Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΚΙ ΟΜΩΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ

“Συνελήφθη” να ψεύδεται ο Πάνος Ξυνής
Να καταθέσει ο Robert Sikellis

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας” 
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr 

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα - Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Siemens - κ. Πάνου Ξυνή, στη διερεύνηση των “μαύρων ταμείων” της γερμανικής εταιρείας που λάδωνε πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να παίρνει η Siemens δουλειές – έργα από το Δημόσιο!

Όπως είχαμε γράψει στην Ελεύθερη Ώρα την ίδια ημέρα (Παρασκευή 29/9), ο κ . Ξυνής κατά την κατάθεσή του, που ξεκίνησε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, ανάγκασε την Έδρα πολλές φορές να δυσανασχετήσει, αφού σε όλες τις ερωτήσεις, απαντούσε κοφτά: δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για όλα τα θέματα!

Όπως επίσης γράψαμε, αυτός ο εκνευρισμός της Έδρας φάνηκε ιδιαίτερα, όταν του έγινε ερώτηση περί του πορίσματος της Debevoise & Plimpton LLP (διεθνής εταιρεία νομικών και ελεγκτών με έδρα τη Νέα Υόρκη), αλλά και για τις εξελίξεις στα θέματα του ΟΤΕ! Όπου και εκεί απάντησε με το στερεότυπο, δεν γνωρίζω!

Αλλά, πώς είναι δυνατόν το πόρισμα της Debevoise & Plimpton LLP για την έρευνα του σκανδάλου της Siemens να το έχει η μητρική εταιρεία της Siemens στη Γερμανία και όχι ο κ. Ξυνής πού εκπροσωπεί τη Siemens στην Ελλάδα;;

Η Εισαγγελέας του δικαστηρίου έφτασε στο σημείο να του υπενθυμίσει ότι έχει ορκιστεί στο Ευαγγέλιο και ότι κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της “άγνοιας” του! 

Το πόρισμα της Debevoise & Plimpton LLP το γνωρίζει ο Sikellis 

Δυστυχώς τρεις ημέρες μετά, το Δικαστήριο δεν έγινε σοφότερο από τον κ. Πάνο Ξυνή, αφού δεν προσκόμισε κανένα μα κανένα πόρισμα της Debevoise and Plimpton LLP!

Όμως, το σημαντικό που δεν επισημάνθηκε από κανένα άλλο Μέσο, ήταν η παραδοχή του κ. Ξυνή πως, το ζήτημα του ελέγχου της Siemens AE (Ελλάδος) από την Debevoise & Plimpton LLP στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, επιμελήθηκε ο κ. Robert Sikellis, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν Compliance officer στη Siemens AE. Το πρόσωπο που εμπιστεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία στην μετά Χριστοφοράκο εποχή και γι΄ αυτό του ανέθεσαν το “Πρόγραμμα Συμμόρφωσης”, προκειμένου στη λήξη αυτού το προγράμματος να παραδοθεί πάλλευκη η Siemens στην ελληνική Κοινωνία και το ελληνικό Δημόσιο! 

Robert Sikellis: Ένα μυστήριο πρόσωπο 

Ο Robert Sikellis – όπως έχουμε γράψει πολλές φορές – ήταν ο “εργολάβος” του κατάπτυστου, ελεεινού και επιβλαβή για το δημόσιο συμφέρον Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, με συνεταίρους την κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου!

Η εμφάνιση του Robert Sikellis στην Ελλάδα δεν γίνεται όταν ανέλαβε στη Siemens Compliance officer το 2008! Εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν και ήταν επικεφαλής αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας κρουαζιερόπλοιων για αμερικανικούς επισκέπτες!

Από τότε, προφανώς, ξεκίνησε και ο “δεσμός” της γνωριμίας των Ξυνή – Sikellis, αφού ο Πάνος Ξυνής το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη Shell, αναλαμβάνοντας η πετρελαϊκή εταιρεία την χορήγηση των καυσίμων της Ολυμπιάδας!

Να θυμίσουμε ότι, ο κ. Ξυνής πριν αναλάβει CIO της Siemens, τα προηγούμενα 25 χρόνια εργαζόταν στον πετρελαϊκό κολοσσό, από τον οποίο “αποχώρησε” μετά την επιβολή προστίμου ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμμετοχή της SHELL σε εναρμονισμένη πρακτική (καρτέλ) στο χώρο των καυσίμων! 

Να κληθεί να καταθέσει ο Robert Sikellis 

Έτσι, μετά από αυτήν την ομολογία του κ. Πάνου Ξυνή, η Έδρα του Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε να προβεί, ανάλογα με τη ροή της ακροαματικής διαδικασίας, σε κλήτευση του κ. Robert Sikellis! Αυτή η εξέλιξη, θεωρούμε, πως είναι πάρα πολύ σημαντική! Αφού ο κ. Ξυνής, επίσης, μας αποκάλυψε πως, ο Robert Sikellis είναι σήμερα Compliance officer της μητρικής Siemens στο Μόναχο της Γερμανίας!

Άρα, ο κ. Robert Sikellis “έκανε” καλή δουλειά για τη Siemens στην Αθήνα και προφανώς πήρε προαγωγή!

Ωστόσο, προσωπικά δεν μας ενδιαφέρει η επαγγελματική εξέλιξη του κ. Robert Sikellis, αλλά το γεγονός, πως ανέλαβε Compliance officer της Siemens AG, σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει στην Έδρα του Δικαστηρίου το περίφημο πόρισμα της Debevoise and Plimpton LLP!

Λαιμητόμος για τους εργαζόμενους στη Siemens ο Ξυνής 

Βγήκε όμως και άλλη μεγάλη είδηση από την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Ξυνή, που μας επιβεβαιώνει απόλυτα και που κανένα άλλο Μέσο δεν ανέφερε, όταν μήνες εμείς φωνάζουμε πως, η γερμανική εταιρεία εξαπάτησε το ελληνικό Δημόσιο και δεν προστάτεψε τους 600 εργαζομένους της, που η ίδια δήλωνε πως έχει κατά την υπογραφή της στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό (2/3/2012) και όπου δεσμευόταν πως θα τους διατηρήσει κατά τη διάρκεια του Συμβιβασμού (2012-2017)! Αυτή όμως (Siemens), προχώρησε σε συνεχείς απολύσεις εργαζομένων!

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 δε, παρουσιάσαμε στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας που μας αποκάλυπτε πως η Siemens εκείνο το διάστημα είχε μαζί με το ενοικιαζόμενο προσωπικό περί τους 480-490 υπαλλήλους!

Τι είπε λοιπόν ο κ. Ξυνής σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως;
Το 2009 που ανέλαβε CIO της Siemens οι εργαζόμενοι ήταν 800!
Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι 250!
Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κατάθεση στο Δικαστήριο του κ. Ξυνή;
Σημαίνει πως, αφού η εταιρεία Siemens έχει σήμερα 250 εργαζόμενους, όταν ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός έληξε πριν λίγες ημέρες (22/8/2017), ο κ. Πάνος Ξυνής κατά την ισχύ του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού (2012-2017) απέλυσε 350 εργαζομένους!

Και μας ενδιαφέρει πολύ τι έχουν να πουν ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου!

Στενή η σχέση Σαμαρά - Χριστοφοράκου 

Την Παρασκευή επίσης ξεκίνησε η κατάθεση του μάρτυρος Ευαγγέλου Σέκερη και η οποία θα συνεχισθεί την ερχομένη Τετάρτη (4/10/2017)!

Ωστόσο, δεν θα σταθώ σε όσα αναπαράγουν όλα τα άλλα ΜΜΕ για κενά στην κατάθεση Σέκερη, γιατί πιστεύω πως ο κ. Ευάγγελος Σέκερης την Τετάρτη θα είναι άκρως αποκαλυπτικός και ενημερωτικός, υποβοηθώντας πραγματικά την Έδρα στην αποκάλυψη της αλήθειας!

Πάντως εμάς, που μας ενδιαφέρει η πραγματική και ουσιαστική πληροφόρησή σας, η είδηση βόμβα ήταν η αποκάλυψη του εν ενεργεία Διευθυντικού στελέχους της Siemens κ. Ευαγγέλου Σέκερη, πως, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς γνώριζε τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο – κατηγορούμενο και φυγόδικο – από το 1995!

Αυτή η αποκάλυψη είναι πράγματι πολιτική βόμβα!

Γιατί, μέχρι σήμερα, η ΝΔ ισχυρίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν γνώριζε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο!

Και πως μπορεί αυτή η αποκάλυψη – κατάθεση να αμφισβητηθεί, όταν ο Ευάγγελος Σέκερης είναι μπατζανάκης του Αντώνη Σαμαρά; Αφού έχουν παντρευτεί τις αδελφές Κρητικού;;

Σημειώστε πως, σε αυτή τη οικογενειακή σχέση παρέμεινε επ΄ αρκετόν ο Πρόεδρος της Έδρας!!
Επανέρχομαι…

Η πύρρειος νίκη της Μέρκελ πλήγωσε βαθιά την παγκοσμιοποίηση

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει θέσεις της παγκοσμιοποίησης προκειμένου να επανακάμψουν ψηφοφόροι που βρέθηκαν στο AfD.

Είναι σχετικά πρόσφατη η εικόνα του Ομπάμα, να πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Γερμανία, που θεωρήθηκε ότι παρέδωσε στην Α. Μέρκελ το κλειδί της παγκοσμιοποίησης για να αντιμετωπίσει αυτή πλέον τον Τραμπ, κήρυκα του "Έθνους-Κράτους". 

Όμως, η Α. Μέρκελ θα ξαναγίνει για τέταρτη φορά καγκελάριος, αλλά με κομμένα φτερά και υποχρεωμένη σε πολλές υποχωρήσεις. Το περίεργο είναι, ότι οι δύο εταίροι της, με τους οποίους εξ ανάγκης θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει, έχουν πλήρως αντιτιθέμενες απόψεις, με το Φιλελεύθερο κόμμα να είναι ακραία καπιταλιστικό και με το ακροδεξιό, Εναλλακτική για την Γερμανία, ακαθόριστης ιδεολογίας. 

Πρόκειται σαφώς για ακροδεξιό κόμμα, και όχι εθνικιστικό, επειδή στερείται και ιδεολογίας και κυβερνητικών θέσεων. Η επιτυχία του οφείλεται αποκλειστικώς στο "αντί" στην Ενωμένη Ευρώπη με τη σημερινή της μορφή και "αντί" στην μεταναστευτική πολιτική. Δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, όπως τον αποδέχθηκε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο και αποκληθείς "Πατέρας της Δημοκρατίας". 

Η Α. Μέρκελ είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει θέσεις της παγκοσμιοποίησης προκειμένου να επανακάμψουν ψηφοφόροι που βρέθηκαν στο Εναλλακτικό κόμμα, και όχι στους Φιλελευθέρους. Άλλωστε, τα συνθήματα των Εναλλακτικών, βρίσκουν απήχηση σε μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού λαού, κι ας μη εκδηλώθηκε σε ψήφους. 

Και όχι μόνον στον γερμανικό λαό. Τα μηνύματα από τις προηγηθείσες εκλογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έδειχναν ότι δεν ήταν τυχαία η νίκη του Τραμπ, λόγω του ότι η παγκοσμιοποίηση απογοήτευσε, αφού δεν υλοποιήθηκαν όσα υποσχέθηκε. Το εναντίον, μάλιστα. Πανευρωπαϊκή έρευνα μεταξύ των νέων της Ε.Ε. -και των Ελλήνων- δείχνουν πως οι απόψεις "έθνους-κράτους" επικρατούν. Σχηματίζεται δηλαδή το περίγραμμα της στάσης της ευρωπαϊκής νεολαίας απέναντι στο ευρωπαϊκό "κληροδότημα" 

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των νέων Ευρωπαίων βλέπουν την Ε.Ε. απλά ως ένα εμπορικό μπλοκ που το κρατούν ενωμένο τα οικονομικά συμφέροντα, όχι ως μια συμμαχία χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες πολιτισμού και πολιτικής κουλτούρας. Με άλλα λόγια, εκατομμύρια νέοι αντιλαμβάνονται πως υπάρχει πολιτικοοικονομικό σχέδιο στην Ευρώπη και όχι ειλικρινής προσπάθεια διαπολιτισμικής συνεννόησης με σεβασμό στις εθνικές ταυτότητες και ιδιοσυγκρασίες. 

Περισότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (38%) τάσσεται σαφέστατα υπέρ της επιστροφής των εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις, μια τάση που εμφανίζεται πολύ πιο έντονη στην Ελλάδα (60%), παρά στην Βρετανία (44%) που ψήφισε πέρυσι υπέρ του Brexit. 

Είναι ενδιαφέρουσα μια μελέτη του Πέτρου Τάσιου, στο "Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών", όπου στο υποκεφάλαιο "Ευρώπη των Εθνών", την θεωρεί ως την πολιτική έκφραση του ιδεολογικού πατριωτισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με αφετηρία το πνευματικό κίνημα του Ρομαντισμού, που βρίσκεται στον αντίποδα του ορθολογισμού και του υλισμού, έχει τρεις βασικές αρχές: 

α) τη διαφύλαξη του εθνικού χαρακτήρα των κοινωνιών και το δικαίωμά τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα,
β) την υπεράσπιση των εθνικών πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη,
γ) το δικαίωμα της ελευθερίας των εθνών-κρατών να εφαρμόζουν από μόνα τους πολιτικές που να ρυθμίζουν τη ζωή των ανθρώπων που τα κατοικούν.
 

Η Ευρώπη, δια της παγκοσμιοποίησης, εξέφυγε του αρχικού οράματος των εμπνευστών της ενωμένης Ευρώπης. Πολύ περισσότερο, που στη σημερινή εποχή κατάντησε Γερμανική Ευρώπη. Θα μπορούσε να επιδιωχθεί η υιοθέτηση ενός διακρατικού συνεργατικού συστήματος, στο οποίο το έθνος-κράτος να παραμένει ανέπαφο και να είναι ο υπέρτατος χώρος άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας. Στη βάση αυτή μπορεί να γίνει προσπάθεια συνεννόησης των αντιπροσώπων των εθνών-κρατών, δηλαδή των κυβερνήσεων, ώστε να διαμορφωθούν κοινοί θεσμοί αποφάσεων. 

Όσο τα ισχυρά κράτη επιβάλλουν τις απόψεις τους επί των ασθενεστέρων, τόσο θα αποδυναμώνεται η ιδέα της ενοποίησης της Ευρώπης. 

Μακεδών
Πηγή Voria

Οι 18 μοναδικές ιδιότητες της Ελληνικής γλώσσας!

Του Ἀντώνη Ἀντωνάκου, φιλολόγου – ἱστορικοῦ

Οι ιδιότητες αυτές, πολύ περιληπτικά, είναι οι εξής:

1. Ἡ μόνη γλῶσσα στὸν κόσμο ποὺ ὁμιλεῖται συνεχῶς ἐπὶ 4000 ἔτη. Ὅλες οἱ ὁμηρικὲς λέξεις ἔχουν διασωθεῖ στὴν παραγωγὴ τῶν λέξεων καὶ κυρίως στὰ σύνθετα. Π.χ. μπορεῖ σήμερα νὰ λέμε νερό (ἐκ τοῦ νηρόν, ἐξ οὗ καὶ Νηρηίδες, Νηρεὺς κ.λπ.), ἀλλὰ τὰ σύνθετα καὶ τὰ παράγωγα θὰ εἶναι μὲ τὸ ὕδωρ (ὑδραυλικός, ὑδραγωγεῖο, ὕδρευση, ἐνυδρεῖο, ἀφυδάτωση, κ.λπ.) Ἢ τὸ ρῆμα δέρκομαι βλέπω, ποὺ ἔχει διασωθεῖ στὸ ὀξυδερκής. 

2. Ἔξυπνοι τόνοι καὶ ἔξυπνα γράμματα. Οἱ τόνοι καὶ τὰ πνεύματα ἀλλὰ καὶ τὰ φωνήεντα εἶναι πολὺ σημαντικοὶ παράγοντες στὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα, γιατί, ἂν ἀλλάξει ἕνα πνεῦμα ἢ ἕνας τόνος ἢ ἕνα φωνῆεν, αὐτομάτως ἔχουμε διαφορετικὴ σημασία. Π.χ. τὸ ρῆμα εἴργω (μὲ ψιλὴ) σημαίνει ἐμποδίζω τὴν εἴσοδο, ἐνῷ μὲ δασεῖα (εἱργνύω) σημαίνει ἐμποδίζω τὴν ἔξοδο (κάθειρξις). Σῦρος (μὲ περισπωμένη) εἶναι τὸ νησί, ἐνῷ Σύρος (μὲ ὀξεῖα), εἶναι ὁ κάτοικος τῆς Συρίας. Ἡ λέξη φορὰ (μὲ ὄμικρον) σημαίνει τὴν κατεύθυνση ἑνὸς πράγματος, ἡ λέξη φωρά (μὲ ὠμέγα καὶ ὀξεῖα) σημαίνει τὴν κλοπή, ἐνῷ φωρᾷ (μὲ ὠμέγα, περισπωμένη καὶ ὑπογεγραμμένη) σημαίνει ζητεῖ. 

3. Ὁ τονισμὸς δημιουργεῖ θετικὴ ἢ ἀρνητικὴ ἔννοια. Παράδειγμα, ἡ λέξη ἔργον συντιθέμενη μὲ ἕνα συνθετικὸ ἀποδίδει ἰδιότητα δημιουργώντας τὴν κατάληξη -ουργός. Καὶ ἐδῶ ἔρχεται τὸ μεγαλεῖο τῆς Ἑλληνικῆς ἡ ὁποία προστάζει: Ἐὰν τὸ ἔργο εἶναι γιὰ τὸ καλὸ τῶν ἀνθρώπων, τότε τονίζεται ἡ λήγουσα, ὅπως μελισσουργός, δημιουργός, σιδηρουργός. Ὅταν ὅμως εἶναι πρὸς…βλάβην τῶν ἀνθρώπων, ὁ τονισμὸς ἀνεβαίνει στὴν παραλήγουσα π.χ. κακοῦργος, πανοῦργος, ραδιοῦργος. 

4. Ἡ σοφία. Ἡ γλῶσσα μας ἔχει λέξεις ποὺ περικλείουν, πραγματικά, ὁλόκληρη φιλοσοφία. Π.χ. ἡ λέξη βίος ἀναφέρεται στοὺς ἀνθρώπους ἐνῷ ἡ λέξη ζωὴ στὰ ζῶα, ἡ λέξη φθόνος ἐκ τοῦ φθίνω ποὺ σημαίνει, σβήνω, χάνομαι, ὁπότε ἐπισημαίνεται ἡ ἠθικὴ διδασκαλία τῆς λέξεως αὐτῆς ποὺ μᾶς προστάζει νὰ μὴν φθονοῦμε τοὺς ἄλλους, διότι ὅποιος φθονεῖ τότε φθίνει συνεχῶς, σβήνει καὶ στὸ τέλος χάνεται. 

5. Ὁ λακωνισμός, δηλαδὴ ὁ σύντομος, περιεκτικὸς καὶ φιλοσοφημένος λόγος. Ὅταν σὲ μιὰ φράση δὲν μποροῦμε οὔτε νὰ προσθέσουμε οὔτε νὰ ἀφαιρέσουμε κάτι, τότε ἔχουμε τὴν ὑψίστη τελειότητα, τὴν ὑψίστη σοφία. Π.χ. τὸ «μηδὲν ἄγαν», στὸ ὁποῖο, ἂν ἀφαιρέσουμε τὴ μία ἀπὸ τὶς δύο λέξεις, ἡ ἄλλη μόνη της δὲν σημαίνει κάτι, ἐνῷ, ἂν προστεθεῖ ἕνα ρῆμα, ἡ φράση θὰ χάσει τὴ γενικότητά της. 

6. Ἡ κυριολεξία. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα διαθέτει μιὰ λέξη γιὰ τὸ κάθε τι. Ἀκόμη κι ἂν φαίνεται ὅτι κάποιες λέξεις σημαίνουν τὸ ἴδιο πρᾶγμα, στὴν πραγματικότητα ὑπάρχουν λεπτὲς νοηματικὲς διαφορές. Γι’ αὐτό, οὐσιαστικῶς, στὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα δὲν ὑπάρχουν συνώνυμα. Π.χ. στὴν ἀρχικὴ μορφὴ τῆς γλώσσας μας ὑπῆρχαν τρία ρήματα γιὰ τὸ ἀνακατεύω. Τὸ κεράννυμι (ἀνακατεύω δύο ὑγρὰ καὶ δημιουργῶ μιὰ νέα χημικὴ ἕνωση, π.χ. οἶνος + ὕδωρ κρασί), τὸ μείγνυμι (ρίχνω στὸν ἴδιο τόπο δύο ὑγρὰ σὲ ἀγγεῖο, ἢ δύο στερεὰ στὸ σάκκο), ποὺ ἁπλῶς σημαίνει ἕνωση, καὶ τὸ φύρω (ἀνακατεύω κάτι ξηρὸ μὲ οὐσία ὑγρὴ μὲ ἀποτέλεσμα νὰ λερωθεῖ τὸ στερεὸ ἀπὸ τὸ ὑγρό, ὅπως φύραμα, αἱμόφυρτος). 

7. Ἡ δημιουργία συνθέτων καὶ ὁ πολλαπλασιασμὸς τῶν λέξεων, ἔντεχνου λόγου δημιουργία. Ἂν καὶ ὑπάρχουν δεκάδες χιλιάδες λέξεις ἱκανὲς νὰ πιστοποιήσουν τὴν ἰδιότητα αὐτή, μιὰ καὶ μόνο πηγὴ ἀρκεῖ γιὰ νὰ διαπιστώσουμε τὴν ἀλήθεια: Στὴν Ἰλιάδα, (Σ,54) ἡ Θέτις θρηνεῖ γιὰ ὅ,τι θὰ πάθει ὁ γιός της σκοτώνοντας τὸν Ἕκτορα «διὸ καὶ δυσαριστοτόκειαν ἑαυτὴν ὀνομάζει». Ἡ λέξη αὐτὴ ἀπὸ μόνη της εἶναι ἕνα μοιρολόι. Ἀποτελεῖται ἀπὸ τὸ δυσ + ἄριστος + τίκτω καὶ ἡ φράση σημαίνει «ἀλοίμονο σὲ μένα ποὺ γιὰ κακὸ γέννησα τὸν ἄριστο». Ἀκόμη, ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα ἔχει δημιουργήσει καὶ χρησιμοποιεῖ στὸν λόγο τὶς προθέσεις οἱ ὁποῖες, ἀκριβῶς λόγῳ τῆς πολλαπλασιαστικῆς τους ἰδιότητας, ἔχουν ὡς ἀποτέλεσμα νὰ δημιουργοῦνται ἑκατομμύρια λεξιτύπων. Οἱ προθέσεις ἐκφράζουν λεπτότατες ἐννοιολογικὲς ἀποχρώσεις, ὁπότε συντιθέμενες μὲ μία λέξη μᾶς δίνουν μεγάλη ἀκριβολογία. 

8. Εἶναι ἡ μητέρα γλῶσσα ποὺ τροφοδότησε τὶς γλῶσσες τοῦ κόσμου. Οἱ ξένες γλῶσσες διαθέτουν καὶ χρησιμοποιοῦν ἕνα πολὺ μεγάλο ποσοστὸ ἑλληνικῶν λέξεων πού, ἂν τὸ ἀφαιρέσουμε, οἱ γλῶσσες αὐτὲς δὲν θὰ μπορέσουν νὰ λειτουργήσουν. Δὲν ὑπάρχει λέξη ἡ ὁποία εἶναι δηλωτικὴ ἔννοιας σκέψεως ἐκφράσεως ἢ ἐπιστήμης ποὺ νὰ μὴν εἶναι ἑλληνική. 

9. Ἡ μαθηματικὴ δομή. Περιλαμβάνει τὴν ἀκρίβεια τῆς Γεωμετρίας καὶ τὴν ἀπόλυτη σαφήνεια ποὺ ἀπορρέει ἀπ’ αὐτήν. 

10. Ἡ ἑλληνικὴ παγκοσμιότης. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα εἶναι πλέον γνωστὸ πὼς ἔχει φθάσει στὰ πέρατα τοῦ κόσμου (Χιλή, Βοσκούς, Ἰνδικὸ ὠκεανό, Εἰρηνικὸ ὠκεανό). Σήμερα εἶναι πιὰ γενικὰ παραδεκτὸ ὅτι οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες, ἔχοντας ὡς μόνιμη κοιτίδα τὴν περιοχὴ τοῦ μεσογειακοῦ χώρου, στὴ συνέχεια εἰσέδυσαν σὲ διαφορετικὰ χρονικὰ διαστήματα πρὸς ὅλες τὶς γνωστὲς κατευθύνσεις τοῦ τότε γνωστοῦ κόσμου προσφέροντας ὁτιδήποτε τὸ ἑλληνικό (ἐπιστήμη, γλῶσσα, πολιτισμό) στὶς πρωτόγονες φυλὲς τῶν περιοχῶν αὐτῶν. Ἰδὲ καὶ τὴ μελέτη τοῦ καθηγητοῦ τοῦ πανεπιστημίου τῆς Χαϊδελβέργης Nors S. Jozephson μὲ τίτλο Greek Linguistic Elements in the Polynesian Languages Hellenicum Pacificum (Ἑλληνικὰ Γλωσσικὰ στοιχεῖα στὶς Πολυνησιακὲς Γλῶσσες Ἑλληνικὸς Εἰρηνικός). 

11. Ἡ μόνη γλῶσσα ποὺ μπορεῖ νὰ ἀποδώσει κάτι μὲ ἀκριβολογία. Οἱ ξένοι, ὅταν θέλουν νὰ ἀποδώσουν μιὰ εἰδικὴ λέξη σὲ ἐπιστημονικὸ πεδίο, χρησιμοποιοῦν πάντοτε, καὶ μόνο, τὴν ἑλληνική. Π.χ. Ἡ μεγάλη ἑταιρεία ἀθλητικῶν εἰδῶν Nike (Νάϊκι) σημαίνει Νίκη, διότι νίκη στὴν ἑλληνικὴ εἶναι αὐτὴ ποὺ προέρχεται μέσα ἀπὸ τὴν ψυχικὴ δύναμη. 

12. Εἶναι ἀπαραίτητη σὲ ὅλους τοὺς λαούς. Ὁ Μάικλ Βέντρις ποὺ ἀποκρυπτογράφησε τὴ Γραμμικὴ γραφὴ Β΄ εἶχε τονίσει τό: «Ἡ ἀρχαία ἑλληνικὴ γλῶσσα ἦτο καὶ εἶναι ἡ ἀνωτέρα ὅλων τῶν παλαιοτέρων καὶ νεωτέρων γλωσσῶν». Ὁ πρόεδρος τῆς ἑταιρείας Η/Υ Apple Τζὼν Σκάλι εἶπε ὅτι: «Ἀποφασίσαμε νὰ προωθήσουμε τὸ πρόγραμμα ἐκμάθησης τῆς ἑλληνικῆς, ἐπειδὴ ἡ κοινωνία μας χρειάζεται ἕνα ἐργαλεῖο ποὺ θὰ τῆς ἐπιτρέψει νὰ ἀναπτύξει τὴ δημιουργικότητά της, νὰ εἰσαγάγει νέες ἰδέες καὶ νὰ τῆς προσφέρει γνώσεις περισσότερες ἀπὸ ὅσες ὁ ἄνθρωπος μποροῦσε ὥς τώρα νὰ ἀνακαλύψει». Οἱ μεγάλες ἑταιρεῖες στὴν Ἀγγλία καὶ στὴν Ἀμερικὴ (Microsoft) προτρέπουν τὰ στελέχη τους νὰ μαθαίνουν ἀρχαῖα ἑλληνικά, ἐπειδὴ διεπίστωσαν ὅτι ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα ἐνισχύει τὴ λογικὴ καὶ τονώνει τὶς ἡγετικὲς ἱκανότητες. 

13. Ἡ διαχρονικότης. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα παρουσιάζει μιὰ μοναδικὴ διαχρονικότητα. Λέξεις καὶ φράσεις ποὺ λέμε σήμερα εἶναι ἴδιες καὶ ἀπαράλλαχτες ἀπὸ τὴν ἀρχαία ἐποχή. Ἐλάχιστα παραδείγματα: Μία χελιδὼν ἔαρ οὐ ποιεῖ (Στοβαῖος)· Ἕνας κοῦκος δὲν φέρνει τὴν ἄνοιξη. Ἡ δὲ χεὶρ τὴν χεῖρα νίζει (Ἐπίχαρμος)· Τὸ ‘να χέρι νίβει τ’ ἄλλο. Τὸν πάθει μαθός (Ἀγαμέμνων)· Ὁ παθὸς μαθός. Μή μοι σύγχοι (Ὅμηρος)· Μὴ με συγχίζεις. Λύεται γούνατα (Ὅμηρος)· Μοῦ λύθηκαν τὰ γόνατα. Ὄρνιθος γάλα (Πλούταρχος)· Τοῦ πουλιοῦ τὸ γάλα. Διαρραγείης (Ἀριστοφάνης)· Νὰ σκάσεις. 

14. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα χρησιμοποιεῖ τὸ διεθνῶς ἀναγνωρισμένο ἀλφάβητο ποὺ εἶναι ἑλληνικὴ ἐπινόηση. Ἡ ἔρευνα ἔχει ἀποδείξει ὅτι τὰ σύμβολα ποὺ ὑποτίθεται ὅτι τὰ δανειστήκαμε ἀπὸ τοὺς Φοίνικες ὑπῆρχαν στὴν Ἑλλάδα κάποιες χιλιετίες νωρίτερα (ἐπιγραφὴ Δισπηλιοῦ, κεραμικὸ θραῦσμα στὰ Ποῦρα τῶν Β. Σποράδων κ.λπ.). Ὁ καθηγητὴς γλωσσολογίας κ. Μπαμπινιώτης γράφει ἀναφερόμενος στὴ γραφὴ Γραμμικὴ Β΄: «Πρόκειται, δηλαδή, γιὰ ἕνα ἀτελὲς σύστημα γραφῆς τὸ ὁποῖο οἱ Ἕλληνες ἀντικατέστησαν μὲ μιὰ καθαρῶς ἀλφαβητικὴ γραφή, τὸ γνωστὸ καὶ μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο ἑλληνικὸ ἀλφάβητο, τὸ ὁποῖο οἱ ἴδιοι οἱ Ἕλληνες ἐδημιουργῆσαν ἐπινοήσαντες χωριστὰ γράμματα νὰ δηλώνουν τὰ φωνήεντα καὶ χωριστὰ γράμματα νὰ δηλώνουν τὰ σύμφωνα». 

15. Ἡ Δημοκρατικότης. Ἐξ αἰτίας τοῦ ἁπλοῦ φθογγολογικοῦ συστήματος ποὺ χρησιμοποιεῖ, ἡ ἐκμάθηση τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας καθίσταται εὔκολη καὶ στὸν ἁπλὸ ἄνθρωπο, ὁ ὁποῖος μπορεῖ νὰ μάθει νὰ διαβάζει καὶ νὰ γράφει καὶ ἑπομένως νὰ παρακολουθεῖ τὸ πολιτικὸ γίγνεσθαι καὶ νὰ συμμετέχει σ’ αὐτό, πρᾶγμα ποὺ δὲν ἔγινε σὲ λαοὺς μὲ πολύπλοκα γλωσσικὰ συστήματα (Κίνα, Αἴγυπτος). Μόνο στὴν Ἑλλάδα τὸ «Τὶς ἀγορεύειν βούλεται» ἔγινε πράξη καὶ ὁ καθένας χωρὶς νὰ φοβᾶται μποροῦσε νὰ ἐκφράσει τὴ σκέψη του μέσῳ τοῦ μεγαλείου τῆς ἑλληνικῆς λαλιᾶς. 

16. Ὁ Συντηρητισμός. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα δέχτηκε λίγες ἐπιρροὲς παρ’ὅλες τὶς μακροχρόνιες κατακτήσεις τοῦ ἑλληνικοῦ ἐδάφους ἀπὸ διαφόρους κατακτητὲς καὶ πῆρε πολὺ λίγες λέξεις ἀπὸ αὐτοὺς ἐνῷ, ἀντιθέτως τοὺς ἔδωσε πολὺ περισσότερες, ὅπως ἔγραψε ὁ Σεφέρης (Δοκιμές, Τόμος 1ος): «Ἡ Ἑλληνικὴ γλῶσσα γιὰ καλὸ ἢ γιὰ κακό, εἶναι ἀπὸ τὶς πιὸ συντηρητικὲς γλῶσσες τοῦ κόσμου». 

17. Ἡ ἐπιστημονικότητα καὶ ἡ γλωσσικὴ ἀπεικόνιση τοῦ ἀφηρημένου. Ὁ ἀρχαιότερος ἑλληνικὸς φιλοσοφικὸς καὶ ἐπιστημονικὸς ὅρος εἶναι «τὸ ἄπειρον» τοῦ Ἀναξίμανδρου. Ἡ ἀρχαία γλῶσσα ἔδωσε τὸ μέσον τῆς κατασκευῆς. Ἕνα ὁριστικὸ ἄρθρο πρὶν ἀπὸ τὸ ἐπίθετο καὶ ἔχουμε τὴν ἀφηρημένη ἔννοια (τὸ ἄπειρον, τὸ εὐτυχές κ.λπ). Μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, οἱ μεταγενέστεροι φιλόσοφοι ἔφτιαξαν καὶ ἄλλα τέτοια ἀφηρημένα οὐσιαστικὰ ὅπως π.χ. τὸ ἀγαθόν. Ἡ κορωνίδα τοῦ ἐπιστημονικοῦ λόγου εἶναι ἡ δημιουργία τῆς ἐπιστημονικῆς ὁρολογίας. 

18. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα εἶναι αὐτόφωτη, αὐτάρκης καὶ πρωτότυπη, διὰ τοῦτο εἶναι καὶ μοναδική. Αὐτόφωτη διότι δημιουργήθηκε ἀπὸ Ἕλληνες, αὐτάρκης διότι περιλαμβάνει εἰδικὲς ἑλληνικὲς λέξεις, γιὰ νὰ δηλώσει ἀκόμη καὶ τὶς ἀπειροελάχιστες διαφορὲς ὁμοειδῶν πραγμάτων καὶ πρωτότυπη διότι ἡ ἀνθρωπότης προστρέχει πάντοτε σ’ αὐτὴν γιὰ ὅποια νέα λέξη χρειασθεῖ νὰ δημιουργηθεῖ. 

Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει ώ προγονική γλώσσα

Το ξέρω από πολλά χρόνια, και το βλέπω καθημερινά, αλλά δεν μπορώ να μην θλίβομαι.

Πρώτα ήρθε η κατάργηση των τόνων. Η ήδη μισοξεχασμένη αρχαία γλώσσα μετατράπηκε μέσα σε μία νύχτα σε «πτώμα σεσηπός». Ήταν πλέον ζήτημα λίγων δεκαετιών να λατινικοποιηθεί πλήρως.

Σήμερα, οι γενιές που δεν έχουν ιδέα τι είναι το επίρρημα και τι το απαρέμφατο, οι γενιές που έχουν μεγαλώσει με αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά πριν καλά-καλά μάθουν να μιλάνε την μητρική τους γλώσσα, οι γενιές του «κουλάρω» και του «καλυτερότερου» έχουν πλέον αναλάβει τα ηνία της δημοσιογραφίας.

Έτσι έκπληκτος διαβάζω:
- Σε διαφήμιση για μαχαίρι: Οδοντωτή Λεπίδα… Μερικός. Φυσικά το σωστό είναι μερικώς.

Σε σχόλιο: Ενδιαφέρων άρθρο.
Σε σχόλιο: STIN ALLI ZOEI (Εννοεί «στην άλλη ζωή»!!!!) 

Ορίστε μερικά από τα συχνότερα γραμματικά λάθη: 
1) Ενώ ψάλετε τὸ πολυχρόνιο τοῦ Πάπα ο Πατριάρχης του κάνει νόημα (το σωστό: ψάλεται)
2) Βυθίζετε η οικονομία της Ελλάδας (το σωστό: Βυθίζεται)
3) Ποιος νομίζεται ότι φαίνεται στην φωτογραφία; (το σωστό: νομίζετε)
4) Τα διαφανές υλικά (το σωστό: διαφανή)


Οι αγκύλες και τα κόμματα καταργήθηκαν αφού δεν έχουν κανένα νόημα πια για τους νεοέλληνες οδηγώντας σε συντακτικές ασυναρτησίες: 

1) Εικόνες που θυμίζουν πίνακες από τον κόσμο των ανθρώπινων κυττάρων
Με την πρώτη ματιά το κείμενο λέει ότι οι εικόνες που θα δείτε θυμίζουν πίνακες από τον κόσμο των ανθρώπινων κυττάρων.


ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΛΥ για να καταλάβετε ότι το άρθρο αναφέρεται σε εικόνες από τον κόσμο των ανθρώπινων κυττάρων που θυμίζουν (ζωγραφικούς) πίνακες. 

2) Οπαδός της Φενέρμπαχτσε διέλυσε την τηλεόραση σε χαμένη ευκαιρία!
Με την πρώτη ματιά το κείμενο λέει ότι ο οπαδός πήγε στην χαμένη ευκαιρία και διέλυσε την τηλεόραση.
Το σωστό:
Σε χαμένη ευκαιρία, οπαδός της Φενέρμπαχτσε διέλυσε την τηλεόραση!
Ή
Οπαδός της Φενέρμπαχτσε -σε χαμένη ευκαιρία- διέλυσε την τηλεόραση!
 

3) O “πρωινός καφές” στην Πεντέλη του “δημόσιου φορέα” με το μέλος του Δ.Σ. της Digea
Με την πρώτη ματιά το κείμενο λέει ότι ο πρωινός καφές πήγε με το μέλος του ΔΣ στην Πεντέλη, η οποία ανήκει στον δημόσιο φορέα.
Το σωστό:
Στην Πεντέλη ο “πρωινός καφές” του “δημόσιου φορέα” με το μέλος του Δ.Σ. της Digea
 

5) Μυθική νίκη, που έφτιαξε νέους οπαδούς για την ΑΕΚ!
Με την πρώτη ματιά το κείμενο λέει ότι θα μάθετε σε ποιό μέρος η μυθική νίκη έφτιαξε νέους οπαδούς για την ΑΕΚ
Το σωστό:
Η μυθική νίκη που έφτιαξε νέους οπαδούς για την ΑΕΚ!
Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ:
Μυθική νίκη έφτιαξε νέους οπαδούς για την ΑΕΚ!
Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Η μυθική νίκη η οποία έφτιαξε νέους οπαδούς για την ΑΕΚ!
 

Τώρα πια οι νεοελλαδιστανοί αρχίζουν να συνηθίζουν τέτοιες ακατανόητες φράσεις-υβρίδια: 
1) Τι μας είπε η Education Manager του brand για το upcoming λανσάρισμα που θα αλλάξει τα δεδομένα στο lip artistry;
2) Δοκιμάσαμε πρώτες τα νέα Be Legendary Lipsticks της Smashbox! (Και κάναμε τα απαραίτητα Swatches)
Γράφουν «Κάνε download» αντί να γράψουν απλά «κατέβασε»…

Προτιμούν να πατάνε δύο πλήκτρα για να γράψουν το αγγλικό ερωτηματικό ? αντί του ελληνικού 1 το οποίο γράφεται με ένα πλήκτρο…
Λένε θένκς, σόρι και ΟΚ.
Έχουν καταργήσει το «εμάς» γράφοντας μανιωδώς «μας» ακόμα και αν δεν χρειάζεται… 
Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά αφού η τηλεόραση δείχνει την ομαδάρα σας κάθε μέρα; 
Αφήστε που δεν είπα τίποτε ούτε για τους Nomads, ούτε για την Μενεγάκη, ούτε καν για το νέο διαμέρισμα του Ρουβά στην ΝΥ.

Θα πρέπει τελικά να το παραδεχτώ: δεν είμαι παρά ένας γλωσσικός δεινόσαυρος
καταδικασμένος στην ποινή να ζω στην χώρα των Λωτοφάγων.

αιέν αριστεύειν

Το Ισλαμικό Κράτος «πνέει τα λοίσθια» στην Ράκα, την πρωτεύουσά του στη Συρία

Η εκδίωξη των τελευταίων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη Ράκα θα είναι δύσκολη, όμως οι τζιχαντιστές «παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες» στην πρώην «πρωτεύουσά» τους στη Συρία, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον. 

«Είναι μια δύσκολη μάχη. Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές (του ΙΚ) οι οποίοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν κι έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν πολύ σκληρά», τόνισε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. 

Έπειτα από μήνες μαχών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) -μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ- πολιορκούν τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών που απομένει στη Ράκα, στη βόρεια Συρία. 

«Είναι απομονωμένοι σε αυτόν τον μικρό τομέα που μένει, αλλά δεν έχουν οχυρωθεί εκεί μόνοι τους», καθώς παγιδευμένοι ανάμεσά τους βρίσκονται και άμαχοι, εξήγησε ο αξιωματικός αυτός από ένα στρατόπεδο του διεθνούς συνασπισμού κοντά στο Κομπάνι. 

Περικυκλωμένοι, οι μαχητές του ΙΚ παίρνουν «τις τελευταίες τους ανάσες» καθώς το να συμφωνηθεί μέσω διαπραγμάτευσης η αποχώρησή τους δεν είναι αποδεκτό, συμπλήρωσε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των επιχειρήσεων υποστήριξης των ΣΔΔ και χορήγησης συμβουλών στους μαχητές τους. 

«Ο εχθρός στη Ράκα είτε θα παραδοθεί ή θα εξοντωθεί, διότι εάν αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές) καταφέρουν να διαφύγουν, θα βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη, ή σε γειτονικές χώρες, και θα εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Συρίας», συνέχισε ο αξιωματικός. 

Αφού καταλήφθηκε από το ΙΚ το 2014, η Ράκα μετατράπηκε στη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας. Η πόλη αποτέλεσε θέατρο των χειρότερων ωμοτήτων που έχει διαπράξει η ακραία φονταμενταλιστική οργάνωση.  

«Θα πάμε στη Μαγιαντίν» 

Σήμερα, ο συνασπισμός θεωρεί ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΙΚ λαμβάνονται πλέον στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαγιαντίν, ανατολικότερα, που είναι ο επόμενος στόχος. 

«Θα πάμε στη Μαγιαντίν. Υπάρχουν εκεί πολλοί που προετοιμάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό, στα εδάφη μας, στα εδάφη της συμμαχίας, επομένως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η Μαγιαντίν) να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο του ΙΚ», είπε ο αξιωματικός. 

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην—πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα—επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου οι ΣΔΔ και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία διεξάγουν ταυτόχρονες, χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στις δύο όχθες του Ευφράτη ποταμού. 

Μια «γραμμή άρσης του κινδύνου εμπλοκής» έχει οριστεί για να αποφεύγονται επεισόδια ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις που εμπλέκονται στη Ντέιρ Εζόρ, όμως οι ΣΔΔ έχουν κατηγορήσει δύο φορές τη Ρωσία και το καθεστώς ότι διεξήγαγαν επιδρομές εναντίον των μαχητών τους στην επαρχία. 

Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα είχαν δύο ταυτόχρονες έφοδοι των ΣΔΔ και των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού στη Μαγιαντίν, ο αξιωματικός του συνασπισμού εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «χαοτική, αλλά δεν είναι» ακόμη. 

«Αν η Μαγιαντίν είναι όπως η Ντέιρ Εζόρ, με τις δύο δυνάμεις στις δύο πλευρές, θα πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή άρσης του κινδύνου εμπλοκής που θα είναι πολύ στενή», είπε. 

Ο συνασπισμός υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των ΣΔΔ στη Ράκα και στη Ντέιρ Εζόρ με αεροπορικές επιδρομές, αναπτύσσοντας στρατιωτικούς συμβούλους στο πεδίο και δίνοντάς τους όπλα. 

Σύμφωνα με τον αξιωματικό αυτό, ένας καθοριστικός παράγοντας στην προέλαση των ΣΔΔ στη Ράκα ήταν ότι ενσωματώθηκε ένας μεγάλος αριθμός αράβων μαχητών στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων. 

Ο συνασπισμός λέει πως έχει εκπαιδεύσει 9.000 μέλη των ΣΔΔ, κυρίως Άραβες, ορισμένοι από τους οποίους κατάγονται από τη Ράκα. 

Μεγάλο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί σε συντρίμμια έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σφοδρών μαχών μέσα στην πόλη και χρόνια αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του ΙΚ. 

Αναγνωρίζοντας ότι το έργο της ανοικοδόμησης που περιμένει τους κατοίκους της Ράκας θα είναι τεράστιο, ο αξιωματικός είπε πως «δεν ξέρει πώς αλλιώς» η επίθεση εναντίον του ΙΚ θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα. 

«Πρέπει να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να μειώσεις τις καταστροφές χωρίς να αφήσεις τα μέλη των ΣΔΔ να σκοτωθούν», πρόσθεσε. 

πηγή

Μετά την κλήρωση αλβανοί μαθητές θα σηκώσουν σε όλες τις εθνικές και τοπικές επετείους την ελληνική σημαία στο 5ο Δημ. Σχολείο Κοζάνης.

Από την Κοζάνη ξεκίνησε, όπως φαίνεται, η εφαρμογή της νέας διαδικασίας επιλογής των σημαιοφόρων των παρελάσεων μέσα από κλήρωση και όχι με βάση τη βαθμολογία τους, την οποία έχει αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας από τη φετινή σχολική περίοδο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κληρώσεις, με βάση τη σχετική εγκύκλιο, για την επέτειο απελευθέρωσης της Κοζάνης στις 11 Οκτωβρίου, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες της πόλης τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Με το… “καλημέρα” της νέας διαδικασίας, ωστόσο, δημιουργήθηκε και το πρώτο ζήτημα, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, τις έντονες αντιδράσεις γονέων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης πυροδότησε η ανάδειξη (μέσω της κλήρωσης πάντα) ως σημαιοφόρου, μαθητή με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος έχει χαμηλή επίδοση στη βαθμολογία, σε σχέση με τους περισσότερους συμμαθητές του.

Όπως αναφέρουν στο Kozanimedia γονείς μαθητών, σκέφτονται ακόμη και το να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους τη συμμετοχή στην παρέλαση της 11ης Οκτωβρίου, με τους ίδιους να εστιάζουν κυρίως στη χαμηλή βαθμολογία του εν λόγω μαθητή, τον οποίο χαρακτρίζουν ως “παντελώς αδιάφορο για τα μαθήματα) και όχι στην καταγωγή του από τη γειτονική χώρα. 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, δε λείπουν και οι (λίγοι πάντως) γονείς εκείνοι που (όπως δυστυχώς έχουμε δει και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν) χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την καταγωγή του παιδιού από την Αλβανία, ζητώντας “να σηκώσει τη σημαία μαθητής που γεννήθηκε στην Ελλάδα”… 

Ο εν λόγω μαθητής θα είναι ο σημαιοφόρος του σχολείου του τόσο στην παρέλαση της 11ης, όσο και σε εκείνη της 28ης Οκτωβρίου. 

Να σημειωθεί πως και για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου κληρώθηκε (ανάμεσα σε συνολικά 60 μαθητές) επίσης μαθήτρια από την Αλβανία, για την οποία, ωστόσο, δε φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με γονείς μαθητών, πρόκειται για ένα κορίτσι που προσπαθεί φιλότιμα στο σχολείο, σε αντίθεση με τον συμμαθητή της, ο οποίος, όπως λένε χαρακτηριστικά, “δε φέρνει ούτε τα βιβλία του”. 

Ο προϊστάμενος, πάντως, της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Γιάννης Γκαμπούρας, με τον οποίο επικοινώνησε το Kozanimedia, αφού σημείωσε πως δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, ξεκαθάρισε πως η ανάδειξη των σημαιοφόρων και παραστατών και για την 11η, αλλά και για την 28η Οκτωβρίου, θα γίνει με βάση τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και μόνο, όπως ορίζει, άλλωστε, και ο Νόμος. 

Πηγή: Kozanimedia. gr
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ

Οφείλω να πω ότι δυστυχώς το Kozanimedia προφανέστατα ανήκει στο "προοδευτικό" συριζαίϊκο στρατόπεδο και δεν το ενδιαφέρει η καταγωγή των μαθητών.... αλλά μόνο η επίδοση.... (κι αυτό παίζεται)....

Το θέμα είναι ότι στο εν λόγω σχολείο φέτος την ελληνική σημαία θα σηκώνουν συνέχεια αλβανοί μαθητές.... σε όλες τις εθνικές και τοπικές επετείους....

Κι έτσι ένας αλβανός μαθητής θα σηκώσει την σημαία την 28η Οκτωβρίου στην επέτειο της εισβολής των Ιταλών και των συμμάχων τους Αλβανών στην πατρίδα μας!!!!!

Αλλά και την 25η Μαρτίου αλβανίδα μαθήτρια θα σηκώνει την ελληνική σημαία γιορτάζοντας την ελληνική επανάσταση κόντρα στις οθωμανικές δυνάμεις οι οποίες είχαν σαν ειδικά σώματα τους Τουρκαλβανούς οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των Ελλήνων....

Πάντως από την αντίδραση των γονέων που σκέφτονται να μην στείλουν τα παιδιά τους στην παρέλαση φαίνεται ότι η ανθελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει τον σκοπό της για την έμμεση κατάργηση των παρελάσεων....

Θεωρώ ότι για το καλό της πατρίδας πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος αντίδρασης...

Οι επιδιώξεις της Νέας Τάξης σε βιβλίο του 1990...

The New World Order (Βιβλίο) 
Δημοσιεύτηκε αρχικά: January 1, 1990 
Συγγραφέας: A. Ralph Epperson 
 
Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ… 
 
- ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΛΟΦΙΛΩΝ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ…
- ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ (ΘΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ)…
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ…
- ΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ... 
- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΟΠΟΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.. 
- ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΘΑ ΦΥΛΑΚΙΣΤΟΥΝ Η ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΘΟΥΝ..
- ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ..
- ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ...
 

ΣΧΟΛΙΟ
Σίγουρα αναγνωρίζετε ποια από τα παραπάνω βήματα έχουν ήδη γίνει στις διάφορες χώρες κυρίως της δύσης και φυσικά στην πατρίδα μας.... 

Κανένα μέτρο

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Κανένα μέτρο δεν προσφέρει τίποτα αν δεν ενεργοποιηθεί η εμβέλεια της ελληνικής ΑΟΖ διότι όλα είναι απλώς απειροελάχιστα σε σχέση με το τι έχουμε ανάγκη. Κι όσο για τις συντάξεις ακόμα κι αν όλοι οι Έλληνες ήταν συνταξιούχοι δεν θα έφταναν οι μειώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες μας.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Καταλονία: Ο δρόμος για την αυτονομία! Η ιστορία, ο διχασμός και οι φόβοι

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην Καταλονία, όπου θα στηθούν κάλπες για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή όχι της περιοχής από την Ισπανία, μέσα σε μια άκρως τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, με τους Καταλανούς διχασμένους και την ισπανική κυβέρνηση να προσπαθεί να το σταματήσει (έστω και την τηλευταία στιγμή), καθώς το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό.

Αυτονομία, ένα αίτημα με ρίζες βαθιά στην ιστορία της Ισπανίας

Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι που οι Καταλανοί θέλουν να προχωρήσουν μόνοι τους, μακριά από την κηδεμονία της Μαδρίτης, οι οποίοι πηγαίνουν πίσω στην εποχή του Φράνκο, όταν η γλώσσα τους απαγορεύτηκε και ενισχύθηκε το αίσθημα αδικίας που ένιωθαν όσον αφορά στην οικονομική εκμετάλλευση που, όπως πίστευαν οι ίδιοι υπόκεινταν από την κεντρική κυβέρνηση.

Ιστορικά η απαίτηση για μεγαλύτερη πολιτική αυτονομία από τη Μαδρίτη τη δεκαετία του ’30 ήταν μία από τις αιτίες του Εμφυλίου Πολέμου που οδήγησε στη δικτατορία του Φράνκο, η οποία συνέθλιψε θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες των Καταλανών. 

Μετά το θάνατο του Φράνκο η δημοκρατία της Ισπανίας εγκαθιδρύθηκε με την υιοθέτηση ενός συντάγματος που δημιούργησε ένα αποκεντρωμένο, αλλά όχι ομοσπονδιακό κράτος. 

Ο πρόεδρος, Carles Puigdemont υποστηρίζει ότι η Καταλονία έχει ηθικό, πολιτισμικό, οικονομικό και πολιτικό δικαίωμα για τον αυτοπροσδιορισμό της. Οι υποστηρικτές του στρατοπέδου του «ναι» θεωρούν ότι η πλούσια περιοχή τους, των 7,5 εκατ. κατοίκων έχει προσφέρει πολλά περισσότερα στην Ισπανία, από όσα έχουν πάρει οι Καταλανοί πίσω.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα της οικονομικής κρίσης που δεν άφησαν αλώβητη την Ισπανία, το αυτονομιστικό κίνημα στην Βαρκελώνη έχει γιγαντωθεί. Αρκετοί Καταλανοί άλλωστε δεν μπορούν να ξεχάσουν την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου πριν από επτά χρόνια, η οποία ανακαλούσε ή επαναπροσδιόριζε το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, που όπως υποστηρίζουν θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην περιοχή.

Διχασμένοι οι Καταλανοί στις κάλπες

Η Καταλονία είναι μια περιοχή βαθιά διχασμένη κάτι που φαίνεται στη γλώσσα, στην καταγωγή του πληθυσμού της και είναι εμφανές από πόλη σε πόλη της περιοχής. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των Καταλανών αποδέχονται  ένα δημοψήφισμα, αλλά τα ποσοστά αυτά μειώνονται όταν το ερώτημα έχει να κάνει με την ανεξαρτησία της περιοχής. Πριν από δύο μήνες έρευνα έδειξε ότι το 49,4% των Καταλανών τάσσονται ενάντια στην αυτονομία της περιοχής και το 41,1% υπέρ.

Βράζει η πολιτική σκηνή της Ισπανία ενόψει του δημοψηφίσματος

Ο συνασπισμός του Puigdemont ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τον Σεπτέμβριο μετά από μια τεταμένη συνεδρίαση, το κοινοβούλιο της Καταλονίας αποφάσισε ότι η 1η Οκτωβρίου θα είναι η ημερομηνία που θα διεξαχθεί αυτό. 

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι επιμένει ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πρόκειται να γίνει και διεμήνυσε ότι θα αξιοποιήσει όλα τα νομικά μέσα για να αποδείξει ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Καζάνι που βράζει η Καταλονία

Η ένταση λίγο πριν το δημοψήφισμα έχει κλιμακωθεί. Αυτή την εβδομάδα η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε επιδρομές σε περιφερειακά κυβερνητικά γραφεία στη Βαρκελώνη και συνέλαβαν 14 ανώτερους αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων της Καταλονίας και τον Γραμματέα Φόρων. 

Η αστυνομία επίσης κατέσχεσε δέκα εκατομμύρια ψηφοδέλτια και πάνω από 1,5 εκατ. αφίσες και φυλλάδια για το δημοψήφισμα. 

Ο Puigdemont κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι αναστέλλει την αυτονομία της περιοχής και την κηρύσσει σε de facto κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Περίπου 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης στην Βαρκελώνη εναντίον της αστυνομικής καταστολής, ενώ ο Ραχόι ζήτησε να σταματήσει αμέσως η κλιμάκωση της ανυπακοής και του ριζοσπαστισμού.

Τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος είναι άγνωστη. Καμία από τις δύο πλευρές δε δείχνει να υποχωρεί, ενώ η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν απέκλεισε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στα χρονικά το άρθρο 155 του Συντάγματος που της επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής και να πάρει τον έλεγχο για να σταματήσει την ψηφοφορία.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των Καταλανών σε αυτό το ενδεχόμενο. Από το 2012 και μετά οι υποστηρικτές του αυτονομιστικού κινήματος αρκούνταν σε μαζικές αλλά ειρηνικές διαδηλώσεις, όμως τώρα η ένταση έχει φουντώσει για τα καλά.

Σε αναμμένα κάρβουνα και η ΕΕ

Η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία. Αν το δημοψήφισμα για το Brexit την ανησύχησε μια φορά, η άνοδος των αυτονομιστικών κινημάτων από το Βέλγιο μέχρι τη Γαλλία και την Ισπανία που υπονομεύουν την ενότητα από μέσα, την ανησυχεί δέκα. 

Πάντως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η Μαδρίτη ήδη έχει προτείνει την έναρξη συζητήσεων όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα αυτονομίας. Αν η Καταλονία καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό πάνω από το 50,1% τότε ίσως να μπορέσουν να αμβλυνθούν ο διχασμός και ο θυμός. 

Ο Μαριάνο Ραχόι θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, να είναι ανοιχτός σε συμβιβασμούς και με την στήριξη των Σοσιαλιστών συμμάχων τους και των Ciudadanos, μαζί με την παρέμβαση της ΕΕ να μπορέσει να βρεθεί μια λύση. 

Της Ευαγγελίας Ντούρου
Email: entourou@star.gr
Πηγή φωτό, βίντεο: AP
το είδαμε ΕΔΩ