5 Ιανουαρίου 2021

Micro drones για κάθε στρατιώτη και η ελληνική “NEM-4 Micro” διάσταση

Όταν η συζήτηση πηγαίνει στα drones που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές δυνάμεις, το μυαλό πηγαίνει συνήθως σε μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και την εκτέλεση αποστολών χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο μάχης. 
 
Παρόλα αυτά, αρκετές εταιρείες πειραματίζονται με πολύ μικρότερα drones που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του βασικού εξοπλισμού των στρατιωτών. Ένα από αυτά ονομάζεται Bug και αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία UAVTEK σε συνεργασία με τη BAE Systems.
 
Έχει πολύ μικρό μέγεθος, ζυγίζει μόλις 196gr, μπορεί να κινείται με ταχύτητα 80 km/h και η εμβέλεια του φτάνει τα 2km από τη θέση του χειριστή, επομένως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα από τον κάθε στρατιώτη για την παρακολούθηση στόχων και περιοχών.  
 
Η αυτονομία του ξεπερνά τα 40 λεπτά πτήσης, ενώ όλη η επικοινωνία με το σύστημα χειρισμού όπως και οι πληροφορίες που καταγράφει είναι κρυπτογραφημένες και δεν αποθηκεύεται τίποτα σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροών σε περίπτωση που καταρριφθεί ή πέσει στα χέρια του εχθρού.  
 
Παρά τη μικρή και ελαφριά κατασκευή, η UAVTEK τονίζει ότι πληροί όλα τα πρότυπα ανθεκτικότητας και δυνατότητας πτήσης σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Howard Humphries, CEO της UAVTEK, το Bug μπορεί να κάνει πράγματα που δεν έχουμε δει από άλλα drones μέχρι σήμερα και το κλειδί είναι η διάδοση των δεδομένων μέσω του συστήματος πτήσης UAVTEK.  
 
Αυτό επιτρέπει στον χειριστή να λαμβάνει την εικόνα και την τηλεμετρία του drone που προστατεύονται από κρυπτογράφηση, ενώ η εταιρία έχει αποδείξει πως μπορεί να συνδεθεί σε στρατιωτική ραδιοφωνική συχνότητα για τη μετάδοση των δεδομένων σε ένα τέτοιο δίκτυο. Εκτός από το πρώτο Bug, η εταιρεία αναπτύσσει και το MK3 Bug, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.  
 
Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται ως “game-changer” για την κατηγορία των nano-drones, διότι διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό για να τοποθετείς επάνω του διάφορα εξαρτήματα όπως υψηλής ανάλυσης θερμική κάμερα, LiDAR για τρισδιάστατη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος, αισθητήρες αερίων κλπ.  
 
ΠΗΓΗ: techgear  
 
Σχόλιο DP: Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτό τον τεχνολογικό τομέα δεν απουσιάζει η Ελλάδα. Μια εγχώρια εταιρεία η ΝΕΜ παρουσίασε το 2019 το micro drone NEM-4 Micro. Το ελληνικό micro drone είναι εξοπλισμένο με 4 ηλεκτροκινητήρες τύπου ΝΕΜ-2205. Το Micro-Drone NEM-4 Micro έχει αυτονομία 10 λεπτά και μπορεί να πετάξει σε απόσταση 1 χλμ με μέγιστη ταχύτητα πλεύσης 200 χλμ/ώρα.  
 
Η διάμετρος του Drone είναι 220 χλστ, το βάρος κενό του ΝΕΜ-4 Micro είναι 300 γραμμάρια, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 200 γραμμάρια και το συνολικό βάρος απογείωσης είναι 500 γραμμάρια. Το ΝΕΜ-424 μπορεί να πετάξει ακόμη και με 7 Μποφόρ, εξοπλισμένο με μία μικροκάμερα Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των παραπάνω Drone είναι Carbon Fiber tube/play και Aviation Aluminum 6061/7075.  
 
Φυσικά, όπως είναι λογικό για το ελληνικό “σύστημα”, δεν υπήρξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στο διαχρονικό “δόγμα” ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Μετά από αυτό μπορούμε όλοι μαζί να μοιραστούμε το “όνειρο καλοκαιρινής νυκτός” πολιτικών για την επανεκκίνηση της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Βοήθειά μας.
 
Αυτό, σε συνθήκες χαμηλών εξοπλιστικών προϋπολογισμών και των άπειρων προβλημάτων που σωρεύτηκαν και λόγω της επικρατούσας ακόμη νοοτροπίας, είναι αυτοκαταστροφικό. Ξαφνικά “ανακαλύπτουμε” τι έχουν κάνει οι άλλοι και απλώς τρέχουμε. Φυσικά, λύσεις δεν είναι και οι ανοησίες προσώπων της βιομηχανίας που απλώς θέλουν να βάλουν το χέρι στο μέλι χωρίς να παράγουν τίποτα, διότι δεν ξέρουν και απλά θέλουν το κράτος να υποχρεούται να τους δίνει δουλειά χωρίς να κάνουν τίποτα.  
 
defencepoint.gr 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.