20 Νοεμβρίου 2020

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιβάλλουν γενικό εγκλεισμό! Εδώ γιατί;

Tα εγχώρια ΜΜΕ θέλουν να μας πείσουν πως όλες οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται, λίγο πολύ, σε λοκντάουν και η Ελλάδα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ως συνήθως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι η εξαίρεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι ο κανόνας, καθώς η χώρα μας ξεχωρίζει για την σκληρότητα των μέτρων που έχει πάρει. Και αυτό, δεν το λέω για καλό.
 
Σύμφωνα με το δείκτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μετράει την αυστηρότητα των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου, σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται, μαζί με τη Γαλλία, στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά με 78,7/100. (πρώτη η Ιρλανδία με 81,48 https://www.bsg.ox.ac.uk/…/coronavirus-government… ) . Και ενώ την προηγούμενη άνοιξη ήταν μόνο η Σουηδία, σήμερα μια σειρά από χώρες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Έγραψα τις προάλλες για τη Νορβηγία και τη Φινλανδία που, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, η πολιτική τους στο μέτωπο του κορωνοϊου είναι πιο φιλελεύθερη και από της Σουηδίας. Υπάρχει και η Ελβετία, την οποία ο διεθνής Τύπος αποκαλεί “νέα Σουηδία”, καθώς η ζωή στα περισσότερα καντόνια κυλάει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά, τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, οι “ειδικοί” της δικής τους Επιτροπής Σοφών ζήτησαν την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων αλλά ο Υπουργός Οικονομικών τους χαρακτήρισε “κοντόφθαλμους, ηθικολόγους και ξερόλες” και τόνισε ότι ένα νέο λοκντάουν θα ήταν καταστροφή. (https://www.telegraph.co.uk/…/switzerland-dubbed-new…/.
 
Και αν αυτές οι χώρες σας φαίνονται πολύ μακρινές , ας έρθουμε στη γειτονιά μας. Έχω ξαναγράψει για τη Σερβία, όπου παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της χώρας αρνείται να επιβάλλει λοκντάουν επικαλούμενη οικονομικούς λόγους. Και δεν είναι η μοναδική χώρα στα Βαλκάνια που ακολουθεί τέτοια πολιτική. Στην Κροατία, όπου ο δείκτης αυστηρότητας φτάνει μόλις στο 31,48, πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας απέκλεισε κατηγορηματικά νέο λοκντάουν ή απαγόρευση της κυκλοφορίας
 
Στη Βουλγαρία, με το δείκτη αυστηρότητας στο 48,15, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν και εκεί ότι δεν σκοπεύουν να επιβάλλουν λοκντάουν (https://www.novinite.com/…/Economy+Minister%3A+At+This…) Ακόμη και στην πιο αυστηρή Ρουμάνια (ο δείκτης στο 64,81), ο Πρόεδρος της χώρας απέκλεισε νέα καραντίνα τώρα ή τα Χριστούγεννα, ενώ στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά και απλά κλείνουν στις 9. (https://www.romania-insider.com/total-lockdown-romania…). 
 
Και προσοχή, τα πιο ήπια μέτρα δεν σημαίνουν ότι αυτές οι χώρες βρίσκονται σε πιο πρώιμη φάση της επιδημίας και σύντομα θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Ελλάδας. Τόσο η Ρουμανία, όσο και η Κροατία και η Βουλγαρία, έχουν χτυπηθεί από την επιδημία πολύ πιο σκληρά από την Ελλάδα, έχουν περισσότερους νεκρούς και περισσότερα κρούσματα, και όμως η λύση του λοκντάουν είναι εκτός συζήτησης τουλάχιστον μέχρι τώρα.  
 
Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι πως η ορθοδοξία των λοκντάουν είναι πια παρελθόν. Πολλές κυβερνήσεις, μετά την εμπειρία της άνοιξης, έχουν καταλάβει πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και χωρίς να καταφύγουν στη μεσαιωνική μέθοδο της καραντίνας (από τον Μάιο, η γενική διευθύντρια του νορβηγικού ΕΟΔΥ, Camilla Stoltenberg, παραδέχτηκε πως η Νορβηγία θα μπορούσε να περιορίσει τον ιό και χωρίς να επιβάλλει lockdown και όπως φαίνεται σήμερα η χώρα ακολουθεί αυτή τη γραμμή.  
 
Πολλές κυβερνήσεις ξέρουν πια, από πρώτο χέρι, πως το λοκντάουν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν. Αντίθετα, στην Ελλάδα, φαίνεται σαν να μην έχουμε διδαχτεί τίποτε από όλους αυτούς τους μήνες, φαίνεται σαν να είμαστε ακόμη κολλημένοι στις “ένδοξες” ημέρες του Μαρτίου. Μια κυβέρνηση ανίκανων και εμμονοληπτικών, που δεν έκανε τίποτε για να προετοιμάσει την χώρα για το δεύτερο κύμα της επιδημίας και δρα πια υπό το κράτος του πανικού, κατέφυγε ξανά στην ξεπερασμένη και εύκολη λύση του λοκντάουν και, ελαφρά τη καρδία, καταστρέφει την χώρα.  
 
το είδαμε ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.