4 Ιουλίου 2018

Ανακάλυψαν πόσιμο διάλυμα κριθαριού για τη διερεύνηση δυσκαταποσίας

Γράφει ο Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, http://peptiko.gr 

Η δυσκαταποσία είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει την δυσκολία στη κατάποση των τροφών. Συνήθως η δυσκαταποσία προκαλείται όταν κάποιος τρώει γρήγορα και δεν μασάει καλά την τροφή του ή όταν δεν έχει δόντια. Ενδεχομένως όμως να υποκρύπτεται σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Αίτια δυσκαταποσίας μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο, Alzheimer, τραυματισμό αυχένα κλπ

Η διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με δυσκαταποσία έως τώρα γίνεται με εξετάσεις όπως κατάποση βαρίου (και ακολούθως ακτινολογικό έλεγχο του οισοφάγου με ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχο), με έλεγχο της πίεσης του οισοφάγου (μανομετρία) και γαστροσκόπηση.

Φωτοακουστική αξονική τομογραφία

Η φωτοακουστική αξονική τομογραφία είναι μια νέα μέθοδος για τη διερεύνηση της δυσκαταποσίας. Όπως και με το βάριο, οι ασθενείς πίνουν ή λαμβάνουν από τη φλέβα μια σκιαγραφική ουσία (συχνά πρόκειται για νανοσφαιρίδια που αποτελούνται από μέταλλα, πολυμερή και άλλα υλικά). Μια δέσμη laser χτυπάει τα νανοσφαιρίδια και παράγει κύματα πίεσης που απεικονίζουν το εσωτερικό του σώματος.

Το μειονέκτημα σχετικά με τη χρήση των νέων σκιαγραφικών ουσιών της φωτοακουστικής αξονικής τομογραφίας είναι η χρονοβόρα και πανάκριβη διαδικασία έγκρισής τους από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Για το λόγο αυτό η έρευνα εστιάζεται στη χρήση τροφών ή ποτών που είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, με ιδιότητες σκιαγράφησης των εσωτερικών οργάνων του σώματος.

Νέα ανακάλυψη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Buffalo της Νέας Υόρκης μελέτησαν πάνω από 200 τροφές και ποτά (τσάι, σοκολάτα, βότανα κλπ) ώστε να ανακαλύψουν το κατάλληλο βρώσιμο σκιαγραφικό (εναλλακτικό του βαρίου) που θα συμβάλει στη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με δυσκαταποσία.

Η μελέτη ανέδειξε το κριθάρι ως το ιδανικό βρώσιμο σκιαγραφικό του ανωτέρου πεπτικού. Ο καβουρδισμένος σπόρος του κριθαριού όταν δεχθεί μια ειδική δέσμη laser έχει την ιδιότητα να φωτίζει τον φάρυγγα και τον οισοφάγο.

Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην διάγνωση των διαταραχών της κατάποσης. Επιπλέον, καθώς το κριθάρι αποτελεί ήδη μέρος της διατροφής των ανθρώπων, αναμένεται να λάβει σύντομα έγκριση για ιατρικούς σκοπούς, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης.

Εκτός από την απεικόνιση της κατάποσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το καβουρδισμένο κριθάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη διάγνωση και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2018 του έγκριτου περιοδικού Biomaterials.

Βιβλιογραφία

Wang D, et al. Ingestible roasted barley for contrast-enhanced photoacoustic imaging in animal and human subjects. Biomaterials 2018 Aug; 175:72-81.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.