22 Δεκεμβρίου 2020

Πλην Λακεδαιμονίων και… ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο
Γιώργος Καραμπελιάς

Αν σήμερα αντιμετωπίζουμε τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή του τουρκικού επεκτατισμού, αυτό εν πολλοίς συμβαίνει διότι, εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης, υποβαθμίσαμε τους εξοπλισμούς μας, που είχαν καταρρεύσει κατά 80% – προφανώς με την ευγενική χορηγία του βέτο της τρόικας του κ. Σόιμπλε. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν θεώρησε πως δεν θα έχουμε τα μέσα να αμυνθούμε και θα υποχρεωθούμε να αποδεχτούμε τη… φινλανδοποίηση, προς τέρψιν του κυρίου Μαραντζίδη και των συν αυτώ.
 
Ωστόσο, ο σημαντικότερος παράγοντας για την παραμέληση της άμυνας συνδέεται με τη γενικότερη ιδεολογική ηγεμονία μιας εθνομηδενιστικής λογικής. Αυτή, εκκινώντας κατ’ εξοχήν από την Αριστερά, επηρέασε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, προπαντός του μιντιακού και ακαδημαϊκού συστήματος, των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών δασκάλων και του φοιτητικού κόσμου. Έτσι, κατέστη κυρίαρχη η λογική πως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» και κάθε αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα αποδιδόταν σε εθνικιστική παράκρουση Ελλήνων τουρκοφάγων και σοβινιστών.
 
Άλλωστε, στα πλαίσια του κατά Κονδύλη παρασιτικού καταναλωτισμού της χώρας, βόλευε λίγο-πολύ όλους η μείωση έως καταργήσεως της στρατιωτικής θητείας –κάτι που ευχόταν πλέον το μεγαλύτερο μέρος από τις… μανάδες της χώρας– και η καταγγελία των εξοπλισμών ως πολεμοκαπηλίας.  
 
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σημαντικό ρόλο σε αυτή την υποβάθμιση της σημασίας της άμυνας διαδραμάτισε η διασπάθιση μεγάλου μέρους των εξοπλιστικών προγραμμάτων από ημετέρους, μεσάζοντες, ακόμα και υπουργούς, με την ταυτόχρονη διάλυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που αποτελούσε εμπόδιο για τους ημετέρους. Όμως και αυτή η διασπάθιση μεταβλήθηκε εν τέλει επιτηδείως σε επιχείρημα ενάντια στην ίδια την ανάγκη εξοπλισμού της χώρας. Άλλωστε, μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος είχε προσχωρήσει στη λογική του εξευμενισμού του «τουρκικού θηρίου», μέσω της ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξ ου και οι κουμπαριές, τα ζεϊμπέκικα και άλλες γελοιότητες.  
 
Όμως, στις σημερινές συνθήκες, και ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται κυριολεκτικά στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης και απειλείται η ίδια η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, έπεσε σαν βόμβα στους Έλληνες πολίτες η στάση των τριών κομμάτων της ελληνικής Αριστεράς στη Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, συνεπικουρούντος και του Βαρουφάκη, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.  
 
Γνωρίζουμε τη μακρόχρονη αρνητική παράδοση της ελληνικής Αριστεράς απέναντι στην Εθνική Άμυνα της χώρας. Στη αμέσως μεταπολεμική περίοδο, εμφανιζόταν ως άρνηση της ΝΑΤΟποίησης και της αντιπαράθεσης με τη Σοβιετία. Όμως, με τη Μεταπολίτευση, η οποία επήλθε ακριβώς εξαιτίας της κυπριακής περιπέτειας, τα πράγματα αλλάζουν. Τα κόμματα της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς, δηλαδή το ΚΚΕ Εσωτερικού και κατ’ εξοχήν το ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζουν –ακόμα και όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση– τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Και μόνο το ρωσοεξαρτώμενο ΚΚΕ θα αγνοεί την τουρκική απειλή, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτό αποτελούσε η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ!  
 
Μετά την πτώση του τείχους, ο Συνασπισμός της Αριστεράς θα υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες – παρά τα φληναφήματα στελεχών και νεολαίων περί των «αδελφών», Ελλήνων και Τούρκων. Ακόμα και το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες του 2020, ενώ τις καταψήφισε το ΚΙΝΑΛ θεωρώντας τες –όπως και ήταν– εξαιρετικά αναιμικές. ‘Όσο για το ΚΚΕ, συνέχιζε το αντιμιλιταριστικό βιολί του – άλλωστε, το ΝΑΤΟ στρέφεται και σήμερα ενάντια στη μητέρα Ρωσία.  
 
Αίφνης, για τον προϋπολογισμό του 2021, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –όπως είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ– αρνείται να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. Και μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός του εξαπέλυε πατριδοκαπηλικούς μύδρους στη Βουλή με αφορμή τις πραγματικές αστοχίες της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Κάποιοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την ενέργεια του Τσίπρα ως μία «κίνηση τακτικής», ενόψει της συμπήξεως μετώπου των τριών κομμάτων στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Και κάτι τέτοιο είχε ήδη διαφανεί με το κοινό τους ψήφισμα για τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Εντούτοις, μπορούν άραγε λόγοι εκλογικίστικης τακτικής να δικαιολογήσουν κινήσεις που άλλοτε θα χαρακτηρίζονταν ως κινήσεις εθνικής μειοδοσίας; Είναι μια πολύ φτηνή δικαιολογία.  
 
Άλλωστε, εάν επρόκειτο απλώς για μία πρωτοβουλία του Τσίπρα, ώστε να εξευμενίσει τον Κουτσούμπα και τον Βαρουφάκη, θα είχαν ξεσηκωθεί τα στελέχη και η βάση του κόμματος. Όμως τίποτα τέτοιο δεν έγινε ούτε μπορούσε να γίνει, όπως δεν έγινε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διότι, στο βάθος αυτής της επιλογής, βρίσκεται το εθνομηδενιστικό υπόστρωμα του κόμματος και των στελεχών του.  
 
Παράλληλα, είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια να υποβαθμιστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα από μεγάλο μέρος του Τύπου. Το ίδιο συνέβη και με ιστοσελίδες και εκπομπές που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης πατριωτικής Αριστεράς. Όσο για εκείνους που στηρίζουν συστηματικά τις αγνές φιλελληνικές προθέσεις του Πούτιν, ακόμα περιμένουμε –ματαίως υποθέτω– να εκδηλωθούν.  
 
Δηλαδή, το υπό διαμόρφωσιν «μέτωπο της Αριστεράς» οικοδομείται σε μία βάση ακραίου εθνομηδενισμού και δήθεν ειρηνοφιλίας. Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως μόνο εάν επανεξοπλιστεί άμεσα η χώρα ίσως και εμποδίσουμε τον Ερντογάν να μεταβάλει τις προκλήσεις του σε στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς.  
 
Εν κατακλείδι, δυστυχώς, η σημερινή Αριστερά, με μια πράξη υψίστης συμβολικής σημασίας, δείχνει να συνεχίζει την αρνητική της παράδοση, από τη Μικρά Ασία και το Μακεδονικό, και όχι την επίσης υπαρκτή αγωνιστική της παράδοση στην εθνική αντίσταση, την οποία και έχει απεμπολήσει εδώ και δεκαετίες. Επέλεξε την εμφυλιοπολεμική εθνομηδενιστική παράδοση για να οικοδομήσει τις πολιτικές της συμμαχίες. Έλληνες, λοιπόν, πλην Λακεδαιμονίων. 
 



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλούμε αλλάξτε την δυτική ζωγραφιά με την δήθεν Παναγία και τον δήθεν Χριστό στην κεντρική πάνω-πάνω φωτογραφία του μπλογκ σας με μια ορθόδοξη βυζαντική.
Αυτό δεν μοιάζει με αγιογραφία, αλλά με ανευλαβή ζωγραφιά.
Ας μείνουμε Ελληνορθόδοξοι σε όλα.

Ευχαριστώ.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητε Ανωνυμε φιλε να μας συγχωρεσεις την μικρή παρασπονδία. Ειναι μια εικονα που μου αρεσει προσωπικα γι αυτο την εβαλα....
Δεν θελω να προκαλεσω κανεναν και αλλωστε επιτηδες εβαλα Ορθοδοξους Αγγελους...
Η προμετωπιδα καλε μου φιλε αναγνωστη ειναι μια καλιτεχνικη απεικονιση κι οχι μια εικονα για να προσευχηθουμε....
Αλλωστε ειναι γνωστο σε ολους τους τακιτκους μας αναγνωστες οτι εμεις εχουμε κανει αγωνα κι εχουμε ταχθει υπερ της Ορθοδοξίας μας σε οτιδηποτε....
Ομως αυτο δεν σημαίνει οτι επειδη αυτη η εικονα δεν επιτρεπεται σε εναν Ορθοδοξο Ναό οτι δεν θα μπορουσαμε να την θαυμασουμε π.χ. σε ένα μουσειο ....
Σε ευχαριστω θερμα για την υποδειξή σου και την δεχομαι ως παρατηρηση και να με συγχωρεσεις για τις δικαιολογιες μου.
Σου υποσχομαι να κανω το θελημα σου πραξη ανημερα της μεγαλης μας εορτης στις 25 Δεκεμβρίου.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν καλύτερα πατριώτη και καλόβουλε κ. Θάνο, να μην βάζουμε θα θέλω μας και να μην κάνουμε πρωτοτυπίες για τα πρόσωπα του Θεανθρώπου και της Παναγίας μας.
Να μας λείπουν τέτοιου είδους καλλιτεχνικές απεικονίσεις για τα ιερά πρόσωπα του Θεανθρώπου και της Παναγίας μας.
Τα ιδιότυπα θέλω μας πρέπει να τα περιορίζουμε και όχι να τ΄ αφήνουμε να εισέρχονται σε χώρους ιερούς.
Έπειτα μην ξεχνάμε ότι τόσο Χριστιανοί Ορθόδοξοι γινόμαστε όσο παραμερίζουμε τα θέλω μας και προτιμούμε να υπακούσουμε στην αλήθεια των ιερών εντολών και παραδόσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε κρημνούς αργά ή γρήγορα.

Καλά Χριστούγεννα, Ορθόδοξα σε όλα!

Σοφοκλής

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.