21 Αυγούστου 2021

Βόρειος Εύβοια

Γράφει ο Ηλίας Σταμπολιάδης
 
Τις ημέρες αυτές πολύ θόρυβος γίνεται για τα αίτια, τις ευθύνες και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Είναι προφανές ότι υπάρχει σύγχυση και πολιτικές εκατέρωθεν σκοπιμότητες που όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά δεν συνεισφέρουν στην επωφελέστερη για τον τόπο λύση των προβλημάτων.
 
Υπάρχουν δύο θέματα που πρέπει να διαχωριστούν και που φέρουν διαφορετικό βαθμό ευθύνης και κυρίως διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Το ένα θέμα είναι Πυρκαγιές, Περιβάλλον και Αναδάσωση και διαφέρει από το δεύτερο που είναι Λιγνίτης, Ανεμογεννήτριες, ΑΠΕ. Είναι άπρεπο να συνδέουμε τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες και να μιλάμε για σκοπιμότητες όταν έχει ήδη δοθεί άδεια εγκατάστασης τους σε δασικές αλλά και σε αναδασωτέες περιοχές. Θα ήταν ανόητος κάποιος να κάψει το δάσος εξεγείροντας την οργή της κοινής γνώμης όταν μπορεί να κάνει στην δουλειά του στο υγειές δάσος ή στο ήδη καμένο κατά το παρελθόν που έχει ήδη πρασινίσει.  
 
Στο πρώτο θέμα, Πυρκαγιές, Περιβάλλον και Αναδάσωση, υπάρχουν ερωτήματα εθνικής ασφάλειας με σοβαρές ενδείξεις εμπρησμών. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα επιχειρησιακής οργάνωσης, δομών και επάρκειας μέσων για την πυρόσβεση, για τα οποία την ευθύνη δεν έχει μόνο η παρούσα κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες και κυρίως η κομματική οργάνωση του πολιτικού συστήματος το οποίο θα πρέπει να αναμορφωθεί με συνταγματικές διατάξεις. Στο ίδιο θέμα υπάγονται και τα προβλήματα περιβάλλοντος και αναδάσωσης που πρέπει να απαντηθούν με γνώμονα τον καλύτερο σχεδιασμό και αξιοποίηση, φυσική, οικονομική και περιβαλλοντική. Τα περί αναγκαστικής αναδάσωσης και “σωστών” ποικιλιών εισαγομένων δενδρυλλίων καλύτερων από τα αυτοφυή δεν αποτελούν πανάκεια για την λύση αλλά πολιτικές σκοπιμότητες. 
 
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, Λιγνίτης, Ανεμογεννήτριες , ΑΠΕ, τα κριτήρια δεν πρέπει να είναι μόνο περιβαλλοντικά με την απαράδεκτη αιτιολογία της κλιματικής αλλαγής, που δεν οφείλεται στο CO2 αλλά στην ηλιακή δραστηριότητα (βλέπε εργασίες του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου), αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την απεξάρτηση της από ξένα συμφέροντα. 
 
Πολλά από αυτά τα έχω ήδη αναφέρει σε άλλες παρεμβάσεις μου αλλά στο παρόν θα ήθελα να επικεντρωθώ σε μία πτυχή της ανάπτυξης ειδικά της Βορείου Ευβοίας. Η Βόρειος Εύβοια δεν είναι μόνο δάση, βοσκότοποι, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τουριστικές παραλίες αλλά και υπέδαφος. 
 
Εδώ υπάρχουν δύο από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελλάδος. Η μία είναι αυτή της ΛΑΡΚΟ που μετά από την σκανδαλώδη μεταπολιτευτική διαχείριση κομματικής έμπνευσης ευρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης και πώλησης. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα νικελιούχα κοιτάσματα λατεριτών όχι μόνο της Ευβοίας, αλλά της Λοκρίδας και της Καστοριάς με μεταλλουργικό εργοστάσιο στην Λάρυμνα όπου παράγεται σιδηρονικέλιο.  
 
Η άλλη δραστηριότητα είναι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων μαγνησίτη, γνωστός ως λευκόλιθος. Σήμερα εδώ δραστηριοποιείται η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ που μετά δυσκολίας προσπαθεί να αναβιώσει την παλιά δόξα της FIMISCO του γνωστού Συγκροτήματος Σκαλιστήρη. Τότε εργάζοντο πάνω από 3000 άτομα τα οποία προήρχοντο από τα χωριά που σήμερα μάθαμε ότι εκκενώθηκαν με τις φωτιές, από το Σπαθάρι, την Κήρινθο και την Λίμνη μέχρι την Αγία Άννα, την Κερασιά, τους Παπάδες και τις Γούβες. Η εταιρεία είχε κατακόρυφη ανάπτυξη της παραγωγής που περιελάμβανε εξόρυξη και εμπλουτισμό λευκολίθου, κλιβάνους για την παραγωγή καυστικής και διπύρου μαγνησίας εξαιρετικής ποιότητας και εργοστάσιο τελικού προϊόντος πυριμάχων τούβλων περιζήτητων ανά τον κόσμο έως την Ιαπωνία και κυρίως στην Ευρώπη. Η FIMISCO έκλεισε μετά από την κρατικοποίηση της κατά την μεταπολίτευση πράγμα που ανάγκασε και εμένα να εγκαταλείψω την εκεί καριέρα μου, αρχικά ως Προϊστάμενος Έρευνας και στην συνέχεια Τομεάρχης Παραγωγής και να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Περιττό να πω ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας, τελευταίας τεχνολογίας, πουλήθηκε για “παλιοσίδερα”. 
 
Όλη η καμένη περιοχή από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο ευρίσκεται πάνω σε μαγνησιοπυριτικά οφιολιθικά πετρώματα μέσα στα οποία ευρίσκονται φλέβες λευκολίθου απαραίτητου για την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Οποιαδήποτε επιτροπή ανάπτυξης της περιοχής πρέπει να λάβει σοβαρά αυτήν την δυνατότητα. Θα σας φανεί παράξενο και ίσως αντιδεοντολογικό, αλλά έχω πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, τώρα με τις φωτιές, φάνηκε η γη και μαζί με τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να δοθεί άδεια γεωλογικής χαρτογράφησης και έρευνας της περιοχής. Αν το πεις αυτό στους πολιτικούς και τους επαγγελματίες οικολόγους θα σε κυνηγήσουν όπως κυνήγησαν και μένα όταν προσπάθησα να κόψω ένα από τα πολλά πεύκα που φύτρωσαν στο χωράφι μου στην Κήρινθο όσο εγώ έλειπα στην Κρήτη.  
 
Σήμερα τα καμίνια λευκολίθου στην Εύβοια ψήνουν λευκόλιθο Τουρκίας, όπως οι τηλεοράσεις δείχνουν τις τουρκοσειρές για τις οποίες διαμαρτύρεται ο ΙΗΑ. Αλλοίμονο μας εάν οι επιτροπές ανάπτυξης των καμένων οριστούν με κριτήριο την εκλογική ισχύ των κομμάτων, την ψευδο-οικολογική αντίληψη που έχει δημιουργηθεί ή την αίγλη των ονομάτων και όχι την εμπειρία που προέρχεται από τον μόχθο διαχείρισης της ισορροπίας της φύσης και των αναγκών της ζωής. Ο όρος οικολογία σημαίνει οργάνωση του οίκου μας που πρέπει να εξυπηρετεί τις άμεσες και μακροχρόνιες ανάγκες επιβίωσης και δεν είναι ιερή αγελάδα που δεν πρέπει να αγγίζουμε. 
 
Καθηγητής Ηλίας Σταμπολιάδης 
Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός 
Μέλος του ΙΗΑ 
Χαλκίδα



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.