Σελίδες

30 Ιουνίου 2012

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ.


Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι το επόμενο στάδιο μετά τις εκλογές. Έχουμε εκλεγμένη κυβέρνηση και αντιπολίτευση που είναι πλέον ενημερωμένες ή στην τελική φάση της ενημέρωσης, όσον αφορά στις τεχνικές διαδικασίες για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υπάρχει πια μια γενική σύγκλιση απόψεων περί της ανακήρυξής της. Ξέρουν όλοι πια ότι γίνεται μονομερώς από το κράτος μετά από υποβολή νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και υπερψήφιση από τη Βουλή. Επιπλέον, πρόκειται για ένα σύντομο κείμενο, το οποίο δεν χρειάζεται μια περίπλοκη συζήτηση για να γίνει αποδεκτό. Στην πραγματικότητα, αν υπάρξει συνομιλία και καθυστέρηση θα είναι μόνο για λόγους κομματικούς και όχι εθνικούς. Η ΑΟΖ είναι εκ φύσης ένα υπερκομματικό θέμα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε μεγάλη καθυστέρηση. Διότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε τριπλό επίπεδο ότι η ΑΟΖ αποτελεί μια προτεραιότητα στα ζητήματα εθνικής πολιτικής. Και στην αντιπολίτευση υπάρχουν επίσης κόμματα που προωθούν δυναμικά το θέμα. Κάθε αντιπαράθεση είναι μόνο τεχνητή και εσωτερική. Δεν έχει καμιά σχέση με κάθε εξωτερικό παράγοντα. Το όλο θέμα ανήκει μόνο και μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης. Δεν υπάρχει πια καμιά τεχνική ή νομική δυσκολία. Ας υλοποιήσουμε λοιπόν όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό το απαραίτητο όραμα για την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει και η πληροφόρηση στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αλλάξει η άποψη τους και να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η πατρίδα μας περνά τώρα σε μια φάση δυναμικής που προσφέρει δυνατότητες άμεσες. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι η σεισμική έρευνα, η οποία μπορεί να γίνει άμεσα. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να υπογράψει ένα συμβόλαιο με την εταιρία της επιλογής της, διότι είναι θέμα εθνικό. Στην συνέχεια μπορεί να εξασφαλίσει την έρευνα και την χαρτογράφηση σε 3D , αναθέτοντας το έργο στην εταιρία και να της επιτρέψει να πωλήσει τους χάρτες μόνο με την άδειά της. Η εταιρία κάνει πρώτα την απόσβεση της τεχνικής έρευνας. Και μετά κρατά ένα ποσοστό για την επένδυσή της και ένα ποσοστό για το κράτος. Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος έλαβε ήδη 23 εκατομμύρια ευρώ, δίχως να ξοδέψει τίποτα. Η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα την ανάλογη διαδικασία μετά την ανακήρυξη. Λόγω της συμφωνίας με την Κύπρο και της νορβηγικής εταιρίας μπορεί η Ελλάδα να κάνει την ίδια χρήση και να εξασφαλίσει έτσι μια ουδέτερη παρέμβαση προς άμεσο όφελός της. Όλο αυτό σε απάντηση στο ερώτημα αν η ανακήρυξη προσφέρει οικονομικό όφελος και πόσο γρήγορα. Τώρα είναι σαφές. Ας ανακηρύξουμε την ΑΟΖ άμεσα λοιπόν.


* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Δείτε επίσης:

 Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ανθρώπινες τέχνες" Σχολή Μιτσή, Λεμύθου, Κύπρος
27/06/2012 ΕΔΩ

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: "Στρατηγικός σχεδιασμός επίλυσης Κυπριακού σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή" Αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Πάφο
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 ΕΔΩ

Ο "Ρομπέν" των χάκερ!..O 13χρόνος Έλληνας που είχε διαλύσει τα συστήματα ασφαλείας!!!

Την ίδια ώρα που οι συμμαθητές του προσπαθούσαν να λύσουν τις πρώτες τους μαθηματικές εξισώσεις, ένας 13χρονος Έλληνας έσπαγε τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας και πραγματοποιούσε εισβολές σε μεγάλους οργανισμούς, υπουργεία και τραπεζικά συστήματα.

Σε αντίθεση με τους χάκερ όμως, ο μαθητής του γυμνασίου, που όλοι τον αποκαλούν «Ρομπέν», ενημέρωνε τους υπεύθυνους των εταιρειών για τις επιθέσεις, ενώ παράλληλα τους κατεύθυνε για τα επιπλέον μέτρα που θα έπρεπε να πάρουν προκειμένου να θωρακίσουν τα συστήματά τους και να αποτρέψουν παρόμοιες μελλοντικές επισκέψεις.

Ο αμούστακος χακεράς, ο οποίος με τις επιδόσεις του έχει μαγέψει τους καθηγητές του στο σχολείο, είναι μέλος της «Greek Ηacking Scene», που όπως δηλώνει εκπροσωπεί τους διάσημους Αnonymous στη χώρα μας. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ψηφιακές επιθέσεις σε ηλεκτρονικές σελίδες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Μόνο σε διάστημα έξι μηνών μπούκαραν στην ιστοσελίδα της Βουλής, του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε οργανισμούς αλλά και σε τράπεζες που εδρεύουν στη χώρα μας.

Ο 13χρονος μαθητής γυμνασίου της Αθήνας, που εντοπίστηκε ύστερα από έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του, δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου. Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso» ο 13χρονος μέσα σε μόλις έναν χρόνο κατάφερε να γίνει διάσημος στην Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς ήταν σε θέση να κάνει σκόνη τα συστήματα ασφάλειας διεθνών τραπεζών αλλά και πολυεθνικών εταιρειών.

Οπως όμως αποδείχτηκε από την έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο πιτσιρικάς αποτελούσε την φωτεινή πλευρά των χάκερ καθώς λειτουργούσε ως «Ρομπέν των υπολογιστών», καθώς όταν κατάφερε να σπάσει την ασφάλεια των διαδικτυακών συστημάτων τραπεζών, εταιρειών, ακόμα και ευρωπαϊκών οργανισμών Διοίκησης, ενημέρωνε αμέσως τον υπεύθυνο ασφάλειας για τα τρωτά σημεία του συστήματος που ο ίδιος είχε εντοπίσει και τελικά διαλύσει.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς, ο 13χρονος ανήκει την ομάδα «Greek Hacking Scene». Πρόκειται για την ομάδα των Ελλήνων χάκερ που είχαν «χτυπήσει» σταδιακά μέσα σε διάστημα έξι μηνών δεκάδες ιστοσελίδες υπουργείων, οργανισμών, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών που εδρεύουν στην Ελλάδα καθώς και την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. Η ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών του 13χρονου πραγματοποιήθηκε χθες, έπειτα από ειδικές ψηφιακές έρευνες, αλλά και ηλεκτρονική καταγγελία, της οποίας αποδέκτης έγινε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οταν πια οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας βρέθηκαν μπροστά στον ανήλικο χάκερ δεν πίστευαν στα μάτια τους πόσο μάλλον ότι αυτό το αμούστακο παιδί που ακόμα δεν έχει τελειώσει το γυμνάσιο, ανήκει στην ομάδα των χάκερ που είχε αναστατώσει τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς «διέλυαν» τα προχωρημένα συστήματα ασφάλειας υπουργείων, τραπεζών ακόμα και της Ελληνικής Βουλής.

Από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον υπολογιστή του πιτσιρικά, διαπίστωσαν παράλληλα πως είχε αναπτύξει μια δική του τεχνική ώστε να υποκλέπτει κωδικούς χρηστών του Facebook και να διαχειρίζεται εν αγνοία τους τα προφίλ τους. Παράλληλα, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους γονείς του αμούστακου χάκερ για τη δραστηριότητα του γιου τους, ώστε να φροντίσουν για τη νομική του κάλυψη, καθώς η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Ανηλίκων.

Συνολικά οι αστυνομικοί της Δίωξης έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να σχηματίσουν δικογραφίες σε βάρος έξι νεαρών χάκερ που συμμετείχαν στην ομάδα που πραγματοποιούσε τις «καταδρομικές» εισβολές σε ιστοσελίδες υπουργείων και οργανισμών.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ
espresso
Eglimatikotita
από το newsnow

29 Ιουνίου 2012

Η ώρα της μεγάλης κρίσης για τον Ελληνισμό.

Γράφει ο Σαράντος Καργάκος
 
Ας ξεκινήσουμε, αγαπητοί, από ένα εξορκισμένο σήμερα «εθνικιστή» ποιητή που κάποτε τολμούσαμε να θεωρούμε πρώτο εθνικό μας ποιητή, τον Διονύσιο Σολωμό: γράφει στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»:
 
«Αραπιάς  άτι, Γάλλου νούς,  βόλι Τουρκιάς, τόπ’ Αγγλου* πόλεμος μέγας πολεμά,  βαρεῖ τό καλυβάκι...»
* τόπ΄ =  μπάλα  κανονιού  
 
Εννοείτε ασφαλώς ποιο είναι το καλυβάκι στον παρόντα καιρό. Όχι η Ελλάς ή η προέκτασή της η Κύπρος, αλλά σύμπας ο Ελληνισμός. Ο Ελληνισμός μετά τις εξάρσεις του στον πόλεμο του ’40-’41, με την αντίστασή του κατά των αρχών Κατοχής, με τον ενωτικό αγώνα της  Κύπρου (μια δράκα μαχητές κατά μιας αυτοκρατορίας) αποτελούσε κακό παράδειγμα για τους λοιπούς λαούς. Κακό παράδειγμα υπήρξε και με την Επανάσταση του ’21 που διέλυσε τον ιστό της υποταγής που είχε επιβάλει η Ιερά Συμμαχία. Όταν το 1830 έκλεινε η αυλαία της Ελληνικής Επαναστάσεως άνοιγε η αυλαία των ευρωπαϊκών επαναστάσεων.
 
Γι’ αυτό ο ανυπότακτος, ο απειθάρχητος, ο μη συμμορφούμενος «τοῖς ξένων ρήμασι» λαός, ο δάσκαλος του απροσκύνητου ήθους έπρεπε να χτυπηθεί στις ρίζες, στις πνευματικές και ιστορικές καταβολές του. Το σχέδιο ετοιμάστηκε την επαύριο του Πολυτεχνείου. Αλλ’ ο λαός αυτός έπρεπε να υποστεί δύο στρατιωτικά πλήγματα για να συνετισθεί. Επτά χρόνια δικτατορίας δεν είχαν «σιδερώσει» το φρόνημά του. Έτσι ήλθαν το 1974 ο Αττίλας και μερικά χρόνια αργότερα η ασχήμια της Ύμιας. Κι έκτοτε άρχισε εν ονόματι ενός πολιτικού ρεαλισμού η χαλιναγώγηση του ελληνικού φρονήματος, η καταπτόηση, η τουρκοφοβία που τελικά – πάντα εν ονόματι του πολιτικού ρεαλισμού-  μετεξελίχθηκε σταδιακά σε τουρκολατρία. Έχουμε εδώ μια κλασσική περίπτωση του «Συνδρόμου Στοκχόλμης», όπου το θύμα ερωτεύεται τον βασανιστή του.
 
Μετά την έκρηξη σε παγκόσμια κλίμακα του Ελληνισμού για το όνομα της Μακεδονίας, μια ... έκρηξη που κράτησε επί μία τριετία, έπεσαν πάνω μας «λυτοί και δεμένοι» να συμμαζευτούμε, να προσγειωθούμε, να σωφρονισθούμε. Έτσι επροκόψαμε. Σήμερα όχι η Ελλάς, αλλ’ ο Ελληνισμός, είναι παντού ντροπιασμένος. Χάσαμε όλες τις διπλωματικές μάχες, χάσαμε το επιχειρηματικό μας κεφάλαιο, χάσαμε την εργατικότητά μας, το εθνικό και το κοινωνικό μας φιλότιμο. Προτιμάμε πια την αγγλική ως γλώσσα και γραφή και όχι την ξεπερασμένη κι ατιμασμένη Ελληνική, τη μητέρα του ευρωπαϊκού γλωσσικού πολιτισμού.

Κι όλα αυτά πώς και γιατί; Έπρεπε και πρέπει να επιβληθεί το παγκόσμιο ολοκληρωτικό κράτος. Και οι λαοί, όπως γράφει ο Βάρναλης, να έχουν «μια σκέψη δετή που τους την πλάσανε οι δυνατοί». Χρειαζόταν, όμως, ένα κράτος – πειραματόζωο. Και σαν τέτοιο επιλέχτηκε όχι απλώς το ελληνικό κράτος, αλλά σύμπας ο Ελληνισμός. Με τρόπο μεθοδικό έσπασαν τις πνευματικές και ιστορικές μας ρίζες, απογύμνωσαν την ελληνική γλώσσα και γραφή από τις αρχέγονες καταβολές τους, υποβάθμισαν τη σημασία του έθνους σαν τάχα μου φαντασιακή κατασκευή και παρουσίασαν έναν κατ’ όνομα ελληνικό κόσμο περίπου, όπως εμφανίζονται κατ’ όνομα εδώ και 50 χρόνια οι Σκοπιανοί.

Η σύγχρονη οικονομική κρίση είναι απότοκος της πνευματικής και ηθικής. Εξωπετάχθηκαν όλες οι προγονικές αξίες που δημιουργούσαν ανθρώπους αξίας και εν ονόματι ενός δάνειου πλούτου βουτηχτήκαμε στο βούρκο του ανιδανισμού, του αμοραλισμού, του καριερισμού και του πολιτικού οππορτουνισμού. Πολλοί που βιάζονται να ψάλλουν το requiem της Ελλάδος σιγομουρμουρίζουν «η Ελλάς εν τάφω». Όχι! Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει να πούμε «Η Ελλάς εν βούρκω». Και στο βούρκο έρριξαν την Ελλάδα όχι μόνον οι ανάξιοι πολιτικοί αλλά και οι ανάξιοι πνευματικοί ταγοί της. Αυτοί που δημιούργησαν μια πνευματική ασφυξία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα «μίντια» και στην καλοπλασαρισμένη σκουπιδογραφία, έτσι που, όπως λέει στη «Χρονογραφία» του ο Λεόντιος Μαχαιράς, «δέν ξέρουμε ἴντα συντυχαίνουμε». Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, quo vadimus, quid facimus(πού πάμε, τι πράττουμε).
 
Και στο παρελθόν η Ελλάς έπεσε αλλ’ ουδέποτε ξέπεσε. Γλιστρούσε αλλά δεν παραπατούσε, ούτε παραμιλούσε. Σήμερα μοιάζει με ξεπεσμένο φάντασμα και στο εξωτερικό προβάλλεται σαν χρεοκοπημένος διάβολος. Κι εμείς –πέρα από την οικονομική λεηλασία- ζούμε σε μια Ελλάδα χωρίς ελληνικότητα. Αυτοί που –κακή τή τύχη- πήραν στα χέρια τους το άρμα της παιδείας, το οδήγησαν στην άβυσσο της ασυδοσίας και του μηδενισμού. Λείπει πλέον από τη ζωή μας ο πεπαιδευμένος άνθρωπος. Ο άνθρωπος με τη βαθειά καλλιέργεια, ο μορφωμένος με την πλήρη του όρου έννοια.
 
Έγραφε προ 110 και πλέον ετών ο αοίδιμος Παπαδιαμάντης, που πέρσι τιμήσαμε υποτονικά τα 100 χρόνια από το θάνατό του: «Μορφωμένους θέλουμε· όχι εγγραμμάτους». Εγγραμμάτους, δηλαδή πτυχιούχους και πολυπτυχιούχους έχουμε πολλούς· μορφωμένους δεν έχουμε, δηλαδή ανθρώπους με άρτια μορφή. Έχουμε κλάσματα ανθρώπων που δεν είναι ικανοί να σηκώσουν ούτε το βάρος του παρελθόντος, ούτε τις ευθύνες του παρόντος και πολύ περισσότερο τις ευθύνες του μέλλοντος. Δεν έχουμε τους κατάλληλους πνευματικούς και πολιτικούς πλοηγούς που θα μας κατευθύνουν προς κάποιον ελπιδοφόρο ορίζοντα.

Η Ελλάς σήμερα –και με τον όρο Ελλάς εννοώ σύμπαντα τον Ελληνισμό- μοιάζει με σκεβρωμένη περγαμηνή, μοιάζει με το δέρμα γερασμένου ελέφαντα. Η καταιγίδα χτυπά την πόρτα μας σαν κάποιος που θέλει να μπει βίαια μέσα κι εμείς «δειλοί, άβουλοι και μοιραίοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θαύμα», για να επανέλθω στον Βάρναλη. Η λέξη θαύμα, που ομόρριζό της δεν υπάρχει σε καμιά ευρωπαϊκή γλώσσα, παρότι πιθανώς συγγενεύει με το θεώμαι (=παρατηρώ) και με τη θέα, δεν μας προσφέρει την προσδοκία για θέα ελπίδος. Διότι σήμερα δεν βλέπουμε τίποτε· παρατηρούμε μηδενικά επί μηδενικών, τα οποία δεν προσφέρουν προοπτική μέλλοντος. Συχνά έχω γράψει και πιο συχνά έχω διδάξει πως, αν θαύματα γίνονταν στο παρελθόν, γιατί να μη γίνουν και στο παρόν; Ο λόγος είναι απλός: το θαύμα δεν έρχεται ως μάννα από τον ουρανό. Ο Θεός δεν είναι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε έχει τη μεγαθυμία του Στρος Καν και της Μέρκελ να μας χορηγεί δόσεις, όπως η Κίρκη το βελανίδι στους χοιρόμορφους συντρόφους του Οδυσσέα. Δεν λέω, με τα επιδόματα, με τα προγράμματα, τις επιδοτήσεις και όλα τα «κολπατζίδικα» συναφή «φάγαμε καλά» κατά την Πάγκαλη ρήση, αλλά έτσι εγίναμε Κίρκειοι χοίροι και τρεφόμαστε με βελανίδι. Πού είναι η παλιά μας αρχοντιά που έκανε τον Κύπριο αγρότη με 10 «τσιρούες» να νιώθει σαν βασιλιάς, όταν σε φιλοξενούσε στο ταπεινό σπιτικό του; Κάποτε ζούσαμε τον πλούτο της φτώχειας, επί μερικά χρόνια ζήσαμε τη φτώχεια του πλούτου και τώρα το παίζουμε «Άσωτοι υιοί». Αλλά δεν υπάρχει κανείς στοργικός και συγχωρητικός πατέρας να σφάξει για μας τον «μόσχο τον σιτευτόν». Θα σφάξει εμάς. Κι εννοώ ότι όπως τεμαχίστηκε η Κύπρος (αρχόντισσα Κερύνεια και πώς να σε ξεχάσω;) σχεδιάζεται να τεμαχισθεί και ο λοιπός ελλαδικός χώρος. Ουσιαστικά η Δυτ. Θράκη ανήκει περισσότερο στην Τουρκία και τυπικά ανήκει στην Ελλάδα. Μέγας αφέντης της περιοχής είναι ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής. Το ίδιο ισχύει και για το νομό Φλωρίνης. Οικονομικά έχει αλυσοδεθεί στα Σκόπια. 
 
Ας μη στρουθοκαμηλίζουμε και ας μην παριστάνουμε τους ξεπεσμένους αγγέλους. Μας έλειψε η ηρωική στάση ζωής που διέκρινε στις καλές ώρες της την ελληνική φυλή. Το είχε πει ο Χάιντεγκερ αλλά πράξη το είχαμε κάνει εμείς: για να ζήσει κανείς μια αυθεντική ζωή, αυτό που χρειάζεται είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση του θανάτου. Αυτό είναι που δίνει ζωή στη νιότη. Σήμερα ποιος είναι περισσότερο ζωντανός στην Κύπρο από το Γρηγόρη Αυξεντίου; Οι πεθαμένοι ζωντανοί; Ή μήπως, οι κονιοποιητές της πνευματικής μας παραδόσεως, που έβγαλαν και τον Βασίλη Μιχαηλίδη εθνικιστή; Όταν διαβάζω αυτά που γράφονται κι εδώ και στο λοιπό ελληνικό χώρο από τις εθνομηδενιστικές πέννες, άθελα μού έρχεται στο νου το περίφημο ποίημα του Έλιοτ «Οι κούφιοι άνθρωποι». Αυτοί μας κυβερνούν και διαβουκολούν τη νεολαία μας. Για να φθάσεις ψηλά, πρέπει να είσαι σήμερα κούφιος πνευματικά και ψυχικά. Και όχι μόνον κούφιος αλλά και κούφος, δηλαδή επηρμένος και κατά προέκταση αλλοπαρμένος που σημαίνει από άλλους παρμένος, για να μην πω πουλημένος. 
 
Τι είναι σήμερα αυτοί που εκπροσωπούν επίσημα τον Ελληνισμό; Ένα όρθιο λείψανο. Αυτό το όρθιο λείψανο έκανε τον Ελληνισμό να μοιάζει με σπασμένο καθρέφτη. Πού είναι ο ψυχικός ιμάντας που μας ένωνε παλιά; Πού είναι η αδελφοσύνη που μας έδενε όταν βγήκαμε στο νησί κρυφά με ψεύτικα ονόματα το 1964 και μετά; Γιατί καλλιεργείται τόσο μίσος στη Β. Ελλάδα εναντίον της Ν. Ελλάδος; Μήπως σχεδιάζεται διαμελισμός; Μήπως η περιβόητη κρίση είναι τεχνητή για να θολώσει ο νους μας και η Ελλάς να διαμελισθεί; Γιατί προπαγανδίζεται επί δεκαετίες η αυτονομία της Κρήτης; Ο λόγος είναι απλός: κάποιοι θέλουν να ρουφήξουν για λογαριασμό τους το μαύρο χυμό που έχει ολόγυρά της. 
 
Συνάντησα πριν από καιρό έναν ευπορήσαντα παλαιό μου μαθητή και νυν πολιτικό που θέλησε να με αντιμετωπίσει με ύφος υπεροπτικό. «Τι είσαι συ, ποιος είμαι εγώ». Τον αποστόμωσα μακρυγιαννικώς: «Συ είσαι ένας όρθιος νεκρός· πάει καιρός που έχεις πεθάνει, αλλά δεν το έχεις μάθει». Εγώ μένω ζωντανός, διότι με τη γραφή και τη διδαχή μου ζω με τους νεκρούς μας. Σήμερα δυστυχώς στην Ελλάδα – κι από τον όρο αυτό δεν εξαιρώ την Κύπρο- ζωντανούς μπορείς να βρεις μόνο στα νεκροταφεία. Οι ζωντανοί σας είναι στα «Φυλακισμένα μνήματα» και στη «Μακεδονίτισσα». Νεκροφιλία ή νεκρολατρία θα πουν τα τσιράκια του εθνομηδενισμού.
 
Όχι, απαντώ. Όπως είπε ο μεγάλος Ιω. Συκουτρής που εδίδαξε κι εδώ, πολιτισμός είναι η συναναστροφή με τους νεκρούς. Η συναναστροφή με το ήθος, το ύφος, το πνεύμα των προγόνων. Αντίθετα, κάποιοι, παρότι δεν τους έχει γίνει νεκροψία, έχουν από καιρό πάρει το δρόμο προς την κόλαση χωμένοι ως το λαιμό στα ψέματα των ισχυρών. Ο τόπος μας δεν θα γίνει ποτέ καθαρός, εφόσον θα κατευθύνεται πολιτικά και πνευματικά από τους γόνους των Νενέκων και των Εφιαλτών. 
 
Διάβασα προ ημερών σε μια μεγαλοφυλλάδα των Αθηνών, που υπηρέτησε δουλικά τόσο τις γερμανικές αρχές Κατοχής όσο και το χουντικό καθεστώς, ότι δεν αξίζει να πεθάνει κανείς για ένα πατριωτικό ιδανικό. Έστειλα μια επιστολή, που φυσικά δεν δημοσιεύτηκε και ο λόγος είναι απλός. Έγραψα:  «Το χειρότερο είναι πως τίποτε δεν αξίζει όταν κανείς ζει χωρίς αυτό. Και πως ακόμη πιο αισχρό είναι το να ζει κανείς για το νέο ιδανικό, για την καινούργια μεγάλη ιδέα, την έκτη δόση του δανείου. Εμείς που μέχρι πρόσφατα είμαστε η ψυχή της υφηλίου ζούμε με ξένα ψίχουλα και με δανεική ψυχή
 
Μας είπαν ψέματα πολλά, μας είπαν ψέματα αισχρά. Μας είπαν πως μπαίνοντας στην ΕΟΚ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνουμε Ευρωπαίοι. Λες και πριν ήμαστε Ασιάτες και Αφρικανοί. Και τελικά εγίναμε χειρότεροι από αυτούς, όταν μπήκαμε στον ευρωπαϊκό λάκκο των εχιδνών. Διότι δεν μπήκαμε στην Ευρώπη του Γκαίτε, μπήκαμε στην Ευρώπη του Γκαίμπελς. Δεν μπήκαμε στην Ευρώπη του Σαίξπηρ, μπήκαμε στην Ευρώπη του Χάρντιγκ που έπνιξε σαν τα τσιχλόπουλα τα Κυπριωτόπουλα. Δεν με διακρίνει πάθος κανένα κατά των Ευρωπαίων. Διδακτική μου αρχή ήταν μια φράση του Σαίξπηρ: «Μια καλή πράξη σ’ ένα βρόμικο κόσμο». Αυτό κατά την ταπεινή μου αντίληψη, είναι πηγή ευτυχίας για τη ζωή. Μετρήστε τις καλές πράξεις των Βρεττανών. Την εποχή, όπου ο Σαίξπηρ έγραφε αυτά τα υπέροχα, ο σερ Φίλιπ Σίντνεϋ, που είχε τη φήμη του τελειότερου ιππότη και που συνέθετε σαν άγγελος ποίηση και μουσική μαζί με τον σερ Γουώλτερ Ράλεϋ, μάζευαν κάμποσους Ιρλανδούς σε κάποιο βολικό μέρος και τους κατακρεουργούσαν σαν σφαχτάρια.
 
Είμαι υποχρεωμένος να τα πω αυτά διότι φοβάμαι τον κακό καιρό. Και δεν το εννοώ κλιματολογικώς. Εδώ που καταντήσαμε, βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου. Τίθεται πλέον θέμα εθνικής –και όχι μόνον- επιβιώσεως. Μαζί με τις ναρκωτικές ιδέες η νεολαία μας πλήττεται και από τις ναρκωτικές ουσίες. «Μαστουρωμένη» χορεύει ένα νέο χορό του Ζαλόγγου που δεν έχει τίποτε ηρωικό. Ό, τι έχει είναι ταπεινωτικό και εξευτελιστικό. Κάποτε ακούγαμε από τα στόματα των νέων την Ιψενική κραυγή: «Δώσ’ τε μου ένα ζευγάρι, μεταχειρισμένα –έστω- ιδανικά». Τώρα ακούμε: «Δώσ’ τε μου ένα δεκάευρο για να πάρω τη δόση μου». Τα παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που τραγούδησε κάποτε η Βέμπο, αγοράζουν το θάνατό τους. Και μαζί τους πεθαίνει και η έννοια Ελλάς. Την πιο βαθειά πληγή της ζωής μου εισέπραξα πέρσι (2011) όταν σ’ έναν τοίχο των Εξαρχείων διάβασα ένα γκράφιτι: «Έλληνας δεν γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι· καταντάς»!
 
Δεν λέω, καλές είναι οι προοδευτικές ιδέες, οι τολμηρές και οι καινοτόμες αντιλήψεις, οι νέες θεωρίες αλλά πρέπει τουλάχιστον να μείνεις ζωντανός για να τις εφαρμόσεις. Σήμερα, καθώς περνώ από τα κέντρα όπου προσφέρεται η μεθαδόνη ή από κάποια σημεία –πολύ κεντρικά- των Αθηνών και του Πειραιά, θαρρώ πως βλέπω τον «Χορό των Σκελετών» που ζωγράφισε ο μεσαιωνικός ζωγράφος Macaber, από το όνομα του οποίου βγήκε η λέξη μακάβριος. Δεν θα προσθέσω τίποτε καινούργιο. Το έχω γράψει σε βιβλία μου διδακτικά που εκδόθηκαν προ 35ετίας. Πρόκειται για μια κουβέντα που είχε πει ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών από τη Μασσαλία: «Η πολιτική πρέπει να συνεργασθεί με τη χημεία». Και τώρα συνεργάζονται με θαυμαστή αρμονία, με θαυμαστά αποτελέσματα και – το κυριότερο- με θαυμαστά κέρδη. Έκαναν τη νεολαία ανίκανη ακόμη και για να επαναστατήσει. Αυτά που γίνονται επί μία τριετία στην Αθήνα δεν είναι επαναστατικές εκρήξεις· είναι προοίμιο ενός νέου εμφυλίου σπαραγμού. Η κρίση, οικονομική και διανοητική – έφερε την ακρισία, έφερε το φθόνο και την κακία, με αποτέλεσμα ο ένας Έλληνας να μισεί τον άλλο- κι όχι πια για λόγους ιδεολογίας.
 
Βρισκόμαστε σε τέλεια σύγχυση. Είμαστε σαν τον ναυαγό τη νύχτα που αντί να κολυμπά προς την ξηρά κατευθύνεται απυξίδωτος προς τα βαθύτερα νερά.
 
Δεν λέω πως είμαστε αβοήθητοι στον παρόντα καιρό. Δεν έχει περάσει χρόνος πολύς που δύο Γάλλοι καθηγητές του πανεπιστημίου του Μετς, οι Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς, έγραψαν στην εφημερίδα «Φιγκαρό» τα ακολουθα συγκινητικά: «Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς να επισημάνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που εδώ και 2.500 χρόνια έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα. Ένα χρέος αιώνιο, αφού αφορά τα θεμέλιά της». Αυτό που δεν κατανοούν ίσως οι Γάλλοι καθηγητές είναι πως αυτά τα θεμέλια θέλουν να υπονομεύσουν αυτοί που ξεθεμέλιωσαν πρώτα πνευματικά και μετά οικονομικά με τα κάθε λογής «τσιράκια» τους την Ελλάδα. Δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι του αύριο να έχουν ως ηθικό και πνευματικό πρότυπο τον Έλληνα άνθρωπο, αλλά τον κοντινό πρόγονό τους, τον Βάνδαλο άνθρωπο. Κι αυτός ο Βανδαλισμός, ως επαναστατική πράξη, εισάγεται και στην Ελλάδα.
 
Δεν θα πω ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί, αφού, χρόνια τώρα ο Ελληνισμός πολιτεύεται σε έγκλιση υποτακτική, δεν είναι απέναντί μας ανεκτικοί. Ούτε θα πω ότι δεν μας προσέφεραν στη συμφορά μας «τσάι και συμπάθεια». Θα πω απλώς ότι οι εκδηλώσεις συμπαθείας των εταίρων μας μοιάζουν με προσευχή χιτλερικού βασανιστή. Θα προσθέσω όμως ότι την αφορμή τη δώσαμε εμείς. Την οικτρή κατάσταση που δημιουργήσαμε την έχει περιγράψει με ενάργεια από το 2ο μ.Χ. αιώνα ο Λουκιανός με το έργο του «Μένιππος ή Νεκυομαν-τεία». Όταν ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος κατέρχεται στον κάτω κόσμο, ερωτάται από κάποιον Φιλωνίδη, τι γίνεται στον επάνω κόσμο. Κι ο Μένιππος με τέσσερις λέξεις εικονογραφεί τους τότε ανθρώπους και τους νυν:
 
«Αρπάζουσιν, επιορκούσι, τοκογλυφούσιν, οβολοστατούσιν».

Μετά τη ζοφερή εικόνα που σας έδωσα, εύλογα κανείς μπορεί να αναρωτηθεί αμλετικά: «Να ζει κανείς ή να μη ζει». Θα απαντήσω: να ζει, αλλά να ζει ελληνικά. Δηλαδή ηρωικά. Πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στον εαυτό μας, πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στο παρελθόν μας, πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στην ιδέα του έθνους. Η πίστη στο έθνος μας στην κρίσιμη τούτη καμπή είναι ανάγκη ζωής. Όχι, όμως, καπηλεία του έθνους, όπως έγινε συχνά στο παρελθόν. Το έθνος ως προσφορά θυσίας θα φέρει την αυριανή σωτηρία. Όπως έγραψε τότε που μπαίναμε στην ΕΟΚ ένα από τα πιο φωτεινά ελληνικά μυαλά, ο Πάνος Καραβίας, «για να γίνει το έθνος παλμός καρδιάς, ένα με το αίμα της νιότης μας, πρέπει πρώτα η νιότη μας (Σημ. Σ.Ι.Κ. εννοεί τη νεολαία) να πάει συνείδηση, να πεισθεί πως το έθνος και το εγώ είναι, για τον Έλληνα, έννοιες που δένονται η μια με την άλλη, και πως υπηρετώντας το έθνος πλαταίνεις οικουμενικά και πλουτίζεις σε βάθος το εγώ σου, δίνεις ομορφιά στη ζωή σου και γιομίζεις αγάπη για τον άνθρωπο. Κι εμείς οι Έλληνες είχαμε πάντα τόσο δυνατό το αίσθημα του έθνους, που το ταυτίσαμε με τη θρησκεία και τη φυλή μας – πράγμα σπάνιο, σπανιότατο, αν όχι άγνωστο σ’ άλλα έθνη- σε μια τρισυπόστατη φλόγα». 
 
Θεωρώ επιτακτικό, διότι, κατά τον Θουκυδίδη, «οἱ καιροί ου μενετοί», να ξαναγυρίσουμε στον ελληνισμό μας, στις αξίες που μας έθρεψαν αιώνες τώρα επί ζωής. Η ιστορική μας μοίρα είναι συνυφασμένη με τη γεωγραφική μας θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενους και αρπακτικούς ιμπεριαλισμούς. Κάποτε μας ήθελαν για τη γεωπολιτική μας θέση. Τώρα μας θέλουν διότι στην απέραντη θαλάσσια έκτασή μας υπάρχουν πλήθη θησαυρών. Οι κάθε λογής Αλή Μπαμπάδες με τους 40 κλέφτες τους κτυπούν την πόρτα μας. Ας μην την ανοίξουμε ακούγοντας τη φράση «σουσάμι άνοιξε». Διότι ίσως ανοίξουμε για μια ακόμη φορά τον ασκό του Αιόλου.
Δεν θα πω ότι έλειψε ποτέ η αγάπη για την Ελλάδα. Αλλά οι τωρινοί των μεγάλων δυνάμεων πολιτικοί, καθότι λεπτοστόμαχοι, αγαπούν την Ελλάδα, όπως αγαπά ο καννίβαλος το θύμα του με ...σάλτσα! Ας πάψουμε κάποτε να είμαστε, όπως λέει ο Σολωμός, ένας λαός «πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος». Το 1945 ο φίλος και συμπατριώτης μου ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος είχε γράψει:
 
«Μή γελαστεῖτε απ’ τόν καημό σας καί σας πάρει ο ύπνος γιατί καινούργια σύννεφα πλακώσαν τήν πατρίδα! Μαύρα στριφτοπλεγμένα σύννεφα κρέμωνται σάν μολύβια πάνω απ’ τά σπίτια μας, πάνω απ’ τούς τάφους των παιδιών μας!
 
Σε λίγο άρχισε ο «βροτολοιγός», ο «οκρυόεις ἐπιδήμιος πόλεμος», όπως τον λέει ο Όμηρος. Κι έτσι δεν μοιραστήκαμε μαζί τη νίκη, όπως μας είχε υποσχεθεί ασύστολα ψευδόμενος ο Τσώρτσιλ, όταν χρειαζόταν το αίμα μας. Και μετά ήλθαν προστάτες οι Αμερικάνοι που άπλωσαν την προστατευτική τους αιγίδα ως την ακρότατη ελληνική θαλάσσια έπαλξη, τη μεγαλόνησο Κύπρο. Τότε είναι που ο δικός σας σπουδαίος ποιητής, ο Θεοδόσης Πιερίδης, έγραψε, ήταν θυμάμαι το έτος 1956, την «Κυπριακή Συμφωνία». Συχνά το έχω πει: δεν πιστεύω στις αλήθειες των πολιτικών· πιστεύω στις αλήθειες των ποιητών. Οι αλήθειες των πολιτικών είναι φτερά στον άνεμο. Οι αλήθειες των ποιητών είναι τα «ριζιμιά χαράκια» των λαών. Ας ακούσουμε λοιπόν τέσσερις στίχους του Θεοδόση Πιερίδη:
 
«Στης Μεσόγειος τί θέτε τή γλυκιά γαλανάδα;  Ἐμεῖς εἴμαστε Κύπρος, ἐμεῖς εἴμαστε Ἑλλάδα!
Ὅθεν ήρθατε πάτε, φοβεροί Ἀμερικάνοι,  η πατρίδα σας εἶναι κάπου αλλού - καί σας φτάνει»!
 
Αμ δεν τους φτάνει! Γι’ αυτό ένα νέο αμερικανικό imperium δημιουργείται στη Μεσόγειο, το Μαγκρέμπ φλέγεται, η Συρία φλέγεται, το Ιράν τελεί υπό απειλή, το Ιράκ ποτίζεται καθημερινά μα αίμα, η Τουρκία αιματορροεί, η Ελλάς φυλλορροεί. Τι χρειάζεται τούτη τη στιγμή ο Ελληνισμός; Έναν εθνικό συναγερμό που νε ενώνει σε μια αμφικτιονία αγάπης και αλληλεγγύης τους Έλληνες όλης της γης. Και τότε όχι μόνο θα βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα, θα βγούμε και από την ηθική ασφυξία, από την πνευματική υπνηλία. Όχι, ο Ελληνισμός δεν βρίσκεται εν ναρκώσει, όπως λένε μερικοί· βρίσκεται απλώς εν υπνώσει. Καιρός να αφυπνιστούμε, να εργαστούμε και να προμηθευθούμε νερό πολύ, διότι όπως λέγει προφητικά άλλος ποιητής, ο Μιχάλης Κατσαρός, «το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία». Αν όμως είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς, μπορούμε να κάνουμε το μέλλον των παιδιών μας πολύ δροσερό, πολύ φωτεινό. 
 
Σας Ευχαριστώ.
 

Το 68% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Επιτροπή την κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στη ΕΕ, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. 

Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).

Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει επίσης την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους. 

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου. 

Καλπάζει η ανεργία 

Μείωση 8,7% (400.000 θέσεις εργασίας) παρουσίασε η απασχόληση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στη ΕΕ.

Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την τριετία 2008- 2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55- 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. 

Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%). 

πηγή Nooz.gr

Οι δύο ημιτελικοί του EURO 2012.



 Πορτογαλία - Ισπανία 0-0 (2-4 πέν.) 

Στον τελικό του Euro 2012 προκρίθηκε η Ισπανία που νίκησε 4-2 στα πέναλτι την Πορτογαλία στο Ντόνεσκ. Μοιραίος παίκτης για τους Πορτογάλους ο Μπρούνο Αλβες.

Η εικόνα του αγώνα
Ανθρακες ο θησαυρός. Αναφερόμαστε στις προσδοκίες περί θεάματος οι οποίες ήταν σαφώς αυξημένες γι' αυτόν τον ημιτελικό. Ουσιαστικά το παιχνίδι δεν βρήκε ρυθμό στην κανονική διάρκεια. Το γνωστό πάσινγκ-γκέιμ της Ισπανίας αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από την Πορτογαλία όχι με μοιρολατρική διάθεση σαν και αυτή που επέδειξαν οι Γάλλοι αλλά με ενεργητικό πρέσινγκ και πίεση.

Οι Πορτογάλοι νοιάστηκαν κυρίως για την ανασταλτική δουλειά και άφησαν σε δεύτερη μοίρα τη δημιουργία με συνέπεια το παιχνίδι να αποκτούσε έναν χαρακτήρα σχεδόν αποκρουστικό. Χωρίς φάσεις (αν εξαιρέσει κανείς δύο σουτ του Ινιέστα και του Ρονάλντο) χωρίς φαντασία, χωρίς κάτι απροσδόκητο.

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε επιχείρησε πρώτος να αλλάξει τα δεδομένα αποσύρωντας τον αρνητικό Νεγρέδο και για τον Φάμπρεγας και πάλι όμως δεν άλλαξε κάτι δραστικά. Ούτε όταν χρησιμοποιήθηκε ο Πέδρο. Αντιθέτως, με τους Ισπανούς να κερδίζουν μέτρα, οι Πορτογάλοι εμφανίστηκαν πιο απειλητικοί και λίγο έλειψε να κλέψουν τον αγώνα με σουτ του Ρονάλντο στο 89'.

Η Ισπανία δικαιολόγησε την παρουσία της στον αγωνιστικό χώρο μόνο κατά τη διάρκεια του έξτρα χρόνου κατά τον οποίο ήταν καταιγιστική αλλά άσφαιρη. Με ταχύτητα στο παιχνίδι της, παρά τη συσσωρευμένη κούραση, η "ρόχα" έβαλε δύσκολα προβλήματα στην άμυνα της Πορτογαλίας και έχασε τουλάχιστον τρεις μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει. Δεν το έπραξε όμως και έδωσε το δικαίωμα στους Πορτογάλους να διεκδικήσουν τη νίκη στα πέναλτι.

Στη ρώσικη ρουλέτα επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που αναφέρει ότι η ομάδα που χάνει πρώτη πέναλτι τελικώς επικρατεί. Ο Πατρίτσιο έπιασε το πέναλτι του Αλόνσο αλλά στη συνέχεια η Πορτογαλία αστόχησε δύο φορές στέλνοντας την Ισπανία στον τελικό. Και με πέναλτι του Ράμος αλά... Πίρλο παρακαλώ.

MVP
Ο Πέδρο ήταν ο Ισπανός που απείλησε περισσότερο από κάθε άλλον την εστία του Πατρίσιο. Ο Φάμπρεγας ήταν αυτός που ευστόχησε στο κρίσιμο πέναλτι και ο Κασίγιας αυτός που έπιασε το χτύπημα του Μουτίνιο μετά το χαμένο πέναλτι του Αλόνσο. Επιλέξτε...

Kλειδί αγώνα
Οι πολύ μικρές λεπτομέρειες που κρίνουν συνήθως έναν αγώνα στα πέναλτι. Δοκάρι και έξω το χτύπημα του Αλβες, δοκάρι και μέσα αυτό του Φάμπρεγας.

Aδύναμος Κρίκος
Αγώνας χωρίς σέντερ φορ σε επίπεδο ημιτελικού Euro. Kαι όμως, συνέβη. Ανύπαρκτοι όσο χρησιμοποιήθηκαν οι Νεγρέδο και Ούγκο Αλμέιδα.

Η σειρά των πέναλτι
Αλόνσο, απόκρουση Πατρίσιο
Μουτίνιο, απόκρουση Κασίγιας
Ινιέστα, 0-1
Πέπε, 1-1
Πκέ, 1-2
Νάνι, 2-2
Ράμος 2-3
Αλβες, δοκάρι
Φάμπρεγας, 2-4


Γερμανία-Ιταλία 1-2

Τα δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι έστειλαν την εξαιρετική η Ιταλία στον κυριακάτικο τελικό του Κιέβου απέναντι στην Ισπανία. Η "σκουάντρα ατζούρα" επικράτησε 2-1 της απογοητευτικής Γερμανίας και επέστρεψε σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2006.

Εικόνα του αγώνα
Η Γερμανία είχε όλες τις προϋποθέσεις να επιβληθεί των "ατζούρι". Και πιο νεανικό σύνολο διαθέτει και δύο ημέρες παραπάνω ξεκούρασης είχε και ούτως ή άλλως έχει συνηθίσει να παίζει σε υψηλό τέμπο. Μάλιστα, παράδοξο μεν αλλά, στο πρώτο 20λεπτο το παιχνίδι θύμισε αρκετά εκείνο με την... Ελλάδα. Τα χρώματα ίδια, ο ρυθμός παραπλήσιος, η μπάλα μονίμως στην περιοχή του Μπουφόν και δυο - τρεις απειλητικές στιγμές.

Απλώς η Ιταλία, που προερχόταν από τα 120 λεπτά με τους Άγγλους, με τους πιο ποιοτικούς μέσους (Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι) κρατούσε περισσότερο και κυκλοφορούσε σαφώς καλύτερα την μπάλα. Αρκούσαν παρόλα αυτά δύο εμπνεύσεις για να γκρεμιστεί μεμιάς όλο το γερμανικό οικοδόμημα. Το οποίο αποδείχθηκε βασισμένο σε σαθρές βάσεις, καθώς αμυντικά υπολειτουργούσε από την αρχή του τουρνουά. Κασάνο και Μοντολίβο χάρισαν την ευκαιρία στον Μπαλοτέλι να χριστεί σκόρερ και αυτός δεν λάθεψε. Είτε με το κεφάλι είτε με το βολέ άφησε άναυδο τον Νόιερ και μετά το 1-0 του 20' ήρθε το 2-0 στο 36'.

Στριμωγμένη στα σχοινιά η Γερμανία, έψαχνε κάπου να πιαστεί. Ο Λεβ δεν είχε πολλές επιλογές: πέταξε εκτός αγώνα τους αρνητικούς Γκόμεζ και Ποντόλσκι, τους οποίους είχε επιλέξει για το αρχικό σχήμα, ούτε όμως με τον Κλόζε στην κορυφή ούτε με τον Ρόις στα άκρα, βρήκε προκοπή. Ένα σύνολο γεμάτο ταλέντο, αλλά χωρίς την τεράστια προσωπικότητα στο χορτάρι δυσκολεύτηκε αφάνταστα να απειλήσει τον Μπουφόν. Ναι το φάουλ του Ρόις στο 62' βρήκε μετά τα χέρια του Ιταλού γκολκίπερ το οριζόντιο δοκάρι, ήταν ωστόσο η μοναδική αξιοσημείωτη στιγμή των "πάντσερ" σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.
Φρόντισε βέβαια ο Πραντέλι γι' αυτό. Ντιαμάντι αρχικά (αντί Κασάνο) και Μότα κατόπιν (αντί Μοντολίβο) έδεσαν ακόμη περισσότερο το κέντρο της "σκουάντρα ατζούρα", η οποία όχι μόνο έκανε άριστη διαχείριση του υπέρ της σκορ, αλλά εύκολα θα μπορούσε να είχε σκοράρει εκ νέου με Μπαλοτέλι (60') και Μαρκίζιο (67'). Βούτυρο στο ψωμί των Ιταλών η όλη κατάσταση, βόλεψε απίστευτα τα σχέδια του προπονητικού επιτελείου, παρά την αναγκαστική απώλεια του Super Mario.

Η χαμένη ευκαιρία του Χούμελς στο 90' ήταν το κύκνειο άσμα των "πάντσερ" στον αγώνα, αφού μετά το εύστοχο πέναλτι του Οζίλ στις καθυστερήσεις, μετά το χέρι του Μπαλτζαρέτι (είχε προηγηθεί φάουλ του Κλόζε), χρόνος δεν υπήρχε διαθέσιμος για την ανατροπή. Η Ιταλία κράτησε στα τελευταία γεμίσματα και κατέκτησε μια πανάξια πρόκριση.

Κλειδί του αγώνα
Η Γερμανία απείλησε πρώτη, η Ιταλία όμως ήταν εκείνη που προηγήθηκε. Το πρώτο γκολ του Μπαλοτέλι άγχωσε πολύ τον Γιόαχιμ Λεβ και τους παίκτες του, οι οποίοι δεν συνήλθαν ποτέ από το σοκ του 0-1 και μετά το 0-2 πέταξαν λευκή πετσέτα.

MVP
Μολονότι σε όλο το τουρνουά έχανε τ' άχαστα, ο Μάριο Μπαλοτέλι έδρασε την κατάλληλη στιγμή. Μία με το κεφάλι μία με το πόδι, "εκτέλεσε" τον Νόιερ και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του σ' έναν ημιτελικό που κρίθηκε πολύ νωρίς.

Αδύναμος κρίκος
Ο Χόλγκερ Μπαντστούμπερ ψάχνει ακόμη τον Μπαλοτέλι στο πρώτο γκολ. Το ίδιο και ο Φίλιπ Λαμ στο δεύτερο. Εκτεθειμένη επί μονίμου βάσεως η άμυνα της Γερμανίας, απέτυχε παταγωδώς στην αποστολή της και πλήρωσε την αδυναμία των μπακ στο ένας εναντίον ενός.

Τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Συγκεντρώνει στρατεύματα η Τουρκία στα σύνορα με την Συρία. Σε κατάσταση συναγερμού οι Ενοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σαουδαραβικός Στρατός έχει τεθεί σε επίπεδο συναγερμού 1, το οποίο σύμφωνα με την κωδικοποίηση του υπουργείου Άμυνας της χώρας σημαίνει «επικείμενο πόλεμο». 

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Φρουρά της χώρας, οι ταξιαρχίες του Στρατού και οι αεροπορικές δυνάμεις   διατάχθηκαν να βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού από το βράδυ της 27ης Ιουνίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας διέταξε επίσης τις δυνάμεις που έχει στο δυναμικό της να βρίσκονται επίσης στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας ξεκινώντας από σήμερα στις 7 π.μ. 

Η ετοιμότητα των στρατευμάτων της Σ. Αραβίας έχει να κάνει με μετακινήσεις στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

 Των πληροφοριών για μέγιστη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν είχε ειδοποιήσει το Ριάντ ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε προσβολή συριακών στρατευμάτων σε αντίποινα της κατάρριψης.. του τουρκικού RF-4E.

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως η επίθεση θα πραγματοποιηθεί κοντά στην ημερομηνία της, της συνάντησης των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στη Γενεύη όπου και θα συζητηθεί το θέμα της κρίσης στη Συρία.

Η συνάντηση της Γενευής θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία όπως και την Κίνα ώς μόνιμα μέλη του ΣΑ αλλά δεν έχουν προσκληθεί άλλοι βασικοί "παίχτες" της περιοχής όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το γεγονός αυτό έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα το καθεστώς στο Ριάντ. 

Παράλληλα η Τουρκία στέλνει συνεχώς ενισχύσεις στα σύνορα με τη Συρία και μάλιστα αναβαθμισμένες ποιοτικά με την αποστολή αρμάτων μάχης Μ60Τ της εκσυγχρονισμένης έκδοσης Sabra MkIII τα οποία διαθέτουν το πυροβόλο των 120 χλστ. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Τουρκία αναπτύσσει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία μετά την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της την περασμένη εβδομάδα από την Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αναπτύσσονται στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στην επαρχία Χατάι. Η Τουρκία λαμβάνει προφυλάξεις μετά την κατάρριψη του μαχητικού της", είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι στρατιώτες ή οχήματα μεταφέρονται, αλλά είπε ότι σταθμεύουν στις μεθοριακές περιοχές Γιαϊλαντατζί Αλτινόζου και Ρεγιαχανλί της επαρχίας της νότιας Τουρκίας Χατάι και ότι κατά μήκος των συνόρων αναπτύσσονται και αντιαεροπορικά όπλα.

Ο αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για κινήσεις στρατευμάτων ανατολικότερα, κατά μήκος των συνόρων στις τουρκικές επαρχίες Γκαζιαντέπ και Σανλιούρφα.

πηγή Ημερησία


Του M K Bhadrakumar, πρώην πρέσβη της Ινδίας.

Η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της ετοιμάζονται να μεταφέρουν στη Συρία τους Λίβυους μαχητές, τους οποίους εκπαίδευσαν και εξόπλισαν για να ανατρέψουν τον Καντάφι. 

Περίπου 600 τέτοιοι μαχητές έχουν ήδη καταφτάσει στη Συρία.
Η εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει πως την Παρασκευή που μας πέρασε διεξήχθησαν μυστικές συναντήσεις  στην Κων/πολη μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων  και Σύριων αντιφρονούντων. 

Λέγεται πως εδώ και μήνες υπάρχει μεγάλη λαθραία εισαγωγή όπλων μέσω των συνόρων της Ιορδανίας, και όλα δείχνουν πως η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα όμως βλέπουμε την κλιμάκωση αυτής της εξέλιξης, με την είσοδο στη χώρα «εθελοντών». 

Η Τουρκία, και η Δύση δείχνουν απεγνωσμένες στη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έναν μύθο γενικευμένης αντίστασης εντός της Συρίας, και οι κινήσεις που έκαναν για να προκαλέσουν κύματα λιποταξίας στον συριακό στρατό έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. 

Η Μόσχα αντέδρασε, υπονοώντας πως ίσως προμηθεύσει με όπλα το συριακό καθεστώς. Αποκάλεσε δε το εμπάργκο όπλων στην Συρία ως «άδικο» μέτρο.
Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα αποστείλει ναυτική δύναμη στη συριακή ναυτική βάση Tartus της ανατολικής Μεσογείου, κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov κατήγγειλε τις ξένες παρεμβάσεις στη Συρία, χωρίς όμως να κατονομάσει την Τουρκία, την Ιορδανία, κ.ά.

Η κρίση εξελίσσεται. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Biden θα επισκεφτεί την Άγκυρα αύριο και μεθαύριο. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι ΗΠΑ δίνουν στη Τουρκία το ο.κ. να επέμβει στη Συρία.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας επισκέφτηκε το Ισραήλ. Ο βασιλιάς αποτελεί τον δίαυλο μεταξύ Σ. Αραβίας και Ισραήλ, και παράλληλα αποτελεί τον κύριο σύμμαχος στη περιοχή, των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης.

Η Τουρκία έχει ξεθαρρέψει τελευταία, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο συριακό ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών Davitoglou άφησε να εννοηθεί πως η χώρα του είναι έτοιμη να εισβάλλει, εφόσον πρώτα πάρει την έγκριση της Δύσης. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, και των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Η ημερομηνία κατά την οποία έκανε τις δηλώσεις του ο Davitoglou (29/11), θα ξεχωρίζει στο εξής, εφόσον θα συμβολίζει την διάρρηξη της επίσημης πολιτικής της  σύγχρονης Τουρκίας με τις αρχές που έθεσε ο ιδρυτής της Kemal Ataturk, ο οποίος είχε δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη χώρα του να αναμιγνύεται στα εσωτερικά του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά να συγκεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της και μόνο.

Προφανώς, η σημερινή ισλαμική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ήδη αρκετά σύγχρονη, και μπορεί να ασχοληθεί και πάλι με το οθωμανικό της παρελθόν.

Αν ένας τουρκικός στρατός κινηθεί προς τη Συρία, θα πρόκειται για μια ιστορική καμπή. Πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που η αραβική εξέγερση έδιωξε τους Τούρκους από τη Μέση Ανατολή. Η τότε εξέγερση σχεδιάστηκε από την Βρετανία. Σήμερα, αν και αδύναμη, η Βρετανία συνεχίζει να διαδραματίζει παρόμοιο ρόλο, μόνο που αυτή τη φορά ενθαρρύνει τη Τουρκία να επιστρέψει στη Μ. Ανατολή!

Πριν από 100 χρόνια, οι Άγγλοι έστρεψαν επιτυχώς τους Άραβες εναντίον των Τούρκων. Σήμερα οι Τούρκοι τα βρήκαν με κάποιους Άραβες, που έχουν διαφορές με κάποιους άλλους.

Information Clearing House
ΠΗΓΗ: antinews.gr
από το Τσαντήρι

Συστοιχίες πυραύλων και μονάδες βαρέος οπλισμού και τεθωρακισμένων μετακινεί το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας προς τα σύνορα με τη Συρία. Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται τόσο από τις στρατιωτικές βάσεις της επαρχίας Χατάι (Αλεξανδρέττα) όσο και από τις κεντρικές επαρχίες της Τουρκίας που γειτνιάζουν με την παραμεθόριο. 


 

Συγκεκριμένα, στρατιωτικό κομβόι με 30 οχήματα και βαρύ οπλισμό κατευθύνεται στα σύνορα με Συρία, ανεβάζοντας στα ύψη το «θερμόμετρο» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, που είναι ήδη στο «κόκκινο», μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού F-4 πάνω από τη Μεσόγειο, πριν από μερικά 24ωρα. 

Όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στην επαρχία Χατάι, με κατεύθυνση τη συριακή μεθόριο, που απέχει 50 χιλιόμετρα. 


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, επίσης, μετέβησαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σανλιούρφα, στη μέση των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και τη Χατάι. Υπάρχουν πληροφορίες πως θα παραταχθούν κατά μήκος των συνόρων και ότι πολλά στρατιωτικά οχήματα έχουν μεταβεί σε στρατιωτική φρουρά.

Από την Τετάρτη το βράδυ, άρχισε να κορυφώνεται η πολεμική ρητορική από την τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ενώ, από την Πέμπτη το πρωί, η Συρία βρίσκεται και επισήμως σε κατάσταση πολέμου.

Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να μην υπαναχωρήσει σε καμία απειλή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δοκιμάζουν τη δύναμη της Τουρκίας θα μπούνε στη θέση τους».

«Είμαστε ένα κράτος που πολεμά ανηλεώς κάθε λογής τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε ο Ερντογάν.

«Δεν διστάζουμε να βάλουμε κράτη - παρίες και όσους δοκιμάζουν το μεγαλείο της Τουρκίας στη θέση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια τελετής για την κατασκευή του πρώτου εξ ολοκλήρου τουρκικού αεροσκάφους Χουρκούς.

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Δαμασκός
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Δαμασκού, στον
εξωτερικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική έκρηξη» στον χώρο στάθμευσης και οι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πυκνό καπνό σε όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εξερράγησαν δύο βόμβες, ενώ μια τρίτη παρέμεινε ανενεργή, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το αν υπάρχουν θύματα.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συμπλοκές στο προάστιο της Δαμασκού, Ντούμα. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.

πηγή sigmalive

28 Ιουνίου 2012

Αφιερωμένο εξαιρετικά......

 (πατήστε για μεγέθυνση)
.... σε όσους εξακολουθούν να εθελοτυφλούν απέναντι στην υπόγεια δράση (και ενίοτε εγκληματικά ανθελληνική) του σιωνισμού στην Ελλάδα.....
(ευχαριστώ τον φίλο Θοδωρή Γ)


Διασταυρώθηκε από την wikipedia
Διαβάστε την ιστορία του Zygmund Mineyko ΕΔΩ

Βουλευτικές Εκλογές 2012: Έγκυρες ή Άκυρες; ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σαλεμή

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ελλήνων, το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και θεμέλιο του είναι η λαϊκή κυριαρχία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται από τη Βουλή, για περίοδο πέντε ετών, η οποία αρχίζει από την ορκωμοσία του. 

Οι βουλευτές είναι αντιπρόσωποι του Έθνους και εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα. Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, ενώ η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση.

Ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλοι τους πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής, δηλαδή πρέπει να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά σε απλά ελληνικά;;; 
Ότι στην Ελλάδα έχουμε μια αντιπροσωπευτική (έμμεση) δημοκρατία, όπου εμείς διαλέγουμε αντιπροσώπους και αυτοί, (με το αζημίωτο φυσικά) ασχολούνται για λογαριασμό μας με τα υπόλοιπα: Επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας, έγκριση και πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης, νομοθετική εργασία κλπ.

Μόνο που αυτή η δημοκρατία εχει καταργηθεί και το πολίτευμα εχει ανατραπεί. Από που προκύπτουν αυτά ; Από τα ακόλουθα:

Στις 17 Ιουνίου 2012, κλιθήκαμε οι εκλογείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠΔ  72/ΦΕΚ Α125)  για την εκλογή Βουλευτών. Τελικά όμως εκλογή δεν έγινε, καθώς ως εκλογικό σώμα δεν είχαμε το δικαίωμα να εκφράσουμε την προτίμησή μας σε συγκεκριμένους υποψήφιους, παρότι σε όλα τα ψηφοδέλτια των 56 εκλογικών περιφερειών που μας έχουν δοθεί, υπήρχαν πάρα πολλά ονόματα.

Κατόπιν τούτου, είναι αυτονόητο ότι στις 17 Ιουνίου δεν  διεξάχθηκαν  βουλευτικές εκλογές και δεν εκτελέστηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.  Είναι αυτονόητο επίσης, ότι αυτή την στιγμή το Έθνος δεν έχει αντιπροσώπους, καθώς  η λαϊκή θέληση ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας (η οποία πρέπει να  διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση), δεν έχει εκδηλωθεί.

Παρά ταύτα όμως, δηλαδή παρότι το εκλογικό σώμα δεν εξέλεξε ούτε ένα βουλευτή,  σήμερα και μάλιστα μετά από όρκο πίστης στο δημοκρατικό πολίτευμα και υπακοής στο  Σύνταγμα,  300 άτομα θα αναλάβουν βουλευτικά καθήκοντα.

Και η ερώτηση είναι: ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο; Ποιος τους έχει εκλέξει την Κυριακή 17 Ιουνίου όταν άρχισε η θητεία τους και από απλή περιέργεια, ποιοι είναι αυτοί που τους έχουν προτείνει ως υποψήφιους σε αυτές τις εκλογές (Άρθρο 32 Π.Δ. 26/2012); Πιο συγκεκριμένα αν θέλετε, πόσους σταυρούς προτίμησης έλαβε ο καθένας και από ποια εκλογικά τμήματα και ποιοι είναι οι 12 εκλογείς της περιφέρειας τους, οι οποίοι τους έχουν προτείνει; Αν δεν έχουν αυτό-προταθεί  βεβαίως.

Χριστίνα Σαλεμή, ενεργούσα κάτ΄εντολή του αρθ.120 του Συντάγματος.

Σχετικά με το θέμα, δείτε και την επιστολή αυτή : ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΕΓΚΥΡΕΣ Ή ΑΚΥΡΕΣ;

Οι επικαλούμενες διατάξεις :

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

Άρθρο 1
1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους  και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Άρθρο 30
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33.

Άρθρο 51
2. Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.
3. Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.
5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Άρθρο 52
Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Νόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.

Άρθρο 53
1. Οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από την ημέρα των γενικών εκλογών. Μόλις λήξει η βουλευτική περίοδος, με προεδρικό διάταγμα, που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, διατάσσεται η διενέργεια γενικών βουλευτικών εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και η σύγκληση της νέας Βουλής σε τακτική σύνοδο μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από αυτές.

Άρθρο 59
1. Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Άρθρο 63
1. Οι βουλευτές, για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες· το ύψος τους καθορίζεται με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
2. Οι βουλευτές απολαμβάνουν συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, που η έκτασή της καθορίζεται με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Άρθρο 37
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.

 Άρθρο 38
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84.

Άρθρο 84
1. Η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Η Βουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Κυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Άρθρο 120
1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.  Πηγή: Σύνταγμα της Ελλάδας – Βικιθήκη

Άρθρο 32 (Άρθρο 32 Π.Δ. 26/2012) Πρόταση υποψηφίων
1. Οι υποψήφιοι προτείνονται από τους εκλογείς κάθε εκλογικής περιφέρειας. Η πρόταση είναι γραπτή και υπογράφεται, το λιγότερο, από δώδεκα εκλογείς. Την πρόταση πρέπει να αποδεχτεί εγγράφως ο ίδιος ο προτεινόμενος, ή ο σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου αυτού πληρεξούσιός του. Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα επίσης να προτείνουν εγγράφως την υποψηφιότητά τους οι ίδιοι προσωπικά ή με τον παραπάνω πληρεξούσιό τους.
5. Στην πρόταση επισυνάπτονται για κάθε υποψήφιο γραμμάτιο δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας για κατάθεση χρηματικού ποσού εκατόν σαράντα έξι € και εβδομήντα τεσσάρων λεπτών (146,74). Το χρηματικό αυτό ποσό αποτελεί έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού και είναι δυνατό να αυξομειώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
7. Αν λείπουν οι δώδεκα υπογραφές εκλογέων ή η αποδοχή του προτεινόμενου ή η υπογραφή αυτού ή του πληρεξουσίου του ή τα γραμμάτια ή κάποιο από τα στοιχεία της παραγράφου 3, η πρόταση είναι απαράδεκτη.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 72 (ΦΕΚ Α΄125)
Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις των άρθρων 35 παρ. 2 περίπτ. γ ́ και 37 παρ. 3 εδάφ. τρίτο του Συντάγματος. 2. Το γεγονός ότι: α) οι διερευνητικές εντολές που δόθηκαν στους αρχηγούς των πρώτου, δεύτερου και τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων δεν τελεσφόρησαν, β) κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στις 15 Μαΐου 2012 επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, γ) απέτυχαν οι προσπάθειες σχηματισμού Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και δ) αναθέσαμε στον Παναγιώτη Πικραμμένο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το σχηματισμό Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές, αποφασίζουμε:

Διαλύουμε τη Βουλή της ΙΔ ́ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών στις 17 Ιουνίου 2012, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές στις 28 Ιουνίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00.

Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 19 Μαΐου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΘ. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

http://www.et.gr/
φωτογραφία από:  akritas-history-of-makedonia.blogspot.com