egerssi.gr 

Πραγματοποιήθηκε η μεγάλη Σύνοδος του ΟΗΕ – ξέρετε του Οργανισμού που έχει βγάλει ψηφίσματα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και που οι Τούρκοι επί δεκαετίες τα έχουν γραμμένα εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι – στην Νέα Υόρκη για το κλίμα, όπου παραβρέθηκαν πολλοί ηγέτες χωρών, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο “Σουλτάνος” της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης!

Το σίγουρο είναι πως, όλοι οι παρευρισκόμενοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ αυτών, αιφνιδιάστηκαν από την 15λεπτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, αφού για πρώτη φορά σε μια τόσο σοβαρή διεθνή μάζωξη, κάποιος ηγέτης – και όχι ο οποιοσδήποτε – τους κατήγγειλε την Παγκοσμιοποίηση, της οποίας εκείνοι είναι τυφλά όργανα, αφού είναι μέλη της ΝΤΠ (Νέας Τάξεως Πραγμάτων)!


Καλώντας τους να ενστερνιστούν τον πατριωτισμό και να απορρίψουν την παγκοσμιοποίηση! Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για εθνικά θεμέλια και όχι να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει! Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες, όπου απειλούνται οι θρησκευτικές ελευθερίες, υπενθυμίζοντας ότι οι πλέον διωκόμενοι είναι οι Χριστιανοί! 

Αλλά επίσης, με σκληρό τρόπο είπε στο αποσβολωμένο ακροατήριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών:

«Σήμερα έχω ένα μήνυμα για εκείνους τους ακτιβιστές των ανοικτών συνόρων (σ.σ. λέτε να εννοούσε και τα χολιγουντιανά “μεγαθήρια” Αντζελίνα Τζολί, Σούζαν Σάραντον - που επισκέφτηκαν από “ανθρωπισμό” και τα νησιά μας – Ρίτσαρντ Γκιρ κ.α. και οι οποίοι ήταν πολέμιοι της εκλογής στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ;) που κρύβονται πίσω από τη ρητορική της κοινωνικής δικαιοσύνης: Οι πολιτικές είναι σκληρές και κακόβουλες. Ενθαρρύνετε εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Βάζετε τη δική σας αίσθηση της αρετής πάνω από τη ζωή, την ευημερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… Το μέλλον δεν ανήκει στη Νέα Τάξη, αλλά στην Εθνική Δεξιά»!

Οι Νεοταξίτες εφηύραν την Συμφωνία των Πρεσπών…

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στη Νέα Υόρκη, στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση “Διάλογοι” που διοργάνωσε το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, ένα μέλος της ΝΤΠ, ο πρώην Δήμαρχος της Πόλεως Γιάννης Μπουτάρης, έλεγε, όπως τουλάχιστον καταγράφηκε σε διάφορα σάιτ, για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών: 
«Υπακούσαμε στις εντολές των Αμερικάνων και των Γερμανών. Οι Ρώσοι δεν ήθελαν να λυθεί το θέμα! Οι αντιδράσεις στην Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίχθηκαν με “ρώσικα χρήματα”»! 

Κι αυτόν, τον “πατριώτη της αριστεράς” τον εξέλεξαν οι Θεσσαλονικείς δυο φορές Δήμαρχο της πόλης τους! Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας!

Ωστόσο, κάνοντας τώρα μια σούμα των παραπάνω, θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του να μας δώσουν μερικές χρήσιμες απαντήσεις; 

Ανήκουν στην ΝΤΠ ή στην Εθνική Δεξιά, αφού οι περισσότεροι από αυτούς αυτοαποκαλούνται ως δεξιοί;

Υπαγορεύτηκε η υποταγή της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ στην αποδοχή της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών από το “βαθύ κράτος” των ΗΠΑ και από την Γερμανία; 

Αποτέλεσμα εικόνας για η κυβέρνηση που ψήφισε τη συμφωνία των πρεσπών

Και εάν ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη σκέπτεται τη βελτίωση αυτής της Συμφωνίας, όταν οι Σκοπιανοί καταπατούν μονομερώς αυτήν την διμερή Συμφωνία, όπως οι Τούρκοι καταπατούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την εισβολή τους στην Κύπρο;

Αλλά, που χρόνος για τέτοιες σκέψεις από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όταν έχει να λύσει πολλά και δύσκολα προβλήματα! 

Ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη αδειάζει την οικογένεια Μπακογιάννη…

Αφού εκεί στη ΝΔ, “είναι μια ωραία ατμόσφαιρα” και δυστυχώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την Εξουσία! Θα το πεις αλαζονεία, προσωπικά μαχαιρώματα συμφερόντων, ηλιθιότητα; Ίσως όλα μαζί και άλλα ακόμη!

Γιατί τα πέναλτι που κάνει καθημερινά η “γαλάζια παράταξη” δεν έχουν τελειωμό!

Τελευταίο σεισμικό κρούσμα, η επιθυμία της “Αττικό Μετρό” να αλλάξει την ονομασία δυο παραδοσιακών σταθμών με χριστιανικό προσδιορισμό, λόγω της θέσεως αυτών των σταθμών! 

Εξέδωσε λοιπόν ανακοίνωση η “Αττικό Μετρό” πώς μετονομάζονται οι σταθμοί “Ευαγγελισμός” και “Αγίου Δημητρίου”, αντίστοιχα σε Παύλου Μπακογιάννη και Αλέξανδρου Παναγούλη! 

Και γι΄ αυτήν την αθλιότητα ξέσπασε ένας κακός χαμός στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέτοιος που προφανώς ανάγκασε την οικογένεια του αξέχαστου Παύλου Μπακογιάννη να βγάλει ανακοίνωση, αλλά και του ίδιου του γιου του και σημερινού Δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη στο λογαριασμό του στο fb:

«Ευχαριστούμε θερμά την “ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ”, για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού “Ευαγγελισμός” σε “Παύλος Μπακογιάννης”, την οποία δεν μπορούμε να αποδεχτούμε. 

Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους, δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε, κάτι τέτοιο, θα προσέβαλε τη μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση και την ενότητα. 

Η σύζυγος, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ»!

Ακολούθως έρχεται ο κ. Νίκος Ταχιάος, Πρόεδρος της “Αττικό Μετρό ΑΕ” και μας τρελαίνει τελείως! Αφού δια μέσω του ίδιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αδειάζει την οικογένεια Παύλου Μπακογιάννη, καταγγέλλοντας ότι η οικογένεια όχι μόνο ήταν ενήμερη εξαρχής για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά είχε κατά νου να χρηματοδοτήσει την εκδήλωση της μετονομασίας! 

Λέγει επίσης πως ήθελε να αποφύγει τον όποιο σχολιασμό, αλλά το κάνει μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη!

Μας λέγει πώς, δεν του ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το “καλημέρα” ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της “Αττικό Μετρό” αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας! 

Εμείς να θυμίσουμε, πως ο Νίκος Ταχιάος είναι εκλεκτός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και γι΄ αυτό τοποθετήθηκε Πρόεδρος στην “Αττικό Μετρό”, αφού πρώτα απέτυχε να γίνει Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπου καταποντίστηκε εκλογικά, αλλά και βουλευτής Θεσσαλονίκης! 

Από την άλλη μεριά όμως, είναι τυχαία αυτή η πρωτοβουλία μετονομασίας δυο σταθμών του μετρό, των οποίων τα ονόματα είναι αφιερωμένα στην Παναγία (λόγω του νοσοκομείου) και στον Άγιο Δημήτριο (λόγω της περιοχής);

Ενδεχομένως και να είναι τυχαίο το γεγονός, πως προεκλογικά είχε συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόξενο και φωτογραφήθηκε μπροστά από το πορτραίτο του σφαγέα των Ελλήνων Κεμάλ Ατατούρκ! Θα έλεγε κάποιος, μα ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν κάποιοι; Ίσως επίσης να ήταν τυχαίο, το γεγονός πως, υπερηφανευόταν ότι εκ πεποιθήσεως δεν πήγε στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας!

Τέλος πάντων, αντιλαμβάνεστε πως το πρόβλημα στη ΝΔ και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πάρα πολύ σοβαρό! Αγγίζει τα όρια, εκτός της κομματικής κρίσης και της ενδοοικογενειακής!

“Εθνικό” πρόβλημα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τις περίεργες φιλίες…

Την περασμένη Κυριακή σας έλεγα – σύμφωνα με πολύ σοβαρές πηγές από το εσωτερικό της ΝΔ – ότι ο “προδομένος” πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα εκφράσει κάποια στιγμή “φωναχτά” τα θέλω της ψυχής του! Και ως μια άτυπη ρεβάνς της πρόωρης “ανατροπής” του από το Μαξίμου, από “φίλους” του, του εσωτερικού και του εξωτερικού! Αλλ΄ όμως, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν μεγάλες συμμαχίες, οι οποίες δεν τον θέλουν να υπάρχει ως πολιτικό ενεργό πρόσωπο! Γιατί, η επιμονή του, να πάει μέχρι το τέλος τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για το θέμα της Novartis, έχει βάλει απέναντί του τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο!

Αφού ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θέλει “αίμα στην αρένα”, προκειμένου να μακροημερεύσει και ο ΠτΔ “επιβάλλεται” να τα έχει καλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Αλέξη Τσίπρα, μήπως και του δώσουν και την επόμενη 5ετία! Άλλωστε στην ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ήδη την ψήφο του στον Προκόπη Παυλόπουλο! Στον καλό – όπως είπε - ΠτΔ!

Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι φίλος με τον Προκόπη Παυλόπουλο! Κάτι σαν το alter ego του!

Αποτέλεσμα εικόνας για παπαγγελοπουλοσ σαμαρας μητσοτακησ

Σήμερα όμως, θα σας κάνουμε άλλη μια αποκάλυψη!

Λέγουν κάποιοι, κάποιοι άλλοι το φωνάζουν κιόλας στη ΝΔ, ότι η Καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ πιέζει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να “προστατευτεί” ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος!
Του λέει χαρακτηριστικά η Καραμανλική πτέρυγα – όπως μου είπανε – Κυριάκο, ή σβήνεις το παιχνίδι, ή θα έχουμε εσωτερικό πρόβλημα! 
Λέτε; Δεν μπορώ να το πιστέψω! 

Μου είπαν όμως ακόμη, για πολύ καλή διαχρονική σχέση Παπαγγελόπουλου – Μιχαλολιάκου! Ναι, του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής! 
Δεν μου είπαν βέβαια περισσότερα πράγματα, προς το παρόν τουλάχιστον!

Αλλά μου επεσήμαναν τα παρακάτω:
Μην ξεχνάς, ότι η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε τη Βασιλική Θάνου ως Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού! Αυτή η πράξη χαρακτηρίστηκε, ως μια βαριά και ασήκωτη πράξη, γιατί έτσι η Χρυσή Αυγή αποδέχτηκε τους μηχανισμούς του νεοφιλελευθερισμού και του κοινοβουλευτικού συμμοριτισμού!
Λέτε να είναι έτσι; Σας υπόσχομαι να προσπαθήσω να μάθω και τότε θα επανέλθω!!

Οι Αμερικανοί επιδιώκουν ματ σε Ρωσία-Κίνα με "πράσινα" υπερόπλα. (EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!)

Γράφει ο Κώστας Γρίβας
Το μακρινό 2008 είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο μου "Το Τέλος του Πετρελαίου και η Αρχή της Νέας Αμερικανικής Στρατηγικής". Στη μελέτη αυτή εξέταζα τον ρόλο των "πράσινων" ενεργειακών τεχνολογιών στην αμερικανική στρατηγική και την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων "καθαρής" ενέργειας, εναλλακτικών του πετρελαίου, από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Πράγματι, το αμερικανικό στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα πρωτοστατούσε και πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών και συστημάτων, εναλλακτικών του πετρελαίου, που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο.
Ένας εκ των λόγων που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι γιατί το αμερικανικό στράτευμα είναι το πιο μηχανοποιημένο στον πλανήτη. Οι ποσότητες πετρελαίου που καταναλώνει είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος για να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες. Όμως, το χρηματικό κόστος είναι το μικρότερο. Αυτό που περισσότερο απασχολεί τους Αμερικανούς είναι η επιχειρησιακή δυσκινησία που προκαλεί η "ουρά του πετρελαίου".

Συγκεκριμένα, για κάθε στρατιώτη που βρίσκεται στο θέατρο των επιχειρήσεων υπολογίζεται πως απαιτούνται περί τους δέκα στρατιώτες να βρίσκονται στη διοικητική μέριμνα. Και πολύ μεγάλο κομμάτι των καθηκόντων τους είναι να τροφοδοτούν με καύσιμα το ενεργειοβόρο αμερικανικό στράτευμα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από το γεγονός ότι ο Αμερικανικός Στρατός δεν στοχεύει τόσο στην υπεράσπιση του μητροπολιτικού εδάφους των ΗΠΑ όσο στη διεξαγωγή εκστρατειών σε μακρινά μέρη του κόσμου. Έτσι, η εξάρτηση από το πετρέλαιο καθιστά ακριβή και χρονοβόρα αυτήν τη διαδικασία.

Με απλά λόγια, για να συγκεντρωθεί και για να μετακινηθεί μια σοβαρού μεγέθους αμερικανική πολεμική δύναμη σε κάποιο μέρος του κόσμου απαιτούνται πολλά χρήματα και κυρίως πολύς χρόνος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πολέμου στον Κόλπο το 1991, όταν οι πρώτες αμερικανικές δυνάμεις που έφθασαν στη Σαουδική Αραβία μετά την κατάληψη του Κουβέιτ από το Ιράκ ήταν πολύ ελαφρά οπλισμένες δυνάμεις πεζικού "αρχικής εισόδου" (Early Entry Forces), οι άντρες της οποίας, όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί από έναν συμμετέχοντα στην επιχείρηση, «το μόνο που κάναμε ήταν να περιμένουμε τα άρματα του Σαντάμ Χουσεΐν να έλθουν να μας πατήσουν».

Και αν αυτή η αδυναμία ταχείας μετακίνησης βαρέων δυνάμεων ήταν ανεκτή την εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας στα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την εποχή του "Πολέμου ενάντια στην Τρομοκρατία", όταν ο αντίπαλος ήταν ελαφρά οπλισμένοι αντάρτες, δεν είναι ανεκτή σήμερα που η ρωσική πολεμική μηχανή έχει αναγεννηθεί και ο Κινεζικός Στρατός έχει αναπτύξει ικανότητες που αμφισβητούν άμεσα την αμερικανική πρωτοκαθεδρία.

Έτσι, οι ΗΠΑ χρειάζονται ικανότητες ταχείας ανάπτυξης βαρέων δυνάμεων ανά τον πλανήτη και για να το επιτύχουν αυτό πρέπει να απαλλαγούν από την ουρά του πετρελαίου. Και για να απαλλαγούν από την ουρά του πετρελαίου πρέπει να αναπτύξουν "πράσινες" ενεργειακές τεχνολογίες. Επιπροσθέτως, τα πράσινα ενεργειακά συστήματα προσφέρουν και μια σειρά από τακτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, ένα άρμα μάχης με κινητήρα υδρογόνου αντί για πετρελαιοκινητήρα παρουσιάζει εξαιρετικά μειωμένο ακουστικό και θερμικό ίχνος ενώ έχει πολύ λιγότερα ευπαθή σημεία.

Πράσινα ρομπότ και hypersonic πύραυλοι 

Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα έχουν προκύψει μια σειρά από καινοφανείς στρατιωτικές προκλήσεις για τις ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των οποίων κρίσιμης σημασίας είναι η ανάπτυξη "πράσινων" ενεργειακών τεχνολογιών. Μια από τις προκλήσεις αυτές είναι οι υπέρ–υπερηχητικοί (hypersonic) πύραυλοι cruise, που θεωρούνται αυτήν τη στιγμή ως η πρωταρχική απειλή για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επειδή οι πύραυλοι αυτοί δεν ακολουθούν προδιαγεγραμμένες βαλλιστικές τροχιές και έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν ελιγμούς σε όλα τα στάδια της πτήσης τους, θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και πολύ περισσότερο να αναχαιτιστούν από τα σημερινά αντιπυραυλικά αμερικανικά συστήματα. Επισημαίνεται δε ότι οι hypersonic πύραυλοι απειλούν τόσο το έδαφος των ΗΠΑ, όσο και κρίσιμης σημασίας στοιχεία της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, όπως είναι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Για την αντιμετώπιση των hypersonic όπλων οι ΗΠΑ προωθούν μια νέα "διώροφη" αεροδιαστημική αρχιτεκτονική. Ο πάνω όροφος θα περιλαμβάνει κυριολεκτικά χιλιάδες δορυφόρους τηλεπισκόπισης οι οποίοι θα κινούνται σε χαμηλές περιγήινες τροχιές (LEO), ενώ ο κάτω όροφος θα αποτελείται από πολλαπλούς "θόλους" επιτήρησης, σκορπισμένους ανά τον κόσμο, αποτελούμενους από ρομποτικά αεροχήματα και αερόπλοια μεγάλου υψομέτρου, που θα μπορούν να φθάνουν ακόμη και στα όρια του "εγγύς διαστήματος" (near space) και τα οποία θα μπορούν να παραμένουν εν πτήσει για διάστημα πολλών μηνών ή ακόμη και ετών.

Τα σκάφη αυτά αναφέρονται ως "ψευδοδορυφόροι" (‘pseudosatellites’) και στόχος τους είναι να προσφέρουν έγκαιρη προειδοποίηση και δεδομένα στοχοποίησης εναντίον εχθρικών hypersonic όπλων και άλλων απειλών. Σε πιο εξελιγμένες μορφές παρόμοια αεροχήματα θα είναι εφοδιασμένα με ενεργειακά όπλα, όπως λέιζερ υψηλής ισχύος (HEL), έτσι ώστε να καταστρέφουν τους hypersonic πυραύλους.

Τα υπερόπλα χρειάζονται τις ΑΠΕ 

Εκτός δε από αμυντικούς σκοπούς παρόμοια υποκατάστατα δορυφόρων θα προσφέρουν και δεδομένα στοχοποίησης σε hypersonic βλήματα των ΗΠΑ καθώς και σε άλλα συστήματα, διαμορφώνοντας "φονικές αλυσίδες" αναγνώρισης–κρούσης (‘reconnassaince–strike kill chains’). Αξίζει δε επισημανθεί ότι αυτός ο πρώτος όροφος της σχεδιαζόμενης αμερικανικής αεροδιαστημικής αρχιτεκτονικής καθίσταται ακόμη μεγαλύτερης σημασίας από την στιγμή που ο δεύτερος όροφος, δηλαδή οι δορυφόροι, θεωρείται ιδιαίτερα ευπαθής δεδομένης της μεγάλης ενίσχυσης των αντιδορυφορικών ικανοτήτων της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ινδία.

Είναι περιττό να πούμε ότι για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να καταστούν επιχειρησιακά παρόμοια αεροχήματα υπερυψηλής αυτονομίας απαιτείται να εφοδιαστούν με προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου. Ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί αποφασιστικά την ανάπτυξη πράσινων ενεργειακών τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς είναι η ευρεία ρομποτοποίηση του πολέμου.

Η δημιουργία αυτόνομων πολεμικών ρομποτικών συστημάτων, την οποία καθιστούν εφικτή οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, επιβάλει τη δραστική ενίσχυση της αυτονομίας των ρομπότ. Με άλλα λόγια, δεν ωφελεί και τόσο να έχεις ένα ρομπότ που να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα στο πεδίο της μάχης, όταν θα πρέπει να επιστρέφει κάθε τόσο στη βάση για ανεφοδιασμό. Έτσι, η ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθίσταται κρίσιμης σημασίας και για την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων.

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια 

Τέλος, η έξοδος των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF τον περασμένο Αύγουστο ωθεί τον Αμερικανικό Στρατό στην ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων πολύ μεγάλου βεληνεκούς που θα χρησιμοποιηθούν ως οι "βελόνες" οι οποίες θα διατρήσουν τις "φυσαλίδες" (‘bubbles’) αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD) της Κίνας και της Ρωσίας. Όμως, αυτές οι "βελόνες" θα πλαισιώνονται από πολυάριθμα μέσα συλλογής πληροφοριών, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου κλπ, τα οποία θα έχουν πολύ μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Άρα, για την υποστήριξη παρόμοιων στρατηγικών "πυροβολείων" γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα θα χρειαστούν ενεργειακές τεχνολογίες που θα τους προσφέρουν αυτονομία, δηλαδή ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και πιθανώς και συστήματα υδρογόνου.

Εν κατακλείδι, είναι ζωτικής σημασίας για το σημερινό αμερικανικό στράτευμα, αλλά και για την ευρύτερη αμερικανική γεωπολιτική στρατηγική, να αξιοποιήσει τη νέα στρατιωτική επανάσταση που βρίσκεται εν εξελίξει. Και κομβικό κομμάτι αυτής της επανάστασης είναι οι πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες. Και ένας παράγοντας που αναμένεται να προκαλέσει εκρηκτική άνοδο των "πράσινων" ενεργειακών τεχνολογιών είναι η γιγάντωση των φόβων για το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής.

Μια πανικόβλητη διεθνής κοινή γνώμη, που βομβαρδίζεται με χιλιαστικά σενάρια για το επερχόμενο τέλος του κόσμου, θα στηρίξει παντί τρόπω ότι εμφανίζεται ότι μπορεί να τη γλυτώσει από την καταστροφή και να καταπραΰνει τις ενοχές της. Και ένας από τους προβαλλόμενους σωτήρες του κόσμου από τον κλιματικό Αρμαγεδώνα, που εμφανίζεται να είναι προ των πυλών, θα είναι και η νέου τύπου αμερικανική πολεμική μηχανή.

Έτσι, οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Αφενός μεν να αναπτύξουν τις πολεμικές τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις ανερχόμενες Ρωσία και Κίνα και να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους στα γεωπολιτικά δρώμενα στην Ευρασία, αφετέρου δε να ενισχύσουν δραματικά την ήπια ισχύ τους, εμφανιζόμενες ως οι σωτήρες της ανθρωπότητας.

slpress.gr

Παιδεία…λειτουργικώς αναλφάβητη

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός

«Στοιχεία σοκ», έγραφαν πριν από λίγο καιρό οι εφημερίδες. «Λειτουργικά αναλφάβητοι» οι μισοί μαθητές των Λυκείων. Και τι σημαίνει λειτουργικώς αναλφάβητοι; Παρένθεση: Το σωστό είναι λειτουργικώς» και όχι οι νεοφανείς σολοικισμοί του τύπου «ομολογουμένα» και «λειτουργικά». Πώς να εξηγήσεις στους ημιμαθείς κονδυλοφόρους ότι άλλο το επίρρημα αδιακρίτως (χωρίς διάκριση) και άλλο το αδιάκριτα (χωρίς διακριτικότητα, λεπτότητα). Άλλο το περιέργως (παραδόξως) και άλλο το περίεργα (παράξενα, ακατανόητα). Άλλο το τελείως (εντελώς, και είναι κυρίως ποσοτικό) και άλλο το τέλεια (με τελειότητα, και είναι ποιοτικό). Εδώ ισχύει το «ιατρέ, θεράπευσον σεαυτόν».

Λειτουργικώς αναλφάβητος είναι ο άνθρωπος που, με απλά λόγια, δυσκολεύεται στην ανάγνωση, στην γραφή και στο μέτρημα, στην αριθμητική. Tις όμως ή τι πταίει; Εύκολη η απάντηση. «Ιχθύς εκ της κεφαλής όζει». Υπουργείο Παιδείας. Έτσι ακριβώς τιτλοφορείται. Επιμένει ακόμη… Τι σημαίνει Παιδεία; Απάντηση. Να είναι τον Σεπτέμβριο οι δάσκαλοι και τα βιβλία στα σχολεία. Να μην παρατηρούνται «κενά και ελλείψεις». Το περιεχόμενο των βιβλίων; Αδιάφορο. Το ποιών των δασκάλων; Ποιος ασχολείται; Ερωτώ; Μήπως τώρα δρέπουμε τους καρπούς, της εισαγωγής το 2006, των νέων, «σύγχρονων» βιβλίων Γλώσσας, «περιοδικών ποικίλης ύλης», όπως απροκάλυπτα τα ονομάζω; Ότι σιγά-σιγά ξεβράζονται τα δηλητήρια και οι ακαθαρσίες που φιλοξενούν; 

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του δήθεν προοδευτισμού - ένας απ’ αυτούς γίνεται πάντοτε υπουργός παιδείας - πειραματίστηκαν με τις μίζερες, ξέψυχες και σχιζοφρενικές ιδεοληψίες τους και τα παιδιά νιώθουν την ναυτία που προκαλεί μουχλιασμένη τροφή, η παιδεία της αμάθειας. 

Αποτέλεσμα; Ανδρώθηκε μια νεολαία χωρίς μνήμη, γεννημένη από το μηδέν. Μια νεολαία.. βαρβάρων. «Ένα νέο είδος ανθρώπου έχει αναδυθεί τον τελευταίο καιρό: Ο μορφωμένος βάρβαρος-που έχει σπουδάσει είκοσι χρόνια, έχει αποκατασταθεί θαυμάσια επαγγελματικά, αλλά δεν έχει διαβάσει τίποτα, δεν ξέρει ιστορία, αγνοεί οτιδήποτε βρίσκεται εκτός της ειδικότητάς τους», θα γράψει η Βρετανίδα συγγραφέας Ντ. Λέσινγκ. Με λίγα λόγια ουδέποτε υπήρξαν στον κόσμο και στον τόπο μας τόσοι εγγράμματοι και τέτοια φτώχεια πνευματική.

Παιδεία σημαίνει όμως κυρίως γλώσσα. Η λέξη «αναλφάβητος» αυτό κυρίως υπονοεί-τελείως αγράμματος, αστοιχείωτος. 

Το 2006, ως γνωστό, άλλαξαν όλα τα βιβλία της εκπαίδευσης, πρώτης και δεύτερης σχολικής βαθμίδας. Μεταξύ αυτών και τα γλωσσικά βοηθήματα. Για πρώτη φορά εξοβελίστηκαν όλοι οι παλαιότεροι σπουδαίοι λογοτέχνες μας και αντικαταστάθηκαν από αξιολύπητα ερεθίσματα και ανάξια λόγου παραθέματα. 

Πιο συγκεκριμένα: 

Στα 10 βιβλία Γλώσσας της Ε και Στ Δημοτικού, εκπροσωπούνται με ένα μόλις κείμενο πεζό ή ποίημα οι εξής λογοτέχνες μας: Σολωμός, Παλαμάς, Ελύτης, Σεφέρης, Παπαντωνίου, Νιρβάνας, Ξενόπουλος. 

Απουσιάζουν: Παπαδιαμάντης, Κόντογλου, Μυριβήλης, Κρυστάλλης, Καρκαβίτσας, Πολέμης, Δροσίνης, Κάλβος, Βαλαωρίτης, Βιζυηνός, Άγρας, Ρώτας, Ουράνης, Σικελιανός, Ψαθάς, Σαμαράκης και άλλοι. 

Εξοστρακίστηκαν τα δημοτικά μας τραγούδια «το τελεσφορώτατατον όργανον της εθνικής αγωγής, εκτρέφουσα και συντηρούσα το εθνικόν φρόνημα», γράφει ο μεγάλος Νικόλαος Πολίτης. 

Απουσιάζουν κείμενα των αρχαίων κλασσικών, των Πατέρων της Εκκλησίας, οι διδακτικότατοι μύθοι του Αισώπου. Και με τι αντικαταστάθηκαν; 

1. Άρθρα εφημερίδων: Πληθώρα άρθρων, σχετικών και άσχετων, ατάκτως ερριμμένα εντός των πολλών σελίδων των νέων βιβλίων, αλλά και κατά συνέπεια εντός των κεφαλιών των μικρών μαθητών. Σε 15 τουλάχιστον μαθήματα υπάρχουν αποκόμματα εφημερίδων (ΕΘΝΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΝΕΑ, ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΒΗΜΑ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ). 

2. Ιστοσελίδες. Σε 10 ανέρχονται τα κείμενα που προέρχονται από ιστοσελίδες κυρίως ελληνικών ιστοτόπων (ΦΟΚΟΥΣ, ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ, ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΚΛΠ.). 

3. Αλλά εκεί που δείχνουν μια αδυναμία τα νέα βιβλία είναι τα περιοδικά. Όχι ένα, όχι δύο αλλά σαράντα δύο κείμενα σε σύνολο 239 προέρχονται από διάφορα κυρίως παιδικά περιοδικά όπως: KID'S FUN (3), ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (4), ΜΙΚΥ (2) και αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο, η πραγματική εμμονή: το Περιοδικό ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ που εμφανίζεται 15 φορές. 

4. Τέλος, υπάρχουν και 15 κείμενα -άχυρα- της συγγραφικής ομάδας και 5 κείμενα με κατασκευές που κατέχουν κεντρική θέση στη διδασκαλία. 

5. Και για τη λογοτεχνία τι μένει 102 κείμενα και ποσοστό 42,5 %, ενώ μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και κείμενα ήσσονος σημασίας, αποσπασματικά ή κείμενα που ως βασικό στόχο έχουν την εφαρμογή κάποιων γραμματικών φαινομένων και όπου το κείμενο δεν αντιμετωπίζεται καθόλου λογοτεχνικά, νοηματικά, εννοιολογικά.

6. Μέσα σ’ αυτά τα 102 κείμενα παρελαύνουν συνταγές μαγειρικής. Κείμενα-κουτσουλιές δύσοσμες-του τύπου: «Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο κι εμείς κρυφτήκαμε στο υπόγειο». (Γλώσσα Ε΄ Δημοτικού, α΄ τεύχος, σελ. 44-45).

Συνθέσεις κρανιοκενείς, προσβλητικές για πρόσωπα, σημαίες της εθνικής μας ιστορίας, όπως το βλακώδες με τις τρεις εικόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Κοκκινοσκουφίτσας και του Καραγκιόζη όπου κάποιο κακόγουστο απολειφάδι της νεοταξικής παράνοιας τους θέλει πρωταγωνιστές σε κοινή ιστορία. (Τετράδιο εργασιών Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού, β΄ τεύχος, σελ. 39).

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Και μετά διαρρηγνύουμε τα ράκη μας για την γλωσσική παιδεία των νέων. Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτής της γλωσσικής ανεπάρκειας είναι ότι προτρέπει σε πράξεις βίας, που θα μπορούσαν να αποφθεχθούν μόνο με λόγο. Πολλά παιδιά φτάνουν στην εξαλλοσύνη και την απελπισία ή δραπετεύουν έως εθισμού στον χαώδη κόσμο της εικονικής αυταπάτης και επικοινωνίας γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν «πάρε τον λόγο του, δωσ’ μου το χέρι σου» θα πει ο Εμπειρίκος. Οι παλιοί οι παππούδες μας έλεγαν: «να ιδωθούμε», όταν είχαν καιρό να τα πουν. Να κοιταχτούν στα μάτια και να κουβεντιάσουν, ήσυχα και απλά. Αυτό είναι κοινωνία. «Καθ’ ότι αν κοινωνήσωμεν αληθεύομεν, δε αν ιδιάσωμεν ψευδόμεθα». Αληθής βίος είναι αυτός που κοινωνείς με τον άλλον. Ο ψεύτικος βίος είναι να ιδιωτεύσεις ή – με σύγχρονους όρους – όταν επικοινωνείς με λόγια του ή στον αέρα (Ηράκλειτος).

Ας το καταλάβουμε. Σήμερα το σχολείο καλλιεργεί το μίσος για το παρελθόν. Το φανερώνει αυτό η πολεμική κατά της Γλώσσας, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών. Γκρεμίσαμε ασυλλόγιστα τις γέφυρες που μας φέρνουν στις ρίζες μας, την μόνη δύναμη που μπορεί να στηρίζει το ελληνικό έθνος στις μεγάλες δοκιμασίες του καιρού μας. 

Δημήτρης Νατσιός
δάσκαλος-θεολόγος
Κιλκίς

Έκθεση-σοκ από ΔΝΤ: «Σε 15 χρόνια θα επιστρέψετε στα προ κρίσης επίπεδα» - Ζητά νέα μείωση συντάξεων και σκληρά μέτρα! (την διαβάζουμε για να δούμε τι μας περιμένει από τα μνημονιακά τσιράκια της)

«Θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα» αναφέρει σε έκθεσή του το ΔΝΤ ρίχνοντας την ευθύνη για τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις στην ακύρωση προψηφισμένων μέτρων. 

Σε μια έκθεση εφ΄όλης της ύλης πραγματική ψυχρολουσία για τη νέα κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, "συστήνει" στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα νέα και σκληρά μέτρα, όπως:

- να κόψει από συντάξεις και να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι μόνον συνταξιούχους (εννοώντας πχ άπορους, άνεργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολύτεκνες οικογένειες, αλλοδαπούς κλπ)

- να μπει τέλος σε ρυθμίσεις χρεών και τα μέτρα προστασία της κατοικίας των οφειλετών, επειδή δεν ευνοούν την καλλιέργεια συνείδησης πληρωμών

- να «τρέξει» το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

- να μειωθεί το αφορολόγητο, κλπ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο Συμπερασμάτων του ΔΝΤ ενόψει της έκθεσης του άρθρου 4 του Καταστατικού του Ταμείου για τη χώρα μας. ότι «η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (…) πρέπει να εκλείψουν μόνιμα».

Επιπλέον λέει πως «σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες» όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κλπ.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη του κλιμακίου το ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρουν τα εξής- μεταξύ άλλων- στο κείμενο Συμπερασμάτων:

"Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια χλιαρή ανάκαμψη, επιβαρυμένη από τις παρακαταθήκες της κρίσης και τις ανατροπές πολιτικών σε όλους τους τομείς μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, οι οποίες αύξησαν περαιτέρω τις δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και εξωτερικές τρωτότητες.

Ενώ η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να επιτύχει περισσότερη ανάπτυξη"

1. Η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη αλλά είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά πριν την προσχώρηση στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας σημαντικές παρακαταθήκες της κρίσης (υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπερχρεωμένους δανειολήπτες), χαμηλή παραγωγικότητα, απουσία επενδύσεων, αδύναμη νοοτροπία πληρωμής και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.

Οι προοπτικές μετριάστηκαν περαιτέρω από την ευρεία υποχώρηση πολιτικών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, με μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από το πρόγραμμα να καθυστερούν (π.χ. δημοσιονομικές-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), να ακυρώνονται (π.χ. τα προνομοθετημένα μεταρρυθμιστικά πακέτα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος) ή να ανατρέπονται (π.χ. βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013 και προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και ενίσχυσης της νοοτροπίας πληρωμών).

2. Η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 2 τοις εκατό το 2019 και το 2020. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ευνοείται από την κυκλική ανάκαμψη και το καταναλωτικό κλίμα, γεγονός που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε υψηλότερες επενδύσεις.

Εντούτοις, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0,9%, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα.

Η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να έχει καθοδικές τάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία με σχετικά χαμηλό κίνδυνο ρευστότητας μεσοπρόθεσμα, αν και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται κάτω από ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές.

Οι -ακόμη αδύναμες- τράπεζες μετριάζουν τις προοπτικές ανάκαμψης και θέτουν σημαντικούς κινδύνους τόσο δημοσιονομικά όσο και στο κομμάτι στης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πολιτική της εντολή και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα ώστε να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων πολιτικής και να ξεπεράσει τα μακροχρόνια οργανωμένα συμφέροντα, με στόχο να προωθήσει την μακροχρόνια ανάπτυξη σημαντικά πιο πάνω από τις τωρινές προβλέψεις.

3. Η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος τώρα είναι ένας δυσλειτουργικός κινητήρας ανάπτυξης, είναι μια κορυφαία προτεραιότητα. 

Ο στόχος της κυβέρνησης για την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι τα μέσα του 2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS) με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη (αν και σημαντικές λεπτομέρειες του σχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές).

Εντούτοις, για την πλήρη αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού, σε συνάρτηση με την ποιότητα και τα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου, της ρευστότητας και της κερδοφορίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνολική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική.

Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει πρωτίστως να είναι αγορακεντρικές, με οποιαδήποτε δημόσια στήριξη να υπόκειται σε μια δυναμική ανάλυση κόστους-οφέλους και να υποστηρίζονται από περαιτέρω βελτιώσεις του νομικού πλαισίου (π.χ. πιο αποδοτικές δικαστικές διαδικασίες και εκσυγχρονισμό του καθεστώτος αφερεγγυότητας).

Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα.

4. Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2019 αναμένεται να είναι σύμφωνο με την δέσμευση της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους για πλεόνασμα 3.5 τοις εκατό ως ποσοστό του ΑΕΠ- αν και για ακόμη μια φορά εξαρτάται από την υπο-εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που μετριάζει την ανάπτυξη.

Για το 2020, (το κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει) η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθώριο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη και για τη συμπερίληψη δαπανών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με ενισχυμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.

5. Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να επανασταθμιστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Σχέδια για την μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η Ελλάδα παραμένει κοντά στον πυθμένα της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζόμενων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και έχει ένα από τα υψηλότερα κενά συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ.

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες.

Για την αντιμετώπιση καίριων αναγκών, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την κοινωνική δαπάνη (π.χ. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παρέχεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τη δημόσια υγεία) και τις επενδύσεις.

Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί). 

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ

Οι υποκριτές επικυρίαρχοι δανειστές τοκογλύφοι παριστάνουν ότι σκέφτονται τους φτωχούς ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να τσακίσουν ακόμα περισσότερο την ήδη τσακισμένη, ραχοκοκκαλιά της οικονομίας που είναι η μεσαία τάξη...
Μην αυταπατάσθε η μνημονιακή κυβέρνηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 θα κάνει πράξη τουλάχιστον το 80% εξ αυτών που διαβάσατε...
Και φυσικά μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ....

ΕΠΙΜΥΘΕΙΣ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου

Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται εκείνοι που δεν προνοούν προς αντιμετώπιση δυσαρέστων εξελίξεων, οι οποίες είναι προβλεπτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτές σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τον τερματισμό αξιοποίησης του λιγνίτη. Στο παρελθόν συζητώντας για τερματισμό χρήσης εννοούσαμε την αξιοποίηση του συνόλου των κοιτασμάτων. Ούτε και τότε αναπτύξαμε στη χώρα μας κάποια στρατηγική. Θεωρώντας δεδομένη την τιμή του πετρελαίου, θεωρήσαμε και δεδομένα τα κριτήρια για την αξιοποίηση των αποθεμάτων λιγνίτη. Αποτέλεσμα να σπεύδουμε εκ των υστέρων να αξιοποιήσουμε με αυξημένο κόστος κοιτάσματα, που είχαν θεωρηθεί μη εκμεταλλεύσιμα! Η αυξημένη ζήτηση ενέργειας, η οποία μας είχε οδηγήσει ακόμη και σε αστάθεια του συστήματος, παρά τις επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με βάση δεκαετή προγράμματα, οδήγησε στην αναζήτηση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε περιοχές πέραν των λεκανοπεδίων Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης. Και βρέθηκαν και μάλιστα μεγάλα (Ελασσόνα, Δράμα), για την αξιοποίηση των οποίων γινόταν λόγος επί μακρόν.

Η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φτωχού πλην επαρκούς σε ποσότητα ορυκτού για την κάλυψη των αναγκών της χώρας επί σημαντικό χρονικό διάστημα οδήγησε σε εφησυχασμό για σημαντική περίοδο. Συνέβαλε σ’ αυτήν η μείωση της ζήτησης λόγω της αποβιομηχάνισης της χώρας κατά τη δεκαετία του 1980, την οποία βέβαια κάλυψε η σπάταλη κατανάλωση ενέργειας για οικιακή και εμπορική χρήση στα αστικά κέντρα προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ήταν τότε που οι εταιρείες κλιματιστικών συσκευών έκαναν «τρελές» πωλήσεις και έθεσαν σε κίνδυνο την ευστάθεια του συστήματος. Ακολούθησαν αρκετά καλοκαίρια αρκούντως ήπια, με συνέπεια, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι πωλήσεις κλιματιστικών να μειωθούν δραστικά. Μήπως ήταν ένας ακόμη μύθος προς διέγερση της αγοραστικής μανίας των βιούντων με την αίσθηση πλαστής ευμάρειας;

Και ενώ αυτές ήσαν οι εξελίξεις στο εσωτερικό, η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήταν τότε που κατέρρευσε με πάταγο ο κόσμος του λεγομένου υπαρκτού σοσιαλισμού. Ο καπιταλιστικός κόσμος του τραπεζικού κεφαλαίου στη μέθη του θριάμβου του διασάλπισε τη μομφή κατά του κράτους ως κακού επιχειρηματία. Και δεν ήταν λίγοι που αποδέχθηκαν το μύθευμα αυτό και πίστεψαν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία αποτελεί την εγγύηση για την ανάπτυξη των χωρών. Στοιχεία και μάλιστα άφθονα κακοδιαχείρισης δημοσίων επιχειρήσεων υπήρχαν και σε καπιταλιστικές χώρες, όπως η δική μας. Από του σημείου αυτού μέχρι του να δεχθούμε ότι η αγορά ενέργειας έπρεπε να «απελευθερωθεί από τα κρατικά δεσμά» η απόσταση είναι τρομακτική. Παρά τις μύριες αδυναμίες των κρατικών επιχειρήσεων, λόγω του σφιχτού εναγκαλισμού αυτών με το κομματικό κράτος, το έργο τους υπήρξε σημαντικό. Απόδειξη η μέχρι και σήμερα εμπιστοσύνη του λαού μας στη ΔΕΗ, παρά τις εκμαυλιστικές και οχληρότατες προτάσεις ανταγωνιστών της για προσφορά φθηνής ενέργειας. 

Η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας επετεύχθη με την υποταγή των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών στο αδηφάγο κεφάλαιο και τη με συνέπεια εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτού. Είχαμε εισέλθει ως χώρα στον ασφυκτικό κλοιό λόγω της γιγάντωσης του εξωτερικού χρέους από τον ασύνετο δανεισμό! Μικρή η δυνατότητα να αντιδράσουμε πλέον. Η κομματική αντιπαλότητα κρατούσε τον λαό σε έντονη αντιπαράθεση. Η κάθε κυβέρνηση θεωρούσε ως επιτυχία να εμφανίζει χαμηλούς δείκτες ανεργίας με την απορρόφηση των ναυαγών της ιδιωτικής βιομηχανίας στις ΔΕΚΟ. Και οι κυβερνώντες τον πλανήτη άρχισαν να τρομοκρατούν τους λαούς με την απειλή εκ της κλιματικής αλλαγής. Δεν χρειάζονταν κάν να δαπανήσουν για διαφήμιση των «σωτηρίων» εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας. Πολιτικοί διακήρυσσαν στο διαπασών την ανάγκη στροφής προς την «πράσινη» ενέργεια έχοντας συνεπίκουρους κάποιους «υπερευαισθητοποιημένους» στην προστασία του περιβάλλοντος. Η παντελής αποβιομηχάνιση της χώρας, με συνέπεια την εισαγωγή όλων των νέων εγκαταστάσεων, η άθλια «ανακάλυψη» του εμπορίου ρύπων και η τρομακτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις ασιατικές χώρες από τους ίδιους κύκλους συμφερόντων, που αγωνιούν δήθεν για το μέλλον του πλανήτη, δεν προκάλεσαν τον στοιχειώδη προβληματισμό μας! Και άρχισε η επιβολή προστίμων στη ΔΕΗ για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακος και ογκώθηκε με τον χρόνο το ύψος των προστίμων, ώστε να βρίσκεται πλέον και εξ αυτού η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση σε δεινή θέση.

Πολύς ο λόγος τελευταία για το ταμείο δίκαιης μετάβασης. Και δεν νοούμε ότι στον λεόντειο σχηματισμό, στον οποίο μετέχουμε, η δικαιοσύνη είναι απωλεσθέν αγαθό. Αν είχαν τη στοιχειώδη διάθεση αλληλεγγύης οι «εταίροι» μας, δεν θα μας περνούσαν βρόχο στο λαιμό, ενώ στενάζουμε υπό το βάρος του βιώσιμου χρέους, αφού αδυνατούμε να το μειώσουμε στο ελάχιστο. Και στρεβλώνουμε τη γλώσσα μας θεωρώντας το μη βιώσιμο, ενώ μη βιώσιμη είναι πλέον η «ελεύθερη» χώρα μας. Αν διέθεταν οι ισχυροί ίχνος αίσθησης ενοχής ότι μας συνέτριψαν οικονομικά με τη «βοήθεια» των ασκησάντων την εξουσία στη χώρα μας, δεν θα ήταν τόσο πιεστικοί στο να μας αποτελειώσουν! Αλλά πώς να την έχουν οι «εταίροι» μας, αφού δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη από τον λαό μας εκείνοι, που υποτάχθηκαν σ’ αυτούς και εξυπηρέτησαν τα συμφέροντά τους; Μάλιστα με καύχηση ο πρωθυπουργός μας και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ανήγγειλαν ότι απαρτίζουν την πρώτη κυβέρνηση που προχωρά στην απολιγνιτοποίηση! Μάλιστα επικαλούνται τις φωνές αγωνίας για την κλιματική αλλαγή της ευαίσθητης νιότης μας! Διεκδικούν κατ’ αποκλειστικότητα από προηγηθείσες κυβερνήσεις, που συνέβαλλαν κι αυτές εν τινι μέτρω, τον «θρίαμβο» της καταβαράθρωσης της ΔΕΗ! Αντί να ζητήσουμε από τους δημίους μας περίοδο χάριτος για τον τερματισμό λειτουργίας των θερμικών σταθμών, θριαμβολογούμε για την επίσπευση της ημέρας εκτέλεσής μας!

Τώρα σε κατάσταση ελαφρού πανικού εν όψει των πολύ ορατών πλέον συνεπειών διάφοροι παράγοντες της αυτοδιοίκησης αναζητούν διέξοδο στα αδιέξοδα. Οι της αντιπολίτευσης αισθάνονται έντονη την ανακούφιση για το ότι άλλοι καλούνται να αντιταχθούν στις ζοφερές εξελίξεις για τις περιοχές που βλάπτονται οδυνηρά από την απολιγνιτοποίηση. Χωρίς την αίσθηση του εθνικού χρέους προσδοκούν σε κομματικά οφέλη. Και οι φιλοκυβερνητικοί ομιλούν για σχέδια χρηματοδότησης προς ανακούφιση των συνεπειών εκ της μεταβολής. Έγινε πρόταση μάλιστα και για την εναλλακτική παραγωγή υδρογόνου ως καυσίμου! Ήμουν σπουδαστής, όταν άκουσα για πρώτη φορά την έρευνα για την τιθάσευση και αξιοποιήσή του! 

Τώρα δειλά-δειλά, μετά πεντηκονταετία, ακούγεται η πιλοτική εφαρμογή του. Μακάρι η έρευνα να καταλήξει σε επιτυχία και η εφαρμογή του να γίνει ευρεία. Όμως οι συνέπειες από την απολιγνιτοποίηση έρχονται με μορφή τυφώνα. Μπορεί το πετρέλαιο να τείνει διεθνώς να εξαντληθεί, αλλά είναι σημαντικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Και το καύσιμο αυτό σχετίζεται με γεωστρατηγικά συμφέροντα. Είναι αρκετά εμφανές ότι στόχος τους είναι αυτό να υποκαταστήσει τον λιγνίτη, παρά τα λεγόμενα ότι δεν υπάρχει διάθεση διανομής στη χώρα μας εκ του κατασκευαζομένου αγωγού. Τελικά οι πολιτικοί μας θα υποστηρίξουν ότι έδωσαν μάχες για να αλλάξουν τη γνώμη των ισχυρών! Το άκρως θλιβερό είναι ότι διαρκώς είμαστε ηττημένοι «νικητές»! 

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

«Οι μεγαλουπόλεις μας θα δοκιμαστούν με αναρχία, το ΑΙΓΑΙΟ και τα νησιά θα πλημμυρίσουν με πρόσφυγες, αμέσως μετά έρχεται πόλεμος» έκλαιγε λέγοντας τα ένας καλόγερος με ένα παλιόρασο πριν ένα μήνα. Εμείς απλώς τα διαβάσαμε τότε, αλλά σήμερα όμως…

Φώτο από Facebook Ιερός Ναός Παναγούδας – Γοργοϋπήκοος 

Τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα και εμείς εορτάζουμε την Παναγία την Γοργοϋπήκοο
Λιγότερο από ένα μήνα και μετά τα γεγονότα στην Μόρια που είναι αποτέλεσμα του απάνθρωπου συνωστισμού ανθρωπίνων ψυχών και της μη ορθής διαχείρισης του προβλήματος του προσφυγικού γενικότερα , ακούγονται πιο επίκαιρα αυτά που λέχθηκαν πίσω από το Ιερό του Ναού της Παναγούδας της Γοργοϋπηκόου στην Θεσσαλονίκη και τα μεταφέραμε τότε. 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός με την εφέστιο θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της Γοργουπηκόου εορτάζει δυο φόρες και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα διάστημα μέσα στο οποίο έγιναν πολλά γεγονότα.

Εορτάζει εις το ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (8 Σεπτεμβρίου) και εις την σύναξη της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΟΥ (1 Οκτωβρίου). 

Δεν έχουμε παρά να παρακαλέσουμε την ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ να μας βγάλει ΓΡΗΓΟΡΑ από τα αδιέξοδα μέσα στα οποία μεθοδευμένα μας έβαλε η αμαρτία και οι εχθροί της Ελλάδος, αλλά και να μας θεραπεύσει ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με φόρα καταπάνω μας. 

«Γοργοϋπηκόου την θαυμαστήν και σεπτήν εικόναν προσκυνήσωμεν αδελφοί θαύματα τελούσα και βρύουσαν ιάσεις και ταύτην μετά πόθου κατασπασώμεθα.» 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ έξω από τον συγκεκριμένο Ιερό Ναό; 
«η ΜΗΤΕΡΑ μας που έχει ΓΕΝΕΘΛΙΑ θα μας σώσει» φώναζε ένας με ένα παλιόρασο 

Τους έκανε εντύπωση το γεγονός, τους συγκλόνισε για αυτό και μας το μετέφεραν. Ένα 24ωρο πριν την επίσημε τελετή της έναρξης της ΔΕΘ και λίγα μέτρα από το Βελλίδειο παράπλευρα της Εγνατίας οδού, ανάμεσα στις πυκνοκατοικημένες πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης βίωσαν τούτο. 

Είναι πολύ προβληματισμένος ο κοσμάκης παντού με όλα αυτά που γίνονται και οι Ιεροί Ναοί γεμίζουν με δυσκολεμένες ψυχούλες όλων των ηλικιών που προστρέχουν στο ΘΕΙΟ ΕΛΕΟΣ. 

Το απόγευμα της Παρασκευής που η εκκλησία μας εόρτασε τα Προεόρτια της Γεννήσεως της Θεοτόκου γνωστοί μας πήγαν για να προσκυνήσουν την γνωστή σε όλους τους Θεσσαλονικείς, εκκλησία της ΠΑΝΑΓΟΥΔΑΣ της Γοργουπηκόου στην συμβολή των οδών Εγνατίας και Παλαιών Πατρών Γερμανού, αφιερωμένης στο ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ. 

Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα , μετά το τέλος του Εσπερινού έβλεπαν ένα καλόγερο με ένα τριμμένο παλιόρασο να κάνει συνεχόμενες στρωτές μετάνοιες μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου (έργο του 16ου αιώνα).

Παρακολουθούσαν την εμμονή του για αυτό και περίμεναν να πάρουν την ευχή του στο τέλος. 
Δεν πρόλαβαν γιατί αυτός κινήθηκε προς την έξοδο. 
Έτρεξαν και αυτοί για να τον φτάσουν, αλλά δεν τον βρήκαν στον προαύλιο χώρο. 
Κίνησαν να φύγουν προς την Παλαιών Πατρών Γερμανού .. 
Και τι να δουν; 
Έξω από την τοιχοποιία του Ιερού, ο καλόγερος με το τριμμένο ράσο έκλαιγε με αναφιλητά. 
- Πάτερ τι έχεις, σου συμβαίνει τίποτε, χρειάζεστε βοήθεια; οι ερωτήσεις έπεφταν η μία πίσω από την άλλη 
- «δεν κλαίω παιδιά μου για μένα κλαίω για εσάς» 
- «έρχεται κακό μεγάλο, έρχεται πόλεμος την ώρα που θα μιλούν για ευημερία και πλούτο» 
- «είναι η ώρα του ουρανού που θα μιλήσει για να μας σώσει από αυτά που ετοίμασαν να εξαπολύσουν εναντίων μας» 
- «οι μεγαλουπόλεις μας θα δοκιμαστούν με αναρχία, τίποτε δεν θα την συγκρατεί» 
- «το ΑΙΓΑΙΟ και τα νησιά θα πλημμυρίσουν με πρόσφυγες, αμέσως μετά έρχεται πόλεμος» 
- «η ΠΑΝΑΓΙΑ μου είπε ότι θα μας κτυπούν από όλες τις πλευρές σαν το χταπόδι και μου το έδειξε ΠΩΣ» 
Ο καλόγερος τα έλεγε και έκλαιγε 
«Στάματα πάτερ μου του είπαν οι γνωστοί μου, μην κάνεις έτσι» 
Αλλά ο καλόγερος συνέχισε 
-«50 χρόνια υπηρετώ την ΜΗΤΕΡΑ μας ΠΑΝΑΓΙΑ στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, τέτοιο πράγμα πρώτη φορά μου έδειξε η ΜΕΧΑΛΟΧΑΡΗ δηλ. πως θα κτυπούν την Ελλαδίτσα μας σαν το χταπόδι οι εχθροί της» 

ΣΙΩΠΗΣΑΝ όλοι τους και μάλλον φοβήθηκαν, όπως μας είπαν. 
Άφησαν τον καλόγερο με το παλιόρασο να μιλάει, μήπως τους πει κάτι άλλο ή να καταλάβουν αν στέκει στα καλά του; 
- «Σε αυτή την γειτονιά της Θεσσαλονίκης μεγάλωσα και από μικρό παιδάκι υπηρετούσα αυτή την ΠΑΝΑΓΙΑ» 
- «ποτέ δεν μου χαλούσε χατίρι η ΧΑΡΗ της» 
- «έμαθα από την γιαγιά μου ότι την ημέρα των ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ της η ΠΑΝΑΓΙΑ κάνει ότι της ζητήσει κάποιος» 
- «έτσι ήρθα να την παρακαλέσω γονατιστός να μην μας κτυπήσουν έτσι άσχημα οι εχθροί, όπως μου έδειξε η ΠΑΝΑΓΙΑ» 
ΑΝΑΣΗΚΏΘΗΚΕ ο καλόγερος και απομακρύνθηκε λέγοντας: 
«η ΜΗΤΕΡΑ μας που έχει ΓΕΝΕΘΛΙΑ θα μας σώσει»

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com 

Στώμεν καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η εγκατάσταση των μεταναστών γίνεται βάσει εχθρικού πολεμικού σχεδίου

Γράφει ο Χρήστος Μαντζιάρης

Η εγκατάσταση των μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας αποτελεί μέρος πολεμικού σχεδίου του εχθρού. Ενός σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και που έχει ως πρώτο στόχο την πλήρη αδρανοποίηση λαού, Στρατού και Υπηρεσιών. Και ενός εχθρού, που ποτέ δεν έπαψε να θέλει να μας αφανίσει από προσώπου Γης και επανέρχεται για μια ακόμη φορά. Τούτη την φορά όμως έχει πολλούς σημαντικούς συνεργάτες του μέσα στην Ελλάδα μας. Ο κυριότερος εχθρός μας είναι ο σιωνισμός και αυτός θέλει να μας αφανίσει διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι, είναι αδύνατο να εδραιωθεί όταν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ζωντανός.

Τα σχέδια του σιωνισμού τα υλοποιούν πολλοί τιτλοφόροι υπηρέτες τους ανά τον κόσμο. Αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι σιωνιστές εξ αίματος και οι υπηρέτες των σιωνιστών. Οι δεύτεροι πούλησαν μέχρι και την ήδη καταποντισμένη ψυχή τους, ένεκα της ανούσιας ματαιοδοξίας και φιλαυτίας τους στην πρόσκαιρη ποταπή ζωούλας τους, ώστε ν’ απολαύσουν τιμές και πλούτη εις βάρος των ανθρώπων. Είναι οι σιωνόφρονες ειδικών αποστολών.

Η εγκατάσταση των μεταναστών δεν γίνεται σε τυχαίες τοποθεσίες. Έχει προσχεδιαστεί πριν από χρόνια, και γι αυτό φρόντισαν οι παγκοσμιοποιητές ώστε οι αλληλοδιαχόμενοι ηγέτες μας, που νομίζουμε ότι εκλέγουμε, να εξυπηρετούν τα βδελυρά σχέδιά τους. Γι αυτό φροντίζουν να διατηρούν την κληρονομικότητα στην διαδοχή εξουσίας, δικαιώνοντας έτσι τους αρχαίους Έλληνες που έλεγαν, «κακού κόρακος, κακόν ωόν».

Εδώ, θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως, γιατί βάζουν τους μετανάστες σε στρατόπεδα, γιατί σε σχολεία, γιατί δίπλα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, γιατί σε Λέσβο και Χίο, και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις.

1. Γιατί εγκαθιστούν τους μετανάστες σε στρατόπεδα;

Μην πιστεύετε ότι τους εγκαθιστούν εκεί επειδή είναι άδεια. Η λογικοφανής αυτή απάντηση είναι παγίδα. Τα στρατόπεδα στην Ελλάδα είχαν φτιαχθεί, για να εξυπηρετούν κάποιον εθνοφελή σκοπό, σε όχι τυχαίες τοποθεσίες. Φτιάχθηκαν σε λεγόμενα στρατηγικά σημεία. Ήταν για την προστασία της χώρας, για την απόκρουση εχθρικής επιθέσεως, για την προστασία των πολιτών, για την προστασία μεγάλων υποδομών, εγκαταστάσεων, κλπ. Υπήρχε μια δομή επικεντρωμένη στην σωτηρία της χώρας και του λαού. Μακάρι και για ενέργειες ανακατάληψης ελληνικών εδαφών.

Μας επέβαλαν όμως την μισελληνική μεταπολίτευση, η οποία με πρόσχημα την δημοκρατία και ότι τάχα είμαστε ασφαλής χώρα μέσα σε τόσες συμμαχίες, μείωνε την στρατιωτική θητεία για να μαζεύει ψήφους και να διαλύει την άμυνα της χώρας (έτσι ήταν το σχέδιο), με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα στρατόπεδα λόγω έλλειψης στρατού. Κατόπιν άρχισαν τις αναδιοργανώσεις, τις αναδιαρθρώσεις, κλπ, του στρατεύματος για καλύτερη αποτελεσματικότητα. Τρίχες. Κάθε αναδιοργάνωση ήταν οπισθοχώρηση και αποδυνάμωση.

Τώρα, με τις ορδές των επελαυνόντων μεταναστών, θυμήθηκαν τα άδεια στρατόπεδα οι απόγονοι αυτών που τα άδειασαν. Δηλαδή, τώρα παραδίδουν τα στρατηγικά σημεία της χώρας απ’ ευθείας στον εχθρό. Κάτι το οποίο θα ήταν από δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί με τα όπλα. Η εγκατάσταση μεταναστών σε στρατόπεδα αποτελεί εγκληματική ενέργεια έναντι του έθνους όπως θ’ αποδειχθεί σύντομα.

2. Γιατί τους εγκαθιστούν σε σχολεία;

Τα σχολεία υπάρχουν σε χώρους όπου υπάρχουν πολλές οικογένειες, επομένως πολλά παιδάκια. Αυτές οι οικογένειες, τώρα με την εγκατάσταση των μεταναστών θ’ αδρανοποιηθούν. Θα κοιτάει ο καθένας να σώσει ότι μπορεί και να προφυλαχθεί όπως – όπως, αδιαφορώντας για τα γενικά, και ΚΥΡΙΩΣ για τα εθνικά, προβλήματα. Οπότε οι αφεντάδες μας θα προχωρούν περισσότερο απερίσπαστοι στην υλοποίηση του έργου το οποίο διατάχθηκαν, όπως φαίνεται, να περατώσουν. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη, και όταν χαθεί κάθε έννοια κοινωνικής ισορροπίας και ασφάλειας, τότε θα ισχύσει ο κανόνας «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω». Δηλαδή, πλιάτσικο και ότι άλλο προκύψει. Γι αυτό έπρεπε ήδη οι γειτονιές να έχουν οργανωθεί για αντιμετώπιση πρωτόγνωρων καταστάσεων.

3. Γιατί πηγαίνουν τόσοι πολλοί μετανάστες σε Χίο και Λέσβο;

Είναι λογικό από τα βάθη της Αφρικής να περνάνε την Σαχάρα, την Βόρειο Αφρική, Συρία, Τουρκία για να πάνε στην Λέσβο; Τι υποσχέσεις τους δόθηκαν για να κάνουν αυτό το ταξίδι; Τους πηγαίνουν εκεί διότι σκοπός τους είναι να εξουδετερώσουν πλήρως τον Ελληνικό Στρατό σ’ αυτά τα νησιά. Αυτό θα το καταφέρουν λόγω της πληθώρας μεταναστών οι οποίοι θα μπλοκάρουν στρατόπεδα και θα βιαιοπραγούν εναντίον των εκεί συνελλήνων μας. Θα δημιουργήσουν πολυεστιακές συγκρούσεις οπότε ο στρατός μας θ’ αδυνατεί ν’ ανταπεξέλθει. Γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο; Θα ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι απλή όταν μάθει το πότε θα το κάνουν. Θα το κάνουν όταν είναι έτοιμοι οι τούρκοι να επιτεθούν στην Ελλάδα, κάνοντας απόβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο αποβατικός τους στόλος είναι στον Κόλπο της Σμύρνης και πρέπει να βγει αλώβητος στον Αιγαίο Πέλαγος περνώντας από τα στενά μεταξύ Χίου και Λέσβου. Το ότι έχουν σκοπό οι τούρκοι να κάνουν απόβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα το μαρτυρά το μέγεθος του αποβατικού στόλου τους και η αγορά των S-400.

4. Γιατί όλα αυτά γίνονται τμηματικά και σιωπηρά;

Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον, για να νομίζει ο λαός ότι υπάρχει ασφάλεια, και να «κοιμάται με τα τσαρούχια», και απαιτείται αναγκαστικά χρόνος. Και δεύτερον, για να αποδιοργανώσουν τον Στρατό μας και τους φρουρούς των συνόρων μας, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ, ξοδεύοντας υλικά που θα μας λείψουν στα χειρότερα που είναι μπροστά μας και κοντά μας, και κυρίως για να τσακίσουν το ηθικό, την υπομονή και τις δυνάμεις των στρατιωτικών. Στην ουσία αυτό που κάνουν τώρα είναι ψυχοφθόρος πόλεμος και εξόδευσης πόρων. Πόλεμος που διεξάγεται από μέσα από την Ελλάδα.

5. Ποιά σημεία εγκατάστασης μεταναστών δείχνουν ότι η εγκατάστασή τους είναι στρατιωτική επιχείρηση;

Είναι αρκετά και σημαντικά, θ’ αναφέρω μερικά. Θέλουν να τους εγκαταστήσουν στην Κόρινθο για να διακόψουν την έξοδο των Αθηναίων προς την Πελοπόννησο μέσω του Ισθμού. Θα φράξουν τις γέφυρες του Ισθμού. Δεν είναι δύσκολο. Δύο αυτοκίνητα να εμπρήσουν και αμέσως θα προκύψει χάος. Το πρώτο εμπόδιο, βγαίνοντας από την Αθήνα, θα είναι στα Δυτικά προάστια. Εκεί που είναι και τα διυλιστήρια. Προς τον Βορρά δεν θα γίνεται μετακίνηση όπως εξήγησα σε προηγούμενο άρθρο μου. Η εγκατάσταση μεταναστών στον Καραβόμυλο αναβλήθηκε προς το παρόν, αλλά σίγουρα κάτι θα κάνουν εκεί. Επίσης η εγκατάσταση μεταναστών εκεί, είναι άμεσα συνδυασμένη με την μεταφορά της Ταξιαρχίας των πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αθήνα, η οποία και αυτή εκκρεμεί. Το πλέον κραυγαλέο συμβάν, είναι η εγκατάσταση μεταναστών στο Κουτσόχερο. Εκεί, δημιούργησαν μια κωμόπολη μεταναστών σε κάτι πετροβούνια, όπου το ψηλότερο φυτό είναι το ραδίκι, αλλά προσέξτε. Η εγκατάσταση των μεταναστών βρίσκεται στον δρόμο Λαρίσης –Τρικάλων και δίπλα, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να δούμε για να καταλάβουμε τους σκοπούς τους;

6. Γιατί τους εγκαθιστούν στις εισόδους των μεγαλουπόλεων;

Εγκαθιστούν τους μετανάστες σε εισόδους και εξόδους πόλεων για να φράξουν τους δρόμους και να μην μπορούν να φύγουν στην ύπαιθρο οι κάτοικοι. Οι κάτοικοι πρέπει να εγκλωβιστούν στις πόλεις γιατί έτσι θα είναι εύκολος στόχος και θα εξουδετερωθούν τελείως. Αλλά και να προλάβουν να φύγουν κάποιοι με τα οχήματά τους από τις μεγαλουπόλεις, η Αθήνα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα κινούνται σε δρόμους-φυλακές ένεκα των προστατευτικών σιδερών που υπάρχουν στο πλάι. Γιατί νομίζετε ότι όταν άρχισε η κρίση και σταμάτησαν όλα τα έργα στην Ελλάδα τα μόνα έργα που συνεχίζοντο ήταν οι δρόμοι; Για να φεύγουμε με ασφάλεια τα τριήμερα; Πρέπει οπωσδήποτε ν’ ανοιχθούν κάποια σημεία στο οδικό δίκτυο, στο πλάι, από τώρα.

7. Γιατί εγκαθιστούν μετανάστες από χώρες του λεγομένου «σκληρού Ισλάμ»;

Το ότι εγκαθιστούν στην ευλογημένη πατρίδα μας νεαρούς μετανάστες από χώρες όπως Πακιστάν (που διαθέτει πυρηνικά όπλα), Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Αλγερία, Σομαλία, κ.α. αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που μαρτυρά τις προθέσεις των παγκοσμιοποιητών και των εδώ δουλικών τους. Οι μετανάστες από τις χώρες αυτές είναι ήδη σκληραγωγημένοι, λόγω των εκεί συνθηκών διαβίωσης, έχουν άλλου τύπου επαφή με το αίμα, (έχετε δει κ’ εδώ κάποια έθιμά τους ή συμβάντα κατά τις μεταξύ τους συμπλοκές), και δεν έχει γι αυτούς καμία αξία η ζωή ενός απίστου σύμφωνα με το Κοράνι. Και το κυριότερο. Αν σκοτώσουν έναν άπιστο, δηλαδή έναν μη μουσουλμάνο, ο Μωάμεθ τους απαλλάσσει από την δολοφονία. Δεν θεωρούνται δολοφόνοι σύμφωνα με το Κοράνι. Οπότε δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβουμε την ψυχοσύνθεσή τους. Και το κίνητρό τους το μεγάλο για να κινηθούν εναντίον μας θα είναι το πλιάτσικο. Πλιάτσικο με την άδεια του Κορανίου φυσικά.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σκοπός των παγκοσμιοποιητών είναι ο πλήρης αφανισμός των Ελλήνων και της Ελλάδος, σε σημείο που να φαίνεται ότι δεν πέρασε ποτέ από τον πλανήτη Έλληνας, ποτέ δεν υπήρξε Ελλάδα, και αυτό γίνεται βάσει σχεδίου.

Η Ελλάς δεν κινδυνεύει τόσο από τους εξωτερικούς εχθρούς. Η Ελλάς κινδυνεύει περισσότερο από τους εσωτερικούς εχθρούς. Αυτοί πολεμούν την Ελλάδα εκ των έσω, για να αισθάνονται σίγουροι οι απ’ έξω. Ο πλήρης αφανισμός των εσωτερικών εχθρών της πατρίδος είναι επιβεβλημένος, αλλιώς οι Έλληνες δεν θα ευδαιμονίσουν ποτέ. Το παράδειγμα μάς το δίδει ο Μέγας Αλέξανδρος. Για να έχει επιτυχή αποστολή ο μέγιστος των Ελλήνων τακτοποίησε πρώτα τα εντός της Ελλάδος πράγματα. Όταν κατέσκαψε την Θήβα, ήξερε πάρα πολύ καλά τι έκανε και ποιούς αφάνιζε και αυτό συνετέλεσε επιπρόσθετα στην επιτυχία του.

Οι εσωτερικοί εχθροί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος και αυτοί είναι που συμμετέχουν περισσότερο στην εφαρμογή του πολεμικού σχεδίου εγκατάστασης των μεταναστών σε στρατηγικά σημεία της Ελλάδος, διότι με τους μετανάστες δεν επιδιώκουν αντικατάσταση πληθυσμού, αλλ’ αφανισμό γηγενούς πληθυσμού.

Ζούμε την εφαρμογή ενός πολεμικού σχεδίου εναντίων των Ελλήνων με «όπλο» και τους μετανάστες. Οργανωθείτε. 

Triklopodia

ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ TOY ΣΥΡΙΖΑ AKΥΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τη λύση και σεβάσθηκε το Σύνταγμα και την κοινή λογική. Ακυρώνει τα πολυθρησκειακά Θρησκευτικά των κ.κ. Φίλη και Γαβρόγλου και ορίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει Ορθόδοξο Χριστιανικό περιεχόμενο. Οι σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προσφέρουν θετική υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία για πολλούς λόγους: 

Α) Ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Β) Σέβονται την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας. Το ελεύθερο ελληνικό κράτος ιδρύθηκε από αγωνιστές, οι οποίοι ήσαν συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, εσέβοντο τη διαχρονική ιστορία και γλώσσα του Έθνους μας και έθεσαν ως Προοίμιο στα Συντάγματα της Ελληνικής Επαναστάσεως την επίκληση στην Αγία Τριάδα.

Γ) Δίδουν σαφείς κατευθύνσεις όχι μόνο για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά εμμέσως και για άλλα μαθήματα εξηγώντας ότι το Σύνταγμα θεσπίζει ένα εθνικό κράτος των Ελλήνων και η Παιδεία πρέπει να καλλιεργεί την ελληνική εθνική συνείδηση και την Ορθόδοξη Χριστιανική κληρονομιά (άρθρο 16,2).

Δ) Καταργούν ένα πείραμα παιδαγωγικώς προβληματικό, το οποίο υποχρέωνε τα παιδιά από την Τρίτη Δημοτικού, πριν καν καταλάβουν τον εαυτό τους και το οικογενειακό περιβάλλον τους, να διδάσκονται κουραστικές λεπτομέρειες για άλλα θρησκεύματα και άλλους πολιτισμούς.

Ε) Επαναφέρουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα πρότυπα που επικρατούν στις χώρες της Ευρ. Ενώσεως. Στην Ευρώπη ο κανόνας είναι να διδάσκεται στα σχολεία η επικρατούσα θρησκεία (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α). Σε ορισμένες χώρες (Σουηδία, Αγγλία) το μάθημα έχει θρησκειολογικό χαρακτήρα, αλλά η κάθε θρησκεία διδάσκεται σε ξεχωριστά κεφάλαια. Αυτό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία μας δεν ήταν καν θρησκειολογία. Ήταν μία μείξη ετεροκλήτων στοιχείων, ένα συνονθύλευμα γνώσεων και πληροφοριών για δεκάδες θρησκεύματα μέσα στο ίδιο κεφάλαιο, ώστε να οδηγηθούν οι μαθητές μόνον στα κοινά σημεία των θρησκευτικών κοινοτήτων και να απαλειφθούν οι διαφορές. 

Το τί θα γίνει από εδώ και στο εξής θα το αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει συνεχή επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως προβλέπει και ο Νόμος 590/77, δηλαδή ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για να δώσω μία προσωπική πρόταση θα υπενθυμίσω τί έγινε με το επιστημονικώς απορριπτέο βιβλίο Ιστορίας του «συνωστισμού». Ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης το απέσυρε (όχι με απόφαση του ΣτΕ, αλλά με γνωμοδότηση της Ακαδημίας) και επανέφερε επί ένα έτος το προηγούμενο σχολικό εγχειρίδιο. Ταυτοχρόνως ανέθεσε σε ομάδα εγκρίτων ιστορικών να γράψουν ένα καλό βιβλίο, το οποίο διδάσκεται σήμερα στη Στ΄ Δημοτικού. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι σαφές: Τα Θρησκευτικά των Φίλη και Γαβρόγλου καταργούνται, δεν αναμορφώνονται! 

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 29.9.2019

Η Μόσχα επαναφέρει το ζήτημα της συμπαραγωγής τυφεκίων Kalasnikov με την Ελλάδα αλλά...

Ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε το 2015, φαίνεται πως ανακινούν τα ρωσικά ΜΜΕ και πρόκεται για την συμπαραγωγή όπλων Καλάσνικοφ στη χώρα μας την οποία πρότεινε η Μόσχα στην Αθήνα, της οποίας την απάντηση ακόμη αναμένει η πρώτη.

Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ρωσία. Τώρα βέβαια πως η Τουρκία όλα αυτά τα προσπερνάει και παίρνει τα πάντα από όλους, είναι ένα άλλο θέμα.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, η Μόσχα έχει ήδη κάνει τη σχετική πρόταση στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της, αναφέρει το sputnik.gr

«Πριν από μερικά χρόνια δουλέψαμε, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, για την οργάνωση της κοινής παραγωγής τουφεκιών Καλάσνικοφ στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Έχουμε κάνει σχετικές προσφορές στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό (από την Ελλάδα), δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι η Μόσχα περιμένει την Αθήνα να πάρει μια απόφαση.

Η Μόσχα λοιπόν κάνει άνοιγμα με λίγα λόγια προς την Ελλάδα, ενώ δεν ήταν τυχαία η συνάντηση που έλαβε χώρα την 25η και 26η Σεπτεμβρίου 2019, καθώς πραγματοποιήθηκε η 15η Σύσκεψη της Μικτής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Στην εν λόγω σύσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΔΑΕΕ και των Γενικών Επιτελείων, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ανχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη και από τη ρωσική πλευρά αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της κ. Dmitry Shugaev. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον Αμυντικο-Τεχνικό Τομέα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ

Μην κάνουμε τους βλάκες...
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι υπό την ΠΛΗΡΗ υποταγή και εξουσία των Αμερικανών...
Ολες οι εντολές του και οι ενεργειές του εγκρίνονται πρωτίστως από την πρεσβεία των ΗΠΑ και ειδικά τώρα με το Μητσοτακείκο στα πράγματα... αλλά και ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.


Μόνο μία πήγε λίγο να ξεφύγει και να συνεργαστεί με τους Ρώσους... και η CIA πήγε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό, να απαγάγει μέλη της οικογενείας του... έκαψε με αλβανούς πληρωμένους πράκτορες όλο τον τόπο με τεράστιες πυρκαγιές και δεκάδες νεκρούς, εβαλε τους αναρχικούς να καίνε την Αθήνα για μήνες..., παρακολουθούσε 500 πολιτικούς και στρατιωτικούς μέσω κινητών από τα υπόγεια της πρεσβείας και έβγαλε στην φόρα οτι διαφθορά είχαν κάνει τα στελεχή της κυβέρνησης... εντέλλει ο πρωθυπουργός είπε "κουραστηκα" και έδωσε δώρο την εξουσία στον αρχιπροδότη που έφερε το πρώτο μνημόνιο. Την υπόλοιπη ιστορία την ζούμε μέχρι σήμερα...

ΥΓ. Και κάτι που ξέχασα.... Οι ίδιοι "σκότωσαν" και τον μοναδικό άνθρωπο που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο το σχέδιο τους για μετατροπή της Ελλαδας σε προτεκτοράτο και υποχείριο της Νέας Τάξης... τον Αρχιεπίσκοπο....

Τι είναι η συγγενή μυοκαρδιοπάθεια από την οποία πέθανε η 16χρονη Μαριλένα;

Στο πένθος έχει βυθιστεί η σχολική κοινότητα στην Αμαλιάδα μετά τον θάνατο της 16χρονης Μαριλένας. Το κορίτσι κατέρρευσε έξω από το σχολείο του.

Η Μαριλένα ήταν μια μικρή μαχήτρια. Ένα κορίτσι που ήθελε να ρουφήξει μέχρι τέλους το μεδούλι της ζωής αλλά δεν τα καταφέρε. Η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνη. Τα έκανε από τότε που διαπιστώθηκε ότι πάσχει από συγγενή μυοκαρδιοπάθεια.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Ωνάσειο Νοσοκομείο Αθηνών. Είχε επιστρέψει σπίτι της. Στην οικογένεια και στους φίλους της.

Την Παρασκευή, που στα σχολεία γιορταζόταν η Ημέρα του Αθλητισμού και δεν είχαν μαθήματα, η άτυχη μαθήτρια είχε προγραμματίσει με τους γονείς της να επισκεφτούν γιατρό στην Αμαλιάδα, για την αφαίρεση των ραμμάτων της επέμβασης. Δυστυχώς όμως, δεν πρόλαβε…

Σωριάστηκε λίγα μέτρα από το 2ο Λύκειο Αμαλιάδας το σχολείο που τόσο αγαπούσε. Σοκαρισμένοι οι συμμαθητές της και οι φίλοι της την είδαν την αγαπημένη τους Μαριλένα να χάνει τις αισθήσεις της, να σωριάζεται στο έδαφος και να καλούν σε βοήθεια.

Στο χωριό Σαβάλια η τραγική είδηση έχει συγκλονίσει τους κατοίκους που γνώριζαν το άτυχο παιδί και την οικογένειά του.

Η 16χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας με τους γιατρούς να πέφτουν επάνω της προσπαθώντας να την επαναφέρουν. Ήταν όμως ήδη αργά. 

Η «ανδρική» νόσος που σκοτώνει τις γυναίκες

Η λανθασμένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες έναντι των καρδιακών παθήσεων, σε συνδυασμό με τις «γυναικείες» ιδιαιτερότητες στην καρδιακή συμπτωματολογία, οδηγούν σε ανεπαρκή ανίχνευση των καρδιολογικών προβλημάτων μεταξύ των γυναικών και κατά συνέπεια καθυστερημένη ιατρική βοήθεια.

Παρά το μύθο ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν κατεξοχήν «ανδρικό» πρόβλημα υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνητότητας μεταξύ των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πενταπλάσιος αριθμός γυναικών χάνει τη μάχη με τη ζωή λόγω καρδιακών παθήσεων απ’ότι λόγω καρκίνου του μαστού.

«Γυναικείες» ιδιαιτερότητες στις καρδιακές παθήσεις

– Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα από τους άνδρες στένωση σε μικρότερα αγγεία που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η μειωμένη καρδιακή αιμάτωση μπορεί να οφείλεται μόνο σε σπασμό των αγγείων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ουδεμία στένωση. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα που οφείλονται σε ισχαιμία της καρδιάς, ακόμη και όταν εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η κλασική στεφανιογραφία, είναι φυσιολογικές.

– Οι γυναίκες που θα υποστούν καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να αποβιώσουν ή να υποστούν δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με τους άνδρες. Το στοιχείο αυτό τονίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία της πρόληψης.

– Οι γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, είναι περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση μυοκαρδιοπάθειας που πυροδοτείται από το συναισθηματικό στρες (μυοκαρδιοπάθεια takotsubo). Σε συνθήκες stress δηλαδή μπορεί να παρουσιάσουν έντονο πόνο στο στήθος με κλινική εικόνα συμβατή με έμφραγμα.

– Οι γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από τους άνδρες να υποστούν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, αλλά εάν νοσήσουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της μαρμαρυγής.

«Γυναικείες» ιδιαιτερότητες στη συμπτωματολογία καρδιακών παθήσεων

Η εκτίμηση των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων στις γυναίκες είναι συχνά δύσκολη, με πολλές παγίδες, λόγω της ιδιαίτερης συμπτωματολογίας και της άτυπης κλινικής εικόνας που παρουσιάζουν. Σε περίπτωση εμφράγματος συχνά παρουσιάζουν ηπιότερη και άτυπη συμπτωματολογία. Πέραν της τυπικής δυσφορίας στην περιοχή του στήθους, μπορεί να αναφέρουν αδυναμία, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη εφίδρωση, δυσπεψία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και να μην αξιολογηθούν επαρκώς τόσο από τους ασθενείς αλλά δυστυχώς ακόμη και από εξειδικευμένους ιατρούς. Συνεπώς, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ο τυπικός πόνος στο στήθος, είναι καλό οι γυναίκες να αναζητούν ιατρική εκτίμηση και συμβουλή.

Ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Η αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων δε θα πρέπει να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δυστυχώς όμως οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε έγκαιρη επεμβατική αντιμετώπιση σε περίπτωση οξέος καρδιακού επεισοδίου. Ο κύριος λόγος είναι η ανεπαρκής ή λανθασμένη αξιολόγηση των συμπτωμάτων τους, ιδιαίτερα εάν είναι άτυπα, καθώς και η καθυστερημένη προσέλευσή τους στο νοσοκομείο λόγω υποεκτίμησης των ενοχλήσεων.

Όσον αφορά στις αρρυθμίες, οι γυναίκες που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν στις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως είναι η κατάλυση (ablation). Επιπλέον, παραπέμπονται για επεμβατική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής πιο καθυστερημένα (σε μεγαλύτερη ηλικία) σε σύγκριση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να έχουν και μικρότερο όφελος.

Συμπερασματικά, η λανθασμένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες έναντι των καρδιακών παθήσεων, σε συνδυασμό με τις «γυναικείες» ιδιαιτερότητες στην καρδιακή συμπτωματολογία, οδηγούν σε μειωμένη ευαισθητοποίηση, ανεπαρκή ανίχνευση των καρδιολογικών προβλημάτων μεταξύ των γυναικών, μη έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, και κατά συνέπεια καθυστερημένη ιατρική βοήθεια και δυσμενή έκβαση των γυναικών ασθενών.

Η αλυσίδα αυτή μπορεί να σπάσει μόνο με τη σωστή ενημέρωση και την κατάλληλη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Γιατί όπως πάντα η γνώση και η ορθή πληροφόρηση είναι δύναμη.

πηγή