7 Ιουνίου 2021

Θα δικαιώσει ο Άρειος Πάγος τον Τσαβούσογλου;

Δεν είναι εύκολο να ζεις στη χώρα αυτή όντας Έλληνας συνειδητός κι όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Ακόμα χειρότερα όμως είναι τα πράγματα αν ζεις στην εσχατιά της Θράκης. Εκεί όπου στα μύρια προβλήματα που σου δημιουργεί (δημιουργεί, όχι απλώς δεν λύνει!) το λεγόμενο και ελληνικό κράτος προστίθεται άλλο ένα, διόλου δευτερεύον: το ασίγαστο “ενδιαφέρον” της βαρβαρικής γείτονος.
 
Ζώντας σε μιαν άλλη ελληνική περιφέρεια μπορεί κανείς να υποφέρει από την μαφία του κομματισμού, από τον άνωθεν ορχηστρωμένο αφελληνισμό, από την ενδημική εξαχρείωση της κοινωνίας, από τον επιδοτούμενο λαθροεποικισμό, από την οικονομική υπανάπτυξη… Πολλά μπορεί κανείς δικαίως να αναφέρει. Όμως, τουλάχιστον δεν νιώθει να τον απειλεί και κάποια “κοσοβάρικη” προοπτική – αυτόν ή τα παιδιά του!
 
Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά; Είναι πολύ σοβαρότερα. Γιατί στο Κόσοβο υπήρχε ένας έξωθεν σχεδιασμός για την ήττα των Σέρβων, ένας αντίπαλος πολύ ισχυρός για να τον παλέψει οποιαδήποτε κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Και βεβαίως η γεωπολιτική πραγματικότητα σε συνδυασμό με την δημογραφία δεν άφηναν πολλά περιθώρια αντίστασης. Εδώ όμως; Σήμερα σε ό,τι αφορά τη Θράκη το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εξουσία που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, τελεία. 
 
Δεν λέω “η Κυβέρνηση”, γιατί είναι ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας εντός κι εκτός αυτής που μας οδηγεί όλους, αργά αλλά σταθερά, προς ένα ντροπιαστικό τέλος. Αυτή η παρακμιακή κατρακύλα, μετά τα επαχθή Μνημόνια και τον διασυρμό των Πρεσπών, μας έφερε στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων κοντά σε μιαν ακόμη πιο ολέθρια εξέλιξη: την δικαίωση των τουρκώνυμων σωματείων της Θράκης στον Άρειο Πάγο. Μιλάμε για τη ντε φάκτο αποδοχή των ισχυρισμών της Άγκυρας περί “τουρκικής μειονότητας”, τίποτε λιγότερο. 
 
Βαδίζουμε στον 8ο μήνα μετά τη συζήτηση της υπόθεσης της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” και η απόφαση ακόμη δεν έχει βγει. Παράλληλα καθυστερεί και το από εξαμήνου αναμενόμενο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη – άραγε να συσχετίζονται οι δύο υποθέσεις; Σύμφωνα με τον πάντα καλά πληροφορημένο Μανώλη Κοττάκη επίκειται η έκδοση απόφασης που θα θάψει τα ελληνικά συμφέροντα, λόγῳ των πολιτικών πιέσεων που ασκούνται. Δεν γνωρίζω αν αυτό ισχύει, όμως το κρίνω πολύ πιθανό με βάση το πρόσφατο κλίμα της ελληνοτουρκικής ευωχίας και την παρουσία του μητσοτακέϊκου στα πράγματα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η πρώτη ήττα της χώρας μας στο συγκεκριμένο ζήτημα έλαβε χώρα το 2008, με τη Ντόρα Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ. Τότε που 2-3 ενέργειες/αποφάσεις οδήγησαν στην απώλεια της υπόθεσης ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου, υπόθεση της οποίας τα απόνερα λουζόμαστε σήμερα, όπως γράφαμε και πέρυσι. 
 
Οι Θρακιώτες έχουν το λόγο 
 
Όλες οι πρόσφατες ενδείξεις είναι στην αρνητική κατεύθυνση και το γενικό πολιτικό σκηνικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίχως αντίπαλο, δεν ευνοεί. Αν μάλιστα υπάρχει και ξένη πατρωνεία που σπρώχνει την Κυβέρνηση σε μια υποχώρηση χάριν της “εξομάλυνσης” των σχέσεών μας με την Τουρκία, ζήτω που καήκαμε. 
 
Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία όπου η μεν Ελλάδα βρίσκει έτοιμους συμμάχους σε (Μέση) Ανατολή και Δύση χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι της, η δε Τουρκία έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε ποτέ εντός του ΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου και η οικονομία της πλήττεται σοβαρά! Προστρέχει λοιπόν ο πιεσμένος νεοσουλτάνος στον καϊμακάμη της Αθήνας για ανέξοδες φιοριτούρες και ανέλπιστες επιτυχίες… 
 
Ο τελευταίος λόγος ανήκει σ΄ εμάς, στους Έλληνες της Θράκης, να δηλώσουμε την “κόκκινη γραμμή” μας. Ενδεχομένως μια πρωτοβουλία που θα συσπειρώσει τις όποιες ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας θα διαμήνυε στο εξουσιαστικό σύστημα της πρωτεύουσας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε νέα προσφυγιά. Οι παππούδες μας ήρθαν από την ανατολική Θράκη με έναν “μποχτσά” στην πλάτη, χωρίς να έχει πέσει μία ελληνική σφαίρα για να υπερασπιστεί τον τόπο τους, και δυστυχώς δεν έριξαν στον Καιάδα το κοτζαμπάσικο σύστημα του παλιοελλαδιτισμού. Αν εκατό χρόνια μετά υποχρεωθούμε εμείς, τα εγγόνια τους, να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, ας βγάλουμε τουλάχιστον αληθινούς τους φόβους των Γουναραίων. 
 
Κώστας Καραΐσκος 
 
(KK, slpress, 3-6-21) 
 
Υ.Γ. Στή φωτογραφία εἶναι ἡ δήλωση τῆς προγιαγιᾶς μου γιά τήν περιουσία πού “διηρπάγη ὑπό τῶν Τούρκων” στίς Σοφίδες τῆς Ἀνατολικῆς Θράκης, παίρνοντας τόν δρόμο τῆς προσφυγιᾶς γιά τήν Κομοτηνή. tourkikanea.gr
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.