Σελίδες

31 Αυγούστου 2016

Η SIEMENS ΚΑΝΕΙ ΛΟΒΟΤΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
egerssi@otenet.gr

Το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 η εβδομαδιαία (έχει μεγάλη σημασία αυτό) εφημερίδα “Παραπολιτικά” δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της: “Μυστηριώδης επίσκεψη στο Μαξίμου”, αναφέροντας πως αυτή η επίσκεψη αφορούσε στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας Siemens με στελέχη της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αυτή η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που η πολύκροτη δίκη της Siemens για το “λάδωμα” πολιτικών αξιωματούχων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και της Σύμβασης 8002/1997 για τα 1,2 εκατ. ψηφιακά του ΟΤΕ που αντικατέστησαν τις αναλογικές γραμμές του, δεν “περπατάει”, από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόροι μεθόδευσαν την “αποχή” των νομικών της χώρας. Την ίδια ακριβώς περίοδο εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η ακυρότητα του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού μεταξύ της Siemens και του ελληνικού δημοσίου (2012) που ακύρωσε τη μοναδική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που επιδίκαζε τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ ζημιά του Δημοσίου από τη γερμανική εταιρεία.

Έτσι, από το ρεπορτάζ βγαίνει ότι στη συνάντηση στο Μαξίμου, τάχατες – τάχατες, ζητήθηκε από κυβερνητικής πλευράς η συνδρομή των Ξυνή – Σικέλλη στην αποκάλυψη ονομάτων που χρημάτισε η πολυεθνική Siemens κατά την περίοδο 1989 – 2004.
Είναι όμως αυτή η αλήθεια της συνάντησης;;; 

Απιστία της κυβέρνησης ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός μεταξύ της Siemens και του ελληνικού δημοσίου. 

Ακριβώς πέντε χρόνια πριν, την 27η Αυγούστου 2012 (δηλαδή, 5 ημέρες μετά την υπογραφή του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού από τον Γιάννη Στουρνάρα, Υπουργού Οικονομικών της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου και 3 ημέρες μετά την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Σαμαρά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όπου ο Σαμαράς απεμπόλησε τον μέχρι τότε αντιμνημονιακό του αγώνα, δηλώνοντας στη Μέρκελ: “ουδείς αναμάρτητος”), η ίδια εφημερίδα φιλοξένησε συνέντευξη του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου) Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωνε ότι ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός μεταξύ της Siemens και του ελληνικού δημοσίου είναι απιστία της κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου. 

Όσο λοιπόν ήταν για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, απιστία αυτός ο άθλιος και επιζήμιος για τα ελληνικά συμφέροντα Συμβιβασμός, άλλο τόσο είναι και για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Και από τούτη την εφημερίδα – την Ελεύθερη Ώρα – σε όλους τους τόνους έχουμε διαμηνύσει ότι οι “κύριοι” της σημερινής κυβερνήσεως πρέπει να αφήσουν τα διάφορα πολιτικά επικοινωνιακά τερτίπια και τσιτάτα και να ακυρώσουν με Νόμο τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό. 
Γιατί, ο Νόμος ακυρώνεται με Νόμο.
Τελεία και παύλα!!

Πρόστυχη η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι εκπρόσωποι της Siemens Πάνος Ξυνής και Ρόμπερτ Σικέλλης που συναντήθηκαν στο Μαξίμου με κυβερνητική αντιπροσωπεία, είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα που το 2012 παρουσίασαν στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό τη δέσμευση της γερμανικής εταιρείας στην εξασφάλιση 600 θέσεων εργασίας. Όταν σήμερα η Siemens δεν απασχολεί πάνω από 150 εργαζομένους (πολλάκις έχουμε δημοσιεύσει για του λόγου τω αληθές, έγγραφα της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και της Διεύθυνσης Εργατικού Δυναμικού της γερμανικής εταιρείας).

Η διπρόσωπη Siemens. 

Ωστόσο, εμείς από πλευράς μας να ενημερώσουμε το Μαξίμου ότι, η Siemens “παίζει” διπλό παιχνίδι. Γιατί, συνδιαλέγεται ταυτόχρονα και με στελέχη της ΝΔ κατ΄ εντολή του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού έχουν λάβει τη διαβεβαίωση από τη Γερμανία πως θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός!!
Τελικά, ακούει το Μαξίμου;;;

“Καθρεφτάκια” για ιθαγενείς στη ΔΕΘ από Τσίπρα. 

Τώρα εμείς, να σας αποκαλύψουμε τους πραγματικούς λόγους αυτής της “κρυφής” συνάντησης Siemens – ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου!!

Σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση της συμπρωτεύουσας. Εκεί λοιπόν, στοχευμένα, προετοιμάζει το επιτελείο του Πρωθυπουργού, πύρινο λόγο Τσίπρα κατά της Siemens και του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού. Προκειμένου εκ του ασφαλούς να παραπλανήσει – για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό – αφού μετά τη ΔΕΘ έχει αποφασισθεί να μην ακυρώσει τον επάρατο Εξωδικαστικό Συμβιβασμό – ως όφειλε με Νόμο – αλλά να προχωρήσει σε κάποια τροποποίησή του, φτιασιδώνοντάς τον.

Όμως, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά πως, ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός που είναι αυτοδικαίως άκυρος αφού κανένα από τα σημεία του δεν έχει εκτελεστεί από τη Διοίκηση της Siemens, πρέπει να ακυρωθεί με Νόμο.

Άλλωστε, η ακύρωσή του ήταν προεκλογική υπόσχεση και δέσμευση του Τσίπρα.
Αλλά, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ, αφού μεταξύ των άλλων δεν πρέπει να τσαλακωθεί το πολιτικό προφίλ των Σαμαρά – Βενιζέλου που αποτελούν για τη Μέρκελ μη αναλώσιμα “υλικά”, έτοιμα να προσφέρον πάλι χρήσιμες υπηρεσίες, όποτε τους ζητηθεί!!

Χρήσιμα ερωτήματα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Από τη στιγμή που η Ελλάδα παραιτείται με τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό από αστικές και διοικητικές αξιώσεις (Νόμος 4072/2012) έναντι της γερμανικής εταιρείας με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές (καταβολή στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημοσίων έργων, 90 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω των δραστηριοτήτων της, κα), γνωρίζει η κυβέρνηση εάν και κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα και ευλαβικά από τη Siemens αυτός ο Συμβιβασμός;

Ποια είναι τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους;

Έχει ξεκινήσει η Κομισιόν (γιατί ΕΕ δεν είναι μόνο η Γερμανία) έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens; Εάν ναι, για ποια συγκεκριμένα έργα και για ποιες χώρες;

Γιατί, δεν θέλετε ουσιαστικά την αποκάλυψη χρηματισμένων πολιτικών προσώπων από τη Siemens, όταν κατ΄ ομολογία Μιχάλη Χριστοφοράκου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ;;; (μήπως γνωρίζει ο τότε Γενικός Διευθυντής Λογιστηρίου της Siemens Κυριάκος Μικές;;;) έπαιρναν διάφορες “χορηγίες”;

Γιατί, η σημερινή κυβέρνηση δεν αποκλείει από συνομιλητές τους Ξυνή και Σικέλλη, όταν οι ίδιοι υπήρξαν οι συνομιλητές και δημιουργοί του καταστροφικού Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, με τους Βενιζέλο – Σαμαρά και του “συγγενούς” Μπάμπη Αθανασίου;

Θυμούνται οι κύριοι της σημερινής κυβερνήσεως ότι το δεξί χέρι από πλευράς Siemens στην στρατηγική του Συμβιβασμού ήταν η πάλαι ποτέ Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της γερμανικής εταιρείας Μαρία Αγαλιώτου, σύζυγος του ενός από τους 10 Παπασταύρους του Αντώνη Σαμαρά;;

Αποκάλυψη. 

Για όλα τα παραπάνω εθελοτυφλεί η “αριστερή” μουτζούρα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ωστόσο, σε όλους αυτούς που στήνουν ένα “θέατρο του παραλόγου”, θα τους δώσουμε μια φρέσκια είδηση:

Ομάδα πρώην και κάποιων νυν υπαλλήλων (που βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον στη συνεχώς συρρικνωμένη Siemens), προετοιμάζουν καταγγελία προς τους μετόχους της πολυεθνικής Siemens (εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο), για τις “παραλήψεις” των Πάνου Ξυνή και Ρόμπερτ Σικέλλη!!

Ξυπνητήρι για Πάνο Καμμένο. 

Θυμάσαι αγαπητέ Πάνο, ποιοι και τι είχαμε συζητήσει στο ξενοδοχείο Intercontinental στη Λεωφόρο Συγγρού στις 9 το πρωί της 27ης Ιουνίου 2012;;;

Η μάχη της Μοσούλης προ Πυλών. YPG και DAESH με τα όπλα ανά χείρας.

κομβόι με τον Ιρακινό υπουργό Άμυνας Khaled al-Obeidi  σε πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, στην έρημο Σαμάρα στο Ιράκ. Hadi Mizban / AP 

Η μεγαλύτερη μάχη στο Ιράκ προ των πυλών.

Στην Μοσούλη πλέον έχουν συγκεντρωθεί ικανές δυνάμεις για την κατάληψη της και έχουν λάβει τις θέσεις απέναντι στο DAESH που βρίσκεται περικυκλωμένο εντός αυτής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 415 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Peshmerga στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές πάντα οι δυνάμεις στην περιοχή και η κατάσταση έχουν ως εξής.

- Δύο ταξιαρχίες της Peshmerga θα λάβουν εξοπλισμό και θα κάνουν την επίθεση κατά της πόλης.
- Μία μεραρχία (!!) ιρακινών δυνάμεων με υποστήριξη Αμερικανικών στρατιωτικών θα λειτουργήσουν περιοριστικά και με πυρά πυροβολικού.
- Άγνωστος αριθμός Javellin συστημάτων έχει δοθεί σε Κούρδους για την ανατίναξη κάθε είδους οχήματος των Ισλαμιστών.
- Ομάδα ακροβολιστών ήδη έχει αρχίσει και σκορπά τρόμο στις τάξεις των Ισλαμιστών αυξάνοντας δραματικά τις απώλειες τους.
- Ειδικές ομάδες ανίχνευσης έχουν ήδη ξεκινήσει εκκαθαρίσεις των δρόμων από IED και άλλα συναφή εκρηκτικά.
- Ομάδες εντός της πόλης (αντίσταση) έχει προχωρήσει σε δολιοφθορές και ψυχολογικά μηνύματα σε τοίχους κατά των Ισλαμιστών.


Παρόλα αυτά φαίνεται πώς η κατάληψη της Μοσούλης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ήδη ο Μπαρζανί εκφράζει τις ανησυχίες του τόσο για την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης και πώς χρειάζεται παραπάνω εξοπλισμό από όσο του έχει διατεθεί ενώ υπογραμμίζει το πρόβλημα πώς οι Ισλαμιστές είναι και αυτοί άρτια εξοπλισμένοι λόγω των καταλήψεων και λεηλασιών των αποθηκών του Ιρακινού στρατού. Αποθήκες που περιείχαν τόνους υλικού/εξοπλισμού και οχήματα (κυρίως Hummer) που είχαν μείνει από τον Αμερικανικό στρατό.

Την ίδια στιγμή εγείρονται ερωτήματα για την μετέπειτα κατάσταση καθώς οι ισορροπίες ισχύος αν καταληφθεί από τους Κούρδους η Μοσούλη, θα αλλάξουν δραματικά υπέρ τους και αυτό προβληματίζει την Ιρακινή κυβέρνηση αλλά και τις άλλες μειονότητες. Ειδική αναφορά γίνεται στην Σουνιτική κοινότητα και τις διαφορές της με τις υπόλοιπες εντός του Ιράκ, αλλά και στην πιθανότητα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον μια άλλη τρομοκρατική Σουνιτική οργάνωση να επιτεθεί, αν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα αυτό που βασανίζει το Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ και μετά.

Όλα αυτά όμως δεν δείχνουν ικανά να ανατρέψουν την χρονική πορεία της επίθεσης κατά της Μοσούλης όπου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, υπολογίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Geopolitics

Eίκοσι σπάνιες φωτογραφίες ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων

Συνήθως όταν μιλάμε για ιστορία μπορεί πολλοί να φαντάζονται βαρετές βροχερές μέρες στο σχολείο με το βαρύ και πολυχρησιμοποιημένο βιβλίο της Ιστορίας. Παρόλα αυτά, οι φωτογραφίες οι οποίες συνήθως δεν χρησιμοποιούνται στα συγγράμματα αυτά, μπορεί να σας "ταξιδέψουν" σε μέρη και χρόνια παλιά και να σας δώσουν μία μοναδική ματιά στο τί συνέβαινε.

Ιδού, λοιπόν, 20 από αυτές τις φωτογραφίες που κάνουν πολλές φορές μεμονωμένα το γύρο του διαδικτύου και κινούν την περιέργεια:

1. Ο Nikola Tesla, πρωτοπόρος εφευρέτης και επιστήμονας, στο εργαστήριό του  



2. Αγοράκι στην Αυστρία με καινούρια παπούτσια κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ  

3. Η Dorothy Counts. Πρώτη Αφροαμερικανή φοιτήτρια στο Ηarry Harding High School το οποίο μέχρι το 1957 ήταν μόνο για άσπρους μαθητές.  

4. Διοργανωτές του μαραθωνίου της Βοστώνης προσπαθούν να σταματήσουν την πρώτη γυναίκα που τελικά τερμάτισε την κούρσα, Kathrine Switzer, το 1967.  

5. Εβραίοι απελευθερώνονται από τραίνο που τους πήγαινε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το 1945.  

6. Οι τάφοι ενός ζευγαριού. Η γυναίκα ήταν Καθολική, ο άντρας Προτεστάντης. Ενταφιάστηκαν σε διαφορετικά νεκροταφεία το 1888. Παρόλα αυτά, ούτε ο θάνατος τους σταμάτησε.  

7. Ο Harold Whittles ακούει για πρώτη φορά, 1974.  

8. Ο άντρας που αρνήθηκε να χαιρετίσει ναζιστικά.

9. Στη μέση του Κραχ, ο άντρας αυτός ψάχνει για δουλειά...  

10. Όταν η Σουηδία άλλαξε από οδήγηση στα αριστερά, με οδήγηση στα δεξιά, το 1967  

11. Γερμανοί στρατιώτες βλέπουν για πρώτη φορά εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης  



12. Δείχνουν τα εγγόνια στους παππούδες πάνω από το τείχος του Βερολίνου το 1961  

13. Ακροβάτες στην κορυφή του Empire State Building το 1934  

14. Ο νεκρός αρχιμαφιόζος Joe Masseria σε εστιατόριο του Brooklyn το 1931. Κρατούσε τον άσο μπαστούνι.  

15. Μία στριπτιζέζ δείχνει πως τα εσώρουχά της ήταν μεγάλα, για να αποδείξει την αθωότητά της όταν συνελήφθη για προσβολή της δημοσίας αιδούς.  

16. Το Άγαλμα της Ελευθερίας κατασκευάζεται στο Παρίσι το 1884.  

17. Ομοφυλόφιλο ζευγάρι στο Le Monocle των Παρισίων, το 1932.

18. "Η όμορφη αυτοκτονία", όπως χαρακτηρίστηκε, της Εvelyn Mchale η οποία βούτηξε από το Empire State Building στο κενό, το 1947.  

19. Ο Bolaji Badejo φορά το κοστούμι του από το κλασσικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, Alien, το 1978.

20. Η σωρός του Ανθρώπου που Έπεσε από το Διάστημα, αστροναύτη Vladimir Komarov, το 1967.  

http://www.newmoney.gr/ 
το είδαμε στο Geopolitics

ΣΧΟΛΙΟ
Αν και είναι αληθινά πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες εν τούτοις δεν μπορώ να αποφύγω λίγες κριτικές σκέψεις γι αυτές....
Προφανώς ο αρχικώς επιλέξας τις φωτογραφίες αυτές για να τις αναρτήσει ήταν αμερικανός.... αφού η συντριπτική πλειοψηφία είναι αμερικανικές...
Κατά δεύτερον είναι κάργα οπαδός της Νέας Τάξης και ίσως εβραίος (λόγω των αναφορών στους εβραίους)....

Εδώ έχει διαλυθεί το σύμπαν και υπάρχουν εκπληκτικές φωτογραφίες αληθινά ιστορικές και ο αρθρογράφος επέλεξε την κυλότα της στριπτιζέζ!!!! και το ομοφυλόφιλο ζευγάρι με τις λεσβίες!!!!.... φεμινίστριες και δολοφονημένους και αυτοκτονημένους...

(υπάρχει μια μικρή αλλαγή και στον τίτλο της ανάρτησης από μας..... ο αρχικός τίτλος ήταν "Είκοσι σπάνιες φωτογραφίες ιστορικών γεγονότων" αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι λίγο απίθανο να θεωρούνται ιστορικά γεγονότα για παράδειγμα η κυλότα της στριπτιζέζ και οι ακροβάτες στον ουρανοξύστη.....)

Τελοσπάντων όπως και να έχει είναι ενδιαφέρουσες φωτογραφίες....

Ψήνουν κατάργηση της προσευχής στα σχολεία;

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί ένα άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ που συχνά απηχεί τις κυβερνητικές απόψεις σχετικά με την πρωινη΄προσευχή στα σχολεία.

Το άρθρο με τίτλο "Και αν τα παιδιά δεν κάνουν την προσευχή στο σχολείο;" και συντάκτρια την ιστορικό Αιμιλία Σαλβάνου προπαγανδίζει την κατάργηση της προσευχής, στρέφεται κατά της Εκκλησίας που αντιδρά και απλώνει την...προοδευτική απόχη του και στο μάθημα των Θρησκευτικών... Άραγε έχουμε να κάνουμε με λαγό της κυβέρνησης λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της νεάς σχολικής χρονιάς για να ξεχαστούν τα τεράστια προβλήματα σε υποδομές, βιβλία κλπ;   

Διαβάστε το άρθρο:

Πάνε σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά σχολεία της Αθήνας, έγινε ένα ενδιαφέρον πείραμα. 

Η διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοταρίου, αντικατέστησε την πρωινή προσευχή με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό Αστρο» προκειμένου να αποκτήσει νόημα η πρωινή τελετουργία για το σύνολο των μαθητών του σχολείου. Η αλλαγή αυτή, αν και είχε θετική επίδραση στη σχολική κοινότητα, πολεμήθηκε από την Εκκλησία αλλά και το κράτος, με χαρακτηριστικότερη ίσως τη δήλωση του τότε υφυπουργού Παιδείας Αν. Λυκουρέντζου ότι καθήκον του είναι «να τηρούνται οι νόμοι της πολιτείας […] και να προστατεύεται η ελληνορθόδοξη παράδοση» και η διευθύντρια έφτασε να δικαστεί1. Στη δεκαετία που μεσολάβησε έχουν αλλάξει πολλά: η Ελλάδα έχει βιώσει μια βαθιά κρίση και παρατεταμένη ύφεση, το σύνολο σχεδόν των σχολείων του κέντρου και των γειτονικών δήμων έχει αποκτήσει ήδη ή πρόκειται πολύ γρήγορα να αποκτήσει «πολυπολιτισμικό χαρακτήρα» και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και συζητήσεις για το Νέο Σχολείο έχουν βρεθεί στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου.  

Μόνον η θέση της Εκκλησίας και της θρησκείας στο σχολείο μοιάζει να μένει αμετακίνητη σε όλη αυτή τη ρευστότητα. Χαρακτηριστική ήταν η αναστάτωση που προκάλεσε σε ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος της κοινής γνώμης η δήλωση του υπουργού Παιδείας στη «Βουλή των Εφήβων» ότι η παράλειψη της προσευχής στο σχολείο δεν ισοδυναμεί με καταστροφή. Εχουμε λοιπόν ένα θρησκευτικό σχολείο και αν είναι έτσι, αυτό είναι που επιζητούμε; Δεν θα μπω εδώ στη συζήτηση για τους ιστορικούς λόγους της παρουσίας της Εκκλησίας στο σχολείο, παρότι πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που άπτεται των ιδρυτικών μύθων του έθνους. Σκοπιμότερο ίσως είναι να δούμε τι συμβαίνει στο παρόν και συγκεκριμένα τι συμβαίνει στα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών. Εχει θέση η θρησκεία σε αυτά και με ποιον τρόπο;

 Δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς όσον αφορά τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορούμε ωστόσο να διακρίνουμε τέσσερις μεγάλες ομαδοποιήσεις:  

α) διδασκαλία των θρησκευτικών χωρίς κατήχηση [Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο (Σκοτία και Ουαλία)],

β) διδασκαλία η οποία έχει τον χαρακτήρα κατήχησης, αλλά είναι προαιρετική η επιλογή του μαθήματος (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ιταλία Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία),  

γ) διδασκαλία που περιλαμβάνει κατήχηση όπου το μάθημα είναι υποχρεωτικό, οι μαθητές έχουν όμως το δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα, Μάλτα, Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία) και  

δ) ενσωμάτωση ενός βασικού κανόνα θρησκευτικής γνώσης σε άλλα μαθήματα, όπως λογοτεχνία, ιστορία κ.λπ. (Γαλλία). 

Αν η Γαλλία αποτελεί τη μοναδική περίπτωση όπου η κοσμική εκπαίδευση εφαρμόζεται παραδειγματικά σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της θρησκείας (η οποία ουσιαστικά διδάσκεται ως κομμάτι της Ιστορίας και του πολιτισμού), η τάση τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια κινείται προς παρόμοια κατεύθυνση, προς τη διδασκαλία των θρησκευτικών χωρίς κατήχηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μάθημα θα κινείται περισσότερο προς μια εξοικείωση των μαθητών με τις θρησκείες του κόσμου, και κυρίως αυτές που διαδραματίζουν ή διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον τόπο τους, παρά ως ώρα κατήχησης στην επίσημη θρησκεία του κράτους (ή στη θρησκεία της πλειονότητας). Σημαίνει επίσης ότι σε ένα τέτοιο σχολείο δεν θα είχαν θέση υποχρεωτικές θρησκευτικές πρακτικές, όπως οι προσευχές ή οι εκκλησιασμοί, και τα θρησκευτικά σύμβολα.  

Η Ελλάδα στη διεθνή βιβλιογραφία χαρακτηρίζεται ως ακραίο παράδειγμα εκκλησιαστικής κατήχησης μέσω της σχολικής εκπαίδευσης2. Η πρωινή προσευχή θεωρείται υποχρεωτική και κατά τους εκκλησιασμούς που συμβαίνουν σε ώρα σχολείου παίρνονται (ή τουλάχιστον το σχολείο ενημερώνει εκ των προτέρων τους μαθητές ότι θα παρθούν) παρουσίες. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αγγλία, εκεί ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση για κατάργηση της διδασκαλίας των θρησκευτικών ως κατήχησης, επειδή θεωρείται ένα μέσο που συμβάλλει στην πειθάρχηση των μαθητών. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της εισαγωγής της θρησκείας στην υποχρεωτική εκπαίδευση εξ αρχής, αφού αποτέλεσε ένα μέσο ομογενοποίησης μαθητών που ενδεχομένως οι οικογένειές τους ανήκαν σε διαφορετικά δόγματα. Τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία της Ευρώπης συμπλήρωναν ύμνοι και προσευχές, ενώ εικόνες και οι δέκα εντολές κοσμούσαν τους τοίχους των σχολείων. 

Το επιχείρημα της πειθάρχησης είναι ίσως και αυτό που θα δώσει το κλειδί για το τι χρειάζεται να γίνει. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η κατεύθυνση είναι τελείως διαφορετική. Η προσευχή στο σχολείο απαγορεύεται και την έχει αντικαταστήσει εδώ και δεκαετίες ο όρκος πίστης στη σημαία, μια τελετουργία που επίσης έχει ομογενοποιητικό χαρακτήρα, αλλά με την έννοια ότι συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτών που νιώθουν ενταγμένοι στην κοινότητα, ακόμη και αν προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Αν αυτό που επιθυμούμε είναι η διαμόρφωση δημοκρατικών πολιτών, ανοιχτών στην πολυμορφία της σύγχρονης κοινωνίας και αρκετά δυνατών ώστε να μπορέσουν να σταθούν απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, πρακτικές που τους πειθαρχούν ώστε να γίνουν ομοιόμορφοι προφανώς και δεν έχουν θέση. Το σχολείο θα πρέπει να γίνει τόπος όπου όχι μόνο γίνεται ανεκτή, αλλά γιορτάζεται η διαφορετικότητα, όπου οι μελλοντικοί πολίτες βρίσκουν τρόπους να κάνουν την ποικιλία να ανθήσει. 

Αλλωστε, η πίστη είναι προσωπική υπόθεση και ως τέτοια δεν χωρά σε εξαναγκασμούς. Η πρώτη που θα έπρεπε να είχε αντιδράσει στην υποχρεωτική επιβολή της (και στη συνεπακόλουθη απομείωση της ιερότητας της στιγμής που αναπότρεπτα επιφέρει ο εξαναγκασμός των εφήβων) είναι η Εκκλησία. 1.«Αντικατέστησαν το Πάτερ ημών με ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, αλλά…», Ελευθεροτυπία 4/5/2009

ekklisiaonline.gr
το είδαμε ΕΔΩ