Σελίδες

31 Ιανουαρίου 2018

Κυνισμός, Υποκρισία και ψεύδος - Οι Κούρδοι ξεπουλήθηκαν

Το γνωστό ΝΑΤΟ- North Atlantic Treaty Organization, Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου- ιδρύθηκε το 1949 στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσινγκον. Στο προίμοιο της Οργάνωσης διαβάζουμε: “Τα Μέλη αυτού του Συμφώνου επαναβεβαιώνουν την πίστη τους στους σκοπούς και στις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και την θέλησή τους να ζήσουν ειρηνικά με όλους τους λαούς και όλες τις κυβερνήσεις..

του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Είναι αποφασισμένα να διαφυλάξουν την ελευθερία, την κοινή κληρονομιά και πολιτισμό των λαών τους, που οικοδομήθηκαν πάνω στις αρχές της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών και στην κυριαρχία (σεβασμό) του νόμου. Επιδιώκουν να προωθήσουν τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού. Είναι αποφασισμένα να ενοποιήσουν τις προσπάθειές τους για συλλογική άμυνα και τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας. Και για το λόγο αυτό δημιουργούν το Σύμφωνο του Βορείου Ατλαντικού”.

Για να μην κουράζω, θα περιοριστώ μόνο στο Πρώτο Άρθρο του καταστατικού του ΝΑΤΟ, όπου επίσης διαβάζουμε: 

Άρθρο 1 
Τα Μέρη αναλαμβάνουν, όπως λέει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, να διευθετούν την οποιαδήποτε διεθνή διένεξη στην οποία εμπλέκονται με ειρηνικά μέσα και με τέτοιο τρόπο ώστε η διεθνής ειρήνη, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη να μην διακινδυνεύονται, και να αποφεύγουν στις διεθνείς τους σχέσεις να απειλούν ή να χρησιμοποιούν βία κατά οποιαδήποτε τρόπο που να μήν είναι συμβατός με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών.

Στην πραγματικότητα, αν διαβαστεί όλο το καταστατικό του ΝΑΤΟ θα δούμε πως είναι πιο προχωρημένο από τη Χάρτα του ΟΗΕ! Επιπλέον όποιος διαβάσει ολόκληρο το καταστατικό δεν θα απαντήσει πουθενά τη λέξη “συμμαχία”. Η λέξη αποφεύγεται όπως αποφεύγει ο διάβολος το λιβάνι. “Οργανισμό” επέμεναν να χαρακτηρίζουν το ΝΑΤΟ οι ιδρυτές του, οι αμερικάνοι, ένα οργανισμό που αποκτούσε διεθνή νομιμότητα και υπόσταση ως “περιφεριακός οργανισμός”, μόνο στα πλαίσια της Χάρτας του ΟΗΕ (Κεφάλαιο VIII). Η απαραίτητη αυτή νομιμότητα προκύπτει μόνο επειδή οι όποιες δραστηριότητες του όποιου περιφερειακού Οργανισμού έπρεπε και πρέπει να έχουν τη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και ακριβώς αυτό λέει το Άθρο 1 του καταστατικού του ΝΑΤΟ.

Οι αμερικάνοι είχαν ένα πολύ σημαντικό λόγο να αποφύγουν τη λέξη “συμμαχία”. Γνώριζαν πως το αμερικανικό Κονγκρέσο δεν θα εκταμίευε ένα δολάριο για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ (οι αμερικάνοι καλύπτουν περισσότερα από 70% των εξόδων του) αν αυτό παρουσιάζονταν ως στρατιωτική συμμαχία η οποία στο μυαλό όλων θα παράπεμπε σε πολέμους και συγκρούσεις, όπως πριν το 1945. Επιπλέον το Κονγκρέσο επέμενε και εξασφάλισε πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται να βοηθήσουν στρατιωτικά και αυτόματα κανένα μέλος του ΝΑΤΟ που θα ζητήσει βοήθεια, εκτός εάν η αμερικανική κυβέρνηση συνδράμει το όποιο μέλος που ζητήσει βοήθεια διότι η ίδια αποφάσισε πως έτσι εξυπηρετείται το δικό της εθνικό συμφέρον. Όλα όσα γράφονται περί “συμμαχικής αλληλεγγύης” και “συλλογικής ασφάλειας” είναι επιεικώς αφελή.

Αναγνωρίζει και ταυτίζει κανείς σήμερα τις παραπάνω “αυτοπροσδιοριζόμενες” προδιαγραφές του Οργανισμού του Βορειοατλανικού Συμφώνου, με τις συμπεριφορές του ΝΑΤΟ; “Νατοϊκή συμμαχία” την ανεμοκατεβάζουν και την περιγράφουν. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρω μόνο – διότι το ζήσαμε με τραγικές συνέπειες- την τραγελαφική χούντα των Αθηνών. Η χούντα κατέλαβε την εξουσία το 1967, ακύρωσε τις ελευθερίες των Ελλήνων- και μας έφερε το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο- χρήσιμοποιώντας υφιστάμενα νατοϊκά σχέδια. Υπήρξε τόσο το “μεγαλείο” της ελληνικής χούντας, ώστε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου την χαρακτήρισε ως “the best damn government since Pericles”!

Μεταψυχροπολεμικά, από που να αρχίσει και να τελειώσει κανείς; Από τη νατοϊκή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας; Το Κόσοβο; – το “κράτος” που διοικείται από εμπόρους ναρκωτικών και εμπόρους ανθρωπίνων οργάνων- και το οποίο θέλουν να εντάξουν στην Συμμαχία τους, ακόμη και στην ΕΕ; Να πάμε μήπως στην Λιβύη;

Γράφω το παρόν κείμενο με αφορμή το πράσινο φως που δόθηκε από Δύση και Ανατολή στον ισλαμιστή ηγέτη της Νατοϊκης Τουρκίας- χώρας υποστηρικτή των αποκεφαλιστών τρομοκρατών του Ισλαμικού κράτους- να εισβάλει, για τέταρτη φορά σπό το 2011, στη Συρία και να σφάζει κατά το δοκούν Κούρδους μαχητές και άμαχους πολίτες, χρησιμοποιώντας νατοϊκά όπλα και έχοντας την ανοχή του ΝΑΤΟ. 

Διαβάστε στο διαδίκτυο την ομιλία της Αναπληρώτριας Γραμματέας του ΝΑΤΟ (Deputy Secretary General) Rose Gottemoeller που έκανε στην Πόλη στις 22 του μηνός, δυο μέρες μετά την έναρξή της τουρκικής εισβολής στη Συρία, που φέρει τον οργουελιανό τίτλο, “Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας”. (Μεταψυχροπολεμικά όλες οι νατοϊκες επιχειρήσεις φέρουν τέτοιους πομπώδεις τίτλους, επειδή όλες είναι “ανθρωπιστικές” και σκοπεύουν στην “ειρήνη”, όπως ακριβώς επιβάλει το νατοϊκό καταστατικό!).

Ο τίτλος και μόνο της ομιλίας της έντιμης κυρίας Αναπληρώτριας, αφήνει πίσω όχι μόνο τον Όργουελ αλλά και τον Γκέπελς του Χίτλερ. “Defending the Treasure of Peace and Security” είναι ο τίτλος που επέλεξαν οι Νατοϊκοί προπαγανδιστές για την κυρία, τη στιγμή που παραδίπλα στη Συρία ο νατοικός στρατός της Τουρκίας έχει πάθει αμόκ. Γίνεται αντιληπτό πως τα εγκώμια της κυρίας για τον “αναντικατάστατο” νατοϊκό της σύμμαχο και “παραγωγό” της ειρήνης στη Συρία, είναι απερίγραπτα. Και ναι, η νατοϊκή Τουρκία “δικαιωματικά” εισβάλει στη Συρία, μας λέει η κυρία Αναπληρώτρια. Και έχει δίκιο. Πως αλλιώς θα οικοδομηθεί η “νατοϊκο-τουρκική ειρήνη” και θα ηττηθεί η “διεθνής τρομοκρατία” η οποία, κατά την κυρία, απειλεί πρωτίστως την Τουρκία – που υποφέρει όσο καμια άλλη χώρα- και μετά την Τουρκία υποφέρουν και όλες οι υπόλοιπες χώρες; Πράγματι, πώς;

Ρωσία: Αιδήμονα Σιγή 

Πάντως τη νατοϊκή υποκρισία στο ζήτημα της ανοχής και ενθάρρυνσης των πολεμοχαρών συμπεριφορών της Τουρκίας (μόνο η Γαλλία προσπάθησε να διαφοροποιηθεί αλλά πολύ γρήγορα ο Πρόεδροε Μακρόν ευθυγραμμίστηκε) έρχεται τώρα να συναγωνιστεί και η Ρωσία του Πούτιν. Μια εκκωφαντική σιωπή “ακούγεται” από τη Μόσχα από τις 20 Ιαννουαρίου, όταν άρχισε η τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές του Αφρίν, στη Συρία. Και όχι χωρίς λόγο.

Ο Πούτιν κέρδισε το ηθικό πεδίο της μάχης έναντι των Δυτικών, με τη στρατηγική παρέμβαση του στη Συρία. Ο Ρώσος ηγέτης το έπραξε για διάφορους λόγους με στόχο, πάντοτε, την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Μόσχας.

Όμως επειδή η ρωσική επέμβαση έγινε κατόπιν πρόσκλησης της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας για την καταπολέμηση των τρομοκρατών- και αντίθετα με τις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ υπέρ των τρομοκρατικών οργανώσεων- η ρωσική επέμβαση είχε θέτικη απήχηση διεθνώς. Επιπλέον η επέμβαση, δίνοντας θανατηφόρο πλήγμα κατά των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους, περιόρισε τους θανάτους αμάχων και την προσφυγιά.

Στην κατίσχυση του ισλαμικού κράτους και των αποκεφαλιστών, η συνδρομή των Κούρδων της Συρίας υπήρξε καθοριστική. Πλήρωσαν ένα μεγάλο τίμημα και το αντάλλαγμα που ζητούν είναι να έχουν αυτονομία στις περιοχές της Συρίας που ιστορικά κατέχουν. Τώρα όμως που ηττήθηκε το ισλαμικό κράτος, οι προτεραιότητες των κυρίως παικτών έχουν αλλάξει. Οι ΗΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με το Ισραήλ, επανήλθαν στη αρχική τους στρατηγική και ξαναστήνουν σκηνικό στη Συρία με στόχο την ανατροπή των Μουλλάδων του Ιράν, μια στρατηγική που προϋποθέτει την ανατροπή του φιλο-ιρανικού καθεστώτος του Άσσαντ της Συρίας. Γι’αυτό οπλίζουν τους αντικαθεστωτικούς, ενώ εγκαταλείπουν τους Κούρδους της Συρίας – την μέχρι τώρα αιχμή του δόρατος στο έδαφος για την κατίσχυση του Ισλαμικού κράτους.

Το ξεπούλημα των Κούρδων από την Ουάσινγκτον έχει μεγάλο ιστορικό που πάει πίσω στην εποχή Κίσσινγκερ. Ο τελευταίος, όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους του Ιράκ στο έλεος των δικτατόρων του Ιράν και του Ιράκ, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, είπε και το περιβόητο “η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ιεραποστολή”!

Όσο για τη Ρωσία του Πούτιν, οικοδομεί εδώ και μήνες αγαστή συνεργασία με την Τουρκία του δικτάτορα και ισλαμιστή Ερντογάν, σε πολλαπλά επίπεδα. Διατηρεί μεν την υποστήριξή της προς το καθεστώς της Συρίας, αλλά έχει προφανώς αποφασίσει, και αυτή, πως οι πάλαι ποτέ Κούρδοι σύμμαχοί της, είναι αναλώσιμοι. Και τους πρόδωσε στον Ερντογάν. Έδωσε στον τελευταίο το ήμισυ των επιθυμιών του. Όχι τον Άσσαντ, βέβαια, αλλά τους Κούρδους τις Συρίας. Επέτρεψε στον Έρντογάν να έχει ελεύθερη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας δυτικά του Ευφράτη που αυτή ελέγχει και απέσυρε τις όποιες δυνάμεις είχε στην περιοχή του Αφρίν. Από την αρχή αυτό ακριβώς επεδίωκε ο Τούρκος δικτάτορας. Και το πράσινο φως το πήρε τελικά από τον Πούτιν.

Δεν κομίζω γλαύκα στήν Αθήνα αναδεικνύοντας- για νιοστή φορά- τον κυνισμό και την υποκρισία των πολιτικών των μεγάλων δυνάμεων στο “παιγνίδι των εθνών” στο διακρατικό σύστημα. Όμως τα αδύναμα κράτη και οι λαοί εύκολα ξεχνούν και παρασύρονται από εφήμερες υποσχέσεις των ισχυρών προσδοκώντας ωφέλη, με κυρίαρχο αυτό της ασφάλειας και της διαφύλαξης της ελευθερίας τους. Στην περίπτωση των Κούρδων αυτό συμβαίνει διότι λόγω ιστορικών συγκυριών δεν απέκτησαν ποτέ κράτος ή κράτη. Τα κράτη και δη τα δημοκρατικά κράτη, αποτελούν τον φορέα συλλογικής ασφάλειας αλλά και ευημερίας των πολιτών τους. Ταυτόχρονα οι δημοκρατικοί πολίτες λειτουργούν ως ασπίδα του κράτους και το διαφυλάττουν σαν τα μάτια τους. Δεν το πολεμούν, δεν το υποσκάπτουν και δεν το ξεπουλούν σε κανένα.

mignatiou.com
πηγή

ΜΗΤΡΑ ΣΕ …ΞΕΡΑΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΣΑ

Σύγχρονοι Εφιάλτες του Ελληνισμού…
Να είναι ομιλητής ο Μίκης Θεοδωράκης…

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
egerssi@otenet.gr 
www.egerssi.gr 

“Έκλεψα” τη φράση από ένα πολύ αιχμηρό, αλλά και εύστοχο άρθρο του δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη για τον Αλέξη Τσίπρα και το έκανα τίτλο στο άρθρο μου που ακολουθεί! Με μεγάλη σαρκαστικότητα ο κ. Αναστασιάδης παραφράζει στίχο του υπέροχου τραγουδιού “Σ΄ αναζητώ στη Σαλονίκη” του συχωρεμένου μεγάλου Κύπριου συνθέτη Μάριου Τόκα, σε στίχους του επίσης σπουδαίου στιχουργού, Θεσσαλονικιού Φίλιππα Γράψα, με την απίστευτη φωνή του μεγάλου μας τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνου!

Ο ξεσηκωμός του υπέροχου λαού μας…

Όλοι οι Έλληνες μέχρι το 2010, αρχής των Μνημονίων, ζούσαμε σε μια επίπλαστη ευδαιμονία, ειδικότερα την εποχή που Πρωθυπουργός της Πατρίδος μας ήταν, ίσως, ο πιο υποτελής πολιτικός, ο πιο ψεύτης πολιτικός, ο Κώστας Σημίτης! Ο οποίος μαζί με τον Γιάννο Παπαντωνίου (σ.σ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 1996-2000) με τα δανεικά και τα αγύριστα της ΕΕ οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην κραιπάλη και την αλόγιστη σπατάλη! Εποχή που οι Έλληνες έγιναν άπληστοι και αχόρταγοι! Και κάπως έτσι, ήλθαν τα Μνημόνια και από τα ψηλά, πέσαμε στα χαμηλά! Κατακρεουργήθηκαν, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, τα εργασιακά δικαιώματα! Αρπάζουν, όσα ο Έλληνας με κόπο και θυσία μιας ζωής δημιούργησε! Ακόμη και το σπίτι του, στο οποίο στεγάζει τη φαμίλια του! Του στερούν το παρόν και το μέλλον των παιδιών του! Του στερούν την ίδια τη ζωή, όταν οι αυτοκτονίες είναι χιλιάδες! Ξεπουλούν την Πατρίδα για 99 χρόνια στους δανειστές – τοκογλύφους “εταίρους” μας στην ΕΕ! Θέτοντας την Πατρίδα υπό καθεστώς στυγνής ομηρίας, ξεπουλώντας τα Ιερά και τα Όσιά της!

Έτσι, πιστεύοντας ότι ο Έλληνας από τα πολλά και απανωτά χαστούκια, έχασε την αντίδρασή του και την ευαισθησία του, αποφάσισαν να αρχίσουν να πουλάνε και κομμάτια της Επικράτειάς του! Ξεκινώντας από την Μακεδονία μας!

Αλλά, μπροστά σ΄ αυτήν την προδοτική ενέργεια, ο Έλληνας αφυπνίστηκε, γιατί απλά είναι Έλληνας!

Κατέκλυσε τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, διατρανώνοντας πως η Μακεδονία είναι μία και μοναδική! Βροντοφώναξε ότι, το όνομα Μακεδονία δεν παραχωρείται σε κανένα ψευτο-Μακεδόνα! Και ας είχαν συστρατευτεί σε αυτήν την παραχώρηση, ξεπούλημα ελληνικής γης, σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος, η ιεραρχία της Εκκλησίας και τα Συστημικά ΜΜΕ!

Μετά από αυτόν λοιπόν τον απρόβλεπτο, για όλους αυτούς, ξεσηκωμό του λαού μας, στην εβδομάδα που πέρασε, όλοι τους αναδιπλώθηκαν! 

Η κουτοπονηριά των Σκοπιανών δεν θα περάσει…

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρ΄ ότι υπάρχουν πολλές ακόμη φωνές τυχάρπαστων κομμουνιστικών ανθρωποειδών, ωσάν τους υπουργούς Κατρούγκαλο και Πολάκη, αναδιπλώθηκε και δεν κάνει δεκτή (προς το παρόν τουλάχιστον), μια από τις πέντε προτάσεις του αμερικανικού γερακιού, ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ και επιφορτισμένου για την επίλυση του ονόματος των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς (σ.σ. σε όλες υπήρχε η λέξη “Μακεδονία”)!

Έτσι, στη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ (σ.σ. πρωθυπουργού των Σκοπίων), που έγινε στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, για “Μακεδονία - Σκόπια”! Ανοίγοντας νέο μαραθώνιο κύκλο διαπραγματεύσεων!

Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβει η ελληνική πλευρά ότι, δεν αρκεί η υπόσχεση των Σκοπιανών για αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου τους ή της εθνικής τους οδού! Αφού, ουδείς μπορεί να μας εξασφαλίσει πως, μια επόμενη Σκοπιανή κυβέρνηση και αφού θα έχουν πάρει το Όνομα, δεν θα επαναφέρει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σ΄ αυτά! Γιατί, είναι θέμα εσωτερικό, δικό τους! Όπως, εσωτερικό τους θέμα είναι και οι όποιες αλλαγές γίνουν στο Σύνταγμά τους!

Εκείνο, που δεν είναι θέμα δικό τους, είναι το όνομα που οριστικά θα λάβουν και δεν θα μπορούν από μόνοι τους να το αλλάξουν! Γι΄ αυτό, από τη στιγμή που οι ίδιοι καίγονται να κλείσει σύντομα το Όνομα, όπως και οι κύκλοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ), ας προτείνουν ονόματα που δεν θα εμπεριέχουν τον όρο “Μακεδονία”! 

Η πολιτική καφρίλα που δεν παράγει Σκέψη…

Στη δεκαετία του ΄90 προτάθηκε από την Ελλάδα, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της οριστικής ονομασίας των Σκοπίων, η σύνθετος ονομασία έναντι πάντων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)! Όμως ευτυχώς για εμάς, οι Σκοπιανοί δεν αποδέχτηκαν αυτή την πρότασή μας, αφού εάν την είχαν αποδεχτεί, τότε, θα είχαν ήδη ενταχτεί στο ΝΑΤΟ και ασφαλώς το όποιο πρόθεμα του ονόματός τους “Βόρεια”, “Νέα”, “Άνω” ή “Nova”, θα είχε απαλειφτεί και θα είχε μείνει μόνο το “Μακεδονία”! 

Έτσι, το σημερινό πολιτικό μας Σύστημα θα έπρεπε να έχει αντιληφτεί πως, από τη στιγμή που η ελληνική πρόταση δεν είχε γίνει αποδεκτή από τους βόρειους γείτονές μας, έπαψε και να ισχύει! Γιατί, δεν είναι δυνατόν μετά από 20 τουλάχιστον χρόνια, να επικαλούνται τα σημερινά πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα (εκτός “Ένωσης Κεντρώων” και “Χρυσής Αυγής”), αυτή την ατυχή ελληνική πρόταση! 

Η όποια δική μας θέση στην διαπραγμάτευση, πρέπει να ξεκινάει από μηδενική βάση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να τεθούν νέες προτάσεις μας, που δεν θα περιέχουν τον όρο “Μακεδονία”! Γιατί, με την οριστική επίλυση του ονόματος, οι Σκοπιανοί έχουν να ωφεληθούν την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και την ένταξή τους στην ΕΕ! Εμείς, σε τι θα ωφεληθούμε από την επίλυση της διένεξής μας με τους Σκοπιανούς; 

Σε μια διαπραγμάτευση δεν πρέπει να ωφελούνται όλοι οι διαπραγματευόμενοι; Δεν τα γνωρίζει αυτά η ελληνική Κυβέρνηση; Δεν τα γνωρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Ή πρέπει τελικά να πιστέψουμε ότι, η Χώρα Ελλάς, πού γέννησε την σύγχρονη ευρωπαϊκή Σκέψη, αδυνατεί πλέον, να παράξει Σκέψη; Δηλαδή, έχει παρακμάσει η Σκέψη στην Μνημονιακή Ελλάδα;

Οι σύγχρονοι Εφιάλτες του Ελληνισμού…

Βλέποντας η ελληνική κυβέρνηση (;;;) να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, προσπαθεί να υποβαθμίσει την αξία των συλλαλητηρίων, σε μια προσπάθεια αποτυχίας του συλλαλητηρίου της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου 2018! Βάζει λυτούς και δεμένους να ενισχύσουν αυτήν την άποψη! Δούρειους Ίππους του Πατριωτισμού των Ελλήνων! Σύγχρονους Εφιάλτες! Όπως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (σ.σ. ο πολιτικός που ήταν υπέρ του δολοφονικού για την Κύπρο και τον λαό της, σχεδίου Ανάν)! Όπως, ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος! Οι οποίοι εν πολλοίς μας είπαν ότι: Δεν τρέχει και τίποτε βρε αδελφέ, αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς! 

Να είναι ομιλητής ο Μίκης...

Οι χρονικές στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές! Το συλλαλητήριο της Αθήνας πρέπει να επιτύχει απόλυτα! Γιατί, όλοι γνωρίζουν πως: “Φωνή λαού, οργή Θεού”! Για να ξεπεράσει λοιπόν κάθε προσδοκία η νέα λαοσύναξη του λαού μας, θα πρέπει στους ομιλητές να είναι η μεγάλη διεθνής φυσιογνωμία του Μίκη Θεοδωράκη! Ο οποίος σε όλα τα Εθνικά θέματα φωνάζει “παρών”! Όπως και στο Σκοπιανό ζήτημα, όταν έστειλε μια επιστολή καταπέλτη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Ωστόσο, εάν η παρουσία του στη λαοσύναξη των Αθηνών δεν είναι δυνατή, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, τότε να διαβαστεί πρώτη – πρώτη επιστολή του! Είναι επιβεβλημένη η “παρουσία” του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, γιατί θα έχει Διεθνή αντίκτυπο! Κι επειδή ο πατριωτισμός δεν έχει Όρια!

Όλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου 2018! Είναι Εθνική Επιταγή!

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τα κεντρικά Βαλκάνια, είτε θα ολοκληρώσει, είτε θα διαλύσει την Ευρώπη

Του Δημήτρη Τσαϊλά* 

Είμαστε αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας; 

Για να αναλύσουμε πώς, η γεωγραφία και η ιδεολογία συγκρούονται, ας εξετάσουμε τη πολύπαθη περιοχή του Βαρδάρη που βρίσκονται τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Από τη μια πλευρά βρισκόμαστε εμείς, μια φιλελεύθερη δημοκρατική χώρα, που ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη, απλώνεται ένα τεχνητό κράτος διαφόρων εθνοτήτων, όπου κυριαρχούν ο εθνικισμός, η πολιτικο-οικονομική διαφθορά και ένας αυθάδης αλυτρωτισμός με στίγμα του το «Μακεδονισμό» που εφευρέθηκε με σκοπό την έξοδο των σλαβικών φύλλων στα θερμά νερά. 

Σήμερα η πΓΔΜ παίζει το ρόλο του «κράτους μαξιλάρι ή Buffer Zone» όπως συνηθίζεται να αναφέρεται στη Γεωπολιτική.

Αίφνης αντιλαμβανόμαστε, όταν πρόκειται για γεωπολιτικά συμφέροντα, τα σύνορα, ως δια μαγείας εξαφανίζονται, δεν υπάρχουν. Τα βουνά που σηματοδοτούν τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ απουσιάζουν, από τα μάτια των ισχυρών προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Από την άλλη πλευρά, οδοιπορώντας σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, σκέφτεσαι το τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις δυτικές χώρες που ζουν με το φόβο της διάλυσης αυτού του μικροσκοπικού κράτους. Σκέφτεσαι πως η «μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων» μπορεί να εκραγεί για ακόμη μια φορά από τη σπίθα των Σκοπίων. 

Κάποτε σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες ένας Αμερικανός αξιωματικός του στρατού μου εξήγησε ότι η κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, είναι η κατανόηση των Βαλκανίων, η οποία δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα. Αυτό ώθησε και τους υπολοίπους που βρισκόντουσαν στη συζήτηση να του ρίξουν παράξενα βλέμματα. Έτσι ο Αμερικανός αξιωματικός είπε, «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι η ιστορία της περιοχής. Ότι έγινε στο Κοσσυφοπέδιο, το 1389.» Και συνέχισε την αναφορά του με την Μάχη του Κοσσυφοπεδίου τον 14ο αιώνα. Εγώ συμπλήρωσα στα λεγόμενά του τον επικίνδυνο «Μακεδονισμό» των Σκοπιανών με ρίζες τη Σοβιετική προπαγάνδα. Για να καταλήξουμε ότι οι μνήμες είναι βαθιές και οι ιστορικές έχθρες βρίσκονται ακόμη στην επιφάνεια και δεν είναι απλά τι όνομα θα λάβει ένα νεογέννητο κράτος αλλά πως θα εξυγιανθούν οι έχθρες. 

Γεωγραφία, Ιστορία, Ιδεολογία και στο βάθος realpolitic 

Η ανάλυση αυτή δεν αποσκοπεί στην υπενθύμιση της περίοπτης θέσης της γεωγραφίας στις διεθνείς σχέσεις, στις απειλές των κρατών, ακόμη και τις υβριδικές επιθέσεις. Αποσκοπεί στη διερεύνηση. Στις σχέσεις της χώρας μας με τους Βόρειους γείτονές μας, που εξακολουθούν να υπαγορεύονται από τα φυσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά τους. Έτσι, η Ελλάδα παραμένει ανήσυχη για τις διαθέσεις αλυτρωτισμού και τα σχέδια για κάθοδο στα θερμά νερά. 

Οι ιδεολογίες μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται, αλλά, τα γεωπολιτικά γεγονότα της ζωής αντέχουν στο χρόνο. Για παράδειγμα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε άλλη επιλογή από το να εισβάλει στη Κριμαία για την εξασφάλιση του λιμανιού της Σεβαστούπολης, που του δίδει πρόσβαση μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να συζητούμε, την εκ προθέσεως επίθεση της Ρωσίας αν είναι αποτέλεσμα λαθών, είτε της Μόσχας ή των δυτικών, ή ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση για το Σλαβικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της realpolitik όπου οι ανίσχυροι αναγκάζονται να υποχωρούνε, μπροστά στην ισχύ των αντιπάλων, όπως θα έλεγε ο δικός μας ανυπέρβλητος Θουκυδίδης.

H γεωπολιτική εξηγεί τα πάντα; 

Δεν υποστηρίζω ότι η γεωπολιτική εξηγεί τα πάντα. Εξ’ άλλου η πρόσφατη κατασταλτική και αντι-δυτική συμπεριφορά του ηγέτη της Ρωσίας, του πρόεδρου της Τουρκίας, ακόμη και του Ούγγρου πρωθυπουργού, οφείλονται όχι μόνο στις φυσικές ιδιότητες των εδαφών που κυβερνούν, αλλά και σε ένα σύμπλεγμα άλλων παραγόντων, κυρίως της μειωμένης ισχύος της Δύσης. Αφού πριν από μια δεκαετία, η γοητεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ήταν αρκετά ισχυρές για να δελεάσουν ακόμη και αυταρχικούς ηγέτες να συνεργαστούν πιο στενά. Ο πόλεμος στο Ιράκ και τη Συρία, η μεγάλη ύφεση και η κρίση της ΕΕ αλλά και η διαχείριση της ροής των προσφύγων και μεταναστών, έχουν αποδυναμώσει τη Δύση. Έτσι μια έρευνα του σήμερα, στον κόσμο χωρίς αναφορά στην ιδεολογία δείχνει τουλάχιστον αφέλεια. Υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο στον κόσμο από ότι τα ονόματα, τα ποτάμια, οι πεδιάδες και τα βουνά. 

Οι απαντήσεις βρίσκονται στην ιστορία και τη γεωγραφία και η ιστορία έχει διαμορφωθεί με τη γεωγραφία. Η πΓΔΜ είναι τοποθετημένη είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, στα Βόρεια σύνορά μας. Είναι πρωταρχικό στρατηγικό έδαφος για το ΝΑΤΟ, και χάνοντας τον έλεγχο του, είτε πρόκειται για την ΕΕ είτε για το ΝΑΤΟ, είτε και για τους δύο, θα δημιουργήσει τόσες ανασφάλειες που δεν έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χίλια χρόνια. Το αναφέρω αυτό καθώς δεν έχει σημασία αν η ιδεολογία των Ρώσων είναι τσαρική, κομμουνιστική ή καπιταλιστική. Οι λιμένες της Βόρειας θάλασσας ακόμα παγώνουν, η βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα είναι ακόμα επίπεδη και η έξοδος στα θερμά νερά παραμένει η ίδια. 

Συμπεράσματα 

Συμπερασματικά αν δεν διευρυνθεί το ΝΑΤΟ με τα κεντρικά Βαλκάνια με αρχή τη πΓΔΜ, από τις πολλές πιθανές συγκρούσεις που ενδέχεται να κληθεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis να αντιμετωπίσει, πιστεύω ότι θα είναι η αναβίωση της βιαιότητας στη πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτό έχει γίνει πλέον πεποίθηση καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός έχει ριζώσει στα Βαλκάνια στη Βοσνία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη πΓΔΜ. Σύμφωνα με αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών πολλοί μαχητές της ISIS πήγαν στη Συρία από το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης να μη ξεχνάμε τα όπλα από τη Βοσνία που είχαν ανακαλυφθεί κατά τις επιθέσεις στην Ευρώπη.

Το συμπέρασμα μπορεί να είναι δυσάρεστο και να δείχνει μια απόγνωση της ανικανότητας της ανθρωπότητας να ζει πάντα με ειρήνη, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ πως υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για να βρεθεί λύση άμεσα για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 

*O κ. Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ.

liberal

Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του μετά το Μακεδονικό, καταιγίδα στο ΑΙΓΑΙΟ.

Φώτο η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Η πατρίδα μας βρίσκεται στο έλεος προηγμένων ψυχοτρονικών επεμβάσεων από ξένες και αντίχριστες δυνάμεις.

Η λογική σήμερα είναι ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ μαζί με την Ελευθερία και αυτά προσπαθούν στις μέρες αυτές να μας τα κλέψουν. 

Βιώνουμε ανείπωτα πράγματα 
Ξαφνικές κυβιστήσεις με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ακολουθούν άλλες με αυτό των Αθηνών και μετά ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του για να δώσει λογαριασμό.

Οι κυβιστήσεις σήμερα ξεκίνησαν από τον εκκλησιαστικό χώρο γεγονός που προκαλεί μεγάλη θλίψη και ακολουθεί ο πολιτικός και άλλοι όμοιοι.

Πλέον ο νοτιάς βγάζει πολλά σκουπίδια όπως μας έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ 

Οι καρέκλες εξουσίας έγιναν ηλεκτροφόρες τη σήμερον, αλλά δεν το έχουν κατανοήσει διότι πιστεύουν ακόμα ότι ο λαός κοιμάται στην λήθη του ψεύδους.

Και ενώ η Εθνική ματιά μας προσηλώθηκε στο παζάρι των διεθνών τοκογλύφων όσον αφορά το ξεπούλημα της ονομασίας της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας, ο τούρκος βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο των πολεμικών προετοιμασιών για να επιτεθεί στην Ελλάδα μετά το φιάσκο της Αφρίν στην Βόρεια Συρία και μόλις του υπογραφεί η αντιπαροχή του Κουρδικού έναντι και σε σχέση με τα εύκολα ενεργειακά πεδία κυρίως του Βόρειου ΑΙΓΑΙΟΥ. 

Το επίπεδο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ μας τον δίνουν οφθαλμοφανώς οι παρακάτω δηλώσεις: 

1) Την ανησυχία και το φόβο του για τυχόν «ατύχημα» στο Αιγαίο εξέφρασε στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Τζέφρι Πάιατ: «Αυτά τα F-16 σηκώνονται και ακούς τους πιλότους να τρέχουν ανατολικά, και τους Έλληνες από κάτω να λένε "κοίτα τα παιδιά μας" και κάποιος μόλις παραβίασε τον εναέριο μας χώρο. Αυτό σας υπενθυμίζει ότι είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι σας στο ΝΑΤΟ. H ανησυχία μας, ο φόβος μου είναι το ατύχημα. Γιατί όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας». https://www.dikaiologitika.gr/ 

2) Οι τούρκοι ταπεινώνουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στους οφθαλμούς των γειτόνων τους Ορθοδόξων Ελλήνων στα πλαίσια των ψυχοτρονικών επεμβάσεων πριν τις πολεμικές τοιαύτες.

Αποσπάσματα από το άρθρο Ο «αιχμάλωτος» Πατριάρχης του Θεόδωρου Καλμούκου Εθνικός Κήρυκας

Η επιστολή που έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρέχοντας ανοικτή στήριξη στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, στον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στην πόλη Αφρίν της Συρίας εναντίον του Κούρδων, σχολιάσθηκε διαφοροτρόπως, όπως ήταν άλλωστε φυσικό και από πολλούς στον oμογενειακό μας χώρο.

Υπενθυμίζω ότι για την επιστολή αυτή έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2018.

Η συγκεκριμένη παράγραφος πως «προσευχόμαστε οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να επιτύχουν τον σκοπό τους και η επιχείρηση 'Κλάδος Ελαίας' να φέρει την ειρήνη στην περιοχή όπως λέει και το όνομά της», είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστική και σίγουρα όσοι γνωρίζουμε τον Βαρθολομαίο, από το παρελθόν τουλάχιστον, είχαμε δυσκολία να πιστέψουμε εκ πρώτης ανάγνωσης, αυτή τη γραφή.

Την Πατριαρχική επιστολή αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στην οποία φυσικά διέρρευσε για ευνόητους λόγους.

Κατ' αρχήν για να ενισχυθεί ο κ. Ερντογάν και φυσικά για να δειχθεί «εις πάντα τα έθνη» ότι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τα πολεμοχαρή έργα των χειρών του Τούρκου Προέδρου.

Κι οι Τούρκοι είναι γεγονός ότι την προπαγάνδα την έχουν στο αίμα τους, κι αυτό φαίνεται άλλωστε σε καθημερινή βάση σε βάρος της Ελλάδος που στο Αιγαίο κάνουν το μαύρο, άσπρο για τους εαυτούς τους.

Κατανοητό όπως μάλιστα πληροφορήθηκα και εκ Φαναρίου ότι ο Πατριάρχης ουσιαστικά οδηγήθηκε για να στείλει αυτή την επιστολή.

Κατ' αρχήν, ο Εβραίος Ραβίνος, αλλά και ο Πατριάρχης των Αρμενίων είχαν στείλει ήδη τις προηγούμενες μέρες επιστολή στήριξης στον πολεμοχαρή κ. Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει ότι του ζητήθηκε να κάνει το ίδιο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Βέβαια ο Πατριάρχης όντας «αιχμάλωτος» εδώ που τα λέμε μέσα στην ίδια του τη χώρα, την Τουρκία, δεν είχε και πολλές επιλογές διότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης.

Οι Τούρκοι προκαλώντας αυτή την επιστολή ουσιαστικά ταπείνωσαν τον Πατριάρχη ακόμα πιο πολύ στην παγκόσμια σκηνή και σίγουρα και στα μάτια της Αμερικής η οποία έχει διαμηνύσει στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι σύμφωνη με τις πολεμικές του συρράξεις στο Αφρίν. Romfea.gr! 31 Ιανουαρίου 2018

3) « Kαταιγίδα μετά τη βροχή δανεικών στην Τουρκία - Η οικονομία πετούσε το 2017, αλλά ξεμένει από... καύσιμα το 2018»

Στην παρούσα φάση, η οικονομία της Τουρκίας τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Παραδόξως... Είναι, όμως, κάτι που θα κρατήσει; Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Το τρίτο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ της Τουρκίας ανέβηκε κατά 11,1%, επίδοση που ξεπέρασε τις περισσότερες χώρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Τουρκία τα είχε πάει χάλια την ίδια περίοδο το 2016, όταν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,8%.

Όμως, οι οικονομικές της επιδόσεις οφείλονται, κυρίως, σε ένα κύμα εύκολης πίστωσης που κατέκλυσε ολόκληρη τη χώρα, βοηθώντας έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την τουρκική πραγματικότητα, δηλαδή: 

® Μια κατακόρυφη κάμψη του τουρισμού. 
® Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης. 
® Και μια άγρια κυβερνητική καταστολή, που κόστισε σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους την ελευθερία τους. http://www.topontiki.gr/! 31 Ιανουαρίου 2018 

Το τουρκικό πλοίο εξόρυξης πετρελαίου Deepsea Metro II πλοίο ζεσταίνει τις μηχανές του μέσα στα ΣΤΕΝΑ περιμένοντας να πέσουν οι Έλληνες στην φάκα με το τυράκι. 

Ποια είναι η φάκα σήμερα; 

Είναι η περιβόητη ονομασία των Σκοπίων για αυτό βγήκαν διάφορες προσωπικότητες και μας υποβάλλουν σε «μαρτύρια συνειδήσεως» 

Από τους πρώτους αγαπητοί μου τονίσαμε με πόνο καρδιάς μόλις αναδεύτηκαν τα νερά πάλι για το Μακεδονικό, ότι η Μακεδονία με τον Άθωνα είναι ο κλήρος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. 

Οι γνωστικοί μεταξύ των οποίων και κάποιοι δυστυχώς εκκλησιαστικοί τότε διαβάζοντας τα, χαμογελούσαν. Τους κόπηκε το χαμόγελο όταν είδαν τις πρώτες εικόνες από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. 

«Ό Θεός άτι δεν είναι σωστό θα το πετάξει πέρα, όπως το μάτι πετάει το σκουπιδάκι. 

Δουλεύει ό διάβολος, άλλα δουλεύει και ό Θεός και αξιοποιεί το κακό, ώστε να πρό­κυψη από αυτό καλό. 

Σπάζουν λ.χ. τα πλακάκια και ό Θεός τα παίρνει και φτιάχνει ωραίο μωσαϊκό. 

Γι’ αυτό μή στενοχωρήσθε καθόλου, διότι πάνω από όλα και από όλους είναι ό Θεός, πού κυβερνά τα πάντα και θα καθίσει τον καθέναν στο σκαμνί, για να απολογηθεί για το τι έπραξε, οπότε και θα τον ανταμείψει ανάλογα. 

Θα αμει­φθούν αυτοί πού θα βοηθήσουν μία κατάσταση και θα τιμωρηθεί αυτός πού κάνει το κακό.

Τελικά ό Θεός θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, αλλά ό καθένας μας θα δώσει λόγο για το τι έκανε σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια με την προσευχή, με την καλωσύνη.» Από: Βιβλίο ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ – ΛΟΓΟΙ B΄ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ 

Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του μετά το Μακεδονικό καταιγίδα στο ΑΙΓΑΙΟ.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ άνοιξε τον δρόμο για το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ

Σας το επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια με Πίστη και Ελπίδα. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Γιατί θα είμαστε όλοι στο Σύνταγμα;

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου

Οι λόγοι, που μπορεί να επικαλεστεί κανείς για να βρίσκεται στο Σύνταγμα την Κυριακή, είναι πολλοί. Μάλλον είναι περισσότεροι κατά πολύ από τους λόγους που θα είχε κανείς για να μην πάει. Ο σπουδαιότερος, όμως, είναι ότι η εκχώρηση του ονόματος που ετοιμάζει η προδοτική κυβέρνηση θα επιφέρει αμετάκλητη βλάβη στο εθνικό συμφέρον. Η αποδοχή οποιουδήποτε ονόματος με τον όρο Μακεδονία μέσα θα δημιουργήσει τετελεσμένα μη αναστρέψιμα. Και δεν χρειάζεται κανείς να είναι προφήτης για να το διακρίνει αυτό. Αρκεί να γνωρίζει τι έκαναν οι Σκοπιανοί εδώ και εικοσιπέντε χρόνια.

Με το πήραν έστω το προσωρινό όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκοψαν όλους τους προσδιορισμούς και το χρησιμοποίησαν απλώς ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τώρα που πρόκειται μάλιστα για μόνιμο όνομα θα κάνουν ακριβώς το ίδιο. Είτε Βόρεια είτε Νέα, είτε Άνω, είτε Δεύτερη, ο,τιδήποτε Μακεδονία και αν τους αναγνωρίσουν οι προδότες πράκτορες των αμερικανών, αυτοί αμέσως μόλις ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα κόψουν οποιονδήποτε προσδιορισμό και σε όλα τα έγγραφά τους σε εσωτερικό και εξωτερικό θα γράφουν πάλι Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Και τότε τι θα τους πει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση; Ότι άλλα συμφωνήσαμε;
Δηλαδή τι; Ότι εσείς θα λέγεστε μόνο πχ. Άνω Μακεδονία; Έχει σκεφτεί κανένα από τα πουλητάρια που τα θέλουν αυτά τα ονόματα την απάντηση των Σκοπιανών; Ξέρετε τι θα μας πουν τότε; Καλά είστε αυτιστικοί; Εσείς δεν μας αναγνωρίσατε ως Άνω Μακεδονία; Άρα δηλαδή ότι είμαστε και εμείς Μακεδόνες; Εμείς λοιπόν ως περήφανοι Μακεδόνες θέλουμε να λεγόμαστε μόνο έτσι, όπως και εσείς που είστε Νεοέλληνες, αλλά θέλετε να λέγεστε Έλληνες! Και τότε τι θα κάνουμε που θα είναι ήδη σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ; ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΚΕΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

Και αμέσως μετά θα αρχίσουν διεθνή καμπάνια για τα κατεχόμενα από την Ελλάδα μακεδονικά εδάφη, που τους κατέκτησαν οι κακοί Έλληνες. Και θα βρουν και άλλους προδότες τότε να τους αναγνωρίσουν κάποιο δίκαιο σε αυτό και να αρχίσουν συζητήσεις για να τους δώσουν πίσω κάποια εδάφη έστω. Επειδή λοιπόν τώρα κινδυνεύει να χαθεί κυριολεκτικώς ολόκληρη η Μακεδονία εμείς Σύνταγμα και οι προδότες Γουδή!

Capital Controls – Τι αλλάζει από 1η Φεβρουαρίου

Σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προχωρεί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αυξάνοντας τα όρια αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το συνολικό μηνιαίο ποσό που μπορεί να διακινείται στο εξωτερικό μέσω των 10 ιδρυμάτων πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας αυξάνεται στα 38.950.000 ευρώ από 36.000.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Το νέο όριο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του 2018 και αφορά το καθαρό ποσό, αφού, δηλαδή, από το ποσό που διακινείται μέσω εξερχόμενων εμβασμάτων αφαιρεθεί το ποσό που εισέρχεται στη χώρα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο νέων χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων οι οποίοι θα επιταχύνονται όσο αυξάνονται οι καταθέσεις και πλησιάζουμε προς το χρόνο εξόδου από το μνημόνιο και την κανονική έξοδο στις αγορές. Άλλωστε σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι του Νοεμβρίου, το σύνολο των οποίων ανήλθε στα 126,3 δισ. ευρώ. 

Πάντως ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, δεν πρόκειται να ρισκάρει σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν καταστρώσει σχέδιο εξόδου από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, που είναι ο ELA, και επανόδου στην κανονικότητα, δηλαδή στην άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική και το ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος δανεισμού άντλησης ρευστότητας από τον ELA διαμορφώνεται περίπου στο 1,55% έναντι 0,05% που είναι το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. 

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει περιοριστεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τα σχεδόν 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, στα 41,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία). Ειδικά από τον ELA η χρηματοδότηση έχει μειωθεί μέσα σε πέντε μήνες (Ιούνιος – Νοέμβριος 2017) κατά 18 δισ. ευρώ. 

[aftodioikisi.gr]
πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Μεγάλη προσοχή στους απατεώνες τραπεζίτες...
Μην τσιμπατε ότι κι αν λένε κι αυτοί και το κράτος....
Τα χρήματα συνεχώς λιγοστεύουν στα ταμεία τους, αλλά προσπαθούν να μας υπνωτίσουν ότι όλα βαίνουν καλώς να επιστρέψουμε τις καταθέσεις και μετά να γίνει το μεγάλο κούρεμα...

Μεγάλη προσοχή...

Από την εποχή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου το 1999 και μετά τράπεζες και κράτος συνεχώς μας δουλεύουν...
Μην τους πιστεύετε ότι κι αν λένε...
Μετά τα μνημόνια που τσεπωσαν πάνω από 200 δις τώρα θέλουν να τα φάνε όλα... 
Ακίνητα και κινητά...
Ολοι οι νόμοι του κράτους έχουν στόχο τον πλουτισμό των τραπεζών...
Μιλάμε για απροκάλυπτη σύσταση συμμορίας εις βάρος των πολιτών...

Ενώ ο λαός μας εξαθλιώνεται οι προμήθειες στις τράπεζες αυξάνουν αλματωδώς και το κράτος συνεχώς διατάζει ΟΛΑ να πληρώνονται στα τραπεζικά ταμεία...

Πλαστικό χρήμα, capital control, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ξεπούλημα κόκκινων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές στους ξένους, όλα για τις τράπεζες και την προστασία τους γίνονται...
Εδώ ξεπούλησαν ολόκληρο δημοψήφισμα για να σώσουν τις τράπεζες...

Τι να λέμε τώρα...

Ο Νίκος Λυγερός για την συμμετοχή του Μ. Θεοδωράκη στο Συλλαλητήριο.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ο Μίκης και το Συλλαλητήριο

Αν κάποιος μπορεί να φανεί και να είναι ενωτικός για ένα εθνικό και λαϊκό Συλλαλητήριο είναι ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης διότι ποιος μπορεί να μην αποδεχθεί ότι αποτελεί ελληνικό σύμβολο το οποίο είναι υπερκομματικό. Έτσι όλοι θα είναι καλυμμένοι και δεν θα μπορεί κανείς να μιλήσει για δεξιά και αριστερά, όπως συμβαίνει για όσους είναι κολλημένοι και δεν μπορούν να δουν τίποτα άλλο ακόμα κι όταν το θέμα είναι καθαρά εθνικό. Για το Σκοπιανό κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μίκη ότι δεν έχει ξεκάθαρο λόγο και ότι δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και γραπτώς. Έτσι αν οι οργανωτές έχουν κάποιο πρόβλημα ισορροπίας με άλλους, ο Μίκης θα είναι ο στυλοβάτης τους όπως και είναι τόσα χρόνια για την Ελλάδα. Αυτό θα δείξει και στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει καμία κομματική προσέγγιση και ότι οι Έλληνες όλο και πιο ενωμένοι λένε την άποψή τους χωρίς να είναι εξηρτημένοι από τις δηλώσεις της εξουσίας και της ιδεολογίας της. Διότι το Σκοπιανό δεν είναι θέμα ιδεολογίας αλλά ιστορίας και όσοι το έχουν ξεχάσει πρέπει να το μάθουν αν όντως θέλουν να προστατέψουν τον Ελληνισμό από επιθέσεις της βαρβαρότητας της λήθης. Αυτό ο Μίκης δεν το ξέχασε και ούτε πρόκειται ποτέ.  

πηγή 

Ο Γίγας Λαός του Μίκη

Μπορεί η έκφραση του Μίκη: Σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός, να ξάφνιασε και να άδειασε μερικούς που ακόμα αναρωτιούνται αν έπρεπε να γίνει το ιστορικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά τους άξιζε ν' ακούσουν αυτόν τον μεγάλο άντρα του Ελληνισμού που δεν έχει να σπαταλήσει χρόνο για να μιλήσει διπλωματικά. Η ανάλυσή του έρχεται να ενισχύσει με όλη της τη δύναμη τον ελληνικό λαό που πολλοί είχαν αφήσει μόνο του να παλέψει με τις δυνάμεις της εξουσίας που ξέχασε πώς αντιστέκεται όταν πρόκειται για θέματα εθνικά και ιστορικής σημασίας. Έτσι και ο Μίκης ξεκαθάρισε το θέμα και άφησε τη διπλωματία εκεί που πρέπει αφού είπε ντόμπρα και σταράτα το όνομα της Μακεδονίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί με κανένα τρόπο για την ονομασία των Σκοπίων. Γι' αυτό το λόγο όσοι θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός θα εγκαταλείψει τον αγώνα, κάνουν λάθος. Διότι οι ενισχύσεις που θα δεχθεί θα είναι όλο και περισσότερες. Αφού άνθρωποι που δεν πίστευαν πια ότι θα αντισταθεί, χάρηκαν για την αντίσταση που έδειξε μπροστά σε όλους χωρίς να φοβηθεί κανένα. Όλοι όσοι ξέρουν για το πνεύμα του Σολωμού, του Ρίτσου και του Ελύτη, αναγνωρίζουν μέσα στις δηλώσεις του Μίκη το ύφος του Ελληνισμού που δεν ξεχνά κανέναν αγώνα για την ελευθερία του ελληνικού λαού. Έτσι σιγά σιγά όλοι προετοιμάζονται για να δώσουν συνέχεια στο ιστορικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα.  

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού για το Συλλαλητήριο και το Σκοπιανό ΕΔΩ

ΙΜΙΑ 1996 - Ποιοί παραποιούν την αλήθεια;

Γράφει ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

Το 2007, έγινε η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» της Γ´ Γυμνασίου (ISBN 978-960-06-2774-9). Το βιβλίο, στην ΕΝΟΤΗΤΑ 58, σελ. 163, έγραφε επί λέξει: «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Iμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)».

Το κείμενο αυτό, ακριβώς τρεις σειρές, αλλά με τρία τεράστια λάθη, απέκρυπτε την αλήθεια των γεγονότων και εύλογα προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα. (ΙΜΙΑ: 3 λάθη σε τρεις γραμμές στο σχολικό βιβλίο Γ΄ Γυμνασίου)

Μετά από όλα αυτά, στις 25 Ιουλίου 2010, το «Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης», εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου: 

ΑΡΧΙΖΕΙ /// Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο για το βιβλίο της Γ´ Γυμνασίου
«Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», διευκρινίζουμε: 

Η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19-10-2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών - μεταξύ άλλων - και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007.Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο. Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 στιχ. 19-20: “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια” αλλάζει στο ορθό “ με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”. Οι διορθώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών. Γραφείο τύπου ///ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.

Στην επανέκδοση του βιβλίου (ISBN 960-06-2013-Χ), στο αρχικό κείμενο προστέθηκαν τρεις λέξεις (από την Τουρκία ), αλλά τα τρία τραγικά λάθη παρέμειναν στις τρεις γραμμές του κειμένου (ΕΝΟΤΗΤΑ 58, σελ. 169):

ΗΘΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Δεν γίνεται καμία αναφορά για τη θυσία των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, του πληρώματος του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» – Χριστόδουλου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ κυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ, Παναγιώτη ΒΛΑΧΑΚΟΥ συγκυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ και Έκτορα ΓΙΑΛΟΨΟΥ χειριστή συσκευών, Αρχικελευστή ΠΝ – που θυσιάστηκαν, την 31η Ιανουαρίου 1996 στη θάλασσα των Ιμίων, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. (Στοιχεία που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα των Ιμίων)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Μέσα στις τρεις σειρές του βιβλίου γίνεται πλαστογράφηση της αλήθειας και της ιστορικής πραγματικότητας.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, ‘ελαφρά τη καρδία’ (άραγε μόνο ;) γράφουν για αμφισβήτηση, και χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη η οποία, εν προκειμένω σημασιολογικά, είναι τελείως λάθος και πλήττει τα εθνικά μας δίκαια.

Αποσιωπούν ότι υπήρξε Τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης των Ελληνικών νησίδων Ίμια, από 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου 1996.

Η Ελλάδα, μέσω του επίσημου διδακτικού (;) βιβλίου, παραδέχεται ότι δεν έχει την κυριαρχία των νησίδων Ίμια, την οποία την διεκδικεί η Τουρκία!!! αφού η λέξη «διεκδίκηση», σημαίνει:

«αγώνας για την απόκτηση κάποιου αγαθού που ανήκε σε κάποιον και του το καταπάτησαν» (βλέπε, Το Μεγάλο Λεξικό, A. Γεωργοπαπαδάκου, Εκδόσεις Α. Μαλλιάρη, σελ.300) και 
(ii) «υπεράσπιση, άμυνα» (βλέπε, Ετυμολογικό Λεξικό, Γ. Μπαμπινιώτη, σελ.368). 

Όποιος γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά, καταλαβαίνει…

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Οι συγγραφείς, εκτός από την ιστορία, φαίνεται να αγνοούν ή να παραποιούν και τη Γεωγραφία. Δεν υπάρχει μια βραχονησίδα Ίμια αλλά υπάρχουν δυο νησίδες Ίμια και έτσι αναφέρονται στους ελληνικούς και ξένους Ναυτικούς Χάρτες. Τα ανατολικά Ίμια με υψόμετρο 14 μέτρα και βάθη θαλάσσης από 5 μέχρι 35 μέτρα και τα δυτικά Ίμια με υψόμετρο 21 μέτρα και βάθη από 7 μέχρι 35 μέτρα. Είναι νησίδες που ανήκουν στην αλυσίδα νησιών με την ονομασία «Δωδεκάνησα» και διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Καλύμνιων. Έχουν συνολική έκταση 10 στρέμματα. Μάλιστα, στα δυτικά Ίμια μέχρι και τον Απρίλιο του 2004, υπήρχε κτηνοτροφική δραστηριότητα. 
*** 

Δυστυχώς, επί μια δεκαετία (2007-2017), στο βιβλίο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» της Γ´ Γυμνασίου, εξακολουθούν και υπάρχουν τρία τραγικά λάθη που παραποιούν την αλήθεια, μετατρέπουν την ΙΣΤΟΡΙΑ σε μυθιστόρημα και υποσκάπτουν τα θεμέλια της εθνικής μας κυριαρχίας. 

Αλεξανδρούπολη Ιανουάριος 2018 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α) 

πηγή

Απέβαλαν τη Ρωσία και από τους Παραολυμπιακούς – Η ρατσιστική βεντέτα συνεχίζεται

Η Διεθνής Παραολυμπιακή επιτροπή ανακάλυψε κι αυτή την Αμερική (όπως και η ΔΟΕ), ότι δηλαδή υπάρχουν αθλητές που ντοπάρονται και τυχαίνει να είναι όλοι Ρώσοι! Η γελοία παράσταση που έχουν στήσει συνεχίζεται με τον αποκλεισμό και της Παραολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε πάντως να επιτρέψει σε περίπου 35 Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν, αλλά ως ουδέτεροι… 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε (λέμε τώρα) τους λόγους του αποκλεισμού:
«Όσα αποκαλύφθηκαν δεν ήταν μια μικρή παράβαση κανονισμών, ένα τυχαίο ατομικό λάθος. Ήταν μία οργανωμένη επίθεση στην αξιοπιστία του αθλητισμού (σ.σ.γιατί είπαμε, μόνο οι Ρώσοι είναι ντοπαρισμένοι με κρατική συμμετοχή, κανείς άλλος) που απείλησε το μέλλον του. Αυτά τα ευρήματα καθιστούν αδύνατον να αποφασίσουμε ποιοι Ρώσοι είναι καθαροί και ποιοι όχι», είπε ο Άντριου Πάρσονς. 

Η Παραολυμπιακή ομάδα της Ρωσίας είχε αποβληθεί και από τους Αγώνες του Ρίο το 2016 λόγω του ντόπινγκ. 

Η ουδέτερη ομάδα που θα βρεθεί στην Πιονγκτσάνγκ θα είναι περίπου η μισή σε μέγεθος από τη ρωσική ομάδα του Σότσι το 2014. 

Οι ουδέτεροι επιτρέπονται καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί τα τεστ ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών.

πηγή

Σύγκριση της τουρκικής εισβολής σε Συρία και Κύπρο

Του Ανδρέα Θεοφάνους

Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις για το Κυπριακό εν όψει των προεδρικών εκλογών παραμένω έκπληκτος, καθώς ένα μέρος του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας τοποθετείται δείχνοντας να υποτιμά ή και να αγνοεί τον ρόλο της Τουρκίας. Κατ’ επανάληψιν έχω αναφερθεί στην ιδεολογικοποίηση του Κυπριακού και τις ολέθριες επιπτώσεις.

Στη σημερινή συγκυρία υπάρχει η προσκόλληση στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία όπως συζητείται περιστρέφεται γύρω από τις συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ (23 Μαΐου 2008) και Αναστασιάδη-Έρογλου (11 Φεβρουαρίου 2014). Η πολιτική αυτή κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα τον περασμένο Ιούλιο, παρά τις διαχρονικές ελληνοκυπριακές παραχωρήσεις και τη σταδιακή προσαρμογή τους προς τις θέσεις της άλλης πλευράς. Κι αυτό, επειδή η Τουρκία επέμενε στις εγγυήσεις και στην παραμονή στρατευμάτων.

Ακόμα όμως και να υποχωρήσει η Άγκυρα στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί βιώσιμη διευθέτηση στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα. Είναι για αυτό που προβάλλει ως αναγκαιότητα η υιοθέτηση μιας διαφορετικής προσέγγισης η οποία να περιλαμβάνει την εξελικτική διαδικασία.

Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέπεσε διαχρονικά σε σοβαρά λάθη δεν μπορεί να της καταλογισθεί η μη επίλυση του Κυπριακού μετά το 1974. Η διαιώνιση του προβλήματος δεν είναι αποτέλεσμα εθνικιστικών και απορριπτικών τάσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους αλλά παραμένει προϊόν του τουρκικού μαξιμαλισμού, ο οποίος προωθεί την προτεκτορατοποίηση της Κύπρου με πρόφαση τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.

Η στάση της Άγκυρας

Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η στάση της Άγκυρας. Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία (χωρίς να είναι εγγυήτρια δύναμη) με στόχο να παρεμποδίσει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Στην Κύπρο, όμως, η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε δια της βίας 37% του εδάφους για να δημιουργήσει ανεξάρτητη τουρκοκυπριακή οντότητα με τελικό στόχο την καταστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της Μεγαλονήσου σε προτεκτοράτο.

Στην Τουρκία δεν αναγνωρίζονται ούτε ως μειονότητα τα εκατομμύρια των Κούρδων ενώ παραβιάζονται συστηματικά τα πολιτικά και τα ατομικά τους δικαιώματα. Ούτε και στο Ιράκ η Τουρκία επιτρέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, ούτε και στη Συρία αυτόνομη κουρδική περιοχή.

Και όμως στην Κύπρο η στάση της Τουρκίας είναι ακριβώς η αντίθετη: για την τουρκοκυπριακή μειονοτική κοινότητα η απαίτηση είναι όχι μόνο η προστασία των δικαιωμάτων τους, αλλά και η πολιτική ισότητα. Ο παραμερισμός του νόμιμου κράτους και η αντικατάστασή του με ένα τρικέφαλο κρατικό μόρφωμα, το οποίο η Άγκυρα θα ελέγχει μέσω του «τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους».

Συνεπής στην ιδιοτέλεια

Εν ολίγοις η Τουρκία παρουσιάζει μια τεράστια ασυνέπεια στο πώς αντικρίζει τα διάφορα ζητήματα: ενώ δεν αναγνωρίζει ως μειονότητες εντός της επικράτειας της εκατομμύρια πολιτών της, Κούρδων και άλλων, σε άλλα κράτη όπου διαβιούν κοινότητες τουρκικής καταγωγής επιδιώκει το μέγιστον. Και όταν οι κουρδικές μειονοτικές κοινότητες σε γειτονικά κράτη προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτόνομες οντότητες προσπαθεί να τις καταπνίξει, διότι δεν θέλει να υπάρξουν ανάλογες εξελίξεις στο εσωτερικό της. Η Τουρκία είναι συνεπής μόνο ως προς την εξυπηρέτηση των δικών της εθνικών συμφερόντων, όπως η ίδια τα προσδιορίζει.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι στο Κυπριακό καμιά ουσιαστική εξέλιξη για μια τελική διευθέτηση δεν είναι εφικτή χωρίς τη βούληση της Άγκυρας. Είναι επιβεβλημένο να πολιτευόμαστε με σύνεση, με πραγματισμό και όχι με ψευδαισθήσεις και με ρομαντικές υποθέσεις. Απαιτούνται, μεταξύ άλλων, νέο αφήγημα και ένα αποτελεσματικό κράτος στα πλαίσια του οποίου θα πρέπει να επιδιώξουμε την εκπλήρωση των στόχων μας. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, που θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ο επόμενος Πρόεδρος, ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να τολμήσει να ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση. 

πηγή

Έρχονται νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ!

Πρόκειται για τα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ. Είναι οι δυο τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη».

Το Ευρωσύστημα θα διοργανώσει ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό και τους φορείς που κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά σχετικά με την εισαγωγή των νέων αυτών χαρτονομισμάτων. Τα συγκεκριμένα θα έχουν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας. 

Χιλιάδες πλαστά χαρτονομίσματα το 2017 

Περίπου 363.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Δηλαδή, σημειώθηκε αύξηση κατά 9,7%συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2017 και κατά 2,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016. 

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της: «Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πολύ μικρή. Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ, αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ». Το 2017, για παράδειγμα, ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 5,9% και 4,0%, αντίστοιχα. 

Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει το 1,1 τρισεκατομμύριο. 

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017:
Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δυο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περίπου 85% των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Η πλειονότητα των πλαστών τραπεζογραμματίων (97,8%) εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 1,7% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,5% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Καθήκον του Ευρωσυστήματος – δηλαδή της ΕΚΤ και των 19 εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης – είναι να διαφυλάσσει την ακεραιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ και να εξακολουθεί να βελτιώνει τις τεχνικές παραγωγής τραπεζογραμματίων, αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της δεύτερης σειράς – της σειράς «Ευρώπη» – είναι ακόμη πιο ασφαλή και συμβάλλουν στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στο νόμισμα».

[cnn]
πηγη

Οι χάρτες που όρισαν τη «γεωγραφική Μακεδονία»

Του Ιωάννη Μάζη 

Ας εξετάσουμε πρωτίστως κάποιες επιχειρηματολογικές αφηγήσεις του δημοσίου διαλόγου σχετικά με το «συνετόν» του συμβιβασμού των Αθηνών εις μίαν ονομασία σύνθετη εμπεριέχουσα τον όρον «Μακεδονία». Η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων είναι πρωτίστως και ουσιαστικώς κρίσιμη, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ο όρος «Μακεδονία» per se αποτελεί τον κατ’ εξοχήν φορέα του σκοπιανού δήθεν αλυτρωτισμού. Εξ αυτού και μόνον θα χαλκευθεί η νομιμοποίησις της ανυπάρκτου εθνικώς «μακεδονικής ταυτότητος», ανυπάρκτου γλωσσολογικώς «μακεδονικής γλώσσης» και φυσικά της ανυπάρκτου νομοκανονολογικώς «ορθοδόξου μακεδονικής εκκλησίας».

Δεύτερον, σημειωτέον ότι η ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητας αντιστοιχεί σχεδόν πλήρως στο τμήμα της ελληνικής επικράτειας στην βόρειο Ελλάδα. Η έννοια της «γεωγραφικής Μακεδονίας» αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κατασκευή Ρώσων, Γερμανών και Βουλγάρων χαρτογράφων τον ύστερο 19ο αιώνα. Σε χάρτες των μέσων του 19ου αιώνος, όπως του Γάλλου χαρτογράφου Ami Boue (1847, Βλ. σχετ. Χάρτη), ο όρος Μακεδονία δεν περιλαμβάνει τα Σκόπια, αλλά μόνο το όριο Μοναστηρίου-Αχρίδας και φυσικά την γνωστή μας Μακεδονία στην ελληνική επικράτεια.

Αντιθέτως σε χάρτες του ύστερου 19ου αιώνος δημιουργείται η «γεωγραφική Μακεδονία», η οποία σύμφωνα με μία διαστρεβλωτική αντίληψη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους μοιράστηκε μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας. Όμως δεν υφίστατο «Μακεδονία» ως διοικητική ή γεωγραφική ενότητα κατά την οθωμανική περίοδο. Επίσης εθνογραφικοί χάρτες, όπως αυτός του Γερμανού γεωγράφου Heinrich Kiepert (βλ. σχετ. Χάρτη), οι οποίοι έδειχναν υψηλά ποσοστά σλαβοφώνων, αποτελούσαν παραγγελία του βουλγαρικού εξαρχάτου στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν εξασφαλίζεται η ελληνική πλευρά

Τρίτον, τα ζητήματα της απαλοιφής από το Σύνταγμα των Σκοπίων των δήθεν «αλυτρωτικών» επιταγών του, δια της απαλοιφής των αντιστοίχων άρθρων, δεν αποτελούν, κατά κανένα τρόπο, εξασφάλιση για την ελληνική πλευρά. Ασφαλώς ένα κράτος έχει το απόλυτον δικαίωμα να δημιουργεί, αλλά και να αναθεωρεί τον συνταγματικό του χάρτη κατά: i) τα εθνικά του συμφέροντα, ii) τα ιδεολογικά του ζητούμενα και iii) τα πολιτικά και iv) τα γεωστρατηγικά του προτάγματα, όπως αυτό τα αξιολογεί.

Εάν, συνεπώς, το σκοπιανό πολυεθνοτικό (αλβανο-σλαβο-ρομανικό) μόρφωμα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με σύνθετη ονομασία εμπεριέχουσα τον όρο «Μακεδονία» δεν θα έχει κανένα λόγο να μην τροποποιήσει εκ νέου το Σύνταγμά του προς την προϋπάρξασα δήθεν «αλυτρωτική» κατεύθυνση. Είναι λοιπόν φενάκη η διατυμπανιζομένη, από τους υποστηρικτές της υπάρξεως του όρου «Μακεδονία» στην «λύση» του ονοματολογικού, «διασφάλιση του αποκλεισμού των αλυτρωτικών διατάξεων από το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων».

Έχει εισέτι υποστηριχθεί ότι εάν δεν καταλήξομε σε «σύνθετη ονομασία» (…με τον όρο «-Μακεδονία» άραγε εννοούν οι υποστηρίζοντες «λυσιν»;) τότε δεν θα υπάρξει «λύσις». Μα, αυτό ποιόν απειλεί; Την Ελλάδα ή τα Σκόπια τα οποία επείγονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Ας λάβουμε επίσης υπόψη την προ εβδομάδος προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ προς την Σκοπιανή κυβέρνηση, η οποία αποκλείει την εισδοχή του κρατιδίου εις το ΝΑΤΟ με την συνταγματική των ονομασία. Και αυτά συμβαίνουν ενώ τα Σκόπια απαιτούν τον σφετερισμό της εθνικής ελληνικής ταυτότητος, της ελληνικής αυτοσυνειδησίας και της ελληνικής ιστορίας και μάλιστα με την επίσημη συναίνεση της…Ελλάδος;

Προτείνουν «καθρεφτάκια»

Και μας προτείνουν…«καθρεφτάκια και χάντρες για ιθαγενείς» προσφέροντάς μας την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των και κάποιων οδών της πρωτευούσης των; Ο κος Μητσοτάκης είχε απόλυτο δίκαιο όταν ανέφερε προχθές ότι : «δεν θα διακινδυνεύσω τον διχασμό των Ελλήνων για να διαφυλάξω την ενότητα των Σκοπιανών». Μόνο που θα πρέπει να προχωρήσει θαρραλέα και στην αποκήρυξη του όρου «Μακεδονία» από την προερχομένη εκ του, επικινδύνως συγχροτιζομένου μετά του κου Σόρος και παταγωδώς αποτυχόντος επί 25ετίαν, «διαμεσολαβητού» του ΟΗΕ και να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση και αντικατάστασή του.

Τότε θα ευεργετούσε πρωτίστως το έθνος μας και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του πολυεθνοτικού κρατιδίου των Σκοπίων και δευτερευόντως την μεγάλη παράταξη της οποίας επιδιώκει να ηγηθεί. Υπό το κράτος της εκφράσεως της λαϊκής βουλήσεως από το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά και του επομένου των Αθηνών, εις το Σύνταγμα, στις 4 Φεβρουαρίου, είναι αδύνατον η «μυστική διπλωματία» των Αθηνών να επιτρέψει εις τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να «αυτοκτονήσουν» πολιτικώς. Άρα «λύσις» του προαναφερθέντος τύπου δεν νομίζω ότι θα υπάρξει.

Γιατί «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία»

Επιμένω εδώ και πολύ καιρό, στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία», διότι όλες οι άλλες δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα, πράγμα που θα καταλήξει προϊόντος του χρόνου, όχι μόνον εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των κρατικών συμφερόντων και του ιδίου του κρατιδίου των Σκοπίων.

Και αυτό διότι οι ισορροπίες στην Βαλκανική, από τούδε και εις το εξής, θα είναι άκρως επισφαλείς με πρώτα θύματα, εκείνα τα πολυεθνικά μορφώματα τα οποία δεν έχουν και δεν μπορούν να αποδείξουν βαθύτατες εθνικές ταυτότητες οι οποίες να αποτελούν κοινή εθνική συνείδηση και πεποίθηση του μωσαϊκού των λαών που τα συνιστούν. Επίσης η ονομασία «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία» δεν διαγράφει ούτε καταπνίγει κάποια εθνοπολιτισμική ή γλωσσική ταυτότητα των συνιστωσών εθνοτήτων του κρατιδίου.

Εις τα ταξιδιωτικά έγγραφα των κεντροβαλκανίων πολιτών, η κάθε εθνότης θα μπορεί να αναφέρει την ταυτότητά της: Π.χ. ο εθνοτικώς αλβανογενής, θα μπορεί να αναφέρει:«Εθνικότης αλβανική», ο εθνοτικώς Σλάβος αντιστοίχως: «Εθνικότης σλαβική», ο εθνοτικώς Έλλην: «Εθνικότης ελληνική», κ.τ.λ. Επίσης το ίδιο το ΝΑΤΟ θα ήταν απολύτως ικανοποιημένο όταν στον κατάλογο των μελών του εγένετο εμφανές δια της ονομασίας αυτής, ότι ασκεί επιρροήν εις την κεντρική βαλκανική! Άρα, όλοι θα ήσαν ικανοποιημένοι.

πηγή