11 Νοεμβρίου 2020

Ο έξυπνος πατριωτισμός (μια διαφορετική άποψη για το τζαμί του Βοτανικού)

Την προηγούμενη εβδομάδα επανέφερα στη δημόσια συζήτηση ορισμένες σκέψεις που διατυπώνω σταθερά από αυτό το βήμα από το 2017 και μετά υπό τον γενικό τίτλο «Εξυπνος πατριωτισμός». 
 
Από τον Μανώλη Κοττάκη
 
Αφορμή, η έναρξη της λειτουργίας του δημόσιου τεμένους των Αθηνών, με επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει η ελληνική Πολιτεία.
 
Πυρήνας της σκέψης μου ήταν και είναι -βιβλίο ολόκληρο έγραψα το 2000 από τις εκδόσεις Λιβάνη- η άποψη ότι η Τουρκία ενοχλείται από την εθνική, πολιτική ενσωμάτωση του Ισλάμ στις δομές της ελληνικής πολιτείας. Πολεμά τους νόμιμους μουφτήδες στη Θράκη, οι οποίοι είναι και ιεροδικαστές (σαρία), πολεμά τους αποφοίτους τους τμήματος Ισλαμικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πολεμά τους μουσουλμάνους δασκάλους της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας, πολεμά, βεβαίως, και το δημόσιο τζαμί του Βοτανικού, μέσω συγκεκριμένων δικαιωματιστών μουσουλμάνων των Αθηνών. Το πολεμά γιατί θα οδηγήσει στο κλείσιμο των παράνομων τζαμιών των Αθηνών και γιατί ακυρώνει τα σχέδιά της να εμφανιστεί ως ο αρχηγός των μουσουλμάνων Αθηνών και Δωδεκανήσων.  
 
Ήδη το υπουργείο Παιδείας έβαλε λουκέτο σε ένα από αυτά στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2019 και ο δικαιωματιστής μουσουλμάνος που τους «εκπροσωπεί» έκανε λόγο για «ελληνικά γουρούνια».  
 
Εννοούσε τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων χωρίς να τολμήσει να τον κατονομάσει. Περιττό να σημειώσω ότι το λουκέτο αυτό έγινε πρώτο θέμα στον τουρκικό Τύπο και αποδεικνύει ότι η Πολιτεία, αν θέλει, μπορεί να κλείνει τα παράνομα τζαμιά. Την επομένη της δημοσίευσης του σημειώματός μου της προηγούμενης εβδομάδας και τις ημέρες που ακολούθησαν συνέβησαν τα εξής:  
 
1. Η τουρκική εφημερίδα «Hόrriyet» επιτέθηκε στην Ελλάδα επειδή το τέμενος που σχεδίασε το εγνωσμένης φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη δεν έχει μιναρέ. Το χαρακτήρισε «αποθήκη».  
 
2. Η ΕΡΤ στην πρωινή εκπομπή της συνέδεσε απαραδέκτως -από άγνοια- τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το τέμενος. Ενώ, όπως εξηγήθηκε στον πρόεδρο Ερντογάν σε ανώτατο επίπεδο στην Αθήνα το 2017 όταν αυτός επιχείρησε να καταστήσει διμερές το θέμα, το ζήτημα αυτό είναι εκτός ατζέντας.  
 
3. Ο διαδικτυακός τόπος Vice ακολούθησε γνωστή Ελληνίδα μουσουλμάνα στην πρώτη της προσευχή στο τέμενος του Βοτανικού. Οσα αναφέρονται στις δηλώσεις της αλλά και στο κείμενο ομοιάζουν συμπτωματικώς με όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος. Ότι το τέμενος ομοιάζει με ΚΕΠ (ο μουσουλμάνος σύζυγός της το είχε χαρακτηρίσει «περίπτερο» προσφάτως), ότι «δεν έχει τουριστικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον», ότι «δεν μας τιμά», ότι «νιώθω ανεπιθύμητη», ότι «είναι σαν να μας λένε είσαι μπελάς και θέλουμε να φύγεις από τα πόδια μας». Και όλα αυτά για ένα τέμενος εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο.  
 
4. Δημοσιεύτηκε στο συριζέικο Left.gr κείμενο που δικαίωνε τα παραπάνω με τίτλο «Κρατικές ασχήμιες στο τέμενος των Αθηνών», με αναφορές σε «κακόγουστη αισθητική». Συγκεκριμένα γράφει: «Ανοιξε πριν λίγες μέρες επίσημα το τζαμί στον Βοτανικό στην Αθήνα. Και δυστυχώς αποτελεί μνημείο κακογουστιάς και ταυτόχρονα προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μουσουλμάνων και μεταναστών. Κατ’ αρχήν, δεν μοιάζει καθόλου με ισλαμικό τέμενος, μοιάζει περισσότερο με αποθήκη -στην καλύτερη περίπτωση.
 
Για να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, η πρόσοψη του αισθητικά απαράδεκτου κτιρίου καλύπτεται με μεγάλα γράμματα από την εξής επιγραφή: “Ελληνική δημοκρατία. Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων. Ισλαμικό τέμενος Αθηνών”. Η επιγραφή είναι μεταφρασμένη και στα αγγλικά! Τέτοια επιγραφή δεν υπάρχει σε ναό σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αποτελεί προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων αυτής της χώρας. Είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος που δεν σέβεται ούτε τους υπηκόους του ούτε τους μετανάστες. Στο φακό του left.gr μίλησε ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης».  
 
5. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς ανακοίνωσε ότι κλείνει 100 παράνομα τζαμιά και στην ουσία θα αντιγράψει το ελληνικό μοντέλο.  
 
6. Το κερασάκι στην τούρτα: Γνωστό έντυπο που κινείται από τον χώρο της Δεξιάς και προς το άπειρο μου επιτέθηκε επειδή επιχειρηματολόγησα για το δημόσιο τέμενος. Με χαρακτήρισε -εμένα που με έχει μηνύσει ο Ερντογάν- «φιλότουρκο», επειδή υποστήριξα ότι η λειτουργία του τεμένους είναι αντιτουρκική κίνηση!  
 
Ας βγάλουμε τώρα τον λογαριασμό για να δούμε ποιος πέφτει στην παγίδα της τουρκικής πολιτικής και των αγγέλων της και ποιος όχι. Η «Hόrriyet» δίνει το σύνθημα: «Αποθήκη» το τέμενος. Η μουσουλμάνα στο Vice: «ΚΕΠ το τέμενος, δεν μας τιμά». Το αριστερό Left, που εν τέλει απέσυρε την ανάρτηση «Κακόγουστης αισθητικής το τέμενος». Για τους κομπάρσους της εκείθεν Δεξιάς, που με όσα έγραψαν συμπαρατάχθηκαν με τη μουσουλμάνα, τη «Hurriyet» και τους συριζαίους χωρίς να το καταλάβουν, δεν λέω τίποτε.  
 
Να κοιτάξουν ποιοι τους παρασύρουν. Καταλήγω: Το τέμενος πόνεσε την Αγκυρα, αφαίρεσε επιχείρημα από τη φαρέτρα της στο σχέδιο να εμφανιστεί ως προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων. Το τέμενος δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ ελληνοτουρκικό θέμα, γιατί δεν είναι. Αφορά τις σχέσεις της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο. Και, τέλος, για τους αμφισβητίες που δεν δέχονται τον διαχωρισμό ριζοσπαστικού και μετριοπαθούς Ισλάμ: Έχω ζήσει το Ισλάμ στην απέναντι πόρτα. Δίπλα μου. Στην οδό Εγνατίας στην Κομοτηνή. Με γείτονα τον ενάρετο εκδότη εφημερίδας Χαλήλ. Δεν γράφω για το Ισλάμ με αυτά που διαβάζω στα βιβλία, αλλά με βάση τα βιώματά μου. Το μετριοπαθές Ισλάμ δεν θέλει να έχει σχέση με την τζιχάντ. Και όταν επιμένω για τον «έξυπνο πατριωτισμό», να ακούτε. Τα γεγονότα ήδη με δικαιώνουν.
 



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...


Και άλλη μια διαφορετική άποψη.

ΙΔΕΤΕ.

Ανοικτή επιστολή προς τον νέο Ιμάμη ... - ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamilykoukfamily.blogspot.com › 2020/1
16 hours ago — Ανοικτή επιστολή προς τον νέο Ιμάμη του τεμένους των Αθηνών Μωχάμετ Ζακί. Από Αντώνη Αντωνά. Ιμάμη Μωχάμετ Ζακί,. Με ευπρέπεια θα ...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.