30 Δεκεμβρίου 2018

Βορειοηπειρώτες και Δικαιώματα Αυτόχθονων Λαών

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Θέλει δε θέλει η Αλβανία, η ελληνική εθνική μειονότητα έχει τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών που ψηφίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007. Έτσι οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να τα διεκδικήσουν και μάλιστα να χτίσουν το μέλλον τους πάνω σ’ αυτά. Το παράδειγμα των Αβοριγινών στην Αυστραλία είναι θεαματικό και αποτελεί σημείο αναφοράς. Το παράδειγμα της Δυτικής Αρμενίας είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα σκληρό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση η Αλβανία στήριξε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά συνέπεια είναι θέμα πρωτοβουλίας των Βορειοηπειρωτών να ενεργοποιήσουν αυτά τα Δικαιώματα σε όλη την επικράτεια κι όχι μόνο στη λεγόμενη μειονοτική ζώνη, άλλωστε και η έννοια της εθνικής μειονότητας λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο. 

Πρέπει λοιπόν αυτά τα Δικαιώματα να γίνουν ευρύτερα γνωστά στους Βορειοηπειρώτες όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο είναι καλό να οργανωθούν παραστάσεις και εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ή ακόμα και στα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη για να καταγραφεί επίσημα η διεκδίκηση τους. Διότι τα Δικαιώματα που δεν διεκδικούμε, δεν υπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο ο αγώνας για το Βορειοηπειρωτικό αποκτά ένα ξεκάθαρο χαρακτήρα και δεν περιορίζεται σε τοπικά στοιχεία χωρίς εμβέλεια. Είναι λοιπόν ένα άλλο όργανο που διαθέτουν οι Βορειοηπειρώτες που συμπληρώνει βέβαια χωρίς να καταπατεί τους προηγούμενους αγώνες και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τους ενισχύει πιο δυναμικά.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το βορειοηπειρωτικο θα λυθεί απο κάτι παλαβά(ήρωες) παλληκάρια έλεγε ο Άγιος Παΐσιος.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.