7 Φεβρουαρίου 2021

Θράσος από το ΕΛΙΑΜΕΠ της «ελληνοτουρκικής συνεργασίας»: «Μισαλλόδοξοι και ακραίοι όσοι μας ασκούν κριτική». Ζούμε την εποχή που οι προδότες βγάζουν γλώσσα....

Ανακοίνωση για την κριτική που του ασκείται το τελευταίο διάστημα εξέδωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το οποίο έχει μετατραπεί σε... «ναό» της ενδοτικής πολιτικής απέναντι στη Τουρκία, με μελέτες και εισηγήσεις, επιεικώς μειοδοσίας και τα στελέχη του να αναλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως είχε συμβεί και στην κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου.
 
Το ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει «γραμμή» αλλά, (και όλως τυχαίως) όλοι μα όλοι οι συνεργάτες του, συγκλίνουν στην «οπτική» μιας ευημερούσας και ισχυρής Ελλάδος η οποία θα βρει το δίκιο της ειρηνικά και βάσει του… «διεθνούς δικαίου», πάντα, του ίδιου δικαίου που επικαλείται και η Τουρκία φυσικά.
 
Τώρα πως γίνεται όλοι μα όλοι οι συνεργάτες του συγκεκριμένου ιδρύματος να έχουν ακριβώς την ίδια οπτική δηλαδή αυτή του περίφημου «έντιμου συμβιβασμού» και κανείς να μην έχει μια διαφορετική άποψη, για μια πιο ενεργή και όχι παθητική στάση της Ελλάδας απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό είναι ένα ερώτημα. 
 
H ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜEΠ: 
 
«Τον τελευταίο καιρό το ΕΛΙΑΜΕΠ δέχεται συστηματικές επιθέσεις από διάφορους ακραίους κύκλους. 
 
Ίσως είναι μια ευκαιρία να ξανασυστηθούμε. Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα ανεξάρτητο, μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα και «δεξαμενή σκέψης», με λειτουργία πάνω από 30 χρόνια. 
 
Στα διοικητικά και συμβουλευτικά όργανά του μετέχουν διαχρονικά προσωπικότητες υψηλού κύρους από τον διπλωματικό, στρατιωτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, με καίρια συμβολή στα δημόσια πράγματα της χώρας. Στις δημόσιες εκδηλώσεις του συστηματικά συμμετέχουν εν ενεργεία και πρώην Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών και μέλη όλων των κυβερνήσεων της χώρας. 
 
Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχει «μέλη» αλλά ερευνητές ή συμβούλους, καθηγητές, πρώην διπλωμάτες και ειδικούς σε διάφορους κλάδους και με ευρύτερη καταξίωση. Κανείς τους δεν δεσμεύει το ΕΛΙΑΜΕΠ ούτε δεσμεύεται από αυτό. Καθένας και καθεμία εκφράζουν ελεύθερα την ατομική τους άποψη. 
 
Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχει «γραμμή». Έχει όμως μια συγκλίνουσα οπτική των συνεργατών του: υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής μιας ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδας, των δημοκρατικών αξιών, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου. 
 
Το ΕΛΙΑΜΕΠ συνεργάζεται με πολλά αντίστοιχα ιδρύματα ή δεξαμενές σκέψης του εξωτερικού και με πολλές επιφανείς προσωπικότητες από άλλες χώρες. Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από τη τακτική συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα του Ιδρύματος και στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει. 
 
Η διαδρομή μας είναι δημόσια και διαφανής, οι εκδηλώσεις, δηλώσεις, δημοσιεύσεις, τα οικονομικά στοιχεία κι οι πηγές χρηματοδότησης (κυρίως ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, προγράμματα ερευνητικής αριστείας) είναι όλα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ. 
 
Το ΕΛΙΑΜΕΠ καταγράφεται συστηματικά ως το πλέον αναγνωρίσιμο διεθνώς think tank της Ελλάδας, και ένα από τα σημαντικότερα σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2017 «για το σημαντικό έργο του στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Άμυνας και της Ασφάλειας». 
 
To ΕΛΙΑΜΕΠ καλλιεργεί τον ελεύθερο, ουσιαστικό και πλουραλιστικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων. 
 
Αρκετοί ερευνητές και σύμβουλοι του ΕΛΙΑΜΕΠ, όχι όλοι, υποστηρίζουν σήμερα ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία είναι ο διάλογος, σίγουρα όχι όμως με το πιστόλι στον κρόταφο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και στο βάθος η Χάγη.  
 
Αυτή τυχαίνει να είναι και η επίσημη άποψη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τουλάχιστον δυο ακόμα κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κανείς βέβαια δεν τρέφει αυταπάτες για το καθεστώς Ερντογάν. 
 
Ως φόρουμ δημόσιου διαλόγου, το ΕΛΙΑΜΕΠ φιλοξενεί ένα εύρος απόψεων. Αποδέχεται πλήρως την κριτική, ακόμα και στα ακραία όριά της, ακόμα και την κακόβουλη. 
 
Δεν θα ανεχτεί όμως πλέον τη συστηματική κατασυκοφάντηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που επιδιώκει να πλήξει την καλή φήμη του Ιδρύματος, αμφισβητώντας την ακεραιότητα και τον πατριωτισμό του Ιδρύματος και των στελεχών του. 
 
Για το λόγο αυτό το ΕΛΙΑΜΕΠ κατέθεσε αγωγή εναντίον συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος σε ραδιοφωνική εκπομπή προέβη σε βαρύτατα προσβλητικές, ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές εναντίον του ιδρύματος και των στελεχών του. 
 
Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή την πρόσφατη περίοδο έντασης με την Τουρκία, η ευκολότερη επένδυση για πολλούς είναι το εμπόριο υπερπατριωτισμού για εγχώρια κατανάλωση. Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο: να υπερασπίζεται την Ελλάδα σε απαιτητικά διεθνή ακροατήρια, αντλώντας από το κεφάλαιο της ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας του που χτίστηκε με σοβαρή δουλειά τριάντα και πλέον ετών. 
 
Μόνο τους τελευταίους 8 μήνες: 
 
Δημοσιεύσαμε μελέτες, στα ελληνικά και αγγλικά, με τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες από την σκοπιά του διεθνούς δικαίου. 
 
Εξετάσαμε γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης της Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας προσκρούει στην πολιτική επιθετικής κλιμάκωσης που ακολουθεί η Τουρκία κατά την τελευταία πενταετία. 
 
Αναλύσαμε την επιθετικότητα και τις εμμονές της Τουρκίας υπό το καθεστώς Ερντογάν. 
 
Παρουσιάσαμε αναλυτικά με αριθμούς και infographics (πληροφοριογρσφήματα) την εμπορική αλληλεξάρτηση Τουρκίας και Δύσης. 
 
Αναθέσαμε και φιλοξενήσαμε από κοινού με κορυφαίο αμερικανικό think tank μελέτη διακεκριμένου διεθνούς διπλωμάτη για το πώς το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση. 
 
Εξετάσαμε γιατί οι πρόσφατες συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο επιβεβαιώνουν το σεβασμό της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. 
 
Επιχειρηματολογήσαμε γιατί η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική που να συνθέσει τη λογική της δέσμευσης με την ανάγκη της αναχαίτισης της επιθετικής και αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. 
 
Εξετάσαμε την κλιμάκωση των διενέξεων της Τουρκίας με τους γείτονές της σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. 
 
Προτείναμε την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης των αμυντικών σπουδών στην Ελλάδα. 
 
Αναλύσαμε τον τουρκικό ηγεμονικό αναθεωρητισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνογαλλική συμμαχία. 
 
Αναλύσαμε τις επιπτώσεις μιας επανεκλογής Τραμπ και τα διλήμματα της Τουρκίας απέναντι στη Δύση. 
 
Εξηγήσαμε γιατί η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση περνάει από την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ως κράτους που απειλεί την ασφάλεια χώρας-μέλους της ΕΕ. 
 
Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε σε βάθος το περίπλοκο πλέγμα των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας. 
 
Αναλύσαμε την προέλευση και τις επιπτώσεις των συγκρουσιακών σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας, Σίσι και Ερντογάν. 
 
Γυρίσαμε podcasts στα αγγλικά προκειμένου να βοηθήσουμε το διεθνές κοινό να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη δύσκολη γειτονιά και τις λύσεις που μπορεί να δώσει το διεθνές δίκαιο. 
 
Διοργανώσαμε διαδικτυακές συζητήσεις, στα αγγλικά, με διακεκριμένους διεθνείς διαμορφωτές πολιτικής και αναλυτές. Συζητήσεις που μεταξύ άλλων ανέδειξαν τους συσχετισμούς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Διεθνείς συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν και την Ανατολική Μεσόγειο, για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, την επόμενη μέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές για την Ανατολική Μεσόγειο, τις διατλαντικές σχέσεις. 
 
Αυτά είναι λοιπόν ορισμένα από όσα κάναμε τους τελευταίους 8 μήνες, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής αλλά και να προβάλλουμε την οπτική της Ελλάδας στις προκλήσεις που διέρχεται η δύσκολη περιοχή μας. 
 
Απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους ανθρώπους, στηρίζοντας συστηματικά τη χώρα μας στο διεθνή διάλογο. Χωρίς κραυγές, με σοβαρότητα, εγκυρότητα και ψυχραιμία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και δεν θα φοβηθούμε κάποιους μισαλλόδοξους, ούτε θα δεχτούμε μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν».
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Το τι είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ το ξέρουμε εδώ και χρόνια...
Αλλα επειδή κάποιοι μπορεί να διαβάζουν το μηνυμά τους και να αμφιβάλουν υπάρχει κρυμμένη η προδοσία ακόμα και μέσα στα ίδια τα λόγια τους...
Παρατηρήστε με πόσο ξενομανή τρόπο διαφημίζουν τις ΗΠΑ, την νεοταξική φασιστική ΕΕ αλλά και γενικά το ότι κάνουν στα αγγλικά διαλέξεις και συναντήσεις...
Αντί απάντησης τους έχω λοιπόν τα λόγια ενός ακραίου και μισαλλόδοξου όπως όλοι έμεις οι Ελληνες πατριώτες...
Του πρώτου μας κυβερνήτη Καποδίστρια:
"Ἡ νίκη θὰ εἶναι δικὴ μας, ἂν βασιλεύει τὴν καρδίαν μας, θεὸς ζηλότυπος, μόνο τὸ αἴσθημα τὸ Ἑλληνικό, ὁ φιλήκοος τῶν ξένων εἶναι προδότης".
Λόγια απόλυτα και σταράτα.... 
 
Κι επειδή στο διαδίκτυο τίποτα δεν σβήνεται ολοκληρωτικά ας παραθέσουμε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες των "μεγάλων πατριωτών" του ΕΛΙΑΜΕΠ...
 










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.