Σελίδες

30 Νοεμβρίου 2008

Οταν καποιοι προδίδουν καποιοι άλλοι προσπαθούν να σώσουν την Ελληνική τους ταυτότητα και αξιοπρέπεια!

"Η Ένωση Χειμαρριωτών παρεχώρησε σήμερα στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. συνέντευξη τύπου σχετικά με τα σε εξέλιξη γεγονότα στη Νίβιτσα - Κακομαία της ιστορικής επαρχίας Χιμάρας, μετά τις προσπάθειες του αλβανικού κράτους και παρακράτους να διαρπάξουν την γη των κατοίκων με παράτυπες μεθοδεύσεις.
Στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του χωριού περιέγραψε τις αλβανικές προσπάθειες διαρπαγής της παραλίας Κακομαίας που ανήκει σε κατοίκους του χωριού Νίβιτσα καθώς και στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας.
-Είναι πραγματικά ανήκουστο σε μία έκταση της οποίας η επιδίκαση εκκρεμεί στα αλβανικά δικαστήρια, οι αρχές του αλβανικού κράτους να δίνουν άδεια δόμησης στο ένα από τα δύο μέρη που βρίσκονται στα δικαστήρια.
-Τέσσερα μέλη της κοινότητας μεταξύ των οποίων και ο δημογέροντας του χωριού βρίσκονται αυτήν την στιγμή υπό κράτηση αορίστου διάρκειας αφού αυτό επιτρέπεται από τον αλβανικό νόμο.
-Στο πλευρό των αστυνομικών οι οποίοι με πρωτόγνωρη βαρβαρότητα ξυλοκόπησαν γέροντες, γερόντισσες, γυναίκες και παιδιά βρίσκεται η ιδιωτική ασφάλεια της εταιρείας αποτελούμενη από παραστρατιωτικούς και πρώην κατάδικους.
Επίσης αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην παραλία από τους κατοίκους, οι οποίοι νυχθημερόν αγωνίζονται παρά την σκληρότητα των αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων και παρακρατικών ομάδων. Δήλωσε πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι εσχάτων την γη και την αξιοπρέπειά τους. Οι πολίτες δεν είναι ενάντιοι στην τουριστική ανάπτυξη όταν αυτή συνεισφέρει στο γενικότερο καλό της περιοχής και σέβεται το περιβάλλον, είναι όμως κάθετα αντίθετοι στην παράνομη αρπαγή και προσπάθεια ραγιαδοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομος Δήμου εξέφρασε την συμπαράσταση των ηπειρωτών όλου του κόσμου και καταδίκασε τις αλβανικές μεθοδεύσεις κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, κάλεσε την Αλβανία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και τόνισε ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περάσει μέσα από τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών κ. Φρέντης Μπελέρης περιέγραψε το πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας και τις διαχρονικές προσπάθειές για την διαρπαγή των κτηματικών περιουσιών των Βορειοηπειρωτών. Ακόμα γνωστοποίησε ότι την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 6μμ θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Φιλοθέη και στην συνέχεια επίδοση ψηφίσματος στον Ο.Α.Σ.Ε.
Στην συνέντευξη παρέστησαν ο βουλευτής του Λ.Α.Ο.Σ. κ. Θανάσης Πλεύρης και ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Μπάμπης Καραθάνος."

πηγή troktiko.blogspot.com

Μπορείτε κάλλιστα να συγκρίνετε την ειδηση αυτή με την ακριβώς προηγούμενη στην αρχική σελίδα του ιστολογίου μας.......................
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τι προσπαθεί το ΑΚΕΛ στην Κυπρο; Προδοσία;

Η ΑΚΕΛική υστερία, για αποκοπή του Κυπριακού Ελληνισμού από τις εθνικές του ρίζες, έχει προσλάβει εδώ και μερικές εβδομάδες εκρηκτικές διαστάσεις.
Σχεδόν καθημερινά τα ΑΚΕΛικά προπαγανδιστικά επιτελεία χτυπούν σε διαφορετικά μέτωπα, με απώτερο στόχο την επιβολή των διαχρονικών τους ανθελληνικών σχεδίων.
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι, με την εκλογή του γενικού γραμματέα τους στην προεδρία της Δημοκρατίας, το έργο τους καθίσταται ευκολότερο, τα ΑΚΕΛικά παρακλάδια άρχισαν να διεισδύουν στον κρατικό μηχανισμό, σε μια ύστατη προσπάθεια ολοκλήρωσης της... αποστολής τους. Στο πλευρό τους, φυσικά, στέκεται έμπρακτα ο«ΝΕΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ », ο οποίος επιχείρησε στο παρελθόν με διάφορες μεθοδεύσεις να πλήξει την εθνική μας ταυτότητα. Τώρα που το κλίμα είναι εύφορο, ο εν λόγω Σύνδεσμος, σε πλήρη συγχορδία με τα ΑΚΕΛικά όργανα, επανήλθε δριμύτερος, έχοντας σαν πρώτιστο στόχο την αποκοπή του όρου ΕΘΝΟΣ από την καθημερινή ζωή των Κυπρίων πολιτών και τη δημιουργία της λεγόμενης κυπριακής συνείδησης.
Στον αγώνα αυτό, το μεν ΑΚΕΛ χτυπά ανελέητα μέσω των «αόρατων» χεριών του στο Υπουργείο Παιδείας, ο δε ΝΕΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ μέσω της στρατευμένης αρθρογραφίας στον καθημερινό Τύπο.
Αποκορύφωμα της οκτάμηνης συλλογικής προσπάθειάς τους είναι:
• Η διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου, με πρώτο θύμα τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, μέσω των άθλιων και ανιστόρητων βιβλίων που επιχειρεί ο εγκάθετός τους Υπουργός Παιδείας να επιβάλει στα σχολεία.
• Η υιοθέτηση κρατικού Κυπριακού Ύμνου με κατάργηση του Εθνικού μας Ύμνου και η μετάλλαξη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κοινότητας της Κύπρου σε ΕΛΛΗΝΟφωνη.
Σ’ αυτή την ανθελληνική στρατηγική, υψώνουν ισχυρό ανάχωμα οι αγωνιστικοί φορείς του τόπου, οι οποίοι σέβονται την εθνική τους καταγωγή και τιμούν τους ήρωες των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού για Ελευθερία και Δικαίωση.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ασφαλώς η ΣΕΚ, που υπήρξε φυτώριο αγωνιστών του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Μαζί με τη ΣΕΚ αγωνίζονται οι οργανώσεις των δασκάλων και των εκπαιδευτικών Μέσης, που έταξαν ως σκοπό της ίδρυσής τους να προσφέρουν Ελληνική - Ανθρωπιστική Παιδεία στα Ελληνόπουλα της Κύπρου, μακριά από πρακτικές που εξυπηρετούν κομματικές ή άλλες ιδιοτελείς σκοπιμότητες.
Η ΣΕΚ, ήδη, εξέφρασε έντονα την ανησυχία της για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, στο πλαίσιο της υπουργικής καθοδήγησης προς τους εκπαιδευτικούς για «καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους».
Με δημόσια ανακοίνωσή της, προειδοποίησε ότι το αδίστακτο εγχείρημα κάποιων κύκλων, να διαστρεβλώσουν την ιστορική αλήθεια σε σχέση με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και άλλων πτυχών της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εθνικό και λαϊκό διχασμό. Η παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας για εξυπηρέτηση κομματικο-ιδεολογικών ή άλλων ιδιοτελών σκοπιμοτήτων, εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού της.
Η ΣΕΚ ζητεί απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα ν’ αφήσουν εκτός κομματικής αρένας τα θέματα της Παιδείας μας, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα τον πρέποντα σεβασμό και την προσήκουσα τιμή σ’ αυτούς που θυσίασαν την ίδια τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιμη περίοδο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, καλούνται όλοι οι φορείς, με πρώτο το Υπουργείο Παιδείας, να επιδείξουν σύνεση, στέλλοντας το μήνυμα ότι η συμφιλίωση και η ειρηνική συμβίωση μπορούν να προέλθουν μέσα από αλληλοσεβασμό των εθνικών καταβολών και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των δύο κοινοτήτων.
Η ΣΕΚ στέλλει ισχυρό το μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής ομοψυχίας, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν το θεμέλιο λίθο για ευόδωση του αγώνα για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και του συνόλου του λαού. Αν, παρ' ελπίδα, τα ΑΚΕΛικά όργανα και οι συνοδοιπόροι τους συνεχίσουν το ολέθριο παιγνίδι τους, να είναι βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουν τη σθεναρή αντίσταση των αγωνιστικών δυνάμεων του τόπου και της οργής της ίδιας της Ιστορίας.

Πηγή.- Μάνος Καλ.
Κύπρος
από το strategy-geopolitics.blogspot.com

29 Νοεμβρίου 2008

Η καταγωγή των Ελλήνων (Ανθρωπολογικώς)

Τέσσερις διαδοχικές εκδόσεις εμπλουτισμένες συνεχώς με νεότερα δεδομένα, κυκλοφόρησαν πάνω στην ανθρωπολογική - εθνογενετική μελέτη των Ελλήνων. Βάση αυτού του έργου αποτελεί η διδακτορική διατριβή τού Άρη Ν. Πουλιανού, που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, υπό την επίβλεψη του διάσημου καθηγητή της Ανθρωπολογίας Φ. Γ. Ντεμπέτς. H έρευνα στηρίχθηκε στη μελέτη 70 ανθρωπολογικών γνωρισμάτων 3000 περίπου Ελλήνων πολιτικών προσφύγων του 1949 στην τ. Σοβιετική Ένωση. Τα γνωρίσματα αυτά (π.χ. ύψος σώματος, πλάτος προσώπου, χρώμα δέρματος, σχήμα ματιών), αντανακλούν με τη σειρά τους τις δομές των γονιδίων και του DNA. Η στατιστική επεξεργασία σε συνδυασμό με την γεωγραφική τους κατανομή απέδειξε μαθηματικά την ακατάπαυστη βιολογική συνέχεια των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής και προϊστορικής εποχής (λόγω της μικρής διασποράς των μετρήσεων), η οποία ανάγεται τουλάχιστο στη Μεσολιθική και Άνω Παλαιολιθική περίοδο (15-30.000 χρόνια). Επίσης, η ιστορική συνέχεια αποδεικνύεται από τη σύγκριση των μετρήσεων των σύγχρονων κατοίκων με αυτές των αρχαίων και προϊστορικών κρανίων της Ελλάδας, οι οποίες στατιστικά δεν παρουσιάζουν διαφορές. Έτσι, παρά τις κατά καιρούς επιδράσεις και περιορισμένες (ή εσωτερικές) μετακινήσεις πληθυσμών, με την ανθρωπολογική έρευνα έγινε φανερό ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έμεινε βασικά αναλλοίωτος και ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων φύλων που κατοικούσαν στην ελληνική χερσόνησο.

Το ενδιαφέρον που έδειξε εξ αρχής ο Τύπος για την "Προέλευση των Ελλήνων", παρατίθεται ενδεικτικά στα παρακάτω δημοσιεύματα.

ΑΥΓΗ, 6-1-1962: «Πάνω από 150 επιστήμονες του Παν/μίου και της Ακαδημίας της Μόσχας συμφώνησαν απόλυτα με τις επιστημονικές απόψεις του κ. Άρη Πουλιανού, υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της εργασίας και χωρίς να τσιγκουνευτούν στις εκφράσεις τους, μίλησαν με πολύ εγκωμιαστικά λόγια γι' αυτόν. Ο δόκτωρ Σ. Α. Τόκαρεφ, καθηγητής της εθνογραφίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας και διευθυντής του Τμήματος της Εθνογραφίας των λαών της Ευρώπης στο Ινστιτούτο Εθνογραφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας, δήλωσε τα εξής:

Η εργασία του Άρη Ν. Πουλιανού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Εθνογραφική Επιστήμη. Το συγκεντρωμένο και επεξεργασμένο στατιστικά τεράστιο υλικό ανθρωπολογικών ερευνών ανάμεσα στους Έλληνες πρώτη φορά εισάγει στην επιστήμη νέο είδος πηγών για τη μελέτη ενός προβλήματος βασικής σημασίας, όπως είναι η καταγωγή του ελληνικού λαού. Ως τώρα για το ζήτημα αυτό στην επιστήμη είχε γίνει γενικά δεκτή η άποψη ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ιστορικά έχουν πολύ λίγα κοινά με τους αρχαίους Έλληνες ιδρυτές του αρχαίου πολιτισμού, ότι οι σύγχρονοι Έλληνες στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιπροσωπεύουν απογόνους Σλάβων, Αλβανών και άλλων λαών που μετώκησαν στην Ελλάδα και συγχωνεύτηκαν με τους Έλληνες της Βυζαντινής εποχής. Αντίθετα ο συγγραφέας της παρούσης εργασίας, πειστικά και στηριγμένος σε ανάλογο υλικό, δείχνει ότι όποια κι αν ήταν η επίδραση των Σλάβων και των άλλων λαών που ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες, ο λαός της σύγχρονης Ελλάδας είναι βασικά απόγονος του αρχαίου πληθυσμού της Βαλκανικής και των νήσων του Αιγαίου.

Ο παγκοσμίου φήμης ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου της Μόσχας δόκτωρ Ι. Ι. Ρογκίνσκυ, σημειώνει ότι το νότιο τμήμα της Βαλκανικής βρίσκεται στην περιοχή της Ευρώπης, απ’ όπου διέρχεται η πλατειά συνοριακή ζώνη ανάμεσα στους χώρους της διναρικής και προσθιασιατικής φυλής. Έτσι σ' αυτή την περιοχή μπορεί να διαπιστωθούν μερικά από τα γενικά προβλήματα της ταξινόμησης των λαών της Ευρώπης και της πρόσθιας Ασίας. Επί πλέον πρέπει να σημειωθεί ότι σ’ αυτή την εργασία βρίσκει τη θέση της και η κριτική των ρατσιστικών κατασκευασμάτων σχετικώς με τη γένεση του αρχαίου πολιτισμού της Ελλάδας». (Σημ.: Εννοούνται οι ρατσιστικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων και ότι αυτός είναι ο λόγος που ο πολιτισμός τους σήμερα υπολείπεται των αναπτυγμένων χωρών. Αντίθετα, πέραν του ανεδαφικού συσχετισμού - αν για παράδειγμα συγκριθούν οι παραδόσεις - η επιστημονική διαπίστωση για τη βιολογική συνέχεια των Ελλήνων αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι κυρίως οι γεωγραφικές και κοινωνικο-ιστορικές συνθήκες που διαμορφώνουν το πολιτισμικό επίπεδο ενός λαού).

«Ο διευθυντής του ανθρωπολογικού τμήματος του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας δόκτωρ Μ. Γ. Λεβίν πρόσθεσε: ...Μπορεί να φαίνεται παράδοξη η διαπίστωση ότι πολλοί λαοί της Ευρώπης ανθρωπολογικά μελετήθηκαν χειρότερα απ' ότι οι λαοί της Αυστραλίας, Μελανησίας και άλλων μακρινών χωρών. Από τις χώρες της Ευρώπης η Ελλάς είναι μία από τις ολιγότερο μελετημένες... Η εργασία του Α. Ν. Πουλιανού συμπληρώνει αυτό το κενό. Ο συγγραφέας κατέχει πλήρως τη μεθοδικότητα των ανθρωπολογικών ερευνών, αυστηρά ετήρησε όλους τους αναγκαίους όρους και έδωσε την αρμόζουσα προσοχή.

Ο διευθυντής του Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου και Ανθρωπολογικού Μουσείου της Μόσχας δόκτωρ Β. Π. Γιακίμωφ δήλωσε: "Η δική μου άποψη είναι ότι η εργασία του Α. Ν. Πουλιανού αντιπροσωπεύει την πιο τέλεια συγκεφαλαίωση για την Ανθρωπολογία των Ελλήνων".

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις Η.Π.Α., ο διευθυντής του Ανθρωπολογικού Τμήματος του Smithsonian Institute Τζ. Λ. Έϊντζελ στο American Journal of Physical Anthropology (Αμερικανικό Περιοδικό Φυσικής Ανθρωπολογίας αρ. 22, τ. 5, 1964, σ. 343) σε βιβλιοκρισία της «Προέλευσης των Ελλήνων» γράφει: «Ο Άρης Πουλιανός... σωστά αποφαίνεται ότι υπάρχει πλήρης γενετική συνέχεια από τους αρχαίους ως τους σύγχρονους καιρούς…».

ΤΑ ΝΕΑ, 25-1-1962: «Η επιστημονική έρευνα του Α. Ν. Πουλιανού αντικρούει τη δογματική θεωρία του μισέλληνος Γερμανού ιστορικού Φαλμεράγιερ, που έζησε το 1790-1861, την εποχή του ελληνικού αγώνος της ανεξαρτησίας - και ο οποίος (Φαλμεράιερ) εντελώς δογματικά, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί ανθρωπολογική έρευνα - και ως εκ τούτου αυταποδείκτως αντιεπιστημονικά - προσπάθησε να στηρίξει τη θεωρία του εκσλαβισμού της Ελλάδος. Ο ερευνητής καταλήγει ότι η ανθρωπολογική έρευνα με τα απαραίτητα ιστορικά και γλωσσολογικά στοιχεία είναι υποχρεωτική για τη λύση των εθνογενετικών προβλημάτων».

Το παρόν είναι αντανάκλαση όλου του παρελθόντος και σ' αυτό ακριβώς βρίσκεται η ιστορική του αξία. Αν το παρελθόν μάς βοηθάει να καταλάβουμε το παρόν, το παρόν μάς βοηθάει να διανοηθούμε το μέλλον.

ΚΡΗΤΕΣ – ΑΙΓΑΙΟΙ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ – ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ

Στη συνέχεια ο Άρης Πουλιανός μελέτησε άλλες 10.000 περίπου άτομα και εκατοντάδες σκελετούς από διάφορες περιοχές της Ευρασίας. Οι ομάδες των Ελλήνων που είχαν λιγότερο αντιπροσωπευθεί στη διδακτορική του διατριβή (Αιγαίου, Πελοποννήσου, Πίνδου) μελετήθηκαν μετά το 1965 με την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ – ΑΙΓΑΙΩΝ

Το βασικό συμπέρασμα (Α. Πουλιανός, 1971, 1999) είναι ότι ο σύγχρονος πληθυσμός της Κρήτης (σε ένα δείγμα 3000 ατόμων) και όλου του Αιγαίου μαζί με την ενδοχώρα της Θράκης και της Μ. Ασίας έμεινε αναλλοίωτος τουλάχιστον από τη μινωική εποχή και ανήκει στον αυτόχθονα αιγαιακό ανθρωπολογικό τύπο . Οι μεταναστεύσεις που έγιναν σε διάφορα χρονικά διαστήματα επέφεραν ελαφρές αλλαγές, αλλά δεν άλλαξαν την μορφολογία του αρχικού τύπου. Οι επιδράσεις δεν ξεπερνούν το 1-3 % και αυτή η ομοιογένεια προδίδει πάλι το γηγενές των κατοίκων γενικότερα της λεκάνης του Αιγαίου, τουλάχιστον από την Μεσολιθική εποχή, δηλ. πριν από 15.000 χρόνια.

Το 1987 ο Ιταλός καθηγητής ανθρωπολογίας Τζ. Φακίνι ανακοίνωσε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παλαιοανθρωπολογίας στο Τορίνο την ύπαρξη ανθρώπινου σκελετού από την Κρήτη 50.000 ετών, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει τη μορφολογία του σύγχρονου (Homo sapiens sapiens) και όχι του νεαντερτάλειου ανθρώπου. Η είδηση ουδέποτε έφτασε στα ελληνικά ΜΜΕ, καθόσον το Υπουργείο Πολιτισμού επέδειξε μέχρι στιγμής τη συνηθισμένη του αδιαφορία.

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ( 1977/8 )

Προκαταρκτική ανακοίνωση έρευνας ("Ανθρωπος", 1977, τ. 4, σ. 5-36) του Θ. Πίτσιου, η οποία έγινε υπό την καθοδήγηση του Άρη Πουλιανού, επιβεβαίωσε τα βασικά συμπεράσματα της «Προέλευσης των Ελλήνων», αλλά και συμπλήρωσε τα σχετικά ανθρωπολογικά δεδομένα με τις ανθρωπομετρήσεις 1582 ατόμων. Το 1978 δημοσιεύθηκε και σε αυτοτελή έκδοση με την ένδειξη "Βιβλιοθήκη Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, αρ. 2", αφιερωμένο (με αγάπη) στο δάσκαλό του.

Πηγή: Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος ( www.eaa.gr )

Στοίχημα

Ένας τύπος πάει σε ένα μπαρ, αφού παραγγέλνει ένα ποτό λέει στο μπάρμαν;
- "Βάζω στοίχημα 5000 ευρώ ότι μπορώ να κατουρήσω στο
ποτήρι απ` την άλλη άκρη του μπαρ."
Ο μπάρμαν λέει:
- "Είμαι μέσα."
Ο τύπος παραγγέλνει αλλά δυο ποτά και τοποθετεί τις 5000 ευρώ Στον πάγκο.
Πάει στην άλλη άκρη του μπαρ κατεβάζει το φερμουάρ και προσπαθεί να κατουρήσει στο ποτήρι, στην προσπάθεια του κατούρησε σε...
όλο το πάτωμα του μαγαζιού χωρίς να κατορθώσει να βάλει ούτε σταγόνα στο ποτήρι που βρισκόταν στην άλλη άκρη του μαγαζιού .
Ο μπάρμαν χαμογελάει περνώντας τις 5000 ευρώ. Ο τύπος πάει πίσω στον πάγκο χαμογελώντας, και ο μπάρμαν τον ρωτάει:
- "Έχασες 5000 ευρω Και χαμογελάς;"
Ο τύπος του απαντά:
- "Δεν πειράζει! Έβαλα στοίχημα 100.000 ευρώ. Με όλους τους θαμώνες του μπαρ ότι θα κατουρήσω σε όλο το πάτωμα και θα σε κάνω να χαμογελάσεις."

27 Νοεμβρίου 2008

Καμια σχεση με ρατσισμό-Ειναι απλά η πραγματικότητα.

"Στις 24.11.08 οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα έκαναν ειρηνική συγκέντρωση στην πλατεία προκειμένου να διεκδικήσουν από την Πολιτεία, τον Δήμο και την Αστυνομία τα αυτονόητα του Πολιτισμού: το δικαίωμα να κυκλοφορούν χωρίς φόβο έξω από τα σπίτια τους, το δικαίωμα να είναι σεβαστή η ζωή και η περιουσία τους. Πέραν αυτών, το δικαίωμα ο δημόσιος χώρος να είναι ασφαλής για τις γυναίκες και τα παιδιά, όχι εγκληματικός ή μολυσματικός, αλλά... ανθρώπινος. Προφανώς οι όροι αυτοί δεν πληρούνται σε μία περιοχή όπου κατά την επιστολή των κατοίκων (1000 υπογραφές) προς τους αρμοδίους οι πλατείες έγιναν αποχωρητήριο άστεγων αλλοδαπών οι οποίοι διαβιούν μόνιμα σε αυτές, έγιναν 13 φόνοι και πλήθος ληστειών, αμέτρητες κλοπές και διαρρήξεις με αποκλειστικούς δράστες αλλοδαπούς. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Πολιτισμού όταν το κέντρο της Αθήνας και οι κάτοικοί του έχουν παραδοθεί σε βρώμα, εγκατάλειψη και εγκληματικότητα αντάξια των γκέτων της Βομβάης, της πόλης του Μεξικού και της Αφρικής. Όταν οι μόνιμοι Έλληνες ιδιοκτήτες αναγκάζονται από την απάνθρωπη παραβατικότητα να πουλούν όσο-όσο τα σπίτια τους και να εγκαταλείπουν την γειτονιά που έζησαν αυτοί και οι γονείς τους για να σωθούν.

Τίποτα καλό δεν μπορούμε να πούμε για την εσπευσμένη ενέργεια του Δήμου να στείλει συνεργεία καθαρισμού στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα ακριβώς πριν από την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων: ήθελε να ρετουσάρει το αποκρουστικό πρόσωπο της πλατείας για τα Μ.Μ.Ε., να ακυρώσει, όσο ήταν δυνατό, την μαρτυρία των κατοίκων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια εκδήλωση που αφορούσε στα δεινά που προκαλεί η ιερή αγελάδα της λαθρομετανάστευσης δεν θα μπορούσε παρά να είναι κόκκινο πανί για τους αριστεριστές και τις ποικιλώνυμες αντιρατσιστικές τους οργανώσεις. Να χτυπήσουμε την διαμαρτυρία στην αρχή της, σκέφθηκαν οι καθοδηγητές και οδήγησαν την φάλαγγα των πραιτωριανών στοιχισμένη με ντουντούκες και πανό στον ΄Αγιο Παντελεήμονα, μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση της επιτροπής των κατοίκων. Κάτω ο ρατσισμός, βροντοφώναξαν, κάτω τα χέρια από τους μετανάστες! Ποιος από τους δημοκράτες αυτούς να διάβασε άραγε την φτωχή χειρόγραφη αφίσα των κατοίκων πάνω στη μάντρα του Αγίου Παντελεήμονα: «Δεν είμαστε ρατσιστές, είμαστε απελπισμένοι. «Ποιος να καταδέχτηκε να μιλήσει με τους κατοίκους που στάθηκαν μόνοι στην πλατεία κι έλεγαν «Βλέπουμε να κοιμούνται οι μετανάστες στη βροχή, φέραμε ολόκληρες κατσαρόλες φαγητό, ρούχα, αλλά φοβόμαστε…»( Έλευθεροτυπία 25.11.08).

Ποιος είναι ρατσιστής; Όχι πάντως οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος αν και άγιος, έφθασε στα όρια της ελεημοσύνης του. Μήπως ρατσιστές, με ρατσισμό που στρέφεται κατά των φτωχών Ελλήνων είναι η φάλαγγα των αριστεριστών; Μήπως ρατσιστές είναι οι εύποροι αστοί στο Κολωνάκι, που δεν εννοούν να φιλοξενήσουν κι αυτοί μερικές χιλιάδες δυστυχισμένων λαθρομεταναστών, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας; ( Άντ’ αυτού η κυρίαρχη πλουτοκρατία έφερε προσφάτως νομοσχέδιο προς ψήφισιν στη Βουλή, να νομιμοποιήσει τα παιδιά των λαθρομεταναστών για να ενθαρρύνει και άλλους να έλθουν στην Ελλάδα δηλαδή στον Άγιο Παντελεήμονα…) Κάποιες υποψίες φαίνεται διακατέχουν προς την κατεύθυνση αυτή τμήματα του πληθυσμού, εφ’ όσον κατά την εξέλιξη της διαμαρτυρίας ακούστηκε και το σύνθημα : «αλήτες πολιτικοί!»

Η δραματουργία των συμβάντων του Αγίου Παντελεήμονα θα ήταν παρ’ όλα ταύτα ελλιπής, αν στις ομάδες των αριστεριστών και των κατοίκων (να μην ξεχάσουμε βεβαίως την αστυνομία) δεν προστίθενταν άλλοι δύο παίκτες, οι «δεξιοί πατριώτες» και ο Αφγανοί λαθρομετανάστες. Οι πρώτοι μπήκαν ορμητικά στα πράγματα για να στηρίξουν τη διαμαρτυρία των κατοίκων με το σύνθημα. «Η Ελλάδα στους Έλληνες!» (Από τον Ανδρέα Παπανδρέου το πήραν, δεν γνωρίζουν ότι τέτοια πράγματα δεν λέγονται πια;) μη παραλείποντας να μοιράσουν σποραδικά εδώ ένα χαστούκι κι εκεί μία κλωτσιά επί δικαίων και αδίκων μεταναστών που έτυχε να βρεθούν στο δρόμο τους.

Οι δεύτεροι, το πλήθος των οποίων εν τω μεταξύ διογκώθηκε από νέες προσελεύσεις (όσο οι Έλληνες ασχολούνταν με τον εμφύλιό τους) συσπειρώθηκαν γύρω από ένα Ιμάμη ο οποίος με βροντερή φωνή έψαλε στα αραβικά την προσευχή στο θεό του. Ξαφνικά ακούστηκε από δεκάδες στόματα μουσουλμάνων, μπροστά στη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδος, η πολεμική ιαχή «Αλά ού Ακμπάρ!» και πίσω από τα χοντρά ντουβάρια της εκκλησίας του ο Άγιος Παντελεήμονας ερρίγησε. Βουβάθηκαν και οι αριστεριστές, για μια στιγμή οι συλλογικές μνήμες των Ελλήνων (μεταλλαγμένων και μη) φτερούγισαν προς τα πίσω και προς τα εμπρός, η ίδια θηριώδης βία που κατέστρεψε το παρελθόν τους φάνηκε να στοιχειώνει και το μέλλον τους…

Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ φόβου αισθάνονται, δουλείαν ας έχωσιν.

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία. "


Γράφει: Ο Κωνσταντίνος Ρωμανός
Καθηγητής πανεπιστήμιο Αιγαίου

προδημοσίευση απο το "Ρεσαλτο"

Χωρις καμια ρατσιστική διαθεση.
Θελω να πω μονο δυο σκεψεις πανω στο θεμα. Ειναι απανθρωπη καθε βίαιη (σωματικώς) ενεργεια κατα οποιουδήποτε για οποιονδήποτε λόγο. Ειναι ομως ρατσιστική η συμπεριφορά του κράτους όταν φέρνει 1,5 εκατομμύριο αθώους (ως επι το πλειστον) οικονομικούς μεταναστες σε μια χωρα 10 εκατομμυρίων (ποσοστο 15% !!!) την στιγμή που αλλες Ευρωπαικές χωρες,δεκάδων εκατομυρίων πολιτών, δεν εχουν παρα ελαχιστες χιλιάδες. Και μαλιστα η αθρόα αυτη εισροή μεταναστών και λαθρομεταναστών εχει σαν σκοπο να πληξει τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων (γι αυτο και υποστηρίζεται κατα κορον απο το μεγαλο κεφαλαιο της χωρας).

Κατα δεύτερον επειδη πολλες φορές οι Αλβανοί διαμαρτύρινται οτι τους βριζουν αποκαλώντας τους "Αλβανούς" !!! πρεπει να πώ ότι καθε λαός γραφει την δική του ιστορία. Εμεις οι Ελληνες γραψαμε και γραφουμε την ιστορία μας, με αιμα αγωνες, θυσίες, δημιουργία πολιτισμού, αγαπη για την Ελευθερία και μπορούμε να κανουμε τα παιδιά μας να αισθανονται περήφανα όταν τα αποκαλούν, Ελληνες. Αυτο μπορουν να το επιβεβαιώσουν ολοι οι ομογενεις μας που φέρουν την Ελληνική τους ταυτοτητα με περηφανεια, στα περατα του κόσμου. Λυπαμαι που καποιοι άλλοι λαοί εχουν συνδέσει το δικό τους εθνικό ονομα με πραξεις αισχους, καταστροφής πολιτισμού, γενοκτονιών και υποτέλειας, με αποτέλεσμα να ντρέπονται για την καταγωγή τους και ενίοτε να επιθυμούν να την κρυψουν.
Μην αρχίσουμε τις ιστορικές αναφορές γιατι ειναι περιττό.

Παρόλα αυτά δειχνει πραγματικά αισχρό και ειναι, να μαθαίνεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί το εθνικό όνομα σαν βρισιά κατα ενός αλλου μικρου συνανθρώπου του.

Προσοχή παντως μην λεμε και μεγαλες αντιρατσιστικές κορώνες, γιατι οποιος ειναι μάγκας ας παει να τις πει στους κακόμοιρους κατοίκους του κεντρου των Αθηνών (οσους εχουν μεινει).

Αν θελετε να παρετε μια ιδέα του πως αισθάνονται οι κατοικοι των γκετοποιημένων περιοχών του κεντρου μπορείτε να δειτε εδω

Το παραθέτω
απο τον blogger Laplace

Καλημέρα..
Διαβασα σε αρκετα Blogs για τα επεισόδια που έγιναν στον Αγ. Παντελεήμονα στην Αχαρνων..

Τα 2/3 των Bloggers υποστηριζαν οτι 'δεν ειμαστε άνθρωποι μιας κ θελουμε να φυγουν οι μεταναστες απο εκει' κ οσοι θέλουμε να φύγουν είμαστε ρατσιστές κλπ

Ρε παιδια εγω αν μου πει τωρα καποιος,ΑΚΟΜΑ Κ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ,θελω βοήθεια ρε laplace,ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΩ,θα σκιστω να κανω οτι χρειαστεί..

Αλλα για να ΜΗΝ χαρακτηριστώ ρατσιστής θα πρεπει να υποστηριξω το να ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ οι ΚΑΤΟΙΚΟΙ της περιοχής? ΈΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?

Δηλαδη ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΣΥΝ,ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ(ψευτο) κ ολα σας ρε μαγκες..
Ρε σεις του ΣΥΝ,γιατι ειστε ΤΟΣΟ,ΜΑ ΤΟΣΟ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ?
ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΑΚΟΜΑ Κ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ?

Ειναι δυνατον να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ το να εχει γκετοποιηθει μια περιοχη?

ΝΑΙ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,να απαιτησουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πανε σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους ή στην πατριδα τους(αυτο ειναι αλλο θεμα συζητησης)αλλα ρε γαμωτο ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΙ οταν λες οτι ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ κ ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΣΟΥ δεν το καταλαβαινει κ σου πουλαει τρελιτσα ..

ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ,ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ Κ ΠΑΠΑΡΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ(τους ποιους???)Κ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ! ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!

Ρε γαμωτο θεωρουμαι ρατσιστης που θελω ΤΑΞΗ?Εχετε περασει ποτε στην ζωη σας απο εκει?η κριτικαρετε απο την ΝΑΞΟ,ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ,ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ?

Εχετε ιδεα ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ ενα κοριτσι που περναει απο εκει?
Ξερετε τι τραβαει ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ που περναει απο εκεινα τα μερη ρε γμτ ΑΚΟΜΑ Κ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ?
Εχετε περασει απο εκει με την κοπελα σας?
Εχει περασει απο εκει η μητερα σας μονη της?
Ξερετε πως ειναι το συναισθημα να εισαι ξαφνικα ΜΟΝΟΣ εναντιον τοσων αγριμιων?
Εχετε περασει ποτε απο Ομονοια?Απο Μεταξουργειο?Η γραφετε απο Εκαλη,Πανοραμα,Αγιο Προκοπιο Ναξου,Ρεθυμνο τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ σας?
Με τοση ευκολια χαρακτηριζετε καποιον ρατσιστη που απλα ζηταει το αυτονοητο που υπαρχει σε καθε ευνομουμενο κρατος: ΑΣΦΑΛΕΙΑ?

ΑΝΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ,ΠΗΡΑΤΕ ΣΒΑΡΝΑ ΤΑ ΒLOGS Κ ΤΑ ΦΟΡΟΥΜΣ Κ ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ !
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ Κ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ...
ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Κ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ..

ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!

24 Νοεμβρίου 2008

Τι πρωτάθλημα είναι αυτό ; μερος 2ο

Μετα το πρώτο άρθρο περί στημένου πρωταθλήματος που μπορείτε να δειτε εδω

http://koukfamily.blogspot.com/2008/11/blog-post_17.html

και στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφα.....

Κατα εναν περίεργο τρόπο τις περισσότερες φορές η ομαδα που προκειται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, κερδίζει την προηγούμενη αγωνιστική.
1η αγων. Πανιώνιος-Ξανθη 0-1
2η αγων. Ξανθη- Ολυμπιακός 0-1

5η αγων. Πανθρακικός- Πανιώνιος 1-0
6η αγων. Ολυμπιακός- Πανθρακικός 2-0

9η αγων. ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 2-0
10η αγων. Ολυμπιακός -ΠΑΟΚ 2-0

10η αγων. Πανιώνιος- Ηρακλής 0-2
11η αγων. Ηρακλής - Ολυμπιακος ?

Το στημενο αποδεικνύεται αγωνιστική με αγωνιστική. Ηρακλής - Ολυμπιακός 0-3.
Τα περι μεγαλης μπαλας του ΟΣΦΠ να τα αφήσουν. Κι ο Ηρακλης με τον Πανιώνιο στην Ν. Σμυρνη μεγαλη μπαλα ελεγαν οτι έπαιξε κλπ.
Δεν ντρεπεστε ρε γελοίοι.

Ο άλλος ο Πανιώνιος κερδισε έτσι απλά (παιζοντας κι αυτος μεγαλη μπαλα!!! ) τον Λεβαδειακό. Και θα μου πεις ενταξει στην Ν. Σμύρνη έπαιζε, αλλα μια ομαδα που κινδυνεύει (εκ των πραγματων) με υποβιβασμό χανει με κατεβασμενα τα χερια!Αλλα έτσι έπρεπε. Ο Πανιωνιος, να μην παρει κι αυτος 3 ευκολους βαθμούς, τοσες χάρες εχει κανει στον αγαπητό του ΟΣΦΠ. Εξαλλου πρεπει να κατσει να χασει, χωρις αντισταση, στην επόμενη αγωνιστική.
Μα πόσο στημενο το έχουν επιτέλους.............

Τωρα λογω διαφοράς βαθμων, αν ο ΠΑΟΚ που, τι περιεργο, παιζει το Σαββατο 29/11 κανει καμια γκελα στον Θρασυβουλο με καμια ισοπαλία, τοτε οι ωραιοι φιλοι μπορει να το πανε και για Χ στο Καραϊσκάκη την Κυριακή, για να μας λενε μετα οτι το πρωτάθλημα εχει σασπένς.....
Αντε να χαθειτε Τσουκαλάδες.

Λοιπον για οσους παιζουν στοιχημα. Αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει μπορειτε να βαλετε ολα τα λεφτά σας στον ασσο του ΟΣΦΠ την Κυριακή οσα και να δινει άφοβα. Αν ο ΠΑΟΚ φερει Χ τοτε να παιξετε τον Ολυμπιακό Χ1 και τα λεφτά σας ειναι εξασφαλισμένα. Σε τετοια περίπτωση θεωρω πιο κοντα το Χ.
Το αισχος του γαυρου συνεχιζεται.........................

Μην ξεχνιόμαστε θα ειναι πρωταθλητης με 10-15 βαθμούς μπροστα, απο νωρίς, οπως εχω πει εδω και καιρο.

23 Νοεμβρίου 2008

Σκοπιανός στην Εθνική Νεων!!!!!!!!!


Απίστευτο και όμως αληθινό. Η αβάσταχτη προχειρότητα και ανευθυνότητα των αρμοδίων της ΕΠΟ ξεπέρασε κάθε όριο με την κλήση στην Εθνική ομάδα νέων ενός ποδοσφαιριστή σκοπιανής καταγωγής!
Η χθεσινή ανακοίνωση των κλήσεων του Αλέξη Αλεξίου για τους δύο φιλικούς αγώνες προετοιμασίας με την Προοδευτική και τον Εθνικό Αστέρα (25-26/11), περιελάμβανε και το όνομα Ρόμπερτ Σταμπολζίεφ. Πρόκειται για 18χρονο Αυστραλοσκοπιανό κάτοχο ελληνικού διαβατηρίου(!) που αγωνίζεται στην ομάδα νέων της Μπρίστολ Σίτι. Κι αν η κλήση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, έστω και για φιλικά παιχνίδια προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη, ερωτηματικά προκαλεί και ο τρόπος επιλογής ενός ποδοσφαιριστή παντελώς αγνώστου, καθώς η κλήση του έγινε με τις ευλογίες της ΕΠΟ, όταν ο ποδοσφαιριστής με τον πατέρα του φέρονται να πλησίασαν την ομοσπονδία ζητώντας να δοκιμαστεί στις Εθνικές ομάδες!
Ο Σταμπολζίεφ έχει μεγαλώσει στη Μελβούρνη και η ένταξή του στη Μπρίστολ Σίτι αποτέλεσε θέμα συζήτησης της σκοπιανής κοινότητας στην Αυστραλία. Σε σκοπιανή ιστοσελίδα μάλιστα, φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του με τον Σταμπολζίεφ να αναφέρεται μεταξύ άλλων στα ινδάλματά του: "Εχω μεγαλώσει με τους γονείς μου να μου λένε για τους μεγάλους εθνικούς μας ήρωες, όπως τον... Μέγα Αλέξανδρο, τον Τσάρο Σαμουήλ και τον Ντάρκο Πάντσεφ"!

από taxalia.blogspot.com

22 Νοεμβρίου 2008

Μπράβο κ. Χριστόφια!!!

Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη . Οι τούρκοι έχουν εισβάλλει στο νησί , σκότωσαν , έκλεψαν , βίασαν , φυλάκισαν , βασάνισαν, εξαφάνισαν ανθρώπους !
Το μοναδικό κριτήριο γιά όλα αυτά ήταν ότι τα θύματά τους , ανήκαν στην Ελληνική φυλή .
Οι Έλληνες έπρεπε να εγκαταλείψουν το βόρειο μέρος της Κύπρου .
Έντεκα χρόνια μετά οι τούρκοι ανακήρυξαν το παράνομο κράτος της << τουρκικής δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου >>.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική νεολαία της Κύπρου βγήκε κατά χιλιάδες στους δρόμους των ελευθέρων πόλεων γιά να διαδηλώσει την εναντίωσή της στα εγκλήματα των τούρκων σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου .
Οι διαδηλώσεις των μαθητών και μαθητριών της Εθνικής Φωνής Ελληνόψυχων Νέων αλλά και του Εθνικού Μαθητικού Κινήματος ήταν πρωτοφανείς σε αριθμό , μαχητικότητα και ευπρέπεια .

Θα περίμενε λοιπόν κάποιος πως το επίσημο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επικροτούσε τις ενέργειες των μαθητών .
Αυτό θα γινόταν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος που αντιμετώπιζε την βαρβαρότητα των γειτόνων του.

Στην Κύπρο όμως του κομμουνιστή Χριστόφια ποιά ήταν η συμπεριφορά του επισήμου κράτους προς τους αυριανούς πολίτες του;

Το κράτος έστειλε την κυπριακή αστυνομία γιά να κατευνάσει το αγωνιστικό φρόνημα της μαχόμενης νεολαίας .
Απειλές , φωτογραφήσεις μαθητών και μαθητριών από << μυστικούς αστυνομικούς >> στους δρόμους και στις πλατείες όπου γίνονταν οι διαδηλώσεις , τηλεφωνήματα και επισκέψεις στα σπίτια όσων είχαν << εντοπιστεί >> , ήταν στην ημερήσια διάταξη .
Οι ενέργειες αυτές εξόργισαν τον κόσμο . Αγανακτισμένοι γονείς καταφέρονταν σε βάρος του Υπουργού Δημοσίας Τάξης που έδωσε την εντολή να φωτογραφίζονται τα παιδιά τους σαν να ήταν σεσημασμένοι εγκληματίες .

Αλήθεια ο υπουργός κ. Χρυσοστομίδης αυτά διδάχθηκε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου έκανε λαμπρές σπουδές ; Η φίμωση της αλήθειας και της μαχητικότητας προσθέτονται στους τίτλους σπουδών του.

Όλα αυτά τα ευτράπελα που συμβαίνουν στην Κύπρο θα πρέπει να απασχολήσουν τους Ελλαδίτες βουλευτές . Ήδη στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπα΄ί΄κού Κόμματος κ. Συλλούρης έφερε το θέμα στην βουλή διότι και στην εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος του , εντοπίστηκε φωτογράφος της αστυνομίας.

Στις δικές μας εκδηλώσεις υπήρχαν πολλοί περισσότεροι .

Οι εχθρικές αυτές ενέργειες θυμίζουν εκείνες των Βρεττανών αστυνομικών ,επί αγγλοκρατίας ,σε βάρος των Ελλήνων μαθητών της εποχής εκείνης .

Τότε βέβαια ακολούθησε η επανάσταση της Ε.Ο.Κ.Α. και απελευθερώθηκε ο τόπος μας!!"

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ

απο το troktiko.gr

21 Νοεμβρίου 2008

Ντούσαν σε συγχωρώ...............

Ομολογώ ότι υπήρξα απο τους πιο ενθερμους υποστηρικτές του Ντούσαν κατα την ενδοξη πορεία του ως παικτη και προπονητή στην ΑΕΚ.
Κι οταν εφυγε συνεχισα να ειμαι απο αυτούς που έλεγαν καλα λογια και εναντιώθηκα στις τοτε επιλογές του μισότρελου Τροχανά.
Οταν ομως ο ανθρωπος σημαία για την ομαδα μας, εγινε οχι μονο προπονητης του λαομίσητου γαυρου, αλλα ενας απο τους χειρότερους υπαλλήλους, τυπου Τσουκαλα, του Κοκκαλη, εγινα φανατικός εχθρός του. Στραφηκα τοτε με το μερος της original και θεωρουσα εκτοτε τον Μπαγεβιτς, βατραχο. Ηταν ο "Πριγκηπας" που έγινε βάτραχος.

Το κακό δεν ηταν μονο η προκλητική συμπεριφορά του κατα της ΑΕΚ, αλλα ο τυπος "φιλούσε πλέον εκει που πριν έφτυνε". Εφτασε στην μεγαλυτερη ξεφτίλα. Ο ανθρωπος που έβλεπε τους διαιτητές να σφαζουν την ομαδα του και διαμαρτυρόταν, έφτασε στο σημείο, στον παγκο του ΟΣΦΠ, να απολαμβάνει με σατανικό χαμόγελο τα ιδια ακριβώς σφαξίματα. Τον σιχαθηκε η ψυχή μας. Φυσικά δεν αργήσαμε να καταλάβουμε οτι επρόκειτο για εναν στυγνο φιλαργυρο επαγγελματια, χωρις πιστεύω. Θεός του ηταν το χρήμα. Και το απέδειξε.

Χθες λοιπον αποφάσισε (και καλα) να γυρισει νεα σελιδα στην αθλητική του καριέρα και ζητησε απο όλους οσους στεναχώρεσε, συγνώμη.

Λοιπον κ. Ντουσαν, εγω ενας ποδοσφαιρικός "εχθρός" σου, σε συγχωρώ και για χαρη της αγαπημενης μου ομάδας σου δινω πιστωση χρονου να μου δείξεις οτι άλλαξες και τη συγνώμη μας θα την σεβαστείς. Αν σε στενοχωρήσαμε κι εμεις (οχι αδικαιολόγητα) σου ζητούμε κι εμεις συγνώμη, αλλα να ξερεις πως η συγνώμη δεν σημαίνει "ΞΕΧΝΩ".
Στο πρωτο ανηθικο στραβοπάτημά σου (τωρα που το τιμονι της ΑΕΚ εχουν στελέχη που πονουν την ομαδα) να ξερεις οτι ολες οι συγνωμες θα πανε περιπατο και αυτο θα ειναι και το τελευταίο σου στην χωρα αυτή. Θα πρέπει πλεον ολοκληρωτικά να τα μαζεψεις (οικογενεια,σπιτια και επιχειρήσεις) και να φυγεις, δια παντος, για την πατρίδα σου. Ειδαλλως δεν σου εγγυαμαι τιποτα απο τα οξύθυμα μελη της original. Και λυπάμαι που το λεω αυτό γιατι γενικά ειμαι κατα της βίας στον αθλητισμο αλλα η ξεφτίλα εχει και τα όριά της. Το οτι απέρριψες την (οικονομική) προταση του Αστερα με κανει λιγο επιφυλακτικό για τα κινητρα σου να ερθεις, αλλα ας οψεται.

Κραταω ολοκληρο τον χθεσινό σου λόγο σαν παρακαταθηκη και συμβόλαιο, για την μετεπειτα σταση σου και σου ευχομαι να πετύχεις στο έργο που ανελαβες (για τριτη φορά!!!!!!!) στην αγαπημενη μας ομαδα. Μας έκανες να πατησουμε καθε προγονική μας συμβουλή "το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρος σοφού" και να σε δεχθουμε και παλι. Απέδειξε οτι καλα καναμε και εσυ πως ξερεις να μετανοιώνεις ειλικρινά.

Ελπίζω να μην μας μετατρέψεις σε ΟΣΦΠ, γιατι οπως πολυ καλα γνωρίζεις (απο την προιστορία σου) εμεις τα πρωταθλήματα θελουμε να τα παίρνουμε μεσα στους αγωνίστικούς χωρους, παιζοντας την καλύτερη μπαλα, κι οχι με ατιμα και αθέμιτα μεσα, διαιτησίες και αθλητικούς δικαστές.

Παραθετω τον λογο σου για να τον θυμομαστε.

O Ντούσαν Μπάγεβιτς αφού αναφέρθηκε στο ότι θα ήταν καλύτερα η ομάδα να αγωνίζονταν στη Νέα Φιλαδέλφεια μίλησε για την πρόταση του Αστέρα Τρίπολης. "Kάτι είχα μιλήσει με τον Αστέρα. Σε τηλέφωνο που είχα σας είχα πει πως ήθελα να δουλέψω στον Αστέρα όμως στη δεύτερη συνάντηση που είχαμε δεν τα βρήκαμε. Mίλησα με τους κυρίους Κανελλόπουλο και Κούλη.

"Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ΑΕΚ μεγάλη". Πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσει η ΑΕΚ σε όσο καλύτερη θέση γίνεται. Έχουμε καλούς παίκτες. Δεν υπάρχει κακός παίκτης. Για αυτή τη χρονιά δεν μπορώ να υποσχεθώ, όμως θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια ομάδα που μπορεί να φτάσει ψηλά."

"Τους τελευταίους μήνες δεν είχα σκεφτεί να επιστρέψω στην ΑΕΚ. Αλλά μετά από την πίεση που είχα για δυο τρεις μέρες άλλαξα και εγώ γνώμη. Με πίεσαν να σκέφτομαι πάλι την ΑΕΚ. Μίλησα αυτές τις μέρες με το Λάκη Νικολάου και με έκανε να σκέφτομαι πάλι πολύ την ΑΕΚ. Δεν μπορώ να πω ότι περίμενα τέτοια υποδοχή. Μου θύμισε τα παλιά χρόνια και με έκανε να θέλω να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο. Έχω πολύ δυνατά αισθήματα για την ΑΕΚ και αυτό με κάνει ακόμα πιό δυνατό και με υποχρεώνει να προσπαθήσω για το καλύτερο. "

"Αυτή τη στιγμή είμαστε σε άσχημη θέση και πρέπει να φύγουμε από αυτή. Στο κύπελλο θα προσπάθήσουμε οπωσδήποτε να το πετύχουμε. Δεν θέλω να έχει πίεση η ομάδα για την πρώτη θέση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε. Θα κυνηγάμε... Δεν θέλω για λόγους πίεσης να πω ότι θέλουμε την πρώτη θέση. Η ΑΕΚ μπορεί να είναι ψηλά και θα είναι ψηλά."

"Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια ομάδα που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει και θα χτυπήσει το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται πρώτα τα αποτελέσματα και στη συνέχεια η ποιότητα. Πρέπει να βελτιώσουμε και την ψυχολογία που είναι σε χαμηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή."

"Έχω εικόνα για την ομάδα. Στη χθεσινή προπόνηση απλά προσπάθησα να δω ποιοί παίκτες είναι έτοιμοι για το ματς της Κυριακής. Δεν θα τα αλλάξω όλα μεμιάς. Απλά επειδή έρχεται παιχνίδι την Κυριακή έπρεπε να δω ποιοί παίκτες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Δεν διαχωρίζω τους Έλληνες από τους ξένους. Οι ομάδες του πρωταθλήματος πρέπει να έχουν Έλληνες παίκτες γιατί αυτοί έχουν κίνητρο. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία."

"Θα ενισχυθούμε όπου πρέπει και όταν πρέπει. Δεν μπορώ να απαντήσω τώρα για τα χρήματα που θα δαπανηθούν όμως. Το βέβαιο είναι πως θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει για να είμαστε και πάλι εκεί που αξίζουμε"

"Ξέρω ότι ένα κομμάτι είναι εναντίον. Εγώ έχω πει συγγνώμη σε όποιον πίκρανα και θα πω συγγνώμη και τώρα σε όλους. Τους πείραξε πολύ. Ζητάω όμως συγγνώμη και από την οικογένειά μου για όσα άκουσε που επιστρέφω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το συζητάμε πλέον. Αγαπάμε όλοι την ΑΕΚ, αυτό είναι κάτι από το παρελθόν. Όλοι πρέπει να είμαστε μαζί. Πρέπει να ξεχάσουμε τα καλά και τα κακά και να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν είναι δύσκολο να πει κανείς συγγνώμη. Καθημερινά ζητάμε συγγνώμη. Αν κάποιος θέλει να του πω συγγνώμη του λέω συγγνώμη. "

"Ο Στέλιος Μανωλάς αγαπάει πολύ την ΑΕΚ και είναι άνθρωπος που θέλει πολύ και μπόρεί να βοηθήσει την ΑΕΚ. Πιστεύω πως θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Είχαμε παλιότερα κάποιες συγκρούσεις αλλά αυτό θα συμβεί και τώρα" δήλωσε γελώντας ο Μπάγεβιτς για να συνεχίσει "Και οι δύο θέλουμε να πετύχουμε"

Γήπεδο στη Φιλαδέλφεια

"Δεν είμαι ο μόνος που θέλω γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σπίτι μου είναι αφού σαν παίκτης και σαν προπονητής εκεί έζησα. Υπάρχουν πολλοί ακόμα που θέλουν το γήπεδο εκεί."

"Μιλάω συνέχεια με τον κ. Μελισσανίδη, κάθε μέρα .Είναι φίλος μου και ο πρώτος που με παρότρυνε να αναλάβω την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το ότι έχουμε συζητήσει μαζί όμως δεν σημαίνει πως συμβαίνει αυτό που έχετε εσείς στο μυαλό σας". αναφερόμενος ασφαλώς σε πιθανή εμπλοκή του κ. Μελισσανίδη στα διοικητικά της Ένωσης.

Σε ερώτηση για το αν θέλει να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ ο Μπάγεβιτς γύρισε προς τον Τ. Κανελλόπουλο και του έκανε την ίδια ακριβώς ερώτηση για να δηλώσει στην συνέχεια "Αν με κρατήσουν θα μείνω, δεν πάω πουθενά"

Σε ερώτηση για το αν θα έρχονταν στην ΑΕΚ σε περίπτωση που ο Ντέμης Νικολαϊδης ήταν στην ομάδα "Ρωτήστε τον κ. Νικολαϊδη αν θα με ζητούσε για τεχνικό της ΑΕΚ. Αν με ζητούσε θα ερχόμουν".

Τέλος σε ερώτηση για το αν θα δέχονταν να έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Χατζηχρήστο απάντησε "Ναι αλλά μόνο με αυτόν" αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό θα συνέβαινε λόγω του θεσμικού ρόλου του προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ.


η συνεντευξη απο το sport-mix.blogspot.com

20 Νοεμβρίου 2008

Συλλυπητήριο μηνυμα στον Τουρκο!!!!

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών, κας Ντόρας Μπακογιάννη, προς τον Τούρκο ομόλογό της κ. A. Babacan.-( 06.10.2008)

"Η Υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό της, κ. Ali Babacan, για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στον συνοριακό σταθμό Aktutun κοντά στην πόλη Semdinli, καταδικάζοντας απερίφραστα αυτή τη στυγνή πράξη βίας".

εκ του Υπ. Εξωτερικών

Η παραπάνω δήλωση αφορά την επίθεση Κούρδων ανταρτών σε στρατιωτικό φυλάκιο του Τουρκικού Στρατού, στις 03.10.2008. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ΡΚΚ υποστηρίζοντας, πως σκοτώθηκαν 17 Τούρκοι στρατιώτες. Από την πλευρά του ο Τουρκικός Στρατός ανακοίνωση πως σκότωσε 23 Κούρδους αντάρτες.

Σχόλιο.

Θεωρώ οτι ειναι μεγαλο διπλωματικό λαθος της κ. Μπακογιάννη. Παρόλο που πραγματικά κανενας νοήμων ανθρωπος δεν ευχεται να σκοτώνονται αλλοι συνανθρωποί του κατω απο οποιεσδήποτε συνθήκες, εν τουτοις στην προκειμενη περίπτωση προκειται για ανταρτικό απελευθερωτικό χτυπημα ενος λαου κατα του δυναστη του. Μην ξεχναμε οτι αν εμεις οι Ελληνες νοιωσαμε για πανω απο 400 χρονια την δουλεία, οι Κούρδοι (αρχαίος επίσης λαος) ειναι υπόδουλοι των Τουρκων για πάνω απο 600 χρόνια.
Δεν μπορεί λοιπόν η Ελληνιδα Υπουργός Εξωτερικών να στελνει συλλυπητηριο μήνυμα στον Τουρκο ομόλογό της και μαλιστα αναφέροντας τα Τουρκοαμερικανικά, περι τρομοκρατων. Θα έπρεπε τουλαχιστον να αποφύγει με διπλωματικότητα την αναφορα περι τρομοκρατων. Εξάλλου εθνικό συμφέρον της Ελλάδος ειναι να τηρεί αυστηρά ουδέτερη στάση ή ευμενή υπέρ των Κούρδων ουδετερότητα. Μην ξεχνάμε οτι πρόκειται για μια χώρα που συνεχίζει να ακολουθεί άθλια και επιθετική πολιτική απέναντι στη χώρα μας και συνεχίζει να κατέχει το 37% της Κύπρου.
Ελπίζω, χωρις να εχω πολλες ελπίδες οτι αυτο έγινε, να απέστειλε παρόμοιο μηνυμα και στις οικογενειες των νεκρών Κουρδων αγωνιστών.

Δεν είμαι του αντρός μου

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποφασίζουν αν επιθυμούν να πάρουν το επώνυμο του άντρα τους ή να διατηρήσουν το επώνυμο του πατέρα τους, ενώ μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένες να κρατήσουν το πατρικό επώνυμο - πραγματικά είναι φασιστικό να καταργείς την υποχρέωση των γυναικών να κρατάνε το πατρικό τους επώνυμο και να τους δίνεις το δικαίωμα επιλογής.

Πολλές γυναικείες οργανώσεις διαφωνούν με το νομοσχέδιο και διαδηλώνουν με το σύνθημα «Δεν είμαι του αντρός μου». Πριν από αρκετά χρόνια οι γυναικείες οργανώσεις διαδήλωναν με το σύνθημα «Δεν είμαι του αντρός μου - Δεν είμαι του πατρός μου - Θέλω να είμαι ο εαυτός μου», αλλά σύντομα οι γυναίκες κατάλαβαν πως αν δεν είχαν ούτε το πατρικό επώνυμο ούτε το επώνυμο του συζύγου τους θα ήταν αναγκασμένες να κυκλοφορούν μόνο με το μικρό τους όνομα και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα όλοι να τις περνάνε για πουτάνες ή για Κύπριες τραγουδίστριες.

Ακόμα και αν δεν ενοχλούσε τις γυναίκες να τις θεωρούν πουτάνες ή Κύπριες τραγουδίστριες, πρακτικά θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιούν μόνο το μικρό τους όνομα γιατί θα υπήρχαν εκατομμύρια Μαρίες και Ιωάννες και θα γινόταν μεγάλο μπέρδεμα στις εφορίες και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, οι γιατροί θα μπέρδευαν τις Μαρίες που θα ήταν έγκυες με τις Μαρίες που θα είχαν ανεμογκάστρι και θα γινόταν «της Πόπης» με τις ιατρικές εξετάσεις.

Μια λύση θα ήταν οι γυναίκες να παίρνουν το επώνυμο της μητέρας τους αλλά και το επώνυμο της μητέρας τους είναι το επώνυμο του παππού τους, που μπορεί μεν να είναι παππούς τους, αλλά δεν παύει να είναι άντρας και, κατά συνέπεια, είναι κι αυτός ένα φαλλοκρατικό γουρούνι.

Από την άλλη, ακόμα και το μικρό όνομα δεν εγγυάται την ελευθερία από τον αντρικό ζυγό αφού πολλές φορές τα ζευγάρια δίνουν στην κόρη το όνομα του παππού - βέβαια, επειδή δεν επιτρέπεται να βαφτίσουν ένα κοριτσάκι «Βάγγο», το βαφτίζουν «Ευαγγελία».

Είναι εντυπωσιακά τα άλματα που έχει κάνει το γυναικείο κίνημα στη χώρα μας, αφού δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που το μόνο όνειρο των γυναικών ήταν να βρουν ένα παιδί της σειράς τους -ή και κάπως καλύτερης σειράς- ώστε να παντρευτούν και να νοικοκυρευτούν.

Είναι απορίας άξιον ποιοι είναι αυτοί που παρακολουθούν μαζικά στην τηλεόραση όλες αυτές τις βλακώδεις ελληνικές ταινίες στις οποίες φτωχά πλην τίμια κορίτσια ερωτεύονται πλούσια αγόρια και η μοναδική τους σκέψη είναι πώς θα τα κουκουλώσουν - μάλλον θα τις βλέπουν οι αλλοδαπές που δεν είναι τόσο χειραφετημένες όσο οι Ελληνίδες.

Οι γυναικείες οργανώσεις αντιδρούν στο νομοσχέδιο που δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα επιλογής επωνύμου επειδή πιστεύουν ότι «αφήνει τη γυναίκα βορά στις πιέσεις του συζύγου και του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος». Δηλαδή, οι κυρίες που συμμετέχουν στις γυναικείες οργανώσεις δεν ανησυχούν για τους εαυτούς τους αλλά για τις άλλες γυναίκες που δεν είναι τόσο δυνατές όσο αυτές.

Είναι περίεργο, δε, το ότι, ενώ νοιάζονται για τα επώνυμα των Ελληνίδων, δεν τις απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός πως χιλιάδες αλλοδαπές γυναίκες πουλιούνται σήμερα στη χώρα μας για ένα κομμάτι ψωμί - μάλιστα, οι περισσότερες Ελληνίδες αδιαφορούν παντελώς για τα ονοματεπώνυμα των αλλοδαπών γυναικών και τις αποκαλούν όλες «καριόλες».

Μια καλή λύση για να μην υπάρχουν προβλήματα με το επώνυμο των παντρεμένων ζευγαριών, είναι το ζευγάρι μετά το γάμο να αποκτά ένα νέο σύνθετο επώνυμο που θα προέρχεται από τα επώνυμα των δυο συζύγων.

Αν για παράδειγμα ο άντρας λέγεται Μπούρτζος και η γυναίκα Βλάχου να αποκτούν ένα νέο επώνυμο που θα περιέχει και τα δυο επώνυμα: να λέγονται Μπουρτζόβλαχοι, ο κύριος Μπουρτζόβλαχος και η κυρία Μπουρτζόβλαχου. Βέβαια, και πάλι θα υπάρχει το πρόβλημα ποιανού το επώνυμο θα μπαίνει πρώτο στο νέο σύνθετο επώνυμο. Θα σου πει η γυναίκα «Γιατί να λεγόμαστε Μπουρτζόβλαχοι και όχι Βλαχόμπουρτζοι»;

Η καλύτερη λύση, για να μην υπάρχει πρόβλημα και για να μη χρειάζεται η γυναίκα να αλλάξει το επώνυμό της είναι να παντρεύεται κάποιον που έχει το ίδιο επώνυμο με αυτήν.

Οι γυναίκες πρέπει να ψάχνουν να βρουν κάποιον που έχει το ίδιο επώνυμο μ' αυτές. Δεν έχει καμία σημασία αν ο σύζυγος είναι χάλια - το σημαντικό είναι πως δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν επώνυμο.

Επίσης, ένας ωραίος τρόπος για να αποφύγουν οι γυναίκες την αλλαγή επωνύμου είναι να παντρεύονται μεταξύ τους. Τέρμα οι άντρες δυνάστες - κάτω η φαλλοκρατία και η πατριαρχική οικογένεια. Μόνο μια γυναίκα μπορεί να καταλάβει μια άλλη γυναίκα στο θέμα του επωνύμου και του σημείου G.

Το νομοσχέδιο που προτείνει οι σύζυγοι να επιλέγουν κοινό επώνυμο επικαλείται, ως δικαιολογία, τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν το ζευγάρι ταξιδεύει στο εξωτερικό - όταν ένα παντρεμένο ζευγάρι ταξιδεύει στο εξωτερικό, δεν φαίνεται πως είναι παντρεμένο και οι ξενοδόχοι νομίζουν πως ο κ. Σαχλαμάρας και η κυρία Κλασομπανιέρα έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Αυστραλία μόνο και μόνο για να βγάλουν τα μάτια τους.

Προτείνω λοιπόν να απαγορεύεται στα παντρεμένα ζευγάρια να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν οι γυναίκες να διατηρούν το επώνυμό τους.

Από την άλλη, αφού το πρόβλημα με τα επώνυμα υπάρχει μόνο στο εξωτερικό, μπορούν οι παντρεμένες γυναίκες να έχουν διπλό επώνυμο: ένα για την Ελλάδα κι ένα για το εξωτερικό, κάτι δηλαδή σαν τη διπλή ονομασία για τα Σκόπια. Οι παντρεμένες γυναίκες θα διατηρούν το επώνυμό τους στην Ελλάδα, αλλά όταν θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα παίρνουν το επώνυμο του συζύγου τους, ώστε να καταλαβαίνουν οι ξένοι πως είναι παντρεμένες και όχι τίποτα «παστρικές».

Για παράδειγμα, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στην Ελλάδα θα λέγεται Φάνη Πετραλιά, αλλά όταν θα ταξιδεύει στο εξωτερικό θα λέγεται Φάνη Πάλλη. Από την άλλη, ο σύζυγός της -τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- θα λέγεται κύριος Πετραλιάς.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα τελευταία χρόνια εμείς οι Έλληνες, τραβάμε μεγάλο ζόρι με τα ονόματα και τις ονομασίες: Θέλουμε να βαφτίσουμε τα Σκόπια, θέλουμε οι λεσβίες να μη λέγονται λεσβίες και τώρα οι γυναίκες δεν βολεύονται με κανένα επώνυμο που ανήκει σε άντρα. Είναι ολοφάνερο πως έφτασε πια ο καιρός οι άντρες στη χώρα μας να παίρνουν τα επώνυμα των συζύγων τους.

από το pitsirikos.blogspot.com

LIFO - 26/06/08

18 Νοεμβρίου 2008

Τα Σκόπια μας πανε στην Χάγη !!!!!

Κατά τους ισχυρισμούς της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα δεν δύναται να φέρει αντιρρήσεις για τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που υπεγράφη, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1995, εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να «υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες».
Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - συνεχίζει η ανακοίνωση - η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Όμως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταπατήσαμε λεει την ενδιάμεση συμφωνία για να δούμε πού :

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ- FYROM (Σεπτέμβριος 1995)
Οι οροι:
1) H συμφωνία προβλέπει ότι η κάθε πλευρά θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ανεξαρτησία της άλλης και επιβεβαιώνει το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων τους.

2) H συμφωνία προβλέπει περαιτέρω την αναγνώριση εκ μέρους της Eλλάδας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας, ως μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας και ότι οι δυο χώρες θα δημιουργήσουν γραφεία συνδέσμου στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.

3) H ΠΓΔM θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο που είναι τώρα η σημαία της.

4) Eπίσης, η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένες και δεσμευτικές διαβεβαιώσεις της ΠΓΔM ότι το Σύνταγμά της θα είναι συνεπές με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

5) Kαθιερώνεται η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών και σε συσχετισμό με αυτό, η παρούσα συμφωνία μέσω των όρων της προβλέπει τον τερματισμό των μέτρων που είχαν επιβληθεί από την Eλλάδα το Φεβρουάριο του '94 και την αντικατάσταση των μέτρων αυτών με μια ανοιχτή και συνεργάσιμη οικονομική σχέση.

6) Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ σε 30 μέρες από σήμερα και ότι στο διάστημα αυτό - και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων - θα γίνουν συναντήσεις για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Tέλος, η συμφωνία προβλέπει ότι
7) οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟHE αναφορικά με τις εκκρεμούσες διαφορές τους που αναφέρονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Aσφαλείας.

Eπ' αυτού ο κ. Bανς, απαντώντας σε ερώτηση της «E», είπε ότι αναφέρεται στο θέμα της ονομασίας και ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό προβλέπει ν' αρχίσουν προς τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Nοεμβρίου.

Ως προς το εμπάργκο διευκρινίστηκε ότι η άρση του θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μηνός.

Αρα εχουμε και λέμε,
Ως προς τον 1ο ορο, υπάρχει αλληλοσεβασμός των συνόρων αναμφισβήτητα.

Ως προς τον 2ο ορο, τους αναγνωρίσαμε ως κρατος και ανοιξαμε το διπλωματικό γραφείο που αναφέρεται, οπως κι αυτοί.

Ως προς τον 3ο ορο, υα Σκόπια ως κρατος αλλαξαν συμβολο στην σημαία τους αλλα χρησιμοποιούν τον ηλιο της Βεργίνας κατα κόρον ανεπίσημα ή ημιεπίσημα. (ριχτε μια ματια στο διαδίκτυο και θα καταλαβετε) ακομα και σε χαρτες μεσα στο ιδιο τους το κοινοβούλιο!!!!!

Ως προς τον 4ο ορο, ας δούμε τι γράφει το Σύνταγμα της FYROM στην αρχή του........στο Προοίμιο

Στηριζόμενη στην ιστορική, πολιτιστική, πνευματική και κρατική κληρονομιά του μακεδονικού λαού και στον μακραίωνα αγώνα του για εθνική και κοινωνική ελευθερία, καθώς και για τη δημιουργία του δικού του κράτους και ιδίως στις κρατικο-νομικές παραδόσεις της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και στις ιστορικές αποφάσεις της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας ...η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας υιοθετεί το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το παραθετω, για οσους γνωρίζουν αγγλικά, και στο αγγλικο αντιγραφο του πρωτοτυπου που παραδοθηκε στο ΟΗΕ. Οπως θα δειτε δεν αναφέρεται καν η Ελληνική μειονότητα.

Taking as the points of departure the historical, cultural, spiritual and statehood heritage of the Macedonian people and their struggle over centuries for national and social freedom as well as the creation of their own state, and particularly the traditions of statehood and legality of the Krushevo Republic and the historic decisions of the Anti-Fascist Assembly of the People's Liberation of Macedonia, together with the constitutional and legal continuity of the Macedonian state as a sovereign republic within Federal Yugoslavia and freely manifested will of the citizens of the Republic of Macedonia in the referendum of September 8th, 1991, as well as the historical fact that Macedonia is established as a national state of the Macedonian people, in which full equality as citizens and permanent co-existence with the Macedonian people is provided for Albanians, Turks, Vlachs, Romanics and other nationalities living in the Republic of Macedonia,........


Για την δική σας πληροφόρηση και για συντομια χωρου και χρονου θα πρεπει να πώ ότι αναμεσα κρατικο-νομικές παραδόσεις της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και στις ιστορικές αποφάσεις της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας οπως αναφέρεται υπάρχουν σαφεις αναφορές για την ενοποίηση ολοκληρης της Μακεδονίας για την "απελευθερωση" του τμηματος της Αιγαιακής Μακεδονίας κλπ.
Συνεπώς αυτος ο ορος καταπατήθηκε απο την Σκοπιανή πλευρά. (Ασε που το συνταγμα τους παρακατω μιλαει και για μακεδονική γλωσσα και εθνότητα που ουτε ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει)

Ως προς τον 5ο ορο, καλα εδω δεν μπορει να γινει λογος, οι Σκοπιανοί κατα χιλιάδες κατεβαίνουν για μπανια το καλοκαίρι, χιλιάδες Ελληνες περνουν τα συνορα για ψωνια, καζινο κλπ. Ανοιξαν εκατονταδες ελληνικές επιχειρήσεις εργοστασια και υποκαταστήματα, το λιμανι της Θεσσαλονικής ειναι ανοικτο στο εμπόριο τους κ.α.

Ως προς τον 6ο ορο, αυτός ηταν διαδικαστικός και τηρηθηκε. Και η Ελλαδα απέσυρε και το εμπάργκο που ειχε αρχισει απο το 1994.

Και τελος ως προς τον 7ο όρο, εδω έχουμε την μεγαλη καταπάτηση απο πλευράς Σκοπίων, αφού οπως ορίζεται το μονο θεμα υπο συζήτηση ειναι η ονομασία, συμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οπως το διευκρίνησε σε ερωτηση δημοσιογραφων κι ο ιδιος ο Σάιρους Βανς (οπως αναφέρεται παρακατω).

Συνεπώς εχουν καταπατήσει τουλαχιστον 3 απο τους 7 όρους της Συμφωνίας, και μας πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χαγης !!!!!!!!
Εσεις πιστευετε οτι οι ανθρωποι αυτοί ειναι καλοι γειτονες και δεν ειναι βαλτοί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα;........................

17 Νοεμβρίου 2008

Εσπασε το απόστημα - Τι πρωταθλημα ειναι αυτό;

Τελος ο Δώνης. Ηρθε η ωρα της εκκαθαρισης στην ΑΕΚ. Ας ελπίσουμε οτι μετα την αποχωρηση του Νικολαϊδη και του Δώνη, η ομαδα θα βρει το δρόμο της. Ηδη η ΑΕΚ πληρώνει την διάλυση του περυσινού ρόστερ, που κατ' ουσίαν πηρε το πρωτάθλημα και αν και πολύ νωρίς, υπαρχει το ενδεχόμενο να ειναι πολύ αργά.

Στο μεταξύ αλλη μια ύποπτη νική του Ηρακλή μεσα στην Ν. Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο ερχεται να δημιουργήσει εκ νεου αμφιβολίες για την τίμια και αδιάφθορη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Superleague, καθώς την επόμενη αγωνιστική ο Ηρακλής αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στο Καυταντζόγλειο.

Κατα εναν περίεργο τρόπο τις περισσότερες φορές η ομαδα που προκειται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, κερδίζει την προηγούμενη αγωνιστική.

1η αγων. Πανιώνιος-Ξανθη 0-1
2η αγων. Ξανθη- Ολυμπιακός 0-1

5η αγων. Πανθρακικός- Πανιώνιος 1-0
6η αγων. Ολυμπιακός- Πανθρακικός 2-0

9η αγων. ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 2-0
10η αγων. Ολυμπιακός -ΠΑΟΚ 2-0

10η αγων. Πανιώνιος- Ηρακλής 0-2
11η αγων. Ηρακλής - Ολυμπιακος ?

16 Νοεμβρίου 2008

Οι προκλήσεις των Σκοπιανών συνεχίζονται

Οι Σκοπιανοί εστειλαν βιντεο λεει σε διεθνείς οργανισμούς ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ με τις Ελληνικές αναφορές για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας κατα την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Τι άλλο θα δουμε επιτέλους;

Με αφορμή αυτες τις προκλήσεις ειχα προσφατα ενα διάλογο με φίλο απο καποιο site.
Το μηνυμά του ήταν το εξής:

Βρε παιδιά, θα πρέπει να χαλαρώσουμε όλοι μας και να τα δούμε αυτά διαφορετικά ...

Όχι οτι δε θυμώνω. Με προβληματίζουν όλα αυτά που γίνονται και λέγονται, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο ..
Για να σας βάλω στο κλίμα ..
Έχουμε αυτές τις συμπεριφορές από τους Σκοπιανούς. Έχουμε και άλλες τόσες, που ίσως να μη τα ξέρει ο πολύς ο κόσμος.
Όπως για παράδειγμα οι Αφγανοί, που θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο τον μεγαλύτερο βρομιάρη, αλήτη και σφαγέα. Και το λένε αυτό, γιατί απλούστατα έτσι γνώρισαν τον Μέγα Αλέξανδρο και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορίσει γιαυτό.

Τι θέλω να πω ..
Υπάρχουν ρε παιδιά "παράλληλες" πραγματικότητες, που τελικά η ιστορία δε μπορεί να καταγράψει. Εμείς ξέρουμε κάποια πράγματα για την Ιστορία του Έθνους μας, οι δίπλα μας όμως ξέρουν για το έθνος μας πράγματα, που αφορούν μόνο τη δικιά τους ιστορία και πάει λέγοντας. Δυστυχώς πολλές φορές δε συμβαδίζουν όλα αυτά πέραν των γεγονότων, και είναι επόμενο γιατί απλούστατα άλλα ενδιαφέρει το κάθε έθνος και το κάθε λαό για τη παγκόσμια ιστορία. Επόμενο λοιπόν να υπάρχει ελλειπτική αντίληψη της παγκόσμιας ιστορίας από λαό σε λαό. ....
Το ΟΧΙ για παράδειγμα της 28ης Οκτωβρίου .. Εμείς το γιορτάζουμε με παρελάσεις κτλ, οι άλλοι λαοί όμως ξέρουν οτι εκείνη την ημέρα ξεκίνησε ένας πόλεμος για 2 έθνη που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 30.000 νεκρούς. Στην τελική, ήταν ένα ΟΧΙ από ένα δικτάτορα σε έναν άλλο δικτάτορα ..

Υπάρχουν "παράλληλες πραγματικότητες" και αυτό το γεγονός είναι που δε μπορεί να χωρέσει το κεφάλι μας. Πρέπει να τις αποδεχθούμε και να συμπεριφερθούμε "ειδικά".
Δε θα έπρεπε να καταδικάζουμε έθνη. Στη τελική, και οι Σκοπιανοί θύματα είναι. Άσε που και η ιστορία είναι με το μέρος τους .. Έχετε δει κανένα χάρτη να λέει England? Όλοι United Kingdom γράφουν. Ξέρουμε όμως ποια είναι η Αγγλία ή η Μεγάλη Βρετανία ..
Θα το καταφέρουμε τελικά, και θα περάσει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για τα Σκόπια. Και νομίζετε οτι αυτή θα είναι νίκη?
Οι παράλληλες πραγματικότητες ζυμώνονται πάνω από 80 χρόνια τώρα και όλος ο κόσμος θα τους λέει Μακεδόνες ..
Αν δεν τις αποδεχθούμε, να χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο και στο τέλος θα είμαστε οι "γραφικοί" όλου του κόσμου που μονίμως φωνάζουν για τα κεκτημένα

Παραθέτω και την δική μου απάντηση :

Εχω σοβαρές ενστασεις. Ουτε η Ρεπουση να το έγραφε.
Επίτρεψε μου να σου φερω ενα μικρο αντιλογο φίλε, μια και θιγεις ενα θεμα ιστορικό και εθνικό.

Οσον αφορά στο :
Βρε παιδιά, θα πρέπει να χαλαρώσουμε όλοι μας και να τα δούμε αυτά διαφορετικά ...

Δεν πρεπει να χαλαρωσουμε καθολου. Οσο χαλαρωνουμε και κανουμε εκπτώσεις απο την ιστορία και τα συμφέροντά μας τοσο αποθρασύνονται οι αλλοι. Εγω προσωπικά αν ημουν Σκοπιανός πιο χαλαρους γείτονες απο τους Ελληνες δεν θα ειχα ξαναδεί. Οποιοσδήποτε άλλος λαός θα ειχε ξεσηκωθεί και θα τους εξαφανιζε.
Εμεις τους συμεριφερόμαστε φιλικότατα. Μπαινουν οποτε θελουν στην χωρα μας πανε διακοπές το καλοκαιρι χωρις να τους ενοχλει κανένας (αυτοπτης μαρτυρας), εχουμε παμπολλες επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις σε σημειο υπερβολής. Οι Ελληνες εργαζομενοι να μενουν ανεργοι και τα εργοστάσια να ανοιγουν στα Σκόπια. Δεν τους εχουμε απειλησει ΠΟΤΕ στρατιωτικώς, δεν εχουμε κλεισει τα συνορα ΠΟΤΕ. Φαντάσου οτι οταν φεραμε λιγες αντιρρήσεις για το ονομα φανταζαμε............ εθνικιστές. Ελεος. Αυτοι φυσικα συνεχώς προκλήσεις.

Οσον αφορά στο :
Όπως για παράδειγμα οι Αφγανοί, που θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο τον μεγαλύτερο βρομιάρη, αλήτη και σφαγέα. Και το λένε αυτό, γιατί απλούστατα έτσι γνώρισαν τον Μέγα Αλέξανδρο και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορίσει γιαυτό.

Δεν ειναι αληθεια φιλε μου. Υπαρχει μεν αντιδραση απο το Ισλάμ προς καθε μη μουσουλμανικό, μην ξεχνάς την καταστροφή αγαλματος του Βουδα προ ολιγων ετων απο τους Ταλιμπάν, αλλα π.χ. οι Καλάς, καστανόξανθη αφγανική φυλή, θεωρουν τους εαυτούς τους απογόνους Ελλήνων του Αλεξανδρου. Οι μορφωμένοι του Αφγανιστάν (γιατι ο αναφαλβιτισμός θεριζει) γνωρίζουν το εκπολιτιστικό εργο του Μ. Αλέξανδρου στην χώρα τους, οπως και ολος ο ιστορικός κοσμος της Γης. Ο Αλέξανδρος δεν πολέμησε ποτε τους Αφγανούς (μαζικά ισως μονο καποιες φιλοπερσικες φυλές), πολέμησε στην γή τους μονο τους Πέρσες, που υποχωρώντας κατέφυγαν εκει. Ιδρυσε πολεις και παντρευε τους Ελληνες στρατιώτες του με ντόπιες κοπέλλες, εμαθαν το θεατρο και ηρθαν για πρωτη φορά σε επαφη με την παιδεία (εστω ελληνική). Μην ξεχνας οτι ο Αλέξανδρος δεν φερθηκε ποτέ σωβινιστικά στους κατακτημενους λαούς και μαλιστα τους εβαλε ευκολα στον στρατό του, ακομα και τους Πέρσες, και γι αυτο κατηγορήθηκε απο πολλούς Ελληνικούς κύκλους. Βρομιάρη, αλητη και σφαγέα τον ειπε τελευταια ο γελοιος ανιστόρητος Νίμιτς.

Σου παραθετω τον ορκο του Μ. Αλέξανδρου που εδωσε στην Ωπη
Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΩΠΗ
(Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, κεφ.Μ.Αλέξανδρος
Το κείμενο που δείχνει γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο μόνος ΜΕΓΑΣ που χάραξε την Ιστορία της Ανθρωπότητας)

«Σας εύχομαι, τώρα πού τέλειωσαν οι πόλεμοι, να ευτυχήσετε με την ειρήνη. "Όλοι οι θνnτοί από δω και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός, μονιασμένος, για την κοινή προκοπή. Θεωρήστε την οικουμένn, πατρίδα σας, μέ κοινούς τούς νόμους, όπου θα κυβερνούν οι άριστοι, ανεξάρτητα φυλής. Δέν ξεχωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε 'Έλλrινες και βαρβάρους. Δέν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε n ράτσα που γεννήθηκαν. Τούς καταμερίζω μ' ένα μόνο κριτήριο-την αρετή. Για μένα κάθε καλος ξένος είναι Έλληνας, και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο. Αν ποτέ σας παρουσιαστούν διαφορές, δε θα καταφύγετε ποτέ στα όπλα, παρά θα τις λύνετε ειρηνικά. Στην ανάγκη θα σταθώ εγω διαιτητής σας. Το Θεό δεν πρέπει να τον νομίζετε σαν αυταρχικό Κυβερνήτη, αλλά σαν κοινό Πατέρα όλων, ώστε η διαγωγή σας να μοιάζει με την συζωή που κάνουν τα αδέλφια στην οικογένεια. Από μέρους μου σας θεωρώ όλους ίσους, λευκούς ή μελαμψούς και θα ήθελα να μην είστε απλοί μόνο υπήκοοι της Κοινοπολιτείας μου, αλλά όλοι μέτοχοι, όλοι συνέταιροι. Όσο περνάει από το χέρι μου, θα προσπαθήσω να συντελεστούν αυτά που υπόσχομαι. Τον όρκο που δώσαμε με την σπονδή απόψε κρατήστε τον σαν συμβόλαιο αγάπης».

Μερικοί αμφισβητούν την γνησιότητα αλλα χωρίς σοβαρα επιχειρήματα. Φυσικά τον αμφισβητούν γιατι δεν τους συμφέρει. Απο ανθελληνισμό. Εσυ ίσως ξερεις ποσο αξιοπιστος ιστορικός θεωρείται ο Πλούταρχος.

Οσον αφορά στο :
Υπάρχουν ρε παιδιά "παράλληλες" πραγματικότητες, που τελικά η ιστορία δε μπορεί να καταγράψει. Εμείς ξέρουμε κάποια πράγματα για την Ιστορία του Έθνους μας, οι δίπλα μας όμως ξέρουν για το έθνος μας πράγματα, που αφορούν μόνο τη δικιά τους ιστορία και πάει λέγοντας. Δυστυχώς πολλές φορές δε συμβαδίζουν όλα αυτά πέραν των γεγονότων, και είναι επόμενο γιατί απλούστατα άλλα ενδιαφέρει το κάθε έθνος και το κάθε λαό για τη παγκόσμια ιστορία. Επόμενο λοιπόν να υπάρχει ελλειπτική αντίληψη της παγκόσμιας ιστορίας από λαό σε λαό. ....

Παραλληλες πραγματικότητες δεν υπάρχουν στην ιστορία. Καποιοι ισως να θελουν να δημιουργούν, αλλα η παγκόσμια ιστορία ειναι μια, οπως και η εθνική καθε λαού που ειναι μερος της. Οι σωστοί ιστορικοί ανεξαρτήτως εθνικότητος βλεπουν τα πραγματα αντικειμενικά. Οταν πιασεις στα χέρια σου ενα ιστορικό βιβλίο (κι εχεις γνωσεις ιστορικες) σχεδον αμεσως θα καταλαβεις αν ειναι αντικειμενικά γραμμενο ή υπαρχουν ωραιοποιήσεις, ανακρίβειες, κλπ. το σωστο ιστορικό βιβλίο π.χ. για τον ελληνοιταλικό πόλεμο αναφέρεται σε πηγές ελληνικές, ιταλικές, συμμαχικές, του αξονα, κλπ ωστε ο αναγνώστης να βγαλει τα συμπεράσματά του.
Παραδειγμα. Στο υψωμα 731 στην Β. Ηπειρο, τον Μαρτιο του 1941 κατα την Εαρινή επίθεση των ιταλών, 5 ιταλικές μεραρχίες μετά απο λυσσώδη αγώνα δεν μπορεσαν να καμψουν την αντίσταση 2 ελληνικών ταγμάτων (προς μεγαλη απογοήτευση του Μουσολίνι που παρακολουθούσε απο παρακειμενο λοφο) αυτό ειναι αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός.
Θα μπορούσαμε να πουμε οτι ενα ιστορικό βιβλίο ειναι μονοπλευρο αν απεγευγε αναφορές σε μαυρες σελίδες της ιστορίας ενος λαού. Μονοπλευρο ήταν το βιβλίο της Ρεπούση που αποσύρθηκε με εκεινο το αμιμητο "οι Ελληνες συνωστίζονται στο λιμανι της Σμύρνης". Το βιβλίο προσπαθούσε να σβήσει και να ωραιοποιήσει ή δικαιολογήσει εγκληματικές ενεργειες των Τουρκων κατα την διαρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στην Μικρασιατική εκστρατεία, για παραδειγμα, ενα σωστο ιστορικό βιβλίο πρέπει να αναφέρει τους λογους που βρεθηκαν οι Ελληνες στην Μ.Ασια, τις εχθροπραξίες, τα ατομικά εγκληματα του ελληνικού στρατού οπου εγιναν (αν εγιναν), τα μαζικά εγκληματα της Τουρκικής διοικησης, την στρατιωτική αντισταση των Τουρκων, τα στρατιωτικά και πολιτικά λαθη των δυο πλευρών (που εγιναν) αλλα δεν μπορεί να παραβλεφθει η σφαγη των Ελληνων, η γενοκτονια των Ποντίων και αλλα τουρκικά αισχή.

Οσον αφορά στο :
Στην τελική, ήταν ένα ΟΧΙ από ένα δικτάτορα σε έναν άλλο δικτάτορα ..

Ο Ελληνικός λαός που βρεθηκε υπο τα οπλα εκεινο τον Οκτωβριο δεν νομιζω να ειχε καμια σχεση με την δικτατορία. Εκτος αν πιστεύεις οτι πανω στα βουνα πολεμουσαν και σκοτώνονταν Μεταξικοί και Μουσολινικοί οπαδοι με στολές....................... Ο ελληνοιταλικος πολεμος ειναι μια μαυρη σελιδα στην ιστορία της Ιταλίας και χρυση για την Ελλάδα. Οπως μαυρη για μας ηταν π.χ. ο εμφύλιος.

Οσον αφορά στο :
Δε θα έπρεπε να καταδικάζουμε έθνη. Στη τελική, και οι Σκοπιανοί θύματα είναι. Άσε που και η ιστορία είναι με το μέρος τους ..


Ωπα φαουλ, δεν καταδικάσαμε κανενα εθνος, ποσο μαλλον το σλαβικό εθνος με το οποίο συνορεύουμε ως Ελληνες αιώνες. Ισα ισα οι Σλάβοι ειναι πολλαπλώς ωφελημενοι απο την σχέση τους με τους Ελληνες. Εγιναν Χριστιανοί, εκπολιτιστηκαν, απέκτησαν γραφή, κουλτουρα, και σημερα διεκδικούν την θεση τους στην παγκόσμια ιστορία. Οταν ομως ενα τεχνητό σλαβικό μορφωμα που θελει να καταχραστεί την ιστορία και το ονομα γειτονικού λαού (του Μακεδονικού) κανει τσαμπουκαδες (για να μιλησουμε και πιο απλή γλώσσα) τι πρεπει να γινει;
Οι Σκοπιανοί ειναι θυματα προτίστως του εαυτού τους, γιατι επετρεψαν να γινουν θυματα αλλων δυναμεων (Αμερικανικών, Τουρκικών που ενεργουν για τα δικά τους συμφεροντα).
Το οτι η ιστορία ειναι με το μερος τους ........... θα το αφησω ασχολιάστο, μαλλον σου ξεφυγε................

Οσον αφορά στο :
Αν δεν τις αποδεχθούμε, να χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο και στο τέλος θα είμαστε οι "γραφικοί" όλου του κόσμου που μονίμως φωνάζουν για τα κεκτημένα

Αν νομιζεις οτι οταν με παθος υποστηρίζεις π.χ. την ποδοσφαιρική σου ομαδα, γινεσαι γραφικός νομιζω οτι κανεις λαθος. Εγω δεν βλέπω κανεναν γραφικό στους διαλόγους σου, που με επιχειρηματα αναπτύσεις τις απόψεις σου, οι οποίες παρεπιμπτώντος ειναι αρκετα δυναμικές.
Ας εχουμε λοιπον εμεις το δικαιο κι ασε τους αλλους να μας λενε γραφικούς. Δεν εχουμε σκοπο να χασουμε κανενα αλλο κεκτημενο.

16 Νοεμβρίου

το 1822... ο αγωνιστής Παναγιώτης Κρεββατάς δολοφονείται στο γεφύρι του Ευρώτα.
το 1939... ιδρύεται στην Αθήνα η "Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής" για τη θεωρητική και πρακτική μόρφωση των καθηγητών και των καθηγητριών σωματικής αγωγής.
το 1969... Ρουμανία-Ελλάδα 1-1 με γκολ του Δομάζου. Η Ελλάδα ήθελε τη νίκη για να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού.
το 1972... το δεξαμενόπλοιο ''Παγκόσμιος Ήρωας'', ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ''Μέρλιν'' μέσα στο Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Σκοτώνονται 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος.
το 1973... οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.
το 1989... επεισόδια φοιτητών και αστυνομίας σημειώνονται έξω από την αμερικανική βάση στο Ελληνικό, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
το 1992... εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης "Μεγάλης Μακεδονίας", στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.
το1992... στη Γερμανία, νεοναζί επιτίθενται σε ελληνικό σχολείο σπάζοντας τζάμια και γράφοντας ναζιστικά συνθήματα.
το 1997... στην 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος σημειώνονται 42 γκολ, ρεκόρ για τα 40 χρόνια της Α' Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

15 Νοεμβρίου 2008

15 Νοεμβρίου

το 1867... ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α’ παντρέυεται την πριγκίπισσα Όλγα, ανιψιά του τσάρου Αλέξανδρου Β’.
το 1913... η Ρωσία ζητάει να αποκτήσει δικαιώματα συγκυριαρχίας στο Άγιο Όρος.
το 1914... ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στη Λευκάδα και τη νοτιοδυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να καταρρεύσουν πολλά σπίτια.
το 1919... υπογράφεται η Συνθήκη του Νεϊγύ, που ρυθμίζει τις σχέσεις και τα προβλήματα των Συμμάχων με τη Βουλγαρία. Η συνθήκη είναι σημαντική και για την Ελλάδα, γιατί μεταρρυθμίζει τα κοινά σύνορα υπέρ της χώρας μας και οριστικοποιεί την παραίτηση της Βουλγαρίας από τη Δυτική Θράκη.
το 1921... το διάβημα της Αγγλίας υπέρ των ελληνοτουρκικών κρατών αποτυγχάνει. Ο Κεμάλ δηλώνει στους Αγγλους απεσταλμένους στην Άγκυρα, ότι δεν εννοεί να έλθει σε συζήτηση με τους Έλληνες, αν δεν δηλώσουν ότι παραιτούνται της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.
το 1922... εκτελούνται οι "Έξι" στο Γουδί. Πρόκειται για τους Γ.Χατζηανέστη, Δ.Γούναρη, Ν.Στράτο, Π.Πρωτοπαπαδάκη, Γ.Μπαλτατζή και Ν.Θεοτόκη, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί με την ποινή του θανάτου και με συνοπτικές διαδικασίες, ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο στρατηγός Γούδας καταδικάζεται σε ισόβια.
το 1949... απονέμεται τιμητική διάκριση στον εργαζόμενο στις ΗΠΑ Έλληνα γιατρό ογκολόγο Γεώργιο Παπανικολάου, που με το "Τεστ Παπ", βοήθησε στην έγκαιρη πρόβλεψη του γυναικείου καρκίνου.
το 1951... σε θάνατο καταδικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης, με κατηγορία την παράβαση του ΑΝ 509 για απόπειρα ανασυγκρότησης του ΚΚΕ.
το 1961... ο Μάνος Κατράκης τιμάται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην "Αντιγόνη".
το 1973... οι φοιτητές κλείνονται στο Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση.
το 1977... ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει στη Βεργίνα τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
το 1983... τα κατεχόμενα της Κύπρου ανακηρύσσονται από τον Ραούφ Ντεκτάς "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".
το 1998... η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της άρσης βαρών, στο 69ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Λάχτι της Νορβηγίας . Η Ελλάδα ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια (συμπρωταθλήτρια με τη Βουλγαρία) με 566 βαθμούς και 15 μετάλλια (6 χρυσά, 4 αργυρά και 5 χάλκινα).

14 Νοεμβρίου 2008

14 Νοεμβρίου

το 1359... πεθαίνει ο Γρηγόριος Παλαμάς, επίσκοπος Θεσσαλικής και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
το 1863... οι Εγγυήτριες Δυνάμεις αποδέχονται την παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως στήνεται και η παγίδα, αφού η Συνθήκη υπογράφεται απόντος του Έλληνα εκπροσώπου Χαρίλαου Τρικούπη, που την ίδια ώρα ταξίδευε για αυτό το σκοπό στο Λονδίνο. Οι Συνθήκη περιείχε ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους, υπαγορευμένους από την Αυστρία και την Αγγλία, που ακολουθούσαν φιλοτουρκική πολιτική. Ο Τρικούπης, μέσα σε στενά όρια κατάφερε εντούτοις, όταν έφτασε στο Λονδίνο να καλυτερεύσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους.
το 1883... γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ένας εκ της Τριανδρίας, που ανέλαβε την εξουσία το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945, 1950 -1952).
το 1909... στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.
το 1912... πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ'.
το 1919... υπογράφεται στη Γαλλία η Συνθήκη του Νεϊγί, που ρυθμίζει τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.
το 1920... οι εκλογές στην Ελλάδα, εξελίσσονται σε πανωλεθρία για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι νικητές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, με πρωθυπουργό τον Δημήτριο Γούναρη επαναφέρουν τον εξόριστο βασιλιά Κωνσταντίνο και μολονότι κερδίζουν με το σύνθημα, ότι θα τερματιστεί ο πόλεμος, εντούτοις επεκτείνουν την μικρασιατική εκστρατεία πέρα από κάθε όριο οδηγώντας στη Μικρασιατική Καταστροφή και στο ξερίζωμα των Ελλήνων από την Ιωνία μετά από 25 αιώνες.
το 1926... ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) με μετατροπή της ΕΠΣΕ.
το 1929... η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
το 1993... ο μεγάλος κανονιέρης του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, Θωμάς Μαύρος, λέει και επίσημα αντίο στα γήπεδα στο φιλικό ΑΕΚ- Εθνική Ελλάδος (4-2). Ο Μαύρος έπαιξε και με τις δύο ομάδες και πέτυχε τρία γκολ. Το 1990, σε ηλικία 36 ετών, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για τέταρτη φορά με 22 γκολ παίζοντας για την ομάδα του Πανιωνίου, στην οποία είχε επιστρέψει.
το 1993... στην Κύπρο, συνεχίζονται οι αντικατοχικές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.
το 1994... αρχίζει στο Αεροδικείο Αθήνας η δίκη για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε προκαλέσει το θάνατο 63 ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας.
το 1995... η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει πρόταση της Τουρκίας για ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης.
το 1998... η Ευαγγελία Λαγουδάκη κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες ENBU και ατομικού κούμιτε και ένα χάλκινο στο ατομικό κάτα, ενώ ο Κωνσταντίνος Νικηφόρος κατακτά χρυσό στην κατηγορία ENBU, αργυρό στο ατομικό κάτα και χάλκινο στο ατομικό κούμιτε στο 4ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Καράτε που διεξάγεται στα Σκόπια.

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΩΠΗ

(Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, κεφ.Μ.Αλέξανδρος
Το κείμενο που δείχνει γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο μόνος ΜΕΓΑΣ που χάραξε την Ιστορία της Ανθρωπότητας)

«Σας εύχομαι, τώρα πού τέλειωσαν οι πόλεμοι, να ευτυχήσετε με την ειρήνη. "Όλοι οι θνnτοί από δω και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός, μονιασιιένος, για την κοινή προκοπή. Θεωρήστε την οικουμένn πατρίδα σας, μέ κοινούς τούς νόμους, όπου θα κυβερνούν οι άριστοι, ανεξάρτητα φυλής. Δέν ξεχωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε 'Έλλrινες και βαρβάρους. Δέν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε n ράτσα που γεννήθηκαν. Τούς καταμερίζω μ' ένα μόνο κριτήριο-την αρετή. Για μένα κάθε καλος ξένος είναι .Έλληνας, και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο. Αν ποτέ σας παρουσιαστούν διαφορές, δε θα καταφύγετε ποτέ στα όπλα, παρά θα τις λύνετε ειρηνική. Στην ανάγκη θα σταθώ εγω διαιτητής σας. Το Θεό δεν πρέπει να τον νομίζετε σαν αυταρχικό Κυβερνήτη, αλλά σαν κοινό Πατέρα όλων, ώστε η διαγωγή σας να μοιάζει με την συζωή που κάνουν τα αδέλφια στην οικογένεια. Από μέρους μου σας θεωρώ όλους ίσους, λευκούς ή μελαμψούς και θα ήθελα να μην είστε απλοί μόνος υπήκοοι της Κοινοπολιτείας μου, αλλά όλοι μέτοχοι, όλοι συνέταιροι. Όσο περνάει από το χέρι μου, θα προσπαθήσω να συντελεστούν αυτά που υπόσχομαι. Τον όρκο που δώσαμε με την σπονδή απόψε κρατήστε τον σαν συμβόλαιο αγάπης».

13 Νοεμβρίου

το 1821... κυριεύεται η Άρτα από τους επαναστατημένους Έλληνες.
το 1864... δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευομένη Δημοκρατία.
το 1918... τρία ελληνικά πολεμικά πλοία και ένα τάγμα βρίσκονται στη συμμαχική δύναμη, που καταλαμβάνει την Πόλη.
το 1929... στην Ελλάδα, ληστοσυμμορίες αρχίζουν να λυμαίνονται την ύπαιθρο, κυρίως της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
το 1940... σταματά κάθε επιθετική δραστηριότητα των Ιταλών σε ελληνικό έδαφος.
το 1964... αρχίζει η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθας.
το 1970... η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα.
το 1992... ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει χώρα με τον όρο "Μακεδονία", ενώ χαρακτηρίζει ως εφεύρημα το ενδεχόμενο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, με χρήση δύο ονομάτων.

13 Νοεμβρίου 2008

Αληθινό περιστατικό στον ΟΗΕ

Στιχομυθία Σκοπιανού και Έλληνα αντιπροσώπου στον ΟΗΕ

Ένα λαμπρό υπόδειγμα ρητορικής και πολιτικής από πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τη διεθνή κοινότητα να χαμογελάσει: Ο λόγος του Έλληνα μόνιμο αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.


«Πριν ξεκινήσω, θέλω να σας πω κάτι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Όταν δάμασε τον Βουκεφάλα, κατά τον γυρισμό του και περνώντας τον Αξιό και βλέποντας το νερό, σκέφτηκε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για μπάνιο.Έβγαλε λοιπόν τα ρούχα του, τα ακούμπησε στον βράχο και μπήκε στο νερό. Όταν βγήκε και θέλησε να ντυθεί, τα ρούχα του είχαν εξαφανιστεί. Τα είχε κλέψει ένας Σλάβος της Μακεδονίας



Τότε πετάχτηκε οργισμένος ο Σλαβομακεδόνας εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ κι άρχισε να φωνάζει «Τι είναι αυτά που λες; Οι Σλάβοι δεν ήταν εκεί, τότε.»



Οπότε ο Έλληνας εκπρόσωπος χαμογέλασε και είπε: «Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορώ να ξεκινήσω την ομιλία μου...»!

12 Νοεμβρίου 2008

12 Νοεμβρίου

το 1919... στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος, από απότακτους αξιωματικούς. Σκοπός τους ήταν η δολοφονία του Ελευθέριου Βενιζέλου.
το 1922... παραιτείται η κυβέρνηση Κροκιδά και αναλαμβάνει νέα στρατιωτική Κυβέρνηση. Η επαναστατική επιτροπή μετονομάζεται σε ''Επανάσταση του 1922'' και τελεί υπό την αρχηγία του Νικολάου Πλαστήρα.
το 1944... πεθαίνει ο ποιητής και κριτικός Τέλλος Άγρας, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου.
το 1979... νέος σεισμός σημειώνεται στη Θεσπρωτία με 7.000 άστεγους.
το 1981... καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος του της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
το 1986... ο Νίκος Αναστόπουλος σημειώνει με ατομική προσπάθεια το ένα από τα δυο γκολ της Εθνικής στον αγώνα Ελλάδα- Ουγγαρία (2-1) στο ΟΑΚΑ. Το γκολ αυτό θα παίξει για πολύ καιρό στο σήμα της εκπομπής “Αθλητική Κυριακή”.
το 1988... ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η 28η Ολυμπιάδα Σκακιού, η δεύτερη που γίνεται στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν το 1984). Η συμφωνία, που έχει υπογραφεί μεταξύ FIDE και Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιάδων στην Ελλάδα κάθε 4 χρόνια, ενώ στα ενδιάμεσα θα τελούνται σε χώρες, που θα επιλέγει η FIDE. Η ομάδα της ΕΣΣΔ έρχεται αυτή τη φορά στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Gary Kasparov.
το 1992... ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δωρίζει ολόκληρη τη συλλογή του από αντικείμενα του Μινωικού Πολιτισμού, στο Μουσείο Χανίων.
το 1993... η Αθήνα παίρνει την ενδέκατη θέση στη γενική κατάταξη έρευνας για τις συνθήκες ζωής σε τριάντα ευρωπαϊκές πόλεις.
το 1993... μαθητές πραγματοποιούν μεγάλη αντιναζιστική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
το 1995... ο Θόδωρος Πάγκαλος δηλώνει ότι ο ιστορικός ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου έχει τελειώσει και επαναφέρει την πρόταση για έκτακτο συνέδριο στο οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα θέσει υποψηφιότητα.
το 2000... το πρώτο ντέρμπυ των ‘’αιωνίων’’ αντιπάλων ΠΑΟ- Ολυμπιακού στην ιστορική Λεωφόρο μετά από 17 χρόνια (0-0) στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια.

11 Νοεμβρίου 2008

11 Νοεμβρίου

το 1919... ο Κεμάλ κηρύσσει πόλεμος εναντίον της Ελλάδας και στρατολογεί στρατιώτες στο εσωτερικό της Τουρκίας.
το 1932... η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητούνται στη Βουλή από τριημέρου, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
το 1953... γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα επίδειξη τηλεόρασης σε εργοστάσιο της Καλλιθέας.
το 1955... η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει, ότι όλοι οι κριτές των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να δίνουν όρκο αμεροληψίας για να αντιστρέψουν την άποψη, ότι υποστηρίζουν τους αθλητές της χώρας τους στους αγώνες
το 1962... εγκαινιάζεται η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου.
το 1980... ο Μίμης Δομάζος αποχαιρετάει την Εθνική Ελλάδας με γκολ στον αγώνα εναντίον της Αυστραλίας (3-3) στην Αθήνα.
το 1990... πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά.
το 1990... πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών το ιερό τέρας του ελληνικού θεάτρου Αλέξης Μινωτής.
το 1993... στην ελβετική δικαιοσύνη προσφεύγει ο πρώην σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση, Τιερί Ρουσέλ, ζητώντας ν' αναγνωριστεί ως ο μόνος διαχειριστής και επικαρπωτής της κληρονομιάς της κόρης του Αθηνάς, έως ότου ενηλικιωθεί.
το 1994... πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Βασίλης Δουρίδας "Αττίλιο" από οξύ πνευμονικό οίδημα.
το 1995... στα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραιτείται η ψευδοκυβέρνηση Ατούν.
το 1996... σημαντικά λείψανα οικισμού της μέσης γεωμετρικής περιόδου αποκαλύπτονται στο λόφο Βιγλατούρι, στην περιοχή Οξυλίθου Κύμης. Η περιοχή συνδέεται με τον ελληνικό αποικισμό του 8ου π.Χ. αιώνα στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα.
το 1997... σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" για την ύπαρξη ακροδεξιών στελεχών στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης.
το 2002... το σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

10 Νοεμβρίου 2008

10 Νοεμβρίου

το 1836... ο βασιλιάς Όθωνας παντρεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.
το 1900... κηδεύεται ο ναύαρχος Κανάρης, βουλευτής Νέων Ψαρών.
το 1901... παραιτείται η κυβέρνηση Θεοτόκη και σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη.
το 1912... ο διάδοχος Κωνσταντίνος προάγεται σε στρατηγό.
το 1913... η τουρκική Κυβέρνηση κλείνει επτά ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη.
το 1913... ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
το 1938... πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο άνθρωπος, που έδειξε στην Τουρκία το δρόμο προς τη Δύση. Είχε γεννηθεί το 1880 στη Θεσσαλονίκη.
το 1940... εξακολουθεί η δίωξη των Ιταλών στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου. Έντονοι είναι οι βομβαρδισμοί της αγγλικής αεροπορίας.
το 1959... ανακοινώνεται η ημερομηνία (13/12) που θα διεξάγονταν οι εκλογές στην Κύπρο για την ανάδειξη του Προέδρου, του αντιπροέδρου και της Βουλής.
το 1983... σεισμική δόνηση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή του Παγασητικού.
το 1989... με αποκλεισμό ενός χρόνου από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση τιμωρείται η ΑΕΚ από την UEFA λόγω επεισοδίων, που προκάλεσαν οι οπαδοί της στη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ.
το 2001... ο Αντώνης Φώτσης γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας παίκτης που συμμετέχει στο ΝΒΑ. Στον αγώνα της ομάδας του, των Memphis Grizzlies εναντίον των LA Lakers (86-110) πετυχαίνει 4 πόντους σε 12 λεπτά συμμετοχής
το 2002... στον αγώνα Ιωνικός- ΟΦΗ (1-1), η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην ιστορία της Α' Εθνικής.

9 Νοεμβρίου 2008

Ο Λόγος του Θεοδωρου Κολοκοτρώνη προς την Ελληνική νεολαία καθε εποχής.

Ο λόγος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

8 Οκτωβρίου 1838

Ο λόγος που έβγαλε ο Κολοκοτρώνης ανεβασμένος στα βράχια της Πνύκας, όπως στα παλιά τα χρόνια τόσοι τρανοί ρήτορες στους Αθηναίους, στέκεται η πνευματική διαθήκη του ήρωα στο Έθνος. Ο λόγος του αγράμματου, μα σοφού στρατηγού προς τα νιάτα της Αθήνας του 1838.

Εφημερίς "Ο Αιών", 13 Νοεμβρίου 1838

Παιδιά μου!

Εις τον τόπον τούτον, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιόν καιρόν άντρες σοφοί και άντρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ, και ούτε να φθάσω τα ίχνη των....

Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, στη μεγάλη δόξα των προπατόρων μας κι έρχομαι να σας είπω όσα στον καιρό του αγώνα μας και πριν απ' αυτόν κι ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος παρατήρησα κι απ' αυτά να κάμωμεν συμπερασμούς και για την μέλλουσαν ευτυχία σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα.

Και διά τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, διά ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι σας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήτον σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθηκαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των... Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τις πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθεν εις τον κόσμον ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα... Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους και έτσι έλαβαν καιρόν πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι, και τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν και οι Μουσουλμάνοι, και έκαμαν ότι μπορούσαν, διά να αλλάξει ο λαός την πίστη του... Έκοψαν γλώσσες σε πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν... Τον ένα έκοβαν, ο άλλος τον σταυρό του έκανε.

Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διώρισε έναν βιτσερέ (αντιβασιλέα), έναν Πατριάρχη και του έδωσε την εξουσία της Εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός Κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο Σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι Κοτζαμπάσηδες εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξις, οι έμποροι, και οι προκομμένοι, το καλλίτερο μέρος των πολιτών, μη υποφέροντες τον ζυγό έφευγαν κι οι γραμματισμένοι επήραν τα βιβλία και φύγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, κι έτσι έμεινε ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε καθ' ημέρα χειρότερα... διότι αν βρισκόταν μεταξύ του λαού κανείς με λίγη άνθηση τον λάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορον της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μη υποφέροντες την τυραννίαν των Τούρκων και βλέποντες τις δόξες και τις ηδονές οπού απελάμβανον αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε μέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχυνε.

Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετέφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία. Και σαν τους πρέπει να χρεωστούμεν ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανεν τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και οι άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμεν και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε... Όθεν μας ήρθε στο νου να τους μιμηθούμε και να γίνομε ευτυχέστεροι και έτσι έγινε και επροόδευσεν η εταιρεία.

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι ήμεθα, ούτε πως δεν έχομεν άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε, "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιτοκάραβα βατσέλα", αλλά, ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας... και όλοι, και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι συμφωνήσαμεν σ' αυτό το σκοπό και κάναμεν την επανάσταση.

Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοιαν και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι... Ο ένας πήγαινε στον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα στο στρατόπεδο και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμεν και εις την Κωνσταντινούπολη...

Τόσο τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουαν Έλληνα και φεύγαν χίλια μίλια μακριά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός κι ένα καράβι μια αρμάδα. Αλλά δεν εβάσταξε. Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους μα τι να κάνουμε; Είχαμε κι αυτουνών την ανάγκη.

Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Κι όταν έλεγες του Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους, ή να πάει στον πόλεμο, τούτος πρόβαλλε το Γιάννη. Και με αυτό τον τρόπο κανείς δεν ήθελε να συντράμει, μήτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε έναν αρχηγό και μίαν κεφαλή. Αλλά μας έμπαινε Πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έρριχνε, και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο κι ο άλλος το άλλο. Ίσως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά τη γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν κτίζεται, ούτε τελειώνει. Ο ένας λέει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει στο ανατολικό μέρος, ο άλλος στο αντικρυνό κι ο άλλος στο βοριά, σαν να ήταν το σπίτι στον αραμπά και να γυρίζει καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτον τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι, αλλά πρέπει να είναι αρχιτέκτονας, οπού να προστάζει πώς θα γίνει. Παρομοίως κι εμείς χρειαζόμαστε έναν αρχηγό κι έναν αρχιτέκτονα, όστις να προστάζει κι οι άλλοι να υπακούνε και ν' ακολουθάνε. Αλλά επειδή είμαστε σε τέτοια κατάσταση, εξαιτίας της διχόνοιάς μας, έπεσε η Τουρκιά πάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα.

Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο Βασιλεύς, τα πράματα ησυχάζουν και το εμπόριο κι η γεωργία κι οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα η παιδεία. Αυτή η μάθηση θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. Αλλά για να αυξήσουμε, χρειάζεται κι η στερέωση της πολιτείας μας, που γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του θρόνου. Ο Βασιλεύς είναι νέος, και συμμορφώνεται με τον τόπο μας. Δεν είναι προσωρινός αλλ' η βασιλεία του είναι διαδοχική, και θα περάσει στα παιδιά των παιδιών του, και με αυτόν και σεις και τα παιδιά σας θα ζήσετε. Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως κι ύστερα υπέρ Πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάνε μία θρησκεία. Να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε στους καφενέδες και στα μπιλιάρδα. Να δοθήτε εις τας σπουδάς σας και καλλίτερα να κοπιάσετε ολίγον, δυο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι στο επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσερις-πέντε χρόνους τη νεότητά σας και να μείνετε αγράμματοι, να σκλαβωθείτε εις τα γεράματά σας. Να ακούετε τας συμβουλάς των διδασκάλων και γεροντοτέρων και κατά την παροιμία "μύρια ήξευρε και χίλια μάθαινε".

Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μη γενεί σκεπάρνι μόνο για το άτομό σας, μα να κοιτάζει το καλό της κοινότητας, γιατί μέσα στο καλό αυτό βρίσκεται και το δικό σας.

Εγώ παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξαιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και διά τούτο σας ζητώ συγχώρεση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, διά να ωφεληθήτε από τα περασμένα κι από τα κακά αποτελέσματα της διχόνοιας, την οποία να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε και οι μέρες της γενιάς που σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν σε λίγο περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθεί η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέρα των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθεί η νύκτα και η αυριανή ημέρα.

Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο όπου ημείς ελευθερώσαμε και διά να γίνει τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της Πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία. Τελειώνω τον λόγον μου.

Ζήτω ο Βασιλεύς μας Όθων! Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - 8 Οκτωβρίου 1838