24 Νοεμβρίου 2020

Μια απαγορευμένη ταινία για τον COVID

Στις 11 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε στη Γαλλία το ντοκιμαντέρ «Hold-Up, επιστροφή στο χάος».
 
Από τον Μιχάλη Ψύλο
 
Διάρκειας τριών ωρών, το γαλλικό ντοκιμαντέρ κάνει λόγο για μια υποτιθέμενη «παγκόσμια συνωμοσία» με τον κορωναϊό, με πρωταγωνιστές τον Μπιλ Γκέιτς, το Φόρουμ του Νταβός, τους μεγιστάνες του πλούτου, ακόμη και το Ινστιτούτο Παστέρ, «που κατασκεύασε τον ιό»!
 
 Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ «Hold-Up», σκηνοθεσίας και παραγωγής του δημοσιογράφου Πιέρ Μπαρνεριά, πρόλαβε να προβληθεί περισσότερες από 2.500.000 φορές στο διαδίκτυο πριν αποσυρθεί από πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά να εμφανιστεί ξανά σε πολλά βιντεοκλίπ μέσω του YouTube, του Instagram, της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Snapchat και άλλων social media, που είναι δημοφιλή ειδικά στους νέους.  
 
«Το “Hold-Up” κατόρθωσε να διεισδύσει σε ευρείς κύκλους, πολύ πέρα από τους παραδοσιακούς θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικτύου France 24. «Η καταδίκη του ντοκιμαντέρ δεν πέτυχε τίποτα στο να εμποδίσει την επιτυχία της ταινίας – και ίσως μάλιστα να την ενθάρρυνε κιόλας» σημειώνει το γαλλικό δίκτυο. Χρηματοδοτούμενη από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες, μέσω του λεγόμενου crowdfunding, το ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι «αποκαλύπτει τα ψέματα της γαλλικής κυβέρνησης για τον Covid-19 και μια παγκόσμια συνωμοσία για τον έλεγχο του κοινού».
 
Περιλαμβάνει μαρτυρίες από απλούς πολίτες και γνωστές προσωπικότητες, όπως η ηθοποιός Σοφί Μαρσό και ο πρώην υπουργός Υγείας Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Σύμφωνα με μια μέτρηση του διαδικτυακού εργαλείου παρακολούθησης Visibrain για το France Inter, μόνο την τελευταία εβδομάδα υπήρχαν περισσότερα από 392.000 tweets που περιείχαν τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το ντοκιμαντέρ (#HoldUp, #HoldUpLeDoc ή #Hold_Up).  
 
Πού οφείλεται η επιτυχία του; Σε τι άλλο από τους χειρισμούς των επίσημων Αρχών στην αντιμετώπιση του κορωναϊού: Μη φοράτε μάσκα – φορέστε μάσκα – ο συνωστισμός σκοτώνει – γεμάτα τα μέσα μαζικής μεταφοράς – άνοιγμα χωρίς προληπτικά μέτρα στον τουρισμό…
 
 «Το ντοκιμαντέρ “Hold-Up” εκμεταλλεύεται απλά τα μεγάλα λάθη, τις αποτυχίες, την ανικανότητα των κυβερνήσεων στην κρίση της πανδημίας για να προβάλει τις πιο αμφιλεγόμενες ιδέες, ίσως και τα πιο απόλυτα ψεύδη, που γίνονται όμως δυστυχώς δεκτά από εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο» γράφει ο δημοσιογράφος Ζιλιάν Μπαλτατσινό στην ιστοσελίδα France Inter.  
 
Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό «Marianne», πάντως, «η επιτυχία του ντοκιμαντέρ “Hold-Up” δημιουργεί πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την κρίση υγείας που πρέπει να απαντηθούν». Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Νατάσα Πολονί λέει στην τηλεόραση του Marianne ότι «υπάρχουν νόμιμες ερωτήσεις για τη διαχείριση του κορωναϊού, υπάρχουν ερωτήσεις στις οποίες δεν έχουμε ακόμη απάντηση και είναι απολύτως απαραίτητο να τεθούν, αλλιώς τροφοδοτούμε την ιδέα ότι υπήρχαν πράγματα που έπρεπε να κρυφτούν… Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως συνωμότες, ειδικά κάποιοι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους, που κάνουν ερωτήσεις, που αμφισβητούν το οικονομικό σύστημα και τις επιλογές που έγιναν στο όνομα αυτής της ιδεολογίας που είναι ο νεοφιλελευθερισμός. (…) 
 
Εφόσον δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατική συζήτηση για τα ουσιώδη ζητήματα, εφόσον οποιοδήποτε θέμα αντιμετωπίζεται ως αγώνας του καλού ενάντια στο κακό, όπου απαγορεύονται ορισμένα ερωτήματα, είναι φυσικό οι πολίτες να πιστεύουν ότι η αλήθεια είναι αλλού» λέει η Γαλλίδα δημοσιογράφος. Ο Σιλβέν Ντελουβέ, καθηγητής Κοινωνικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Rennes 2, τονίζει ότι η επιτυχία του ντοκιμαντέρ οφείλεται σε ένα καλογυαλισμένο περιεχόμενο που θυμίζει τα πρότυπα των ερευνητικών ντοκιμαντέρ. «Το “Hold-Up” εμπεριέχει τα πρότυπα ενός ντοκιμαντέρ, αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία» εξηγεί και συνεχίζει: «Η ταινία έχει έναν μοναδικό στόχο: τη διάδοση της ιδέας μιας παγκόσμιας συνωμοσίας».
 
Η επιτυχία του ντοκιμαντέρ έγκειται στην ικανότητα των παραγωγών του να συνδυάζουν κανονικές συνεντεύξεις με φανταστικούς υπαινιγμούς, προχωρώντας βήμα βήμα. «Στην αρχή ο τόνος υποδηλώνει υγιή σκεπτικισμό και κριτική» λέει ο Ντελουβέ. Σε αντίθεση με τα τυπικά βίντεο συνωμοσίας, η ταινία παίρνει τον χρόνο της πριν ξεκινήσει η συνωμοτική σκέψη… 
 
Το Hold-Up ξεκινά με την απαρίθμηση των πολλών ερωτήσεων και κριτικών που έχουν προκύψει στη δημόσια συζήτηση από την έναρξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της αντιπαράθεσης σχετικά με τις μάσκες, την προέλευση του ιού, τις βλαβερές συνέπειες των lockdowns και τον ρόλο των φαρμακευτικών κολοσσών. «Είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των θεωριών συνωμοσίας για τον συνδυασμό στοιχείων της αλήθειας με ψευδείς ερμηνείες, αποσπασματικά ευρήματα και απόλυτα ψέματα» λέει ο Γάλλος καθηγητής.  
 
Ωστόσο, όπως γράφει η γαλλική L’Humanite, «οι πολίτες είναι φυσικό να επηρεάζονται όταν βλέπουν ότι οι τιμές για τα εμβόλια καθορίζονται από φαρμακευτικούς κολοσσούς, με ρήτρες που μεταβιβάζουν την ευθύνη στα κράτη σε περίπτωση δυσλειτουργίας και την ίδια ώρα κάνουν περιουσίες, ενώ στερούν από αναπτυσσόμενες χώρες τα μέσα για να σταματήσει η πανδημία». Το ντοκιμαντέρ «Hold-Up» είναι ένα πιστό αλλά μεγαλύτερο σε διάρκεια αντίγραφο ενός αμερικανικού βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο με τίτλο «Plandemic» και υποστήριζε ότι ο Covid-19 είναι μια γιγάντια συνωμοσία με σκοπό να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους Αμερικανούς. Και όπως φαίνεται τώρα, όλα αυτά έχουν επηρεάσει πολύ κόσμο, πέρα από τη φυσιολογική φοβία για τις πιθανές παρενέργειες.  
 
Η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» γράφει επικαλούμενη τα αποτελέσματα δημοσκόπησης ότι «οι μισοί Γερμανοί φοβούνται παρενέργειες του εμβολίου», γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας κατά της πανδημίας, παρά τα πολύ θετικά αποτελέσματα των Pfizer και BioNTech, της Moderna και άλλων εταιριών. Πολλοί ειδικοί προβλέπουν μεν ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται σε έναν μήνα, αλλά τόσο το αφεντικό της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν όσο και Αμερικανός επικεφαλής λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι προειδοποιούν ότι ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τον τερματισμό της πανδημικής απειλής. «Ολα τώρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία των ανθρώπων να εμβολιαστούν. Αν δεν κάνει το εμβόλιο το 75%-80% του κόσμου, η πληγή της πανδημίας θα παραμείνει ανοιχτή» προειδοποιεί ο Αντονι Φάουτσι. Και εδώ οι ενδείξεις δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές!  
 
Η έρευνα του ινστιτούτου Civey για λογαριασμό της «Tagesspiegel» έδειξε ότι ο ένας στους δύο Γερμανούς φοβάται ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «θα έχουν απρόβλεπτους κινδύνους και παρενέργειες». Λιγότεροι από τέσσερις στους 10 λένε ότι θα εμβολιαστούν. Πρόκειται φυσικά για τον λεγόμενο «σκεπτικισμό του εμβολίου», που επηρεάζει επίσης τμήματα του πληθυσμού στην περίπτωση ενός νέου εμβολίου για τον κορονοϊό. Ο λόγος είναι προφανής: Ενα νέο εμβόλιο είναι ένα νέο φάρμακο και κανένα φάρμακο δεν θεραπεύει χωρίς κάποιους κινδύνους και παρενέργειες, τις οποίες η πιθανότητα να γνωρίζουμε έπειτα από μόλις ένα έτος έγκρισης είναι σχεδόν μηδενική!  
 
Όπως λένε στη «δημοκρατία» νοσοκομειακές πηγές, «τα νέα εμβόλια που θα εγκριθούν θα βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία από έρευνες οι οποίες βασίζονται σε πολύ μικρότερο αριθμό δεδομένων από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες». Ο καθηγητής Βιοχημείας Κλάους Τσίχουτεκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Paul Ehrlich (PEI), το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ασφάλειας των εμβολίων, λέει ότι «χρειάστηκαν 15 χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί το εμβόλιο κατά του Εμπολα και η κλινική ανάπτυξη έως τον πρώτο εμβολιασμό το 2018 οδήγησε τελικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας στη Δυτική Αφρική». 
 
το είδαμε ΕΔΩ 
 
Δείτε σχετικό βίντεο τρέιλερ
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.