25 Ιανουαρίου 2021

Το Ιράν και το Ισραήλ προετοιμάζονται για πόλεμο...

Η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για έναν νέο πόλεμο.
 
Το ιρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη «συνθήκη άμυνας και ασφάλειας για τον άξονα της αντίστασης». Υπογράφοντας τη συνθήκη με τους συμμάχους, τα κράτη και τους μη κρατικούς φορείς του, το Ιράν θα δημιουργήσει επίσημα το δικό του στρατιωτικό μπλοκ τύπου ΝΑΤΟ ενόψει των καθημερινών αυξανόμενων πιθανοτήτων άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ. 
 
Ο ανεπίσημος άξονας της αντίστασης είναι ουσιαστικά στο δρόμο του να γίνει ένας οργανισμός που εγγυάται την ασφάλεια.  
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι σύμμαχοι και οι αντιπρόσωποι του Ιράν είχαν σημαντική επιτυχία. Ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού, σύμφωνα με το δίκτυο southfront.org, είναι οι Χούτι της Υεμένης. Επιπρόσθετα στις επιτόπιες εξελίξεις, δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν, προφανώς με τη βοήθεια του Ιράν, ακόμη περισσότερα όπλα αποτροπής για την αντιμετώπιση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.  
 
Δημιούργησαν επίσης μια βάση στη Νότια Υεμένη αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΗΑΕ να απομακρυνθούν από αυτήν, καθώς είπε ότι ο συνασπισμός Σαουδάραβας-ΗΑΕ δεν μπορεί να περιμένει να παραμείνει ασφαλής όσο είναι στην Υεμένη. Τέτοιες επιτυχίες στις συνθήκες του αυστηρού ναυτικού, του εδάφους και ακόμη και του αποκλεισμού του αέρα αποτελούν απόδειξη του γεγονότος ότι κάποια οργάνωση ανώτερου επιπέδου λαμβάνει χώρα πίσω από τα παρασκήνια.  
 
Το Ιράν βελτίωσε επίσης τις θέσεις του στη Συρία και το Ιράκ, παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να σταματήσουν τις κινήσεις του. Η Τεχεράνη επέκτεινε τις δυνατότητές της για πληροφόρηση κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ, ενώ οι αμερικανικές συνοδεία εφοδιασμού εκτοξεύονται τακτικά στο Ιράκ.  
 
Στο ευρύτερο, διεθνές μέτωπο, υπάρχει ελπίδα για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τον Joe Biden στον Λευκό Οίκο. Η πλήρης ανανέωση είναι πολύ ύποπτη, δεδομένου ότι το Ιράν είπε ότι ήταν δυνατή μόνο μετά την άρση κάθε κύρωσης, και εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν η νέα παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να προχωρήσει τόσο μακριά προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την κατάσταση.  
 
Το Ισραήλ αναμένει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς το IDF ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μαζικές ασκήσεις, προσομοιώνοντας έναν πιθανό σενάριο πολέμου. Κάθε κλάδος του στρατού σχεδιάζεται να συμμετάσχει, και οι δυνάμεις θα ωθηθούν τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Η άσκηση θα προσομοιώσει τη σύγκρουση του «χειρότερου σεναρίου».  
 
Η ισραηλινή ηγεσία δεν κρύβει ότι αυτό είναι ένα μήνυμα προς το Ιράν και τους συμμάχους του ότι η πιθανότητα ενός πολέμου παραμένει ανοιχτή χωρίς αμφισβήτηση και το Τελ Αβίβ επιθυμεί να δείξει τη δυναμική για να αποτρέψει οποιαδήποτε προληπτική επίθεση.  
 
Το Ιράν, ωστόσο, πιθανότατα δεν αποθαρρύνεται, καθώς η «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης Τραμπ απέτυχε προφανώς να επιτύχει κανέναν από τους στρατηγικούς της στόχους. Κατά τα τελευταία χρόνια η θέση της Τεχεράνης βελτιώθηκε και χρησιμοποιεί την ευκαιρία να επανεφευρεθεί ως εναλλακτικό κέντρο εξουσίας στη Μέση Ανατολή. Ο πυρήνας του Άξονα Αντίστασης έχει ενοποιηθεί και έχει αποκτήσει νέα δύναμη. Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ιράν, εάν πραγματικά δημιουργηθεί και επιτύχει να προσελκύσει τουλάχιστον μια ουδέτερη στάση απέναντί ​​της στους παγκόσμιους παίκτες, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, πιθανότατα θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και ενδεχομένως να επιφέρει μια προσεκτική εξομάλυνση των γεγονότων. Αυτό μένει να φανεί στο μέλλον, καθώς όλες οι πλευρές δείχνουν επίσης την ετοιμότητά τους για βαριές εχθροπραξίες. 
 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.