13 Ιανουαρίου 2021

Δεν τις «σηκώνουμε» πια τις κόντρες.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Φαντάζομαι ότι κι εσείς –όπως κι εγώ- πιστεύετε ότι το μόνο που ΔΕΝ χρειαζόμαστε αυτή την συνεχιζόμενη πιεστική περίοδο, είναι μια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, τους λοιμωξιολόγους, την Ε.Ι.Ν.Α.Π. (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς), τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους Συλλόγους Νοσηλευτών…..
 
Φαντάζομαι ότι κι εσείς –όπως κι εγώ- θέλετε να πιστεύετε ότι Κυβέρνηση, Υπουργείο, Ενώσεις, Σύλλογοι, γιατροί του ΕΣΥ και γιατροί του Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν μια ομάδα, ενωμένοι σαν μια γροθιά της χώρας απέναντι στη δολοφονική απειλή της πανδημίας. 
 
Φαντάζομαι ότι κι εσείς –όπως κι εγώ- θέλετε να πιστεύετε ότι τα ονόματα δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σημασία και ΚΑΜΙΑ διαφορά μεταξύ τους είτε πρόκειται για κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθηγητές ιατρικής, «απλούς» γιατρούς, γιατρούς Μ.Ε.Θ. ή «απλούς» νοσηλευτές και νοσηλευτές Μ.Ε.Θ. που αγωνίζονται νυχθημερόν για την αναχαίτιση του ιού, την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, τη διάγνωση και σωστή επέμβαση και θεραπεία των χιλιάδων ασθενών έστω κι αν υπάρχουν προβλήματα και ζητήματα που τους χωρίζουν. 
 
Αλλά δυστυχώς, λάθος πιστεύετε και πιστεύουμε. Γιατί όλοι αυτοί οι απόλυτα ειδικοί άνθρωποι κάθε βαθμίδας και ειδικότητας εμφανίζονται εδώ και λίγο καιρό διασπασμένοι. Και με διασπασμένο και αλληλοσυγκρουόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και πολιτικό προσωπικό, είμαστε όλοι καταδικασμένοι. 
 
Γιατί; Μετρήστε: 
 
1. Εξώδικο στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, για τις καταγγελίες του τελευταίου, ότι ιδιώτες γιατροί που εντάχθηκαν σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, δέχθηκαν bulling από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. 
 
2. «Ατυχή» χαρακτήρισε τη δήλωση του Υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τις ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Και ότι αρνείται και η ίδια να πιστέψει ότι ο κ. Κοντοζαμάνης έριξε ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους των ασθενών. 
 
3. «Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουμε για αυτό το ζήτημα. Σε περίπτωση που ανέφερε κάτι τέτοιο, ελπίζουμε να ανακαλέσει. Είναι μία ατυχής δήλωση. Πιστεύω, ότι αλλιώς ειπώθηκαν και αλλιώς τα διατύπωσε ο δημοσιογράφος. Πιστεύω είναι δημοσιογραφικό λάθος» είπε η κ. Παγώνη, «βάζοντας στο παιχνίδι» και τους δημοσιογράφους. 
 
4. Σε ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ, στις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο ιός έκανε θραύση στη βόρεια Ελλάδα έλεγε ότι « Τι συμβαίνει εκεί στο υπουργείο Υγείας (αν υπάρχει υπουργός); Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδος δεν είναι για τους τάφους. Ανοίξτε τις ΜΕΘ πανελλαδικά για περίθαλψη. Τι περιμένετε, έλεος; Έλεος». 
 
5. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση των γιατρών του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι «δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ». Στο πλαίσιο αυτό η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης και αποποίησης των «εγκληματικών ευθυνών» της κυβέρνησης που «άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ» και σημειώνει ότι οι υγειονομικοί στοχοποιούνται από την κυβέρνηση. Η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με τη συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΙΘ. 
 
6. Αναμένεται (χθες αυτό) η απάντηση της ΕΙΝΑΠ, η οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη ο οποίος την Παρασκευή είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός ότι το 80% των θανάτων ήταν εκτός ΜΕΘ. Προαναγγέλλεται ομόφωνη απάντηση από τους συνδικαλιστές γιατρούς και αφήνεται να εννοηθεί ότι θα κινηθούν νομικά. 
 
7. Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς την επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας (08/01), για ενδεχόμενη αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη, το λόγο πήρε ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας: «Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων». 
 
Έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει σημαντικές διαφορές απόψεων Κυβέρνησης, Υπουργείου Υγείας, καθηγητών της λεγόμενης «Ομάδος Ειδικών», λοιμωξιολόγων, ΕΙΝΑΠ και άλλων γιατρών ή φορέων για την εξάπλωση και τη διείσδυση του ιού, για τις Μ.Ε.Θ., για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, για το lock down, για τη λειτουργία των σχολείων, για το άνοιγμα επιχειρήσεων και για άλλες αποφάσεις ή ενέργειες της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει –προσωπικά βέβαια- κανένα «πρόσωπο». Με ενδιαφέρει η χώρα μου, ο τόπος μου, οι άνθρωποί μας, η οικονομία μας, η ζωή μας. Παραμερίστε ΟΛΟΙ τις διαφορές σας και κάντε το καλύτερο. ΑΜΕΣΩΣ.  
 
«Ουδέποτε αναφέρθηκα σε ευθύνες γιατρών» σημειώνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και μιλά για παραποίηση των δηλώσεών του. O αν. Υπουργός Υγείας, υποστήριξε ότι "Πρόκειται για παραποίηση και ψεύδη και είναι ανυπόστατα και λυπάμαι που κάποιοι το αναπαράγουν".  
 
Χαίρομαι αν είναι έτσι. Αλλά εάν μια δήλωση είναι σαφής, ΔΕΝ μπορεί να παραποιηθεί. Οπότε, περιμένουμε αντιδράσεις από αυτούς που κατηγορούνται για παραποίηση.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.