17 Ιανουαρίου 2021

Η ελληνική σημαία ως σύμβολο του γένους

Γράφει ο Παναγιώτης Γέροντας 
 
Η ελληνική Σημαία καθιερώθηκε ως σύμβολο του γένους κατά τις εργασίες της Α’ Εθνοσυνέλευσης που έλαβε χώρα στην Επίδαυρο.
 
Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η απόφαση 540 του εκτελεστικού, υπογεγραμμένη από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, πρόεδρο του. Το διάταγμα όριζε για τις σημαίες ότι:   
 
α) των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού  
 
β) η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν’ εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού κυανοχρόου.
 
Πριν από την καθιέρωση της σημαίας στους Έλληνες Επαναστάτες υπήρχαν πολλές σημαίες πολλών χρωματισμών. Υπήρχαν όμως διάφορα μοτίβα, τα οποία επαναλαμβάνονταν, όπως ο Σταυρός, ο Φοίνικας κ.α. Ο Σταυρός ιδίως ευρισκόταν σε περίοπτη θέση στις περισσότερες από αυτές τις σημαίες αποδεικνύοντας περίτρανα την σημασία του Χριστιανισμού για τους Επαναστάτες.  
 
Οι ίδιοι οι Έλληνες της εποχής προέβαλαν την Επανάσταση ως εθνική και όχι κοινωνική “για να μην μάς πουν οι Ευρωπαίοι καρμπονάρους”. Οι Έλληνες προσπαθούσαν να δείξουν ότι ήταν ένα χριστιανικό έθνος που πολεμούσε απέναντι “στον βάρβαρο Ασιάτην δυνάστην”. 
 
Σκέψεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821  
 
Ο τρόπος που διδασκόμαστε την Ελληνική Επανάσταση στα ελληνικά σχολεία αλλά και πανεπιστήμια τελικά μειώνει στα μάτια μας την σημασία της καθώς μας την παρουσιάζουν σαν ένα σύνολο στρατιωτικών μικροσυμπλοκων. Αυτό που τόνισα σε μάθημα στην Ναυτική Σχολή Πολέμου είναι ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν πάνω από όλα ένα υψίστης σημασίας πολιτικό γεγονός. Η Επανάσταση του 1821 συνέβη λίγα μόλις χρόνια μετά την ευρωπαϊκή παλινόρθωση του 1815, όταν καμία επανάσταση δεν θα γινόταν ανεκτή από το άτυπο ευρωπαϊκό Διευθυντήριο που είχε δημιουργηθεί. Όπως είπα επίσης στο ίδιο μάθημα: καμιά επανάσταση δεν επιτυγχάνει μόνη της αφού απέναντί της υπάρχει οργανωμένος στρατός. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μείνει ζωντανή. Και η Ελληνική Επανάσταση το κατάφερε οδηγώντας τις Μ. Δυνάμεις να επέμβουν μετά από 7 χρόνια σκληρών και αιματηρών αγώνων. Η Επανάσταση του 1821, ίσως δεν είναι υπερβολή να το πούμε, υπήρξε το προανάκρουσμα των Επαναστάσεων στο Βέλγιο και την Πολωνία το 1830 αλλά και αυτών του 1848 που σαρωσαν την Κεντρική Ευρώπη.  
 
Στην Ελληνική Επανάσταση έλαβαν μέρος οι ακόλουθες ομάδες:  
 
Α) Δημογεροντες (Κοτζαμπάσηδες)  
Β) Νοικοκυραίοι (Νησιώτες Εφοπλιστές)  
Γ) Η ελίτ του Πνεύματος  
Δ) Οι Επαγγελματίες των Όπλων (Κλέφτες – Αρματολοί – Κάποι)  
 
Καμίας ομάδας δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλος της. Θυμίζω ότι εξεγέρσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά είχαν αποτύχει και αυτό λόγω της ελλειμματικής στήριξης. Ας τους δούμε έναν έναν.  
 
Χάρις στους Δημογεροντες, οι οποίοι ήταν η αρχή του Τόπου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Επανάσταση βρήκε τα δίκτυα. Με απλά λόγια βρήκε την οργάνωση των ενοπλων ομάδων καθώς και την διοικητική μέριμνα. Πρέπει να σκεφτούμε εδώ ότι ένας στρατιώτης για να πολεμήσει θέλει ένδυση, φαγητό και οπλισμό.  
 
Οι Νησιώτες Νοικοκυραίοι εφοπλιστες [επί -οπλίζω] από την Ύδρα τις Σπετσες, τα Ψαρά, την Κάσο και αλλού απέκτησαν την κυριαρχία του Αιγαίου. Ο δυνατός εμπορικός στόλος τους άμα τη εκρηξει της Επαναστάσεως μετετράπη σε πολεμικό. Οι Οθωμανοί δεν μπορούσαν να διενεργησουν απόβαση στην Πελοπόννησο τελειώνοντας την Επανάσταση “μια και καλή”. Αναγκάζονταν να προσεγγίσουν δια ξηράς και εκεί ανελαμβαναν οι χερσαίες ελληνικές δυνάμεις με συνεχείς ενέδρες να τους εκκαθαρισουν.  
 
Η ελίτ του Πνεύματος, η οποία αποτελούταν από μορφωμένους Έλληνες, πολλούς Φαναριωτες, και ξένους (φιλέλληνες) της Ευρώπης, είχε διττή βαρυσήμαντη αποστολή. Από την μια έπρεπε να οργανώσουν εσωτερικά το κράτος δημιουργώντας μια γραφειοκρατία που θα κινούσε τις δομές της Επανάστασης. Από την άλλη φρόντιζαν για την διπλωματία στο Εξωτερικό. Έπρεπε να πειστεί η Ευρώπη ότι “δεν είμεθα καρμποναροι” και ότι θέλουμε να αποτινάξουμε “τον βαρβαρον Ασιατην δυναστην”. Τέλος οι διανοούμενοι ήταν αυτοί που προετοίμαζαν τον Ελληνισμό ιδεολογικά πριν την Επανάσταση.  
 
Τέλος, οι Επαγγελματίες των Όπλων, οι Κλέφτες, οι Αρματολοι και οι Κάποι. Αυτοί υπήρξαν η δύναμη κρούσης της Επανάστασης. Ψυχές ελεύθερες αλλά, μην το ξεχνάμε αυτό, και προνεωτερικές. Δεν ήταν άνθρωποι των σαλονιών. Ήταν άνθρωποι συνηθισμένοι στην λεηλασία και την λαφυραγωγια. Ένα από τα μεγάλα έργα της διοίκησης της Επανάστασης σε όλα τα επίπεδα από την Κυβέρνηση μέχρι τους ηγέτες στα πεδία των μαχών ήταν ακριβώς το ότι οι Κλέφτες και οι Αρματολοι κατέστησαν μια πολύ αποτελεσματική δύναμη κρούσης
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.