15 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα κακό όνειρο

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη
 
Τη νύχτα που μας πέρασε «είδα» ένα όνειρο, σκέτο εφιάλτη.
Ζούσα λέει σε μία παράξενη χώρα, όπου δεν υπήρχε δημοκρατία, αλλά περιέργως ο λαός της είχε πειστεί ότι έχει την καλύτερη δημοκρατία που είχε γνωρίσει ποτέ η χώρα αυτή. 
 
Κουμάντο στην ουσία έκαναν επτά κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες – οικονομικά παράσιτα, που ήταν κάτι σαν τοποτηρητές διεθνών οικονομικών συμφερόντων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν παραγωγικές επενδύσεις, δεν διακινδύνευαν κεφάλαια, αλλά κέρδιζαν μέσω των σίγουρων κρατικών συμβάσεων. Αυτοί καθόριζαν τον τρόπο διανομής των διαφόρων οικονομικών πακέτων στήριξης ή δανείων που λάμβανε η χώρα. Μισούσαν δε οποιαδήποτε παραγωγική επιχειρηματικότητα και με τον έλεγχο που ασκούσαν στην πολιτική εξουσία, επέβαλαν τεράστια γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί μία νέα οικονομική παραγωγική τάξη, που μοιραία θα αμφισβητούσαν τα παρασιτικά τους προνόμια. 
 
Είχαν καταφέρει να ελέγχουν την πολιτική εξουσία και μέσω αυτού του ελέγχου, είχαν επιβάλει ένα υπερσυγκεντρωτικό πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο προκειμένου να ελέγχουν οι ίδιοι τον κεντρικό πυρήνα του συστήματος, στη θέση του οποίου κατάφερναν να αναδεικνύουν κάθε φορά, εκείνο το πολιτικό πρόσωπο, που θα μπορούσαν εύκολα οι ίδιοι να ελέγχουν και μέσω αυτού ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Όταν διαπίστωναν ότι το πρόσωπο αυτό φθειρόταν πολιτικά, τότε το άλλαζαν με άλλο που το παρουσίαζαν ως το καταλληλότερο. 
 
Ο λαός πίστευε ότι ο ίδιος εκλέγει τους πολιτικούς του και ειδικά τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Όμως αυτό είχε κανονιστεί από πριν μεταξύ των επτά ολιγαρχών και μέσω των ΜΜΕ και των δημοσκοπικών εταιριών που έλεγχαν, επέβαλαν στις συνειδήσεις του κόσμου τη δική τους απόφαση. 
 
Είχαν επιβάλει δε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν επέτρεπαν να αλλάξει. Ένα σύστημα όπου τα πάντα, κυβέρνηση, Βουλή, Δικαιοσύνη, Εκκλησία, κρατικός μηχανισμός, ελέγχονταν απόλυτα από το πρόσωπο του, «επιβληθέντος» από αυτούς, πρωθυπουργού και μέσω αυτού φυσικά από τους ίδιους. Αντίθετα, ο λαός, ενώ ήταν αποκλεισμένος από την ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και σπρωγμένος στο περιθώριο, μόνο για να πληρώνει και να πεινάει, αντίθετα είχε πειστεί ότι με την ετερροκατευθυνόμενη ψήφο του κάθε τέσσερα χρόνια, είναι εκείνος αποκλειστικά υπεύθυνος για τις επιλογές του. 
 
Μέσα σ΄ αυτόν τον εφιάλτη, προσπαθούσα εναγωνίως να φωνάξω, να πω στον κόσμο γύρω μου τι συμβαίνει. Ρωτούσα στον κόσμο γιατί δεν τα βλέπει όλα αυτά; Όμως, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, παρότι κατέβαλα προσπάθειες, η φωνή μου δεν ακουγόταν. Ήμουν άφωνος, ενώ ο κόσμος γύρω μου, κινούταν αδιάφορα, αφού δεν μπορούσε να με ακούσει. 
 
Μέσα σ΄ αυτή την αγωνία, ξύπνησα ξαφνικά κάθιδρος. Μου πήρε λίγα δευτερόλεπτα να επανέλθω και να συνειδητοποιήσω ότι όλο αυτό ήταν ένα κακό όνειρο. Ευτυχώς που δεν ζω σε μια τέτοια χώρα. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.