16 Νοεμβρίου 2020

Αγια-Σοφιά, Unesco και Ερντογάν... Τι συμβαίνει;

Η UNESCO μεθοδεύει το «ξέπλυμα» της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά ή το καθεστώς Ερντογάν παίζει παιχνίδια; 
 
Σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την αξιοπιστία της UNESCO εγείρουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και στον τουρκικό Τύπο και κάνουν λόγο για συγχωροχάρτι του Διεθνούς οργανισμού, επιφορτισμένου για την προστασία και προβολή των Μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, στο τουρκικό καθεστώς για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
 
Ο Τούρκος υπουργός τουρισμού και πολιτισμού Νουρί Ερσόι αποκάλυψε ότι οι διαμαρτυρίες της Ελλάδας για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί απορρίφθηκαν από την UNESCO. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την υπόγεια υποστήριξη από το εσωτερικό της UNESCO και συγκεκριμένα από την Γερμανίδα διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Center) κάτι που διευκολύνει τους χειρισμούς του Τ. Ερντογάν.
 
Η κ. Μ. Ρόσσλερ η οποία υποστηρίζει την Τουρκία στον σημαντικό αυτό διεθνή οργανισμό και δεν ενοχλήθηκε με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της εικόνας της Αγιάς Σοφιάς έφθασε στο σημείο να στείλει πριν μερικές ημέρες και επιστολή στην Ελλάδα επικρίνοντας την χώρα μας γιατί δεν ενημέρωσε προκαταβολικά την UNESCO για τα τεχνικά έργα που έγιναν στην Ακρόπολη.  
 
Ο τούρκος υπουργός απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε στην Επιτροπή προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου σχετικά με τις διαμαρτυρίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και τόνισε ότι μετά τις διαμαρτυρίες της Ελλάδας ήρθε στην Τουρκία ως εκπρόσωπος της UNESCO ο αντιπρόεδρος της και αφού έκανε τον έλεγχο δήλωσε ότι ο οργανισμός «δεν είναι καθόλου ενοχλημένος».  
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, για τον αξιωματούχο της UNESCO, το σημαντικό ζήτημα είναι για την Αγιά Σοφιά να είναι ανοικτή στους επισκέπτες, ενώ ρόλο έπαιξε και το ότι τα μωσαϊκά και οι νωπογραφίες καλύφθηκαν.  
 
Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και η ελληνική κυβέρνηση είχαν προειδοποιήσει ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς αλλοιώνει τον χαρακτήρα της ως Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ότι εάν επιχειρηθεί η χωρίς έγκριση μετατροπή σε τζαμί, θα συνιστά παραβίαση της συμφωνίας της Τουρκίας με την UNESCO.  
 
Ο τούρκος υπουργός και τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν γιατί ο εκπρόσωπος της UNESCO μετά την επιθεώρηση και επιτόπιο έλεγχο που έκανε μαζί με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε στους τούρκους συνομιλητές του ότι ο διεθνής οργανισμός «δεν έχει πρόβλημα με τα όσα έγιναν στην Αγιά Σοφιά».  
 
Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν καθώς η αυτοψία του εκπροσώπου της UNESCO θα αποτελούν μέρος της έκθεσης που θα υποβληθεί στον διεθνή οργανισμό, θα πρόκειται περί σοβαρού πλήγματος και για την Αθήνα που ανέλαβε το κύριο βάρος της αντίδρασης του χριστιανικού κόσμου στην βεβήλωση του ιστορικού χριστιανικού Μνημείου. Και φυσικά θα αποτελέσει άλλοθι ώστε να μην ασχοληθεί πια κανείς άλλος με την Αγιά Σοφιά, καθώς και η Μόσχα έθεσε πρακτικά ως προϋπόθεση για την μελλοντική στάση της, το τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της UNESCO. 
 
Και πράγματι τίθεται θέμα για την Αθήνα να ζητήσει από την UNESCO πλήρη ενημέρωση και όλο τον φάκελο της «αυτοψίας» που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της στην Αγιά Σοφιά και να ζητηθούν εξηγήσεις για το ποιος είναι τελικά που «προστατεύει» όχι τα Μνημεία αλλα τον κ. Ερντογάν..
 
Διαψεύδει την Τουρκία η UNESCO για την Αγία Σοφία 
 
Ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η UNESCO, διαψεύδει στο Liberal.gr την Τουρκία και τους αξιωματούχους της ως προς την Αγία Σοφία. Σε απάντηση του Γραφείου Τύπου της UNESCO στο Παρίσι, σημειώνεται πως πρόκειται για ψέμα ότι δεν ενοχλούνται με τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί. Επίσης, αναφέρουν πως η μόνη τοποθέτηση που ισχύει είναι η τοποθέτηση που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, και ήταν καταδικαστική για την αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας ως μνημείου.  
 
Το ερώτημα που απευθύναμε προς το Γραφείο Τύπου της UNESCO ήταν το εξής: διαβάσαμε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ότι η Τουρκία λέει πως κάποιος από την UNESCO δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. 
Παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε αν αυτό αληθεύει; Αν ναι, πείτε μου ποιος αξιωματούχος της UNESCO έκανε τη δήλωση και τι ακριβώς είπε.  
 
Μαζί, επισυνάφθηκε και ο σύνδεσμος για το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, όπου η τουρκική πλευρά ισχυριζόταν ότι ο Οργανισμός δεν έχει πρόβλημα με τη μετατροπή.  
 
Η απάντηση της επικεφαλής για την ενημέρωση Clare O’ Hagan ήταν η ακόλουθη:  
 
«Η πληροφορία που διαβάσατε στη Yeni Safak είναι λανθασμένη. Η UNESCO εξέδωσε τη δήλωση που ακολουθεί τον Ιούλιο, όταν η Αγία Σοφία δηλώθηκε ως τζαμί και όχι ως μουσείο.»
 
Στη γνωστή δήλωση, στην οποία και εμμένει η UNESCO, αναφέρεται ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του».  
 
Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει νέα διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», προστίθεται. Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση.  
 
«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», ήταν η δήλωση που έκανε τον ίδιο καιρό η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.  
 
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να δείξει ότι έχει «συγχωροχάρτι» του διεθνούς διαγωνισμού, πράγμα που όπως είδαμε δεν ισχύει.  
 
Όπως όμως γράφει o Νίκος Μελέτης τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς, «σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την υπόγεια υποστήριξη από το εσωτερικό της UNESCO και συγκεκριμένα από την Γερμανίδα διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Center) κατι που διευκολύνει τους χειρισμούς του Τ. Ερντογάν.
 
Η κ. Μ. Ρόσσλερ η οποία υποστηρίζει την Τουρκία στον σημαντικό αυτό διεθνή οργανισμό και δεν ενοχλήθηκε με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της εικόνας της Αγιάς Σοφιάς έφθασε στο σημείο να στείλει πριν μερικές ημέρες και επιστολή στην Ελλάδα επικρίνοντας την χώρα μας γιατί δεν ενημέρωσε προκαταβολικά την UNESCO για τα τεχνικά έργα που έγιναν στην Ακρόπολη.  
 
Και πράγματι τίθεται θέμα για την Αθήνα να ζητήσει από την UNESCO πλήρη ενημέρωση και όλο τον φάκελο της ‘αυτοψίας’ που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της στην Αγιά Σοφιά και να ζητηθούν εξηγήσεις για το ποιος είναι τελικά που «προστατεύει» όχι τα Μνημεία αλλά τον κ. Ερντογάν.»  
 
Αν και εφόσον πραγματοποιήθηκε μια τέτοια αυτοψία φυσικά. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα πρέπει να ζητήσει την ενημέρωση της Γενικής Διευθύντριας και να μην αφήσει το θέμα στην τύχη του. 
 
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..,ΑΠΡΕΠΗΣ είπε...

Πυθιακές απαντήσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ προς ...φίλο Ερντογά.... Προσπαθούν να εξευμενίσουν με λόγια του αέρα .... και είναι κότες στις πράξεις....

«Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς» απαντάει η Unesco στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι για να έχει η Αγία Σοφία δωρεάν είσοδο στους τουρίστες, όπως και στο Μπλε Τζαμί, θα μπορούσε να μετονομαστεί ο ναός από μουσείο σε τέμενος.

«Αφού ετέθη σε εφαρμογή η Σύμβαση Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, εάν λάβει απόφαση να αλλάξει την επωνυμία ενός μνημείου, οφείλει να θέσει την απόφαση προς έγκριση στην επιτροπή» σημείωσαν πηγές της UNESCO, απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού μέσου Sputniknews.

Η ίδια πηγή -σύμφωνα με το Sputniknews- πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, η UNESCO θα προετοιμασθεί να συνέλθει η Επιτροπή, αλλά επ′ ουδενί δεν δύναται να προβλέψει την απόφασή της.ις πράξεις .... κα κα κα

Πρόθεση των Αιτητών ( Τούρκομογγόλων) στη δικαστική υπόθεση της του Θεού Αγίας Σοφίας, αλλά και του κ. Ερντογάν ήταν η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί. Πρόθεση που συγκρουόταν με τις αρχές που το όρισε η UNESCO, ως αμετάβλητο μνημείο. Προφανέστατη ανατροπή του χαρακτηρισμού του μνημείου ως είχε και έγινε αντίθετα προς ό,τι οι αρχές της UNESCO και τη πολιτισμένης ανθρωπότητας καθορίζουν. Αντί παρέμβασης στη δίκη προς επιβεβαίωση του λόγου της ύπαρξής της, η UNESCO αρκέστηκε μόνο σε μιαν απλή ανακοίνωση πριν από την έκβαση της δίκης και σε μια απόλυτη σιωπή και αμηχανία μετά τη δικαστική απόφαση. Και συνςχίζουν οι δόλιοι να αγνοούν αποφάσεις που και αυτοί υπέγραψαν αλλά και ... ηα αρχαοκάπηλος και ολετήρας της Ελληνιστικής κληρονομιάς τουρκία ... ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΩΝ ΠΑΜΠΕΣΗΔΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ...
Και διερωτάσθΕ τι συμβαίνει; ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΔΕΛΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...
GET LOST όλοι που θωπεύετε την άπιστη αμειβομένη πόρνη παλλακίδα σας τουρκία και σας αποπλανει και παραπλανεί εν γνώση σας .....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.