24 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ 55-59 ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΟΝΟΜΑΣΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΗΤΑΝ ΕΥΤΟΛΜΑ...

Ο γάιδαρος που παραδόθηκε στον άγγλο κυβερνήτη της Κύπρου, όταν αυτός κάλεσε τους μαχητές της ΕΟΚΑ να παραδοθούν με τα χέρια ψηλά και τη φράση: «I surrender 

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς

Ο ηρωϊκός Σιερκάς, με τα ψευδώνυμα «Βουκεφάλας» ή και «Χουϊλής», περιτριγυρίζει στους δρόμους της Λευκωσίας, υπό τις επευφημίες των πολιτών.

Και λίγο χιούμορ… κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

Όταν οι αποικιοκράτες ιταμά και τελεσιγραφικά κατά την διάρκεια των ταραχών, ζήτησαν από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ να παραδοθούν… μόνο ένας γαϊδουράκος …παραδόθηκε ..Στις πλάτες του έγραφε « I Surrender! - Παραδίδομαι » και είχε κρεμασμένο τον οπλισμό του…, ο οποίος ήταν ξύλινος. Ακόμη και ο γαϊδουράκος, προτού τον συλλάβουν Τούρκοι επικουρικοί , αφού μετάνοιωσε, διότι με το ζόρι τον έβαλαν να παραδοθεί, ηρωικά αντιστάθηκε και με γαϊδουροκλωτσιές (πορτοκλωτσιές), τραυμάτισε αρκετούς από αυτούς.

Ο Γαϊδουράκος, ήταν υπό την προστασία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ (Εμπνευστής Τομεάρχης ΕΟΚΑ ΡΕΝΟΣ ΛΥΣΙΩΤΗΣ.) τον έλεγαν Σιερκά, αλλά του είχαν και αγωνιστικά ψευδώνυμα, «Χουιλής» και «Βουκεφάλας», συνελήφθη τελικά με λάσσο και «φυλακίσθηκε». 

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ με καταδρομική ενέργεια τον απελευθέρωσαν και συνέχισε να προσφέρει τις εθνικές του υπηρεσίες μεταφέροντας οπλισμό και εφόδια στα λημέρια των αγωνιστών στα απρόσιτα βουνά του Τρόοδους. 

Απλή επική τιμητική αφήγηση αφιερωμένη στον ηρωικό γαϊδουράκο Σιερκά, Χουιλή, Βουκεφάλα.

Ο «Βουκεφάλας». Ο ηρωικός γαϊδουράκος που ρεζίλεψε τους Άγγλους

Ήταν ένας γάϊδαρος με μεγάλα αυτιά,
λεβέντης, όμορφος και μ΄αρχοντιά,

Αποστολές ηρωικά εκτελούσε.
Πολεμοφόδια, τρόφιμα, αντάρτες,
στα λημέρια της ΕΟΚΑ κουβαλούσε.

Και όταν οι Άγγλοι ζήτησαν απ΄ τους αντάρτες,
να παραδοθούν, αυτοί τον Βουκεφάλα επέλεξαν,
πρώτο να στείλουν με το ζόρι να παραδοθεί.

Του φόρτωσαν οπλισμό ξύλινο και μια ταμπέλα,
«I surrender», του καημένου οι άδικοι, 
στα στενά της Λευκωσίας τον αμολύσαν. 

Ο κόσμος τον χειροκροτούσε και επευφημούσε,
και ολόκληρο τάγμα Τούρκων επικουρικών τον κυνηγούσε.

Ο Βουκεφάλας αντιστάθηκε και με κλωτσιές,
σε φυγή τους έτρεψε και αρκετούς τραυμάτισε.

Με λάσο τον συνέλαβαν, ποδοπέδες του πέρασαν,
με σιδερένια ασήκωτη μπάλα,
σε μπουντρούμι κελλί τον φυλάκισαν.

Λόγω του «οπλισμού», που κουβαλούσε,
και του νόμου που επικρατούσε
την εσχάτη των ποινών είχε απ΄τους… 
πραγματικούς γάϊδαρους, που τον δικάσαν…

Εκτελεστικό απόσπασμα θα τον εκτελούσε…!
Οι αντάρτες τύψεις νοιώθοντας, με ενέργεια καταδρομική,
τον απελευθέρωσαν, χαρούμενο και ευτυχή,
τον «Βουκεφάλα» τον θαρραλέο και συμπαθή. 

Την αποστολή στο Τρόοδος, συνέχισε την ηρωική….,
Μετά την απελευθέρωση, μέχρι βαθιά γεράματα έζησε, 
λεύτερος στα λεύτερα πια βουνά του Τρόοδους,
στα γνωστά της ΕΟΚΑ τα λημέρια, τα κρησφύγετα,
εκεί που αγωνιστές την ζωή τους έδωσαν για την Λευτεριά,
υπό την προστασία των αγωνιστών και χωρικών,
αφήνοντας την πνοή την τελευταία, περιπλανώμενος,
λεύτερος, λίγα χρόνια μετά την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού….

Ο αγώνας ο απελευθερωτικός παρά τις δυσκολίες του είχε και το χιούμορ του……

Στην πρόκληση του Χάρντιγκ απάντησε ο αρχηγός Γεώργιος Γρίβας, εκδίδοντας μια από τις πιο εμπνευσμένες προκηρύξεις της ΕΟΚΑ με τίτλο: «Οι νικηταί δεν παραδίδονται».

«Εις δύο ιστορικάς καμπάς διά το Ελληνικόν Εθνος, όταν ο ιταμός εισβολεύς εζήτησε την παράδοσιν των όπλων, έλαβεν απάντησιν: εις μεν τας Θερμοπύλας «Μολών Λαβέ», εις δε την Πίνδον «ΟΧΙ». Ως στρατιωτικός αρχηγός του μαχομένου κυπριακού λαού, απαντώ: Μολών Λαβέ! Παύσις του αγώνος δεν είναι δυνατή πριν επέλθη οριστική συμφωνία».
Αμέσως μετά, ο Γρίβας κάλεσε τα μέλη της οργάνωσης σε αγώνα μέχρις εσχάτων: «Εις την ιταμήν απαίτησιν της αγγλικής κυβερνήσεως περί παραδόσεως, απαντώ: Παραμείνατε όλοι ακλόνητοι εις τας θέσεις σας, ως πραγματικοί ήρωες. Θα αγωνισθώμεν όλοι μέχρις εσχάτων, ως Έλληνες. Ο αγών μας δεν πρέπει να αμαυρωθεί, έστω και από μίαν λιποψυχίαν. Σύνθημά μας: Ελευθερία ή θάνατος!»


Ως απάντηση στις αξιώσεις του Βρετανού κυβερνήτη τα μέλη της οργάνωσης εξαπέλυσαν στους δρόμους της Λευκωσίας έναν γάιδαρο ο οποίος έφερε πινακίδα με την επιγραφή «My Marshall, I surrender» (= στρατάρχα μου, παραδίδομαι).

Η Βρετανική Αυτοκρατορία ή τέλος πάντων ότι είχε απομείνει απ’ αυτήν, γελοιοποιήθηκε σε όλα τα διεθνή μέσα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
www.ledrastory.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.