18 Ιανουαρίου 2021

Υπό νεοφιλελεύθερη κατοχή η Ελλάδα

Άδειοι δρόμοι, κλειστά μαγαζιά, φυλακισμένοι στα σπίτια τους άνθρωποι, θλίψη, δυστυχία…
 
Από τον Θύμιο Λυμπερόπουλο
 
Δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για να περιγράψεις το σκηνικό της Ελλάδας του 2021. Της Ελλάδας που τελεί υπό νεοφιλελεύθερη κατοχή και αιτιολογεί τα δεινά της ως μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Ας μη γελιόμαστε. Ο πόλεμος που ζούμε είναι πρώτα οικονομικός και μετά υγειονομικός. Αυτά που διακυβεύονται είναι η ελευθερία των ανθρώπων, η ελεύθερη βούληση, η ατομική επιχειρηματικότητα, η ατομικότητα γενικότερα. 
 
Η κατάργησή τους εξυπηρετεί την παγκοσμιοποίηση και το τσουβάλιασμα αξιών, ειδικών χαρακτηριστικών, εθνικών παραδόσεων, συλλογικών δράσεων. Η νέα τάξη πραγμάτων -γιατί περί αυτού πρόκειται- χρειάζεται πιόνια και μαριονέτες.  
 
Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν απειλήθηκε τόσο έντονα από τον ίδιο τον άνθρωπο. Η συσσώρευση πλούτου και δύναμης από μια χούφτα ανθρώπους μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στις κυβερνήσεις και στους λαούς τους. Πρόκειται για την ολική εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης, που πάνω της βασίζονται θεσμοί όπως η οικογένεια, η ιδιοκτησία, η απασχόληση. 
 
Στην κοινωνία που οραματίζεται ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός (και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο) πρωτοστατούν οι επιχειρήσεις και όχι οι άνθρωποι. Ζουν «βασιλικά» οι κατέχοντες και δουλικά οι υπόλοιποι. Η ατομική πρωτοβουλία μαστιγώνεται, ο οικονομικός στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιβάλλεται (κυρίως με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων), η εργασία είναι είδος προς εξαφάνιση. 
 
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει τη μοίρα του ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η αντίδραση. Πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να βγει μπροστά. Να βγει στον δρόμο.  
 
Η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται. Αυτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό από το 2015 και όποιος δεν το κατάλαβε τότε το καταλαβαίνει τώρα. Δεν έκρυψε ποτέ ότι θα στηρίξει τις πολυεθνικές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν έκρυψε ποτέ ότι δεν θέλει αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες στο εργασιακό κάδρο της χώρας. Οπότε: 
 
Ποιος εκπλήσσεται από τη διάθεση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στην Aegean ή σε άλλες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις;  
 
Ποιος εκπλήσσεται που για έναν ολόκληρο χρόνο 60.000 οικογένειες ταξιτζήδων πήραν μόνο 800 ευρώ; 
 
Ποιος εκπλήσσεται που η κυβέρνηση έστρεψε τον κόσμο στο ηλεκτρονικό εμπόριο (προνόμιο των μεγάλων επιχειρήσεων); 
 
Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης γίνεται αυτό; Γιατί εκεί λειτουργούν όλα κανονικά την ημέρα και σταματούν όλα μόνο κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες; 
 
Αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση το κάνει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας… μην το πείτε πουθενά. Θα γελάνε και τα τηλέφωνα στην Πειραιώς.
 



Share

2 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ο φιλελευθερισμός
όπου δεξιοί κι αριστεροί
συγχρωτίζωνται
ελεύθερα

αφού η... πολιτική
...σώου μπίζνες
που γνωρίσαμε...

ετοιμάζεται ν'
αφήσει την ιστορία...
να τραβήξει
...μπροστά(!)

προς κάτι, που θα θυμίζει Κίνα...
και μεσαίωνα...

μπορεί δέ και να ονομάζεται
κάπως σαν...
... νέα... ή
...παραδοσιακή...
δεξιά...

αλλά
ο Κύριος
της ιστορίας
σύντομα, νομίζω,

θα τσακίσει

εν τή γενέσει...!


Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, ΔΕΝ έχω καταλάβει το τί σημαίνει δεξιός, αριστερός, μέσαδεξιά, μεσαριστερά, φιλελέ, νεοφιλελέ!!! ΟΥΤΕ θέλω να καταλάβω και να γνωρίζω!!! Αυτά όλα αποτελούν το γνωστό "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ", το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα, αλλά οι Ρωμαίοι το ανήγαγαν σε Επιστήμη! Έκτοτε, το χρησιμοποιούν όλοι οι επίδοξοι Πλανητάρχες!!!
Για να εμπιστευθούμε την Κυβέρνηση της Χώρας μας σε κάποιους Αντιπροσώπους, αυτοί ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ (να εργάζονται για τα δίκαια ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ του Λαού) και ΗΘΙΚΟΙ (οι Ηθικοί Νόμοι τέθηκαν από τον Κύριο) ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΝΕΣ!
Τέτοιο είδος ΔΕΝ βλέπω στους αυτοαποκαλούμενους "Πολιτικούς", εντός Ελληνικής Επικρατείας...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.