20 Νοεμβρίου 2021

Η πτώση του Ζάεφ, ο “Μακεδονισμός” και η Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
 
Έχω υποστηρίξει διαχρονικά ότι το ζήτημα του κρατικού, εθνοτικού και γλωσσικού ονόματος των Σκοπίων δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να “σπάσουν αυγά”, χωρίς δηλαδή να χάσει η μία πλευρά! Όχι πάντως η ελληνική, η οποία έχει υπέρ αυτής το ιστορικό, γεωγραφικό, εθνοτικό και γλωσσικό δίκιο. Δυστυχώς, με την κάκιστη Συμφωνία των Πρεσπών, έγινε ακριβώς το αντίθετο: έχασε “αυτοβούλως” η αλήθεια και κέρδισε η παράνομη ιδιοποίηση και υποκλοπή!
 
Η διεθνής διπλωματία έριξε το βάρος της υπέρ του ψευδομακεδονισμού των Σκοπίων και –με την βοήθεια των εμφυλιοπολεμικών και ψυχροπολεμικών καταλοίπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– οδήγησε με διάφορες μεθοδεύσεις στην αποδοχή ενός κρατικού ονόματος, ιθαγένειας και εθνότητας, αλλά και γλώσσας, που καμία ή ελάχιστη σχέση έχουν με την Μακεδονία! Η συμφωνία για σύνθετο κρατικό όνομα (Βόρεια Μακεδονία) θεωρήθηκε “νίκη” της Ελλάδας, ενώ παραχωρήθηκε στους Σκοπιανούς η ιθαγένεια, η εθνότητα και η γλώσσα που ήθελαν.  
 
Ο κλεψίτυπος “Μακεδονισμός”  
 
Έχω τονίσει σε ομιλίες, σε σχετικό βιβλίο μου και άλλα κείμενά μου ότι ο κλεψίτυπος “Μακεδονισμός” των Σκοπίων είναι βαθιά ριζωμένος στο σλαβικό τμήμα του πολυεθνικού πληθυσμού. Αυτό ως αποτέλεσμα της επιχειρηθείσας τεχνητής “εθνογένεσης” από τον Τίτο (μετά το 1944) και από το κατεστημένο των Σκοπίων, ιδίως μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας (1991) και την αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους που αυτοονομάσθηκε “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
 
Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή προσπάθησε να διαφύγει από την δρομολογημένη πορεία και μπλοκάρισε το 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, την ένταξη των Σκοπίων στην Συμμαχία. Μία κακή, αν και μη ουσιαστική ως προς τις κυρώσεις, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καταδίκασε την Ελλάδα το 2010. Έτσι προετοιμάσθηκε το έδαφος για επάνοδο στον “διάλογο των κωφών” υπό την μεροληπτική μεσολάβηση Νίμιτς.  
 
Ο Ζόραν Ζάεφ επιβίωσε της πρότασης μομφής  
 
Πώς εννοείται η συμφωνία  
 
Το πρώτο εξάμηνο του 2018, η “πρόθυμη” κυβέρνηση Τσίπρα, με πρωτεργάτη τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε στις 18.06.2018 την Συμφωνία των Πρεσπών, που η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων την θεώρησε απαράδεκτη και ζημιογόνα. Γι’ αυτό και στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, διοργανώθηκαν ογκώδη συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.  
 
Πώς λοιπόν θα εφαρμοσθεί μία διμερής Συμφωνία που την απορρίπτουν με μεγάλη πλειοψηφία και οι δύο λαοί τους οποίους αφορά (έστω για αντίθετους ο καθένας λόγους); Ο ελληνικός λαός, μάλιστα, δεν είχε –με ευθύνη της τότε κυβέρνησής του– το δικαίωμα να εκφρασθεί με δημοψήφισμα. Κι αυτό, παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών του αφαιρούσε το πολιτιστικό κεκτημένο του, για την υπεράσπιση του οποίου ως γεωγραφικής περιοχής, εθνοτικής ταυτότητας και γλώσσας, είχαν δοθεί ηρωικοί αγώνες.  
 
Η πτώση του Ζάεφ  
 
Η πτώση της δημοτικότητας του Ζάεφ και του κόμματός του (σοσιαλδημοκρατικό) από το 2019 που κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και μέχρι πρόσφατα (31.10.2021) φάνηκε στην παταγώδη ήττα στις δημοτικές εκλογές. Κακή οικονομική διαχείριση, διαφθορά, έλλειψη δημοκρατίας και διάψευση ελπίδων για ευρωπαϊκή ένταξη, συνέβαλαν προφανώς στο αποτέλεσμα. Ο Ζάεφ υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματός του.  
 
Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την αντίφαση ανάμεσα στο νόθο “Μακεδονισμό” που εκπέμπεται αδιαλείπτως από το κράτος και την κυβέρνηση των Σκοπίων, παρά τις προβλέψεις της Συμφωνίας για προσαρμογή στο γεωγραφικό όρο “Βόρεια Μακεδονία”, που στην πράξη αναιρείται από τη μακεδονική εθνοτική και γλωσσική αποκλειστικότητα, με την οποία έχουν γαλουχηθεί και πιστεύουν.  
 
Καμία πληροφοριακή εκστρατεία δεν έγινε στα Σκόπια για την πλάνη περί “μακεδονικής ταυτότητας” (αποκλειστικής και ιστορικής μάλιστα), ώστε να μπορεί να “χωνευθεί” από τον λαό της η καθαρά γεωγραφική διάσταση του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”. Ίσως, αν έλειπαν οι επαίσχυντες εκχωρήσεις της μακεδονικής ιθαγένειας-εθνότητας και γλώσσας από τη Συμφωνία των Πρεσπών, να μπορούσε να υπάρξει ελπίδας καλόπιστης εφαρμογής της.  
 
Για την αλλαγή του Ερντογάν ισχύει η παροιμία με τον Μανωλιό και τα ρούχα του  
 
Προβλέψεις και εξελίξεις  
 
Η εξέλιξη των πραγμάτων, δυστυχώς, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που έχω κάνει (όπως και άλλοι συνετοί αναλυτές). Δηλαδή, ότι με δεδομένη την εκχώρηση “μακεδονικής” ιθαγένειας-εθνότητας-γλώσσας στα Σκόπια, αλλά και την κεκτημένη ταχύτητα χρήσης από τις 2-3 τελευταίες γενιές του όρου “Μακεδονία” και των παραγώγων του, ήταν αδύνατον το επίθετο “Βόρεια” στο κρατικό όνομα να εμποδίσει την κατάχρηση και τον “Μακεδονισμό”.  
 
Μιλάμε για “μακεδονικό” έθνος με αρχαίες καταβολές, όταν πρόκειται για Σλάβους, οι οποίοι έφτασαν στην Βαλκανική 1.000 χρόνια μετά την εποχή των αρχαίων Μακεδόνων, που κατοικούσαν στην κλασική γεωγραφική Μακεδονία, που σήμερα ανήκει στην Ελλάδα. Η κληρονομιά αυτή, όπως και η μακεδονική ταυτότητα ανήκουν αποκλειστικά στο ελληνικό έθνος. Ως πολιτιστική πτυχή του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Ελλήνων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ξένους προς τον Ελληνισμό.  
 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτα δυσμενή θέση απέναντι στα Σκόπια, που χρησιμοποιούν και διακινούν παγκοσμίως ως κρατικό όνομα (αλλά και ως εθνοτικό και γλωσσικό) το Μακεδονία-μακεδονικός. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό σε βάθος χρόνου να εξοβελίσουν διεθνώς τον ιστορικό τίτλο της Ελλάδας. Κι αυτό, επειδή η ελληνική Μακεδονία αποτελεί εσωτερική περιφέρεια της Ελλάδας, χωρίς διεθνή εκπροσώπηση!  
 
Συμπεράσματα  
 
Είναι αξιοπερίεργο πάντως, ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων που επισήμως το 2011 ήταν 25,5% του πληθυσμού της χώρας, είναι αυτοί που προσήλθαν και ψήφισαν θετικά στο αποτυχημένο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου 2018. Αυτοί με δύο κόμματά τους στήριξαν την κυβέρνηση Ζάεφ, που είχε μόνο δύο έδρες πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο κι αυτοί υπερθεμάτιζαν για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (που έγινε) και στην μελλοντική ένταξη στην ΕΕ.  
 
Δικαιούται κανείς να υποθέσει, πάντως, ότι η δημογραφική ανάπτυξη των Αλβανών, σαφώς μεγαλύτερη από των Σλάβων στα Σκόπια, θα διαφοροποιήσει σε κάποια στιγμή στο μέλλον την αναλογία τους προς τους Σλάβους (που σήμερα ανέρχονται περίπου στο 63%).Το υπολειπόμενο 12% του πληθυσμού απαρτίζουν Τούρκοι (4%), Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρομά, Βλάχοι και Έλληνες που είτε δηλώνουν “Μακεδόνες”, όσοι είναι πολιτικοί πρόσφυγες, είτε Έλληνες, όσοι το τολμούν.  
 
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού (περί τις 300.000) έχουν μεταναστεύσει κυρίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για ένωση Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου, προφανώς, σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις και στους Αλβανούς των Σκοπίων, επαναφέροντας μνήμες του εμφυλίου μεταξύ Σλάβων και Αλβανών στη χώρα το 2001.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.