4 Αυγούστου 2021

Παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Ενδημικά φαινόμενα αποτελούν ο λαϊκισμός, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Βασίλης Διγαλάκης οργάνωσε ειδική συνεδρίαση της, με θέμα «Παιδεία στα Μέσα ενημέρωσης: Παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις».
 
Κατά τη συνεδρίαση περιγράφτηκε η ζοφερή κατάσταση ως προς την παραπληροφόρηση στη χώρα μας και υποδείχθηκε να υπάρξει Παιδεία στα ΜΜΕ. Βεβαίως πριν από την Παιδεία, με την οποία πρέπει να εφοδιαστούν οι δημοσιογράφοι, και την εκ μέρους τους τήρηση του κώδικα δεοντολογίας, το καίριο έργο της Πολιτείας είναι η Παιδεία στους νέους ανθρώπους. Έτσι θα μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα, την χειραγώγηση από την έντιμη ενημέρωση, την από ολοκληρωτικές ιδεολογίες και υλιστικά συμφέροντα πλύση εγκεφάλου και παραπληροφόρηση, από την είδηση, τη σύμφωνη με τις δημοκρατικές αρχές και ηθικές αξίες.  
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στην εν λόγω συνάντηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τόνισε ότι είναι αναγκαία η επαρκής οχύρωση του πολίτη, ώστε να είναι δύσπιστος, με την καλή έννοια, και να μη δέχεται αμάσητα ό,τι κατά κόρον τερατολογίες κυκλοφορούν. Άλλη επιστήμονας στην ίδια ημερίδα είπε να δοθεί έμφαση στον πληροφοριακό προγραμματισμό και την κριτική σκέψη στην ψηφιακή εποχή.  
 
Όλα όσα ελέχθησαν στην Επιτροπή ήσαν διαπιστώσεις, συμβουλές, ευχές. Όμως πέραν των διαπιστώσεων του προβλήματος και της εκφράσεως ανησυχίας, για το πρόβλημα της επίδρασης που ασκούν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού η παραπληροφόρηση και ο λαϊκισμός δεν εθίγη η ουσία της λύσεως. Και επαναλαμβάνω, αυτή είναι η καλλιέργεια της ανθρωπιστικής Παιδείας από το Νηπιαγωγείο έως και το Πανεπιστήμιο. Λύση λυσιτελή στο πρόβλημα δεν αποτελούν τα σεμινάρια σε διαμορφωμένες συνειδήσεις, αλλά η εξ απαλών ονύχων, δια της Παιδείας, καλλιέργεια και διαμόρφωση κριτικής σκέψης.  
 
Εδώ και χρόνια η Ελλάδα μπήκε σε περίοδο παρακμής επειδή υποβάθμισε την Παιδεία και υπονόμευσε την ιδιοπροσωπία Της. Οι ίδιοι μετατρέψαμε τις συνειδήσεις μας σε πνευματικές εκτάσεις, όπου ανθεί ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση και όπου η έλλειψη ήθους προβάλλεται ως πολιτική και κοινωνική ορθότητα. Επίσης τα σχολικά προγράμματα παρασκευάζουν ανθρώπους που εξυπηρετούν την παραγωγή και δεν δημιουργούν πολίτες που πρώτα αποκτούν αξίες και έτσι γίνονται άριστοι σε ό,τι και αν απασχοληθούν. Η πικρή αλήθεια είναι πως χωρίς ουσιαστική Παιδεία όχι μόνο η παραπληροφόρηση δεν αντιμετωπίζεται αλλά και το μέλλον της χώρας υπονομεύεται και η Δημοκρατία κινδυνεύει, όπως μας δίδαξαν οι Πλάτωνας και Αριστοτέλης. 
 
Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη ζει σε βαθιά παρακμή Παιδείας και θεσμών και το παράλογο είναι ότι όσοι την κυβερνούν αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτήν... Την ίδια ώρα άλλες χώρες, με διαφορετικούς πολιτισμούς και με άλλα μη δημοκρατικά συστήματα εξουσίας ισχυροποιούνται και κινούνται για να καταλάβουν τον χώρο, που η αβελτηρία μας και η εκ των έσω υπονόμευση του πολιτισμού μας τους αφήνει..-



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.