2 Δεκεμβρίου 2021

ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΤΑΝΤΑΛΟΣ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΧΩΡΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Ο μυθικός Τάνταλος καταδικάσθηκε στο μαρτύριο της δίψας για την ύβρη προς τους Θεούς. Στον Αδη βρισκόταν μέσα σε μια λίμνη με καθαρό νερό ως το λαιμό και όταν έσκυβε να πιει το νερό υποχωρούσε.
 
Το μαρτύριο του Ταντάλου υφίσταται η Ελλάς η οποία ενώ κάθεται πάνω σε ενεργειακή λίμνη πετρελαίου και αερίων διψάει για ενέργεια και οσάκις αποφάσισε να γευθεί την οσμή τους κάποια ανωτέρα «χείρ» μας αποτρέπει να εξορύξουμε τον ορυκτό μας πλούτο. Και σήμερα γλύφει το πιάτο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας εκ των οποίων την μερίδα του λέοντος παίρνουν οι ξένοι κατασκευαστές (Γερμανοί, Κινέζοι κ.α)
 
Υπάρχουν επτά είδη ενεργειακών πηγών 
 
1/Ηλιακή 2/ Αιολική 3/ Ορυκτά( γαιάνθρακες ) 4/ Υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) 6/ Πυρηνική 5/ Υδροηλεκτρική 7/ Γεωθερμική Ενέργεια. 
 
Τώρα δημιουργούνται δύο νέες πηγές ενέργειας ήτοι: το Υγρό Υδρογόνο και ο Κυματισμός της θάλασσας θα που μας δώσουν καθαρή ενέργεια στο εγγύς μέλλον 
 
Ως τώρα η χώρα κατανάλωνε τους εγχώριους λιγνίτες για την παραγωγή ενέργειας κορμού . Η υδροηλεκτρική είναι εφεδρική και χρησιμοποιείται σε ώρες αιχμής . Η Ηλιακή ήταν περιορισμένη στους ηλιακούς θερμοσίφωνες για την παροχή ζεστού νερού στα σπίτια 
 
Οι λιγνίτες μας αρίστης ποιότητας τροφοδότησαν επί μακρόν την ενεργειακή αυτοδυναμία και ανάπτυξη της χώρας( κέντρα Πτολεμαίδος-Μεγαλουπόλεως) . Η λιγνιτική ενέργεια είναι λίαν ρυπογόνος διότι εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2 διοξειδίου του άνθρακος το οποίον μολύνει σοβαρά την γήινη ατμόσφαιρά και συμβάλλει στην αύξηση της Κλιματικής Αλλαγής . Εξ αιτίας τούτου επιβάλλονται βαριά πρόστιμα στη χώρα μας εσχάτως δε υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση στην κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων μετά το 2028 προς μεγίστη ζημία της εθνικής οικονομίας. 
 
Στο μεταξύ από ετών άρχισε η εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων {ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες). Η παραγωγή τούτων είναι αφ’ ενός περιορισμένη και αφ’ ετέρου η εκλυόμενη ενέργεια δεν αποθηκεύεται για την απόδοση της σε ώρες αιχμής. Στη υδροηλεκτρική ενέργεια δεν έγινε επέκταση τα τελευταία χρόνια. Οσον αφορά στην γεωθερμική έγινε λίαν περιορισμένη χρήση της, ενώ στην πυρηνική ενέργεια ουδεμία ανάπτυξη έγινε λόγω της γνωστής προκαταλήψεως και φοβίας του κοινού.
 
Ωστόσο, και οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν και αυτές τα μειονεκτήματα τους. Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά επηρεάζουν το μικρόκλιμα και το φυσικό περιβάλλον. 
 
Εκεί όμως που υπάρχει μια ένοχη αδράνεια όλων σχεδόν των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση ως σήμερα είναι στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα μας έλυναν το πρόβλημα για τριάντα τουλάχιστον χρόνια και θα καθιστούσαν τη χώρα. 
 
1/ Βάση για βιομηχανική ανάπτυξη
2/ Χώρα εξαγωγής ενέργειας  
3/ Κόμβο ενεργειακών αγωγών 
 
Αν πιστέψουμε τον διεθνούς κύρους καθηγητή κ. Φώσκολο η χώρα μας έχει τρομερά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος 
 
Επί υπουργείας του ικανότατου τ. υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη είχε εκσυγχρονιστεί ο ενεργειακός νόμος και με βάσει τις γεωλογικές και βυθομετρικές μετρήσεις είχαν χαραχτεί τα βυθοτεμάχια στο Ιόνιο .και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Επίσης είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή των καλύτερων προσφορών. Όμως απότομα σταμάτησε κάθε διαδικασία λίγο προ της επιλογής των εταιρειών εξόρυξης . Καμία ανακοίνωση δεν έγινε για να δικαιολογήσει το σταμάτημα των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων οι οποίες θα έδιναν το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος , παράγοντες καθοριστικοί για τις πετρελαϊκές[ΚΚ1] εταιρείες αν το κοίτασμα είναι επικερδές προς εξόρυξη ή όχι. 
 
Τότε υποψιαστήκαμε ότι πιθανή αιτία ίσως ήταν η κυβερνητική αλλαγή , ή και η πτώση των τιμών των υδρογονανθράκων και άλλες αιτίες όπως η Τουρκική αντίδραση και πρωτίστως η αλλαγή πολιτικής των πετρελαϊκών κολοσσών και των υπερδυνάμεων που τις ελέγχουν. 
 
Έκτοτε παρά το γεγονός ότι η ενέργεια[ΚΚ2] σκαρφάλωσε στα ύψη όλα τα στόματα είναι κλειστά και τίποτα δεν κινείται για την εξόρυξη των πιθανών μεγάλων κοιτασμάτων φυσικών αερίων της χώρας. Αντ’ αυτού περιμένουμε το θαύμα από τον EASTMED, την ελεημοσύνη από τον Πούτιν, και τις σταγόνες ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά που όλα κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Έχουμε βέβαια και την περίεργη δήλωση Δένδια ότι η Ελλάς δεν ενδιαφέρεται για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων της, όταν την ίδια στιγμή η Τουρκία αγόρασε και τέταρτο γεωτρύπανο και διαλαλεί ότι θα τρυπήσει όπου υπάρχει ενεργειακό πεδίο στην «Γαλάζια Θάλασσα» 
 
Την επόμενη δεκαετία όποιος δεν διαθέτει δικές του πηγές ενέργειας θα είναι το θύμα της ιστορίας. 
 
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η Κυβέρνηση έλαβε την πρόωρη απόφαση να κλείσει εκ των πρώτων τα λιγνιτικά ενεργειακά κέντρα και να προχωρήσει στην Πράσινη αειφόρο Ανάπτυξη αλλά σύντομα την αναθεώρησε για μετά το 2028 και ορθώς έπραξε. Οι Έλληνες αγωνιούν να εξορύξουμε πρώτοι τα δικά μας κοιτάσματα ενέργειας πριν τα πάρουν οι Τούρκοι. Η Ελλάς σαν νέος Τάνταλος διψάει για ενέργεια. Η Κυβέρνηση πρέπει να την ξεδιψάσει. 
 
Αμφικτύων 
01/12/ 2021 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.