20 Ιανουαρίου 2021

Αποκάλυψη-σοκ Le Monde: Τα εμβόλια Pfizer που κάνουν οι πολίτες είναι διαφορετικά από των δοκιμών - Πιέστηκε ο ΕΜΑ

Σε μία αποκάλυψη-σοκ προχώρησε η εφημερίδα Le Monde η οποία δημοσίευσε διαρρεύσαντα email του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που αποδεικνύουν πως ο οργανισμός πιέστηκε για να εγκρίνει το εμβόλιο για το οποίο είχε σοβαρές αμφιβολίες.
 
Μάλιστα τα emails αποκαλύπτουν πως η Pfizer χρησιμοποίησε διαφορετικά υψηλότερης ποιότητας εμβόλια στις δοκιμές από ότι στη μαζική παραγωγή, κάτι για το οποίο ανησυχούσε ο EMA, καθώς γι' αυτά τα χαμηλότερης ποιότητας εμβόλια που κάνουν οι πολίτες δεν υπάρχουν στοιχεία!
 
Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει αφορούν e-mails έχουν σταλεί μεταξύ 10 και 25 Νοεμβρίου από διάφορους αξιωματούχους του Οργανισμού. 
 
Τι έδειξαν τα e-mails
 
Για παράδειγμα, σε αλληλογραφία με ημερομηνία 12ης Νοεμβρίου, ένας υπάλληλος του EMA αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, ενώ επιμένει ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν ταυτόχρονα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τονίζει ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να προχωρήσουν σε εθνικές διαδικασίες (έγκρισης) πριν από την έγκριση σε επίπεδο ΕΕ. 
 
Σε επιστολή με ημερομηνία 19η Νοεμβρίου, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του EMA αναφέρει μια τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε μια αρκετά τεταμένη ατμόσφαιρα και κατέστησε σαφές τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο EMA εάν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ανεξάρτητα από το αν είναι αυτές είναι ρεαλιστικές ή όχι. 
 
Μια μέρα μετά, στις 20 Νοεμβρίου -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde-, ο ίδιος αξιωματούχος γράφει στη δανέζικη ρυθμιστική αρχή ότι εξεπλάγην όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκατέβαλε τα δύο εμβόλια που θα λάβουν άδεια μέχρι το τέλος του έτους. Επρόκειτο για αυτά της Pfizer / BioNTech και της Moderna.  
 
«Υπάρχουν ακόμα προβλήματα και με τα δύο» είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος του EMA στο διερχόμενο email. 
(σσ. δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το εμβόλιο της Pfizer κατασκευάζεται στην Γερμανία). 
 
Ακόμα, υπάρχουν έγγραφα, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τρεις βασικές ανησυχίες που εξέφρασε η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech τον Νοέμβριο.  
 
Οι ανησυχίες είναι η απουσία έγκρισης σχετικά με ορισμένες μονάδες παραγωγής, η έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές παρτίδες του εμβολίου και, το σημαντικότερο, οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ των εμπορικών παρτίδων εμβολίων και εκείνων που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές. 
 
Ο ΕΜΑ πίστευε ότι η μαζική παραγωγή του εμβολίου είχε μειώσει την καθαρότητα του RNA που περιέχεται στο εμβόλιο και ότι λιγότερο αυστηρές μέθοδοι παραγωγής θα κάνουν το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό και λιγότερο ασφαλές.
 
Τι ισχυρίστηκε ο ΕΜΑ 
 
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή επέμεινε ότι οι άδειες κυκλοφορίας για τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna χορηγήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου αντίστοιχα «μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση»
 
Η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι «παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, υπήρχε πάντοτε συναίνεση σε ολόκληρη την ΕΕ να μην συμβιβαστούν τα πρότυπα υψηλής ποιότητας και βασιζόταν στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και τίποτα άλλο». 
 
Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ΕΜΑ τονίζεται πως τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί με σκοπό να «σπείρουν» δυσπιστία όσον αφορά στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων. 
 
«Τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
 
Παρ’ όλα αυτά η γαλλική Le Monde ισχυρίζεται πως είναι δύσκολο τα εν λόγω αρχεία να έχουν παραποιηθεί, μιας και στα αρχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται και ο παραλήπτης του εγγράφου, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την παραποίησή τους.
 
Επίσης ο EMA παραδέχτηκε ακόμη στη γαλλική εφημερίδα, η οποία μελέτησε κάποια από την αλληλογραφία που χρονολογείται από το Νοέμβριο, ότι τα συγκεκριμένα e-mail αντικατοπτρίζουν ζητήματα και συζητήσεις που υπήρχαν τότε. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.