31 Δεκεμβρίου 2020

Όταν χαρτογραφήθηκε το ανθρώπινο DNA και όταν "χαρτογραφήθηκε" σήμερα ο τρόμος.

Μάθαμε να διαβάζουμε τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Θεός για να φτιάξει τη ζωή», έλεγε απαστράπτων ο Μπιλ Κλίντον στις 26 Ιουνίου του 2000, ανακοινώνοντας τη (σχεδόν) πλήρη αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Κάτω από το εκτυφλωτικό φως των τηλεοπτικών συνεργείων.
 
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
 
Το 1975 είχαμε στο ΑΠΘ ένα εξαιρετικό καθηγητή στην Ιατρική τον αείμνηστο κ.Ανδρέα Γρανίτσα που δίδασκε στην έδρα της Βιολογίας. 
 
Παιδί φτωχής οικογένειας από τα Άγραφα μας έλεγε ότι περπατούσε καθέ μέρα αρκετές ώρες για να πάει στο σχολείο μέσα στις παγωνιές της ιδιαίτερης πατρίδος του. 
Τότε μας ανέφερε τον όρο " μηχανική γεννετική" και προσπάθησε να μας εξηγήσει τι είναι αυτό σε μια εποχή που όλα ήταν απλά και ανθρώπινα ακόμα και στις επιστήμες. 
Τότε μας είπε "αυτό ή θα μας βγάλει σε καλό ή σε πολύ μεγάλο κακό." 
 
Αρχές της 2ης χιλιετίδος μ.Χ " Μπορεί οι κκ. Μπους και Μπλερ να πρωταγωνιστούν στον άδικο πόλεμο του Ιράκ αναζητώντας ανύπαρκτα ίσως όπλα μαζικής καταστροφής, προκαλώντας οι ίδιοι μαζικές καταστροφές ενός λαού και του πολιτισμού του. Μπορεί οι ηγέτες των ίδιων αυτών χωρών (Κλίντον και Μπλερ) με βιασύνη να πρωταγωνίστησαν παλαιότερα στην ανακοίνωση του γιγάντιου επιστημονικού ευρήματος, της ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης του γονιδιώματος του ανθρώπου, αν και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα, «σήμερα» δηλαδή. Μπορεί μερικοί να θέλουν έναν ολοκληρωτικό έλεγχο του πλανήτη, πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό, πολιτιστικό." https://www.tovima.gr/2008/11/24/science/ta-eksypna-opla-tis-genetikis/ 
 
ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ  
 
"Συμπληρώνονται δέκα επτά χρόνια από ένα καθοριστικό επιστημονικό ορόσημο, καθώς στις 14 Απριλίου 2003 οι υπεύθυνοι από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος (HGP) ανακοίνωσαν την πλήρη αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Εκείνη την ημέρα, ολοκληρώθηκε επίσημα η διεθνής ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε το 1990 και η οποία κόστισε περίπου 3 δισ. δολάρια, φτάνοντας με απόλυτη επιτυχία στον στόχο της. Κι αυτό, γιατί είχε καταφέρει να χαρτογραφήσει κάθε ανθρώπινο γονίδιο και να καταγράψει την αλληλουχία των περίπου 3 δισεκατομμυρίων βάσεων που συγκροτούν το ανθρώπινο γενετικό υλικό. 
 
Η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος επηρέασε όμως και τον τρόπο που γίνονται έκτοτε οι βιολογικές έρευνες για τόσο μεγαλεπήβολους στόχους, συστήνοντας κοινοπραξίες από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα από όλο τον κόσμο. Ενδεικτική περίπτωση, το διεθνές πρόγραμμα HapMap, που ακολούθησε, για τη δημιουργία του πρώτου χάρτη γενετικής ποικιλομορφίας του ανθρώπου."  
 
"Στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος αναφέρθηκε = στο «New England Journal of Medicine», ο διευθυντής του Broad Institute και καθηγητής στο Harvard Medical School & στο MIT, Eric S. Lander. 
 
Ο Lander υποστηρίζει ότι αν και αποκρυπτογραφήθηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει λόγος βιασύνης από τους επιστήμονες ως προς την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας. 
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πέντε σημαντικές ασθένειες έχουν αποκρυπτογραφηθεί μαζί με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Πρόκειται για τον ιό HIV, για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, τη Δρεπανοκυτταρκή Αναιμία, την Αιμορροφιλία και κάποιες μορφές τύφλωσης που προκαλούνται από προβλήματα του αμφιβληστρειδούς χιτώνα. 
 
Ωστόσο, ο καθηγητής τονίζει ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι επιστήμονες πριν αρχίσουν να ξαναγράφουν το γονιδίωμα, καθώς η γενετική παρέμβαση σε έμβρυα, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στο ανθρώπινο είδος. 
 
Όπως λέει, οι παρεμβάσεις στις πέντε αυτές ασθένειες μπορούν να εφαρμοστούν σε μωρά, παιδιά και ενήλικες, χωρίς να εγείρουν ζητήματα ηθικής, γιατί γίνονται σε μεμονωμένα κύτταρα ενός ασθενή. Παρόλα αυτά όπως επισημαίνει, η τεχνολογία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στους ανθρώπους."  
 
ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ DNA ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΧΑΡΑ  
 
"Αντιδράσεις διαφόρων ηγετών 
 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν απ' τις πρώτες που έσπευσε να χαιρετίσει την πολύκροτη είδηση. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ερευνα, Φιλίπ Μπουσκέν, δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι «τα αποτελέσματα των ερευνών τέθηκαν στην υπηρεσία του δημόσιου τομέα ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλοι οι ερευνητές». Ο ίδιος πρότεινε να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να εξερευνηθεί «το τεράστιο ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό», δηλώνοντας πεπεισμένος πως η Ευρώπη δε θα μπορέσει να επωφεληθεί πλήρως από τις νέες αυτές γνώσεις «πριν ολοκληρωθεί μια μεγάλη δημόσια συζήτηση γύρω από το πώς και το γιατί αυτής της ανακάλυψης». 
 
Ο Γάλλος υπουργός Ερευνας, Ροζέ-Ζεράρ Σβάρτσενμπεργκ, υπογράμμισε πως η γνώση του ανθρώπινου γονιδιακού χάρτη «πρέπει να ανήκει σε όλους», αφού «αποτελεί την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και (...) δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να οικειοποιηθούν τη γνώση αυτή, η οποία πρέπει να ανήκει σε όλους». 
 
«Σήμερα μαθαίνουμε τη γλώσσα με την οποία ο Θεός δημιούργησε τη ζωή... Είμαστε γεμάτοι δέος για την πολυπλοκότητα, την ομορφιά και τα θαύματα του πιο ιερού και θείου δώρου του Θεού», δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον μιλώντας από το Λευκό Οίκο. 
 
Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, τόνισε πως η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιακού χάρτη αποτελεί «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην αποκρυπτογράφηση του ίδιου του περιεχομένου της ζωής», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας επιστημόνων από διάφορες χώρες του πλανήτη... 
 
ΑΛΛΑ  
 
Η πρόθεση μοιάζει αγνή, αλλά, όπως έχει διδάξει η ίδια η ιστορία, για να εκπληρωθεί και να υπηρετούν πράγματι τον άνθρωπο τα επιτεύγματα της γενετικής θα χρειαστεί η μεγάλη επαγρύπνηση και ο αγώνας όχι μόνον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των κυβερνήσεων και των πολιτών." https://www.rizospastis.gr/story.do?id=332505 
 
ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΥΖΕΙ ΚΕΡΔΗ Η ΠΑΡΑ- ΙΑΤΡΙΚΗ  
ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ; 
ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑ- ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ "ΜΑΓΕΙΑΣ" ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΟΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟ ΔΙΧΩΣ ΠΥΞΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΣ. 
 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ - ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  
 
 
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.