Σελίδες

30 Ιουνίου 2015

"Ο ΑΓΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ"



(από τον χρήστη Only Hellas)

Αφιερωμένο σε αυτούς που με την ψήφο τους ετοιμάζονται να παρατείνουν τα 5 χρόνια των Μνημονίων και να τα μετεξελίξουν σε μακρόχρονη και αδυσώπητη κατοχή και υποδούλωση....

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία” 
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr

Η Αλβανία είναι μια γείτονα χώρα που δεν σέβεται τα συμφωνηθέντα και υπογραφέντα στο “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”, την 17η Μαΐου 1914. Σ΄ αυτό το Πρωτόκολλο καθιερωνόταν επίσημα ως “Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός”, ο Ελληνισμός της περιοχής και η Αυτόνομη Πολιτεία, αναγνωριζόταν ως “Βόρειος Ήπειρος”. Παραχωρείτο δε, πλήρες καθεστώς Αυτονομίας, δηλαδή, διοικητικής, δικαστικής, εκπαιδευτικής και θρησκευτικής. Δυστυχώς όμως, η Αλβανία  ουδέποτε εφάρμοσε αυτή τη συμφωνία, παρ΄ ότι την είχε αποδεχθεί με την υπογραφή της και παρ΄ ότι ήταν εγγυήτριες οι 6 μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Επιπρόσθετα, το αλβανικό κράτος συνεχίζει να καταπιέζει αφόρητα τους Βορειοηπειρώτες  και τους στερεί όλα τα υπογραφέντα δικαιώματα.

Και όλα αυτά από έναν αγνώμονα και αχάριστο λαό, προς μια χώρα την Ελλάδα, που υπήρξε γι΄ αυτούς η “γη της επαγγελίας”. Που τη δεκαετία του ΄90 με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα, κατηφόρισαν στην Ελλάδα -  σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα - 1,5 εκ. Αλβανοί. Αυτό το μεταναστευτικό κύμα, ήταν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στον κόσμο κατ΄ αναλογία κατοίκων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Αλβανοί που ζούσαν στη Ελλάδα το 2010, έφταναν τις 677 χιλιάδες! Έτσι, έζησαν και ανοικοδόμησαν τη χώρα τους!

Ωστόσο, επί δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία δεν αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο που ελλόχευε στα σωθικά της και ήταν πλήρως αδρανοποιημένη. Έτσι, οι θρασύτατοι Αλβανοί καθημερινά προχωρούν προς υλοποίηση του ψευδεπίγραφου οράματός τους, της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, εγείροντας ζητήματα εκ του μηδενός. Επί παραδείγματι, η Αλβανία του μισαλλόδοξου Έντι Ράμα, προέβη προ μηνός σε ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στον Πρέσβη μας στα Τίρανα και με την οποία αμφισβητείται το δικαίωμα της Ελλάδος να πραγματοποιήσει έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Προτάσσοντας πως, οι Διαπόντιοι Νήσοι στα βόρεια της Κέρκυρας (Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι) δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή, αμφισβητεί ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο και ζητά την επαναχάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. 

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Έντι Ράμα σε συνέντευξη τύπου στα Τίρανα κατά την εκεί επίσκεψη του Σέρβου ομολόγου του Αλεξάντερ Βούτσιτς: “…δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευθούμε το εθνικό συμφέρον της χώρας για χάρη της καλής γειτονίας”. Όπως επίσης, εγείρονται παιδαριώδεις απαιτήσεις περί Τσαμουριάς. Δηλαδή, επαληθεύεται το αρχαίο ρητό του Αρίσταρχου του Θετταλού: “Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος…”. Και επί τω λαϊκότερω: “Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι”.

Όμως, σήμερα η χώρα μας διέρχεται μια πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση και τα ταμεία του κράτους έχουν στερέψει. Η κυβέρνησή μας βρίσκεται στην προσπάθεια εξεύρεσης ισοδυνάμων οικονομικών μέτρων, προκειμένου να αντικατασταθούν τα υφεσιακά μέτρα που προσπαθούν να επιβάλουν οι “θεσμοί” και τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως “κόκκινες γραμμές”.

Ένα τέτοιο ισοδύναμο μέτρο θα ήταν η φορολόγηση των πάσης φύσεως εμβασμάτων προς τις Αλβανικές τράπεζες από τους Αλβανούς πολίτες. Θα πρέπει δηλαδή, οι Αλβανοί μετανάστες οι οποίοι διαβιούν και εργάζονται στην Ελλάδα, να κληθούν να εισφέρουν και αυτοί στην αντιμετώπιση της κρίσεως, στα μέτρα των δυνατοτήτων τους. Επίσης, θα πρέπει να συσταθεί κρατικό κλιμάκιο που θα ερευνά τα αδήλωτα σημαντικά ποσά που εξέρχονται εκτός Ελλάδος, με τα πούλμαν από τα αλβανικά πρακτορεία της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Γιατί, όταν η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει τα επαναπατριζόμενα εκ του εξωτερικού Ελληνικά κεφάλαια με συντελεστή 15% ή και 21%, αποτελεί τουλάχιστον άνιση και άδικη μεταχείριση έναντι των Ελλήνων η φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν τα τραπεζικά εμβάσματα των Αλβανών πολιτών που ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην δεύτερή τους πατρίδα, όπως ισχυρίζονται!! Έτσι, ένας ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 10% , επιβαλλόμενος από της 1ης Ιουλίου 2015 θα ήταν ένα δίκαιο και λογικό μέτρο ισονομίας και  δικαιοσύνης καθώς και μία καλή  αρχή για την κατάργηση των όποιων διακρίσεων εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων στην Πατρίδα μας.

Άλλωστε, ενισχυτικό του οικονομικού μέτρου, τα όσα είχε δηλώσει η διευθύντρια της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας, Ίνες Νούρια στα τέλη του 2013. Πως δηλαδή, τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού αποτελούν, την κύρια πηγή απορρόφησης των κραδασμών της φτώχιας στη χώρα της!!

Αλλά τι τα θέλεις, τι τα γυρεύεις; Σε εποχές που το παραεμπόριο εξακολουθεί να ανθεί και η πάταξή του ήταν εκ των βαρύγδουπων εξαγγελιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακόμη παρ΄ ότι παρήλθε ένα πεντάμηνο από τις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, εν τούτοις ακόμη δεν έχει συσταθεί Σώμα Δίωξης Παραεμπορίου. Με δικό του Εισαγγελέα, και δική του Διεύθυνση Αστυνομίας!! Για να δρα ακαριαία και αποτελεσματικά. Για να μπορέσει να αποδώσει έσοδα στα κρατικά ταμεία, από τη γάγγραινα της απώλειας 8,5 δις ευρώ από ΦΠΑ και φόρους το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών. Καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου!!

Συνεπώς, αυτό το υδροκέφαλο κράτος, παραμένει αναποτελεσματικό όποια κυβέρνηση και αν έχει. Γιατί, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και η νοητική ευελιξία για να παταχθούν διαχρονικές παθογένειες του κράτους μας. Και έτσι, αυτοί που πάλι θα την πληρώσουν θα είναι τα εύκολα υποζύγια. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι καταναλωτές. Δηλαδή, η μεσαία αστική τάξη, που στις μέρες μας έχει πλέον γίνει ένα - λόγω των δυσβάσταχτων Μνημονιακών μέτρων -  με την κατώτερη κοινωνική τάξη!

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΩΝ «ΘΕΣΜΩΝ».

Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 

Το  ξέσπασμα του κ. Τσίπρα, με την ανακοίνωση της προσφυγής σε δημοψήφισμα,  ήρθε στην πραγματικότητα με καθυστέρηση, και  αφού είχε υποστεί με ιώβειο, πράγματι, υπομονή, επί πέντε μήνες, ολονύκτιες διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις σε διάφορα επίπεδα, συσκέψεις με πολλούς αρμόδιους, αλλά πάνω από όλα ατέρμονες συζητήσεις, που δεν κατέληγαν πουθενά. Ένα θέατρο σκιών, με αξιώσεις, και με πρωταγωνιστές τους «θεσμούς», μέσα από τις παραστάσεις του οποίου  έγινε από νωρίς ξεκάθαρο ότι το ζητούμενο δεν ήταν η κατάληξη σε  μια ανθρώπινη συμφωνία, που να ανακουφίζει τη μαρτυρική Ελλάδα, αλλά η επίτευξη κάποιων ανομολόγητων στόχων. Στόχων που δικαιώνουν, απολύτως,  τη διαπίστωση της εφημερίδας Le Monde σε άρθρο της πριν τρία περίπου χρόνια, στο οποίο αποφαίνεται ότι «την Ευρώπη κυβερνούν παιδαρέλια (des gamins)». 

Ωστόσο, οι Έλληνες διαπραγματευτές έκλεισαν τα μάτια και έσφιξαν την ψυχή, επί πέντε ολόκληρους, μήνες, πετώντας μεταξύ Αθηνών και ευρωπαϊκών πρωτευουσών, και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να απαλύνουν τις απάνθρωπες και παράλογες  απαιτήσεις των δανειστών. Εξάλλου, η κυρίαρχη ενασχόλησή τους  στα ενδιάμεσα, ήταν η εναγώνια  αναζήτηση «ισοδύναμων», που να είναι λιγότερο τοξικά, λιγότερο υφεσιακά και λιγότερο θανατηφόρα από τα προτεινόμενα, αντίστοιχα, από τους «θεσμούς». 

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, εκπροσωπούμενοι από τους «θεσμούς», έδειχναν να διασκεδάζουν, σχεδιάζοντας επί χάρτου μέτρα με διαφορετικό κάθε φορά περίβλημα, τα οποία ωθούσαν σε από την αρχή  επανάληψη ατέλειωτων συζητήσεων, διαφωνιών, επεξηγήσεων και εκτιμήσεων, παρότι είχε φανεί ότι είχαν, ήδη, περατωθεί  σε προηγούμενο χρόνο. Μέτρα, όμως, πάντοτε  σκληρά, τα οποία ηθελημένα αγνοούσαν το βάθεμα της ανθρωπιστικής κρίσης, που με ασύγγνωστη αδιαλλαξία επέλεγαν. Μέτρα, που οι εταίροι μας, επέμεναν να μας επιβάλλουν, αδιαφορώντας πολυτελώς για το γεγονός ότι  πίσω από την αριθμολαγνεία τους, συσσωρεύονταν η πείνα, η ανεργία, οι ασθενείς χωρίς δυνατότητα περίθαλψης, οι νεόπτωχοι και οι άστεγοι, οι αυτόχειρες, και τα αγέννητα δολοφονημένα παιδιά. Να αναφέρω ότι δεν χρειάζεται  να εκφέρω  γνώμη,  για το ποιός ευθύνεται για την, χωρίς περιεχόμενο, ατέρμονη διαπραγμάτευση, αλλά και για τη διακοπή της, δεδομένου ότι ο νομπελίστας Paul Krugman σε εντελώς πρόσφατο άρθρο του[1] διαπιστώνει: «αν συμβεί Grexit, θα ευθύνονται οι δανειστές».  Και, όμως, παρότι όλοι παρακολουθήσαμε τις παράλογες και συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των θεσμών, την αμετροέπειά τους, τα προσβλητικά τους υπονοούμενα προς την ελληνική Κυβέρνηση, υπάρχουν  ωστόσο αρκετοί ανάμεσά μας, που δεν κουράζονται  να επαναλαμβάνουν ότι «φταίνε οι Έλληνες διαπραγματευτές», απαλλάσσοντας, έτσι,  τους δανειστές των ευθυνών τους, προσχωρώντας έτσι στο στρατόπεδό τους.

Ι. Το τελεσίγραφο των «εταίρων»

Το ίδιο αυτό  αδυσώπητο σκηνικό  επαναλαμβάνεται  ήδη επί  έξη χρόνια, με την επιβολή συνεχώς πρόσθετων μέτρων, σε οικονομία που διαχρονικά ρημάζεται, καταστρέφεται η παραγωγική της βάση, αδρανοποιούνται οι αναπτυξιακές της ροπές, και προβάλλονται ολοένα εντονότερα τα σημάδια ενός επερχόμενου θανάτου. Να τονίσω ότι το ποσοστό του 0.7%, που δήθεν διαπιστώνεται ως ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2014 είναι συγκυριακό και παντελώς αδύναμο να είχε διατηρηθεί. Κάτι, δηλαδή,  ανάλογο με τα lucidaintervalle διανοητικά καθυστερημένων ατόμων, που δεν είναι δυνατόν να έχουν διάρκεια. Και τούτο, επειδή κανείς άλλος αναπτυξιακός δείκτης, αν εξαιρεθεί ο τουρισμός, θα μπορούσε να ερμηνεύσει αυτό το  όντως «ξεκρέμαστο» και χωρίς δικαιολογημένη  βάση προσέλευσης ποσοστό. Αντιθέτως όλοι, ανεξαιρέτως, οι αποφασιστικοί αναπτυξιακοί  δείκτες  καταποντίζονται, και  εξηγούν τη συνεχιζόμενη  πτώση του ΑΕΠ, καθώς και την άνοδο χρέους και  ανεργίας.  

Έξη χρόνια θα έπρεπε, λογικά, να θεωρούνται υπεραρκετά, για να χαρακτηρίσουν ως λανθασμένο, αναποτελεσματικό, αλλά και εγκληματικό το  σχήμα σταθεροποίησης που επιβάλλουν οι «θεσμοί» στην Ελλάδα, καθώς και επιβαλλόμενη την άμεση εγκατάλειψή του. Αλλά, οι «θεσμοί», όχι μόνον αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν την πλήρη αποτυχία της  στραγγαλιστικής πολιτικής  λιτότητας, και να την αντικαταστήσουν με αναπτυξιακό υπόδειγμα, αλλά επιπλέον εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα συρρίκνωσης, που προορίζονται για την Ελλάδα.

Τι θα όφειλε, λοιπόν, να πράξει ένας υπεύθυνος ηγέτης οικονομίας, που πνέει τα λοίσθια και  ενός λαού που βρίσκεται στα τελευταία σκαλιά της απόλυτης εξαθλίωσης; Να αποδεχθεί, άραγε, και  ακόμη μία συμφωνία ή ακόμη ένα πρόσθετο μνημόνιο, που χωρίς καμία, μα καμία απολύτως αμφιβολία, περιέχει μέτρα προς την ίδια παρανοϊκή κατεύθυνση, όπως  αυτήν των έξη προηγουμένων ετών,  ακόμη όμως αγριότερα, ακόμη πιο εγκληματικά, τα οποία  είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν ως χαριστική βολή λαού και οικονομίας; Ο ηγέτης, δηλαδή,  μιας ήδη ρημαγμένης οικονομίας, θα πρέπει  να αποδεχθεί ρόλο δημίου, για το λαό του,  προκειμένου να «υπογραφεί πάση θυσία», με «οποιοδήποτε κόστος», και με «οποιοδήποτε περιεχόμενο» μια ΣΥΜΦΩΝΙΑ; 

Η τραγική αυτή κατάσταση, που αναφέρεται στην πατρίδα μου την Ελλάδα, μου φέρνει επιτακτικά στο νου ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας[2], που ασχολείται με την περίπτωση  μαζικής παραγωγής παιδιών του σωλήνα, τα οποία έχουν ως  μοναδική αποστολή την προσφορά των  οργάνων του σώματός τους. Από τα 18 τους χρόνια υπόκεινται σε  επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων,  αρχικά αυτών χωρίς τα οποία μπορούν να εξακολουθήσουν να ζουν με πολλά βέβαια προβλήματα. Στο ενδιάμεσο από δύο επεμβάσεις περιθάλπονται οι ασθενείς και γίνεται προσπάθεια αναπτέρωσης του ηθικού τους, μέχρι την τελευταία στιγμή που υποχρεούνται να προσφέρουν ζωτικά όργανα, καρδιά, ήπαρ και να τελειώσουν.

Κάποιοι, ανάμεσά μας, με εμφανώς φοβικές τάσεις που πλησιάζουν στην υστερία, συγχέουν το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ  του προσεχούς δημοψηφίσματος, που αναφέρεται  σε μία, οικτρού    περιεχομένου συμφωνία, με το παντελώς άσχετο δίλημμα «μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη». Η σύγχυση αυτή, ενδεχομένως ηθελημένη, ιδίως αν ληφθούν υπόψη και οι αλλεπάλληλοι εκβιασμοί των  «εταίρων» μας, καταλήγει σε απαράδεκτο και σε άκρως μη δημοκρατικό συμπέρασμα. Καταλήγει , δηλαδή, στο ότι  η τυφλή υποταγή της Ελλάδας σε οποιοδήποτε μέτρο, που της επιβάλλουν οι «θεσμοί», έστω και καταστρεπτικό, έστω και διαλυτικό των πάντων, αποτελείsine qua non προϋπόθεση παραμονής της στην Ευρωζώνη! Και αξίζει, βέβαια, να υπενθυμίσω το πόσο παράλογο είναι το θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μας υποχρεώνουν να λειτουργούμε, δεδομένου ότι   η ιδιότητα μέλους της Ευρωζώνης είναι χωρίς επιστροφή, και η έξοδος/αποπομπή από αυτήν ουδόλως προβλέπεται.  

Αλλά, ωστόσο, μας απειλούν οι «εταίροι» μας σε καθημερινή βάση με GREXIT! Επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν. Έφθασαν μέχρι του απαράδεκτου σημείου να αρνηθούν πρόσθετη ρευστότητα, μέσω του ΕLΑ,  με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να κλείσει τις τράπεζες!  Παρότι αναμενόμενο, είναι ωστόσο πολύ θλιβερό το γεγονός ότι  οι αξιωματούχοι της Ευρώπης έσπευσαν να οριζοντιωθούν με την ελληνική αντιπολίτευση, και να μεταβάλλουν αυθαίρετα το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, που οπωσδήποτε είχε τεθεί με απόλυτη σαφήνεια από την ελληνική Κυβέρνηση. Και να υπενθυμίσω ότι η ίδια, ακριβώς, μετάλλαξη περιεχομένου σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος επιχειρήθηκε στις Κάννες το 2012 . Η κυρία Μέρκελ τότε το ήθελε ακριβώς όπως και τώρα, δηλαδή «μέσα ή έξω από το ευρώ», έχοντας έτσι κάποια ασφάλεια, που την υπόσχονταν η πενταετής εκστρατεία πανικού εναντίον της δραχμής. Και, ειλικρινά, διερωτώμαι με ποια ιδιότητα, με ποιο δικαίωμα επεμβαίνουν οι «εταίροι» για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε την προσεχή Κυριακή. Και πως, αλήθεια, τολμούν να επηρεάζουν τους Έλληνες για το τι θα ψηφίσουν. Να τους επηρεάζουν και να τους τρομοκρατούν.

Δεν έκρυψαν οι «θεσμοί» τη δυσαρέσκειά τους, και πριν τις εκλογές, αλλά και μετά, για την Κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός, διότι δεν είναι της αρεσκείας τους, και διότι πιστεύουν ότι δικαιούνται, με μια σειρά στοχευόμενων ενεργειών, να την ανατρέψουν! Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που  επιχειρούν για την Ελλάδα «φυτευτό» κυβερνητικό σχήμα.

Ας δούμε, όμως, που οδηγεί  ένα  υποθετικό ΝΑΙ στο καταδικαστικό για την επιβίωση της Ελλάδας και του λαού της τελεσίγραφο, που οι «θεσμοί» έδωσαν στην ελληνική Κυβέρνηση. Σημαίνει, καταρχήν,  την εφαρμογή μέτρων, που μέσω  πολλαπλών διόδων θα συρρικνώσει μισθούς και συντάξεις, κατά τουλάχιστον 17% επιπλέον των μειώσεων που έχουν ήδη απορροφήσει από την αρχή της κρίσης. Επιπλέον, το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, εφόσον οι δανειστές δεν δέχονται συζήτηση για την εξεύρεση τρόπων ελάφρυνσής του, και ακόμη η ανάπτυξη, παρότι συνεχώς αναφέρεται, παραμένει ωστόσο όνειρο θερινής νυκτός εξαιτίας της έλλειψης άνετης ρευστότητας. Διερωτώμαι, αλήθεια, πως θα δικαιολογηθεί ο οποιοσδήποτε Έλληνας, στη συνείδησή του, αν τυχόν  αποφασίσει να ψηφίσει αυτήν την  γενοκτονική συμφωνία. Τέλος, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι αν έτσι αναλλοίωτα  παραμείνουν τα πράγματα, η υπογραφή αυτής της τραγικού περιεχομένου συμφωνίας ουδόλως θα δώσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, καθώς το υπέρογκο και μη βιώσιμο χρέος κυοφορεί  την ανάγκη αέναων συμφωνιών και μνημονίων, στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

ΙΙ.Δημοψήφισμα

Επικίνδυνη και άκρως αντιδημοκρατική θα ήταν η τυχόν μονομερής κυβερνητική απόφαση, να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, και να απορρίψει το απαράδεκτο κείμενο της συμφωνίας, που της δόθηκε ως τελεσίγραφο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, εφόσον και η απόρριψη, αλλά και η αποδοχή του επισύρουν σοβαρές συνέπειες, τις οποίες θα υποστεί και στις δύο περιπτώσεις ο ελληνικός λαός. Να προσθέσω, ότι η μακρά περίοδος της οιονεί αυτής διαπραγμάτευσης, διανθίστηκε και από πλήθος προσβολών, περιφρονητικών σχολίων και αποκλεισμών, εκ μέρους των θεσμών, προς την εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό Κυβέρνηση,  σε  επίπεδο λεκτικό,  καθώς  και  σε επίπεδο ενεργειών.

Και, βέβαια, να υπογραμμίσω το αυταπόδεικτο.  Δηλαδή, ότι όλες αυτές οι προσβολές  έχουν ως άμεσο αποδέκτη  τον ελληνικό λαό, στο σύνολό του. Και αυτούς που ψήφισαν, αλλά και αυτούς που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, διότι πρόκειται για την  ελληνική Κυβέρνηση.

Το ΟΧΙ, συνεπώς, του ελληνικού λαού, σε ένα πρόγραμμα που σίγουρα θα αποτελειώσει την Ελλάδα, και που ουδόλως σχετίζεται με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, εθνικής κυριαρχίας και θέμα καταδίκης εξωτερικών παρεμβάσεων. 

Το δημοψήφισμα είναι μια ευκαιρία  για να βροντοφωνήσουμε προς τους «εταίρους» μας, οι οποίοι διαχώρισαν  πλήρως  τη συμπεριφορά τους από τις ιδρυτικές αξίες και τις θεμελιώδεις υποσχέσεις  της ΕΕ, ότι δεν είμαστε υποτελείς κανενός, ότι δεν ανεχόμαστε να μας φέρονται ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας, ότι ουδείς έχει δικαίωμα να μας ατενίζει αφ’ υψηλού, να μας υποδεικνύει ποιοι θα μας κυβερνούν, να μας εγχειρίζει τελεσίγραφα θανάτου, να μας κάνει «καψόνια» με την τραπεζική ρευστότητα, και να μας απειλεί με GREXIT. 

Το δημοψήφισμα είναι, ακόμη, ένα μέσο αφύπνισης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που βαυκαλίζονται ότι  «δεν είναι Ελλάδα», αλλά που τους αναμένει η ίδια μοίρα, αν αυτή η θλιβερή Ευρώπη δεν αλλάξει. 

Το ελληνικό ΟΧΙ, εξάλλου, της προσεχούς Κυριακής, πρέπει να είναι δυνατό και βροντερό, για να ενισχύσει την εθνική μας αξιοπρέπεια, που κουρελιάστηκε από την επονείδιστη συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντί μας. Ένας λαός που σκύβει το κεφάλι, που αυτομαστιγώνεται και αποδέχεται ευθύνες που δεν τον βαρύνουν, που αισθάνεται μειονεκτικός απέναντι στους «εταίρους, που εκχωρεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα και πείθεται ότι δεν είναι σε θέση να κάνει οτιδήποτε, είναι ένας λαός χωρίς ελπίδα επιβίωσης, είναι ένα Έθνος που θα εξαφανιστεί. 

Οι «εταίροι» μας, εξυπηρετώντας ιδιοτελή, και όχι ευρωπαϊκά συμφέροντα, επιχειρούν να μας υποβιβάσουν και να μας υποβαθμίσουν. Εμείς, ωστόσο, πρέπει «να σταθούμε στα πόδια μας». Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο, πως η ψήφος του ΟΧΙ της προσεχούς Κυριακής, δεν αναφέρεται σε  κάποιο πολιτικό κόμμα, δεν αναφέρεται  ούτε καν στην ελληνική Κυβέρνηση, γιατί είναι μόνο και ολοκληρωτικά  ελληνική ψήφος, είναι  ψήφος για την Ελλάδα, και εναντίον όλων εκείνων, που δεν είναι Έλληνες και που επιχειρούν να μας μειώσουν. 

[1] New York Times, 26.06.2015 
[2] Never let me go του Kazuo Ishiguro

πηγή

Χαρά Νικοπούλου : «ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΟΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Μήνυμα της Χαράς Νικοπούλου στο facebook:

ΕΛΛΗΝΕΣ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ή ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ.. ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ.. ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟΥΛΑΚΟ ΣΑΣ... ΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΩΣ ΑΘΕΟ. ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ... ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ ΝΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ.. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ...ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΩ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΩΣ ΑΘΕΟ.. ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΘΕΟΥΣ. ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ... ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΟΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ... Ο Χ Ι ..ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.. Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.. ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΘΕ ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ...

πηγή

Ο καρπαζοεισπράχτορας, ο μπεκρής και ο σοσιαλ(η)στής.

Του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Επειδή οι μέρες είναι πονηρές κι επειδή δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον εθνικό διχασμό, θα καταθέσω τις σημερινές σκέψεις μου με χιουμοριστικό πνεύμα και με την ελπίδα, πως έτσι θα το αντιληφθούν ΚΥΡΙΩΣ όσοι διαφωνούν μαζί μου… Για τους άλλους είμαι σίγουρος πως θα δείξουν κατανόηση…

Ειλικρινά αν υπάρχουν τρεις «προσωπικότητες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ήθελα να κάτσω μαζί τους στο ίδιο τραπέζι κάποια στιγμή, για διαφορετικούς λόγους με τον καθένα, είναι ο Νταισελμπλουμ, ο Σούλτς και ο γίγαντας ο Γιούνγκερ…

Θα ξεκινήσω από τον σκληρό Ολλανδό του Eurogroup με το θρυλικό πλέον μαλλί, που μου θυμίζει τις αξέχαστες στιγμές της Βρετανικής ποπ των 80’s… Rick Astley, Boy George, Cure κλπ κλπ για τους γνωρίζοντες… Αυτό το αχώνευτο μαντρόσκυλο του Σόιμπλε, που κατάγεται από την χώρα της τουλίπας, της φούντας, της πουτάνας και των βοδινών, απ’ ότι μαθαίνω από φίλους Ολλανδούς που είχαν σχέση μαζί του από πολύ παλιά, είχε φάει τις καρπαζιές του αιώνα όταν ήταν μικρός (σε ηλικία, γιατί μικρός γενικώς και αορίστως παραμένει). Μου μετέφεραν πως ο αντιπαθής Γερούν, είχε πέσει πολλές φορές θύμα bullying από συμμαθητές του… Κάτι Ολλανδόπουλα 3 μέτρα, άγρια αγόρια, τον είχαν ταράξει στην… καρπαζιά, τον μικρό Γερούν. Έτσι εξηγούνται όλα σκέφτηκα…

Γιατί θέλω να τον συναντήσω; Για να του γνωρίσω διαπρεπείς προσωπικότητες Ελλήνων πολιτικών με ανάλογα βιώματα, όπως ο Σπύρος-Άδωνις, ο Βενιζέλος, ο Χατζηδάκης, o Λοβέρδος κ.α., ώστε να ξεκινήσουν μια συνεδρία για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα τους… Αυτή είναι η προσφορά μου στον Γερούν, καθώς και ένα κουτάκι γάλα εβαπορέ η «μικρή Ολλανδέζα»…

Πάμε τώρα στον φίλο μου, τον Λουξεμβουργιανό μεθύστακα  Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ… Αυτόν ειλικρινά τον συμπαθώ… Όχι επειδή κάνει τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά γιατί δεν έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο του και το διασκεδάζει και παράλληλα διασκεδάζει κι εμάς…

Αναρωτιέμαι πόσα Λουξεβουργιανά τσίπουρα είχε κατεβάσει ο Ζαν Κλωντ όταν δήλωσε πως «οι Έλληνες δεν πρέπει να αυτοκτονήσουν επειδή φοβούνται τον θάνατο». Τέτοια μαλακία δεν θα την έλεγε, ούτε ο Άδωνις.

Στην ουσία μας ζήτησε να ψηφίσουμε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, αλλά επειδή είχε γίνει ντίρλα, βγήκε από μέσα του ο Έλληνας, σιγοντάροντας το ΟΧΙ!!!!! Αν το ΟΧΙ των Ελλήνων είναι «αυτοκτονία», το ΝΑΙ είναι ο «θάνατος» τον οποίο ... φοβούνται και γι' αυτό αυτοκτονούν! Αυτό μας είπε ο φίλος μου ο Γιούνγκερ. Ότι θα πρέπει να επιλέξουμε, αντί να «αυτοκτονήσουμε» πριν μας βρει ο αναπόφευκτος θάνατος, θα πρέπει να προχωρήσουμε ... ήρεμα, ήσυχα και ... συντεταγμένα προς αυτόν, μέχρι να τον συναντήσουμε! Ντίρλα σας λέω… ΧΙΚ

Γιατί θέλω να τον συναντήσω… Προφανώς για να του μάθω, πως μπορείς να πίνεις πολύ, χωρίς να σε χαλάει και να γίνεσαι ένας γραφικός τσαρλατάνος…

Κλείνοντας θ’ ασχοληθώ με αυτό το πουλέν του Ευρωπαϊκού «Σοσιαλισμού» τον Σούλτς… Μόλις τον βλέπω, μου θυμίζει αναμφίβολα τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου… Μόνο που ο Γιωργάκης είναι εμφανίσιμος και αν δεν ήταν πολιτικός, ενδεχομένως να μου ήταν και συμπαθής… Με τα κανό του, με τις κρέμες του, τα ποδήλατα του, τα γυμναστήρια του κλπ κλπ… Που να τα δει τέτοια μεγαλεία ο αχώνευτος ιπποκόμος του Σόιμπλε…

Αυτός ο Γερμανός Σοσιαληστής λοιπόν (με ήτα, κύριε διορθωτά) δήλωσε πως θα «παλέψει» και θα τρέξει για να πείσει τους Έλληνες να παραμείνουν στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη!!!! Δηλαδή να ψηφίσουν αναφανδόν υπέρ του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ… Λέτε να τον δούμε αυτό τον γραφικό σαλτιμπάγκο και σε καμιά συγκέντρωση του ΜΕΝΟΥΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, στο Σύνταγμα; Ειλικρινά το ελπίζω… Από ανθρώπους, που φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν έχουν καμία συναίσθηση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, έτσι όπως έχουν καταντήσει οι Γερμανοί το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, όλα να τα περιμένεις. Αν έρθει είναι δεδομένο, πως θα αυξήσει 5 μονάδες το ΟΧΙ…

Γιατί θα ήθελα να τον συναντήσω; Για να του εξηγήσω, πως ο Σοσιαλισμός στην Γηραιά Ήπειρο, έχει πεθάνει προ αμνημονεύτων… Από την εποχή που τον όρο τον χρησιμοποιούν κάτι τύποι σαν αυτόν, τον Παπανδρέου ή τον Σημίτη… Χρεοκοπήσατε μάγκα μου, αλλά δεν το έχετε πάρει χαμπάρι…

Ακόμα και ΝΑΙ να βγει την Κυριακή. Ακόμα και αν καταφέρετε να υποδουλώσετε πλήρως την Ελλάδα. Ακόμα και αν καταφέρετε να επιβάλετε κυβέρνηση Τσολάκογλου, έχετε τελειώσει και δεν το ξέρετε… Διάβασε λίγο ιστορία μίστερ Σουλτς και θα καταλάβεις…

πηγή

Μήν φοβάστε τους νέους Πέρσες.

Με το επικείμενο νέο ΟΧΙ των Ελλήνων
δεν θα φύγει η Ελλάδα απο την Ευρώπη
αλλα αυτοί οι ίδιοι Ευρωπαίοι απο την
Ελληνική Μυθολογία. Δικο τους πρόβλημα
μόνοι με την δική τους ιστορια η οποια
μόνον καταστροφή και μεσαίωνα ανέδειξε.
Ελληνες μήν φοβάστε, θα είναι απλά ένας
δύσκολος χειμώνας. Μετά θα αρχίσουμε να
εξάγουμε προϊόντα που Ο Θεός μας τα έχει
δώσει σε αφθονία. Νέοι Πέρσες, νέα ΝΙΚΗ.
(Αυτός ο πλανήτης μας ανήκει.) 


SeeGreek

Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Μερικές φορές είναι καλό να ακούμε ακόμα και το αυτονόητο, όταν όλα τα άλλα φαίνονται περίεργα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διευκρίνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός, προσθέτοντας ότι δεν είναι ούτε ασιατικός, ούτε αφρικανικός. Πρέπει να φανταστούμε ότι ήταν απαραίτητο σε αυτήν την περίοδο. Βέβαια, έχουμε μπουχτίσει με όλους όσους θέλουν συνεχώς να μας βάλουν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με άλλους που ξεχνούν το Βυζάντιο, λες κι είναι μια λεπτομέρεια και με άλλους που δεν θυμούνται ότι ο Ελληνισμός γέννησε τον Ουμανισμό κι ότι αποτελεί η ελληνο-λατινική παράδοση τον πυρήνα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Έτσι, είναι καλό να θυμηθούμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη υπάρχει και η Κύπρος, διότι φαίνεται ότι πολλοί το ξεχνούν έντεχνα. Κανένας δεν μπορεί να μας βάλει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου σε πολιτισμικό επίπεδο, αφού είμαστε η πηγή. Δεν έχουμε ενταχθεί σ’ ένα ξένο πεδίο, αλλά είμαστε στη νοόσφαιρά μας, αφού η νοητική μας επιρροή έχει δώσει το στίγμα. Κι ο Ελληνισμός έκανε την καινοτομία της δημοκρατίας και δεν έχει ανάγκη από κανέναν για να μας εξηγήσει τι έχουμε εφεύρει λόγω ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Προβοκάτορες με τα ¨κουβαδάκια¨ τους σε καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Φώτο από  www.mediasoup.gr 
Οι μέρες από εδώ και πέρα θα είναι γκαστρωμένες και κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλουν. Μακάρι να βγάλουν κάτι καλό.

Στην Τυνησία και στα καλοκαιρινά θέρετρα αυτής έβγαλαν σφαγή και αίμα με την δολοφονία αθώων συνανθρώπων μας.

Τι οίστρος ξαφνικά έπιασε τους Financial Times να μας προειδοποιούν και μάλιστα σε αυτή την δυσμενή οικονομική συγκυρία να μην γίνουμε Συρία;

¨Οι Financial Times τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση και εκπέμπει SOS για να μη γίνει η Ελλάδα Συρία, όπως γράφει.

«Δίχως μία τέτοια προσπάθεια, η οποία πρέπει να οργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα βουλιάξει στον πολιτικό ριζοσπαστισμό, την οικονομική μιζέρια, το οργανωμένο έγκλημα, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, τον πόλεμο και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει χώρες, όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Συρία».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γεωγραφικά σε πολύ δύσκολη θέση. 28|06|2015 21:25 Πηγή: FT: Χρειάζεται plan C για να μη γίνει η Ελλάδα Συρία ή Βοσνία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news

Μήπως γνωρίζουν τίποτε παραπάνω για τους πιθανούς πυρήνες τζιχαντιστών στην Ελληνική επικράτεια; 
«Βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα» 

¨Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ, είναι πεπεισμένοι ότι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θύλακες τζιχαντιστών κάτι που επιβεβαίωσαν ως έναν βαθμό οι Έλληνες συνάδελφοί τους. Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν καταγράψει ύποπτες εισόδους τζιχαντιστών μαζί με παράνομους μετανάστες, κυρίως μέσω Έβρου, ανάμεσα στους οποίους είχαν τοποθετήσει εγκύους γυναίκες και παιδιά προκειμένου να κεντρίζουν τα ανθρωπιστικά συναισθήματα των διωκτικών αρχών και να αποδυναμώνουν τις έρευνες ταυτοποίησης των ιδίων.΄

¨Αυτή τη στιγμή τζιχαντιστές που έχουν πάρει έγγραφα παραμονής, παραμένουν «εν υπνώσει» αφού οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε αυστηροποίηση των ελέγχων στην Ελλάδα κάτι που δεν τους συμφέρει! ¨
http://www.crashonline.gr/17. Μαΐου, 2015 

¨Απόβαση σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα σε ακτές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σχεδιάζει να κάνει το Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τις στρατιωτικές βάσεις που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες στη Λιβύη.

Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες η «δεξαμενή σκέψης» (think tank) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ίδρυμα Quilliam, το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει μία μίνι «εισβολή» μικρών τρομοκρατικών ομάδων στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την πρόκληση αντιποίνων για την εκστρατεία της Δύσης κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. ¨ http://www.newsbomb 07 Σεπτεμβρίου 2014.

Και ξαφνικά εν όψει του  κρίσιμου δημοψηφίσματος μας εμφανίζονται  ¨μπουμπούκια¨  και από τον Βορρά. 

 ¨Ο Υπαρχηγός των Ουκρανοφασιστών του Δεξιού Τομέα στην Αθήνα! 

Ένας από τους πιο σκληρούς υπαρχηγούς του Ντμίτρο Γιάρος είναι στην Αθηνα, πληροφορίες μας λένε ότι είναι σε ιδιωτική καλοκαιρινή επίσκεψη, αν κι όπως έχουμε μεταδώσει τις τελευταίες 10 μέρες η Αθήνα έχει γεμίσει με πράκτορες κυρίως Γάλλους και Γερμανούς. Ο συγκεκριμένος φασίστας φέρεται ως ο υπεύθυνος της δολοφονικής επίθεσης που έγινε στις 09/01/14, όταν οι παραστρατιωτικοί Ουκρανοί φασίστες δολοφόνησαν μια  οικογένεια που αποτελείτο από τη μητέρα, την 14 χρονή της και την 64 χρονή γιαγιά. Το αγροτόσπιτό τους βρισκόταν στην οδό  Nabereznaya 34 στο χωριό Kryakivka, της περιοχής  Novoaydarovsky, που ανήκει στα κατεχόμενα εδάφη της περιφέρειας της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Οι υπαρχηγοί του Ντμίτρο Γιάρος έχουν όλοι «καθαρό» μητρώο  μετά την Υπουργοποίηση του στην Ουκρανική Κυβέρνησης.¨ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 http://hellasforce.com/ 

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή παίζονται πολλά  και κυρίως το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης  που εφησύχασε βάζοντας στον λαιμό μας ένα δυσβάστακτο χρέος για να απαντλήσει τον υποθαλάσσιο και ορυκτό πλούτο της πλούσιας κατά τα άλλα  πατρίδας μας.

Φυσικά στην πλάτη της μνημονιακής Ελλάδος εξακολουθούν να παίζονται και ¨στοιχήματα¨ με παράγωγα.


«Ανοικτή σε περίπου 54 δισεκ. δολάρια είναι στα παράγωγα FWMD η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω φόβου από την ελληνική αναταραχή γράφει το Global Research http://www.globalresearch.ca/ Zero Hedge 8 June 2015 http://www.defencenet.gr/defence 

Η μετάδοση των επιπτώσεων από ένα τέτοιο επεισόδιο θα είναι καταστροφικές. Είναι για αυτό το λόγο που ο Warren Buffet περιγράφει τα παράγωγα FWMD ή αλλιώς «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής».

Ως γνωστόν η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα αν και δεν μετρά σαν "πιστωτικό γεγονός" αλλά αυξάνει τον κίνδυνο αθέτησης των πληρωμών των δόσεων που συγχωνεύθηκαν σε μια δόση των € 1.500.000.000, τώρα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αύριο δηλαδή το οποίο και δεν θα γίνει. ¨

Να γιατί λοιπόν κάποιοι και για τους δικούς τους διεστραμμένους  λόγους  φοβούνται ή θέλουν να μας βλέπουν το επόμενο διάστημα σαν Συρία.

Να γιατί κάποιοι  εν υπνώσει προβοκάτορες θα ήθελαν να βγάλουν τα κουβαδάκια τους και να ¨παίξουν¨ καλοκαιριάτικα  στην χώρα μας;

Και φυσικά έχουν γνώσει οι φύλακες οι ορατοί και οι αόρατοι για αυτά που απεργάζονται.
Το συντριπτικό πλήγμα των Ελλήνων εναντίων τους αν το τολμήσουν θα τους μείνει ¨αξέχαστο¨.
Επειδή το γνωρίζουν αυτό  θα το σκεφτούν πολύ καλά  να το πράξουν και θα τραβήξουν σε άλλες ευρωπαϊκές  παραλίες για να παίξουν.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ποιες τράπεζες θα είναι ανοικτές αύριο για τους συνταξιούχους.

Τη λίστα με τα υποκαταστήματα των πέντε τραπεζών που θα παραμείνουν ανοιχτά από την Τετάρτη 1/07/15 εώς και την Παρασκευή 3/07/15 για την καταβολή συντάξεων, έφερε στο φως της δημοσιότητας το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο 1η Ιουλίου και για τρεις συναπτές ημέρες, ανοιχτά θα είναι περίπου 1.000 τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες.

Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά με τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Δείτε ποια υποκαταστήματα θα εξυπηρετούν από αύριο Τετάρτη, 30/06/15, τους συνταξιούχους στις λίστες που ακολουθούν παρακάτω:

1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε (Σολωμός).

Του Ηλία Σχορετσανίτη,
Οικονομολόγου, MSc 

Η βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα αυτή την Κυριακή για τα προτεινόμενα από τους δανειστές μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος. Είναι αναμφισβήτητα κορυφαία δημοκρατική διαδικασία με την οποία συντασσόμεθα. Έπρεπε να περάσουν, όμως, 40 χρόνια για να συμβεί κάτι τέτοιο; Και γιατί τώρα; Εδώ και 40 χρόνια οι Έλληνες πήραμε δάνεια επί δανείων, καταργήσαμε το πολυτονικό, μπήκαμε σε νομισματική ένωση, υπογράψαμε Σένγκεν, Δουβλίνα, Μαδρίτες, Λισσαβόνες, φέραμε το ΔΝΤ να ισοπεδώσει τα πάντα και όλα αυτά χωρίς ερωτηθούμε, γιατί έτσι εξυπηρετούσε.

Επί 40 χρόνια οι κυβερνήσεις ευαγγελίζονταν  τη λαϊκή εντολή των εκλογών, που την μετέφραζαν σε «λευκή επιταγή» προς τους κομματικούς «ηγέτες» και τη χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν. Μήπως ο Γιώργος, ο Αντώνης, ο Αλέξης, άλλα δεν υποσχέθηκαν προεκλογικά και άλλα δεν έκαναν; Το δημοψήφισμα πρέπει να έχει βάρος, αξία και ουσία για το λαό και αυτό έπρεπε να είχε γίνει το 2010. Τώρα πλέον δεν έχει νόημα και θα το αντιληφθείτε από όσα ακολουθούν.

Μας ζητούν την άποψη εάν θέλουμε τα 12δις μέτρων που μας επιβάλλουν οι... θεσμοί. «Θεσμοί», όπως λέμε εκκλησία, δικαιοσύνη, οικογένεια. Έχει σημασία ακόμη και η λέξη που χρησιμοποιούν για όσους το αντιλαμβάνονται. Εννοείται πως ο λαός θα απαντήσει «όχι» κατά πλειοψηφία στα μέτρα. Μα ακόμη και στα 8 δις να μας ρωτούσανε πάλι «όχι» θα λέγαμε, γιατί ο λαός απεχθάνεται τα μέτρα. Είναι άστοχο το ερώτημα, γιατί είμαστε καμένοι έτσι κι αλλιώς. Για κάποιον που ζει με 500 ευρώ, του προτείνουν να πει όχι στα 200, γιατί εμείς προτείνουμε να ζει με 250. Τέτοιο είναι το δίλημμα…

Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη ότι θα τα «βρούνε» με τους δανειστές στο διεθνές πολιτικό θέατρο. Ας εξετάσουμε τι θα γίνει εάν ο κ. Τσίπρας κερδίσει τη «μάχη» και οι εταίροι υποχωρήσουν (πχ στα 10δις) πριν ή μετά το δημοψήφισμα. Θα μιλάμε για τη νίκη του λαού απέναντι στους δυνάστες, υπερήφανους Έλληνες που ξέρουν να λένε τα μεγάλα «όχι», για εθνική τόνωση και υπερηφάνεια. Και θα μιλάμε για ένα πρωθυπουργό που σε σχέση με τους προηγούμενους έδωσε μεγάλο αγώνα για την πατρίδα, μια ισχυρή προσωπικότητα που υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα το λαό. Έναν αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο της πολιτικής σκηνής του τόπου. Στην ουσία θα έχουμε υποστεί ήττα ολκής μιας και θα παρθούν επώδυνα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περεταίρω ύφεση. Δε σας κάνει εντύπωση πως προβάλλονται διαδηλώσεις υπέρ της Ευρώπης; Δε σας κάνει εντύπωση που τα νέα μέτρα δεν ξεσήκωσαν τον ελληνικό λαό στο πόδι; Και μέτρα θα παρθούν, και ρουθούνι δε θα σκάσει, και ο πρωθυπουργός θα βγει λάδι και «ηγέτης».

Ο λαός αφήνεται επί σκοπού να πανικοβληθεί, να φοβηθεί για το μέλλον του, να σκεφτεί το παιδί του, να ζητάει από μόνος του απελπισμένα την Ευρώπη. Ποια Ευρώπη, όμως; Την Ευρώπη των μαφιόζων Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Γιούνγκερ, αλλά και των προκατόχων τους; Μιλάμε για κακοποιούς που δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν απ’ τον Καπόνε. Για πρωθυπουργούς και υπουργούς που δανείσανε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος. Με άλλα λόγια υποχρεώσανε τους λαούς της Ευρώπης, χωρίς να τους ρωτήσουν, να δανείσουν σε κάποιον γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω! Εσείς υπήρχε περίπτωση να δανείσετε σε κάποιον χρεωμένο ως το λαιμό με εισόδημα 300 ευρώ, έστω και 5000 ευρώ; Αυτοί το κάνανε όμως! Και εδώ είναι η πεμπτουσία της υπόθεσης.

Θα τη χρυσοπληρώσουν όλοι την Ελλάδα και εμείς θα είμαστε οι ουραγοί, οι διεφθαρμένοι, οι τεμπέληδες, τα διαλυτικά στοιχεία της Ευρώπης, που εναγκαλιζόμαστε με τον άσπονδο Πούτιν και υπονοούμε ότι μπορεί να προσδεθούμε και στο άρμα του. Έχουμε ήδη κάκιστη εικόνα. Φανταστείτε να φτάσει στην τσέπη των Ευρωπαίων το πρόβλημα! Η Ελλάδα αποτελεί μόνο το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για να περάσει όλος ο ευρωπαϊκός πλούτος στα χέρια των λίγων. Αυτός είναι ο στόχος, όχι η μικρή Ελλάδα μόνον, που από μητέρα του Δυτικού πολιτισμού θα γίνει ο κακούργος των εθνών. Αυτή την Ελλάδα θα την τιμωρήσουν παραδειγματικά, να το θυμάστε καλά αυτό που σας γράφουμε. Και το δημοψήφισμα είναι τόσο αριστοτεχνικά στημένο, χρονικά και φρασεολογικά, ώστε το «όχι» να μας κάνει μισητούς, και την τιμωρία επιθυμητή από το μέσο ευρωπαίο. «Δε θέλουμε να σας πληρώσουμε με τη βούλα του λαού!» Χειραγώγηση των μαζών γίνεται, όχι διαπραγμάτευση!

Η χρεοκοπία δε θα συμβεί τώρα, αλλά θα συμβεί. Και όταν συμβεί δε θα έχουμε μόνο χρεοκοπία, γιατί οι εχθροί της πατρίδας παραμονεύουν. Οι χρεοκοπίες γίνονται εκεί που δεν τις περιμένεις, ξαφνικά και απροειδοποίητα. Όταν θα νομίζουμε ότι όλα βαίνουν στην κανονικότητα και ίσως μας μιλάνε για «φως στο τούνελ», τότε θα είναι η πιο κρίσιμη ώρα. Εάν στήνουν αθλητικά παιχνίδια για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, φανταστείτε τι γίνεται στην πολιτική σκηνή όπου παίζονται δις… Να είστε βέβαιοι ότι ούτε το 10% των πραγματικών γεγονότων δε φτάνουν στα αυτιά μας.

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια, αλλά για την πνευματική χρεοκοπία του τόπου ουδείς κόπτεται. Ουδείς βγήκε στην πλατεία Συντάγματος να διαμαρτυρηθεί για την ανύπαρκτη παιδεία μας. Το συμφέρον βασιλεύει παντού, έχουμε κομματικοποιήσει τα πάντα και μετά μας λένε ότι «δεν του αξίζει αυτού του λαού τέτοια μοίρα». Τη μοίρα μας εμείς την καθορίζουμε, με το ήθος, την τόλμη, τις ανθρώπινες αρετές. Συνεπώς, συμπολίτη, ο,τι και να βιώσεις τον καιρό που έρχεται, είσαι και εσύ συνυπεύθυνος που αδιαφόρησες ή συμμετείχες σε αυτό το σύστημα που μας έφερε ως εδώ. Είναι καιρός για μεταστροφή και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε για την πατρίδα. 

Εσχάτως και ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη λέξη «πατρίδα», αλλά θα του θυμίσουμε ότι ετούτον τον τόπο, τα 20χρονα παλληκάρια του 1821, τον ελευθέρωσαν «πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος» (ομιλία Κολοκοτρώνη στην Πνύκα). Εμείς ως ΝΕΣΤΩΡ κατήλθαμε στις δημοτικές εκλογές της Καρδίτσας για να δώσουμε το παράδειγμα στην εξουσία, για να ακουστεί η φωνή μας και να σας προειδοποιήσουμε ότι έρχεται συμφορά.

Όσα λεφτά και να μας δώσουν, όσα δάνεια και να ξεπληρώσουμε, εάν ο Έλληνας δεν αλλάξει, όχι μόνο δεν πρόκειται να δει προκοπή, αλλά θα πληρώσει πολύ βαριά το τίμημα της εγωπάθειας, της αμάθειας και της αποστασίας από το Θεό. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο δικός μας τόπος, αλλά πατρίδα του Χριστού και εμείς ως λαός δε σεβόμαστε το Λόγο Του με τις πράξεις μας.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Γράφει ο Χρίστος Γούδης 

Η άρνηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου, να αποδεχθεί την διάσωση της χώρας μας, έστω και την ύστατη στιγμή, μέσα από την τελευταία σανίδα σωτηρίας που του έριξαν χθες οι Ευρωπαίοι, και η προπαίτεια τής κατά τον ίδιο τρόπο διαρεύσασας αλλαζονικής του απάντησης ότι ο Μέγας Αλέξανδρος Τσίπρας θα ψηφίσει, καλπάζοντας στο καλάμι του, ΟΧΙ στο επερχόμενο ολέθριο δημοψήφισμα της Κυριακής, σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ, θα οδηγήσει τελικά την πατρίδα μας σε μία στρατιωτική συντριβή, σε ένα λουτρό αίματος, σε απώλεια εθνικού εδάφους, σε εγκαθίδρυση δικτατορίας με κρεμάλες, και σε οριστική μετατροπή των υπολειμμάτων της δύσμοιρης χώρας μας σε ένα τριτοκοσμικό αμάλγαμα αφροασιανικών προδιαγραφών.

Χρίστος  Γούδης

Ξαναδιαβάστε τι θα συμβεί στην πατρίδα μας αν ψηφίσετε την Κυριακή ΝΑΙ.... Και μη χειρότερα...

«Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν βάζει τέλος στην παραφιλολογία.
Όπως βάζει τέλος και στα επιχειρήματα των οπαδών του NAI ΣΕ ΟΛΑ οι οποίοι ισχυρίζονταν μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει κείμενο θεσμών»... αναφέρουν χαρακτηριστικώς κυβερνητικές πηγές.

Και στα δύο κείμενα, το σημερινό και αυτό της 25ης Ιουνίου, που εδόθη ως τελεσίγραφο, οι θεσμού ζητούν, μεταξύ άλλων:

• Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση
• Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά
• Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
• Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)
• Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)
• Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις
• Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ
• Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό
• Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους
• Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.
• Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
• Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
• Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί
• Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις
• Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
• Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο
• Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
• Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
• Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
• Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο
• Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.
• Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα όπως προκύπτει κα από την σχετική απόφαση του Eurogroup.

Η μόνο διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που, στο σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο συντελεστής αυξάνεται στο 13% από 23% που ζητούσαν την 25η Ιουνίου.

[www.koutipandoras.gr]
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ
Αυτά ο Σαμαράς, ο Θεοδωράκης και η Γεννηματά.... αποφεύγουν να τα αναφέρουν....

Και φυσικά πέρα από αυτό...

Προσωπικά εκ πεποιθήσεως ψηφίζω όχι ακομα κι αν οι δανειστες αλλάξουν την πρόταση τους και του αρέσει του Τσίπρα και μας προτείνει να ψηφίσουμε ΝΑΙ... 
Εγώ θα ψηφίσω οτι και να γίνει ΟΧΙ γιατί είμαι ενάντια γενικώς στην ΕΕ και στο Ευρώ...

Δεν τους θέλω τους νεοταξίτες...

Το ΟΧΙ μου λοιπόν δεν έχει σχέση με το ερώτημα του Τσίπρα αλλά έχει άμεση σχέση με τα μνημόνια, με τα 5 χρόνια αηδίας αίσχους και προδοσίας, με τους 5000 αυτόχειρες, με τους ανασφάλιστους, με τους ανέργους, με τα παιδάκια που λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία, με τους αρρώστους που δεν έχουν δημόσια υγεία και φάρμακα, με τους συνταξιούχους πατεράδες μας που τους έκοψαν την σύνταξη, με τον κομμένο μου μισθό, με την υπόδουλη πατρίδα μας.... 

Το ΟΧΙ μου θα είναι καταλυτικό ακόμα κι αν μείνω ο τελευταίος Έλληνας που θα πει ΟΧΙ.... 

Δεν με ενδιαφέρει ο Τσίπρας.... ας πανηγυρίζει όσο θέλει... 
Με ενδιαφέρει να μην πανηγυρίζουν ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Τούσκ και οι υπόλοιποι βρωμιάρηδες των Βρυξελλών.... 

Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε ΝΑΙ και να μπούμε στο βιβλίο Γκίνες σαν ο μαναδικός λαός που ψήφισε υπερ της υποδούλωσής του για αιώνες... 

Για φανταστείτε μόνο ένα σενάριο... 
Οι Ελληνες ψηφίζουν ΝΑΙ και ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός πάει μετά να διαπραγματευτεί με τους χαμένους φιλοκίναιδους των Βρυξελλών... 
Ο Σόϊμπλε θα του τρίβει το δημοψήφισμα στην μούρη όποτε προσπαθεί να πάρει κάτι καλύτερο διαπραγματευτικά για την πατρίδα μας... 
Θα του λ'εει "αν έχεις πρόβλημα γιατί δεν κάνεις ένα δημοψηφισματάκι;
 να δούμε τι λέει ο λαός σου;"
Το ΝΑΙ θα είναι οριστική ταφόπλακα για το έθνος μας...
Η μόνη πατριωτική αυτήν την στιγμή ψήφος είναι το ΟΧΙ....
Μήπως όταν ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ όλοι οι Ελληνες που τον ακολούθησαν στον πόλεμο ήταν Μεταξικοί;
Το ίδιο και τώρα...

Ο Τσίπρας λέει ΟΧΙ... για τους λόγους του.. 
Κι εμείς οι πατριώτες λέμε ΟΧΙ για τους δικούς μας...

Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλιου 2015.

(πατήστε για μεγέθυνση)

Ασαφές το κείμενο αλλά ίσως δεν γινόταν αλλοιώς καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω περιγραφή κινδύνευε να προκαταλάβει τον ψηφοφόρο...

Και τα ΝΑΙ και ΟΧΙ είναι γραμμένα δεξιά αντίστροφα...
Θα περίμενε κανείς να μπει πρώτο το ΝΑΙ και απο κάτω το ΟΧΙ ή τουλάχιστον να μπουν από κάτω από το κείμενο δεξιά κι αριστερά....

Ομως η κυβέρνηση έβαλε για ψυχολογικούς λόγους πάνω το ΟΧΙ και κάτω το ΝΑΙ....

Μην δειλιάσεις Ελλάδα! Θαυμάσιο κείμενο που στηρίζει η Ναόμι Κλάιν (Δόγμα του Σοκ)

Το γνωστό chicken game που παίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, έφτασε στην κορύφωσή του. Και ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε πολύ καλά με τα πολύ άσχημα «χαρτιά» που είχε στα χέρια του, παρά τα όσα λένε οι καταστροφολόγοι. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει να κατέλαβε εξ απήνης τον πλανήτη, χθες βράδυ, όταν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα με τον ελληνικό λαό να απαντά αν συμφωνεί με την πρόταση των ΕΕ/ΔΝΤ. Ξεξαθάρισε ότι εκείνος είναι δυστυχής με την πρόταση προσφοράς την οποία χαρακτήρισε ως αφόρητη και ταπεινωτική και ότι την απορρίπτει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης γρήγορα καταδίκασαν την κίνηση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, για εβδομάδες, κριτικάρουν τον Τσίπρα ότι κάνει πολλές υποχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις και κινείται προς μία συμφωνία την οποία χαρακτήριζαν ως απαράδεκτη.

Διεθνείς σχολιαστές αντέτειναν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα, με το Eurogroup, και η «ελληνική ομάδα» βρέθηκε ξαφνικά σε μια θέση όπου έχει τραβήξει έναν άσσο από το μανίκι της όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι είχε.

Ποια είναι η αλήθεια;

Όπως πάντοτε, βρίσκεται κάπου στη μέση. Νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, έγραψα ότι η ΕΕ και ειδικά το ΔΝΤ το παράκαναν. Διότι για να δουλέψει η θεραπεία του Σοκ πρέπει να υφίσταται μια πλειοψηφία με κάτι να χάσει. Υπάρχει ένα σημείο το οποίο ξεπεράστηκε και όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων χαμογελά με απειλές τύπου capital control και χάσιμο των διαθεσίμων κεφαλαίων. Απλά διότι δεν έχουν κάτι από αυτά. Και όταν συμβεί αυτό, η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

Είναι αλήθεια ότι το δημοψήφισμα θα οδηγήσει τους Έλληνες σε δυστυχείς επιλογές. Θα είναι δυστυχία που οι ίδιοι θα έχουν αποφασίσει για τον τύπο της; Πάντως είναι ιδιαίτερα άδικο να προτείνει κανείς ότι για τούτο ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια θέση όπου σαράντα χρόνια διαφθοράς και κυβερνητικής ανικανότητας κια πέντε χρόνια απαράδεκτης ηγεμονίας του ΔΝΤ έφεραν. Αντιμέτωπη με την συνεχώς αυξανόμενη άβυσσο της λιτότητας ή ενός θανάτου γραφειοκρατικών περικοπών ο Τσίπρας επέλεξε να φδράσει καταλυτικά και να φέρει τα πράγματα σε ένα αποφασιστικό τέλος.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε 20 χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και το πιο πιθανό να θάλλει. Δεν το λέω αυτό βασιζόμενη στη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος και τα επιχειρήματα περί λίκνου της δημοκρατίας. Με απωθεί ο εθνικιστικός ρομαντισμός. Και όλα αυτά είναι στο μακρινό παρελθόν. Βλέπω το παρόν. Βλέπω τα κινήματα αλληλεγγύης που ξεπήδησαν και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε αυτούς που δεν διαθέτουν ή καταφύγιο για τους άστεγους Σύριους μετανάστες που περνούν τα σύνορα. Βλέπω τις συνεργατικές φάμπρικες και τα εστιατόρια που παρέχουν δυνατότητες εργασίας. Βλέπω το πόσο κοντά έχουν έρθει οι οικογένειες που συνθέτουν το υφαντό της κοινωνίας μας και άντεξαν τα πέντε χρόνια της συνεχιζόμενης σφαγής. Με αυτά τα επιτεύγματα είμαι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον – όχι για την αρχαία ιστορία.

Η σωστή ερώτηση είναι: Θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό εξαρτάται από τον χειρισμό της κατάστασης, τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που αισθάνονται άβολα με την μικροδιαχείριση των πραγμάτων από διεθνή όργανα χωρίς νομιμοποίηση οποιασδήποτε δημοκρατικής εκλογής. Και ήρθε η ώρα, η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της είτε ως εκείνη που παλεύει να ισορροπήσει την ομογενοποίηση με την κυριαρχία είτε ως ο φεντεραλιστής τραμπούκος, με τον κίνδυνο της εξαφάνισης να παραμονεύει.

Υπάρχει και η συζήτηση για την αποφυγή της ευθύνης από την ελληνική κυβέρνηση. Εγώ το βλέπω διαφορετικά. Η κατάσταση, όπως την παρέλαβε ο Τσίπρας τον Ιανουάριο ήταν δύσκολη από την αρχή. Η εντολή που είχε λάβει ήταν σαφής: οι Έλληνες επιθυμούσαν Α) να τελειώσει η λιτότητα και Β) να μείνουν στο ευρώ. Υπήρχε πάντοτε η πιθανότητα αυτοί οι δύο στόχοι να ήταν ασύμβατοι. Ο Τσίπρας είναι ο ηγέτης που με ειλικρίνεια δηλώνει: «Όπως προκύπτει, παρά τις εργώδεις προσπάθειές μας, δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε και το Α και το Β. Έτσι, προσφεύγουμε και πάλι σε εσάς (τον ελληνικό λαό) για οδηγίες.

Μοιάζει ιδιαίτερα περίεργο πόσοι ενάντιοι στην δημοκρατία έχουμε γίνει. Πόσο εξωπραγματικός φαίνεται ένας ειλικρινής ηγέτης που δεν είναι διαθετειμένος να ξεπουλήσει την χώρα σε ανταλλαγή της συνέχισης της προσωπικής ισχύος. Πάρτε μιαν ανάσα. Αφήστε στα μάτια να προσαρμοστούν. Ο Τσίπρας είναι αυτός που όλοι οι ηγέτες θα έπρεπε να είναι. Απλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να δούμε τα πράγματα μέσα από το πρίσμα του πολιτικού υπολογισμού ότι η δημοκρατία, όπως θα έπρεπε να είναι μοιάζει παραμορφωμένη.

Δεν γνωρίζω την απάντηση των πολιτών στο δημοψήφισμα, αν τελικά συμβεί. Παρατηρώ την υστερία των φωνών που αντιτίθενται  ακόμη και να υπάρξει το δημοψήφισμα. Αλλά αν νιώθετε έτσι, τότε ψηφίστε «ναι» και πείσετε και άλλους να ψηφίσουν παρομοίως. Ο Τσίπρας σας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Πάντως δεν γνωρίζω πώς διεκδικούμε να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας και πόσο ευτυχείς μπορεί να είμαστε όταν στην πραγματικότητα εξωτερικές, μη εκλεγμένες δυνάμεις νιώθουν ότι πρέπει να υπαγορεύουν ποιος θα είναι ο φόρος στο γάλα και το ψωμί. Και αυτή η ερώτηση μας αφορά όλους. 

Το παρόν κείμενο με τον αρχικό τίτλο «Do not Blink, Greece» είναι του κ. Alex Andreou και το πρωτότυπο (στα αγγλικά) βρίσκεται εδώ.

το είδαμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό, διότι αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια της επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης. Ο τουρισμός φέρνει αντικειμενικά έσοδα στην πατρίδα μας και το καλοκαίρι είναι η κυρίαρχη εποχή για το εισόδημα των επαγγελματιών του τομέα. Όμως αυτός ο τουρισμός χρειάζεται εκτός από το πολιτισμικό στοιχείο και την αναψυχή, τη σταθερότητα μιας κατάστασης. Για αυτόν δεν είναι και ό,τι καλύτερο να αναρωτιέται πώς θα περάσει τις διακοπές τους σε χρηματικό επίπεδο, όταν του ανακοινώνει ότι θα υπάρχουν δυσκολίες ακόμα και πρακτικές για τις ανάγκες του. Διότι ο Έλληνας μπορεί να αντέχει πολλά γιατί είμαστε ένας λαός της αντίστασης, αλλά ο τουρίστας δεν έρχεται στην πατρίδα μας για να ασκήσει την μαχητικότητά του. 

Είναι λοιπόν σημαντικό αν δίναμε όντως σημασία στον τουρισμό μας, να μην τον φοβίζουμε γιατί το πιο απλό για τον τουρίστα είναι ν’ ακυρώσει το ταξίδι του, γιατί δεν θέλει να βάζει σε περιπέτειες ούτε τον εαυτό του ούτε την οικογένειά του. Η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς του τουρισμού και πρέπει να παραμείνει, διότι το έχουμε ανάγκη από πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο και μόνο θέμα εικόνας για μας, αλλά και ουσίας, γιατί ο τουρισμός σχετίζεται άμεσα με τον πολιτισμό που αποτελεί πόλο έλξης για τους φιλέλληνες.


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής