Σελίδες

17 Φεβρουαρίου 2015

101η Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου.

Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημερομηνία ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στη ματωμένη ιστορική πορεία της πολύπαθης αυτής Ελληνικής Γης.

Ο νικηφόρος ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών είχε σαν επιστέγασμα την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου που επισφραγίσθηκε με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (17 Μαΐου1914), ενεργό νομικό κείμενο το όποιο αποδέχθηκε και η Αλβανία, χωρίς όμως να σεβασθεί ποτέ τις προβλέψεις του.

Σήμερα, στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της Βαλκανικής, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, απειλούμενος παγίως με εθνική συρρίκνωση, αναζητεί ενότητα, όραμα και προοπτική.

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση, στις προγραμματικές δηλώσεις της οποίας ουδεμία αναφορά έγινε για το Βορειοηπειρωτικό καλείται να επαναπροσδιορίσει το ζήτημα ως εθνικό θέμα, με στόχο την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδελφών μας.

Το Βορειοηπειρωτικό δεν θα περάσει ποτέ στη σφαίρα της Εθνικής λησμοσύνης. Ο Αυτονομιακός Αγώνας του 1914, δείχνει το δρόμο! 

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2015
Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ 

4 σχόλια:

  1. To KΔΣ της ΣΦΕΒΑ, ποιο "όραμα" και ποια "προοπτική" εισηγείται;
    Γράφουν επί λέξη: "μὲ στόχο τὴν πλήρη κατοχύρωση τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τῶν ἀδελφῶν μας."

    Αυτό έγινε τώρα το "όραμα" και η "προοπτική" της ΣΦΕΒΑ;
    Αυτόν τον "δρόμο" δείχνει ο Αυτονομιακός Αγώνας; Γι αυτό θυσιάστηκαν; Για "ανθρώπινα δικαιώματα";;;
    Τα εθνικά δίκαια για ένωση και λευτεριά, έγιναν μειονοτικά δικαιώματα, και τώρα τα μειονοτικά δικαιώματα έγιναν "ανθρώπινα δικαιώματα";;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιζω φιλε μου οτι τους αδικεις...
    Ειδικα η ΣΦΕΒΑ εχει κατηγορηθει επανειλλημενως για εξτρεμιστικες αποψεις...

    Το θεμα ειναι οτι μεχρι να επιτευχθει ο στοχος που ειναι η απελευθερωση της Β Ηπειρου οφειλουμε να ενδιαφερομαστε για τα δικαιωματα των αδερφων μας....

    Νομιζω οτι πρεπει να κριθει η ΣΦΕΒΑ σαν συνολικη παρουσια στον βορειοηπειρωτικο κοσμο κι οχι απο μια απλη ανακοινωση εκδηλωσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν απαξιώνω την 30ετή πορεία της ΣΦΕΒΑ, ούτε φυσικά τον αγωνιστή ιδρυτή της. Αλίμονο.

    επισημαίνω πως μετά από 30 χρόνια αγώνα, υπάρχουν στο ΚΔΣ άτομο-άτομα που γράφουν ανακοινώσεις λες και είμαστε στην εποχή του 1980-1990, που η ΣΦΕΒΑ αγωνιζόταν για "ανθρώπινα δικαιώματα". (Και όταν κάτι επαναλαμβάνεται, παύει να είναι τυχαίο, και καλό είναι να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με το ποιος γράφει τις ανακοινώσεις και τι εξυπηρετεί να μιλάει μόνον για ανθρώπινα δικαιώματα και μετά από χρόνια να ασχολείται με την Κυβέρνηση-τώρα που άλλαξε)

    Κράτη διαλύονται, σύνορα επαναχαράσσονται σε όλο τον κόσμο
    και εμείς διαμαρτυρόμαστε γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδίκησε "ανθρώπινα δικαιώματα";;!
    Τι ζητάμε δηλαδή από τα ανθρώπινα δικαιώματα;
    Να ανοίξουν οι εκκλησιές;
    να ανοίξουν ελληνικά σχολεία;
    να υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία με την Ελλάδα;
    λίγο ή πολύ αυτά τα παραχωρεί η Αλβανία,

    η Βόρειος Ήπειρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    Αυτό ζητάμε. Τα εθνικά δίκαια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπό αυτες τις διευκρινησεις συμφωνω απόλυτα.
    Διοτι στο αρχικο σου σχολιο φιλε μου τους απαξιωσες και τους αμφισβητησες μαζικα..... και χωρις ελαφρυντικα.

    Παντως από την κυβερνηση Συριζα δεν μπορουμε να εχουμε περισσοτερες απαιτησεις από δικαιώματα....

    Παντως κλεινοντας να πω οτι η Αλβανια οπως το λες, λιγο πολυ τα παραχωρει ολα αυτα αλλά με εξαιρετικα μεγαλα προβληματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.